Magic the Gathering
Magic the Gathering34896 medlemmar 640 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Lincon 2010! Turnering
Coverage från Svenskamagicmästerskapen 2010

Härom veckan utkämpades som bekant 2010 års upplaga av Svenskamagicmästerskapen och naturligtvis var Svenskamagics hugade reportrar där och noterade varje insignifikant detalj för vidarebefordran till våra kära läsare där ute.

av Priceguy
05:49, 28/5 -10
läst 5202 ggr.
Skriv ut artikel
22 kommentarer

Efter en lång rad hårda turneringar utkristalliserade sig en top8 bestående av åtta skickliga krigare inklusive en hel hög återkommande spelare. I spetsen fanns Mysmats "matsas" Neumann, följd av Tomas "Skint" Westling (tredje gången), Fredrik Thore, Fredrik "Slin" Persson, Marcus "Truck" Olsson (tredje gången), Bernhard "Balthazar" Zander (andra gången), Robert "Burk3n" Hellgren och JonteB som i egenskap av regerande mästare automatiskt kvalade in på den åttonde platsen.

Dessa satte sig ner en tidig söndagsmorgon för att auktionera ut de nio lekarna. Som bjudmedel användes start/maxhand samt startliv, med ett högstabud på 8-25. Auktionen dröjde dock en smula eftersom åtskilliga av spelarna hade gjort playet att vänta med att läsa leklistorna, så de fick en stund på sig att studera dem.

Som standingsetta hade Mats initiativet, men han valde att passa till Tomas som valde att passa till Thore som la ett konservativt 8-25-bud på Morph(l)ing. Varken Slin, Truck, Balthazar eller Burk3n var intresserade av leken, men Jonte, Mats, Tomas och Thore hängde i med successiva livsänkningar. Mats vågade gå ner till sju kort och Thore knep leken på 7-20.

Initiativet gick tillbaka till Mats, men varken han eller Tomas var pigga på att lägga några bud än. Det var däremot Slin, som valde 3life.dec och bjöd 8-3; enda gången i mästerskapens historia då man varit tvungen att specificera vilken siffra som var kort och vilken som var liv. Det foldades en del men Jonte ville bjuda 7-3, och för det budet fick han leken.

Det passades hela vägen bort till Burk3n, som var den lägst rankade kvarvarande spelaren och därför inte hade något annat val än att lägga ett bud. Han valde 8-25 för Mina drömmars rött. Bränn- och beatdownlekar brukar vara poppis och gå får låga bud och så även denna gång. Inte en enda kvarvarande spelare foldade förrän Thore hade gått ner till 6-25, och till och med då blev det skottväxling mellan honom och Truck tills den senare tog röda leken för 6-17.

Mats och Tomas fortsatte spela passivt och det blev därmed Slin som bjöd på alvleken Alphabeat. Tydligen började han frukta att bli sittande med en dålig lek eftersom han gick ut oerhört aggressivt med ett startbud på 6-20. Varken Balthazar eller Burk3n ville vara med men de andra hängde i en liten stund. Slin fick som han ville till slut med ett sista bud på 6-15.

Mats tänkte tydligen inte lägga ett bud förrän domedagen var över oss, så Tomas tog tag i Didgeridoo Aggro med budet 8-25. Både Mats och Burk3n var intresserade men ingen ville bjuda under Tomas bud på 8-17.

Bara tre spelare kvar: Mats, Balthazar och Burk3n. Det passades till den senare som valde leken Uthållighetstest och gick ut hårt på 7-25. Startlivet droppade kvickt tills Balthazar lade det ohotade budet 7-19.

Nu tyckte Mats tydligen att det var dags att rensa upp i fjollträsket. Med tre lekar kvar - Analfabetirator, Alphabet Thrulls och Wacky Walls - valde han Analfabetirator och sa 8-25. Tydligen hade Burk3n bestämt sig för att den leken skulle han i alla fall inte ha, för han gjorde inte minsta motstånd och Mats stoppade nöjt på sig en riktigt go lek för det bästa tänkbara budet.

Detta gjorde att Burk3n hade fritt val mellan de två sista lekarna och möjligen insåg han vid inspektion av leklistorna att han kanske hade gjort ett misstag. Det fick i alla fall bli Alphabet Thrulls för 8-25 och därmed var auktionen över och väggleken övergiven.

Tyvärr är coveraget över kvartsfinalen mellan Skint och Slin försvunnet (förhoppningsvis temporärt), men här följer resten av matcherna.

Kvartsfinal: Fredrik "FredrikThore" Thore (Morph(l)ing, 7 kort, 20 liv) mot Robert "Burk3n" Hellgren (Alphabet Thrulls, 8 kort, 25 liv) - coverage by Xior

Fredrik vinner tärningsslaget, och båda håller sina starthänder. Fredrik har en stark första runda med Swamp in i Sol Ring, och Robert matchar nästan accelerationen med Swamp in i Blood Pet. Tur två kommer inget andra land från Fredrik utan blott en morph, men Robert lägger ännu ett Swamp och Hymnar bort Brine Elemental och Ancestral Vision. Fredrik drar ett Island och attackerar ner Robert till 23. Robert attackerar ner Fredrik till 19 varefter han fortsätter med att öka på sitt kortövertag med Phyrexian Arena.

