Magic the Gathering
Magic the Gathering31485 medlemmar 850 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1798 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Modern Horizons och spekulationer på dess reprintsFör den som vill fördjupa sig i artiklar om Modern Horizons innehåll är nätet redan smockfyllt av sådana. Jag låtsas inte vara bättre (eller sämre) på att förutspå framtiden, men tänkte iaf skriva ett par rader om vad jag tror man kan vänta sig baserat på följande påståenden från WotCs cringecast på ämnet:

av Rosholm
#20 PWP Lifetime
19:45, 14/3 -19
läst 2577 ggr.
Skriv ut artikel
29 kommentarer

1. Modern är i det stora hela ett lyckat och hälsosamt format som de inte vill förändra för mycket.

2. Fokus kommer vara att ge marginella arketyper en liten boost.

3. Setet kommer endast att innehålla kort som inte tidigare varit legala i modern (det kommer även att innehålla helt nya kort, men dessa är det förstås relativt meningslöst att spekulera i).

Därtill tror jag även att man rimligtvis kan lägga till följande kriterier.

4. De reprints som kommer att introduceras kommer att ha fokus på att boosta "fair" lekar. Exakt vad som menas med "fair" går ju att ha exceptionellt intrikata (och ointressanta) diskussioner om, men jag menar det bara i väldigt bred bemärkelse: Man spelar ut kort som motståndaren kan peka på och/eller pekar på saker motståndaren spelar ut. Jag tror att man kan utgå från att de inte är introducerade av att tillföra nya komboenablers.

5. Reprintsen kommer inte att bryta färgpajen eller modern templating. Färgpajen såg lite annorlunda ut förra årtusendet och de kort som bryter mot hur den ser ut idag har låg chans att tryckas om.

6. Kort som på ytan kan se rimliga ut kommer inte att tryckas om ifall dessa riskerar att resultera i ointressanta partier (eller "play patterns" som det tydligen är hippt att prata om numera).

Back to Basics


Baserat på de här riktlinjerna kan man dra rätt så olika slutsatser men som jag tolkar detta kan man ändå sluta sig till att en hel del spekulation siktar på alldeles för hög powerlevel. Alltså jag menar verkligen löjligt hög. Vanliga spekulationer som jag inte tror man ska lägga för mycket vikt vid är t ex:

* Kort som designmässigt straffar folks manabas. I modern ska man få lov att spela sina spells. Alla kort som gör något med din motståndares mana (Blood Moon, Stone Rain, Molten Rain) är 10+ år gamla eller kostar 4+ mana. De är inte intresserade av låta folk spela med Sinkhole, Back to Basics eller Rishadan Port. De är definitivt inte intresserade av Wasteland. En hyfsat rättvis/intressant bubblare i kategorin skulle kunna vara Dust Bowl, men de är nog nöjda med Field of Ruin i den sloten.

* Kort som splash-straffar folks manabas. Stifle, Recoil och Vindicate hade kunnat vara rimliga kandidater om det inte vore för att de kan targetta länder. Alltså kostnaden för att lägga Vindicate i din lek är redan i princip noll eftersom alla dina motståndare kommer ha permanenter i spel. Powerleveln hos kortet består tyvärr i att den i specifika situationer kan döda länder. Jag har spelat lekar med 4 Recoil 4 Vindicate mot folk som stannat på 2 land och kan inte tänka mig att det är en situation de är intresserade av att återskapa (wotc hatar nämligen när jag har roligt). Däremot skulle det inte förvåna mig om korten får "functional reprints" alltså ungefär 1BW destroy target nonland permanent. Flusterstorm är en mer trolig stormcounter än Stifle av samma anledning.

* Billigt slumpryck (dvs Hymn to Tourach) kommer inte att tryckas om av ungefär samma anledning; det suger när man får sina 2 länder eller 2 spells ryckta och hela partiet avgjordes på ett tärningsslag.

* Kort som är lika bra i unfair lekar. Nu är det väl ingen som tror att Force of Will, Daze, Unmask osv kommer att tryckas om på riktigt men bara för att ha med det: Argumentet för Force som man ser online går ungefär såhär "Det är bra om kontrollekar får en chans att kontra spells tidigt". Problemet med FoW är förstås att den lika gärna kan hamna i t ex Izzet Phoenix/Storm som ett sätt att svara på potentiella svar på deras brutna strategier. Ett annat argument är att FoW håller legacy balanserat, vilket är ett rätt magstarkt påstående om ett format där man trots FoW (och, ska sägas, multipla supplementprodukter med formatspecifika svar på storm och reanimator) kan dö utan att ha lagt en spell.

