Magic the Gathering
Magic the Gathering34958 medlemmar 638 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Regelboken Ordlistan | Formatguide 

Ordlistan

Här hittar du förklaringar på alla Magics termer - både de som förekommer i själva spelandet och de som finns runtomkring. Saknar du något ord i vårt lexikon? Maila någon av våra domare

SÖK I ORDLISTAN


Ability Ability betyder egenskap. Ability blandas ofta ihop "effect". En instruktion i textrutan på ett kort är en ability, medan resultatet av abilityn är en effekt. Exempel: På Flametongue Kavu står det "When Flametongue Kavu comes into play, it deals 4 damage to target creature". Denna text är en ability, medan det som sker (4 skada till ett djur) är en effekt.

När en effect säger att en permanent "gains" eller "has" en ability (till exempel "Enchanted creature has trample") så ger effekten den permanenten en ability.

En ability fungerar för det mesta bara när kortet med abilityn är på battlefield, och inte i graven eller på hand.
(undantag finns, som t.ex. Cycling och Unearth).
Kortexempel: Skullclamp
Uppdaterad: 11:13, 21/3 -14 av zxq 
Ability Word Några abilities som egentligen inte behöver något keyword har dem ändå. Exempel på detta är Channel och Ferocious. Dessa ord står i kursivt framför den egentliga regeltext som säger vad kortet gör.
Kortexempel: Crater's Claws
Uppdaterad: 19:14, 2/3 -15 av Beakid 
Activated Ability En activated ability är en ability som skrivs på följande vis "Kostnad: Effekt" t.ex. "Pay 1 life: Draw a card" eller ": Draw a card.". Så länge man kan betala kostnaden kan man skapa effekten flera gånger. En kostnad kan även vara .

Kortexempel: Weathered Wayfarer
Uppdaterad: 16:32, 4/2 -09 av Beakid 
Activation Cost Activation Cost, är den kostnad man ska betala för att aktivera en Activated Ability, och den står alltid före ett kolon (:).
Kostnaden kan bestå av olika saker, t.e.x. "Pay 4 life and discard your hand: Effekt")

Kortexempel: Weathered Wayfarer
Uppdaterad: 16:33, 4/2 -09 av Beakid 
Active Player Active Player är den spelare vars tur det är.
Han/hon får prioritet i starten av varje steg och fas (förutom i Untap step där ingen får prioritet), samt varje gång något resolvas på stacken.

Kortexempel: Siren's Call
Uppdaterad: 16:34, 4/2 -09 av Beakid 
Active Player Nonactive Player Rule Denna regel säger att om flera spelare vill/ska göra något samtidigt, så väljer den aktive spelaren först. På Innocent Blood står det t.ex. "Each player sacrifices a creature". Den aktive spelaren väljer då vilket djur han vill offra först.
Regeln säger också att om triggered abilities som kontrolleras av olika spelare triggar samtidigt, så läggs abilityn som kontrolleras av den aktive spelaren först på stacken (och resolvar därför sist).

Kortexempel: Innocent Blood
Uppdaterad: 16:36, 4/2 -09 av Beakid 
Additional Cost Vissa kort har extra kostnad som skall betalas tillsammans med manacosten, för att spellen ska gå att spela.

Kortexempel: Skeletal Scrying
Uppdaterad: 16:37, 4/2 -09 av Beakid 
Affinity Affinity är en static ability som fungerer när kortet spelas. "Affinity for X" betyder: Detta kort kostar dig 1 färglös mana mindre att spela för varje X du kontrollerar.
Affinity kan inte få en spell att kosta mindre än 0.

Kortexempel: Myr Enforcer
Uppdaterad: 16:38, 4/2 -09 av Beakid 
Alternative Cost Några kort har en alternativ kostnad, som man kan betala istället för att betala casting costen. Detta är en Alternative Cost.
Kortexempel: Foil
Uppdaterad: 16:39, 4/2 -09 av Beakid 
Amplify Amplify är en static ability. ”Amplify X” betyder när detta creature kommer in på battlefield, kan du visa kort från din hand som delar en creature type med denna creature. För varje kort du visar kommer varelsen in på battlefield med X +1/+1 counters. Du kan inte visa en varelse till sin egen amplify.

Kortexempel: Daru Stinger
Uppdaterad: 13:38, 13/7 -09 av Xior 
Annihilator Annihilator är en triggered ability som fungerar på creatures.
Annihilator N på en creature innebär "när denna creature attackerar ska försvarande spelare offra N permanenter"

Flera instanser av Annihilator triggar och resolvar oberoende av varandra.
Kortexempel: Pathrazer of Ulamog
Uppdaterad: 08:09, 20/4 -11 av Quadman 
Ante (obsolete) Äldre versioner av Magic innehöll att man spelade för ante, vilket innebar att varje spelare före matchen slumpmässigt valde ett kort ur sin lek och vinnaren av matchen behöll den andres kort. I turneringar spelas aldrig med ante.
Vissa kort har texten "Remove this card from your deck before playing if you're not playing for ante", och de får bara spelas i matcher med ante.
Kortexempel: Demonic Attorney
Uppdaterad: 17:38, 4/2 -09 av Beakid 
APNAP Förkortning för Active Player, Non-Active Player.

Denna regel säger att om flera spelare vill/ska göra något samtidigt, så väljer den aktive spelaren först. På Innocent Blood står det t.ex. "Each player sacrifices a creature". Den aktive spelaren väljer då vilket djur han vill offra först.
Regeln säger också att om triggered abilities som kontrolleras av olika spelare ska läggas på stacken samtidigt, så läggs de triggers som kontrolleras av den aktive spelaren först på stacken (och resolvar därför sist).
Kortexempel: Innocent Blood
Uppdaterad: 13:33, 13/7 -09 av Xior 
Artifact Artifact är en korttyp. Artifacts kan man normalt bara spela i sin egen main phase när inget annat är på stacken. Artifacts hamnar på battlefield som en permanent, precis som land, creatures, planeswalkers och enchantments.

Artifakter var länge färglösa, men dök upp i färg i Future Sight.
Kortexempel: Howling Mine
Uppdaterad: 13:40, 13/7 -09 av Xior 
Artifact Creature En Artifact Creature är både en creature och en artifact, och följer reglerna för båda typer. Artifact Creature räknas inte som en egen creature type och kan därför inte väljas med t.ex.Engineered Plague.
Kortexempel: Juggernaut
Uppdaterad: 17:15, 4/2 -09 av LasseBJ 
Artifact Land Ett artifact land är både ett land och en artifact, och följer reglerna för båda dessa typer. Artifact land spelas som land, de är alltså inte spells och kan därför inte kontras. De följer precis som vanliga land regeln om max 1 land per tur.
Kortexempel: Seat of the Synod
Uppdaterad: 17:17, 4/2 -09 av LasseBJ 
As Though Ibland står det på kort att "X can do Y as though Z". Då räknas det som om Z vore sant så länge det har att göra med att X gör Y. Till exempel står det på Giant Spider att "Giant Spider can block as though it had flying". Det innebär att för alla syften som har att göra med att Giant Spider blockar, så räknas det som att Giant Spider har flying. Giant Spider har inte flying i övriga fall och tar till exempel ingen skada av Hurricane.

På äldre kort, såsom äldre versioner av Giant Spider, står det "may" i stället för "can".
Kortexempel: Giant Spider
Uppdaterad: 13:05, 8/8 -05 av Priceguy 
Attached Attached betyder att vara fäst vid. Equipments är attached till ett creature och Auror är attached till en permanent. Det innebär att Equipments påverkar det creature de är attached till (det creaturet är "equipped creature" i Equipment-texten) och Auror påverkar de permanenter de är attached till (den permanenten är "enchanted X" i Aurans text).
Kortexempel: Healer's Headdress
Uppdaterad: 14:32, 13/7 -09 av Xior 
Attack Ett creature gör en attack när det förklaras som attacker under combat phase. Att spela en spell eller ability är aldrig en attack, och ett creature kan bara anfalla en spelare eller en planeswalker, aldrig ett annat creature.
Uppdaterad: 14:43, 19/11 -07 av Priceguy 
Attack Alone En varelse är Attacking Alone om den är den enda varelse som anfaller. Kort som triggar om en varelse attackerar ensam, t.ex. Exalted-förmågan triggar när varelsen deklareras som anfaller i Declare Attackers Step.
Kortexempel: Rogue Kavu
Uppdaterad: 17:20, 4/2 -09 av Beakid 
Attacked Vissa triggered abilities triggar när en spelare blir "attacked". Dessa triggar när den anfallande spelaren valt anfallande creatures, men innan den försvarande spelaren valt blockande creatures. "Attacked" betyder "anfallen av ett eller flera creatures", så sådana abilities triggar bara en gång per combat phase, och inte när noll creatures anfaller.
Kortexempel: Relentless Assault
Uppdaterad: 11:31, 27/10 -04 av Priceguy 
Attacking Creature Ett creature blir ett attacking creature när det har valts som anfallande creature och alla anfallskostnader (till exempel för Ghostly Prison) har betalats. Det fortsätter att vara ett attacking creature tills det removas från combat (genom t.ex. regeneration), tills det slutar vara ett creature, tills dess kontrollör ändras eller tills combat phase slutar.
Kortexempel: Second Thoughts
Uppdaterad: 14:34, 13/7 -09 av Xior 
Attacks And Isn't Blocked En triggered ability som triggar när ett creature "attacks and isn't blocked" triggar när försvarande spelare valt blockande creatures och creaturet med abilityn inte blockats.
Kortexempel: Guiltfeeder
Uppdaterad: 11:34, 27/10 -04 av Priceguy 
Aura Aura är en subtyp av enchantment. Auror har "Enchant [något]" i korttexten. När en Aura spelas targetar den en permanent av den typ som bestäms av dess "enchant"-ability. Till exempel har Web abilityn "Enchant creature" och kan därför bara targeta creatures.

Auror läggs på battlefield attachade till det permanent spellen targetade. Auran enchantar den permanenten. Om permanenten lämnar spel går Auran till graveyard.
Kortexempel: Web
Uppdaterad: 13:59, 19/8 -09 av Xior 
Banding Banding är en static ability som påverkar combat phase. Den är alldeles för jobbig för att gås igenom här, men den korta versionen är att creatures med banding kan anfalla och blocka i grupp, och det är den som kontrollerar dem med banding som bestämmer hur skada assignas till dem.
Kortexempel: Benalish Hero
Uppdaterad: 11:36, 27/10 -04 av Priceguy 
Bands With Other Bands With Other är en static ability som påverkar combat phase. Den är en ännu dummare version av banding.
Kortexempel: Seafarer's Quay
Uppdaterad: 11:36, 27/10 -04 av Priceguy 
Basic Basic är en supertype. Varje land som har supertypen basic är ett basic land. Varje land som inte har supertypen basic är ett nonbasic land.
Kortexempel: Forest
Uppdaterad: 11:37, 27/10 -04 av Priceguy 
Basic Land Type Det finns fem basic land types: Forest, Mountain, Swamp, Island och Plains. Varje basic land type har en mana ability knuten till sig, vilket gör att Forests producerar grön mana, Mountains röd, Swamps svart, Islands blå och Plains vit.
Kortexempel: Swamp
Uppdaterad: 11:38, 27/10 -04 av Priceguy 
Battle Cry Battle Cry är en triggered ability. När en varelse med Battle Cry väljs som attacker så får alla andra attacking creatures +1/+0 until end of turn. Flera instanser av Battle Cry på samma creature gör att man får flera triggers.
Kortexempel: Signal Pest
Uppdaterad: 08:16, 16/3 -11 av Quadman 
Battlefield Battlefield är den zon där permanenter finns. När ett land spelas hamnar det på battlefield, och när ett creature, en artifact, ett enchantment enchantment eller en planeswalker resolvar hamnar den/det på battlefield.
Kortexempel: Protean Hydra
Uppdaterad: 13:21, 11/1 -11 av Quadman 
Beginning of Combat Step Detta step är det första i combat phase. Båda spelarna får spela spells och abilities i detta step om de har prioritet. Anfallande creatures har ännu inte valts.
Uppdaterad: 11:41, 27/10 -04 av Priceguy 
Beginning Phase Beginning phase är turens första phase. Den innehåller tre steps: untap step, upkeep step och draw step.
Uppdaterad: 11:41, 27/10 -04 av Priceguy 
Block Ett creature blockar när det väljs som blockare av den försvarande spelaren.
Uppdaterad: 11:42, 27/10 -04 av Priceguy 
Block Alone Ett creature räknas som blocking alone när det är det enda creaturet som blockar i en combat phase.
Kortexempel: Ember Beast
Uppdaterad: 11:42, 27/10 -04 av Priceguy 
Blocked Creature Ett attacking creature blir ett blocked creature när ett annat creature blockar det eller när en effect (till exempel från Trap Runner eller Fog Patch) gör att det blockas. Det fortsätter att vara ett blocked creature tills det removas från combat (genom t.ex. regeneration), tills det slutar vara ett creature, tills dess kontrollör ändras eller tills combat phase slutar. Det slutar inte att vara ett blocked creature om blockaren senare försvinner.
Kortexempel: Smite
Uppdaterad: 15:42, 13/7 -09 av Xior 
Blocking Creature Ett creature blir ett blocking creature när det har valts som blockande creature och alla blockningskostnader (till exempel för Hipparion) har betalats. Det fortsätter att vara ett blocking creature tills det removas från combat (genom t.ex. regeneration), tills det slutar vara ett creature, tills dess kontrollör ändras eller tills combat phase slutar.
Kortexempel: Piety
Uppdaterad: 15:43, 13/7 -09 av Xior 
Bloodthirst Bloodthirst är en static ability. "Bloodthirst X" på en permanent betyder "Om en motståndare fick skada denna runda, kommer denna permanent in på battlefield med X +1/+1 counters".
Kortexempel: Scab-Clan Mauler
Uppdaterad: 14:01, 19/8 -09 av Xior 
Bury (obsolete) En del äldre kort innehåller texten "bury", vilket betyder "destroy, it can't be regenerated".
Kortexempel: Terror
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Bushido Bushido är en triggered ability. "Bushido X" betyder "När detta creature blockar eller blir blockat får det +X/+X till slutet av turen". Detta beräknas en gång per combat phase.
Bushido är en kumulativ ability, vilket innebär att om ett creature har bushido 1 och får bushido 1 en gång till, så har den båda bushido-abilities och får sålunda sammanlagt +2/+2 när den blockar eller blockas.
Kortexempel: Devoted Retainer
Uppdaterad: 11:50, 27/10 -04 av Priceguy 
Buyback Buyback är två static abilities som fungerar när kortet är på stacken. "Buyback [kostnad]" betyder "Du får betala [kostnad] när du spelar detta kort" och "Om [kostnad] betalades, ta kortet till handen i stället för att lägga det i graveyard när det resolvat".
Kortexempel: Capsize
Uppdaterad: 14:29, 17/11 -06 av Priceguy 
Cantrip Cantrip är ett informellt namn för kort som har texten "draw a card".
Kortexempel: Repulse
Uppdaterad: 11:52, 27/10 -04 av Priceguy 
Card Ett card är ett Magickort med korrekt fram- och baksida. Tokens är inte cards.
Uppdaterad: 11:54, 27/10 -04 av Priceguy 
Cascade Cascade är en triggered ability som triggrar när en spell med denna förmåga spelas. När du spelar en spell med Cascade exilar du kort från toppen av ditt library tills du exilar ett kort med lägre kostnad än kortet med Cascade. Du får nu spela denna spell utan att betala dess mana cost om du vill. Vill du inte det så följer kortet med de andra sedan. Korten som du exilat (men inte spelat/fått spela) lägger du sedan underst av ditt library i slumpmässiga ordning.

