Magic the Gathering
Magic the Gathering34896 medlemmar 668 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika [Legacy]
How I learned to stop worrying and love the bomb.

Denna ofantliga bitterhet.

2012 så lirade jag Time Spiral på GP Ghent och det gick ganska bra under dag ett. Inför sista matchen så sitter jag på X-2 och är ”win-and-in” för dag två. Sjukt taggad och med en bra match up. UR-bränn utan fullt playset Force of Will och med större fokus på Daze och Fireblast. En match up som närmar sig a-walk-in-the-park för mig. När det står 1-1 och vi är inne i sista matchen så får jag resolva 2 Time Spirals med 6 Islands i spel och drar sammanlagt 30 kort under matchen. Utan att se en High Tide. Hade jag sett en High Tide på den sista 7an så hade jag vunnit. Hade inte motståndaren dragit dubbla Fireblast och jag noll kontringar så hade jag vunnit. Nu förlorade jag istället, och la mina legacykort på hyllan.

Sjukt bitter.

av cjva
11:26, 9/12 -14
läst 5387 ggr.
Skriv ut artikel
31 Kommentarer

I närmare 2 år var jag bitter över denna förlusten. Sen släpper Wizards of the Coast Khans of Tharkis och det är omöjligt att vara bitter längre. Dig Through Time ger Solidarity en revival och Truck börjar snacka Solidarity med mig i facebook-chatten. Det går faktiskt inte att vara bitter när man får spela leken som drog in mig i Legacy för snart 10 år sedan igen. Solidarity, en lek som blivit omsprungen av andra lekar allt eftersom sorcery cantrips blivit bättre och bättre samtidigt som Solidarity fortsatt fått nöja sig med att para upp Brainstorm med Opt och Peek.

Solidarity, en lek som många i Göteborg fortfarande förknippar mig med. En lek som när William på Vasa Gaming fick se mig lira igen på deras Legacy tisdagar påpekar att det väcker nostalgiska minnen hos honom. Stalin med Solidarity och ett hav av människor runt bordet när han går loss, för det är så sjukt kul att se någon kontrollera stacken totalt.

Denna artikel kommer dock inte att handla om min kärlek till Solidarity. Utan om min kärlek till en annan kombolek, som jag är betydligt sämre på. Denna artikeln kommer handla om Doomsday.



Första gången jag spelade Doomsday i en lek var någonstans runt hösten 1997. Doomsday hade kommit i Weatherlight som släppts under sommaren, och jag arrangerade typ 1 turneringar på mina föräldrars café/bageri varje helg, med runt 20-30 deltagare per gång. Utan datorer så sköttes swissparings och uträknandet av tiebreaks för hand.

Min första Doomsdaylek spelade bara 1 Doomsday som lekens enda wincon, och tillsammans med Jayemdae Tome och Soldevi Digger så byggdes pilen Ancestral Recall, Time Walk, Force of Will, Force of Will, Force of Will. När leken var tom så spelade vi Time Walk, diggade in kortet i leken igen och tog eviga turer. En ancestral i motståndaren varje runda nötte sakta med säkert ned hans kortlek till 0. Året efter så läggs kontrollekarna på hyllan. Urzablocket släpps och kombovintern var här. Jag hade ännu inte kopplat vilket fantastiskt kombokort Doomsday är.

Doomsday är ju dock inte bara ett kul sätt att vinna på i typ 1 i mitten på 90-talet. Doomsday är ju också ett av dom brutnaste kombokorten du kan lira. För det facila priset av BBB och halva ditt liv så får du spela 5 Vampiric Tutors på en och samma gång. Från detta läge så är du bara en sudokuövning från att också vinna partiet med evig ära som följd. På Stormboards så finns det ett eget underforum för diskussioner rörande Doomsday, och tittar man på nätet så är resurserna för Doomsday enorma.

Andy Probasco beskrev vid tillfälle Doomsdayspelare som personer du sällan träffar på turneringar. Dom sitter hemma, röker weed och klurar på nya Doomsday piles istället. Vet inte hur mycket sanning som finns i dessa ord när det kommer till Amerikanska Doomsdayspelare, men tittar vi på de diskussioner och de dokument som finns tillgängliga på internet så verkar det inte vara allt för långt från sanningen. Listan är enorm.

