Magic the Gathering
Magic the Gathering34896 medlemmar 662 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
REGELFRåGOR Stackfråga..... 716.3, 200 dmg vs 202 life, mö ...
Betala för lite för ett kort på en turnering.
Senast läst: 19:02:59, 25/4 -24. Läst 5722 gånger.
214
MEDLEM
@svm s. 18/10 -11

330 rubriker
8357 svar

21. Problemet som magnus och många... 01:21:23, 27/11 -13  
Raeser skrev 21:08, 26/11 -13
magnus76 skrev 15:30, 26/11 -13
Raeser skrev 15:31, 25/11 -13
magnus76 skrev 15:21, 25/11 -13
Glazastik skrev 11:11, 25/11 -13
skallbrand skrev 09:47, 25/11 -13
magnus76 skrev 07:36, 25/11 -13 På en turnering där jag spelade fanns det flera sphere-effekter i spel varpå jag var klumpig och räknade alla utom en när jag spelade en artefakt. Inget mer hände, eller hann hända, (spellen hann inte resolva) innan motståndaren ropade på judge och jag fick en varning för att jag hade betalat för lite.

låter väldigt stifft eftersom det fortfarande kan rättas till utan att någonting påverkas på något sätt.

Filosofin bakom är ju att han brytit mot spelets regler (spelat en spell som han inte kan spela).

Nu kunde jag ju betala för den eftersom jag, i tidigare analys av spelläget, konstaterat att jag hade manan. När jag sedan, efter lite velande, väl skulle göra spelet glömde jag bort en av sphere-effekterna och betalade för lite (jag hade ett annat alternativ på handen som kostade ett mindre).

Lösningen blev att jag fick en varning varpå jag betalade ett extra för spelet och så gick matchen vidare.

Om jag ställs inför omvänd situation påpekar jag hellre att motståndaren måste betala extra, dels för att jag inte gillar att dryga mig men också för att det går helt oändligt mycket snabbare.

EDIT: man märker ganska snabbt på en person om de råkar göra fel eller om de fiskar efter något i grumliga vatten.

Kan du utveckla lite på "att dryga dig"?

Om spelaren som glömt något trivialt av allt att döma gillar att vara social och har allmänt folkvett så finns det för mig ingen personlig vinning i att vederbörande får en varning (då varningar som det påpekats är till för att hitta fuskare). Jag mår inte bättre av att han/hon blir dömd, världen blir inte en bättre plats att leva på och rättvisa har egentligen inte skipats. Det som riskerar att hända, däremot, är att spelaren känner sig en smula mer osäker, trivselfaktorn runt bordet minskar ett par snäpp och jag kommer att ha orsakat bådadera. Seriositeten i matchen behöver heller inte bli lägre för att jag undviker att kalla på en överordnad instans i struntsaker, snarare tvärtom faktiskt eftersom man lättare kan fokusera på de saker och situationer som verkligen är svåra och där man/båda behöver hjälp.

Det är lite samma som på jobbet när någon kommer för sent på ett möte. Det behövs i regel ingen tillrättavisning, man kan göra ett subtilt konstaterande så att poängen framgår utan att stämningen förstörs, och ändå ha ett seriöst möte.

Syftet är fortfarande att allt ska hanteras på rätt sätt, när något går fel är det domaren som bestämmer hur det ska fixas, inte spelarna. Hur vet du att betala en extra mana är en "legal" fix?

För övrigt är det bra att veta att om ett fel inträffar på ens egen eller en teammates match och man vet att man borde kalla på domare och inte gör det, möter det kriterierna för Unsporting Conduct - Cheating (För att vara Cheating dock måste spelaren vara medveten om att något är fel samt försöka dra nytta av det)

Rent filosofiskt dock skulle jag och väldigt många andra domare inte DQa för att du försökte undvika en dålig stämning, för att du som sagt inte möter kriterierna helt för att du inte försöker dra nytta av det. Det kan dock bero på fall till fall och även hur du skulle formulera dig men min kontenta är ändå att ALLTID kalla på en domare om något inte går rätt till. Det finns olika RELs av en anledning.

