Magic the Gathering
Magic the Gathering34896 medlemmar 670 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
NYHETER Nyheter | Veckans kort | Veckans undersökning 

Veckans kort

Skeletal Scrying
av Binkabi , 11:24, 31/3 -16

"Att dra kort är något av det trevligaste man kan göra i Magic och är dessutom otroligt kraftfullt förutsatt att man får utnyttja sitt övertag. Det finns i princip oändligt många sätt att dra kort på men ska man få ut ett faktiskt övertag måste man hitta de mest effektiva för respektive format. För veckans kort har jag valt Skeletal Scrying, ett underspelat och ouppskattat kort som definitivt håller måttet i kraftfulla format som Legacy. Innan vi går in på kortet i detalj tänkte jag gå igenom hur det faktiskt funkar med att dra kort.

Vad kostar det egentligen att få dra ett kort? Historien visar att vill man dra 1 kort kostar det i vanliga fall enbart 1 mana, eller 2 liv. Just detta med liv som kostnad är högst relevant och det visas gång på gång att Wizards värderar 1 mana och 2 liv lika. Kort som Reach Through Mists och Gitaxian Probe är lämpliga exempel, även om de båda har en liten uppside, instant respektive information. När vi rör oss upp till att dra 2 kort finns det inte direkt några bra exempel med cmc 2, eftersom detta skulle vara för starkt. 2 mana för 2 kort är alltså för starkt, vilket visar en annan sida av att dra kort, nämligen hur kostnaden regleras utefter hur högt taket är. Desto fler kort man potentiellt kan dra, desto högre kostnad. Vill vi dra 2 kort för 2 mana måste vi nöja oss med stora drawbacks, som Altar's Reap eller Night's Whisper. Återigen ser vi systemet att 2 liv är samma sak som 1 mana, då Night's Whisper egentligen kunde ha haft med en phyrexian mana i sin manacost istället för att säga ”lose 2 life” i textboxen. Detta gör den, teoretiskt, till samma kort som Divination, vilket också kostar 3 mana. Vilken som är kraftfullast är det dock ingen tvekan om, då spelare gång på gång bevisat att 2 liv är billigare än 1 mana. Innan vi går vidare till mitt sista exempel bör vi fastställa reglerna: 1. Desto högre tak desto högre startkostnad 2. Att betala 2 liv eller 1 mana är samma sak samt 3. En drawback, som att offra ett creature, kan också räknas som en del av kostnaden.

För mitt sista exempel tänkte jag gemföra Skeletal Scrying med Blue Sun's Zenith. Båda korten ser faktiskt lite spel i Legacy och det är där jag vill förankra diskussionen. Så, blå sol kostar alltså XUUU för att en spelare ska dra X kort. Jämför vi detta med ovanstående lista ser vi att det är hutlöst överkostat. För 4 mana får du dra 1 kort (Reach Through Mists kostar 1), för 5 mana får du dra 2 kort (Divination kostar enbart 3 mana) och ska du våga dig på att dra 3 kort får du snällt hosta upp hela 6 mana. Här ser vi tydligt hur regel 1 kommer in, då taket för Blue Sun's Zenith i princip är gränslöst, dessutom har den flera upsides, som att blanda in den, att den är instant samt säger ”target player”. Låt oss nu jämföra med Skeletal Scrying. Kortet kostar enbart XB och är också instant, precis som Blue Sun's Zenith. Det är nu vi får ta med de andra reglerna också. Skeletal Scrying har trots allt 2 stora drawbacks. Den första är att man måste exila X kort från sin grav, vilket inte är speciellt svårt sent i matchen med tanke på alla fetchar, Wastelands och cantrips som flyter omkring, men likväl en drawback som värderas till 1 mana. Utan denna drawback hade kortet, troligen, kostat XBB. Den andra drawbacken är att du förlorar 1 liv för varje kort du drar, vilket gör det svårt att dra många kort, jämfört med Blue Sun's Zenith. Även denna drawback värderas till en mana och utan den hade kortet kostat XBBB och sagt ”Draw X cards”. Det är nu vi tydligt kan se vart det orättvisa ligger, nämligen att betala 1 liv per kort. Som det är nu, om du drar exempelvis 4 kort, så betalar du 5 mana och 4 liv, vilket enligt regel 2 är samma sak som 7 mana. För 7 mana kan du dra 4 kort med Blue Sun's Zenith också, men, här kommer ett stort hinder. Lekar i Legacy når generellt inte upp till 7 mana. 5 mana är däremot tänkbart för en del lekar, vilket gör att Skeletal Scrying framträder som ett betydligt starkare kort. Detta tillsammans med flexibiliteten att kunna spela kortet för att dra 2 kort (3 mana+2 liv, jämfört med Blue Sun's Zenith som kräver 5 mana) gör att kortet vida överstiger andra kortdrag, som teoretiskt sett är likvärdiga. Överlag är det tydligt att kort som på pappret borde vara likvärdiga inte nödvändigtvis behöver vara det.