Under Mystical Tutors glansdagar så var ANT herre på täppan. Sen DCI bannade Mystical Tutor så har vi dock många jämnstarka kombolekar att välja mellan i Legacy. Alla med sina egna styrkor och svagheter. Anledningen till att spela Doomsday över andra kombolekar som TES eller ANT är att Doomsday i stort är immun mot gravhat. Har du huvudet på skaft så har du en garanterad vinst när du går av och du kan i större utsträckning spela runt situationshat på motståndarens hand. En annan styrka med Doomsday över andra kombolekar är att har du bara nog mana så kan du bygga en pile som även tar hand om permanenter i spel. Din Doomsday dubblar både som en tutor efter det du behöver och ditt wincon.

Maindeck

Laboratory ManiacDet finns två stora varianter av Doomsday som folk spelar. Antingen så spelar man DDFT (Doomsday, Fetchland Tendrils) eller så spelar man Maniac Doomsday. Maniac Doomsday fokuserar precis som namnet antyder på att vinna med Laboratory Maniac istället för Tendrils of Agony och spelar man den varianten som Stephen Menendian skapade så har man utrymme att lira Force of Will, Daze och Flusterstorm i sitt kontrollpaket istället för DuressThoughtseizeCabal Therapy.

Den viktiga skillnaden här är att DDFT spelar med Lion’s Eye Diamond och att Maniac Doomsday inte gör det. I Maniac Doomsday så spelar du istället Mental Note och Unearth för att ljuga Laboratory Maniac i spel. DDFT spelar ofta Laboratory Maniac som ett alternativt wincon och spelar ut Laboratory Maniac med mana från Lion’s Eye Diamond istället.

Förekomsten av Lion’s Eye Diamond i leken styr vilket skydd man kan spela. Generellt så är kontringar bättre än ryck, dels för att du behöver inte veta på förhand om du kan komba loss eller inte. Har du 1-2 kontringar på handen så kan du mest troligt gå loss med leken och vinna. Du kan också mer reaktiv mot andra kombolekar och spela kontrollspelet tills du kan fånga kombovinsten. TPS i Vintage opererade mycket efter den devisen förr. Du är en kontrollek tills turen du vinner. Spelar du Lion’s Eye Diamond så tvingas du spela ryck istället och blir en mer renodlad kombolek, och i ditt möte med andra kombolekar så blir tärningsslaget en viktig avgörande faktor. Mot vissa lekar som “oops all spells!” eller “Belcher” helt avgörande. Vinner du tärningsslaget så är du fortfarande med i matchen, förlorar du tärningsslaget så vinner dom mest troligt utan att du har något att säga till om.

Fördelen med att spela en DDFT över Maniac Doomsday är dock att du inte är lika enkelspårig. Det finns fler piles du kan använda för att vinna och du kan använda dina cantrips i högre utsträckning för att skulptera din hand. Du är inte känslig för removal, vilket känns viktigt i vårt UR-delver meta.

Leken för dagen är baserad på Emidlns nuvarande Doomsdaylista och den lista kallenilsson postade på min facebookvägg. Lite förändringar i brädan för att bredda mina svar och försöka anpassa mig till det lokala metat på Vasa Gaming.

Doomsday 2014-12-02

Legacy / Turneringsspel

Av: cjva
07:25, 2/12 -14

cjva kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: LegacyStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
41028:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]173005[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Doomsday som kombolek är en förhållandevis slö kombolek. Det händer att man får first-turn-kills med leken, men dom är väldigt ovanliga, speciellt med denna listan som bara spelar 1 Lotus Petal. Den vinner dock förhållandevis stabilt runda 3-4. Styrkan med leken jämfört med andra kombolekar är att du ofta spelar runt hat snarare än tvingas bräda mot hat. Sitter motståndaren med Gaddock Teeg eller Leyline of Sanctity i spel så bygger vi en Laboratory Maniac pile. Sitter motståndaren med mycket removal på handen så vinner vi traditionsenligt med en pile som avslutas med Tendrils of Agony. Har vi tur så kan vi öppna spelet med en liten Empty the Warrens för 10-14 Goblins tidigt och överraska vår motståndaren med ett detta alternativa Wincon. Doomsday spelar också avsevärt fler cantrips än motsvarande kombolekar. Vi spelar fullt playset Gitaxian Probe, Ponder, Brainstorm och Sensei's Divining Top. 16 cantrips som vi kan använda för att skulptera vår handnär vi bygger vår domedagsmaskin. Doomsday som kort resulterar ju också i att vi garanterat (nåja) vinner när vi spelar den, till skillnad från Ad Nauseam som fizzlar förvånansvärt ofta.

