Magic the Gathering
Magic the Gathering32475 medlemmar 799 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1825 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika [EDH]
Lore och flavor som byggstenar i EDH

Lore och flavor är nästan lite magiskt för mig och jag anar att många här håller med. Jag skulle därför be om lov, att få prata lite med er om det, och sedan smyga vidare till att presentera designen för och tankarna bakom en casual EDH lek jag skapat, med lore och flavor både som grunden, och som mål.

På inget vis gör jag anspråk på att veta bäst om design. Krönikan ni läser här är tänkt att glädja och roa, och kanske till och med inspirera :)

av Iniovan
15:00, 27/7 -20
läst 1354 ggr.
Skriv ut artikel
44 Kommentarer

Som referens för dem som direkt vill in och glo på leken:

Spoiler:

Golos EDH

EDH / Casual

Av: Iniovan
11:54, 31/8 -19

Iniovan kommenterar:
Min lore-EDH, med mystiska tidsresor och value :)
Kategori: Casual
Format: EDHStorlek: 99 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3403:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]240300[/lek]
Köp leken! Proxa leken!
  CREATURES (14)
1Eternal Witness
1Dragonlord Dromoka
1Selvala, Explorer Returned
1Warden of the Eye
1Narset, Enlightened Master
1Eldrazi Displacer
1Cataclysmic Gearhulk
1Linvala, the Preserver
1Soulfire Grand Master
1Archaeomancer
1Timestream Navigator
1Venser, Shaper Savant
1Barrin, Tolarian Archmage
1Urza, Lord High Artificer
 ENCHANTMENTS (12)
1Trail of Evidence
1Search for Azcanta
1Rhystic Study
1Sylvan Library
1Oath of Nissa
1Oath of Teferi
1Pernicious Deed
1Whirlwind of Thought
1Pursuit of Knowledge
1Astral Drift
1Planar Collapse
1Wild Research
 SORCERIES (8)
1Karn’s Temporal Sundering
1Temporal Manipulation
1Mystic Retrieval
1Time Wipe
1Vindicate
1Call the Gatewatch
1Urza’s Ruinous Blast
1Hour of Revelation
  INSTANTS (16)
1Naya Charm
1Silumgar’s Command
1Windgrace’s Judgment
1Anguished Unmaking
1Utter End
1Despark
1Settle the Wreckage
1Oblation
1Pull from Eternity
1Fated Retribution
1Nexus of Fate
1Cryptic Command
1Mystic Confluence
1Sublime Epiphany
1Force of Will
1Counterspell
 PLANESWALKERS (12)
1Jace, Wielder of Mysteries
1Jace, Unraveler of Secrets
1Teferi, Master of Time
1Teferi, Timebender
1Lord Windgrace
1Narset Transcendent
1Tamiyo, Collector of Tales
1Venser, the Sojourner
1Sorin, Grim Nemesis
1Nahiri, the Harbinger
1Ugin, the Spirit Dragon
1Karn, Scion of Urza
  ARTIFACTS (3)
1Mox Amber
1Time Sieve
1Tamiyo’s Journal
 LANDS (34)
1Command Tower
1Gateway Plaza
1Transguild Promenade
1Rupture Spire
1Vivid Meadow
1Vivid Creek
1Vivid Grove
1Vivid Marsh
1Vivid Crag
1Memorial to Genius
1Meandering River
1Arcane Sanctum
1Seaside Citadel
1Raugrin Triome
1Mystic Monastery
1Mystic Gate
1Shimmering Grotto
1Unknown Shores
1Painted Bluffs
1Aether Hub
1Reliquary Tower
1Temple of the False God
1Temple of Enlightenment
1Temple of Silence
1Temple of Mystery
1Temple of Plenty
1Temple of Deceit
1Azorius Chancery
1Simic Growth Chamber
1Orzhov Basilica
1Selesnya Sanctuary
1Dimir Aqueduct
1Boros Garrison
1Izzet BoilerworksMen innan vi hoppar in i allt götte kring lekens design, tror jag det är dags att prata om vad jag ens menar med Lore, och Flavor. Det är inte så enkelt som att kolla om ett kort har flavortext eller ej, trots att Timecode ofta fått utstå mina protester kring lekdesign om kortet saknar flavortext.

Jag har vuxit lite sen dess. Dock bara lite - arten på Underworld Breach ser rätt så arg ut. (Mer om just detta, precis i slutet av artikeln. Om det verkar förvirrande att ni inte längre hittar Underworld Breach så är det för att, som med Schrödingers Katt, förändras saker när vi observerar dem. Skrivandet av artikeln fick mig att förstå att detta kort måste bort, av flavor och art-skäl! Jag hade kanske inte vuxit alls, med andra ord)

Världen i ett spel, en bok eller någon annan serie/film är ju det som ger upphov till flavor och lore. Magics värld är full av händelser, historia, äventyrande karaktärer och deras upplevelser. Dock till skillnad från vanliga filmer och serier, där jag inte själv nämnvärt kan interagera med deras världar, så tillåter Magic en helt ny nivå av immersion.

När jag som ung mötte Magic för första gången hade jag knappt gått ut grundskolan. Trots detta talade spelet till mig redan då, om än kanske på en lätt undermedveten nivå som inte helt kom upp till ytan förrän först en halv livstid senare. Jag tror att flera äldre rävar här haft liknande möten med spelet.

Rishadan Port Serra

Jag såg kort som Rishadan Port. Serra's Sanctum. Dessa episka idéer manifesterade som små självtillräckliga universum, komprimerade till att få plats på kort. Det fanns nånting mäktigt och intuitivt vackert i det här spelet, och jag blev rörd av det. Det var själva loren, och flavorn som orsakade detta. Även trots att jag sällan pratar om det i denna artikel så är även Art en viktig aspekt.

Min första tid i Magic var kort, men upplevelsen stannade ändå med mig under en lång Magic-lös vandring genom livet. Först strax innan 30 hittade jag tillbaka till spelet, men mitt intresse för flavor och lore hade följt med obehindrat.

Hur passar då EDH in i bilden? Jag undrade länge det själv. I flera år skydde jag formatet så gott jag kunde, men till slut gick det inte mer. Jag brewade fram en Bant-färgad Exalted med Rafiq som commander, och sen var jag fast. Processen löpte på under ett par år, och sedan är vi framme vid i höstas.