Gempalm Incinerator


Vad jag tror är realistiska reprints är istället:

* Kort som, även om de är bra, ställer väldigt höga krav på att leken ska konstrueras på ett visst sätt. En del av tribalkorten från Onslaught är i små doser rätt uppenbart harmlösa. Alver och Merfolk är redan ganska nära tier 1, men man kan nog förvänta sig något litet där och lite kraftfullare kort till t ex Slivers och Goblins. Vad jag tror på är nåt i stil med Wirewood Herald eller Priestess of Titania till alver (däremot inte Wirewood Symbiote pga powerlevel och wording). Nåt i stil med Gempalm Incinerator och Goblin Ringleader till goblins (däremot inte Goblin Lackey eller Sharpshooter). Nåt i stil med Crystalline Sliver och nån hyfsad 1-mana merfolk. Om ni lovar att inte hålla det mot mig om jag har fel får ni ett spekulationstips också: Collected Company och Aether Vial. På samma tema är det nog inte orimligt om vi får se något i stil med Innocent Blood, som också ställer vissa krav på hur din lek ser ut (dock är kanske inte "spela inte med creatures" en typ av krav som WotC tycker är hälsosamt).

* Kort som hjälper fair lekar att svara på många olika sorters hot. Kraftfulla kort som generellt kostar för mycket mana för de hyperlinjära lekarna att spela, eller är breda svar på många sorters permanenter. Counterspell är redan världens lågoddsare, men realistiskt skulle man även kunna köra delar av (typ Cunning och Living) eller rent av hela Wish-cykeln från Odyssey (för övrigt lol att Golden Wish kostar 5 mana).

* Kort som är bra i långdragna partier. Det säger väl lite sig själv att kort som är som bäst efter runda fem-sju har väldigt lite risk att hamna i lekar som försöker avsluta partiet innan runda 4, men förmodligen har sådana kort större chans att tryckas i Horizons eftersom de ger motståndaren en chans att interagera med dem. Ett sådant kort skulle kunna vara Chainer's Edict eller Fact or Fiction, men även t ex de gamla Cycling-länderna (med eller utan Astral Slide) är rimliga gissningar.* Kort som inte är särskilt bra. Efter att ha sett två kort från Modern Horizons (varav Cabal Therapist skulle vara ett av de bättre korten i setet) kan man nog sluta sig till att setets power level generellt inte kommer att vara särskilt hög. Worship-emblem är en intressant idé, men pressen på och tröskeln för 4-mana planeswalkers är redan på "Jace är knappt bra"-nivå. Vilken lek ska spela med nya Serra? Vilken lek ska då spela med alla kort som kommer vara sämre?

-------------

Denna artikel postades ursprungligen som en post i Facebook-gruppen Modern i Malmö, publicerad här med tillåtelse av Thomas.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

latsblaster

HEDERSMEDLEM
Rosholm skrev 16:39, 27/4 -19
latsblaster skrev 08:31, 25/4 -19 Är det inte troligt med en dyrare Brainstorm för ? Eller har mirakel sabbat för mycket redan för att få förstöra i modern?

Det är så svårt att ändra mellan hand och bibliotek i modern.

Jag tror att 1U, Draw 3, lägg tillbaka 2 är för starkt (och för många partier kanske blivit ganska tråkiga/för lika legacy med tanke på att många manabaser fortfarande är fetchbaserade). I mtg-klonen Eternal, finns det 1U dra 2 lägg tillbaka 1 och det är nog en rimligare powerlevel för modern.

Absolut, jag tänker mest att det fortfarande är lite för svårt att byta bibbla-hand i modern, att lägga tillbaka kort från handen istället för att kasta i graven eller längst ner i bibblan.

22:44:21, 27/4 -19
Rosholm

FORUMPLAYAH
REDAX
Malmö

#20 PWP Lifetime
latsblaster skrev 08:31, 25/4 -19 Är det inte troligt med en dyrare Brainstorm för ? Eller har mirakel sabbat för mycket redan för att få förstöra i modern?

Det är så svårt att ändra mellan hand och bibliotek i modern.

Jag tror att 1U, Draw 3, lägg tillbaka 2 är för starkt (och för många partier kanske blivit ganska tråkiga/för lika legacy med tanke på att många manabaser fortfarande är fetchbaserade). I mtg-klonen Eternal, finns det 1U dra 2 lägg tillbaka 1 och det är nog en rimligare powerlevel för modern.

16:39:31, 27/4 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Ichorid skrev 11:39, 25/4 -19 Counterspell säger jag bara.

Vore en av de största överraskningarna om den inte kommer. Jag kan tänka mig att Portent kommer, men ser inte det som vidare säkert, bara en möjlighet.

15:32:55, 25/4 -19
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAX
Linköping
Counterspell säger jag bara.

11:39:46, 25/4 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Är det inte troligt med en dyrare Brainstorm för ? Eller har mirakel sabbat för mycket redan för att få förstöra i modern?