Observera att kortet du hittar med cascade går på stacken efter din cascade-spell och kommer därför resolva först.
Kortexempel: Bloodbraid Elf
Uppdaterad: 18:06, 26/12 -09 av Xior 
Cast Cast betyder att spela spells. När man gör det betalar man alla kostnader, väljer modes och väljer targets.
Kortexempel: Silence
Uppdaterad: 13:13, 20/10 -09 av Xior 
Caster (obsolete) Vissa äldre kort använder ordet "caster" i stället för "controller" när de talar om vem som spelat en spell.
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Casting Cost (obsolete) Vissa äldre kort använder termen "casting cost" i stället för "mana cost" eller "converted mana cost".
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Champion Champion är två triggered abilities. "Champion an [object]" betyder "När denna permanent kommer i spel, sacrificea den om du inte removar ett [object] from the game" och "När denna permanent lämnar spel, sätt det removade kortet i spel under sin ägares kontroll".
Kortexempel: Thoughtweft Trio
Uppdaterad: 13:43, 1/10 -07 av Priceguy 
Change a Target Vissa kort ändrar en spells eller abilitys target. Target kan bara ändras till ett annat legalt target, och finns det inga andra legala targets så ändras target inte.
Kortexempel: Willbender
Uppdaterad: 12:06, 27/10 -04 av Priceguy 
Changeling Changeling är en static ability. Ett kort med changeling är alla creature types i alla zoner.
Kortexempel: Woodland Changeling
Uppdaterad: 13:42, 1/10 -07 av Priceguy 
Channel Channel är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Kort med channel har en activated ability som fungerar när kortet är i handen. Man kan då betala en kostnad samt discarda kortet för att få en effekt som står på kortet.
Kortexempel: Shinen of Stars' Light
Uppdaterad: 19:06, 2/6 -05 av Priceguy 
Characteristic-Defining Ability En characteristic-defining ability är en static ability som anger vissa detaljer om ett kort som normalt skulle finnas någon annanstans. Characteristic-defining abilities fungerar i alla zoner, samt utanför spelet.
Kortexempel: Pact of Negation
Uppdaterad: 14:13, 19/8 -09 av Xior 
Characteristics Varje kort har en mängd characteristics, nämligen följande: namn, mana cost, färg, typ, supertype, subtype, expansionssymbol, abilities, regeltext, power, toughness och loyalty.
Uppdaterad: 14:55, 19/8 -09 av Xior 
Chroma Chroma är ett ablity word på samma sätt som Domain och Channel. Kort med chroma räknar antalet av en specifik mana symbol för att avgöra dess kraft. Chroma kollar bara manasymboler i ett korts manakostnad uppe i högra hörnet.
Kortexempel: Primalcrux
Uppdaterad: 17:28, 4/2 -09 av Beakid 
Clash Clash är en keyword action. När man clashar med en motståndare väljer man först en motståndare att clasha med. Sedan revealar båda spelarna det översta kortet på sitt library. Om en spelare revealar ett kort med högre converted mana cost än den andre vinner han clashen. Om det blir oavgjort vinner ingen.

Det står på alla clashkort vad som händer om man vinner en clash.
Kortexempel: Gilt-Leaf Ambush
Uppdaterad: 13:41, 1/10 -07 av Priceguy 
Cleanup Step Cleanup step är det sista steget i end phase. Om man har mer än sju kort på handen är det i ens eget cleanup step man discardar.
Efter att man har gjort detta händer två saker samtidigt:
1. All skada på permanenter försvinner (gäller även utphasade permanenter).
2. Alla "until end of turn"- och "this turn"-effekter upphör.
Ingen får spela spells eller abilities i detta step om inte en triggered ability triggats eller om någon state-based action blivit gällande.
Kortexempel: Giant Growth
Uppdaterad: 20:37, 29/12 -10 av Quadman 
Color De enda colors som finns i Magic är vitt, blått, svart, rött och grönt. Kort kan ha en eller flera av dessa färger eller vara colorless. Colorless är inte en färg, det är inte heller artifact, land, guld eller multicolored.
Kort har den eller de färger som finns i kortets mana cost.
Om en effect ändrar ett korts färg ersätter den nya färgen alla de tidigare färgerna kortet hade.
Uppdaterad: 12:14, 27/10 -04 av Priceguy 
Colorless Kort som inte har några färger alls är colorless. Länder är colorless eftersom de inte har någon mana cost. Artifacts som inte har någon färgad mana i sin mana cost är colorless. Face-down creatures är colorless eftersom de inte har någon mana cost.
Uppdaterad: 15:23, 19/8 -09 av Xior 
Colorless Mana Siffror och X representerar colorless mana om de finns i en effect som lyder "add X to your mana pool" eller liknande.
Kortexempel: Nantuko Elder
Uppdaterad: 12:15, 27/10 -04 av Priceguy 
Combat Damage Combat damage är skada som ges under combat damage step i combat phase av attacking/blocking creatures. Skada från spells eller abilities är aldrig combat damage.
Uppdaterad: 13:33, 27/10 -04 av Priceguy 
Combat Damage Step Combat damage step är combat phases fjärde step. Under detta step gör alla attackerande och blockande varelser "combat damage". Om minst en av de attackerande eller blockande varelserna har first strike eller double strike är det bara varelser med någon av dessa abilities som gör skada i det första combat damage step. Ett till combat damage step händer då efter det första, där alla varelser som inte hade first strike samt de med double strike gör sin skada.
Uppdaterad: 15:32, 19/8 -09 av Xior 
Combat Phase Combat phase är turens tredje phase. Den innehåller fem steps: beginning of combat step, declare attackers step, declare blockers step, combat damage step och end of combat step.
Uppdaterad: 13:35, 27/10 -04 av Priceguy 
Comes Into Play (obsolete) Gammal term för "Enters the battlefield".

En permanent kommer in på battlefield när dess card eller token flyttas till battlefield-zonen. Om en permanents kontrollör ändras innebär det inte att den kommer in på battlefield. Permanenter kommer in untapped.
Vissa kort triggar på att de kommer in på battlefield.
Kortexempel: Kavu Climber
Uppdaterad: 15:38, 19/8 -09 av Xior 
Command Command är en zon som reserverats för vissa specialiserade objekt som har ett övergripande inverkan på spelet, men inte är permanenter och kan inte förstöras.

Emblems kan skapas i denna zon och vissa casual varianter som Planechase, Vanguard, Commander och Archenemy kan ha speciella kort och regler för zonen.
Uppdaterad: 14:19, 5/2 -12 av DavidF 
Concede Att conceda är att ge upp. Varje spelare får conceda precis när som helst, och han/hon förlorar då spelet.
Uppdaterad: 13:38, 27/10 -04 av Priceguy 
Conspire Conspire är en static ability och en triggered ability. Conspire på en instant eller sorcery betyder "Som en extra kostnad för att spela denna spell får du tappa två otappade creatures som delar en färg med denna spell" och "När du spelar denna spell, om du spelade Conspire-kostnaden, kopiera den och välj nya targets för kopian".

Eftersom kopian inte spelas kan man inte conspirea den mer än en gång hur många creatures man än har.
Kortexempel: Burn Trail
Uppdaterad: 15:39, 19/8 -09 av Xior 
Constructed Det finns två huvudsakliga sätt att spela Magic, Constructed och Limited. I Constructed har varje spelare med sig en egenhändigt byggd lek som innehåller minst sextio kort. En Constructedlek kan ha max fyra exemplar av varje kort förutom basic lands, som man får ha hur många som helst av.
Uppdaterad: 13:45, 27/10 -04 av Priceguy 
Continuous Artifact (obsolete) På äldre kort kallas vissa artifacts för continuous artifacts, vilket innebär att de inte hade någon activated ability. Termen finns inte längre.
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Continuous Effect Continuous effects är effects från en static ability (såsom från Honor of the Pure), eller effects som förblir även efter att den spell eller ability som skapade den har resolvat klart (såsom den som skapas av abilityn på Sower of Temptation), och är normalt konstant aktiva. Om effekten inte anger hur länge den gäller varar den resten av spelet.
Kortexempel: Figure of Destiny
Uppdaterad: 15:53, 19/8 -09 av Xior 
Control, Controller Den som kontrollerar ett kort, en spell eller en ability är den som bestämmer över vad kortet, spellen eller abilityn ska göra. Dess kontrollör är normalt den som satte det i spel eller spelade det. Kontrollören kan förändras genom effects.
Kort som inte är i spel eller på stacken saknar kontrollör.
Kortexempel: Control Magic
Uppdaterad: 13:50, 27/10 -04 av Priceguy 
Controlling Another Player's Turn Kortet Mindslaver låter en spelare kontrollera en annan spelares tur. Den som tar kontroll över en annan spelares tur tar alla beslut den spelaren normalt skulle göra i spelet, såsom vilka spells man spelar eller vilka varelser som attackerar, och ser allt den spelaren skulle se (till exempel spelarens hand).
Kortexempel: Mindslaver
Uppdaterad: 15:57, 19/8 -09 av Xior 
Converted Mana Cost Ett korts converted mana cost är dess totala manakostnad, oavsett färg. Ett kort som kostar har alltså converted mana cost på 4. Converted mana cost förändras inte av saker som förändrar kostnaden för att spela något, som till exempel Sapphire Medallion.
Kortexempel: Creeping Mold
Uppdaterad: 16:01, 19/8 -09 av Xior 
Convoke Convoke är en static ability som fungerar när en spell spelas. Den låter spelaren tappa upptappade creatures för att minska spellens kostnad med 1 eller med en mana av en färg som det tappade creaturet är av.
Kortexempel: Scatter the Seeds
Uppdaterad: 20:21, 29/11 -05 av Priceguy 
Copiable Values Ett korts copiable values är de värden som står tryckta på kortet, modifierade av eventuella andra copy effects. Copiable values är de värden som kopieras av kopiekort.
Kortexempel: Parallel Evolution
Uppdaterad: 16:04, 19/8 -09 av Xior 
Copy En copy är ett objekt som tagit sina copiable values från ett annat objekt.
Kortexempel: Parallel Evolution
Uppdaterad: 14:55, 8/12 -05 av Priceguy 
Cost Spells och activated abilities kräver att man betalar en kostnad. De flesta costs betalas i mana, men det finns också de som betalas i discardade kort, liv, sacrificade permanenter och så vidare.
Man kan inte betala en kostnad om man inte har tillräckligt med resurser för att betala hela. Om man bara har två creatures kan man inte sacrifica tre creatures.
Uppdaterad: 13:56, 27/10 -04 av Priceguy 
Counter (substantiv) En counter är en markör som läggs på ett kort för att modifiera dess characteristics eller interagera med någon effect. +X/+Y counters ger +X i power och +Y i toughness.
Kortexempel: Pentavus
Uppdaterad: 13:59, 27/10 -04 av Priceguy 
Counter (verb) Att kontra en spell eller ability är att hindra den från att ha någon effect. Den resolvar inte och om det var en spell går den till graveyard.
Kortexempel: Counterspell
Uppdaterad: 13:57, 27/10 -04 av Priceguy 
Counts As (obsolete) Vissa äldre kort har texten att de "counts as" något. För alla syften är kortet det det "counts as" som, men nyare kort använder "is" i stället.
Kortexempel: Sliver Queen
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Creature Creature är en typ. Creatures kan bara spelas av den aktive spelaren under hans/hennes main phase när stacken är tom. Creatures stannar på battlefield precis som länder, artifacts, planeswalkers och enchantments.
Kortexempel: Hypnotic Specter
Uppdaterad: 16:07, 19/8 -09 av Xior 
Creature Type Creature type är en subtype som alltid består av ett enda ord och står efter ordet creature på kortet, som i "Creature - Soldier". Ett creature kan ha många subtypes.
Kortexempel: Mistform Ultimus
Uppdaterad: 14:01, 27/10 -04 av Priceguy 
Cumulative Upkeep Cumulative upkeep är en triggered ability. "Cumulative upkeep X" betyder "I början på ditt upkeep, lägg en age counter på detta kort. Betala sedan X för varje age counter på kortet, eller sacrifica det."
Kortexempel: Snowfall
Uppdaterad: 12:10, 20/8 -09 av Xior 
Cycling Cycling är en activated ability. "Cycling X" betyder "X, Discarda detta kort: Dra ett kort". Cycling kan alltså bara spelas när kortet med cycling är i din hand.
Kortexempel: Lay Waste
Uppdaterad: 14:03, 27/10 -04 av Priceguy 
Damage Damage kan ges till spelare eller creatures. Damage till en spelare dras ifrån hans/hennes life total. Damage till ett creature stannar på creaturet resten av turen, och om creaturet har lika mycket eller mer damage på sig som det har i toughness, dör det. Man kan alltså döda en 4/4 genom att ge det ett i skada fyra gånger under samma tur.
"Pay life" och "lose life" är inte damage och kan alltså inte preventas.
Uppdaterad: 14:05, 27/10 -04 av Priceguy 
Damage-Prevention Ability En damage-prevention ability är en static ability eller activated ability som skapar en damage-prevention effect.
Samite Healer har till exempel abilityn "T: Prevent the next 1 damage that would be dealt to target creature or player this turn". När den resolvar får det valda creaturet eller den valda spelaren en "sköld" runt sig, som nästa gång något försöker ge skada denna runda förbrukas och minskar skadan med 1.
Kortexempel: Hallowed Healer
Uppdaterad: 14:06, 27/10 -04 av Priceguy 
Deathtouch Deathtouch är en static ability. En varelse som fått skada av något med deathtouch blir destroyed som en state-based action.