Svagheten med leken är att den är förhållandevis slö jämfört med andra kombolekar. Belcher, ANT och TES är alla snabbare än Doomsday. Mot ANT så skiljer det säkert en hel tur i genomsnittlig hastighet. Doomsday är ett kort som lämnar stort utrymme för felspel och det är faktiskt inte helt ovanligt att du missar lägen där du kunde vunnit för att du inte orkade/kunde/hann fundera fram den ideala pilen eller att du räknar fel någonstans i kedjan efter att du spelat Doomsday och förlorar för att du missat ett i storm, en mana eller liknande. Doomsday är helt enkelt en lek som du ska spela ifall du hellre förlorar på grund av egna fel och brister än att motståndaren spelade ut dig. Det är också en lek där du förhållandevis ofta kan se varför du förlorade och hur du borde spela nästa gång för att göra bättre ifrån dig.

Sideboard

Då vi spelar en lek som använder sig av Wishar så har vi möjlighet att också spela med en Wishbräda. Detta medför ju en utökad förmåga att hantera diverse olika prekära situationer, men det minskar samtidigt också det reella brädutrymmet vi har i leken. Enkelt kan vi säga att brädan är uppdelad i tre avdelningar. En ren wishbräda, en bräda för att hantera problematiska match-ups och en del med kort som både kan tänkas vilja bräda in och wisha efter.

I den rena wishbrädan så hittar vi Doomsday för att effektivt öka antalet hot i leken till 6. Massacre för att ha ett effektivt svar mot diverse aggrolekar där vi kan behöva hantera en hoper gubbar. Empty the Warrens för att agera som ett alternativt wincon, även om Empty the Warrens är betydligt sämre i denna leken än i andra kombolekar som spelar fler ritualer än oss. Andra Doomsdayspelare har valt att cutta Empty från brädan, och jag är inte helt säker på hur jag vill göra. Tendrils of Agony är lekens främsta wincon. Vi vill dock _aldrig_ sitta med Tendrils of Agony på handen, vilket resulterar i att vi spelar en i brädan men ingen i main. Detta är dock inget som försvårar vårt byggande av piles. 1 Void Snare som ett catch-all kort. Tidigare kombolekar har spelat en Eye of Nowhere men i och med M15 så fick vi tillgång ett billigare studs på sorceryslotten. Slutligen så sitter det också en Infernal Contract i brädan, för att ha ett sätt att dra in i piles på Wishavstånd. Vissa spelar Ideas Unbound på denna slotten, men många piles där du hämtar ett kortdrag från brädan genererar ändå sin mana för att spela det kortet med Lion’s Eye Diamond vilket gör att skillnaden mellan Ideas Unbound och Infernal Contract blir marginell. Att Infernal Contract går runt Pyroblast, Red Elemental Blast och Spell Snare fälde avgörandet.

I den delen av brädan som är tänk att hantera svåra match-ups så hittar vi 3 Abrupt Decay, 1 Tropical Island och 2 Defense Grid. Tropical Island kan åka in som ett extra land mot lekar som spelar Wasteland, speciellt om vi har döda kort i leken, men generellt så fetchar vi basics mot sådana lekar och försöker spela runt deras Wastelands på det viset. Mot Miracles så åker alla korten in då vi måste hantera både deras kontringar och deras Counterbalance. Jag är ännu inte på det klara med vilka kort som åker ut mot miracles, men det är någon blandning av Ritualer, Ponders och kanske ett ryck. I Den ordningen. Annars så åker 3 Abrupt och 1 Tropical in mot lekar som har permanenter vi behöver hantera och dom Defense Grid mot lekar som spelar kontringar.

Den delen av brädan som dubblar som faktiskt bräda och wishbräda består av tre kort. 1 Cabal Therapy, 1 Thoughtseize och 1 Treasure Cruise. Cruisen åker in mot långsamma lekar där vi behöver spela det långsamma spelet, exempelvis tillsammans med ovanstående kort mot Miracles. Rycken åker främst in mot andra kombolekar då dom är snabbare än mig och jag behöver spela kontrollspelet för att ges en chans att vinna.