Det är så svårt att ändra mellan hand och bibliotek i modern.

08:31:03, 25/4 -19
Uppdaterad: 08:31:40, 25/4 -19
moonlite

SHAGGY
REDAX
Göteborg
Rolex skrev 17:00, 19/3 -19 Ett ord - Sylvan Safekeeper.

Kom ihåg var ni hörde det först!

Haha!

23:27:55, 19/3 -19
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAX
Linköping
latsblaster skrev 20:10, 19/3 -19 Sylvan Safekeeper har nog bara gamla shroud-wordingen emot sig. Tänker 90% möjlighet att den är med, vilka varelser ska annars in?

Bring back shroud! För bövelen.

Det finns redan massor av shroud i modern, och de har reprintat gubbar med shroud nyligen (t.ex. Nimble Mongoose i Eternal Masters, men inte direkt till just Modern, menmen) så det bör gå.

20:32:22, 19/3 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Sylvan Safekeeper har nog bara gamla shroud-wordingen emot sig. Tänker 90% möjlighet att den är med, vilka varelser ska annars in?

20:10:30, 19/3 -19
anthrox

TOMTE
JUDGE L2
Fristad
Rolex skrev 17:00, 19/3 -19 Ett ord - Sylvan Safekeeper.

Kom ihåg var ni hörde det först!

Är det det här som är nepotism?

20:00:40, 19/3 -19
Rolex

SM-VINNARE 2016
REDAX
Malmö
Ett ord - Sylvan Safekeeper.

Kom ihåg var ni hörde det först!

17:00:49, 19/3 -19
Rosholm

FORUMPLAYAH
REDAX
Malmö

#20 PWP Lifetime
latsblaster skrev 17:09, 16/3 -19 Vad menade du med formuleringen "[...]om ett format där man trots FoW [...] kan dö utan att ha lagt en spell"? Om man sitter med och spelar FoW fast man ändå förlorar i samma eller i ett senare drag har man väl "lagt en spell" även om man inte har betalt mana för FoW?

Rimliga antaganden, men borde det inte gå att komma på fler kort som faktiskt har chans att dyka upp?

Varför tog du inte med en kommentar om Sylvan Library? Jag kan tänka mig att den just är för ogrön (du nämnde modern tydligare färgpaj) för att komma, utan kommer colorshifted istället.

Vilka kort kan man tänka sig kommer i rätt färg?

Att man kan dö utan att ha lagt en spell eftersom formatet innehåller lekar som dödar en innan man lagt en spell trots att FoW (enligt vissa) balanserar formatet.

Tack för dina övriga synpunkter.

18:14:20, 16/3 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Vad menade du med formuleringen "[...]om ett format där man trots FoW [...] kan dö utan att ha lagt en spell"? Om man sitter med och spelar FoW fast man ändå förlorar i samma eller i ett senare drag har man väl "lagt en spell" även om man inte har betalt mana för FoW?

Rimliga antaganden, men borde det inte gå att komma på fler kort som faktiskt har chans att dyka upp?

Varför tog du inte med en kommentar om Sylvan Library? Jag kan tänka mig att den just är för ogrön (du nämnde modern tydligare färgpaj) för att komma, utan kommer colorshifted istället.

Vilka kort kan man tänka sig kommer i rätt färg?

17:09:24, 16/3 -19
Flinga

MEDLEM
Rörvik
Bra skrivet! Trevligt med en kort, innehållsrik artikel med välmotiverade åsikter.

21:21:17, 15/3 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
Bra artikel. Lite vettigare än de vilda spekulationer man sett flyta omkring på övriga sidor. Tänker framför allt på två kort.

Alla som spelat med eller mot Rishadan Port skulle nog hålla med om att det är långt ifrån vad Wotc vill med modern Magic. Mer frustrerande än Wasteland att möta, landet ligger ju kvar där i spel och retas. Dessutom kommer alltid det "bästa" landet att tappas. Wasteland kan du ju "lura" någon att använda på ett mindre viktigt land.
"T1: Mountain - Goblin Guide, T2: Port, tappar i upkeep" eller dylikt känns inte heller som det främjar interaktivt spel.

Force of Will: Kommer aldrig att ske. Vare sig i nuvarande tappning eller liknande. För det första finns det redan Disrupting Shoal och Pact of Negation i formatet, och den enda som används är blå Pact. Och då endast för att skydda kombolekar den runda de går av. För det andra så skulle FoW användas som i Vintage, där Pitch Dredge och Paradoxial Outcome spelar fyra FoW för att skydda sin brutna strategi mot brädhat.

15:15:46, 15/3 -19
mindtrix

MEDLEM
När jag såg Cabal Thearapist blev jag så glad. Efter lite speltestande upplever jag den som extremt långsam (PRE COMBAT mainphase) och clunky även om jag tänker spela den i typ EDH där matcherna är långa och händerna töms sakta.