Fredrik vänder i end step upp sin morph, Unblinking Bleb, och skeppar ner de översta två till botten. Han lägger på sin tur en ny morph, och attackerar. På sin tur fortsätter Robert spela orättvisa kort, och hymnar först bort Ixidor, Reality Sculptor och Gigadrowse från motståndarhanden, varefter han nöjt lägger ner en Skullclamp på sin sida.

Medan Fredrik blott attackerar på sin tur fortsätter Robert att spela spells. Han lägger först Karakas, attackerar så att båda spelarna nu ligger på 18 liv, och Skullclampar sedan sin Blood Pet för två kort. Han tänker ett långt tag, försäkrar sig om att motståndaren har två kort på hand, och spelar efter ett tag Vindicate i morphen. Det besvaras med att den, som visar sig vara en Vesuvan Shapeshifter, vänds upp och kopierar Unblinking Bleb vilket tillåter Fredrik att titta på de översta korten två gånger.

På Fredriks tur går Robert ner till 16, och Ixidor, Reality Sculptor landar på brädet. För att inte avbryta sin parad av rättvisa svarta kort spelar Robert sedan på sin tur Dark Ritual in i Yawgmoth's Will, vilket låter honom hymna bort Fredriks sista kort (en Ixidor till), återspela Blood Pet och döda Ixidor med Vindicate. Nästa tur lägger Fredrik en morph och vänder upp Fathom Seer, och drar två kort efter att han lagt de översta två på botten tack vare Unblinking Bleb. Han suspendar Ancestral Vision och lägger ut Terramorphic Expanse.

Robert bestämmer sig för att det är dags att avsluta matchen och spelar Xathrid Demon, som blir läst av en bekymrad Fredrik som sedan blott kan spela Island och passa turen. Blood Pet blir kastad på Fredrik, följt av en attack som tar ner honom till 9. Necrite (som får en Skullclamp) och Grave Pact drygar ut den svarta sidan av brädet, och efter att Robert släpper igenom attacken som tar honom till 10 plockar Fredrik ihop sina kort med en kommentar om att removal i Necrite hade varit bra att dra.

FredrikThore 0 - 1 Burk3n

Halimar Depths öppnar för Fredrik medan Robert startar med Swamp och Blood Pet. Fredrik lägger Island och tappar ner Roberts länder i upkeep med Gigadrowse, varpå Robert lägger Swamp och en till Blood Pet. I sin tredje tur kommer Fredrik upp i morphmana och mycket riktigt landar ett nedvänt kort på hans bräde. Swamp + Necrite svaras med en till morph och Island från Fredrik.

Necrite får attackera vilket provocerar en dubbelblock från båda Fredriks morphs. Robert väljer blockerordning, och den första visar sig sedan vara en Fathom Seer som låter Fredrik dra två kort och döda Necrite utan förluster. Efter attacken lägger Robert tre ritualer: först två Dark Ritual, följt av Ritual of the Machine som offrar Blood Pet och tar kontroll över Fredriks face-down morph, en till Fathom Seer. Detta följs upp av en Yawgmoth's Will som låter Robert återspela sina tre ritualer (och Blood Pet offras återigen för att ta kontroll över Fredriks andra Fathom Seer), samt lämnar Robert med en Blood Pet kvar i spel.

Vanan trogen lägger Fredrik under de följande två turerna två morphs, och Robert lägger Mourning Thrull, Phyrexian Arena samt en Hymn to Tourach som tar bort Island och Ixidor från Fredriks hand, samtidigt som han attackerar ner Fredrik till 15. Fredrik kollar igenom sina morphs, och nöjer sig sedan med att lägga Yixlid Jailer innan han passar turen. Robert attackerar med Mourning Thrull och sin Morph, som blockas av en morph från Fredriks sida. Quicksand och Endrek Sahr, Master Breeder går med i Roberts lag, men i slutet på turen startar Fredrik upp sin kortdragsmotor när han vänder upp Vesuvan Shapeshifter som en kopia av Fathom Seer, och vänder ned den igen i sitt upkeep. Han spelar sedan Jace, the Mind Sculptor och studsar Endrek Sahr. Mourning Thrull slår ner Jace till ett och Endrek Sahr kommer tillbaka. Återigen drar Fredrik två kort i Roberts end step med Shapeshiftern.

Under nästa tur går Jace upp till tre och Fredriks översta kort hamnar på botten av hans library, varefter Ixidor, Reality Sculptor får vara med. Efter att Robert attackerat ner Jace till två med sin flygande Thrull spelar han Necrite, vilket ger honom tre tokens, och Ostiary Thrull som ger honom fyra till och därmed dödar Endrek Sahr. Fredrik drar två nya kort i end step, och lägger sedan Leyline of Singularity som tar kol på Roberts tokens. Jace går upp till fyra counters och Fredriks översta kort hamnar på botten.

Robert lägger Plains och Skullclamp, clampar Necrite och attackerar med den och Mourning Thrull i Jace. Necrite blir blockad av en morph som inte är Vesuvan Shapeshifter, och som vänds upp innan skada för att visa sig vara Fathom Seer. Fredrik får dra två kort, men de båda varelserna läggs i Fredriks grav tack vare hans egen Leyline. Fredrik kommenterar att det är svårt nu medan Jace går ner till tre, och en Thrull Champion landar på Roberts sida.