Jag hade till min stora glädje upptäckt att jag i formatet blankt kunde strunta i att spela tävlingsinriktat. Alla mina lekar hade byggts med undermålig manabas, 34 länder, för att få plats med ett maximum av faktiska karaktärer och händelser. Manastenar och dorks kunde jag använda ibland om det verkligen fungerade, som med Noble Hierarch eller Obelisk of Bant . Där har ni en bra manasten, Obelisk of Bant . Smaka på den flavorn. Den har jag glatt sugit på många gånger medan jag blivit ihjälslagen av Mana Crypt, Mana Vault eller Sol Ring.


Mystic RetrievalHösten 2019 inhandlade jag den jeskai-färgade EDH-produkten för året - Mystic Intellect har jag för mig den hette. Snabbt började jag bygga om den, och använda korten i andra lekar där de mer hörde hemma. Nu finns bara fyra orginalkort kvar i den nuvarande leken. Mystic Retrieval, Mystic Monastery Azorius Chancery och en stackars Izzet Boilerworks. Det är denna lek jag nu tänker gå på djupet i.

(Jag har kikat lite och av korten är 17 länder utanför lore-idén, och 7 nonlands. Resten är på något vis inkopplade i en sammanhängande, lore-motiverad design :) )

Commandern blev snabbt ersatt av Golos, Tireless Pilgrim. Jag hade en känsla av att jag ville gå 5-färgat, som jag gjort en gång tidigare med Jodah, Archmage Eternal för att få så god tillgång som möjligt till spelets fulla register. Där Jodahs lek dock blivit en durdle av stora spells och planeswalkers, ville jag göra något mer genomtänkt med Golos. Det finns knappt någon lore alls på Golos, men känslan jag får av namnet och funktionen går i linje med leken. Han bryr sig om allt som går att upptäcka och han har tid och lust att utforska allt möjligt :)

Min första tanke var att fylla leken med kort vars namn anspelade på mystik. Mystic Retrieval och Mystic Monastery kändes bra, samt Mystic Confluence. Dessa kort är fortfarande med, men har fått sällskap av Mystic Gate , Temple of Mystery och lekens wincon, Jace, Wielder of Mysteries. Många andra kort med liknande namn fanns med vid tillfälle, men har sen dess fått maka på sig.

Lekens strategi är en klassisk kontroll-lek med combo som finisher, men jag kände att jag ville ha en upplevelse i leken, för nice flavor. Där en Arbiter EDH stryper resurser, eller Bolas EDH sitter och förstör, ville jag att denna lek skulle utforska. Hur tusan skapar jag den slags känslan? Kortdrag? Tutors? Inte helt.

Till slut kom jag på att ett sammanflätande av olika mekaniker bäst kunde representera upplevelsen av att lära sig, studera och utforska mysterier. Därför fick det bli lite kortdrag, lite tutors, lite recursion och value i salig blandning.

Leken har ett till underliggande tema i hur hårt den bryr sig om kunskap istället för ren kraft. Faktum är att leken egentligen inte ens vill vinna på något annat sätt än med Jace, Wielder of Mysteries och ska inte behöva slåss mer än nödvändigt. Istället finns kort med som i namn och funktion anspelar på kunskap:

Rhystic Study, Sylvan Library, Search for Azcanta , Pursuit of Knowledge, Whirlwind of Thought och Trail of Evidence. Detta skulle förstärka känslan av att leken vinner genom att lära sig förstå olika mysterium.

Jag har även med ett par kort som kan ge recursion, då jag tycker de på ett bra sätt representerar hur värdefull historia är för leken. Archaeomancer, Eternal Witness och Warden of the Eye fungerar jättebra med vissa blink-effekter i leken, och Naya Charm är dels recursion och lite skydd. Mystic Retrieval och Tamiyo, Collector of Tales fortsätter temat. Selvala, Explorer Returned är också med på ett hörn, för att hennes namn och funktion anspelar på utforskning.

Trail of Evidence Time Sieve

Kombon som skulle bli avgörande var mellan korten Trail of Evidence och Time Sieve. Här kom jag äntligen något på spåret. Om leken kunde börja stabilisera, hålla lite kontroll och överleva så skulle jag kunna generera Clues! Dem kunde jag sedan använda som representation för att "hitta" något. Time Sieve blev den första saken jag ville leken skulle "upptäcka" lite som i en skattjakt.

Successivt blev det lite mer av den varan. Mer tidsresor började komma in i leken för att förstärka mekaniken, och vid Core 2021 så fick jag tag i Teferi, Master of Time. Då hade jag även redan lagt in Teferi, Timebender och Timestream Navigator. Jag fullbordade med Karn's Temporal Sundering, Nexus of Fate och förstås till slut den rätta arten av Temporal Manipulation

Här började något ytterligare slå mig. Kunde jag inte få in ännu mer av Magics historia? Efter den tanken slog mig gick det inte att stå emot. Lekens dåvarande design slängdes ut med badvattnet och landade snabbt i den design den nu ska bevaras i.

Jag började försöka få in så många andra kompisar till Teferi som jag kunde hitta. Jag behövde kasta mina nät lite vitt och brett för att få allt att fungera med de begränsningar jag själv satt för min design. Detta går att se om ni klickar in er i leken. Jag försöker ha så god synk som möjligt mellan vitblå och grönsvart. Manakurvan är nästan som en Bell Curve. Symmetri är hett. Dessutom har jag försökt såg gott jag kunnat att undvika talet 13. Jag är otroligt vidskeplig av mig, jag vet, men genom åren har det blivit värre och det hjälpte inte att Yoggoth (har jag för mig) under LinCon 2016 fick kål på mig med en Triskaidekaphobia. Alltså gick jag till verket med händerna lätt bakbundna :)

Teferi har varit med *länge*. Som latinlärare har jag svårt att inte se likheten mellan namnet Lucifer (ljusbärare) och Teferi (Tempus Fer -> tidsbärare). Tidsresor passar honom galant. Vem funkar inte också där om inte Karn? (!). Snabbt ramlade jag ännu längre ned i kaninhålet och var tvungen att ha med både Barrin och till slut pekade allt åt ett enda håll. Urza, Lord High Artificer

Urza, Lord High Artificer Urza

Lekens idé hade fått eget liv och jag fortsatte lyda istället för att säga emot. För er som inte helt hänger med så tar jag här in lite lore: ( SPOILER ALERT därför :D )

Urza slogs under lång tid mot sin bror Mishra. Det kriget avslutades med The Sylex Blast som jag därför har med i kortet Urza's Ruinous Blast. Folk gör ofta genvägen och tror att Urzas planeswalker spark tände till där, när det snarare handlar om att han hade hand om Glacians spark förvarad i Urzas ögon. Förvirrande kanske men Urza var alltså inte egentligen en naturlig walker.