Problemet som magnus och många andra har är att dom tror att det är samma sak att kalla på judge som att ringa polisen, man bör mer se det som ett samarbetssamtal där en utomstående hjälper till att reda ut situationen så att båda spelarna kan fortsätta ha kul på ett så bra sätt som möjligt.

när folk löser saker själva istället för att kalla på judge leder detta ofta till att folk lär sig fel och situationer löses på helt fel sätt. Att inte kalla på judge för att din motståndare är trevlig är ofta att göra honom eller dig själv en björntjänst. Vill man spela med egna lösningar är köksbordet utmärkt, men i turneringar bör man ta hjälp av dom som kan(eller ska kunna) reglerna bättre.
 
Vill du handla billiga magickort? Registrera dig på MagicCardMarket! Glöm inte att fylla i att Hampe040 tipsade dig om sidan!

Missa inte min Auktion, ett par legacylekar och modernstaples söker nya ägare.

Har du signerade kort? Interna mig, jag är säkert intresserad!
magnus76
MEDLEM
Vallentuna
@svm s. 24/1 -04

112 rubriker
1794 svar

22. Varför blir man alltid utsatt ... 07:44:42, 27/11 -13  
Varför blir man alltid utsatt för hån i stil med "Tillbaka till köksbordet med dig, noob!" när man försöker förklara för paragrafryttare att det finns annat att ta hänsyn till än regler? Varför blir man alltid idiotförklarad som en person som inte kan reglerna när man försöker se utanför den lilla fyrkanten?

Varför tror ni förresten att folk upplever domare mer som poliser än trevliga kompisar? Kan ni som domare ha något med detta att göra eller tror ni att folk har hittat på detta helt själva?

Jag har åtskilliga gånger i Sverige råkat ut för otrevligheter med domare. Jag har t.ex. saknat motståndare när ansvarig domare förklarat att matchen har startat, påtalat detta, varpå jag fått tillsnäst mig att jag minsan inte skall klaga för min motståndare var viktig för svensk Magic.

Som upplysning kan jag också nämna att jag aldrig, när jag har varit utomlands och spelat, mött samma inställning bland domare. Där har domarna "gått man ur huse" (de samlades hela gänget runt mig) för att jag ställt en regelfråga utanför matchen. DET gav MIG en trygg känsla: att de tog mig på allvar. Jag önskar att jag hade samma känsla i Sverige, men tyvärr inte. Här är det mer åt stilen makt-hungriga poliser (lite överdrivet). En överlägsenhet finns i den svenska domarkåren som jag aldrig har mött i varken Frankrike eller Tyskland.

Förtroende tar som bekant tid att bygga upp, men går snabbt att bryta ner.
partysmurphen
JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
@svm s. 19/2 -03

175 rubriker
7354 svar

23. Varningar låter farligt, men s... 10:53:22, 27/11 -13  
Varningar låter farligt, men syftet är förstås att se mönster i individers beteenden. En gång är ingen gång, men tre gånger samma förseelse är antingen försumelse eller så bryr man sig inte. På samma sätt så bestraffas fel som har stor risk för abuse (t ex drawing extra cards) hårdare.

Jag har även sett på tok för många self-fixes som är direkt dåliga. Ett vanligt exempel är illegal plays såsom Doom Blade på en varelse med protection from Black, där slutsatsen (helt felaktigt) blir att Doom Blade läggs i graven utan effekt.

Vissa frågor är lite för stora/komplicerade och där finns det ofta diskussioner i domarforum. Frost Titans kontringsability är typiskt en sådan, där många erfarna spelare gick på att man kunde glömma triggern. Vilket man inte kunde, vilket var officiellt kommunicerat.