Fredrik tänker nu länge, och spelar sedan en Cloud Key och väljer creatures. Två nya morphs landar och Jace går till fem när ytterligare ett kort läggs på botten av Fredriks library. Robert är ivrig att få börja attackera, men en Gigadrowse i Mourning Thrull och Necrite sätter stopp för det. För att visa sitt missnöje rycker Robert två Repeal med Hymn to Tourach till Fredriks stora förtret. Han kommer dock tillbaka starkt när han först låter Jace Brainstorma följt av en Ponder som blandar hans library. Därefter spelar han sin fjärde nedvända varelse, som får vändas upp direkt - Brine Elemental.

Robert drar hoppfullt sina två kort, men hittar inget svar utan spelar blott en Grave Pact och lägger SkullclampThrull Champion. I end step vänds en Master of the Veil upp på Fredriks sida som låter Brine Elemental vändas ner. Jace studsar i nästa tur Thrull Champion, och hela det blå laget attackerar ner Robert till fyra, och Brine Elemental ser till att han inte får så mycket mer att säga till om. Efter att ha tittat på sina kort för turen scoopar han.

FredrikThore 1 - 1 Burk3n

Duell tre använder Robert de första rundorna till att lägga ett par Blood Pet, Mourning Thrull, och Imperial Seal efter Skullclamp, medan Fredrik använder Sol Ring för att accelerera in i en Morph och en suspendad Ancestral Vision. Under hans tredje tur kommer en till Sol Ring tillsammans med Kira, Great Glass-Spinner och ännu en morph från Fredrik, samt en attack som tar ner Robert till 21.

Robert offrar under sin tur en Blood Pet för att få ut sin Grave Pact, och offrar sedan sin andra Blood Pet för att döda ett djur för Fredrik, som svarar genom att dra två kort genom att vända upp Fathom Seer som sedan åker ner i graven. En tredje Blood Pet kallas till Roberts sida, och Mourning Thrull attackerar ner Fredrik till 17. Från andra sidan kommer en attack med Kira följt av två nya morphs. Robert spelar sedan sin Skullclamp, och clampar Blood Pet för två nya kort. Mourning Thrull attackerar, och blir sedan även den offrad för två kort, och Kira, Great Glass-Spinner offras till Grave Pact-triggern.

Fredrik bestämmer sig nu för att dra en hel bunt kort, och vänder upp en Fathom Seer och två Vesuvan Shapeshifter för att hitta sex fräscha kort efter att två morphs slagit ner Robert till 17. I slutet får han lov att slänga tre av dem, och tre Terramorphic Expanse åker ner i graven. Robert tänker en god stund, och spear sedan Vindicate i Sol Ring följt av en Hymn to Tourach som hittar två Island. Ancestral Vision ger dock ännu fler kort till Fredrik, och han attackerar ner Robert till 12 innan en ny morph anländer på slagfältet. Robert nöjer sig med Endrek Sahr, Master Breeder på sin tur, och den blir nedtappad av Gigadrowse i slutet på turen. Fredrik attackerar vidare, och med Robert på 5 liv kommer ännu en morph in.

Robert har dock fått nog och spelar Dark Ritual och Ostiary Thrull och får därmed fyra tokens. Tokens blir clampade, och Robert drar kort samtidigt som Fredrik offrar Fathom Seer, Vesuvan Shapeshifter och Willbender åt Grave Pact. En Dark Ritual ger Robert fler kort via Skullclamp, och på Fredriks sida vänds en Fathom Seer upp innan den offras. Med två mana kvar i poolen spelar sedan Robert en Hymn to Tourach som tar Nameless One och Leyline of Singularity från Fredriks hand. Efter den turen nämner Fredrik att det hade varit en bra idé att döda Endrek Sahr tidigare med den Vesuvan Shapeshifter han nu har kvar, och gör sedan precis det, följt av en ny morph och Halimar Depths. En Yawgmoth's Will under Roberts tur gör att Fredrik får erkänna sig besegrad.

FredrikThore 1 - 2 Burk3n

Kvartsfinal: Mats "Matsas" Neumann (Analfabetirator, 8 kort, 25 liv) mot Bernhard "Balthazar" Zander (Uthållighetstest, 7 kort, 19 liv) - coverage by kungenavrolfstorp

Efter den spännande auktionen hade Mats och Robert Burk3n suttit kvar och kunnat välja och vraka mellan de tre kvarvarande lekarna. Mats fick Alfabetirator på 8 kort och 25 liv mot att Robert fick gå iväg med Thrullsleken och samma fina deal. Detta absoluta kap tyckte vi alla skulle bli intressant att följa, så jag var inte långsam med att kräva högljutt att få täcka just denna kvartsfinalen.

Bernhard hade länge hållit sig passiv men nappade på Uthållighetstest för 7 kort och 19 liv.

Efter mycket blandande och studerande av lekarna fick de höra första vinsten från kvartsfinalen mellan JonteB och Truck innan de ens dragit sina starthänder. Mats vinner tärningsslaget och väljer att börja. Bernhard håller sina sju kort medan Mats tittar på sju nya. Under tiden står det 1-1 i tidigare nämnda kvartsfinal. Mats håller de sju korten och kör igång. En Misty Rainforest hämtar en Tropical Island efter konstaterandet att han får hämta så bra länder och att det var länge sedan han spelade ett så fuskigt format.

En runda två Wall of Roots efter ännu ett fetchland bygger upp manan. Bernhard håller sig lugn och spelar bara länder innan Mats spelar en Fact or Fiction i slutet på Bernhards runda. Han flippar upp Solemn Simulacrum och Wall of Roots som utgjorde en hög samt Cloudpost, Tropical Island och Forest som fick gå till graven. Mats spelar båda på sin tur. Bernhard börjar åstadkomma något nu och spelar en Reach Through Mist med splicead Dampen Thoughts i slutet på Mats tur. Fortsatt ingen action från Bernhard i main phase låter Mats spela Life from the Loam för att hämta upp Vesuva, Cloudpost och en Tropical Island från graven.