Varelser med deathtouch som blockar eller blockas av flera varelser får dela upp skadan fritt mellan dessa, oberoende av ordningen på dess blockers eller attackers.

Abilityn skriven som eget keyword introducerades för först gången i Future Sight, för att sedan dyka upp mer frekvent i Lorwyn. Dess funktion ändrades med regeluppdateringen för Magic 2010.
Kortexempel: Thornweald Archer
Uppdaterad: 12:42, 20/8 -09 av Xior 
Deck En spelares deck är den lek han/hon spelar med. I början på ett spel blir spelarens lek hans/hennes library.
Uppdaterad: 14:06, 27/10 -04 av Priceguy 
Declare Attackers När en spelare väljer anfallare, väljer han en grupp creatures som ska anfalla och betalar alla kostnader som krävs. Normalt måste ett creature tappas för att kunna anfalla (ett undantag är varelser med vigilance), och det kan också finnas andra kostnader, till exempel från Ghostly Prison. Tappade creatures kan inte anfalla, ej heller creatures som den aktive spelaren inte har kontrollerat sedan turens början.
Uppdaterad: 12:48, 20/8 -09 av Xior 
Declare Attackers Step Declare attackers step är combat phases andra step. Under detta step väljer den aktive spelaren sina anfallande creatures, och därefter kan alla spelare spela spells och abilities när de har prioritet.
Uppdaterad: 14:21, 27/10 -04 av Priceguy 
Declare Blockers När en spelare väljer blockare, väljer han en grupp creatures som ska blocka och vilka anfallande creatures de ska blocka och betalar alla kostnader som krävs. Endast untapped creatures kan blocka, men creatures blir inte tapped av att blocka.
Uppdaterad: 14:25, 27/10 -04 av Priceguy 
Declare Blockers Step Declare blockers step är combat phases tredje step. Under detta step väljer den försvarande spelaren sina blockande creatures, och därefter kan alla spelare spela spells och abilities när de har prioritet.
Uppdaterad: 14:27, 27/10 -04 av Priceguy 
Defender Defender är en static ability. Creatures med defender kan inte anfalla.
Kortexempel: Carven Caryatid
Uppdaterad: 14:48, 25/7 -06 av Priceguy 
Defending Player Under hela combat phase är, i ett spel med två spelare, den aktiva spelarens motståndare defending player. Endast defending player och dennes Planeswalkers får attackeras.

Olika multiplayerformat har olika regler för vem som är defending player. Under andra phases än combat phase finns ingen defending player.
Kortexempel: Nemesis of Reason
Uppdaterad: 13:47, 20/8 -09 av Xior 
Delayed Triggered Ability En delayed triggered ability är en triggered ability som skapas av en annan spell eller ability och triggar senare, efter att den spellen eller abilityn resolvat.
Kortexempel: Astral Slide
Uppdaterad: 14:31, 27/10 -04 av Priceguy 
Destroy Destroy betyder att flytta en permanent från battlefield till ägarens graveyard.
Kortexempel: Terminate
Uppdaterad: 13:49, 20/8 -09 av Xior 
Devoid
Kortexempel: Tide Drifter
Uppdaterad: 00:00, 0/0 -00 av n/a 
Devour Devour är en static ability som introduceras för första gången i Shards of Alara. Devour betyder "As this object enters the battlefield, you may sacrifice any number of creatures. This permanent comes into play with X +1/+1 counters on it for each creature sacrificed this way."

En varelse med Devour kan offra varelser till sin förmåga oavsett hur varelsen kommer in på battlefield. Man kan välja att inte offra någon varelse alls och man kan inte offra varelsen till sin egen förmåga.

Om en varelse med Devour kommer i spel (dvs inte blir kontrad) väljer dess kontrollör hur många och vilka varelser som ska offras. Varelsen kommer in på battlefield med dessa +1/+1 counters (man således inte svara på att en 3/3-varelse växer via Devour och döda den med Lighting Bolt).
Kortexempel: Caldera Hellion
Uppdaterad: 13:54, 20/8 -09 av Xior 
Discard Att discarda ett kort är att ta det från handen och lägga det i graveyard. Om det inte står något annat är det den som discardar kortet som väljer vilket kort som ska discardas, men vissa kort kräver random discard eller låter en annan spelare välja vilket kort som ska discardas.
Kortexempel: Duress
Uppdaterad: 14:32, 27/10 -04 av Priceguy 
Domain Domain är ett Ability Word, precis som t.ex. Channel och Sweep. Kort med detta ord (skrivet i kursivt) har en effekt vars kraft beror på antalet olika basic land typer du kontrollerar.

Konceptet introduceras i Invasion-blocket, men kom tillbaka med Ability Word i Shards of Alara.
Kortexempel: Exploding Borders
Uppdaterad: 17:05, 4/2 -09 av Beakid 
Double Strike Double strike är en static ability som påverkar combat damage step. Om ett eller flera attacking eller blocking creatures har double strike eller first strike blir det ett first strike damage step före det vanliga combat damage step. Creatures med double strike ger skada både i first strike damage step och combat damage step.
Kortexempel: Ridgetop Raptor
Uppdaterad: 14:35, 27/10 -04 av Priceguy 
Draw Cards Att dra ett kort är att ta det översta kortet i libraryt till sin hand. Om man ska dra mer än ett kort drar man ändå ett i taget (det spelar roll för kort som Future Sight och Field of Dreams). Om det inte specifikt står "draw" så är det inte heller ett "draw", så Underworld Dreams triggar inte på Fact or Fiction, till exempel.
Uppdaterad: 13:59, 20/8 -09 av Xior 
Draw Step Draw step är beginning phases tredje step. När draw step börjar, innan något annat händer, drar den aktive spelaren ett kort. Sedan läggs eventuella triggers på stacken, och spelarna får spela spells och abilities, om de har prioritet.
Kortexempel: Howling Mine
Uppdaterad: 14:02, 20/8 -09 av Xior 
Drawn Game Ett drawn game är ett spel som slutar oavgjort, utan vinnare. Om samtliga spelare förlorar samtidigt är spelet en draw.
Uppdaterad: 14:00, 20/8 -09 av Xior 
Dredge Dredge är en static ability som fungerar när kortet finns i graveyard. Om spelaren i fråga ska dra ett kort kan han välja att i stället lägga ett visst antal kort från toppen av libraryt i sin graveyard och plocka upp kortet med dredge på handen. Dredge skrivs alltid med en siffra, t.ex. dredge 2, och det är det antalet kort som måste ner i graveyard. Om man inte har tillräckligt med kort i libraryt får man inte heller använda dredge.
Kortexempel: Stinkweed Imp
Uppdaterad: 20:19, 29/11 -05 av Priceguy 
Dual Land Dual land är ett informellt namn på de tio länder som har två basic land types var och sist trycktes i Revised: Tundra, Underground Sea, Badlands, Taiga, Savannah, Scrubland, Bayou, Tropical Island, Volcanic Island och Plateau.
Kortexempel: Tropical Island
Uppdaterad: 14:41, 27/10 -04 av Priceguy 
Echo Echo är en triggered ability. "Echo [kostnad]" betyder "I början på ditt upkeep, om denna permanent kom under din kontroll sedan början på ditt senaste upkeep, sacrificea den om du inte betalar [kostnad]".
Kortexempel: Firemaw Kavu
Uppdaterad: 14:30, 17/11 -06 av Priceguy 
Effect Effect blandas ofta ihop med "ability". När en spell eller ability resolvar skapar den en eller flera effects. Effects kan till exempel vara replacement effects, continuous effects och/eller prevention effects. Att betala en kostnad är inte en effect.
Uppdaterad: 14:14, 20/8 -09 av Xior 
Emblem Vissa effekter kan skapa emblem, som är objekt i command zonen och har en eller flera abilities.

Dessa kan representeras i form av markörer som liknar tokens; dessa räknas aldrig som permanenter, emblem är inte en korttyp och emblems saknar characteristics som namn, färg, typer, manakostnad etc.
Kortexempel: Emblem Sorin, Lord of Innistrad
Uppdaterad: 08:39, 22/3 -12 av DavidF 
Enchant När det står "Enchant [något]" på ett korts typrad är det ett förlegat begrepp som numera är ersatt av Aura.

När det står "Enchant [något]" i ett korts text är det kortet en Aura som targetar [något] när det spelas och kommer i spel attachat till sitt target.
Kortexempel: Web
Uppdaterad: 12:14, 8/8 -05 av Priceguy 
Enchantment Enchantment är en korttyp. Enchantments kan bara spelas av den aktive spelaren under hans/hennes main phase när stacken är tom. Enchantments stannar på battlefield precis som länder, artifacts, planeswalkers och creatures.

Vissa enchantments har subtypen Aura, och kommer in på battlefield attachade till en permanent.
Kortexempel: Fecundity
Uppdaterad: 14:17, 20/8 -09 av Xior 
Enchantment Type Enchantments kan ha subtypes. De är alltid ett enda ord och står efter ordet Enchantment, som i "Enchantment - Shrine".
Kortexempel: Honden of Night's Reach
Uppdaterad: 14:18, 20/8 -09 av Xior 
End of Combat Step End of combat step är combat phases femte och sista step. Spelare får spela spells eller abilities om de har prioritet.
Uppdaterad: 15:01, 27/10 -04 av Priceguy 
End Phase End phase är turens femte och sista phase. Den innehåller två steps: end step och cleanup step.
Uppdaterad: 14:21, 20/8 -09 av Xior 
End Step End step är end phases första step. Sådant som triggar "at the beginning of the (next) end step" (tidigare "at end of turn") triggar nu, och båda spelarna kan spela spells och abilities om de har prioritet.
Uppdaterad: 14:20, 20/8 -09 av Xior 
Ending The Turn Kortet Time Stop avslutar rundan när det resolvar. När rundan avslutas på detta vis gör man följande i denna ordning: tar bort allting från stacken och placerar det i exile, tar bort alla attacking och blocking creatures, samt planeswalkers, från strid, kollar state-based effects (inga triggered abilities läggs på stacken, och ingen spelare får prioritet), avslutar pågående phase och step, och går direkt till cleanup step. Triggers som triggrar “at the beginning of the end step” triggrar inte, eftersom detta step inte sker.
Kortexempel: Time Stop
Uppdaterad: 14:25, 20/8 -09 av Xior 
Entwine Entwine är en static ability som påverkar modal spells. "Entwine X" betyder "du får använda alla modes denna spell har i stället för bara ett om du betalar X i additional cost när du spelar den".
Kortexempel: Blinding Beam
Uppdaterad: 15:09, 27/10 -04 av Priceguy 
Epic Epic är en kombination av en spell ability och en triggered ability.

Epics spell ability innebär att när en spell med Epic resolvat får dess kontrollör inte spela fler spells det partiet.

Epics triggered ability innebär att när en spell med Epic resolvat får dess kontrollör en kopia av den spellen på vart och ett av sina upkeeps.
Kortexempel: Enduring Ideal
Uppdaterad: 08:24, 9/2 -10 av Xior 
Equip Equip är en activated ability. "Equip X" betyder "X: Flytta detta Equipment till target creature du kontrollerar. Spela denna ability endast när du kan spela en sorcery".
Kortexempel: Loxodon Warhammer
Uppdaterad: 17:39, 13/4 -08 av Priceguy 
Equipment Vissa artifacts har subtypen Equipment. Denna står efter ordet Artifact, som i "Artifact - Equipment". De kan läggas på ("attachas" till) creatures precis som Auror, genom att man spelar dess equip ability.

Equipments kommer in på battlefield oattachade och kan endast attachas till creatures. Ett Equipment som slutar vara ett Equipment eller blir ett creature kan inte vara attachat till ett creature.

