Magic the Gathering
Magic the Gathering30905 medlemmar 983 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
ALLMäNT Utebliven leverans från utriki... Samlarprojekt Mountains ...
Driva butik: Inköp av kort från privatpersoner
Senast läst: 13:43:18, 24/1 -19. Läst 1073 gånger.
Zodar
FANTASY KING
Sävsjö
@svm s. 14/1 -06

76 rubriker
262 svar

Driva butik: Inköp av kort från privatpersoner 16:16:21, 6/1 -19  
Tjena,

Håller på och startar en ny liten fysisk spelbutik och tänkte då även ha viss försäljning av löskort. En superbra tjänst som jag själv alltid uppskattat som spelare är när butiken även erbjuder köpa löskort - smidigt på prereleaser och dylikt, och bara allmänt en schysst service.

Jag har då börjat fundera kring bokföringen runt detta. Finns det kanske någon här som drivit/driver en spelbutik som har insikt att dela med sig?

För när det gäller kort man själv öppnat som butik är det ju simpel, man säljer korten med 25% moms eftersom man drar av ingående momsen på boostrarna man öppnar. Done.

Men när det gäller att bokföra inköp från privatpersonen... Först och främst antar jag att alla svenska butiker kräver kvitto från privatpersonen som säljer så att det är lättare att yrka avdragsrätt (i UK där jag bodde och sålde till butiker fick man aldrig det, känns rätt skumt i efterhand). Tänker att man då skriver ett kort kvitto utan moms så att man kan dra av inköpet, och sedan använder man vinstmarginalbeskattning på försäljningen eftersom det rör sig om ett inköp av begagnad vara från privatperson.

Det som blir sjukt drygt med det är ju dock när man lagerbokför och "blandar ihop" korten. Liksom, har jag ett playset där jag öppnat 3 själv och köpt in 1 så blir det helt olika bokföring på försäljningen av dessa. Onödigt krångligt med andra ord.

Finns det någon som har erfarenhet av dessa och liknande frågeställningar vore det sjukt schysst om ni delade med era tankegångar!

/Sebastian

pettdan
MEDLEM
Stockholm
@svm s. 1/7 -10

4 rubriker
200 svar

1. Varning för rätt dålig koll hä... 16:24:42, 6/1 -19  
Varning för rätt dålig koll här, men om du inte betalar moms för ett inköp kan du nog inte dra av moms för det heller. Själva poängen med avdraget är ju, väl, att man inte ska beskattas dubbelt i sin verksamhet.

Edit: har sämre koll än dig på detta men reagerade, undrande, över just kommentaren om avdraget. Bortse gärna från kommentaren om den är för irrelevant..

Uppdaterad: 16:26:50, 6/1 -19
Zodar
FANTASY KING
Sävsjö
@svm s. 14/1 -06

76 rubriker
262 svar

2. pettdan: Lugnt, kul med diskus... 16:38:20, 6/1 -19  
pettdan: Lugnt, kul med diskussionstråd och hoppas att någon lär sig något oavsett ju. När jag menar avdrag för ett köp utan moms så menar jag avdrag i inkomstredovisningen. Du får fortfarande dra av köpet och minskar därmed resultatet för företaget (och då bolagsskatten), men du får inte dra av någon ingående moms och kvitta mot utgående. Och du måste alltid ta moms på det du säljer, antingen normal 25% eller VMB om du köpt "begagnade" varor av någon som inte tagit ut moms (som vore fallet om du köper tex kort av privatperson).
pettdan
MEDLEM
Stockholm
@svm s. 1/7 -10

4 rubriker
200 svar

3. Ok, tackar för svaret!... 16:45:09, 6/1 -19  
Ok, tackar för svaret!
Olly

Azorius
MEDLEM
Norrköping
@svm s. 16/11 -01

9 rubriker
66 svar

4. En privatperson har ingen moms... 18:01:17, 6/1 -19  
En privatperson har ingen moms hängande efter sig och det blir därför momsfritt om du köper av en privatpersonen. Sen är det ju en avdragsgill kostnad då den är direkt förknippad med verksamheten.

De gånger jag sålt till svenska butiker så har jag fått kvitto, och jag antar att butiken ville ha det för sin egen skull. Dock var det inte specat vilka kort det var utan det var bara en summa i princip som sedan hamnar hos revisorn som bokar det som en avdragsgill kostnad.

Sen hamnar ju korten i omlopp och skapar (förhoppningsvis) en intäkt. Så tror du får släppa att hålla koll på varje kort utan bara se det som in- och utgående pengar och försöka hålla koll på inventarierna så gott det går.