Bernhard fortsätter hålla sig till att spela Arcane-spells i slutet på Mats runda för att splicea på Dampen Thought. Mats har lyckats lura fram en Gifts Ungiven som letar upp Ulamog, the Infinite Gyre, Xanthic Statue, Eternal Witness och Academy Ruins. Ulamog och Witness går i graven vilket nollställer Bernhards millningsförsök. Statyn kommer ner och Solemn Simulacrum fortsätter gnaga på Bernhards liv. Mats fyller på attacken rundan därpå med statyn. Bernhard har dock en Spiritual Visit som han splicear på Candles' Glow och Evermind så det slutar med att han bara går ner två liv totalt.

Rundan därpå har Mats lyckats lura ihop fyra Cloudpost på sin sida. Han slår in med statyn och Solemn Simulacrum för att enbart fylla på Bernhards liv med hjälp av en Nourishing Shoal som pitchar en Kodama's Reach samt dubbla spliceade Candles' Glow och en Evermind. Inkwell Leviathan blir kortlivad i spel för Mats då Bernhard har Wrath of God i sin runda. Mats är dock inte den som slutar spela enorma gubbar utan följer upp med Ulamog. Inget direkt svar från Bernhard öppnar för en full attack från Mats. Med annihilator på stacken börjar Bernhard räkna sina val. Han lever en runda men kan inte finna lösningen på problemet Ulamog plus staty.

Mats 1-0 Balthazar

Mellan duellerna så pratar de lätt om svaren på Ulamog och kommer fram till att det inte finns mycket att göra då hans oförmåga att stanna i en graveyard försvårar det lite.

Bernhard inleder med en mulligan medans Mats är nöjd med sina åtta. Runda ett Cloudpost från Mats lovar snabba mana och han följer upp med en Wall of Roots runda två. Bernhard har även han lite acceleration i form av en runda tre Kodama's Reach. Vesuva kommer ner som en andra Cloudpost runda tre vilket ger honom mana nog för en Fact or Fiction i slutet på Bernhards runda. Mats visar Eternal Witness, Life from the Loam, Gifts Ungiven, Island och Tropical Island. Bernhard suckar och funderar, Fact or Fiction är trots allt ett väldigt rättvist kort. En hög med Eternal Witness och Life from the Loam åker upp på handen.

Eternal Witness kommer ner och hämtar upp Fact or Fiction som direkt spelas. Denna gång visas två Cloudpost, Quicksand, Blasted Landscape och Oracle of Mul Daya. Ett ensamt orakel får komma upp på handen medan länderna går ett lite tråkigare öde till mötes. Bernhard fiskar lite med hjälp av en Reach Through Mist och Evermind men erbjuder ingen action i main phase.

Mats har lyckats dra en till Vesuva som ger honom en tredje Cloudpost. Oracle of Mul Daya kommer ner och följs av Jungle Barrier och Life from the Loam för två stycken Cloudpost och en Tropical Island. En fjärde Cloudpost kommer i spel innan oraklet och Eternal Witness går på attacken. En Spiritual Visit med ett stänk av Spiritual Visit, Evermind och Vital Surge ger Bernhard två småkillar som kan få kål på oraklet. Ett nytt orakel kommer ner tillsammans med en Hoverguard Sweepers för att ta upp Witness och Oracle på handen.

Bernhard spelar en Wrath of God i sin runda, som Mats avrundar med en Gifts Ungiven. Solemn Simulacrum, Xanthic Statue, Academy Ruins och Dreamstone Hedron letas upp vilket ger Mats Simulacrum och Dreamstone på handen. Cloudpost nummer fem hittar ner och Oracle nummer två hittar även till festen. Eternal Witness spelas med target på statyn vilket ger Bernhard öppningen att spela Dampen Thoughts för att hoppas på en Ulamog från toppen, men där fanns inget viktigt så statyn kommer upp på handen och snabbt ut i spel följd av Simulacrum och Dreamstone.

Bernhard har en Kodama's Reach som splicar en Evermind för att försöka hitta något som ska kunna stabilisera matchen till hans fördel. I Mats runda spelar han Eternal Witness för att hämta upp Hoverguard Sweepers och spränger sedan Dreamstone Hedron för att dra tre kort. Hoverguard Sweepers spelas och tar upp de två vittnena till handen varav det ena spelas ut för att ta upp Academy Ruins på handen.

Reach Through Mist med en bieffekt av Evermind och Vital Surge blir inte mycket mer action från Bernhards sida. Mats drar en Jungle Barrier från toppen som visats av oraklet vilket avslöjar en Ulamog på toppen. Väggen spelas för att få dra ett kort och sedan kommer Ulamog ner. Inte nog med detta så attackerar Mats för 19 med sitt lag av staty, Hoverguard Sweepers och diverse 2-powerkillar. Men inte stannar Bernhard upp för det med ett till synes osinande förråd av prevention och lifegain. Bernhard har ingen Oblivion Ring för Ulamog utan passar turen efter en till Reach Through Mists med splicead Evermind men det ger inte heller något svar och attacken för 29 avslutar matchen.