Serras emblem råder bot på mycket av problematiken med Worship-strategier. Det var trist när man äntligen fått ut både Worship samt ett hexproof troll av något slag och motståndaren disenchantar Worship först när de byggt upp en liten armé som kan avsluta matchen direkt. Sen kommer väl Worship-effekter alltid att vara halvbra då de i sig själva inte är ett reellt wincon (så vida du inte satsar på att decka motståndaren). Nu slipper man Disenchant-effekter och även om det fortfarande finns sweepers som inte targetar så blir det svårt för andra lekar som förlitar sig på varelser för att vinna att snabbt hinna ösa ut nämnda varelser för lethal innan du återigen har hittat en ny besvärlig hexproof/shroud varelse för att sätta käppar i hjulet.

Baleful Strix tror jag inte på. Framförallt inte när de unbannat pappa Jace.

Tycker det är vettigt av Wizards att täppa till lite hål och det hade varit ett smart sätt att döda legacy genom att göra formaten väldigt lika men där modern saknar reserved list. Nu är jag ändå tacksam att det förhoppningsvis blir nerfade och väl utvalda kort som balanserar upp formatet, inte transformerar det till powerlegacy. Legacy är ju som alla vet ett otroligt djupt och roligt format där man kan spela de mest obskyra lekarna med viss framgång om du kan metat. Det är roligare om det finns flera olika format med olika inriktning enligt min mening.

14:06:46, 15/3 -19
Uppdaterad: 14:20:49, 15/3 -19
Rosholm

FORUMPLAYAH
REDAX
Malmö

#20 PWP Lifetime
Körtel skrev 04:04, 15/3 -19 Vad tror du om Baleful Strix? Är det kortet för bra mot de lekar som WotC vill ge en boost?

Baleful Strix är rätt intressant för jag tycker det finns ganska bra argument på båda sidor; å ena sidan så är det ett creature, och det är bra att ge spelare incitament att lägga in svar på creatures i sina lekar.

Å andra sidan riskerar det som du säger att slå åt andra hållet, dvs om Baleful Strix blir det bästa man kan göra i modern gynnar det de lekar som kan ignorera den (dredge, scapeshift osv).

Min gissning är att det senare väger tyngre och att Strix inte kommer med, men det kan jag absolut ha fel om.

13:47:01, 15/3 -19
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAX
Linköping
elof_the_mighty skrev 12:46, 15/3 -19 Såg förresten att Mystic redan reprintats i Battlebond vilket typ bevisar tesen.

Spelar inte tillräckligt med EDH själv för att veta vilka ”vanliga” gamla dyra kort som inte reprintats på ett tag som finns.

Här har vi de 100 mest spelade korten i EDH :]

https://edhrec.com/top

12:49:11, 15/3 -19
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Såg förresten att Mystic redan reprintats i Battlebond vilket typ bevisar tesen.

Spelar inte tillräckligt med EDH själv för att veta vilka ”vanliga” gamla dyra kort som inte reprintats på ett tag som finns.

12:46:59, 15/3 -19
moonlite

SHAGGY
REDAX
Göteborg
elof_the_mighty skrev 08:48, 15/3 -19
toriv skrev 08:16, 15/3 -19
elof_the_mighty skrev 08:10, 15/3 -19 Bra!

Tror också det finns en kategori ”kort som bara spelas i EDH, är relativt dyrt och inte reprintats på ett tag/nånsin”. Det brukar alltid komma med ett gäng kort som bara är med för att ge EDH nånting. Vet spontant inte vilka kort det skulle vara men det finns nog.

Och jag tänker att de kommer vilja göra ett gäng kort från Commander-utgåvorna (samt Conspiracy-diton) legala i Modern. Containment Priest och Council's Judgment kanske?

Mm, högst troligt. Sen är väl både Mystic Confluence och Fiery Confluence relativt dyra och samtidigt inte ”för bra” för modern?

Hm, ja kanske faktiskt. Det är väldigt kraftulla spells dock.

12:26:44, 15/3 -19
moonlite

SHAGGY
REDAX
Göteborg
elof_the_mighty skrev 08:10, 15/3 -19 Bra!

Tror också det finns en kategori ”kort som bara spelas i EDH, är relativt dyrt och inte reprintats på ett tag/nånsin”. Det brukar alltid komma med ett gäng kort som bara är med för att ge EDH nånting. Vet spontant inte vilka kort det skulle vara men det finns nog.

Jag tror som du! Nya Serra känns t.ex. som ett kort som är klippt och skuren för Commander-spelare, hon är inte en reprint, men visar ansatsen.

12:24:22, 15/3 -19
  Core Set 2020! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!