Generellt så är det väldigt svårt att bräda med kombolekar. Leken som sådan har en tänkt blandning av cantrips, ritualer och business. Förändrar man den konfigurationen för mycket så riskerar man att få en mycket svagare lek. Jag tror jag tagit upp i en tidigare artiklar att jag sällan har några fasta brädplaner, utan försöker basera mitt brädande på hur motståndarens spelstil är. Även med samma 75 kort så diffar människors spelstilar och där den ena spelar sin Stoneforge Mystic mer aggressivt så väntar den andre tills den kan hålla uppe kontringsmana samtidigt som den spelar sin Stoneforge Mystic. Just nu så känner jag att min bräda är lite tungt lutat mot just miracles matchen, och att det antagligen är för många kort som åker in där. Så brädan är verkligen inte satt i sten för tillfället.
Kort som jag övervägt att ha med i brädan, men som inte hamnade där är bland annat Xantid Swarm. Ett stark kort mot kontrollekar, men som lider av att många lekar idag inte ens brädar ut allt sitt removal. Samma argument har jag använt för att inte spela Dark Confidant i min bräda. Bob är ett starkt kort och över tid så hjälper kortövertaget dig att vinna, men han dör tyvärr av allt removal som finns i formatet. Tidigare så spelade man ofta alternativa wincons i brädan, exempelvis Emrakul, the Aeons Thorn och Shelldock Isle, för

Lekar jag skulle vilja ha mer i brädan mot är Dredge och snabbare kombolekar. Har dock inte lyckats lista ut vilka kort det skulle vara, och vilka slottar i brädan dom skulle ersätta. Några kort som Truck föreslagit är Grafdigger’s Cage mot alver, dredge, reanimator och pithing needle mot belcher, sneak attack och eventuellt mot griselbrand. Nålen har också visst användningsområde mot dredge. Kanske blir att lägga in ett par nålar och/eller Grafdigger’s Cage.

Doomsday piles



På mina minneskort så har jag ett 30-tal piles uppskrivna, men i realiteten så kan man prata om att det finns en liten handfull basala piles vi behöver kunna. Efter dessa så bör fokuset vara att lära sig att bygga piles on-the-fly, vilket förenklats avsevärt sedan Laboratory Maniac kom in i spelet. Med Laboratory Maniac så blir det inte lika många faktorer att hålla i minnet, och vi kan enklare konstruera en pile på den korta tiden vi har på oss innan vi riskerar att bli varnade för slow play.

Den snabbaste pilen med Doomsday, och den pile som oftast resulterar i en first-turn-kill är en pile som bara kräver tillgång till BBB, att vi har en Sensei's Divining Top i spel och en Gitaxian Probe på hand. Efter vi har spelat Doomsday så lägger vi pilen

Toppen
Lion's Eye Diamond
Ideas Unbound
Lion's Eye Diamond
Lion's Eye Diamond
Burning Wish
Botten

När vi vinner med denna pilen så spelar vi Doomsday (storm 1), spelar vår Gitaxian Probe (storm 2) för att dra Lion's Eye Diamond, som vi spelar och offrar för UUU (storm 3), när vi flippar toppen så drar vi in i Ideas Unbound som vi spelar (storm 4, U kvar i poolen) och drar in i Sensei's Divining Top, Lion's Eye Diamond, Lion's Eye Diamond som vi spelar ut (storm 7), Dom två diamanterna offrar vi för BBB RRR, sen snurrar vi toppen och drar in i vår Burning Wish som vi spelar (storm 8) för att hitta vår Tendrils of Agony i brädan (storm 9). Beroende på hur sent det är i spelet så kanske storm 9 räcker, men ofta så har vi också spelat en Dark Ritual för att betala vår Doomsday och då är vi på storm 10, och vinst.

Har vi bara Sensei's Divining Top i spel men tillgång till BBB och 1UU så kan vi istället bygga pilen

Toppen
Ideas Unbound
Lion's Eye Diamond
Gitaxian Probe
Lion's Eye Diamond
Burning Wish
Botten

Här spelar vi Doomsday (storm 1), drar in i pilen med Sensei's Divining Top och drar Ideas Unbound som vi spelar (storm 2) för att dra Sensei's Divining Top, Lion's Eye Diamond och Gitaxian Probe. Vi spelar toppen (storm 3), diamanten (storm 4) och Gitaxian probe (storm 5) för att dra Lion's Eye Diamond som vi spelar (storm 6) vi offrar våra två diamanter för BBB och RRR, snurrar toppen för att dra Burning Wish som vi spelar (storm 7) för att hitta Tendrils of Agony i vår bräda (storm 8). Har inte motståndaren fetchat ned sig till 16 liv så behöver vi också ha spelat en eller två spells tidigare under turen, men precis som den första pilen så är det inte ovanligt att vi använde Dark Ritual för att spela Doomsday vilket hade gett oss 9 storm, och att vi kanske spelat något ryck för att säkerställa att vi kan gå av, vilket skulle gett oss storm 10.