När ett creature lämnar battlefield stannar alla Equipment som var attachade till det creaturet på battlefield, oattachade.
Kortexempel: Mask of Memory
Uppdaterad: 14:30, 20/8 -09 av Xior 
Evasion Ability Evasion abilities är static abilities som påverkar vilka varelser som kan blocka en attackerande varelse. Flying, shadow och fear är exempel på evasion abilities.
Kortexempel: Air Elemental
Uppdaterad: 14:31, 20/8 -09 av Xior 
Evoke Evoke är två abilities: en static ability och en triggered ability. "Evoke [kostnad]" betyder "När du spelar denna spell kan du betala [kostnad] i stället för dess mana cost" och "När denna permanent kommer in på battlefield, om du betalade Evoke-kostnaden, sacrificea den".
Kortexempel: Shriekmaw
Uppdaterad: 14:32, 20/8 -09 av Xior 
Exalted Exalted är en triggered ability som säger "Whenever a creature you control attacks alone, that creature gets +1/+1 until end of turn." Att attackera ensam betyder att man bara deklarerar en varelse som attacker i Declare Attackers Step.
Kortexempel: Akrasan Squire
Uppdaterad: 17:11, 4/2 -09 av Beakid 
Exchange Att exchangea två saker (liv, kontroll av permanenter) innebär att byta dem mellan spelare. Om en spell eller ability försöker exchanga två saker men inte kan göra den ena så händer ingenting. En exchange kan alltså till exempel aldrig göra att bara ett creature byter kontrollör.
Kortexempel: Gilded Drake
Uppdaterad: 14:35, 20/8 -09 av Xior 
Exile (substantiv) Exile är en av spelets zoner. Kort som läggs här kommer normalt inte komma tillbaka in i spelet, men zonen används ibland av kort som en tillfällig förvaringsplats, till exempel för kort med suspend.
Kortexempel: Oblivion Ring
Uppdaterad: 12:25, 21/10 -09 av Xior 
Exile (verb) Ett kort som blir exiled placeras i exile zone. Effecten som skickade ut kortet kan specificera ett sätt att komma tillbaka.
Kortexempel: Path to Exile
Uppdaterad: 12:22, 21/10 -09 av Xior 
Expansion Symbol Expansionssymbolen är den lilla symbolen i mitten på ett korts högersida. Den visar vilken expansion kortet kommer ifrån, och avgör därmed om ett kort påverkas av kort som Golgothian Sylex och Apocalypse Chime.
Kortexempel: City in a Bottle
Uppdaterad: 12:26, 21/10 -09 av Xior 
Extort Extort är en triggered ability som triggar när man spelar en spell. Vid resolution av triggern har man som val att betala en {WB} för att varje motspelare ska förlora ett liv och du få lika mycket liv som förlorats på detta vis. Du kan bara betala en gång per instans av extort.
Kortexempel: Tithe Drinker
Uppdaterad: 00:39, 10/6 -13 av Glazastik 
Extra Turn Om en spelare får en extra tur, tas denna direkt efter den nuvarande turen. Om en spelare får flera extra turer tas de en efter en. Om en eller flera spelare skapar flera extra turer under samma tur, är det den senast skapade turen som tas först.
Kortexempel: Time Walk
Uppdaterad: 12:27, 21/10 -09 av Xior 
Fabricate
Kortexempel: Weaponcraft Enthusiast
Uppdaterad: 00:00, 0/0 -00 av n/a 
Face-Down Kort som är face-down har inga characteristics eller abilities utom de som ges av den effect som gör dem face-down. Endast den som kontrollerar face-down-kort får titta på dem, men bara om de är på battlefield eller på stacken.
Kortexempel: Illusionary Mask
Uppdaterad: 14:37, 20/8 -09 av Xior 
Fading Fading är en kombination av en static ability och en triggered ability. "Fading X" betyder "Detta kort kommer in på battlefield med X fading counters. I början av ditt upkeep, ta bort en fading counter. Om du inte kan göra det, sacrifica denna permanent". Ett kort med fading 3 kommer alltså sammanlagt att vara på battlefield under fem rundor:
1. Du spelar kortet. Det har tre counters.
2. Du tar bort en counter. Det har två counters.
3. Du tar bort en counter. Det har en counter.
4. Du tar bort en counter. Det har inga counters.
5. Du kan inte ta bort en counter och måste sacrifica kortet.
Kortexempel: Blastoderm
Uppdaterad: 14:38, 20/8 -09 av Xior 
Fear Fear är en evasion ability. Endast creatures som är svarta och/eller artifacts kan blocka creatures med fear.
Kortexempel: Gluttonous Zombie
Uppdaterad: 15:28, 27/10 -04 av Priceguy 
Fight En effekt kan säga [Creature A] fights [Creature B]. När det sker så gör varelse A så mycket skada som hans Power på varelse B och varelse B gör så mycket skada som dess power är tillbaka på varelse A, detta görs samtidigt. Båda varelserna måste vara kvar i spel och fortfarande vara varelser, annars gör inte fight något.
Kortexempel: Prey Upon
Uppdaterad: 21:22, 18/10 -11 av Binarin 
First Strike First strike är en static ability som påverkar combat damage step. Om ett eller flera attacking eller blocking creatures har double strike eller first strike är det bara creatures med någon av dessa abilities som får göra skada under det första combat damage step. Därefter skapas ett till combat damage step där creatures som inte hade first strike under första combat damage step samt de creatures som har double strike får göra skada.
Kortexempel: White Knight
Uppdaterad: 14:44, 20/8 -09 av Xior 
Fizzle Förr användes ordet "fizzle" om spells och abilities som kontrades för att alla deras targets var illegala eller borta.
Uppdaterad: 15:29, 27/10 -04 av Priceguy 
Flanking Flanking är en triggered ability som triggar under declare blockers step. Ett creature utan flanking som blockar ett creature med flanking får -1/-1 till slutet på turen.

Flanking är en kumulativ ability, vilket innebär att om ett creature har flanking och får flanking en gång till, så har den två flanking-abilities och creatures utan flanking som blockar den får sålunda -2/-2.
Kortexempel: Shadow Rider
Uppdaterad: 15:07, 12/10 -06 av Priceguy 
Flash Flash är en static ability som betyder "Du kan spela detta kort när du skulle kunna spela en instant." Kort med flash påverkas inte av kort som modifierar hur instants får spelas, som till exempel Abeyance.
Kortexempel: Foriysian Interceptor
Uppdaterad: 14:51, 20/8 -09 av Xior 
Flashback Flashback är en static ability som finns på instants och sorceries. Flashback fungerar medan kortet ligger i graveyard och gör att dess ägare kan spela kortet för flashbackkostnaden (flashback skrivs "Flashback X" där X är kostnaden). I övrigt fungerar det som om kortet spelades från handen.
Ett kort som spelas med flashback går inte i graveyard när det resolvar eller kontras, utan blir exiled.
Kortexempel: Firebolt
Uppdaterad: 14:52, 20/8 -09 av Xior 
Flavor Text Flavor text är text som är kursiv, längst ner på ett kort. Den har ingen betydelse för spelet över huvud taget.
Kortexempel: Woodland Druid
Uppdaterad: 14:55, 20/8 -09 av Xior 
Flip a Coin Vissa kort kräver en slantsingling för att avgöra vilken effekt de får. Vilken slumpmässig metod som helst, som är acceptabel för samtliga spelare och ger 50/50-chans, är okej.
Kortexempel: Mana Clash
Uppdaterad: 15:45, 27/10 -04 av Priceguy 
Flip Card Flip cards har två kort i ett, varav ett är upp och ner. Texten som är på rätt håll är kortets vanliga characteristics och abilities. Texten innehåller ett villkor för att "flippa" kortet. När detta sker vänds kortet upp och ner och det är den text som normalt är upp och ner som gäller. I alla andra lägen är det den rättvända texten som gäller.
Färg, mana cost och expansionssymbol ändras inte när ett kort flippas.
Uppdaterad: 15:52, 27/10 -04 av Priceguy 
Flying Flying är en static ability och en evasion ability. Endast creatures med flying och/eller reach kan blocka creatures med flying.
Kortexempel: Serra Angel
Uppdaterad: 10:32, 3/9 -07 av Priceguy 
Forecast Forecast är en activated ability som bara kan spelas när kortet med forecast är på handen, endast en gång per runda och endast i ens eget upkeep. Kortet med forecast visas när abilityn spelas och fortsätter visas tills upkeep är över.
Kortexempel: Plumes of Peace
Uppdaterad: 22:11, 12/5 -06 av Priceguy 
Forestcycling Forestcycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Wirewood Guardian
Uppdaterad: 10:27, 3/9 -07 av Priceguy 
Forestwalk Forestwalk är en variant av landwalk. Se Landwalk.
Kortexempel: Shanodin Dryads
Uppdaterad: 15:58, 27/10 -04 av Priceguy 
Generic Mana Cost Generic mana cost är en kostnad som står som en siffra i en grå cirkel. Man kan använda mana av vilken färg som helst eller colorless mana för att betala en generic mana cost.
Kortexempel: Jayemdae Tome
Uppdaterad: 15:59, 27/10 -04 av Priceguy 
Global Enchantment (obsolete) Äldre term för en Enchantment som inte är en Aura.
Kortexempel: Angelic Chorus
Uppdaterad: 11:49, 21/8 -09 av Xior 
Graft Graft är en kombination av en static ability och en triggered ability. "Graft X" på ett creature betyder "Detta creature kommer in på battlefield med X +1/+1 counters" och "När ett annat creature kommer in på battlefield får du flytta en +1/+1 counter från detta creature till det creaturet".
Observera att den sista abilityn inte targetar den creaturen som kommer in på battlefield, så man kan lägga counters på creatures som inte kan bli targetade.
Kortexempel: Plaxcaster Frogling
Uppdaterad: 11:53, 21/8 -09 av Xior 
Grandeur Grandeur är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Ett kort med Grandeur låter sin kontrollör discarda ett kort med samma namn för att få en effekt.
Kortexempel: Linessa, Zephyr Mage
Uppdaterad: 10:24, 3/9 -07 av Priceguy 
Graveyard Graveyard är den zon dit kontrade spells, discardade kort, döda creatures och andra förstörda permanenter går.

I format som endast innehåller kort från Urza's Saga eller senare expansioner är det tillåtet att ändra ordning på sin graveyard. I format som innehåller äldre kort måste ordningen bevaras, eftersom dessa innehåller kort såsom Volrath's Shapeshifter.
Kortexempel: Yawgmoth's Will
Uppdaterad: 12:39, 2/12 -09 av Xior 
Hand Hand är den zon där spelaren har kort han/hon ännu inte spelats.
Uppdaterad: 16:03, 27/10 -04 av Priceguy 
Haste Haste är en static ability hos creatures. Normalt kan creatures inte anfalla eller använda activated abilities vars kostnad inkluderar tapsymbolen eller untapsymbolen om de inte har varit under sin kontrollörs kontroll sedan turens början. Creatures med haste kan detta.
Kortexempel: Raging Goblin
Uppdaterad: 16:40, 8/2 -11 av GunnarH 
Haunt Haunt är en triggered ability.

På en permanent betyder Haunt "När denna permanent går till graveyard från spel, lägg den i exile. Så länge den i exile, hauntar den target creature".

På en instant eller sorcery betyder Haunt "När denna spell resolvar, lägg detta kort i exile. Så länge det i exile, hauntar det target creature".

På korten står det sedan vad det innebär att "haunta" något. Exempel: Blind Hunter har haunt. Blind Hunter har texten "When Blind Hunter enters the battlefield or the creature it haunts is put into a graveyard, target player loses 2 life and you gain 2 life". När Blind Hunter kommer ii på battlefield, snor du 2 liv från en spelare. När Blind Hunter går till graveyard, lägger du den i exile och låter den haunta ett creature. När det creaturet dör, snor du återigen 2 liv.
Kortexempel: Blind Hunter
Uppdaterad: 11:58, 21/8 -09 av Xior 
Hellbent Hellbent är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Kort med hellbent gör något extra eller annorlunda när deras kontrollör inte har några kort på handen.
Kortexempel: Ragamuffyn
Uppdaterad: 22:20, 12/5 -06 av Priceguy 
Hexproof Hexproof är en static ability som betyder "Denna permanent kan inte väljas som target för spells eller abilities som en motståndare kontrollerar".
Om en spelare har Hexproof så betyder det
"Du kan inte bli vald som target för spells eller abilities dina motståndare kontrollerar."
Kortexempel: Aven Fleetwing
Uppdaterad: 21:25, 18/10 -11 av Binarin 
Hideaway Hideaway är två abilities: en static ability och en triggered ability. Hideaway betyder "Denna permanent kommer in på battlefield tappad" och "När denna permanent kommer in på battlefield, titta på de översta fyra korten i ditt library. Lägg ett i exile face-down och lägg resten underst i ditt library. Du får titta på det exilade kortet". Varje kort med hideaway har en annan ability som förklarar vad man kan göra med det exilade kortet.
Kortexempel: Windbrisk Heights
Uppdaterad: 12:27, 21/8 -09 av Xior 
Horsemanship Horsemanship är en evasion ability. Endast creatures med horsemanship kan blocka creatures med horsemanship. Horsemanship finns endast i expansionen Portal Three Kingdoms.
Kortexempel: Zhang He, Wei General
Uppdaterad: 16:09, 27/10 -04 av Priceguy 
Illegal Target Om en spell eller ability har ett eller flera targets kollar den om dessa targets är legala när den resolvar. En röd spell som targetar ett creature som får protection from red innan spellen resolvar har till exempel ett illegal target. Ett target som har flyttats från en zon till en annan har också blivit illegalt.

Om en spell eller ability med ett eller flera targets bara har illegala targets när den försöker resolva, kontras den av reglerna - den läggs i graveyard utan effekt.

Om en spell eller ability med flera targets har vissa (men inte alla) illegal targets när den ska resolva, påverkar den endast de targets som fortfarande är legala.
Uppdaterad: 14:05, 21/8 -09 av Xior 
Imprint Imprint är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Kort med imprint lägger genom sina abilities ett eller flera andra kort i exile, och har abilities som beskriver vad dessa kort har för betydelse.