Mats 2-0 Balthazar

Kvartsfinal: Jonathan "JonteB" Bergström (3life.dec, 7 kort, 3 liv) mot Marcus "Truck" Olsson (Mina drömmars rött, 6 kort, 17 liv) - coverage by Priceguy

Detta var naturligtvis mardrömsmatchupen för trelivsleken. Flera kunniga observatörer hade noterat att leken borde kunna svepa top8:n om den lyckades dodgea röda leken och möjligen alvleken. Jag hade hävdat att rätt play var att bjuda fem liv för leken (Death's Shadow blir 8/8 i stället för 10/10 och Avatar of Hope är troligen inte billig runda två, men annars fungerar leken som vanligt) men ingen lyssnar nånsin på mig och nu satt Jonte med tre liv mot en lek som innehöll Lightning Bolt, Chain Lightning, Incinerate, Boggart Ram-Gang och diverse andra sätt att vinna g-g-g-ganska fort.

Truck fick av en rutinerad tärningsslagsvinst men valde att mulla. På andra handen drog han sex kort igen och fick därmed tvångsmulla ner till fyra. Jonte tittade på sin hand och började nog känna ett visst hopp om att kunna squeaka ut det här.

Truck tittade på sina fyra kort, höll, och sa go utan att droppa land. Jonte spelade en runda ett 10/10 Death's Shadow. Truck drog ett kort som inte var ett land och sa go igen. Jonte hade sitt andra land och en Energy Field. Truck drog då ett Mountain, spelade det och riktade en Lightning Bolt mot Jontes panna.

Jonte: "Det är en Energy Field."
Truck: "Vad gör den?"
Jag: "Prevent all damage that would be dealt to you. When a card is put into your graveyard, sacrifice Energy Field."
Truck: Scoop.

Jonte 1-0 Truck

I den andra duellen mullade Jonte aggressivt ner till en hand med fem kort men en runda ett Death's Shadow. Tyvärr förslog det inte mot Trucks Incinerate.

Jonte 1-1 Truck

Så kom sista duellen med tre mulligans på Jontes sida och en på Trucks. När Jonte till slut höll och la sitt land hade Truck ett eget land och en Chain Lightning, and that's game boys.

Jonte 1-2 Truck

Svenskamagicmästerskapens historias mest originella lek fick alltså smaka matchupcursen redan i kvartsfinalen och var ute tillsammans med sin regerande mästare. Men hade han vunnit på fem liv? Det får vi aldrig veta.

Semifinal: Mats "matsas" Neumann (Analfabetirator, 8 kort, 25 liv) mot Robert "Burk3n" Hellgren (Alphabet Thrulls, 8 kort, 25 liv) - coverage by kungenavrolfstorp

Det perfekta slaget inleder Mats med och drar åtta kort.

"Lika fuskigt varje gång" - Mats om att ha åtta kort på starthanden.

Robert tar en mulligan innan han är nöjd med sin starthand. Mats inleder starkt med Cloudpost men duellen är inte lika explosiv som de tidigare. Robert spelar en runda två Skullclamp och först i runda fyra bryts land-go-stallen av en Cabal Therapy från Robert. Mats svarar med Fact or Fiction som visar två Vesuva, Cloudpost, Realms Uncharted och Powder Keg. Realms och två Vesuva går upp på handen varpå Robert väljer Realms Uncharted för sin Therapy och får se Mats hand som innehåller Jungle Barrier, Nevinyrral's Disk, Oracle of Mul Daya, Dreamstone Hedron, Misty Rainforest och Hoverguard Sweepers.

Robert följer upp med en Mourning Thrull och passar turen. Mats spelar Vesuva och Nevinyrral's Disk för att kunna bli av med Skullclamp. Robert slår in med sin thrull innan den går Skullclamp- ödet till mötes. En Phyrexian Arena kommer ner för Robert innan turen passas över.

Vesuva nummer två och därmed Cloudpost nummer tre för Mats. Disken gör det den ska och rensar brädet följt av Oracle of Mul Daya och Jungle Barrier. Robert har en Ostiary Thrull vilket inte verkar lika spännande. Mats räknar ihop femton mana i sin runda. Det räcker till Hoverguard Sweeper som studsar upp thrullen, Jungle Barrier samt Dreamstone Hedron. Robert lurar snabbt ut en Attrition och en Mourning Thrull innan han skickar över initiativet till Mats. Vid attacken så blockar thrullen oraklet samt offras för AttritionHoverguard Sweepers går hädan.

Mats fyller på brädet med Jungle Barrier och en Gifts Ungiven som resulterade i Life from the Loam och Xanthic Statue till handen samt Vesuva och Solemn Simulacrum i graven. Life from the Loam tar upp Academy Ruins, Cloudpost spelas och statyn kommer ut innan Mats är nöjd och fäller slutkommentaren:

"Jag hade bara fyra mana kvar efter den rundan."

Robert spelar ut Ostiary Thrull på nytt och skickar turen tillbaka till mannen med oändlig mana. Ett andra Oracle of Mul Daya kommer ut och statyn plus det äldre oraklet slår in för tio innan Eternal Witness plockar upp Fact or Fiction för Mats. Yawgmoth's Will, jag säger det igen, Yawgmoth's Will spelas av Robert som ger honom Skullclamp och två Mourning Thrull i spel.