Urza stred sedan länge mot Yawgmoth, Phyrexias härskare. För att stå emot överväldigande odds grundade Urza därför Tolarian Academy, som jag representerar löst genom att ha med trollkarlen Barrin, Tolarian Archmage och även i den moderna varianten, Memorial to Genius .

Memorial to Genius Barrin, Tolarian Archmage

På denna skola lät Urza trollkarlar lära sig magi. Ganska klassisk fantasy trop, men den sitter så fint. En ung zalfirisk trollkarl vid namn Teferi studerade även där. Sedan med tiden skapar Urza Karn, Silver Golem och detta tar ytterligare spin på tidsresor. Karn är immun mot skadliga temporala energier tack vare silvret, och skickas därför genom en tidsportal. Vad han dock inte är immun mot är sitt eget hjärta, en Heartstone ifrån varelsen Xantcha. Den läcker ut en egendomlig sörja.

Dock vidare med tiden! Virriga experiment med tid rekommenderas inte och Karn's Temporal Sundering händer. Ajaj. Tolaria dränks i olika nivåer av snabb- och slötid där tiden går saktare eller fortare. Detta orsakar mycket problem men till slut lyckas Urza använda det till sin fördel mot Phyrexia, då trollkarlar kan lära sig en livstids lärdomar på ett par minuter.

Karn, Scion of Urza Karn

För att förbereda sig för Yawgmoth så tänker sig Urza skapa The Legacy - en samling artefakter så mäktiga att de kan förgöra Yawgmoth. Karn är en del av det, och således har jag med honom som Karn, Scion of Urza. Många andra bitar måste också byggas. Urza behöver även en tillräckligt stark kraftkälla för att kunna driva hans planskiftande rymdskepp Weatherlight, så han förstör hela Serra's Realm med Planar Collapse .

Planar Collapse Pursuit of Knowledge

Skeppets navigator är Barrins dotter Hanna, som är med på kortet Pursuit of Knowledge. Andra saker som sker innan det riktiga kriget, är en annan konflikt emot Keldons. Där agerar Barrin tillsammans med Alexi, Zephyr Mage för att besegra keldonerna, och därför är hon med på Rhystic Study. I kriget mot Phyrexia invaderar Yawgmoth till slut Dominaria. Saker går himmelskt åt helvete för Urza, som blir galen och försöker förgöra sina allierade. T.ex Lord Windgrace och Freyalise, som är med på kortet Pernicious Deed. Detta är nog orsaken till flavor texten på Windgrace's Judgment, som jag har med. Urza dör sedermera när hjälten Gerrard hugger huvudet av honom. Striden går dock vidare och det visar sig att Urza inte alls dog då Glacians planeswalker spark, som är förvarad i URZAS ÖGON, håller honom vid liv. Urza säger åt Gerrard att sätta in ögonen i Karn, varpå Urza faktiskt dör och Karn blir en planeswalker.

Pernicious Deed Vindicate

Vindicate ensues och kriget mot Yawgmoth är över! Nu skulle vi kanske tänka att herregud allt det här kan väl inte vara med i en enda lek? Joho, och jag är knappt ens hälften igenom denna lore eskapad! Dock tänker jag gå och koka en kopp Tolariskt snabbte. En kopp te senare, rullar vi nu på.

En liten varning: Jag går nu snart igenom nästan all lore som hänt sedan Modern instiftades. Läs inte det här i ett enda tjok om ni inte vill få huvudvärk. Min hjärna lagrar information rätt kompakt men den kanske inte förmedlar den lika bra.

En kan ju undra var Teferi höll hus under själva kriget. Han är med här och var, men ofta på kort där det märks att han egentligen inte vill ha med Urza att göra. Han hjälper till när han kan. Lite olyckligt fasar han ut sitt hemland ur tid och rum, för att rädda dem ifrån Phyrexians. Jag övervägde länge att ha med kort som representerade detta (Teferi's Protection och som följd Zhalfirin Void) men jag kunde inte känna rätt flavor i det första kortet och fick helt enkelt inte plats med det andra. Hur som så rev denna magi sönder verkligheten lite grann, vilket förstås är att förvänta när du leker med tiden. Fråga vem som helst som dygnat för mycket..

Dock ligger detta till grund för en relativt viktig story arc. Efter kriget mot Phyrexia så försöker folk återhämta sig. Karn försöker hålla lite koll via sin Mirari, men det går inte så bra. Dock börjar det märkas runtom i världen att det finns existentiella sår ifrån olika starka magiska händelser. Teferis utfasning är en av dem, men The Sylex Blast och Karns tidsresor har också sårat världen. Stora 'time rifts' håller på att formas som river sönder världen, så jag har med kortet Pull from Eternity ifrån blocket för att symbolisera.

Karn och Teferi teamar upp med en ung magiker (Venser, Shaper Savant) ifrån Urborg. Stället är inte särskilt nice egentligen, men Lord Windgrace kommer därifrån. Windgrace offrar sin spark för att läka såret som finns i närheten av Urborg. De andra hjältarna åker omkring och träffar på olika andra time rifts där för själva loren många gamla walkers offras för att läka sår efter sår, lite som att Creative Team var ute efter att rensa huset. Zhalfir försvinner nu helt ifrån verkligheten när riften där ska läkas.

Hela plotten är egentligen lite för att sänka power leveln på walkers in-game med händelsen i slutet på blocket - The Mending. Efter denna händelse så läker Dominaria ihop igen men till kostnad av att multiversumets verklighet förändras och The Planeswalker Spark försvagas markant. Teferi blir av med sin spark, och Karn offrar sin (eller snarare Glacians). Freyalise är ytterliggare en av de walkers som ryker här, men en liten luring återupplivas av ren olycka (eller snarare en plot device). Venser och Teferi *råkar* återuppliva ingen mindre än Nicol Bolas, Planeswalker. Han hade i princip varit död sedan Tetsuo Umezawa .. ja, gud, droppade en stor meteor på honom? Tidiga Magics historia är rätt ohållbar. Bolas hade aldrig dött av det, eller ens låtit det hända ifrån första början. Nåväl :)

Seaside Citadel Reliquary Tower Arcane Sanctum

Jag har inte med Bolas på ett planeswalker kort, men jag tycker han är tillräckligt central för att börja hålla koll på i min lek. Ganska snart efter Time Spiral Block så dyker nämligen Alara upp, så där har jag olika kort förr att representera hur loren rör sig framåt. Seaside Citadel för Bant och Arcane Sanctum för Esper visar bra på hur planet fungerar, samt shardet Naya i Naya Charm. Reliquary Tower visar helt underbar flavor och lore angående Esper och Bant. Lite svårt att märka men en bit av Esper har krashat in i Jund på arten för Rupture Spire :) Bara Grixis saknas, i princip. Undrar varför :)