Imprint var förut ett keyword, men ändrades i regeluppdateringen för Magic 2010.
Kortexempel: Soul Foundry
Uppdaterad: 14:12, 21/8 -09 av Xior 
Imprinted Card (obsolete) Kort med Imprint refererade förut till "the imprinted card(s)". Imprint är nu ingen egen ability, och korten har blivit uppdaterade med ny text, som istället refererar till "the exiled card(s)".
Kortexempel: Isochron Scepter
Uppdaterad: 14:15, 21/8 -09 av Xior 
In Play (obsolete) In play är ett gammalt namn på zonen Battlefield.
Uppdaterad: 14:16, 21/8 -09 av Xior 
Indestructible Kort som är indestructible kan inte bli destroyed. De förstörs inte av lethal damage. De kan ändå bli sacrificed, exiled eller put into a graveyard.
Kortexempel: Darksteel Colossus
Uppdaterad: 14:18, 21/8 -09 av Xior 
Infect Infect är en static ability som ändrar skada, oavsett om den delas i strid eller på annat sätt.
En källa med infect delar ut skada i form av -1/-1 counters till varelser och poisoncounters till spelare. Utöver detta ändrar infect inte på något, planeswalkers förlorar loyalty och lifelink ger liv och så vidare.
Kortexempel: Plague Stinger
Uppdaterad: 11:51, 10/10 -10 av Quadman 
Infinity Rule Oändlighet existerar inte i Magic. Om något kommer att upprepas i oändlighet och ingen kan avbryta det, så är spelet oavgjort. Om något kommer att upprepas i oändlighet och någon kan avbryta det, så väljer den som kan avbryta det hur många gånger det ska upprepas.
Uppdaterad: 16:26, 27/10 -04 av Priceguy 
Instant Instant är en korttyp. Spelare kan spela instants när de har prioritet. Instants har sin effekt en gång och går sedan till graveyard, precis som sorceries.
Kortexempel: Lightning Bolt
Uppdaterad: 16:28, 27/10 -04 av Priceguy 
Instant Type Instants kan ha subtypes. De är alltid ett enda ord och står efter ordet Instant, som i "Instant - Arcane".
Kortexempel: Reach Through Mists
Uppdaterad: 10:48, 9/1 -06 av Priceguy 
Instead En ability som innehåller ordet "instead" är en replacement ability. Den ersätter en händelse med en annan, och den första händelsen inträffar aldrig. Om man ersätter sitt draw med en Words of War så triggar Underworld Dreams alltså inte eftersom man aldrig drar något kort.
Kortexempel: Treacherous Link
Uppdaterad: 14:21, 21/8 -09 av Xior 
Interrupt (obsolete) Vissa äldre kort är interrupts eller refererar till interrupts. Alla kort som var interrupts är numera instants, och alla kort som talade om interrupts talar numera om instants.
Kortexempel: Arcane Denial
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Intervening If Clause En triggered ability som har en "if"-klausul direkt efter triggern kollar om "if"-klausulen stämmer både när den triggar och när den resolvar. Den måste stämma för att abilityn ska triggra från början, och om den inte stämmer vid resolution resolvar abilityn inte.
Kortexempel: Thoughtbound Primoc
Uppdaterad: 12:43, 21/8 -09 av Xior 
Intimidate Intimidate är en evasion ability. En varelse med intimidate kan endast blockas av varelser som delar en färg med den eller som är artifact creatures.
Kortexempel: Bladetusk Boar
Uppdaterad: 14:39, 21/10 -09 av Xior 
Islandcycling Islandcycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Shoreline Ranger
Uppdaterad: 10:28, 3/9 -07 av Priceguy 
Islandhome (obsolete) Vissa äldre creatures har abilityn islandhome, vilket betyder "detta creature kan inte anfalla en spelare som inte kontrollerar minst en Island" och "när du inte kontrollerar minst en Island, sacrifica detta creature". Numera skrivs dessa abilities ut i stället för att vara samlade under termen islandhome.
Kortexempel: Manta Ray
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Islandwalk Islandwalk är en variant på landwalk. Se Landwalk.
Kortexempel: River Boa
Uppdaterad: 17:14, 27/10 -04 av Priceguy 
Keyword Vissa abilities är vanliga och/eller tar upp stor plats på kortet, varför de sammanfattas i en term. Exempel är flying, first strike, trample och forestwalk.
Uppdaterad: 17:18, 27/10 -04 av Priceguy 
Keyword Action En keyword action är ett keyword som är ett verb och innebär en handling som utförs, till exempel scry eller regenerate.
Kortexempel: Magma Jet
Uppdaterad: 13:40, 1/10 -07 av Priceguy 
Kicker Kicker är en ability, som gör att man kan betala en additional cost när man spelar en spell och därmed får en extra effekt. Varje kort med kicker specificerar vilken betydelse kicker har för just det kortet.
Kortexempel: Thornscape Battlemage
Uppdaterad: 17:22, 27/10 -04 av Priceguy 
Kinship Kinship är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Kort med kinship har en triggered ability som triggar i början på upkeep om kortet är på battlefield. När abilityn resolvar får man välja att titta på det översta kortet på sitt library. Om kortet delar en eller flera creature types med kortet med kinship får man välja att visa kortet för sin motståndare. Om man visar kortet får man en effekt som varierar mellan olika kort.
Kortexempel: Pyroclast Consul
Uppdaterad: 18:24, 22/8 -09 av Xior 
Land Land är en typ av kort. Länder är inte spells och använder ej stacken. De går direkt till battlefield när de spelas. Land kan bara spelas av den aktive spelaren i hans/hennes main phase när stacken är tom, och bara om han/hon ännu inte spelat något land denna tur.
Kortexempel: City of Brass
Uppdaterad: 18:25, 22/8 -09 av Xior 
Land Type Land type är en subtype som alltid består av ett enda ord och står efter ordet Land på kortet, till exempel Land - Lair. Ett land kan ha många subtypes.
Kortexempel: Cloudpost
Uppdaterad: 17:26, 27/10 -04 av Priceguy 
Landfall Landfall är egentligen ingen egen ability, utan ett samlingsord för liknande abilities. Kort med landfall har en triggered ability som triggrar när ett land kommer in på battlefield under kortets kontrollörs kontroll.
Kortexempel: Grazing Gladehart
Uppdaterad: 14:34, 21/10 -09 av Xior 
Landwalk Landwalk är en allmän term för en grupp evasion abilities, till exempel islandwalk och mountainwalk.
Mountainwalk betyder till exempel "detta creature kan inte blockas om den försvarande spelaren kontrollerar ett Mountain".
Kortexempel: Righteous Avengers
Uppdaterad: 17:30, 27/10 -04 av Priceguy 
Last Known Information Last Known Information används för att ta reda på vilka characteristics och abilities ett kort hade innan det lämnade battlefield. Om en Flametongue Kavu till exempel kom in på battlefield och sedan dödades innan dess ability resolvade räknas det ändå som om abilityns källa är en röd 4/2 Kavu.
Uppdaterad: 18:38, 22/8 -09 av Xior 
Leaves Play (obsolete) Äldre benämning på "Leaves the battlefield".
Uppdaterad: 18:45, 22/8 -09 av Xior 
Leaves the Battlefield En permanent lämnar battlefield när den flyttas från ibattlefield till en annan zon. Om en permanent flyttas från battlefield till en annan zon och sedan tillbaka till battlefield så räknas den som en helt ny permanent. Spelet har inget minne av dess tidigare "liv".
Om en token lämnar battlefield upphör den att existera.
Kortexempel: Servant of Volrath
Uppdaterad: 18:44, 22/8 -09 av Xior 
Legend (obsolete) Äldre kort hade eller hänvisade till creature typen Legend. Alla kort som hade denna creature type har numera supertypen legendary.
Kortexempel: Sivitri Scarzam
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Legendary Legendary är en supertype med speciella regler. Om två eller fler permanenter som har supertypen legendary, och har samma namn och spelare som kontrollerar dem, behåller man en på battlefield och lägger resten i sina ägares graveyards. Detta kallas för the Legend Rule.
Om en permanents typ eller subtype förändras påverkar detta inte huruvida permanenten är legendary.
Uppdaterad: 20:33, 22/6 -14 av Glazastik 
Lethal Damage Lethal damage är en mängd skada som är lika med eller högre än ett creatures toughness. Ett creature med lethal damage blir destroyed.
Uppdaterad: 17:37, 27/10 -04 av Priceguy 
Library Libraryt är den zon som spelaren drar kort ifrån. I början av spelet är spelarens lek också hans/hennes library.
Kortexempel: Millstone
Uppdaterad: 17:37, 27/10 -04 av Priceguy 
Life, Life Total Life Total är ett slags poäng. Varje spelare börjar spelet med 20 i life total. Om en spelares life total ökar kallas detta "gaining life". Om en spelares life total minskar kallas detta "losing life". En spelare som har life total 0 eller mindre förlorar spelet.
Kortexempel: Reviving Dose
Uppdaterad: 17:40, 27/10 -04 av Priceguy 
Lifelink Lifelink är en static ability. När en source med lifelink gör skada får den som kontrollerar sourcen så mycket liv, detta sker medan skadan delas.
Flera instanser av lifelink är överflödigt.
Kortexempel: Mistmeadow Skulk
Uppdaterad: 15:12, 10/8 -09 av Quadman 
LIFO LIFO är en förkortning för Last In First Out och beskriver hur stacken fungerar. Det som sist läggs på stacken är det första som resolvar.
Uppdaterad: 17:41, 27/10 -04 av Priceguy 
Living Weapon Living Weapon är en triggered ability som triggar på att en equipment med detta hamnar på battlefield. Living Weapon skapar en 0/0 svart Germ Creature Token och attachar equipmenten till densamme så att vapnet "lever".
Kortexempel: Flayer Husk
Uppdaterad: 08:20, 16/3 -11 av Quadman 
Local Enchantment (obsolete) På äldre kort kallas Auror för local enchantments. I stället för "Enchantment - Aura" och "Enchant [något]" i korttexten stod det "Enchant [något]" på typraden.
Kortexempel: Serra's Embrace
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Madness Madness är en kombination av en static ability och en triggered ability. "Madness X" betyder "om en spelare skulle discarda detta kort, får han lägga det i exile i stället. Om han gör det, går en triggered ability på stacken, med texten "du får spela detta kort för X"".

Låter komplicerat, men slutresultatet är oftast att när man discardar ett kort med madness får man spela det för sin madnesskostnad.
Kortexempel: Fiery Temper
Uppdaterad: 15:32, 29/1 -10 av Xior 
Main Phase Main phase är den andra (precombat main phase) och fjärde (postcombat main phase) phasen i en tur. Det är endast i main phase som man får spela creatures, enchantments, planeswalkers, artifacts, sorceries och länder.
Uppdaterad: 16:22, 8/10 -09 av Xior 
Mana Mana är det man betalar manakostnader med. Mana skapas av mana abilities och andra effekter som lägger mana i en spelares mana pool. När man ska betala manakostnader tar man mana från mana poolen och betalar kostnaden med den.
Färgade manakostnader kan bara betalas med den korrekt färgade manan. Färglösa manakostnader kan betalas med vilken färg som helst, eller med colorless mana.
Kortexempel: Dark Ritual
Uppdaterad: 16:23, 8/10 -09 av Xior 
Mana Ability En mana ability är antingen en activated ability som genererar mana, eller en triggered ability som genererar mana och triggar på en annan mana ability. En mana ability använder inte stacken utan resolvar direkt.
Kortexempel: Llanowar Elves
Uppdaterad: 11:49, 2/2 -08 av Priceguy 
Mana Burn (obsolete) Under tidigare regler förlorade en spelare liv när oanvänd mana tömdes ur dennes mana pool. Detta är inte längre fallet.
Uppdaterad: 16:26, 8/10 -09 av Xior 
Mana Cost En permanents mana cost avgörs av symbolerna i dess övre högra hörn. Länder, tokens och face-down permanents har ingen mana cost.
Uppdaterad: 23:50, 17/2 -07 av Priceguy 
Mana Pool När en spelare får mana hamnar den i hans/hennes mana pool, och därifrån kan den sedan användas till att betala kostnader. Mana poolen töms i slutet på varje step.
Uppdaterad: 16:28, 8/10 -09 av Xior 
Mana Source (obsolete) Vissa äldre kort är mana sources eller refererar till mana sources. Alla kort som var mana sources är nu instants, och alla abilities som spelades som mana sources är nu mana abilities.
Kortexempel: Culling the Weak
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Mana Symbol Manasymbolerna är de som finns i det övre högra hörnet på de flesta Magickort. Solen representerar vit mana, dödskallen svart mana, eldklotet röd mana, vattendroppen blå mana och trädet grön mana.
Siffror (och X) i grå cirklar är också manasymboler och representerar generic mana.
Kortexempel: Cromat
Uppdaterad: 17:52, 27/10 -04 av Priceguy 
Maximum Hand Size Varje spelare har en maximum hand size, som är sju om inga kort förändrat det. Om man under cleanup step har fler kort än ens maximum hand size måste man discarda tills man har sin maximum hand size, men man får inte discarda fler än så.
Kortexempel: Thought Devourer
Uppdaterad: 17:53, 27/10 -04 av Priceguy 
Menace Menace är en evasion ability. En varelse med menace kan inte blockas av färre än två varelser.
Kortexempel: Boggart Brute
Uppdaterad: 13:09, 10/1 -16 av partysmurphen 
Miracle Miracle innebär att du kan visa kortet när du drar det, om det är det första kortet du har dragit för turen. När du visar kortet för dess miracle ability kan du spela det för dess miracle kostnad. Att spela kort för miracle är att genomföra miracles effekt, normala regler för timing restrictions gäller inte så du kan t ex. spela sorcery spells via miracle på motståndarens tur. Om en spelare visar kort för dess miracle ability ska kortet vara synligt (revealed) tills kortet lämnar handen, abilityn resolvar eller på något sätt lämnar stacken.
Kortexempel: Terminus
Uppdaterad: 14:45, 30/5 -12 av DavidF 
Modal, Mode En spell eller ability är modal om dess text börjar "Choose one..." eller "An opponent chooses one...". Modal spells och abilities ger ett val på två eller flera effekter, och deras kontrollör respektive motståndare bestämmer vilken effekt han/hon vill ha varje gång spellen eller abilityn spelas. Detta bestäms när spellen läggs på stacken.
Kortexempel: Dromar's Charm
Uppdaterad: 04:36, 24/2 -05 av Priceguy 
Modular Modular är en kombination av en static ability och en triggered ability. "Modular X" betyder "denna permanent kommer in på battlefield med X +1/+1 counters" och "när denna permanent går till graveyard från battlefield, lägg alla dess +1/+1 counters på target artifact creature".
Kortexempel: Arcbound Ravager
Uppdaterad: 16:37, 8/10 -09 av Xior 
Mono Artifact (obsolete) På äldre kort kallas vissa artifacts för mono artifacts, vilket betyder att de hade en activated ability som använde tapsymbolen. Termen används inte längre.
Kortexempel: Candelabra of Tawnos
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Monstrosity Monstrosity N betyder "Om denna permanent inte är monstrous, lägg N +1/+1 counters på den och gör den monstrous." Monstrous är en status som kan andra abilities kan referera till.
Kortexempel: Arbor Colossus
Uppdaterad: 12:17, 16/11 -13 av Glazastik 
Monstrous En status permanenter med Monstrosity kan nå. Att vara Monstrous innebär ingenting förutom att man inte kan aktivera monstrosity igen.

Brukar ha en trigger relaterad till sig när gubben blir monstrous som brukar vara relevant, däremot.
Kortexempel: Arbor Colossus
Uppdaterad: 18:29, 16/11 -13 av Glazastik 
Morph Morph är en static ability. Den innebär att man kan spela kortet face-down för 3 som en 2/2 utan namn, abilities, subtypes, expansionssymbol eller mana cost.
Morph skrivs alltid "Morph X", där X är en kostnad. Om kortet med morph är face-down kan du, om du har prioritet, betala X för att vända upp kortet. Det får då alla characteristics och abilities som finns i dess text. Att vända ett kort face up med morph är en special action.
Kortexempel: Headhunter
Uppdaterad: 13:15, 21/10 -09 av Xior 
Mountaincycling Mountaincycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Chartooth Cougar
Uppdaterad: 10:28, 3/9 -07 av Priceguy 
Mountainwalk Mountainwalk är en variant på landwalk. Se Landwalk.
Kortexempel: Mountain Goat
Uppdaterad: 18:02, 27/10 -04 av Priceguy 
Mulligan Om en spelare inte är nöjd med sin hand innan spelet börjar, kan han/hon ta en mulligan, vilket innebär att blanda in handen i leken och dra en ny hand med ett kort mindre. Man kan ta hur många mulligans man vill, men varje gång får man ett kort mindre, och till slut består ens starthand av noll kort.
Uppdaterad: 18:04, 27/10 -04 av Priceguy 
Multicolored Ett multicolored kort har två eller fler färger. Det går under reglerna för varje av dess färger. Deathmark kan till exempel targetera Llanowar Dead, men Doom Blade kan det inte.
Kortexempel: Knight of New Alara
Uppdaterad: 16:46, 23/3 -11 av Xior 
Ninjutsu Ninjutsu är en activated ability som fungerar när kortet med ninjutsu är i spelarens hand. När man spelar ninjutsu plockar man upp ett oblockat djur man kontrollerar på handen och visar kortet som har ninjutsu. När abilityn resolvar lägger man in kortet med ninjutsu i spel, tappat och attackerande (och oblockat). I praktiken byter man alltså ut ett oblockat creature mot creaturet med ninjutsu. Man kan inte spela ninjutsu förrän efter att blockare valts, och varelsen med ninjutsu kommer attackera samma spelare eller planeswalker som den varelse som togs upp.
Kortexempel: Mistblade Shinobi
Uppdaterad: 12:47, 20/10 -09 av Xior 
Nonbasic Land Alla länder som inte är basic är nonbasic. Endast Forests, Mountains, Swamps, Islands och Plains är basic.
Kortexempel: Thran Quarry
Uppdaterad: 18:08, 27/10 -04 av Priceguy 
Offering Offering är en static ability som fungerar i de zoner från vilka kortet med offering kan spelas. "X offering" betyder "Du kan spela detta kort som om det vore en instant genom att sacrifica en X. Om du gör det, minskas detta korts kostnad med den sacrificade X:ens manakostnad".

