Magic the Gathering
Magic the Gathering34091 medlemmar 719 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
NYHETER Nyheter | Veckans kort | Veckans undersökning 

Veckans kort

Make Disappear
av OrC_MeD_StiL , 15:56, 23/5 -22

"Streets of New Capenna draft har varit igång på Magic Arena i snart en månad. Inför varje release har folk olika prediktioner som kan utvärderas några veckor in. Goldhound var exempelvis hypad av många men blev en totalflopp. De flesta räknade med att de skulle ta Inspiring Overseer över alla commons men kanske inte med att ta den över nästan alla rares. Idag vill jag ge rampljus åt en bubblare som flög under radarn när settet spoilades och som sedermera har stigit från late pick filler till det potentiellt bästa blå commonet.

Statistiken talar sitt tydliga språk
Make Disappear har i skrivande stund 58.8% win rate enligt 17Lands, vilket placerar den på plats fyra bland commons overall. Den hamnar överst av blå commons, följd av Run Out of Town och Echo Inspector. Make låg i toppen redan i slutet av vecka 1 under formatets livstid. Det var då jag själv testade att spela kortet mer och jag fick idel goda resultat. Då kunde man fortfarande få Make pick 10 eller senare och ingen spelade runt den.

Nu är hemligheten avslöjad sedan en tid tillbaka. Sam Black, Alex Nikolic och andra limited-kändisar har uttalat sig om kortet i mycket varma ordalag. LSV rapporterade nyligen att han framgångsrikt spelat 4 kopior i en lek. Numera försöker folk hålla mana uppe men kortet är fortfarande fantastiskt bra.

Varför är kortet bra?
Det finns flera skäl till att Quench överpresterar i New Capenna:

Staying power. Make Disappear är såklart en strikt bättre Quench tack vare casualty, som skyddar kortet från att vara dött i mid-late game. Man har ofta sac fodder i form av en citizen token eller value-gubbe, såsom Backup Agent eller Corrupt Court Official. I vissa lägen är det värt det att sacca en “riktig” creature om man inte har fodder, exempelvis mot sweepers.

Premium 2-drop. Make är troligen det näst bästa 2-droppet på common efter Raffine’s Informant. Den skiner som ljusast när man är on the draw. SNC har orimligt många kraftfulla 3-drops och att kontra, säg, Jewel Thief eller Disciplined Duelist är en av formatets bästa öppningar. Andra 2-drops som Brokers Veteran och Sky Crier är helt OK men tappar snabbt värde för varje runda som går. Backup Agent är riktigt solid men den spelar man helst senare än T2 för att buffa en annan creature.

Manatrubbel. SNC uppmuntrar giriga splashar och tap-länder är allestädes närvarande, vilket förlänger fönstret för när Make är bra, både med och utan casualty. Exempel: Frodo vill spela ett 4-drop på runda 6 men hans sjätte land råkar vara en Brokers Hideout, så han kan inte hålla två mana uppe. Det är även vanligt att folk tappar ut för Glamorous Outlaw och de andra trefärgade commonsen - en utsökt efterrätt för Make!

Anti-value. Limited-format de senaste åren är mer och mer value-centrerade. Bra commons är ofta 2-för-1, vilket förtar användbarheten hos klassisk spot removal. Om en blitzad Girder Goons tillåts resolva så är value-karusellen igång och Murder är aktivt pinsam som svar. Make, däremot, förhindrar problemet från att ens slå rot. Dock är alla kontringar inte bra i limited. Cancel hade troligen varit för klumpig i SNC men är en tillräckligt effektiv manakostnad.

Allmänna slutsatser
Make Disappear illustrerar ett återkommande fenomen där ett mediokert kort får en liten tweakning som förvandlar det till ett bra kort. Kort som tillhör denna kategori tenderar att gå obemärkta då folk skapar en tumregel baserat på historiken av hur liknande kort har presterat och kategoriserar dem som filler.

Ett annat exempel är Suit Up som blev ett top common i Neon Dynasty. De flesta missade helt kortets potential för att det förde tankarna till Serpentine Ambush et al., som alltid har varit F. Fastän “draw a card” är mer än en liten tweakning sågs ”ändra stats”-effekten som så svag att kortet bedömdes som dåligt under spoilersäsongen.

Kontextuella faktorer bidrar förstås också till att kort kan överträffa låga förväntningar. Suit Up visade sig vara särskilt bra i ett ninjutsu-format. Utifrån formatspecifika faktorer jag har nämnt tror jag att Make Disappear hade varit extra bra i New Capenna även utan casualty men det är casualty som pushar kortet till premiumnivå.


Vad tycker ni om New Capenna draft och vad har ni för erfarenheter av Make Disappear?

Tror ni att vi kommer se mer power creep på Quench-effekter? Hur mycket kan kortet tweakas innan det blir en reprint på Mana Leak?"


 

KOMMENTARER 9 st


Scale
 
Nice!
Skriven: 22:44, 3/6 -22

KuyveN
 
Solid Post!
Skriven: 18:12, 1/6 -22

OrC_MeD_StiL
 
Tack för feedback! Kul att ni gillade texten. Det kan absolut tänkas bli fler bidrag :)
Skriven: 22:41, 24/5 -22

latsblaster
 
Sen är väl "kontringar suger i limited" rätt tunt, bra kontringar funkar väl.
Skriven: 23:23, 23/5 -22

latsblaster
 
Ja, Quench är ett hyfsat kort som går att pusha innan det blir Mana Leak. Att som i Make Disappear-fallet utnyttja en set-mekanik är rätt så rimligt och troligt.

So far verkar ju New Capenna bidra till ett bättre limited-format än constructed, då tri-länder genererar fram superfriends, eller?
Skriven: 23:11, 23/5 -22

Lazarus
 
Snyggt jobbat! Informativt, med förtydligande exempel och väl skrivet, en mycket fin debut. Jag hoppas liksom Sajkobeer, på mer.
Skriven: 20:00, 23/5 -22

blixt009
 
väl skrivet, uppskattade den lilla läsningen mycket.
Skriven: 19:57, 23/5 -22

Sajkobeer
 
Mycket fint och initierat skrivet. Hoppas på fler veckans kort från dig.
Skriven: 19:21, 23/5 -22

Goebblins
 
Solid post! Nice!
Skriven: 17:03, 23/5 -22


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera kortet här.

 

VECKANS KORT 2022

- Winter Orb / latsblaster [7k..]
- Soul Bleed / latsblaster [0k..]
- Pestilence / latsblaster [7k..]
- Luminarch Aspirant / latsblaster [0k..]
- Burnt Offering / latsblaster [4k..]

- Grim Flayer / latsblaster [2k..]
- Deadly Dispute / latsblaster [2k..]
- Explorer's Scope / latsblaster [6k..]
- Make Disappear / OrC_MeD_StiL [9k..]
- Rigo, Streetwise Mentor / latsblaster [8k..]

- Nightmare Void / latsblaster [0k..]
- Flailing Soldier / latsblaster [5k..]
- Skyswimmer Koi / latsblaster [7k..]
- Invasion of the Giants / latsblaster [1k..]
- Promise of Bunrei / latsblaster [0k..]

Byt år:

  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!