Med Bolas entré in i storyn så skiftar saker lite rent narrativt. Under ett par block är det inte särskilt uppenbart vad som faktiskt pågår och både Teferi och Karn försvinner ifrån spotlight. Vad som faktiskt skett dock är att Teferi bosatt sig i närheten av sitt försvunna hemland. Karn lyckades på någon underlig vänster ta sig tillbaka till hans egenskapade plane Argentum, som sedan kallades Mirrodin. Karn har fortfarande hjärtat ifrån Xantcha, och hon var en varelse skapad av Phyrexia. Nu visar det sig i plotten att vartän Karn tagit sig har han läckt ut Glistening Oil och oundvikligt orsakat en ny spridning av elaka Phyrexians. Dessa har börjat ta över hans eget plan och fängslar honom för att dyrka honom som en ny maskingud. Phyrexians är lite udda där men de ser Karn som en ny Yawgmoth och försöker hjärntvätta honom.

Händelsevis dyker Venser, the Sojourner upp och räddar Karn. Vensers egna kropp är döende men han använder sin teleport-magi för att rakt av porta sin egen spark in i Karn, vilket frigör och läker honom till priset av Vensers liv. Så nu är Karn en walker igen, med spark #2.

Under samma tid så har dock Bolas fått agera helt unchecked. Vi kan ju undra hur mycket av en plan Creative Team haft i början av Bolas story arc, då de uppenbarligen behövt göra lite retcons här och var, men Bolas försöker återta massvis med kraft genom att störta olika shards in i The Maelstrom på Alara. En till plot som presenteras senare berättar också om hur Bolas tar över planet Amonkhet.

På Alara misslyckas Bolas men får tag i lite medhjälpare. Tezzeret och Sarkhan Vol. Sarkhan skickas helt sonika vidare till Zendikar för att frigöra The Eldrazi. Varför i hela friden Bolas skulle vilja det är egentligen helt kaiko och jag tycker storyn är lite av en plot hole eller en aborted storyline här, men det händer.

Eldrazi DisplacerNu behöver vi därför göra en djupdykning i bakgrunden för Eldrazis. Jag har inte med någon av de 3 titanerna Ulamog, Kozilek eller Emrakul då de varken får plats eller är särskilt välkomna, men en enda eldrazi har fått vara med ( Eldrazi Displacer ) mestadels av mekaniska skäl och för att representera Eldrazis i storyn.

Ifrån ett lore perspektiv så kan vi likna Eldrazis vid kosmiska naturkrafter som existerar *utanför* planes, i vad som heter The Blind Eternities. Detta område är inte riktigt som yttre rymden, utan mer som de otaligt olika dimensioner som håller isär planen i Multiversum. Eldrazis lever här och rör sig mellan olika plan och ifrån vanliga dödliga ögons håll kan det se ut som att Eldrazis konsumerar din värld om de råkar dyka upp.

Detta är dock inte helt korrekt, tycker en viss planeswalker.

Ugin, the Spirit DragonEnter Ugin, the Spirit Dragon . Den här otroligt gamla och mäktiga walkern har inte funnits så länge som Urza i verklig mänsklig tid men avsevärt mycket längre enligt spelets lore. Han har tillbringat tusentals år med att studera mana, så till den grad att han upphört associera sig till färgad mana. Det går väl att gissa sig till att hans original alignment var UWR, då han är tvilling till ingen mindre än.. ja ni gissade det, igen, Nicol Bolas, the Ravager. Detta är en rätt ny redigering av lore, men jag köper den lite grann för det skrevs rätt så bra. ( Dock finns det tidsparadoxer som går att diskutera ).

Ugin tog itu med Eldrazis för flera millenia sedan. Han var en del av The Three (Nahiri, the Harbinger och Sorin, Grim Nemesis är de två andra). De fängslade Eldrazis på Zendikar, med hjälp av Ugins förståelse, Sorins blodmagi och ett nätverk av Nahiris hedroner inskriberade med Ugins runor. Ugin tyckte och tycker fortfarande att Eldrazis är för farliga för att få åka omkring och äta upp planes, men de bör inte förstöras så de ska fängslas istället. Det förklaras inte helt varför, men jag har mina aningar. Dels för att Creative Team inte visste vad de själva ville GÖRA med Eldrazis, men också loremässigt för att de är naturkrafter. Utan dem är någonting fel med verkligheten, så om.. host host någon av dem skulle DÖ, kommer det nog bli problem.

Nåväl, de fängslades!

Ugin fortsatte sedan genom åren att plotta emot Bolas. Bolas förstod till slut att Ugin även ville fängsla honom, och anföll sin bror på Tarkir, Ugins hemplan. Ugin hade plottat med Azor, the Lawbringer om att använda Azors spark, nu uppoffrad till The Immortal Sun för att låsa ned Bolas.

Bolas besegrar Ugin som lämnas död i Tarkirs snö. Detta är den tidslinje som långt senare ser Sarkhan Vol födas på Tarkir. Detta plan är fullt av olika folk sorterade i klaner styrda av Khans. En klan är Jeskai, som finns med på flera kort: Mystic Monastery , Soulfire Grand Master , Warden of the Eye och den helt otroliga Khanen Narset, Enlightened Master. Jag är medveten om att flera spelare har en obeskrivlig avsky för henne då hon brutits just i diverse Taking Turns-decks, vilket detta även på ytan kan se ut som. För era upplevelser med sådana lekar, beklagar jag. Jag är inte ute efter att orsaka liknande upplevelser med denna lek, men jag förstår att det kan se ut så. Jag kan chaina Temporal Manipulation igenom Soulfire Grand Master , dock. Jag kan nog här samtidigt nämna att denna lek inte är så strong som kan tro. Den dör regelbundet mot mina snabbare aggrolekar i playtest - en gång på janky tribal shrines :)

Warden of the Eye Soulfire Grand Master Narset, Enlightened Master

Så, Sarkhan iallafall. Han drivs till vansinne av Bolas, och skickas till Zendikar för att befria Eldrazis. Efter många egendomliga plotlines så hamnar även Nissa i plotten tillsammans med Sorin. Eldrazis befrias och Sarkhan får med sig en bit av Nahiris hedroner (med Ugins runor på sig). Han börjar bli än mer galen av att höra en ny drakröst säga åt honom att återvända till Tarkir för att hjälpa Ugin. Som är död.