Till exempel har Patron of the Nezumi förmågan Rat Offering. Detta innebär att du kan spela Patron of the Nezumi som om det vore en instant om du samtidigt sacrificar en Rat. Patron of the Nezumis kostnad minskar också med råttans kostnad. Om du offrar en råtta som kostar 1B, kostar Patron of the Nezumi alltså 4B i stället för 5BB.
Kortexempel: Patron of the Nezumi
Uppdaterad: 09:11, 5/5 -05 av Priceguy 
Opponent En spelares opponents är den/de andra spelarna i matchen, förutom de som är på samma lag som den spelaren.
Kortexempel: Cruel Ultimatum
Uppdaterad: 12:51, 20/10 -09 av Xior 
Oracle Oracle är det som bestämmer ett korts text. Vad som står på kortet spelar alltså strikt taget ingen roll alls; det är Oracle som gäller. Oracle finns på http://gatherer.wizards.com/.
Uppdaterad: 12:53, 20/10 -09 av Xior 
Outside the Game Ett kort är "outside the game" när det inte är i någon av spelets zoner, till exempel i sideboard.
Kortexempel: Living Wish
Uppdaterad: 12:54, 20/10 -09 av Xior 
Owner Ett korts ägare är den spelare som började med kortet i sin lek, eller (vad gäller kort som inte började i någons lek) den spelare som förde in kortet i matchen. En tokens ägare är den spelare under vars kontroll denna token kom in på battlefield.

Ett korts kontrollör kan ändras, men dess ägare ändras aldrig.
Endast i spel kan ett korts kontrollör och ägare vara två olika spelare. Ett kort återvänder alltid till sin ägares hand, graveyard eller library om det skulle läggas i någon annans motsvarande zon.
Kortexempel: Brand
Uppdaterad: 12:58, 20/10 -09 av Xior 
Pass När en spelare inte vill göra något när han/hon har prioritet, så passar han/hon. När båda spelarna passar efter varandra resolvar det som ligger överst på stacken. Om stacken är tom, avslutas stepet. Om det var det sista stepet i en phase, avslutas phasen.
Uppdaterad: 12:13, 15/4 -05 av Priceguy 
Pay Detta betyder att betala en kostnad, till exempel mana eller liv. Du kan inte betala något du inte har, kostar något till exempel fyra liv och du har två liv så kan du inte betala kostnaden.
Uppdaterad: 22:48, 21/3 -12 av Glazastik 
Permanent En permanent är ett kort eller token som är på battlefield.
Kortexempel: Oblivion Ring
Uppdaterad: 17:05, 3/8 -11 av Xior 
Permanently (obsolete) Vissa äldre kort använde ordet "permanently" för att visa att en effect aldrig slutade. Numera behövs inte denna text. Om det inte står när en effect slutar slutar den aldrig.
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Persist Persist är en triggered ability som betyder "När denna permanent går till graveyard från battlefield, om den inte hade en -1/-1 counter på sig, sätt tillbaka den på battlefield under sin ägares kontroll med en -1/-1 counter på sig".
Kortexempel: Murderous Redcap
Uppdaterad: 13:01, 20/10 -09 av Xior 
Phase Varje tur består av fem phases: beginning phase, precombat main phase, combat phase, postcombat main phase, end phase. Dessa phases är själva uppdelade i steps.
Uppdaterad: 19:05, 27/10 -04 av Priceguy 
Phased Out Ett kort som är phased out lämnar aldrig battlefield, men existerar inte för effekter och regler som inte specifikt behandlar phasing eller phased out permanents.
Kortexempel: Time and Tide
Uppdaterad: 13:07, 20/10 -09 av Xior 
Phasing Phasing är en gammal ability. I untap step gör den att alla kort med phasing blir phased out, och alla kort som är phased out blir phased in. Kort som är phased out behåller Auror, counters och liknande (dessa blir också phased out). Korten lämnar aldrig battlefield, så kort som blivit phased in kan till exempel attackera samma tur.
Kortexempel: Teferi's Imp
Uppdaterad: 13:10, 20/10 -09 av Xior 
Plainscycling Plainscycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Eternal Dragon
Uppdaterad: 10:28, 3/9 -07 av Priceguy 
Plainswalk Plainswalk är en variant av landwalk. Se Landwalk.
Kortexempel: Graceful Antelope
Uppdaterad: 19:08, 27/10 -04 av Priceguy 
Planeswalker Planeswalker är en korttyp. Planeswalkers kan bara spelas av den aktive spelaren under hans/hennes main phase när stacken är tom. Planeswalker är permanenter och stannar alltså i spel precis som länder, enchantments, artifacts och creatures.

Varje planeswalker har ett loyalty-värde, som står längst ner till höger på kortet. Den kommer i spel med så många counters på sig. När den får skada förlorar den så många counters. När den har noll counters går den till graveyard.

Planeswalkers har activated abilities, vars kostnad är att antingen lägga på eller ta bort counters. Man kan bara spela en av dessa abilities per runda, och bara när man normalt kan spela en sorcery.

Motståndaren kan välja att anfalla antingen spelaren eller hans planeswalker. Man blockar som vanligt.

Om man kontrollerar en spell eller ability som skulle ge skada till en motståndare kan man välja att den ska ge skada till hans planeswalker i stället.

Om en spelare kontrollerar två planeswalkers med samma subtyp (till exempel två med subtypen Ajani) samtidigt så väljer den spelaren en att behålla och den andra går till graveyard.
Kortexempel: Chandra Nalaar
Uppdaterad: 09:41, 2/5 -14 av FatMaximus 
Play Att "play" en spell, en ability eller ett land är att spela det. När man gör det betalar man alla kostnader, väljer modes och väljer targets.
Uppdaterad: 19:10, 27/10 -04 av Priceguy 
Poison Counter Vissa kort ger poison counters till spelare. När en spelare har tio eller fler poison counters, förlorar han/hon spelet.
Kortexempel: Crypt Cobra
Uppdaterad: 13:15, 20/10 -09 av Xior 
Poisonous Poisonous är en triggered ability. "Poisonous N" betyder att om varelsen gör combat damage i en spelare får denne N poison counters. En spelare med 10 eller fler poison counters förlorar spelet.

Kortexempel: Virulent Sliver
Uppdaterad: 11:57, 25/5 -09 av Xior 
Poly Artifact (obsolete) På äldre kort kallas vissa artifacts för poly artifacts, vilket betyder att de hade en activated ability som inte använde tapsymbolen. Termen används inte längre.
Kortexempel: Pyramids
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Populate Populate är en keyword action.
Att populera (to populate) som en action innebär att välja en creature token som du kontrollerar och lägga in en kopia av den creature tokenen på battlefield under din kontroll.
Om du inte har några creature tokens när du ska populera så händer inget.
Populate targettar inte.
Kortexempel: Eyes in the Skies
Uppdaterad: 12:43, 10/10 -12 av Quadman 
Postcombat Turens andra main phase kallas postcombat main phase.
Uppdaterad: 19:16, 27/10 -04 av Priceguy 
Power Numret före snedstrecket i nedre högra hörnet på ett creature är dess power. När ett creature ger combat damage ger det lika mycket i skada som dess power.
Kortexempel: Branchsnap Lorian
Uppdaterad: 11:35, 10/11 -06 av Priceguy 
Precombat Turens första main phase kallas precombat main phase.
Uppdaterad: 19:18, 27/10 -04 av Priceguy 
Prevention Effects som hindrar något från att hända (regelmässigt genom att ersätta det med ingenting) kallas prevention effects. De är en typ av replacement effects.
Kortexempel: Daru Healer
Uppdaterad: 13:17, 20/10 -09 av Xior 
Priority Den spelare som har prioritet är den ende som får lov att spela spells och abilities. I början på varje phase och step, och varje gång något resolvat, får den aktive spelaren prioritet. När han/hon passar får den inaktive spelaren prioritet. Om båda passar efter varandra resolvar det som ligger överst på stacken. Om stacken är tom, avslutas stepet.
Uppdaterad: 19:21, 27/10 -04 av Priceguy 
Proliferate Proliferate är en keyword action. Att utföra proliferate innebär att man väljer valfritt antal spelare och/eller permanenter som har counters på sig (tillexempel en poison counters på en spelare och en loyalty counter på en planeswalker). Därefter får de valda objekten en counter av en typ som redan fanns på dem.
Kortexempel: Contagion Engine
Uppdaterad: 12:58, 10/10 -10 av Quadman 
Protection Protection är en static ability som gör fyra olika saker:
1. En permanent med protection from X kan inte targetas av spells som är X, eller abilities vars källa är X.
2. En permanent med protection from X kan inte vara enchantad av auror som är X eller vara equippad av Equipments som är X. Eventuella equipments som är X och attachade till en permanent med protection from X unattachas, och eventuella auror som är X och attachade till en permanent med protection from X läggs i graveyard.
3. All skada från en källa som är X till permanenter med protection from X preventas.
4. Ett creature med protection from X kan inte blockas av creatures som är X.
Det vanligaste är att en permanent har protection från en viss färg, till exempel protection from blue.
Kortexempel: Black Knight
Uppdaterad: 10:39, 6/1 -11 av Xior 
Provoke Provoke är en triggered ability. När ett creature med provoke anfaller, får dess kontrollör untappa ett av försvarande spelarens creatures. Om han/hon gör det måste det creaturet blocka det anfallande creaturet.
Kortexempel: Deftblade Elite
Uppdaterad: 19:26, 27/10 -04 av Priceguy 
Prowl Prowl är en static ability som fungerar medan kortet är på stacken. "Prowl [kostnad]" betyder "Du får spela detta kort för [kostnad] om en motståndare fått combat damage av ett kort som du kontrollerade och hade en av det här kortets creature types".
Kortexempel: Earwig Squad
Uppdaterad: 14:54, 17/1 -08 av Priceguy 
Put into Play Äldre term för "Put onto the Battlefield".
Uppdaterad: 13:21, 20/10 -09 av Xior 
Put onto the Battlefield Om en spelare får instruktion att sätta något på battlefield, räknas det inte som om han spelat det. Om man använder Replenish kommer alltså Argothian Enchantress inte att trigga.
Uppdaterad: 13:20, 20/10 -09 av Xior 
Radiance Radiance är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande mekaniker. Radiance sprider en effekt bland kort som har samma färg.
Kortexempel: Rally the Righteous
Uppdaterad: 20:16, 29/11 -05 av Priceguy 
Rampage Rampage är en triggered ability. "Rampage X" betyder "när detta creature blockas av mer än ett creature, får det +X/+X för varje blockande creature utöver det första".
Kortexempel: Gorilla Berserkers
Uppdaterad: 19:29, 27/10 -04 av Priceguy 
Random Slumpmässig. För att nå en sådan effekt är tärningar ett bra hjälpmedel.
Kortexempel: Hymn to Tourach
Uppdaterad: 22:47, 21/3 -12 av Glazastik 
Reach Reach är en static ability. Ett creature med reach can blocka creatures med flying. Se Flying.
Kortexempel: Thornweald Archer
Uppdaterad: 10:32, 3/9 -07 av Priceguy 
Recover Recover är en triggered ability som fungerar när kortet med recover är i graveyard. "Recover [kostnad]" betyder "När ett creature går till din graveyard från battlefield får du betala [kostnad]. Om du gör det, ta detta kort till handen. Om du inte gör det, ta bort detta kort ur spel".

Man får alltså en chans att få tillbaka ett kort med recover.
Kortexempel: Grim Harvest
Uppdaterad: 12:17, 21/10 -09 av Xior 
Redirect (obsolete) Vissa äldre kort använder termen "redirect" för att ändra skada så att den gavs till ett annat creature än vad som ursprungligen var tanken. De kort som hade "redirect" har nu replacement effects i stället.
Kortexempel: Nomads en-Kor
Uppdaterad: 12:17, 21/10 -09 av Xior 
Regenerate Regeneration är en replacement effect som ersätter "destroy" med "ta bort all skada från denna permanent, tappa den, och (om den är attackerande eller blockande) ta bort den ur strid".