Har vi bara en Brainstorm eller Ponder på hand men tillgång till BBB och UUU så kan vi gå av med följande pile

Toppen
Ideas Unbound
Gitaxian Probe
Lion's Eye Diamond
Lion's Eye Diamond
Burning Wish
Botten

Är det istället en Gitaxian Probe vi har på handen så kan vi gå av för en mindre blå, men med samma pile. När pilen är lagd så spelar vi vår cantrip (storm 2) och drar vår Ideas Unbound, spelar vår Ideas Unbound (storm 3) för att dra Gitxian Probe och 2 Lion's Eye Diamond. Vi spelar båda våra diamanter (storm 5) och offrar dom för BBB RRR som svar på att vi spelar vår Gitaxian Probe (storm 6), drar Burning Wish (storm 7) och letar Tendrils of Agony (storm 8).

Sitter vi med en Burning Wish på hand när vi ska gå av så kan vi bygga en Infernal Contract pile. Har vi bara Burning Wish utöver vår Doomsday så kan vi bygga en pile som ger 9 storm, men som är rätt mana intensiv. Den kräver BBB (för Doomsday) och 1BBBR efter du går av. Har vi allt detta så lägger vi pilen

Toppen
Sensei's Divining Top
Lotus Petal
Lion's Eye Diamond
Lion's Eye Diamond
Burning Wish
Botten

Här spelar vi vår Burning Wish (storm 2) för att hämta Infernal Contract som vi spelar (storm 3) för att dra Sensei's Divining Top, Lotus Petal och 2 Lion's Eye Diamond, vi spelar allt och använder Lotus petalen för att spela vår topp (storm 7). Sen offrar vi våra två diamanter för BBB RRR och snurrar toppen för att dra vår Burning Wish som vi spelar (storm 8) för att hitta vår Tendrils of Agony (storm 9).

Har vi någon form av cantrip på handen eller en sensei's divining top i spel utöver vår Burning Wish så kan vi istället använda bygga en pile som ger oss 10 storm från Doomsday

Toppen
Lion's Eye Diamond
Lotus Petal
Lion's Eye Diamond
Lion's Eye Diamond
Burning Wish
Botten

Är vår cantrip en topp i spel så kommer pilen behöva BBB 1R. Är vår cantrip en Brainstorm eller Ponder så kommer vi behöva BBB 2UR och är cantripen en Gitaxian Probe så behöver vi BBB 2R. Pilen spelas ut genom att vi snurrar toppen för att dra diamanten som vi spelar (storm 2) och offrar för BBB som svar på spelar Burning Wish (storm 3) efter Infernal Contract som vi spelar (storm 4) för att dra toppen, 2 diamanter och en petal, vi spelar allt och använder petalen för att återspela toppen (storm 8) vi offrar våra diamtanter för BBB RRR och snurrar toppen för att dra Burning Wish som vi spelar (storm 9) för att hämta tendrils (storm 10).

Har vi UU2 tilgängligt men inga kort att dra in i en pile med så kan vi bygga en pile som vi passar turen med.

Toppen
Ideas Unbound
Gitaxian Probe
Lion's Eye Diamond
Chromatic Sphere
Laboratory Maniac
Botten

I denna pilen så vinner vi snabbt som en manakälla, har vi inte UU2 tillgängligt så bygger vi samma pile men byter ut Chromatic Sphere mot Sensei's Divining Top istället, men vinner inte lika snabbt som en manakälla. Vi drar Ideas Unbound i drawstep, spelar den för att dra Gitaxian Probe, Lion's Eye Diamond och Chromatic Sphere. Som svar på Gitaxian Probe så offrar vi Lion's Eye Diamond för UUU så vi kan spela Maniac, när vi får prioritet igen så offrar vi Chromatic Sphere för att dra ett kort i samma hastighet som vi spelar en manakälla, och vinner innan någon får prioritet igen.

