Magic the Gathering
Magic the Gathering34884 medlemmar 640 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Regelboken Ordlistan | Formatguide 

Huh?

Vad menas med ?Standard?? Hur fungerar Double strike? Svar på dessa frågor och många fler får du här i Regelboken.

Har du trots all info här någon fråga du vill ha svar på kan du posta en rubrik på forumbordet Regelfrågor.

 

Veckans regelfråga

Blodig Batalj

2014-08-07 10:00:00, av partysmurphen


Anders anfaller med Blood Host och Kessig Wolf. Norma blockar Blood Host med en Altac Bloodseeker, och Kessig Wolf med en Giant Spider.

Anders funderar på om han kan offra vargen till Blood Host utan att Blood Host dör av att Altac Bloodseeker blir större och får first strike av sin ability. Kan han det?

Alternativ

Antal röster

Röster i %

Graf

Ja, om han offrar Kessig Wolf efter first strike-skada resolvat. Altac Bloodseeker gör då ingen skada alls.

56

13.1%

 
Nej. Offras Kessig Wolf före skada dör Blood Host av first strike. Efter skada är Kessig Wolf redan död och kan inte längre offras.

70

16.3%

 
Ja, Anders behöver bara svara på skadan med att offra Kessig Wolf. Både Altac Bloodseeker och Blood Host blir större men slår med den assignade skadan. Bloodseeker ger 2 skada och Blood Host ger 3 skada.

7

1.6%

 
Ja, Anders behöver bara svara på skadan med att offra Kessig Wolf. Blood Host blir 4/4 men slår med 3 skada. Altac Bloodseeker blir 4/1 First Strike men slår inte alls eftersom first strike skada bara kan ges i first strike combat damage step.

22

5.1%

 
Nej, efter att man deklarerat blockers är det för sent att aktivera abilitys. Anders kan därför inte offra Kessig Wolf till Blood Hosts ability i det här skedet.

3

0.7%

 
Nej, Altac Bloodseeker kommer göra skada i antingen first strike damage step eller i regular combat damage step oavsett när Kessig Wolf offras.

140

32.6%

 
Nej, sista gången man kan aktivera Blood Host är i declare blockers vilket gör att Bloodseeker slår ihjäl Blood Host med first strike-skada.

49

11.4%

 
Ja, men han måste ge Kessig Wolf First Strike annars går det inte.

82

19.1%

 

Total:

429

100%

 

Kommentar till frågan

"För att komma till lösningen med denna regelfråga behöver man förstå hur combat fungerar i allmänhet, samt hur first strike inverkar på densmamme. Combat Phase har 5 steps:
  • Beginning of Combat
  • Declare Attackers
  • Decklare Blockers
  • Combat Damage
  • End of Combat


När vår fråga tar vid har Norma redan blockat. Vi befinner oss i Declare Blockers Step. Notera att det inte finns en First Strike Combat Damage Step listad. Det beror på att detta step endast existerar om det finns varelser i combat som har first strike eller double strike när vi går in i Combat Damage step. Mer korrekt: Om det finns varelser i combat med first strike eller double strike när vi går in i Combat damage step så kommer endast de göra skada det steppet, och sedan kommer det skapas ytterligare ett combat damage step. Formellt heter det alltså inte "First Strike Combat damage step" men det är i praktiken vad det är. På samma sätt är det "regular combat damage step" som faktiskt är den som läggs till, men i praktiken är det lika relevant som att skottdagen var den 24 februari istället för 29:e (detta ändrades 1999 btw).

En viktig detalj är alltså att det måste finnas en varelse med first strike eller double strike när vi går in i combat damage step för att det ska bli två combat damage steps. En annan viktig detalj är att det första som händer i ett combat damage step är att skada assignas, och direkt därpå utan att någon får prioritet så delas skadan. Så fort man går ur Declare Blockers så delas i praktiken alltså skadan. Sen dör varelser med lethal damage, och efter det kan man spela spells och abilitys innan man går vidare till nästa step. Kontentan är att vill man
göra något så måste det ske innan man går ur declare blockers step, annars slår varelserna på varandra och Kessig Wolf ligger i graven innan någon spelare får göra något.