Under tiden släpps då Eldrazis fria och Gideon Jura hamnar mitt i smeten där han lönlöst försöker rädda livet på oskyldiga varelser som är i vägen. Det går inte så bra.

Sarkhan återvänder till Tarkir och börjar försöka förstå vad Ugin vill. Han lär känna Narset och tillsammans tar de sig till Ugin's Nexus. Där försöker en annan Khan, Mardus egna Zurgo stoppa dem, varpå jag har med Utter End. Sarkhan ser Zurgo döda Narset precis samtidigt som Sarkhan lyckas komma in i Nexus of Fate och tar sig således tillbaks till stunden då Bolas dödar Ugin (Crux of Fate fick inte vara med, sorgligt nog).

Nu har Sarkhan med sig den lilla hedronskärvan han haft sedan Zendikar, och efter att Bolas försvinner räddar Sarkhan Ugins liv genom att låta hedronens magi omsluta Ugin. Han går in i en slags koma och läker, men hans livskraft försvinner således inte. Hela Tarkirs historia bygger på att Ugins kraft försvann, vilket även avbröt drakarnas kraft på planet. Det var så vanliga klaner kunde besegra drakarna.

Dragonlord Dromoka Silumgar

Nu blir planet magiskt omvälvt istället. Khanernas klaner börjar underkasta sig drakarna, som börjar härska. Dragonlord Dromoka och Silumgar's Command är exempel på det. Till och med Narset själv finns med i det omstöpta planet, då enligt magis alla regler så.. ja, det var väl coolt. Tidslinjerna fanns väl på någon kvant-nivå simultant och Multiversumet skiftade bara spår. Narset Transcendent möter Sarkhan, som nu aldrig föddes i denna timeline och därför omstöps till Sarkhan Unbroken.

Sarkhan möter Ugin, som blivit befriad ur hedronerna av Sorin. Ugin blir uppdaterad om vad Bolas hållt på med. Det oroar honom djupt. Det finns lite ytterligare paradoxer här som jag tidigare signalerat om. Enligt Core 2019s storyline så återvänder Bolas, efter den nya tidslinjen inträtt, för att han märkt att Ugins livskraft inte upphört. Han försöker döda Ugin för gott men luras helt sonika av Yasova Dragonclaw och hennes barnbarn att tro att Ugins plan håller på att gå i lås. De får Bolas att tro att The Immortal Sun stirrar ned på honom och ska låsa fast honom, så han försvinner och vågar aldrig mer planeswalka till Tarkir för att call their bluff så att säga. Detta innebär att den Bolas vi haft o göra med i all modern tid *egentligen* är en tidsskiftad Bolas som känt till att Ugin var vid liv, vilket egentligen inte stämmer alls. Dock verkar Creative Team igen ha struntat i detta :)

Så, fortfarande inte alls klara. Varför var Sorin ens där? Vad tusan håller Bolas på med? Vad händer sen? Sorin hade, kortfattat, slagits mot Nahiri och hamnat lite lätt i ångest. Nahiri var arg då Sorin och Ugin lovat att hjälpa henne om Eldrazis någonsin blev fria. Långt innan the Mending och Rise of the Eldrazi så hade Nahiri vaknat ur sin väktarslummer och märkt att hennes hedronfängelse rört lite på sig, med vanliga tektoniska skiften på Zendikar. Hon lagade låset igen men tanken var att även Sorin och Ugin skulle kommit för att hjälpa henne. Hon undrade varför de inte kom och sökte upp Sorin för att fråga.

Nu visar det sig att Sorin försökt bygga egna skydd för sitt hemplan Innistrad. Helvault var formad ur Innistrads silvermåne med syfte att magiskt tvinga inkräktare att alltid landa precis där om de kom till hans plan, varpå Avacyn, Angel of Hope var tänkt att fängsla dem. Skapandet av Avacyn tog Sorin åratal och krävde honom på mycket kraft. Helvault hade orsakat en block på all inkommande signal till Innistrad vilket orsakade att Sorin aldrig hörde larmet ifrån Zendikar. Nahiri blir upprörd ändå och de duellerar. Hon håller på att segra när Avacyn räddar Sorin och fängslar Nahiri i Helvault.

En liten plotline sker sedan i skymundan där Griselbrand lyckas få in Avacyn i Helvault också. Liliana dyker upp och förstör Helvault, vilket frisläpper allihop. Även Nahiri. Long story short. Sorin återvänder till Tarkir för att undersöka varför inte Ugin hjälpte. I gamla timelinen hittar han ett skelett ( Bitter Revelation ) medan i nya timelinen istället Haven of the Spirit Dragon

Mystic GateMedan Sorin gör detta tar sig en befriad Nahiri tillbaka till Zendikar. Under tiden i Helvault har hon trots sin ickeexistens kunnat tänka. Hon har i sitt sinne ritat upp hela Zendikar igen och igen och tänkt så fasligt mycket på sitt plan att hon är helt besatt när hon kommer ut. När hon ser vad de befriade titanerna har gjort med hennes plan blir hon ursinnig och väljer direkt att börja hämnas på Sorin.

Efter att Eldrazis släpptes fria så behövde Gideon söka hjälp. Han fann den i Jace. De möttes under första Zendikar-block när de stred mot Chandra (en plan Bolas satt i rörelse). Nu försöker de istället rekrytera Chandra för att tillsammans slåss mot Eldrazis. Hon har ingen lust.

Gideon och Jace träffar istället Nissa på Zendikar och de får förstå lite av Eldrazis bakgrund. Jace träffar även Ugin som återvänt för att se hur illa det är. Jace lär sig rätt mycket. Ugin vill *verkligen* inte att Eldrazis ska förstöras och verkar överlag rätt irriterad över att Jace vill lägga sig i. Ett land som dyker upp i storyn och i min lek är Mystic Gate , vilket porträtterar Sea Gate vid Halimar Basin. (Stället förstörs sen snart och blir Sea Gate Wreckage). Under sin storhetstid var Sea Gate ett av Zendikars säten för kunskap och studier. Vad kul för min lek! :)

On a side note så är även Linvala, the Preserver ifrån detta block, men hon har en så minimal roll i själva storyn att jag inte pratar nämnvärt om det. Dock är hennes flavor rätt skön och hon funkar bra rent mekaniskt i leken för att stabilisera, ge liv och försvar. För att inte tala om vilken otrolig art!

Jace teamar upp igen med Nissa och Gideon, och håller på att få totalstryk av Ob Nixilis Reignited när Chandra ändå dyker upp och räddar dem. Därefter skapar de The Gatewatch via ganska mysig friendship magic. Jag vet att många ogillar The Gatewatch men jag har en svaghet för dem.