Turneringsrapport

Runda 1 – Christoffer Modig med UW-stoneforge någonting
Här vinner jag två snabba. Duress gör det den ska för att hålla vägen fri och i första duellen så lägger jag en Infernal Contract pile där jag saknade cantrip, men hade rätt go tillgång på mana. Hela vägen så ligger jag +1 på manan vilket gör att jag spelar runt den Daze modig sitter med på handen.

I duell två så går det lite tid och jag avslutar med att lägga pilen Ideas Unbound, Rain of Filth, Lion's Eye Diamond, Gitaxian Probe, Burning Wish. Det intressanta i denna duellen är tankesättet man får ha när man ska bygga piles i heta lägen. Vi har faktiskt inte speciellt lång tid på oss att fundera över piles, 20-30 sekunder är en bra hållpunkt innan vi börjar tangera slow play. Mitt tankesätt när jag byggde pilen var alltså ”kan denna pilen göra mer än 21 i skada?” och ”har jag nog med mana för att spela denna pilen?”. Då svaret blev ja på båda frågorna så la jag pilen, även om jag kunde lagt en snyggare, bättre pile så lyckades jag filura ut en pile på runt 20 sekunder.

Runda 2 – Hannes Eriksson med Grixis kontroll
Ibland har man tur, och det hade jag mot Hannes i Game 3. Eller kanske skulle säga, Hannes hade skapligt mycket otur. Han blankar säkert 4 drag idag och jag lyckas squeeza ut en vinst. Hade han inte blankast så hade jag troligtvis förlorat. Hade han vetat vilket kort han borde kontrat i Game 1 så hade jag förlorat. Som det såg ut nu så kontrar han min första Doomsday. Att kontra Ad Nauseam är en rimliga strategi mot ANT, mot Doomsday så vill man i regel kontra första bilden efter Doomsday. I Game 1 vinner jag sen på pilen Lion's Eye Diamond, Ideas Unbound, Lion's Eye Diamond, Lion's Eye Diamond, Burning Wish, då jag har Gitaxian Probe på hand och Sensei's Divining Top i spel. I Game 2 så blir jag uppägd i brygga av Hannes inbrädade Arcane Laboratory och game tre så vinner jag på en mer eller mindre random pile mycket tack vare det faktum att jag hade orimligt mycket tur.

Runda 3 – Olof Svanberg med Miracles
Olof ”Mr Miracle” Svanberg har tydligen flyttat till Göteborg för att plugga på Chalmers under mitt pappers-legacy break. Han var trevlig redan som kid (en bedrift få förunnat) och blir ett trevligt tillskott till Göteborg måste jag säga. Vi har annars mest setts på konvent lite då och då genom åren då vi alltid spelat samma eternalformat.

I runda ett så sätts jag i ett läge där jag kan lägga en pile som jag drar in i brainstorm med. Ideas Unbound, Lion's Eye Diamond, Lion's Eye Diamond, Gitaxian Probe, Burning Wish. I game två så blir jag ägd av Counterbalance och Sensei's Divining Top, och trots att vi pratat om att han spelar miracle så glömde jag att bräda in mina Abrupt Decay och jag skopar på rot.

I Game 3 så vinner jag på ett tight spelfel från Oskars sida. Jag har lagt 8 goblins i spel för att sätta trycket på honom så att han inte bara kan fortsätta spela land-go, ett spel som gynnar honom och missgynnar mig. Jag behöver få honom att spela spells för att min Defens Grid i spel ska kunna jobba. När jag anfaller med mina goblins så lägger Oskar sin Batterskull i spel för att blocka, och går ned på 3 upptappade mana. Jag hade röjd undan vägen för eventuella forcar på hand och känner till att han bara sitter på en counterspell på hand (dock så har han kort på toppen av sin lek som är okända för mig, och han okynnesdrar ett kort från toppen vid tillfälle för att stressa mig lite, snyggt spelat).

Att han tappar ur sig för att smyga in Batterskull ger mig möjligheten att spela Doomsday och en Brainstorm för att dra in i pilen. En Doomsday och en Brainstorm som jag haft turen att hitta på förra turens Ponder.