En effekt från en spell eller ability som resolvar som säger "regenerate" skapar en "sköld", som förbrukas nästa gång det den påverkar skulle bli destroyed. En sådan sköld varar resten av den rundan den skapats i, eller till den blir förbrukad. En effekt från en static ability som säger "regenerate" ersätter "destroy" varje gång det skulle inträffa.
Kortexempel: Drudge Skeletons
Uppdaterad: 15:00, 5/1 -10 av Xior 
Reinforce Reinforce är en activated ability. "Reinforce X [kostnad]" betyder "[Kostnad], discarda detta kort: Lägg X +1/+1 counters på target creature". Reinforce kan alltså bara spelas när kortet är på din hand.
Kortexempel: Hunting Triad
Uppdaterad: 14:42, 16/1 -08 av Priceguy 
Reminder Text Reminder text är kursiv text inom parentes. Det är text som påminner om hur en ability fungerar eller förklarar vissa knivigare delar av reglerna på kort där det är relevant. Reminder text har dock ingen egen funktion, utan är bara en omformulering av reglerna.
Kortexempel: Mind's Desire
Uppdaterad: 20:35, 27/10 -04 av Priceguy 
Removed from Combat Ett creature tas bort ur strid när det regenereras, när det byter kontrollör, när det lämnar spel, när det slutar vara ett creature, eller när en effect tar bort det ur strid. Creaturet slutar då vara ett attacking eller blocking creature och kan inte längre assigna combat damage eller få combat damage assignat till sig.
Uppdaterad: 12:19, 21/10 -09 av Xior 
Replacement Effect Vissa abilities (huvudsakligen static abilities) innehåller ordet "instead". En sådan ability skapar en replacement effect. En sådan effekt ersätter en händelse med en annan, och den första händelsen inträffar aldrig. Om man ersätter ett kortdrag med en Words of War så triggar Underworld Dreams alltså inte eftersom man aldrig drar något kort.
Kortexempel: Words of Worship
Uppdaterad: 12:30, 21/10 -09 av Xior 
Replicate Replicate är en kombination av en static ability och en triggered ability. "Replicate X" på en instant eller sorcery betyder "Som en extra kostnad för att spela denna spell får du betala X hur många gånger som helst" och "När du spelar denna spell, om en replicatekostnad betalades för den, kopiera den för varje gång en replicatekostnad betalades. Om spellen har targets får du ändra targets för varje kopia".

I korthet får du alltså en extra spell för varje gång du betalar replicatekostnaden.
Kortexempel: Pyromatics
Uppdaterad: 12:45, 27/3 -06 av Priceguy 
Resolve När en spell eller ability resolvar händer det som står i dess text om det är en ability, instant eller sorcery. Den läggs på battlefield om det är en planeswalker, creature, enchantment eller artifact.
Uppdaterad: 12:34, 21/10 -09 av Xior 
Respond, Response Dessa är ord som används för att beskriva när man gör något medan något som motståndaren lagt på stacken fortfarande ligger där. Om motståndaren spelar en Lightning Bolt på din White Knight kan du till exempel "i respons" spela en Healing Salve eller "responda" med en Healing Salve. På svenska är det också vanligt att använda ordet "svara" i samma betydelse.
Uppdaterad: 12:36, 21/10 -09 av Xior 
Retrace Retrace är en static ability som säger att du kan spela kortet från din graveyard genom att betala manakostnaden samt discarda ett landkort från din hand. Att spela ett kort via Retrace är precis som att spela ett kort från handen, dvs den kan bli kontrad och räknas som en spell.
Kortexempel: Flame Jab
Uppdaterad: 12:37, 21/10 -09 av Xior 
Reveal Att visa för alla spelare.
Kortexempel: Coercion
Uppdaterad: 20:57, 27/10 -04 av Priceguy 
Ripple Ripple är en triggered ability som fungerar när kortet med ripple är på stacken. "Ripple X" betyder "När du spelar denna spell, får du visa de översta X korten på ditt library. Om du gör det, får du spela alla kort som har samma namn som denna spell utan att betala deras manakostnad. Lägg sedan alla andra visade kort underst på libraryt".
Kortexempel: Surging Sentinels
Uppdaterad: 14:45, 25/7 -06 av Priceguy 
Sacrifice När en spelare sacrificar en permanent flyttar han den från battlefield till graveyard. Man kan inte sacrifica något som inte är en permanent eller en permanent man inte kontrollerar. Sacrifice är inte samma sak som destroy, så regeneration eller indestructibility hjälper inte.
Kortexempel: Chainer's Edict
Uppdaterad: 12:40, 21/10 -09 av Xior 
Scry Scry är en keyword action. Scry X betyder "titta på de översta X korten i ditt library. Lägg hur många av de du vill längst ner i ditt library i vilken ordning du vill och lägg sedan resten överst på ditt library i vilken ordning du vill".
Kortexempel: Serum Visions
Uppdaterad: 13:39, 1/10 -07 av Priceguy 
Search Att söka, till exempel i sitt library. Om man söker efter ett kort som ska matcha någon specifik beskrivning (till exempel att söka efter ett "creature card"), måste man inte hitta det om man söker i en zon som inte är synlig för alla spelare (som till exempel ett library).
Kortexempel: Worldly Tutor
Uppdaterad: 12:47, 21/10 -09 av Xior 
Shadow Shadow är en evasion ability. Creatures med shadow kan inte blockas av creatures utan shadow, och creatures utan shadow kan inte blockas av creatures med shadow.
Kortexempel: Soltari Priest
Uppdaterad: 21:16, 27/10 -04 av Priceguy 
Shield Regeneration, replacement- och prevention effects skapar "sköldar" runt de ting de påverkar.
Uppdaterad: 12:48, 21/10 -09 av Xior 
Shroud Shroud är en static ability som betyder "Denna permanent kan inte väljas som target för spells eller abilities".
Kortexempel: Quagnoth
Uppdaterad: 10:33, 3/9 -07 av Priceguy 
Shuffle Att shuffla är att blanda libraryt, leken eller en hög med kort. När man blandar ska man se till att kortens inbördes ordning är så slumpmässig som möjligt. När en spelare har blandat får hans/hennes motståndare lov att blanda eller kupera.
Kortexempel: Soldier of Fortune
Uppdaterad: 12:49, 21/10 -09 av Xior 
Skip Att skippa något är att gå rakt förbi det som om det inte fanns. När ett step, en phase eller en tur har börjat kan den inte skippas, utan skip-effekter väntar till nästa gång detta step, phase eller tur återkommer.
Kortexempel: Fatigue
Uppdaterad: 21:44, 27/10 -04 av Priceguy 
Slivercycling Slivercycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Homing Sliver
Uppdaterad: 10:25, 3/9 -07 av Priceguy 
Snow Snow är en supertyp. Den har inga egna regler kopplade till sig, men vissa kort bryr sig om ifall andra kort har den. Vissa kostnader kan bara betalas av mana som producerats av permanenter som har supertyen snow.
Kortexempel: Boreal Griffin
Uppdaterad: 12:53, 21/10 -09 av Xior 
Snow-covered (obsolete) Snow-covered är det gamla ordet för snow. Överallt utom i kortnamn står det numera snow i stället för snow-covered.
Kortexempel: Snow-Covered Plains
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Sorcery Sorcery är en korttyp. Sorceries kan bara spelas av den aktive spelaren under hans/hennes main phase när stacken är tom. Sorceries har sin effekt en gång och går sedan till graveyard, precis som instants.
Kortexempel: Wrath of God
Uppdaterad: 21:46, 27/10 -04 av Priceguy 
Sorcery Type Sorceries kan ha subtypes. De är alltid ett enda ord och står efter ordet Sorcery, som i "Sorcery - Arcane".
Kortexempel: Eye of Nowhere
Uppdaterad: 21:17, 24/1 -06 av Priceguy 
Soulbond Soulbond är ett keyword som representerar två triggered abilities. "Soulbond" betyder "När den här varelsen kommer in i spel, om du kontrollerar både den här varelsen och en annan varelse och båda är opairade så får du paira dom med varandra. De förblir pairade så länge båda är varelser på battlefield och under din kontroll" och "När en annan varelse kommer in i spel, om du kontrollerar både den varelsen och den här och båda är opairade så får du paira dom med varandra. De förblir pairade så länge båda är creatures på battlefield och under din kontroll".
Varelser som har Soulbond brukar också ha en separat abillity som påverkar sig själv och den varelsen som den är pairad med, så länge som den är pairad med något.
Kortexempel: Wingcrafter
Uppdaterad: 23:17, 5/5 -12 av Binarin 
Soulshift Soulshift är en triggered ability. "Soulshift X" betyder "när denna permanent går till graveyard från battlefield, får du plocka upp target Spirit card med converted mana cost X eller mindre från din graveyard till din hand".
Kortexempel: Burr Grafter
Uppdaterad: 12:55, 21/10 -09 av Xior 
Special Action En special action är en handling som inte använder stacken. En spelare för utföra special actions när han eller hon har prioritet. Exempel på special actions är att suspenda ett kort, att vända en varelse med morph face up (genom att betala morph-kostnaden), och att betala för en motståndares Ghostly Prison.
Uppdaterad: 13:18, 21/10 -09 av Xior 
Spell Ett kort som inte är ett land är en spell medan det är på stacken.
Uppdaterad: 22:03, 27/10 -04 av Priceguy 
Splice Splice är en static ability som finns på instants och sorceries och fungerar medan kortet är i din hand. "Splice onto [type] X" betyder "samtidigt som du spelar en [type] spell får du visa det här kortet och betala X. Om du gör det har spellen detta korts effekt också".
Man kan splicea hur många kort man vill till ett annat kort, men varje kort kan bara spliceas en gång. Samtliga kort som spliceas visas samtidigt.
Kortexempel: Glacial Ray
Uppdaterad: 15:40, 8/5 -05 av Priceguy 
Split Card Ett split card har två minikort på samma kort. Split cards har därför två uppsättningar characteristics. När ett split card spelas väljer man vilken sida man spelar. De har alltid båda uppsättningarna characteristics förutom när de ligger på stacken.
Kortexempel: Fire // Ice
Uppdaterad: 12:57, 21/10 -09 av Xior 
Split Second Split Second är en static ability som fungerar när kortet är på stacken. Det innebär att så länge kortet är på stacken kan spells och activated abilities inte spelas.
Kortexempel: Sudden Shock
Uppdaterad: 14:26, 17/11 -06 av Priceguy 
Stack Stacken är den zon där spells och abilities ligger efter att de spelats och innan de resolvar. När en spelare spelar en spell läggs den överst på stacken. När samtliga spelare passar efter varandra resolvar det översta på stacken.
Uppdaterad: 22:12, 27/10 -04 av Priceguy 
State Trigger En state trigger är en triggered ability som triggar på att spelet befinner sig i ett visst tillstånd. När en state trigger har triggat kommer den inte att trigga igen förrän dess ability har resolvat eller kontrats.
Kortexempel: Emperor Crocodile
Uppdaterad: 22:19, 27/10 -04 av Priceguy 
State-Based Actions State-based actions tittar på spelet varje gång en spelare ska få prioritet och ser om de är aktuella.

Det finns sexton state-based actions:
1. En spelare med life total 0 eller lägre förlorar spelet.
2. En spelare som tvingas dra fler kort än han/hon har i libraryt förlorar spelet.
3. En spelare med tio eller fler poison counters förlorar spelet.
4. En token som är phased out eller i vilken zon som helst utom på battlefield upphör att existera.
5. En kopia av en spell, som är i vilken zon som helst utom stacken upphör att existera. En kopia av ett kort, som är i vilken zon som helst utom stacken eller battlefield upphör att existera.
6. Ett creature med toughness 0 eller lägre går till graveyard.
7. Ett creature med lethal damage och toughness 1 eller högre blir destroyed.
8. Ett creature som tagit skada från en källa med deathtouch blir destroyed.
9. En planeswalker med 0 i loyalty går till graveyard.
10. Om det finns två eller flera planeswalkers med samma subtype kontrollerade av samma spelare väljer denna spelare att behålla en, den andra går i graven.
11. Om två eller fler permanenter har samma namn, kontrolleras av samma spelare och supertypen legendary, så väljer den som kontrollerar permanenterna vilken hen vill behålla, de andra går till graven.
12. Om två eller fler permanenter har supertypen world, går alla utom den som har varit en permanent med supertypen world kortast tid i graveyard.
13. En Aura som är attachad till en illegal enchantee eller inte är attachad alls går till graveyard.
14. Ett Equipment eller en Fortification som är attachad till en illegal permanent unattachas men förblir på battlefield.
15. En permanent som varken är Aura, Equipment eller Fortification men är attachad till en annan permanent unattachas men förblir på battlefield.
16. Om en permanent har både +1/+1-counters och -1/-1-counters på sig tas n counters av vardera slag bort där n är det mindre talet av antingen +1/+1-counters eller -1/-1-counters.
Uppdaterad: 20:01, 20/5 -14 av 214 
State-Based Effects (obsolete) Äldre namn på state-based actions.
Uppdaterad: 00:23, 23/6 -14 av Glazastik 
Static Ability En static ability är en ability som gör något konstant i stället för att aktiveras eller trigga. Den känns igen på att den varken skrivs "Kostnad: effekt" som activated abilities, innehåller orden "when", "whenever" eller "at" som triggered abilities, eller är instruktioner på en instant eller sorcery.
Kortexempel: Glorious Anthem
Uppdaterad: 13:02, 21/10 -09 av Xior 
Step Turens phases är uppdelade i steps.

Beginning Phase innehåller Untap Step, Upkeep Step och Draw Step.

Combat Phase innehåller Beginning of Combat Step, Declare Attackers Step, Declare Blockers Step, Combat Damage Step och End of Combat Step.

Ending Phase innehåller End Step och Cleanup Step.

Main Phases innehåller inga steps.
Uppdaterad: 13:06, 21/10 -09 av Xior 
Storm Storm är en triggered ability. När man spelar en spell med storm, gör dess ability X kopior av den spellen, där X är det antal spells som spelats tidigare samma tur. Man kan välja nya targets för kopiorna eller behålla samma.
Kortexempel: Tendrils of Agony
Uppdaterad: 22:22, 27/10 -04 av Priceguy 
Subtype Kort kan ha extra typer bortsett från sina huvudtyper (land, artifact, sorcery, instant, creature och enchantment). Dessa finns då på typraden efter huvudtypen. Exempel på subtypes är Bear, Wizard och Elf (som är Creature Types) och Equipment och Aura som är subtypes till Artifacts respektive Enchantments. Att ändra en subtype ändrar inte types eller supertypes.
Kortexempel: Eager Cadet
Uppdaterad: 13:07, 21/10 -09 av Xior 
Successfully Cast (obsolete) En del äldre kort använder denna term om att ha spelat en spell. Numera används bara "cast" i stället, så en ability som förut triggade på att en spell blir "successfully cast" triggar nu på att den blir "cast" i stället. Det är värt att nämna att detta ändrar funktionaliteten; till exempel triggar sådana abilities numera även om spellen blir kontrad.
Kortexempel: Argothian Enchantress
Uppdaterad: 13:08, 21/10 -09 av Xior 
Summon (obsolete) Äldre kort använder Summon i stället för Creature på creaturekorts typrad, men de är ändå creatures.
Kortexempel: Lord of the Pit
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Summoning Sickness Summoning sickness är det mytiska tillstånd som gör att creatures inte kan anfalla eller använda activated abilities vars kostnad inkluderar eller om de inte varit i spel och kontinuerligt varit under sin nuvarande kontrollörs kontroll sedan början på dennes senaste runda. Haste hette förr i tiden "unaffected by summoning sickness". Alla permanenter har summoning sickness, men bara creatures påverkas av det.
Kortexempel: Avalanche Riders
Uppdaterad: 09:25, 8/11 -09 av Xior 
Sunburst Sunburst är en static ability som fungerar när en spell resolvar. På creatures betyder sunburst "detta creature kommer i spel med en +1/+1 counter för varje unik färg mana som användes i kostnaden", och på icke-creatures betyder det "denna permanent kommer i spel med en charge counter för varje unik färg mana som användes i kostnaden".
Om du betalar URG för att spela en Suntouched Myr kommer den alltså i spel med tre counters, men om du betalar UUU kommer den i spel med en enda.
Kortexempel: Suntouched Myr
Uppdaterad: 13:14, 8/12 -05 av Priceguy 
Supertype Ett kort kan ha en eller flera supertypes. Dessa står före ett korts typer. Supertypes ändras inte om kortets typer eller subtyper förändras. Det finns fyra supertypes: Basic, Legendary, Snow och World.
Kortexempel: Dark Depths
Uppdaterad: 12:32, 22/2 -10 av Xior 
Suspend Suspend är en kombination av tre abilities, en static ability och två triggered abilities.