Call the Gatewatch Oath of Nissa

Enter Call the Gatewatch och jag har även med Oath of Nissa. Tillsammans spöar de på Ulamog och Kozilek. Ugin är väldigt upprörd och anklagar Gatewatch för oansvarigt handlande.

Jace förstår att det yttersta hotet ändå är Bolas som ville befria dessa titaner, och det är även rätt udda att Emrakul inte var med i striden. Gatewatch beslutar att Jace ska ta kontakt med Sorin, då han nog vet mer.

Ifrån ett lekperspektiv så börjar jag nu igen ha med lite mer kort än vad jag lyckats få plats med ifrån lore på ett tag. Jag är rätt investerad i Gatewatch och ville få med mer av storyn på kort på något vis om jag kunde. Det är dock lite svårt ibland att göra kompromiss mellan en leks funktion, och dess känsla.

Dock fann jag att det gick att få in lite mer lorekoppling via länder. Jag har försökt ha med ett land för varje plan från och med Oath of the Gatewatch:

Shimmering Grotto symboliserar Jaces return till Innistrad. Dock har jag tagit M14 print för mer nice flavor text :)

Aether Hub att Gatewatch fortsätter till Kaladesh

Painted Bluffs att de sedan jagar Bolas på Amonkhet och

Unknown Shores när Jace åker vilse på Ixalan.

Jace, Unraveler of Secrets Tamiyo Anguished Unmaking

I korta drag finner Jace på Innistrad att mycket står fel till.
Som Jace, Unraveler of Secrets får han tag i Tamiyo's Journal och får förstå att Avacyn blivit galen. Han följer Trail of Evidence och möter även Tamiyo. Tillsammans hittar de till slut Avacyn och Sorin. Sorin måste göra Anguished Unmaking på Avacyn vilket, i storyn under själva blocket, var sjukt intense. När Avacyn förgörs försvinner Innistrads sista planar protection och Nahiri's hämnd är komplett. Emrakul framkallas och Jace kan höra ett ödesdigert muller.
Gatewatch lyckas inte besegra Emrakul utan snarare fängslar de henne igen, denna gång i Innistrads silvermåne. Finns porträtterat fint på Imprisoned in the Moon. Tamiyo spyr efteråt då hon förstår att Emrakul mentalt tog över henne för att genomföra fängslandet. Jace pratade telepatiskt med Emrakul under processen och om ni inte läst den storyn rekommenderar jag det ändå starkt. Igen, sjukt bra writing under en period här. Den kvalitén sjönk efter under Dominaria och efter.
Liliana hjälpte Gatewatch under denna konflikt och joinar dem då hon tänker de kan hjälpa henne bli fri från det demonkontrakt hon tecknat. Vem planerade det kontraktet? Jo, Bolas.

Aether Hub Cataclysmic Gearhulk

Tillsammans vilar hjältarna sedan ut en kort period på Ravnica. Den storyn är också sjukt välskriven. Gud vad jag saknar den här perioden i Magics story. Dovin Baan dyker dock upp och rekryterar Gatewatch till Kaladesh för att stoppa ett uppror. De märker snabbt att Chandra's mamma styr upproret och sidear istället med dem. Dovin Baan visste inte helt att Tezzeret försökte manipulera planet för att stjäla en uppfinning, för Bolas skull. Denna uppfinning är Planar Bridge.
För att symbolisera planet lite mer har jag även med Cataclysmic Gearhulk,
också för hur bra kortet spelar in i lekens övergripande kontroll-natur. Under storyn rekryteras även Ajani till teamet. Gatewatch får ur Tezzeret var Bolas gömmer sig - Amonkhet. Liliana har även en demon att hantera där så de beger sig dit.

Painted Bluffs Hour of Revelation

Väl där får de förstå att Bolas förvrängt i princip hela planets mana leylines till att tjäna något ondskefullt syfte. Hour of Revelation dyker upp här i leken också. Bolas landade här ganska snart efter The Mending och bokstavligt läckte ut kraft och mana. Jag har en aning om att all den blå mineralen Lazotep som grävs ut på planet egentligen är kristaliserad spark. Precis i samband med The Mending (för isch 60 in game år sedan) så inträffade även The Aether Boom på Kaladesh när en mystisk resurs - The Aether - började röra sig runtikring i planets atmosfär. Också antagligen förgasad planeswalker spark som inte längre hade nånstans att ta vägen.
Bolas låter gudarna på Amonkhet tvinga de dödliga att genomgå trials, för att välja ut de bästa soldaterna till en odöd armé. Bolas tänker sedan använda den för att ta över Multiversum. The Gatewatch bestämmer sig för att rakt av bemöta Bolas då han är ett otroligt starkt hot. Storyn här är lite rolig i hur stark Bolas faktiskt är när han typ spelar Hour of Devastation på hjältarna. Han ger Jace lätt minnesförlust, kastar omkring Gideon som en tennisboll mot en vägg om och om igen. Liliana övertalar han snabbt att helt sonika fly. Chandra och Nissa har inte en chans. Förutom Jace tvingas allihop retirera till Dominaria. Jace åker vilse till Ixalan.
Igen här lite lätt dålig plot device ifrån Creative Team ärligt talat. Bolas påstår sig vilja hålla Gatewatch vid liv då de är resurser för honom. Men igen och igen visar det snarare sig att han undergräver sig själv när han låter andra aktörer överleva. Sarkhan och Ugin är ett resultat av hans ingripande med Eldrazis, såväl som Gatewatch. Han har vävt sin egen undergång, sakta sakta.

Unknown Shores Search for Azcanta

Vid den här punkten splittrar sig storyn lätt över 2 block och 1 stand alone set - Ixalan block och Dominaria. Jace hamnar glömsk och planart skeppsbruten på Ixalan, vilket representeras av Settle the Wreckage och den helt fantastiska Search for Azcanta . På planet samarbetar han ovetande med Bolas agent Vraska, för att finna The Immortal Sun igen så att Bolas kan använda den istället för att hotas av den. Fet plot device, hej. Artifaktens funktion är att låsa ned walkers så de inte kan planeswalka. Den är byggd av Azor, som även skapade den otroligt starka förtrollningen Guildpact på Ravnica, som under modern tid sedan förstörts och ersatts av Jace själv som Jace, the Living Guildpact. Ironiskt nog ger den magin Jace makt att fördöma Azor, när de möts igen. Jace gillar verkligen inte sfinxar ( pga Alhammarret, High Arbiter )
Jace återfår successivt alla sina minnen som försvann under hans ungdom, genom ett litet fall utför ett en klippa. Han minns nu *all* sin telepatiska magi och sin faktiska identitet. Tillsammans med Vraska börjar han planera en plan så hemlig att inte ens Bolas ska kunna komma på den. De *låter* Tezzeret med hjälp av Planar Bridge stjäla The Immortal Sun. Sedan går det att planeswalka iväg ifrån planet.