Runda 4 – Jacob Sellman med Belcher
Belcher, en generellt sett dålig match up. Belcher är på tok för snabb för mig och jag saknar kontringar. Tärningsslaget är sjuuukt viktigt, och då jag guldfiskat stax hemma framför datorn så är det ett tärningsslag jag vinner. Öppnar game 1 med Underground Sea in i Duress, rycker hans Burning Wish som är hans enda wincon på hand. Turen efter så spelar han sin Gitaxian Probe och hittar en Goblin Charbelcher, som han spelar och aktiverar för vinsten.
I game två så har jag brädat in ytterligare 2 ryck och hoppas att hans karma inte ska arbeta lika hårt för honom i denna matchen. Mullar första handen och hittar en hand med Sensei's Divining Top, Dark Ritual, Duress, Thoughtseize och 2 Polluted Delta. Spelar Land, Ritual, dubbelrycker honom och spelar toppen. Över ett antal turer sen så har jag spelat alla utom 1 av mina ryck, men hittar ingen buisness. Vilket min motståndare gör och han spelar en Belcher för vinsten.

Eftersnack

Även om jag förlorade sista så är jag nöjd med resultatet. Jag hade ställt in mig på att gå 0-4 på denna turneringen. Doomsday är en svår lek att spela, Doomsday är speciellt svårt att spela när man inte spelat den på länge och är ringrostig på sina piles. Att under denna typen av förhållanden gå 3-1 gör mig glad och lycklig. Förändringar jag funderar på att göra är att skära bort Chromatic Sphere för att lägga in ett chain of vapor som är ett bra sätt att hantera jobba permanenter i spel, men också lägger grunden för intressanta piles som ger mycket storm ifall motståndaren har lite extra liv. Jag skulle nog gärna få in ett ryck till i leken, och gå upp till 8 ryck.

Styrkan med Doomsday är ju att du kan spela ett något långsammare spel än andra kombolekar tack vare Sensei's Divining Top och att du ha ytterligare ett ryck för att hantera de kontringar som motståndaren drar in i tror jag kan vara bra. Dock så är jag inte helt säker på om detta alternativet är bättre än att ha tillgång till Chromatic Sphere i leken, som ger möjlighet att spela runt 2+ removal i motståndarens hand när vi går för en Laboratory Maniac pile. Jag funderar också att lägga in en Pyroclasm i brädan över Massacre, något billigare och då vi har 1-2 Belcher och 1-2 dredge i det lokala metat så känns det som att ett billigt svar på deras horder av gubbar kan vara att föredra. Samtidigt som lekar som spelar vitt och gubbar lyser med sin frånvaro.

Något jag aldrig behövde göra under turneringen men som jag funderat på efteråt är vilka piles jag skulle bygga ifall jag skulle behöva hantera jobbiga permanenter i spel efter bräda. Hittills så har har ju Laboratory Maniac varit ett starkt atlernativt wincon som gort att jag inte behövt bygga en pile innehållandes ryck, Abrupt Decay eller liknande, men det finns ju lägen där man behöver bygga sådana piles och att fundera på hur dom ser ut och vilka förutsättningar som krävs är en rolig tankenöt. Förslag på piles får gärna ges i kommentarsfältet.

En annan fundering som fortfarande är i sin linda är att splasha vitt i leken låta delar av mitt protectionpaket bestå av Silence/Orim’s Chant. Silence och Orim’s Chant fungerar nästan lika bra mot kontrollekarna som ryck gör och ger en fördel gentemot andra kombolekar. Man kan låta dom börja komba loss och avbryta dom mitt i. Det resulterar i realiteten i att vi rycker flera viktiga kort från deras hand. Målsättningen med chantar är att spela den precis innan motståndaren ska spela sitt viktiga kort. Att svara på den ritualen som skulle ge fem mana för ANT eller svara på ritualen som skulle ge fyra mana till Belcher alltså.

Nu har jag fått blodad tand och börjat sleeva och googla olika Doomsdaylistor till Vintage. Kanske dags att lägga stax på hyllan för att bygga piles som innehåller Black Lotus, Ancestral recall och Gush istället? Doomsday i dagens vintage har närmat sig Doomsday i legacy. Tidigare så vann ofta Doomsday i vintage på att man spelade Mind’s Desire med lagom mycket storm och en Beacon of Destruction som sista kort i pilen. Nu vinner vi istället med samma kort som i legacy. Laboratory Maniac eller Tendrils of Agony.