Om vi istället för att gå direkt till combat damage step offrar Kessig Wolf till Blood Host i declare blockers step så triggar Altac Bloodseeker. Går vi i detta läge in i combat damage step ser spelet att det finns en varelse i combat med first strike (Altac Bloodseeker) och vi får ett First Strike Combat Damage Step. I detta slår enbart Altac Bloodseeker, och Blood Host dör.

Vi kan alltså inte offra Kessig Wolf i declare blockers, för då dör Blood Host av first strike skada. Och går vi in i Combat damage så dör som sagt vargen innan vi hinner offra den. Om vi däremot aktiverar Kessig Wolfs ability i declare blockers och därefter går in i combat så skapas ett first strike combat damage step pga Kessig Wolf har first strike. Här kan vi inte göra något förrän Kessig Wolf delat 3 skada till Giant Spider, men det gör ju inget.

Nu har vi återigen möjlighet att spela spells och abilitys. Om vi offrar Kessig Wolf till Blood Host i detta skede så blir Altac Bloodseeker större och får first strike. First strike combat damage har dock redan varit. Så blir det då ytterligare en combat damage step med first strike för de som inte slog förra gången?

Nej, det kommer det inte bli utan vi går till regular combat damage step. Vilka varelser är det då som ger damage i detta combat damage step? Om First Strike Combat Damage step är för varelser med first strike och double strike, så borde regular combat damage step vara för varelser med double strike (som ju slår i båda) och varelser utan first strike. Vilket skulle innebära att Altac Bloodseeker inte slår alls! Så är det dock inte. I regular combat damage step slår alla varelser med double strike och de som inte hade first strike när man gick in i (first strike) combat damage step. Altac Bloodseeker hade inte first strike i det skedet, och slår alltså på Blood Host. Skillnaden mot det tidigare alternativet är att Blood Host slår också, och Bloodseeker dör.


Alternativen och varför de är fel/rätt:
  • A. Fel. Bloodseeker ger skada trots att den fått first strike.
  • B. Fel. Ganska nära sanningen, men då vi kan ge Kessig Wolf first strike kan vi undgå att Blood Host dör av First strike.
  • C. Fel. Skada på stack försvann med regeländringar i samband med release av M10 år 2009. Man kan inte längre "svara på skada" då skada ges direkt efter assign damage utan att någon spelare kan (får) göra någonting.
  • D. Som C, men med tillägget om vilka som slår och inte slår i regular combat damage step.
  • E. Fel. Det händer något i början av dessa steps (declare attackers, declare blockers, deal damage) men därefeter får spelarna möjlighet att spela spells och abilitys innan man går till nästa step.
  • F. Rätt. Man kan inte trixa bort skadan från Altac Bloodseeker. Om den inte slår i first strike så kommer den slå i regular. Kessig Wolf måste offras innan regular combat damage annars dör den av Giant Spider och kan inte längre offras till Blood Host.
  • G. Fel. Hade vi inte kunnat ge en varelse i combat first strike hade detta varit korrekt. Nu kan vi dock skapa oss en first strike combat damage step och offra Kessig Wolf i den.
  • H. Fel. Att ge Kessig Wolf First Strike är en förutsättning för att kunna trixa alls, men det hjälper föga.
  • Bloodseeker kommer ändå slå ihjäl Blood Host. Skillnaden är att man kan få Blood Host att slå ihjäl Bloodseeker genom att skapa en First Strike damage step.


Nästan en tredjedel klarade frågan. Bra jobbat!