Fact or Fiction visar Gifts Ungiven som får ligga ensam i en hög och Realms Uncharted, Life from the Loam, ett land och Ulamog, the Infinite Gyre upp på handen för Mats. Mats tänkte inte gå på den lätta luringen. Oraklet i spel visar en till Ulamog på toppen av biblioteket vilken Mats byter mot en Nevinyrral's Disk med hjälp av Academy Ruins. I Mats tur kommer Ulamog ner och tar kål på Ostiary Thrull innan statyn, vittnet och de två oraklen slår ner Robert på ett ynka liv. Robert tappar upp, drar ett kort och scoopar ihop för duell två.

Mats 1-2 Burk3n

Båda håller sina åtta kort och Robert drar igång snabbt med en Blood Pet som följs upp av Mourning Thrull. En runda två Wall of Roots för Mats ska kunna stanna upp småkillarnas anfall lite. Robert spelar en Imperial Seal, dvs sorcery Vampiric Tutor, för att lägga ett Swamp överst. En Quicksand för Mats skickar över turen till Robert som mycket oväntat drog ett Swamp för att kunna spela en Hymn to Tourach i Mats. Den besvaras med en Gifts Ungiven för att hitta Cloudpost, Academy Ruins, Xanthic Statue och Nevinyrral's Disk. Academy Ruins och Nevinyrral's Disk går direkt i graven innan statyn och Cloudpost diskas av hymnen vilket gjorde Gifts Ungiven till en fyramanakontring.

Life from the Loam plockar upp länderna från graven igen innan en Powder Keg spelas ut av Mats. Robert har dock svaret av alla svar i form av en Jester's Cap i sin runda. Mats spelar ett Oracle of Mul Daya och passar turen in i Jester's Cap-aktivering. Två Gifts Ungiven och Inkwell Leviathan får åka bort. Realms Uncharted letar upp Vesuva och Cloudpost som går i graven medan Mats får Blasted Landscape och Tropical Island på handen. En Ulamog på toppen drar han utan att tveka för att sedan cycla Blasted Landscape till Life from the Loam som tar upp tre Cloudpost av olika namn. Robert spelar ut en Ostiary Thrull varpå Mats myser.

"Jag vill inte verka dryg, men det är lite Limited över den" - Mats om Ostiary Thrull

Mats lägger Nevinyrral's Disk överst med hjälp av ruinen i slutet på Roberts tur. Ulamog kommer ner för Mats och gör speltiden kort för Ostiary Thrull. Nevinyrral's Disk kommer även den ner. Robert har nu sitt ess i rockärmen i form av en Living Death, men tyvärr hade Mats Eternal Witness i graven som kunde ta upp Ulamog till handen innan resten av graven blandades in. Ulamog kommer ut igen och dödar Ostiary Thrull för andra gången. Till väldiga jubel har Robert nu fått in sin plan med Ritual of the Machine för att ta över Ulamog.

Tyvärr har Mats svaret direkt. Han spränger disken för att rensa sitt bräde och spelar Eternal Witness som tar upp Hoverguard Sweeper. Den studsar Eternal Witness och Ulamog. Resten är historia och Mats är i final för 2010 års Svenskamagicmästerskap.

Mats 2-0 Burk3n

Semifinal: Fredrik "Slin" Persson (Alphabeat, 6 kort, 15 liv) mot Marcus "Truck" Olsson (Mina drömmars rött, 6 kort, 17 liv) - coverage by Priceguy

Truck vann ännu ett tärningsslag och den här gången var det inget tramsande med mulligans på någondera sidan. Truck inledde med Figure of Destiny som matchades av Arbor Elf. Figuren blev större och slog medan Slin samlade alver. Hans life total sjönk ganska fort och Joiner Adept fick tradea med en Vulshok Berserker. Gilt-Leaf Archdruid hittade hem och började dra kort, men tvångschumpningar höll druidcounten nere.

Slin bytte växel och gick aggro med sin Thornling med haste. Tyvärr var det too little too late och Truck kunde göra sin Figure of Destiny till en 8/8 och slå ner Slin till negativa liv, vilket sägs vara ganska dåligt.

Slin 0-1 Truck

Slin höll sin starthand i andra duellen. Truck deklarerade att hans egen hand var "lite nötig" och höll den. Båda lekarna hade hyggliga starter med en runda två Elvish Archdruid mot Trucks runda ett Grim Lavamancer. Ärkedruiden fick smaka Incinerate, men det dök upp en ny och de två lagen började slå på varandra.

Truck aggrade med Boggart Ram-Gang medan Slin fick ut den andra sortens ärkedruid och drog kort från en Fyndhorn Elves. Då la Truck ett land och funderade på att bränna ut kortdragmaskinen, men till slut spelade han Yamabushi's Flame i huvudet i stället och anföll. Grim Lavamancer hade ihjäl Elvish Archdruid men Slin fortsatte dra en massa kort med sin andra ärkedruid, som till slut fick äta ett bränn. Det hjälpte dock inte mycket mot den enorma alvarmén som hade samlats och till slut anföll ner Truck på ett liv medan Slin låg på bekväma sex. Det blev scoop från Truck.

Efteråt förklarade Truck att han trodde att Yamabushi's Flame var Flames of the Blood Hand och att den därmed inte kunde träffa djur alls. Jag ska inte snacka; jag gjorde själv mitt bästa för att spela bort en PTQ-match genom att inte läsa att Kargan Dragonlord kunde få trample.