Sen är det stor skillnad på regelfrågor under spelets gång, och sådana som ställs utom tävlan. Ingen domare kommer någonsin ge svar på taktiska frågor ("är detta bra för mig?") under en pågående match. Däremot är det helt ok t ex här på regelforumet. Du kommer inte heller se mer än en domare åt gången ta hand om din regelfråga i skarpt läge.

Vad gäller ditt exempel med startad rond utan motståndare så kan det ju vara så att spelaren i fråga stämt av att denne måste göra något (för att arrangera på plats, gå på toa eller whatever). Det är helt ok för en domare att tillåta detta. Alltför många spelare tror att de då kan "kräva" att de får en game loss. Domaren ger game loss, inte spelare. Det ursäktar förstås inte ett otrevligt beteende, men jag vet inte hur er dialog var.
 
“The one who dies with the most toys is still dead.” —Geth, keeper of the Vault
mindtrix

Orzhov
MEDLEM
@svm s. 13/2 -11

76 rubriker
2108 svar

24. Jag tycker verkligen inte doma... 13:03:07, 27/11 -13  
Jag tycker verkligen inte domare ska ha en kompisinställning utan helst undivka att döma i matcher där man känner någon part om det är möjligt.
 
Den äldre farbrorn med karameller har nu kommit till Junibacken
Raeser
JUDGE L2
Malmö
@svm s. 6/4 -11

36 rubriker
1234 svar

25. I och med hur reglerna är uppb... 13:40:32, 27/11 -13  
mindtrix skrev 13:03, 27/11 -13 Jag tycker verkligen inte domare ska ha en kompisinställning utan helst undivka att döma i matcher där man känner någon part om det är möjligt.

I och med hur reglerna är uppbyggda är det väldigt svårt för en domare att döma i favor för sin kompis på till exempel en GP. Det är inte som i fotboll utan i och med att det finns fasta states i Magic på vad som kan hända finns det olika påföljder/fixes för allt och det är bara att göra det helt enkelt, oavsett vem det handlar om.

Sedan instämmer jag med att en ren kompisinställning inte hör hemma på en competetive/professional turnering, då domaren primära syfte är att döma. Men tro inte att en domare kommer till bordet under en match med någon annan inställning än att just hjälpa till. Och alla påföljder som inte är en DQ är inga direkta straff, det är inte så att vi har Game Loss som att säga "Oj, nu var du allt dum och förtjänar det här" utan det döms då en varning inte är sufficent för intrigiteten för turneringen och som sagt är varningar i sig bara för att på lång sikt hålla koll på fuskare som försöker på sig samma knep på varje turnering.

Mellan rundorna är domare, iallafall alla jag har arbetat med, mycket villiga att stå och besvara frågor och ha diskussioner med spelare. Som Magnus postat känner du att det är ett problem med domar attityden i Sverige, och det kan jag inte besvara men en stor skillnad mot utomlands är att du kommer stöta på betydligt fler level 1 domare här än på en GP (och det är inget ont menat om L1or). Personligen vet jag att alla L1or som postat i denna trådan är riktigt hyggliga domare men som sagt Level 1 har inte jättehöga krav ställda på domaren och då är det fullt möjligt för någon som egentligen inte passar jättebra (jag hörde maktgalning nämnas för exempel) att nå level 1, medan du i Tyskland eller Frankrike kommer stöta på fler Level 2, 3 och 4 domare. Jag vill återigen betona att ens level inte har något att göra med hur bra man är som domare, utan mer hur höga krav som ställs och vad som förväntas av en och att det kan vara din förklaring.

Sedan vill jag lägga ett par ord om "tillbaka till köksbordet, noob", vilket det kan kännas som men vi tar en metafor. Du spelar fotboll för din lilla by i division 4-5 och bollen rullar utför sidlinjen. Är det du och din motståndare som bestämmer vems inkast det är eller domaren? Att invänta domarens reglering, känns det som "gå tillbaka till gräsmattan"? Finns det en domare på plats så ta användning av en så att allting först och främst går rätt till. Ett event på competitive är främst ett seriöst event där man spelar för att vinna och där det är viktigare att saker hanteras på rätt nivå än på en FNM som är mer avslappnad och mer vänligt inställd till hemmafixes (även om det är bäst att kalla på domaren även där, finns ingen anledning att inte göra det). Kontentan är att om du registrerar dig för ett competitive event så kommer det finnas domare där och om något går fel kommer de att fixa det på bästa mest rättvisa sätt.
 