Jag vill avsluta med att understryka att Wizards inte alltid lyckas efterfölja reglerna. Exempel på detta är legandarer som Ancestral Recall och Treasure Cruise. Dessa bryter helt mot all form av sans och vett och har ingen direkt plats i ovanstående diskussion.

Vad tycker du? Är kort som Skeletal Scrying underspelade, bortglömda och oupskattade eller har korten funnit sin rätta plats i bulklådor eller möjligen en och annan kub?"


 

KOMMENTARER 8 st


Kelvandil
 
Du kan inte utvärdera cantrips som kortdrag, poängen med kortdrag är att man går plus i kort. Du kan t.ex. titta på hur Divination/Concentrate/Tidings eller Inspiration/Jace's Ingenuity/Opportunity (alla 6 är kort som har spelats i constructed utan att vara för bra) är kostade och tänka dig hur en cantrip enligt samma mönster skulle se ut.
Skriven: 18:17, 1/4 -16

yespair
 
RIP in peace, Psychatog.
Skriven: 03:49, 1/4 -16

Bjorn
 
Det känns lite konstigt att säga att en mana kostar 2 liv. Det är ju inte alltid manan man betalar för, utan ofta tempot. Tänk dig Sigarda, Host of Herons som kostar 10 liv att spela, endast. Lätt spelad i typ alla lekar. Tänt dig nu henne med restriktionen att du tidigast får spela henne runda 5. Inte lika lockande, eller hur?

Lite beroende på kort så är det antingen mana eller tempo du betalar liv för.
Skriven: 23:07, 31/3 -16

skallbrand
 
Har sett scying i nånslags BUG och i nicfit som 1-2off. Zenithen är väl lite av en staple i tidelekarna? Kul jämförelse, bra veckans kort.

Lite fail dock att inte nämna klassikerna här(Braingeysir och Necropotence).
Skriven: 20:33, 31/3 -16

Bloodspawn
 
Mycket trevlig läsning, särskilt efter förra veckans kolumn. Ofelbart resonemang kring drawbacks och kostnader, något som många som klankar ner på nyare kort saknar.
Skriven: 19:33, 31/3 -16

latsblaster
 
Jag tycker att det är ointressant med legacy på så vis att kortdrag inte spelas. Top deck country. Skeletal Scrying förtjänar självklart att reprintas i modern, nu när de förra året gjorde den rätt vassa Damnable Pact.
Skriven: 16:15, 31/3 -16

raazelit
 
Tycker det är rimligt att jämföra
Skeletal Scrying med Painful Truths som också är ett svart kort men i de lekar där den spelas ger 3 kort för 3 mana och 3 liv. 3e kortet man drar med Painful Truths blir alltså till kostanden för 1 liv i jämförelse med Skeletal Scrying där 3 kort hade kostat 4 mana + 3 liv dock med fördelen att den är användbar i lekar som kör monofärgat eller 2-färgat
Skriven: 11:38, 31/3 -16

Jokemon
 
Fantastiskt kort som har en given plats i min kub och jag har även spelat den i min NicFit. Riktigt göttekort.
Skriven: 11:36, 31/3 -16


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera kortet här.

 

VECKANS KORT 2016

- Thermo-Alchemist / Binkabi [8k..]
- Burning Vengeance / Binkabi [4k..]
- Nimble Mongoose / Binkabi [6k..]
- Sunken Hollow / latsblaster [3k..]
- Skeletal Scrying / Binkabi [8k..]

- Ancestral Vision / Binkabi [14k..]
- Eye of Ugin / Binkabi [15k..]
- Aura Shards / Binkabi [7k..]
- Brago, King Eternal / Binkabi [8k..]
- Sword of the Meek / Binkabi [8k..]

Byt år:

  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!