Slin 1-1 Truck

Sista duellen inledde Slin med en mulligan som dock följdes av en vansinnigt stabil keep. Truck hade ingen vidare aggression going men han kunde i alla fall ha ihjäl Slins Arbor Elf och själv spela Grim Lavamancer runda två. Runda tre följde Boggart Ram-Gang som var ganska bra mot Slins små 1/1:or. Gilt-Leaf Archdruid hittade ner på bordet och Slin drog ett och annat kort med honom och Regal Force. Då låg hans life total redan på sex och vem tittar ner på andra sidan om inte pit fightern himself, Rorix Bladewing. Sex minus sex blir noll blir seger för Truck.

Slin 1-2 Truck

Final: Mats "matsas" Neumann (Analfabetirator, 8 kort, 25 liv) mot Marcus "Truck" Olsson (Mina drömmars rött, 6 kort, 17 liv) - coverage by Priceguy

Mats ser nöjd ut med sitt försprång på två kort och åtta liv. Truck försöker skaka honom genom att hålla upp en tärning och säga "jämnt?" varpå Mats svarar "udda" och det givetvis blir jämnt. Illusion av valfrihet och Mats är totalt mindgamead. Han får i alla fall hålla på sin starthand medan Truck tar en mulligan.

Truck går ut hårt med Jackal Pup och Grim Lavamancer men Mats har Wall of Roots som ser ganska bra ut mot den röda leken. Boggart Ram-Gang är ett hyggligt svar på den och Mats försöker återhämta sig med en Fact or Fiction som visar upp Ulamog, the Infinite Gyre, Vesuva, Snow-Covered Forest, Snow-Covered Island och Gifts Ungiven. Det var inte igår man behövde splitta en Fact or Fiction men till slut hamnar Gifts Ungiven och snöskogen i en hög och resten i den andra, som Mats tar till handen.

Han spelar den snöiga ön och Nevinyrral's Disk. Nästa attack belamrar Wall of Roots med -1/-1-counters, men eftersom den ändå ska dö skivdöden gör det väl inte så mycket. Mer trist är det att Mats bestämmer sig för att dra Zuran Orb, proklamera att det är ett väldigt bra kort och spela det. Innan han använder Nevinyrral's Disk. Han spelar även Powder Keg. Nevinyrral's Disk ligger fortfarande i spel. Mats inser vad han gjort. Han ser inte glad ut.

"Man får inte göra det för lätt för sig", säger han när Truck anfaller. Det blir en offrad skiva i alla fall och Truck spelar Keldon Warlord. Den matchas dock lätt av Jungle Barrier.

"Bara fem gubbar till", säger Truck. Samtliga närvarande håller tummarna och andra diverse utskjutande kroppsdelar. Two-Headed Giant of Foriys gör sitt för laget men nu har Mats och Analfabetirator kommit igång. Realms Uncharted hittar Cloudpost, Tropical Island, Academy Ruins och Quicksand. Den tropiska ön och kvicksanden går till handen, vilket resten också gör när Mats spelar Life from the Loam.

Truck ser lätt uppgiven ut. Han spelar Quenchable Fire och det blir livlig diskussion om exakt vad det förbannade kortet gör tills samtliga närvarande har läst på det och kommit fram till att det var ännu sämre än de trodde. Mats har lätt råd att betala den blåa manan som sparar honom tre liv och han ligger på friska tolv när Eternal Witness plockar upp Zuran Orb och en ny Wall of Roots tjockar upp marken. Då tyckte inte Truck att det var roligt längre.

Mats 1-0 Truck

Truck tyckte inte det räckte med en tvångsmulligan så han drog sju i andra duellen och hamnade därmed på fem. De fem höll han emellertid, men det kan inte vara roligt att börja i fyra korts underläge.

Mats har första playet med runda två Wall of Roots och en Zuran Orb. Truck har dock en mycket bra anledning att hålla en långsam hand: Zo-Zu the Punisher. Mats ser sig tvungen att arbeta ner sitt eget life total med sina landdrops medan Truck glatt spelar djur och Needle Drop. Jungle Barrier saktar ner det hela men när den blockar Arc-Slogger är dess saga all.

Mats tittar på en obehagligt stor armé på Trucks bräde och försöker komma ur det med en Fact or Fiction som visar upp Blasted Landscape, Realms Uncharted, Tropical Island, Ulamog, the Infinite Gyre och en ny Jungle Barrier. Det slutar med att Mats får Tropical Island och Jungle Barrier till handen och Ulamog blandar in hans graveyard i leken.

Mats Dreamstone Hedron ger honom lite smärtfri mana men det går undan när Figure of Destiny blir stor. Mats ligger på sju liv när Hoverguard Sweepers studsar figuren och Arc-Slogger. Det börjar rentav se lite halvokej ut för Mats, men Unwilling Recruit snor hans flygare, han tvingas offra sina länder till Zuran Orb och hamnar inom Arc-Slogger-range.

"Zo-Zu var ju lite tråkig."

Mats 1-1 Truck

Så är det den avgörande duellen i 2010 års Svenskamagicmästerskap, den sista striden för ära, pengar och forumtitel. Mats håller på sin åttakortshand men Truck ser gravt missnöjd ut. Ansiktet skrynklas. Handen benämns "riktigt lurig" men en förmildrande omständighet är tydligen att "Zo-Zu var ju rätt bra". Det slutar med en mulligan.

Mats har matchens tredje runda två Wall of Roots för att matcha Trucks Mogg Fanatic. Mats går loss med fetchländer och Solemn Simulacrum rundan innan Zo-Zu dyker upp igen. Wall of Roots och Powder Keg ska väl hantera det problemet vad det lider och Truck har inte mycket till action. Han bara droppar länder och får ner sig själv till elva liv medan Mats bygger upp brädet med Dreamstone Hedron och counters på Powder Keg.