DCI Judge Level 2
Intresserad av att bli domare? Chansen finns att jag kan hjälpa dig.

Akut regelfråga? Sitter ni och spelar och behöver ett svar nu? Jag kan göra SMS-Rulings på 076 8-46 51 59, nästan dygnet runt. (PS: Jag ser gärna att ni hellre postar frågan i regelforumet om ni kan vänta, jag kollar där väldigt ofta och kan besvara den då istället, tillsammans med den superba expertis hos alla andra domare. Detta är tänkt för 'nödfall', alltså under pågående spel. Tack)
Uppdaterad: 13:41:37, 27/11 -13
magnus76
MEDLEM
Vallentuna
@svm s. 24/1 -04

112 rubriker
1794 svar

26. Det är lite svårt att diskuter... 14:43:01, 27/11 -13  
Det är lite svårt att diskutera detta via forum (märker jag), finns en uppenbar risk för "God dag! Yxskaft!".

När jag spelar turneringar är jag, förrutom att vinna, även ute efter att hitta vänner runt om i världen (Sverige och utomlands). Det fantastiska med Magic är just att det är möjligt att kombinera en stark tävlingsinstinkt med möjligheten att träffa många nya vänner. I detta handlar det ibland om att ge och ta för att kunna hålla fokus på det som rimligen ska avgöra matchen. Att kunna lyfta blicken och erkänna att både min motståndare och jag vill vinna ärligt och på ett riktigt sätt. Om vi båda inser att vi kan reglerna ungefär lika bra, spelar vi enligt dem så länge båda är säkra på vad som är riktigt och dessutom väsentligt för matchens utgång.

Det är väl lite det som är en viktig skillnad mot t.ex. fotboll: att domaren inte per automatik är närvarande hela tiden i Magic, utan matchen måste spelas utifrån spelarnas eget omdöme.

En annan skillnad är förmågan att, när tillfälle ges, komma in i en annan dimension i tänkande där båda hjärnorna vill och tillåter sig detta (för övrigt en underbar känsla som enligt mig också är den enskilt främsta drivkraften till att fortsätta spela). Att i ett sådant läge stanna upp och kalla på domaren förtar tjusningen i vad som bör avgöra matchen och även möjligheten att, på ett konstruktivt sätt, kunna diskutera matchen i efterhand (något jag gärna gör för att lära mig mer) får sig en törn. Då blir istället det obekväma faktum att man orsakar någon en varning för en "struntsak" svår att bortse ifrån och det känns istället bekvämare att bara lämna sin plats utan ytterligare social kontakt.
Raeser
JUDGE L2
Malmö
@svm s. 6/4 -11

36 rubriker
1234 svar

27. Och ditt resonemang är "okej",... 15:47:22, 27/11 -13  
magnus76 skrev 14:43, 27/11 -13 Det är lite svårt att diskutera detta via forum (märker jag), finns en uppenbar risk för "God dag! Yxskaft!".

När jag spelar turneringar är jag, förrutom att vinna, även ute efter att hitta vänner runt om i världen (Sverige och utomlands). Det fantastiska med Magic är just att det är möjligt att kombinera en stark tävlingsinstinkt med möjligheten att träffa många nya vänner. I detta handlar det ibland om att ge och ta för att kunna hålla fokus på det som rimligen ska avgöra matchen. Att kunna lyfta blicken och erkänna att både min motståndare och jag vill vinna ärligt och på ett riktigt sätt. Om vi båda inser att vi kan reglerna ungefär lika bra, spelar vi enligt dem så länge båda är säkra på vad som är riktigt och dessutom väsentligt för matchens utgång.