"Suspend X [kostnad]" betyder "Om du skulle kunna spela detta kort från handen, får du betala [kostnad] i stället och ta bort kortet ur spel med X time counters på", "I början på ditt upkeep, ta bort en time counter från detta kort" och "När den sista time countern tas bort från detta kort, spela kortet om du kan". Att suspenda ett kort är en special action. Om det är en creature får den haste.
Kortexempel: Keldon Halberdier
Uppdaterad: 22:45, 21/3 -12 av Glazastik 
Swampcycling Swampcycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Twisted Abomination
Uppdaterad: 10:28, 3/9 -07 av Priceguy 
Swampwalk Swampwalk är en variant av landwalk. Se Landwalk.
Kortexempel: Lost Soul
Uppdaterad: 22:45, 27/10 -04 av Priceguy 
Sweep Sweep är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Kort med sweep låter sin kontrollör ta upp länder av en viss typ på handen när de resolvar. Kortets effekt bestäms av hur många länder som tas upp.

Sweep används annars numera i talspråk när man menar kort som rensar spelplanen på creatures.
Kortexempel: Barrel Down Sokenzan
Uppdaterad: 22:52, 21/3 -12 av Glazastik 
Tap Att tappa en permanent är att vrida den nittio grader åt sidan. Tapsymbolen () i activation costs betyder "tappa denna permanent" och sådana kostnader kan alltså bara betalas om permanenten är untapped.
Kortexempel: Relic Barrier
Uppdaterad: 13:16, 21/10 -09 av Xior 
Tapped En permanent som vridits åt sidan är tapped. Under untap step untappas alla permanenter.
Uppdaterad: 22:47, 27/10 -04 av Priceguy 
Target Ett target är målet för en spell eller ability. Spells och abilities targetar endast om det står "target" på dem, med undantaget Aura spells, som targetar det de ska bli attachade till.

Ett target måste vara legalt när det väljs (man kan inte välja en Silver Knight som target för en Volcanic Hammer) och det måste vara legalt när spellen eller abilityn resolvar (om man har en Eager Cadet som target för sin Volcanic Hammer och någon i response spelar ShelterEager Cadet och säger "rött" så kontras Volcanic Hammer när den försöker resolva).
Kortexempel: Electrostatic Bolt
Uppdaterad: 13:57, 21/10 -09 av Xior 
Threshold Threshold är egentligen ingen ability, bara ett ord som samlar liknande abilities. Threshold-abilities existerar bara om dess permanents kontrollör har sju eller fler kort i graveyard.
Kortexempel: Nimble Mongoose
Uppdaterad: 11:59, 24/11 -06 av Priceguy 
Token En token är en permanent som inte är ett card. Tokens fungerar precis som cards och har de characteristics och abilities som effecten som skapade dem säger att de har. Om en token är i någon annan zon än battlefield slutar den existera (som en state based action), men triggar abilities i stil med "Whenever a creature is put into a graveyard from play..." ifall den läggs i graveyard.
Kortexempel: Call of the Herd
Uppdaterad: 13:59, 21/10 -09 av Xior 
Total Casting Cost (obsolete) Vissa äldre kort använder termen total casting cost. Numera används converted mana cost.
Uppdaterad: 17:39, 4/2 -09 av Beakid 
Total Cost En spells eller activated abilitys total cost är dess mana cost/activation cost/alternative cost, plus alla additional costs, minus alla cost reductions.
Uppdaterad: 22:58, 27/10 -04 av Priceguy 
Toughness Numret efter snedstrecket i nedre högra hörnet på ett creature är dess toughness. Toughness avgör hur mycket skada creaturet tål. När ett creature under samma tur har fått lika mycket skada som dess toughness, blir det destroyed.
Kortexempel: Wall of Ice
Uppdaterad: 08:24, 28/10 -04 av Priceguy 
Trample Trample är en static ability som påverkar combat damage phase. Ett attacking creature med trample som har mer i power än samtliga dess blocking creatures har i toughness kan lägga "resten" på den försvarande spelaren.
Om en 5/5 till exempel blir blockad av två 1/1:or så måste man lägga minst en skada på varje 1/1, men resten (3) kan läggas på motståndaren. Man får lov att lägga mer på blocking creatures än man behöver.
Om ett blocking creature har protection spelar ingen roll för trample; man måste lägga lethal damage på det i alla fall.
Kortexempel: War Mammoth
Uppdaterad: 08:31, 28/10 -04 av Priceguy 
Transform En effekt kan göra Transform på permanenter, då vänds dem med andra sidan upp om det är ett dubbelsidigt kort. Transform kan göras både till framsidan och till baksidan av korten.
Kortexempel: Cloistered Youth
Uppdaterad: 21:38, 18/10 -11 av Binarin 
Transmute Transmute är en activated ability som fungerar när kortet är på handen. Transmute betyder ", discarda detta kort: Sök igenom libraryt efter ett kort som har samma converted mana cost som detta kort, visa det kortet, och ta upp det på handen. Blanda sedan libraryt".
Kortexempel: Muddle the Mixture
Uppdaterad: 14:01, 21/10 -09 av Xior 
Tribal Tribal är en korttyp. Inget kort är endast tribal utan även en annan korttyp. Kort med tribal har en eller flera creature types, precis som creatures. Detta innebär att man till exempel kan söka upp en Bound in Silence med en Ramosian Lieutenant.
Kortexempel: Tarfire
Uppdaterad: 14:02, 21/10 -09 av Xior 
Trigger Condition Trigger condition är den händelse som utlöser en triggered ability.
Kortexempel: Havoc
Uppdaterad: 08:35, 28/10 -04 av Priceguy 
Triggered Ability En triggered abilitys text börjar med något av orden "when", "whenever" eller "at". Efter detta ord kommer en händelse, därefter vad som händer när abilityn triggar.
Till exempel står det på Grave Pact "Whenever a creature you control is put into a graveyard from play, each other player sacrifices a creature". Triggern är att ett creature du kontrollerar går till graveyard från spel. När det händer triggar abilityn och går på stacken. När den resolvar måste alla spelare utom du sacrifica ett creature.
Kortexempel: Nekrataal
Uppdaterad: 10:49, 3/9 -07 av Priceguy 
Type Kort har typer, subtypes och supertypes. Typerna är artifact, creature, land, enchantment, planeswalker, instant och sorcery.
Mana har typer som utgörs av färgen (eller bristen på färg) på manan.
Uppdaterad: 14:03, 21/10 -09 av Xior 
Typecycling Typecycling är en variant av cycling, där man i stället för att dra ett kort söker upp ett kort med den aktuella subtypen. Slivercycling låter en söka upp en Sliver, Forestcycling låter en söka upp en Forest och så vidare.

Typecycling är cycling och trigger till exempel Astral Slide och Lightning Rift.
Kortexempel: Twisted Abomination
Uppdaterad: 10:29, 3/9 -07 av Priceguy 
Unattach Unattach är det som händer med ett Equipment som slutar vara attachat till ett creature. Equipments kan inte unattachas av en spelare, utan blir det endast om varelsen den sitter på lämnar battlefield eller inte kan equippas av den längre.
Uppdaterad: 14:13, 21/10 -09 av Xior 
Unblockable Creatures som är unblockable kan inte bli blockade av andra creatures. Spells och abilities (Trap Runner, Fog Patch osv) kan fortfarande blocka dem.
Kortexempel: Metathran Soldier
Uppdaterad: 14:17, 21/10 -09 av Xior 
Unblocked Creature Ett attacking creature blir ett unblocked creature under declare blockers step i combat phase om inga creatures blockar det. Det fortsätter vara ett unblocked creature tills det blir blockat, tills det tas bort ur strid, tills det slutar vara ett creature, tills dess kontrollör ändras, eller tills combat phase slutar.
Uppdaterad: 08:48, 28/10 -04 av Priceguy 
Undying Undying är en triggered ability som betyder "När denna permanent går till graveyard från battlefield, om den inte hade en +1/+1 counter på sig, sätt tillbaka den på battlefield under sin ägares kontroll med en +1/+1 counter på sig".
Kortexempel: Young Wolf
Uppdaterad: 20:40, 5/5 -12 av Glazastik 
Unearth Unearth är en activated ability som först introducerades i Shards of Alara. Abilityn kan bara användas när kortet ligger i gravhögen. Regeltexten för Unearth är "[Cost]: Return this card from your graveyard to the battlefield. It gains haste. Exile it at end of turn. If it would leave the battlefield, exile it instead of putting it anywhere else. Play this ability only any time you could play a sorcery."

Kortet exilas alltså alltid - antingen i slutet av turen eller om något flyttar den till någon annan zon. Att den exilas är en triggered ability och kan således kontras av t.ex. Stifle.

Om ett kort som kommit in på battlefield med Unearth förlorar alla sina förmågor t.ex. via Snakeform kommer kortet ändå att exilas i slutet av turen.
Kortexempel: Dregscape Zombie
Uppdaterad: 14:21, 21/10 -09 av Xior 
Unless Vissa kort använder frasen "Do X unless you do Y". Det betyder samma sak som "You may do Y. If you don't, do X".
Kortexempel: Read the Runes
Uppdaterad: 09:07, 28/10 -04 av Priceguy 
Untap Att untappa en tappad permanent är att vrida upp den igen.
Kortexempel: Seeker of Skybreak
Uppdaterad: 08:55, 28/10 -04 av Priceguy 
Untap (ability) Med Shadowmoor kom den omvända tap-symbolen som fungerar precis som att tappa, fast tvärtom. Genom att untappa kortet (och betala ev. andra kostnader) läggs en effekt på stacken. Som en vanlig activated ability alltså, fast med en annorlunda kostnad. Man kan inte betala en kostnad med om permanenten inte är tappad.
Kortexempel: Silkbind Faerie
Uppdaterad: 14:23, 21/10 -09 av Xior 
Untap Step Untap step är beginning phases första step. I untap step untappas alla den aktive spelarens permanenter. Ingen spelare får prioritet, och allt som ska hamna på stacken här gör så i Upkeep Step istället.
Uppdaterad: 22:55, 21/3 -12 av Glazastik 
Untapped En untappad permanent är upprätt, inte vriden åt sidan som en tappad permanent.
Uppdaterad: 08:56, 28/10 -04 av Priceguy 
Upkeep Step Upkeep step är beginning phases andra step. Nu triggar "At the beginning of upkeep"-abilities.
Kortexempel: Phyrexian Arena
Uppdaterad: 08:57, 28/10 -04 av Priceguy 
Vanishing Vanishing är ett keyword som representerar tre abilities, en static och två triggered.

Vanishing N betyder: 1 "den här permanenten entrar battlefield med N time counters." 2: "i ditt upkeep, ta bort en time counter från denna permanent." 3: "När du tar bort den sista countern från denna permanent, offra den."
Kortexempel: Calciderm
Uppdaterad: 12:34, 29/5 -11 av Quadman 
Vigilance Vigilance är en static ability som påverkar declare attackers step. Creatures som har vigilance tappar inte när de anfaller, men de kan ändå inte anfalla om de är tappade.
Uppdaterad: 08:58, 28/10 -04 av Priceguy 
Wall Wall är en creature type som förut hade särskilda regler kopplade till sig. Numera är det bara en creature type, vilken som helst, och alla walls har fått abilityn defender i stället.
Kortexempel: Wall of Wood
Uppdaterad: 08:59, 28/10 -04 av Priceguy 
Wither Wither är en static ability som ändrar skada, oavsett om den delas i strid eller på annat sätt. Skada som delas till ett creature av en source med wither stannar inte på creaturet utan lägger i stället så många -1/-1 counters på creaturet.
Kortexempel: Sickle Ripper
Uppdaterad: 12:38, 29/4 -08 av Priceguy 
Wizardcycling Wizardcycling är en variant av Typecycling. Se Typecycling.
Kortexempel: Vedalken Aethermage
Uppdaterad: 10:25, 3/9 -07 av Priceguy 
World World är en supertype som vissa enchantments har. Om två eller fler permanenter har supertypen world och är i spel samtidigt, går alla utom den som haft supertypen world i spel kortast tid i graveyard.
Alla enchantments med supertypen world har texten Enchant World i stället för World Enchantment, eftersom de allihop är äldre.
Kortexempel: Pillar Tombs of Aku
Uppdaterad: 09:01, 28/10 -04 av Priceguy 
X, Y, Z X, Y och Z representerar variabler. De betyder det tal man väljer att de betyder. Om du till exempel ska spela Blaze (som kostar och gör X i skada) så kan du betala hur mycket du vill för att fylla upp X. Om du betalar 3, kostar Blaze och gör 3 i skada. Om du betalar 7, kostar Blaze och gör 7 i skada.
Kortexempel: Blaze
Uppdaterad: 14:27, 21/10 -09 av Xior 
Zone En zon är en plats där kort kan finnas under spel. Zonerna är hand, library, graveyard, battlefield, exile, stack, command och ante.
Kortexempel: Cranial Extraction
Uppdaterad: 16:30, 2/2 -12 av DavidF 

  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!