Leken jag sleevat upp inför min nästa vintageturnering är denna.

Vintage Doomsday 3/12-14

Vintage / Casual

Av: cjva
10:56, 3/12 -14

cjva kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Casual
Format: VintageStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
144959:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]173069[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Som sig bör när man skriver artiklar här på Svenskamagic så bör dom alltid avslutas med lite slops och props.

Props till
Truck för att han korrekturläst denna artikeln och kommit med väldigt bra feedback.
Tgd och Avatar för att dom kickar igång ett eternalkonvent i Göteborg. Så jävla mätt!

Slops till

Wizards of the Coast som tvingar mig att spela Hearthstone då magic online suger. Jag fattar inte hur man kan släppa sådan skit som Mtgo v4 och inte skämmas ögonen ur sig. Har dom ingen som helst stolthet?

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon!

19:24:26, 24/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Danke danke mabe och truck. =D

Jo, jobbar på den. Lär väl dröja ett år eller två med min hastighet. =D

16:27:07, 18/12 -14
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Go artikel som vanligt Stalin. Ser fram emot Solidarityartikeln!

14:01:21, 18/12 -14
mabe

MEDLEM
Västerås
Intressant - tack!

19:00:45, 15/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Pinkros: Hade en artikel på G om Solidarity. Skrev två sidor och så kraschade det när jag skulle spara. =/ (använd inte AbiWord, använd libreoffice istället).

Men ja, i sinom tid så kommer nog den också. Har ju trots allt 98 artiklar kvar att skriva i min artikelserie om storm.

13:53:34, 15/12 -14
Pinkros

MEDLEM
Angered
Fantastisk artikel, men när kommer Solidarity-artikeln? :D

13:13:20, 15/12 -14
ember

REDAX
Limmared
Gött!

18:55:51, 14/12 -14
mg

MEDLEM
Mölndal
Awesome :)

01:19:17, 12/12 -14
nargluj

MEDLEM
Älvängen
Mys. :D

23:49:48, 11/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Rosholm. =D Haha. Enig!

22:29:22, 11/12 -14
Rosholm

FORUMPLAYAH
Malmö
Kul artikel om den roliga delen av legacy, dvs den delen som inte är Brainstorm-Ponder-Fetch-Fow-onani ;>

21:53:31, 11/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Danke. tgd. =D

13:49:09, 11/12 -14
tgd

MEDLEM
Bra artikel. Välskrivet och formulerat.

I övrigt för lång artikel och det är två fel skrivna i den.. jag skrev bara upp det andra jag hittade och det är så infernaliskt mycket text att jag hittar inte det första. Det första är iaf att du satt ihop två ord i ett somsåhär. Det andra kan du söka efter: Oskars.
Det är en bug i länkningen till twitch, Andy Probasco, Emidlns.

Du bör spela Gitaxian Probe i vintage också.. den informationen den ger kan lätt ersätta scroll och mystical.

13:31:42, 11/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Skopsen: Danke Danke. =D

Jhovalking: Tja, när du kommer till Göt-La-Borg så får vi väl ta ett gem eller två.

09:57:06, 11/12 -14
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
Hærliga grejjer! "Kanske dags att lägga stax på hyllan" var det bæsta jag læst på længe :D Test spelar gærna lite vintage emot din Doomsday vid tillfælle.

04:46:42, 11/12 -14
Skopsen

MEDLEM
Uppsala
Ninjafin artikel. 4 galna snögubbar utav 5 möjliga.

00:41:53, 11/12 -14
mindtrix

MEDLEM
"Andy Probasco beskrev vid tillfälle Doomsdayspelare som personer du sällan träffar på turneringar. Dom sitter hemma, röker weed och klurar på nya Doomsday piles istället.", det Magic handlar om!

22:53:59, 10/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Hoben skrev 19:17, 10/12 -14 Exemplariskt disposition av en lekanalys/artikel.
A+

;)

Här fick du mig att fundera. Jag trodde bestämt jag postade det som en krönika. Var tvungen att dubbelkolla. =D


<3

22:43:33, 10/12 -14
Hoben

JUDGE L1
Lund
Exemplariskt disposition av en lekanalys/artikel.
A+

;)

19:17:57, 10/12 -14
cjva

MEDLEM
Göteborg
Sajk: Det gör jag också. =D

17:08:33, 10/12 -14
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!