En Fact or Fiction låter Truck välja mellan Hoverguard Sweepers, Dreamstone Hedron, Tropical Island, Misty Rainforest och Ulamog, the Infinite Gyre. Det blir de tre första korten som hamnar på handen och sen följer en Gifts Ungiven som ger honom Academy Ruins och Nevinyrral's Disk medan Zuran Orb och Life from the Loam hamnar i graveyard.

Hoverguard Sweepers röjer Zo-Zu och Mogg Fanatic ur vägen så att Solemn Simulacrum lugnt kan anfalla. Truck spelar fanatikern och en Orgg men det gör inte så hemskt mycket mot Mats bräde och massiva kortövertag. Orgg blockas av Solemn Simulacrum och Truck ligger på fyra när Mats tappar upp och drar sitt kort. I Mats draw step scoopar Truck och applåder utbryter.

Doktor Mysmats hade plockat hem 2010 års Svenskamagicmästerskap och tillbringade den närmaste halvtimmen med att mottaga gratulationer och axelklappar. Fan, karma kanske finns i alla fall.

Vi är även glada över att han kom över sin blygsamhet och faktiskt tog Mysmats som sin forumtitel. Massiva gratulationer.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Neverest

FANTASY KING
HEDERSMEDLEM
Piteå
Sweet! 3-lifeleken mot bränn ja... Epic. GJ att ta en duell iaf.

22:08:46, 30/5 -10
meanberry

MEDLEM
Göteborg
Vad roligt att min favorit lek van :)

19:56:56, 30/5 -10
Burk3n

MEDLEM
Göteborg
hoogard, den borde in i pärmen :)

12:10:10, 29/5 -10
Kelvandil

MODERATOR
REDAX
HEDERSMEDLEM
EXTENDEDKUNGEN 2011
Linköping

#9 PT Points Yearly
#9 PWP Seasonal
<3

04:25:26, 29/5 -10
Hoogard

MEDLEM
Mölndal
Sweet :)

Då kan Ritualen lugnt återgå till min samling med craprares utan att skämmas.

00:39:27, 29/5 -10
Priceguy

MEDLEM
Hoogard skrev 00:05, 29/5 -10 Kan ha varit min Ritual, bara så du vet :)

Inte bara kan ha varit, utan definitivt var.

00:11:12, 29/5 -10
Hoogard

MEDLEM
Mölndal
Kan ha varit min Ritual, bara så du vet :)

00:05:43, 29/5 -10
mg

MEDLEM
Mölndal
Sweet :) Väldigt synd på den där Ritual of the Machine på ulamog får jag säga, tämligen episkt play.

23:39:54, 28/5 -10
Xior

JUDGE L3
Täby
Haha, vilken miss :P

Glömde skriva namn på vilka som faktiskt spelade, så jag måste kollat över det hela lite snabbt när jag dubbelkollade det. Ber hemskt mycket om ursäkt för det!

22:30:34, 28/5 -10
Slin

MEDLEM
Malmö

#12 PT Points Yearly
Har för mig att det var jag som bjöd ner den röda leken. Synd att min och Skints match försvann.

20:08:01, 28/5 -10
FredrikThore

MEDLEM
Örebro
Priceguy skrev 14:35, 28/5 -10 Sådär, då ska det vara fixat. Oerhört klantigt av undertecknad att varken kontrollera eller spontanmärka.

Ingen fara, eftersom jag förlorade på massivt spelfel kanske det hade varit bättre att inte ha mitt namn utsatt hursomhelst. :)

17:34:50, 28/5 -10
Priceguy

MEDLEM
Davorac skrev 16:27, 28/5 -10 "Fredrik vinner tärningsslaget, och båda håller sina sju."

Men Burk3n hade väl 8 kort på handen?

Det kan man tycka. Säkert bara en lapsus.

16:37:49, 28/5 -10
Davorac

STANDARDKUNGEN 2010
JUDGE L1
Vallentuna
"Fredrik vinner tärningsslaget, och båda håller sina sju."

Men Burk3n hade väl 8 kort på handen?

16:27:18, 28/5 -10
Priceguy

MEDLEM
Sådär, då ska det vara fixat. Oerhört klantigt av undertecknad att varken kontrollera eller spontanmärka.

14:35:55, 28/5 -10
Priceguy

MEDLEM
FredrikThore skrev 10:52, 28/5 -10 Första matchen är jag mot Thrull-leken och inte Tomas "Skint" Westling. Men annars, trevligt coverage :)

Shit, du menar att Xior skrev Tomas namn hela vägen genom sitt coverage när det i själva verket var du? Jävlar. Massiv edit följer.

14:30:51, 28/5 -10
TheCrow

MEDLEM
Kumla
@FredrikThore: Inte ens när du är med är du med ;)

14:00:50, 28/5 -10
UnkenFisk

TOMTE
Göteborg
"Svenskamagicmästerskapens historias mest originella lek" :)

13:33:29, 28/5 -10
FredrikThore

MEDLEM
Örebro
Första matchen är jag mot Thrull-leken och inte Tomas "Skint" Westling. Men annars, trevligt coverage :)

10:52:46, 28/5 -10
aNJo

MEDLEM
härligt

09:49:51, 28/5 -10
DajM

MEDLEM
Göteborg
Gött!

09:39:26, 28/5 -10
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!