Det är väl lite det som är en viktig skillnad mot t.ex. fotboll: att domaren inte per automatik är närvarande hela tiden i Magic, utan matchen måste spelas utifrån spelarnas eget omdöme.

En annan skillnad är förmågan att, när tillfälle ges, komma in i en annan dimension i tänkande där båda hjärnorna vill och tillåter sig detta (för övrigt en underbar känsla som enligt mig också är den enskilt främsta drivkraften till att fortsätta spela). Att i ett sådant läge stanna upp och kalla på domaren förtar tjusningen i vad som bör avgöra matchen och även möjligheten att, på ett konstruktivt sätt, kunna diskutera matchen i efterhand (något jag gärna gör för att lära mig mer) får sig en törn. Då blir istället det obekväma faktum att man orsakar någon en varning för en "struntsak" svår att bortse ifrån och det känns istället bekvämare att bara lämna sin plats utan ytterligare social kontakt.

Och ditt resonemang är "okej", inte optimalt men en okej synpunkt om man spelar Regular. Men på competitive, nej, kalla på en domare i vilket fall. Reglerna är skrivna för att samma sak ska hända på varje turnering, oavsett om det är en GPT i Argentina eller en GP i Stockholm och det är domaren som vet hur man fixar ett problem. Vill du vinna ärligt och på ett riktigt sätt så görs det regelenligt genom att kalla på en domare och låta den fixa problemet. Tyngden ligger alltså i att FIXEN ska vara rätt, varningen är bara en påföljd för att påminna spelaren att vara mer försiktig i fortsättningen (och för att som sagt kan du inte veta om denna spelaren gör samma "misstag" om och om igen hela dagen och försöker fuska.)

"Att i ett sådant läge stanna upp och kalla på domaren förtar tjusningen i vad som bör avgöra matchen": En varning kommer aldrig avgöra en match så länge spelaren inte har dragit på sig ett flertal varningar för samma sak, då det upgraderas till en Game Loss och en match bör inte avgöras på att spelarna kommer överens om en fix som inte är korrekt. Så enligt ditt argument borde du in fact kalla på domaren.

"Då blir istället det obekväma faktum att man orsakar någon en varning för en "struntsak" svår att bortse ifrån och det känns istället bekvämare att bara lämna sin plats utan ytterligare social kontakt.": Jag trodde vi redan kommit fram till att varningar inte är en negativ sak för en hederlig spelare.

För övrigt, om ni båda vet att ni borde kalla på domaren men väljer att inte göra det för att ni båda kan korrekt fix och vill undvika en varning, så är det en DQ. Personligen skulle jag välja en varning över en DQ varenda dag i veckan.
 
DCI Judge Level 2
Intresserad av att bli domare? Chansen finns att jag kan hjälpa dig.

Akut regelfråga? Sitter ni och spelar och behöver ett svar nu? Jag kan göra SMS-Rulings på 076 8-46 51 59, nästan dygnet runt. (PS: Jag ser gärna att ni hellre postar frågan i regelforumet om ni kan vänta, jag kollar där väldigt ofta och kan besvara den då istället, tillsammans med den superba expertis hos alla andra domare. Detta är tänkt för 'nödfall', alltså under pågående spel. Tack)
Uppdaterad: 15:51:16, 27/11 -13
Glazastik
HEDERSMEDLEM
MODERATOR
Hisings backa
@svm s. 12/2 -11

84 rubriker
2153 svar

28. MODNu börjar vi glida lååååååå... 16:03:03, 27/11 -13  
MODNu börjar vi glida lååååååååångt ifrån att frågan "Betala för lite för ett kort på en turnering" och bestämmer därmed att vi drar ett streck här!

Kram

 
DCI Judge Level 2.
Hjälper gärna folk att bli domare.

Läser du på Chalmers och vill ha folk att spela med? Vi på IT draftar och spelar EDH! PM for info!
Uppdaterad: 16:03:10, 27/11 -13
BYT BORD TILL


 
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!