Jace skyndar sig direkt för att finna sina gamla kumpaner och informera dem om Bolas planer. Han finner dem på Dominaria. Nissa har gett upp på Gatewatch efter att det blir tydligare att Liliana är opålitlig. Tillsammans med en drös klassiska karaktärer har de utan Jace spöat på Demonlord Belzenlok för att befria Liliana ifrån hennes kontrakt. Detta leder dock till In Bolas's Clutches för hennes del, efter att alla andra walkat iväg.

Oath of Teferi Teferi, Timebender

Under tiden har de dock lyckats rekrytera ingen mindre än Teferi till the Gatewatch, (och även mött Karn igen). Detta syns på Oath of Teferi . Jag har även med Mox Amber ifrån settet för att den så otroligt flavorfult porträtterar tidens kraft, och en liten allusion till Mangaras bärnstensfängelse ifrån Mirage-block! Sen slängde jag även in Teferi, Timebender för hur bra han funkar i leken, och Meandering River för en flavor fullträff. Smaktext för Teferi OCH Jhoira, Karns bästa vän!!
Saker börjar definitivt flöda samman för ett real endgame, och det var för mig otroligt kul att Avengers Endgame kom ut ungefär samtidigt som: War of the Spark!

Här knyts allt till slut ihop. Bolas plan har hela tiden varit att sammankalla så många walkers som möjligt till Ravnica, för att där döda allihop med The Elderspell. The Immortal Sun tvingar walkers att stanna kvar och Planar Bridge tillåter Dreadhorde Invasion att börja skörda walkers. Bolas vill helt enkelt bli en gudomligt stark walker igen ( Nicol Bolas, Dragon-God ) . Han måste ju stoppas!
Vi ramlar rakt in i ett rätt så episkt krig som jag inte kommer gå in i detalj på. Teferi strider rätt så hårt med kortet Time Wipe. Tillochmed Narset och Tamiyo dyker upp igen och hjälper till ( Tamiyo, Collector of Tales ). Trots att varken Tamiyo eller Narset officiellt är medlemmar i Gatewatch så har Jace kontakt med dem, och de känner varandra sinsimellan. Innan Ajani åkte till Kaladesh berättar Tamiyo om hur Narset ibland tillbringar tid på Kamigawa och är en medlem i Tamiyos egna studiecirkel. Jag älskar sådana småsaker. Båda de walkers bryr sig egentligen mer om kunskap än om kraft, och det märks i hur de beter sig!

Time Wipe Despark

Gideon försöker rätt så desperat leda motståndet vilket egentligen går rätt bra. De lyckas stänga av både The Immortal Sun och Planar Bridge. Dock spöar Bolas på Gideon igen och allt hopp verkar ute när Liliana nästan helt oväntat föråder Bolas ( Price of Betrayal ) och vänder Dreadhorde Invasion mot honom.
Till slut är det gudarna ifrån Amonkhet som besegrar Bolas på kortet Despark som jag har med för att symbolisera kulmen av allt detta.

Dock vill jag påminna om vad jag tidigare nämnt - att Bolas vävde denna undergång själv. I bakgrunden finns ju faktumet att Gatewatch fortfarande stred enat (Nissa återvände och Liliana blev snel hest) mot honom och han både orsakade *OCH TILLÄT* Gatewatch.
Dessutom än mer i skymundan så samarbetade Sarkhan the Masterless med Narset, Parter of Veils och Ugin, the Ineffable fortfarande för att under kriget sätta stopp för Bolas. Inget av detta hade skett om Bolas bara struntat i att befria Eldrazis.
( .. vid närmare eftertanke börjar jag ångra min kommentar kring Umezawas meteor. Bolas är uppenbarligen tillräckligt bortkollrad för att besegras så banalt :) )
*Tillochmed* Sorin, Vengeful Bloodlord och Nahiri, Storm of Stone dyker upp här och sluter en kort vapenvila. Vad som händer sen med dem är otydligt (men för dem som är nyfikna syns en ny art för Nahiri på booster arten till höstens Zendikar Rising! :) )

Efteråt så tar Ugin bort Bolas däckade kropp medan Jace, genom sin starka telepatiska kraft, får folk att tro att Bolas helt enkelt förintades. Istället har Ugin nu tagit Bolas fången i Prison Realm och isolerat dem båda på Bolas egna Meditation Plane. Suddat ut deras namn så att ingen kan summona dem och tänker nu sitta där och vakta Bolas tills han dör naturligt. Känns ju som att Creative Team fortsätter sitt modus operandi av att aldrig riktigt veta vad de ska göra av sina plots.

Whirlwind of Thought Raugrin Triome

Som väldigt mysig och mild avrundning på lekens lore har jag även med Whirlwind of Thought då jag har en softspot för Narset och hon överlever kriget. Hon har rest till Ikoria, vilket också är med via Raugrin Triome. Och i den nuvarande tiden börjar nånting osa lite lätt lurt med Teferi, Master of Time. Kan det möjligen vara så att Teferi inte alls gillar hur tiden har blivit? Kommer vi i framtiden få se honom totalt bryta tidslinjerna för att återställa Zhalfir? Har han kanske blivit galen till slut av allt tidsresande? Vem vet?

Här avslutas alltså själva lore-partiet i leken :D

I början av artikeln nämnde jag lite på kul Underworld Breach och efter ett par timmars sömn, slår det mig att jag borde fixa detta felsteg. Det kunde även ge er en gnuttas insikt i hur plågsamt svårt det kan vara att fortsätta ändra i en såhär avancerad brew.
Underworld Breach är alltså en röd förtrollning för 2 mana. Händelsevis också det enda monoröda kortet i hela leken. Monosvart är det enda som inte ens var med, även det lite av ett flavor val då jag inte vill störa lekens ganska bant/jeskai aktiga natur. Alla kort med svart mana i sig har någon funktion i lore eller flavor.
För att kunna ändra kortet kan jag inte bara ta bort dess spot. Det krävs en förtrollning för att lekens design först av allt ska *se* snygg ut. Om jag tar bort förtrollningen och lägger till den någon annanstans skulle inte kanalerna mellan olika card types vara lika snygga.
Sen får jag inte direkt ändra på manakostnader för hårt, för då försvinner snyggheten i manakurvan.
Så vad går att göra? Jo, jag kan substituera mellan cardtypes och manakostnader. Jag har redan gjort detta innan för just detta kort så jag vet vilken förändring som ska ske:

Wild Research Counterspell

Wild Research ska få komma in istället. Kortet är rätt så passande i lore då den visar ytterliggare två av Urzas allierade i fighten mot Yawgmoth - Bo Levar och Commodore Guff! Dessutom funkar kortets funktion och namn tillsammans med lekens förkärlek för kunskap :)
För att då fixa diskrepansen mellan manakostnad 2 och 3 måste jag sänka ett annat kort ifrån 3 till 2. Detta kort får då bli kontringen Dissolve som ersätts av ingen mindre än MVP själv, Counterspell. Jag har suttit länge de senaste dagarna angående just detta skifte, och under skrivandet av denna artikel har det väl blivit uppenbart att detta är rätt val att gå. Det förstärker lekens identitet och flavor, ger bättre lorekoppling och snällare art, till en lätt kostnad av lekens styrka :)

Förutom detta så finns det väl inte så värst mycket mer kvar att diskutera. Det finns kort kvar i leken som inte nämnts då de inte riktigt håller en lore-plats i designen, utan helt enkelt är med av vanliga skäl. Eller så är de med för att täcka upp en färgsymmetri, eller andra egendomliga designtankar jag har. Jag nämnde i början av krönikan att det fanns ungefär 17 lands och 7 nonlands utanför. Många av de nonlands är kontringar, då de inte riktigt gick att koppla ihop. Korten ifrån Theros block är också så långt ifrån the main plot att de inte riktigt går att knyta samman.
Dock finns det lite flavor kvar att berätta om i ren design. Jag har nämligen försökt så gott jag kunnat att designa leken så att färger, kort och kopplingar hamnar i närheten av varandra:

Mox AmberNarset, Enlightened Master står mittemot Utter End

Pursuit of Knowledge står mittemot Tamiyo, Collector of Tales ( för båda bryr sig om kunskap )

Dragonlord Dromoka står mittemot Silumgar's Command

Timestream Navigator står mittemot Nexus of Fate

Oath of Teferi står mittemot Teferi, Timebender

Pernicious Deed står mittemot Lord Windgrace (för de stred tillsammans)

Whirlwind of Thought står mittemot Narset Transcendent

Astral Drift står mittemot Venser, the Sojourner ( då hans magi i princip gör sånt )

Karn's Temporal Sundering står mittemot Karn, Scion of Urza

Ugin, the Spirit Dragon står med Sorin, Grim Nemesis och Nahiri, the Harbinger för att symbolisera The Three

och

Urza, Lord High Artificer står med Barrin, Tolarian Archmage

Färdiga leken:

Spoiler:

Golos EDH

EDH / Casual

Av: Iniovan
11:54, 31/8 -19

Iniovan kommenterar:
Min lore-EDH, med mystiska tidsresor och value :)
Kategori: Casual
Format: EDHStorlek: 99 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3403:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]240300[/lek]
Köp leken! Proxa leken!
  CREATURES (14)
1Eternal Witness
1Dragonlord Dromoka
1Selvala, Explorer Returned
1Warden of the Eye
1Narset, Enlightened Master
1Eldrazi Displacer
1Cataclysmic Gearhulk
1Linvala, the Preserver
1Soulfire Grand Master
1Archaeomancer
1Timestream Navigator
1Venser, Shaper Savant
1Barrin, Tolarian Archmage
1Urza, Lord High Artificer
 ENCHANTMENTS (12)
1Trail of Evidence
1Search for Azcanta
1Rhystic Study
1Sylvan Library
1Oath of Nissa
1Oath of Teferi
1Pernicious Deed
1Whirlwind of Thought
1Pursuit of Knowledge
1Astral Drift
1Planar Collapse
1Wild Research
 SORCERIES (8)
1Karn’s Temporal Sundering
1Temporal Manipulation
1Mystic Retrieval
1Time Wipe
1Vindicate
1Call the Gatewatch
1Urza’s Ruinous Blast
1Hour of Revelation
  INSTANTS (16)
1Naya Charm
1Silumgar’s Command
1Windgrace’s Judgment
1Anguished Unmaking
1Utter End
1Despark
1Settle the Wreckage
1Oblation
1Pull from Eternity
1Fated Retribution
1Nexus of Fate
1Cryptic Command
1Mystic Confluence
1Sublime Epiphany
1Force of Will
1Counterspell
 PLANESWALKERS (12)
1Jace, Wielder of Mysteries
1Jace, Unraveler of Secrets
1Teferi, Master of Time
1Teferi, Timebender
1Lord Windgrace
1Narset Transcendent
1Tamiyo, Collector of Tales
1Venser, the Sojourner
1Sorin, Grim Nemesis
1Nahiri, the Harbinger
1Ugin, the Spirit Dragon
1Karn, Scion of Urza
  ARTIFACTS (3)
1Mox Amber
1Time Sieve
1Tamiyo’s Journal
 LANDS (34)
1Command Tower
1Gateway Plaza
1Transguild Promenade
1Rupture Spire
1Vivid Meadow
1Vivid Creek
1Vivid Grove
1Vivid Marsh
1Vivid Crag
1Memorial to Genius
1Meandering River
1Arcane Sanctum
1Seaside Citadel
1Raugrin Triome
1Mystic Monastery
1Mystic Gate
1Shimmering Grotto
1Unknown Shores
1Painted Bluffs
1Aether Hub
1Reliquary Tower
1Temple of the False God
1Temple of Enlightenment
1Temple of Silence
1Temple of Mystery
1Temple of Plenty
1Temple of Deceit
1Azorius Chancery
1Simic Growth Chamber
1Orzhov Basilica
1Selesnya Sanctuary
1Dimir Aqueduct
1Boros Garrison
1Izzet Boilerworks


Som avslutning vill jag att kortet Mox Amber får sista ordet då dess flavor antagligen är vad som inspirerade mig att designa leken såhär, då jag fick kortet i booster när jag köpte Teferi's PW-deck. TACK så mycket om ni faktiskt orkade läsa allt detta och jag hoppas ni alla fått lite roliga idéer för egna flavorful lore brews! :)

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

duperhasse

MEDLEM
Örebro
Imponerande :)

13:45:47, 28/7 -20
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Oj.

23:32:50, 27/7 -20
capypbj

MEDLEM
Göteborg
Love it

17:11:15, 27/7 -20
aginamist

MEDLEM
Riktigt intressant artikel!

15:41:04, 27/7 -20
  Zendikar Rising! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!