MEN - de utländska butiker (läs: på GPs) är det noll koll. De plockar kontanter från en låda och vinkar iväg en. Inget kvitto, ingenting. Hur de löser det vet jag inte, men de hittar väl på något
Zodar
FANTASY KING
Sävsjö
@svm s. 14/1 -06

76 rubriker
262 svar

5. Ja, precis den känslan jag får... 18:15:53, 6/1 -19  
Olly skrev 18:01, 6/1 -19 En privatperson har ingen moms hängande efter sig och det blir därför momsfritt om du köper av en privatpersonen. Sen är det ju en avdragsgill kostnad då den är direkt förknippad med verksamheten.

De gånger jag sålt till svenska butiker så har jag fått kvitto, och jag antar att butiken ville ha det för sin egen skull. Dock var det inte specat vilka kort det var utan det var bara en summa i princip som sedan hamnar hos revisorn som bokar det som en avdragsgill kostnad.

Sen hamnar ju korten i omlopp och skapar (förhoppningsvis) en intäkt. Så tror du får släppa att hålla koll på varje kort utan bara se det som in- och utgående pengar och försöka hålla koll på inventarierna så gott det går.

MEN - de utländska butiker (läs: på GPs) är det noll koll. De plockar kontanter från en låda och vinkar iväg en. Inget kvitto, ingenting. Hur de löser det vet jag inte, men de hittar väl på något :)

Ja, precis den känslan jag får också. Verkar vara absolut noll standarder i branschen på detta. Jag har ju en bakgrund som controller inom tillverkande industri där vi håller koll på minsta lilla produktbeståndsdel och säkertstället korrekt bokföring, så att man bara skulle godtyckligt slussa kort fram och tillbaka lite hur som helst oavsett hur dyra de är känns ju väldigt främmande för en annan.

Sen blir det ju extra konstigt att revisorer och skatteverket godkänner en sådan hantering att bara släppa kontroller och dra allt som kostnad direkt. Egentligen bör ju varje kort bokas individuellt så att man även kan säkerställa korrekt värdering av varulager av VMB-varor vid årsbokslutet. Fascinerande att standard i branschen verkar vara att man kan sitta på hur mycket masterpieces som helst men det representeras ingenstans i bokföringen eller balansräkningen förutom att man tog inköpen som kostnad (när de nu skedde)...

Får intrycket att hela branschen har extremt låg standard gällande den ekonomiska biten.
Olly

Azorius
MEDLEM
Norrköping
@svm s. 16/11 -01

9 rubriker
66 svar

6. EGENTLIGEN är ju lagervärderin... 18:21:20, 6/1 -19  
EGENTLIGEN är ju lagervärderingen ganska enkel, om jag inte missat något. Låt säga att du kommer överrens om att dina köpa och sålda kort ska bokas på ett visst ställe (om det finns alternativ) så kan ni se balansen av in- och utgående lagvärde. MEN- det som kan strula till det är om det ska ske en regelrätt nedskrivning av korten så behöver du hålla stenkoll. Men, precis som pantbutik som köper allt från dyra klockor och målningar som ÖKAR i värde, måste lagret hos dig öven kunna bokas på en punkt som inte kräver nedkskrivning.
Zodar
FANTASY KING
Sävsjö
@svm s. 14/1 -06

76 rubriker
262 svar

7. För det är ju just det, vad är... 18:50:11, 6/1 -19  
Olly skrev 18:21, 6/1 -19 EGENTLIGEN är ju lagervärderingen ganska enkel, om jag inte missat något. Låt säga att du kommer överrens om att dina köpa och sålda kort ska bokas på ett visst ställe (om det finns alternativ) så kan ni se balansen av in- och utgående lagvärde. MEN- det som kan strula till det är om det ska ske en regelrätt nedskrivning av korten så behöver du hålla stenkoll. Men, precis som pantbutik som köper allt från dyra klockor och målningar som ÖKAR i värde, måste lagret hos dig öven kunna bokas på en punkt som inte kräver nedkskrivning.

För det är ju just det, vad är balansen av det utgående värdet? För det måste du värdera vad du sålt under året med någon metod.

Inte så simpelt, då lagervärdet bör skilja väsentligt mellan korten och det därför bör bokföras på individull kortnivå, vilket blir extremt mycket jobb. Kör du ett snittat värde och bara lallar omkring lite så värderar du dina commons till lika mycket som masterpieces.

Säg att jag köpt 10 kort, 9 commons för 1 kr st, ett rare för 100 kr.

Då har vi i lagret 109 kr.

Om vi inte kör individuell värdering är snittlagervärder 10,9 kr per kort, dvs vid årsslut om hag sålt rare + 4 commons så är kvarvarande lagervärde 54,5. Eftersom försälningsvärde då är säg 2 kr per kommon så måste jag skriva ned lagervärde till försäljningspris, nedskrivning 54,5 - (5x2) =44,5. Då blir lagervärder vid årsbokslut 10 kr, detsamma som förväntad försäljning.