Relevant regel i sin helhet:

510.5. If at least one attacking or blocking creature has first strike (see rule 702.7) or double strike (see
rule 702.4) as the combat damage step begins, the only creatures that assign combat damage in that
step are those with first strike or double strike. After that step, instead of proceeding to the end of
combat step, the phase gets a second combat damage step. The only creatures that assign combat
damage in that step are the remaining attackers and blockers that had neither first strike nor double
strike as the first combat damage step began, as well as the remaining attackers and blockers that
currently have double strike. After that step, the phase proceeds to the end of combat step.



Kuriosa:
När jag skrev denna regelfråga mindes jag regeln som så att "varelser med double strike samt de som inte delade ut skada i first strike combat damage step ger skada i regular combat damage step". Nuvarande wordingen är dock lite
annorlunda:

The only creatures that assign combat damage in that step are the remaining attackers and blockers that had neither first strike nor double strike as the first combat damage step began, as well as the remaining attackers and blockers that currently have double strike.

I och med borttagandet av "skada på stack", dvs att man inte längre får prioritet mellan assign damage och deal damage, så blir det i princip samma sak. Förutom en liten men mycket viktig detalj: Regeln bryr sig inte om huruvida skada har utdelats, bara om varelsen hade first strike/double strike när man gick in i (first strike) combat damage. Man kan tycka att det är samma sak, tills man tittar på vad som hade hänt om någon spelat t ex Healing Salve på en Grizzly Bears blockandes en Kessig Wolf som fått first strike. Hade regeln brytt sig om dealt damage så hade björnen dött i regular combat damage step. Sannolikt mindes jag den gamla regelformuleringen fel; Det bör rimligtvis ha varit "assigned damage", inte "dealt damage". Det är sådana här detaljer som Wizards regelteam brottas med när de formulerar regelboken, vilket ibland gör att något som verkar enkelt blir svårt och krångligt att formulera så det fungerar som det borde.

Ytterligare ett exempel: Ponera att en varelse har First strike när vi går in i combat damage step, och sedan får double strike innan vi går in nästa (regular) combat damage step. Hur hanterar regelformuleringen så att den får slå även i regular fast den hade first strike när vi gick in i första combat damage step? Hur hanterar den en varelse med double strike som fått en Turn to Frog på sig i first strike combat damage step?"
2014-08-14 10:33:06, av Partysmurphen

Veckans regelfråga:

Tyvärr pågår det ingen Veckans regelfråga just nu

Tidigare regelfrågor:

En phasansfull natt
Grisen som lärde gubben flyga
Som natt och dag
Disturbing Gisa
Smoking wire

Dressed down Ballista
Legendary Treasure?
Bundless Maps
Får Gnoll Hunter en counter?
Frogthemoth

Visa alla
 

Våra domare

pelle , Said , Hoben , Davorac , partysmurphen , Zarox , Darkblur , Choper , Karbunkelsopp , sparkelemtal , Quadman , Simbachu , tonedown , Maddog , Jolly_roger , Rhenk , frozen , Xior , hertz , esmandil , funfviertel , WMazter , zxq , flamedash , Thunman , Cartago , Riconian , kandarian , nepO , Blaezer , Rasy , thranuil , Nike , Darkbeast , vetoki , Binarin , Agarfield , ElfBro , fripojke , Bendover , cardtrader , Raeser , Plague , Gemo , Jockejockejockejocke , Anilusion , bernhardtz , Greenskull , Spacy , hay , lufos , Sander , DawdlingSphinx , Aldreen , jimroff , Vintrastorm , yespair , MWTB , Ogpersson

Sök i ordlistan


SENASTE REGELFRÅGOR
- Att kopiera Narset's Reversal ?, av Jesper97
- Två olika Jace på bordet ?, av texas
- Orcish Bowmaster + Massacre Girl, Known Killer ?, av Danefjord
- Hanabi Blast ?, av kingdiz
- Zhulodok, Void Gorger cascade ?, av Zapato
 

Magic-regler


Spana in Magics regler och kom igång att spela med en gång! wizards.com
 

Turneringsregler

Hur fungerar mulligan? Vem börjar i Team Rochester Draft? De officiella turneringsreglerna hittar du på Wizards hemsida.

  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!