Moms på commons när man säljer dem sen blir då 0 kr (0 mervärd, 2-2), allt mervärde flyttades över till raret med denna metod.

Kan tänka mig en mängd olika andra metoder för att hantera det, men allt känns väldigt krångligt för vad det ger.

Det absolut mest korrekta sätter är ännu krångligare ju, dvs tracka inköpspris per kort istället för att slå ihop allt, men det blir ju ännu mer jobb än ovanstående.

Men ja... vääääldigt nyfiken på att höra hur andra butiker hanterat detta. Viktigaste är ju att man väljer en metod som går att enkelt förklara för skatteverket utan att det blir några frågor utav det.
Zeus
MEDLEM
Borlänge
@svm s. 29/11 -01

51 rubriker
292 svar

8. Vinstmarginalbeskattning på va... 18:57:59, 6/1 -19  
Vinstmarginalbeskattning på varor du köpt in från privatpersoner?
 
Den som har flest saker när man dör vinner!
Olly

Azorius
MEDLEM
Norrköping
@svm s. 16/11 -01

9 rubriker
66 svar

9. Hmm. Det borde bara gå att kör... 18:58:32, 6/1 -19  
Hmm. Det borde bara gå att köra värde?

Säg att du köpt in kort till ett värde av 100.000. Du har sedan sålt löskort (en egen artikel i kassan såklart, samma som inköpen) för 50.000. Ditt netto-lagervärde är då 50.000 (innan värderingar av enskilda kort pga marknad).

Eller?
Zodar
FANTASY KING
Sävsjö
@svm s. 14/1 -06

76 rubriker
262 svar

10. Farligt att sälja till nollvin... 19:33:40, 6/1 -19  
Olly skrev 18:58, 6/1 -19 Hmm. Det borde bara gå att köra värde?

Säg att du köpt in kort till ett värde av 100.000. Du har sedan sålt löskort (en egen artikel i kassan såklart, samma som inköpen) för 50.000. Ditt netto-lagervärde är då 50.000 (innan värderingar av enskilda kort pga marknad).

Eller?

Farligt att sälja till nollvinst. Då höjs direkt en mängd olika frågor om vad du pysslar med.

Och om du istället menar att du tex köpt in kort för 50k som du värderat till 100k så skall lagervärdet vara det minsta av anskaffningsvärdet och försäljningsvärdet, så startvärde 50k, nettovärde 25k efter du sålt hälften. Men då blir det igen frågan om hur rätt det är att schablonvärdera, du kan inte bara justera hur du vill sen för att passa det som är kvar. Så om du har en värdering som totalt blir 50k lagervärde i början, säljer för 50k och därmed drar ned till lagervärde 25k i slutet så får du fortfarande problem om du tex då sålt större andel rares och grejer och lagervärder i slutet inte är representativt.

Men eftersom alla butiker inte verkar ha någon större kontroll och de levt ett bra tag så kan jag väl börja anta att detta är branschens standard. Lite ovant, men man får väl vänja sig.
Discus

Simic
HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
JUDGE L1
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Norrköping
@svm s. 5/3 -04

467 rubriker
8398 svar

11. Du behöver inte tänka så mycke... 22:08:28, 6/1 -19  
Du behöver inte tänka så mycket på det. Du nämner redan det som är aktuellt och det är vinstmarginalbeskattningen. Vilket i egentlig mening är samma sak som moms. Skillnaden är att du inte drar av någon moms på inköpet (eftersom privatpersoner inte hanterar moms), men samtidigt så betalar du bara moms för den del av beloppet som blir vinst.

Det som är viktigare att tänka på är faktiskt köp utanför Sverige. Då betalar du ingen moms på inköpet från utlandet, men du betalar momsen för alltihop i Sverige. Det blir lite speciellt bokföringstekniskt (både ingående och utgående moms vid inköpet), men har du sett hur det går till en gång, så löser det sig sedan automatiskt om du lägger upp en mall för det i ett bokföringsprogram. Vilket jag hoppas att du planerat att använda dig av.

Kan rekommendera Kapitas om du ännu inte tittat på ett bokföringsprogram. Det är gratis att använda om man vill. Väljer själv att betala lite för att sponsra framtida support.

Du diskuterar även lager och det är lite speciellt. För det är ju du som bestämmer lagervärdet om du vill och med tanke på vår verksamhet, så kan lagervärdet bli egentligen vad som helst. För det viktiga är att du enligt bokföringslagen ska följa försiktighetsprincipen. Så du måste varje år besluta dig för vad en en produkt som egentligen enbart är lite papper är värd?
 
The sparkmage shrieked, calling on the rage of storms of his youth. To his surprise, the sky responded with a fierce energy he'd never thought to see again.
Uppdaterad: 22:11:43, 6/1 -19
BYT BORD TILL


 
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!