Magic the Gathering
Magic the Gathering34871 medlemmar 619 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
NYHETER Nyheter | Veckans kort | Veckans undersökning 
11:09, 7/3 -23
Nya bans i Legacy!
av Truck
Expressive Iteration och White Plume Adventurer är inte längre legala i Legacy. Hurra!

Expressive Iteration

White Plume Adventurer


Ian Duke skriver att Delver + Mono White Initiative står för 30% av metat. Vidare skriver han att dessa två lekar tillsammans håller resterande 70% gisslan. Typ så.
Jag tycker det här var både efterlängtat och välbehövligt för formatet.

Olika varianter av Delver har varit en topplek i många år. Tempo-skalet består vanligtvis av billiga hot och gratis interaktion. Tillsammans med cantrips (vanligtvis Ponder / Brainstorm) får man ett väloljat maskineri utan några direkta svagheter. Det är därför inte så konstigt att de flesta kort som bannats de senaste åren har haft ett hem i Delver-skalet (Wrenn and Six, Dreadhorde Arcanist, Lurrus of the Dream-Den, Ragavan, Gitaxian Probe, Deathrite Shaman, Dig Through Time, Treasure Cruise m.fl) och från och med igår, Expressive Iteration.

Det finns egentligen två anledningar till att ett kort är "för bra" i Delver, antingen kostar det för lite mana för vad det gör omedelbart eller också får man för mycket värde över tid för manan man investerar.

Om nu Delver-skalet är den mest effektiva och strömlinjeformade leken i formatet blir det genast orättvist om man utöver detta får tillgång till kortövertag.

Historiskt sett har man kunnat slå Delver med tight spel (genom att använda livet som en resurs), bra manabas och mycket removal. Denna taktik fungerar inte om man hamnar efter i kortekonmin. Expressive Iteration gjorde alldeles för mycket i leken, nästan som en Dig Through Time/Treasure Cruise (men utan att behöva tömma graven och välja bort Murktide Regent!), samt att man kan fetcha Mystic Sanctuary och göra om det från och med tur 4, utan någon egentlig setup.

Vad händer med Delver nu?
Eftersom leken får svårare att hänga med i lategame utan Expressive Iteration vill man kanske avsluta tidigare och spela en mer aggressiv build med t.ex Third Path Iconoclast. Kanske Canadian Threshold får se lite spel igen? Tarmogoyf är stor och Stifle är bra när folk inte räknar med det.

Det självklara är att ersätta Expressive Iteration rakt av med Predict och köra på som vanligt. Predict kräver lite mer setup och skillnaden mellan att välja 2 av 3 kort jämfört med att dra 2 från toppen är signifikant. Det är fortfarande en draw 2 och har fördelen av att vara en instant. Dragon's Rage Channeler, Delver of Secrets och Mishra's Bauble är alla kort som ser spel i leken och hjälper till att få till den där goa draw-2 känslan.

En annan arketyp som drabbas av att Expressive Iteration lämnar formatet är 3-4-5 färgs "midrange/kontroll". På samma sätt som Delver absorberar alla brutna kort finns det en, oftast Uro-baserad, midrange lek som gör ungefär samma sak.
Personligen tycker jag den här typen av lek är rätt ointressant men den är väldigt stark och populär.

Historiskt sett har nackdelen med att spela mono-3-drops varit att man blir lite baktung och långsam, framför allt mot kombo. Under de senate åren har det dock släppts väldigt många och väldigt bra "pitch-spells" t.ex Force of Negation, Solitude, Endurance. Det finns även mana-acceleration för blå mirrors t.ex Carpet of Flowers. Med andra ord har leken kunnat prestera även om handen varit långsam. Expressive Iteration har varit limmet som hållit ihop det hela. Dels får man träffa sina landdrops och dels kompenserar den för alla kort match pitchar. Det går t.ex utmärkt att lägga force of will runda 1-2-3 om man spelar Expressive Iteration eller Uro runda 3. Utan expressive Iteration blir leken antagligen mer rimlig och det "kostar" att spela baktungt.

White Plume Adventurer
Commander Legends: Battle for Baldur's Gate var tänkt som ett multiplayer set. Att ta initiativet och försöka behålla det med fler än 2+ motståndaren känns både kul och rimligt. I 1-mot-1 blir det dock brutet.

Stompy är liksom Tempo ett väletablerat skal bestående av "Sol-länder" (Ancient Tomb, City of Traitors) som tillsammans med artefact mana (Chrome Mox, Lotus Petal) gör att man kan ösa ut brutna kort väldigt fort.

Om vi ser tillbaka på lite olika hot som spelats i det här skalen så har det gått från Rakdos Pit Dragon till Goblin Rabblemaster till White Plume Adventurer / Seasoned Dungeoneer.

Om motståndaren inte haft Chalice of the Void X=1 så har det känts helt okej med en Swords to Plowshares på hand.
När Stompy-lekarna får sina hot besvarade tar det ofta lite tid att bygga upp manan igen innan det är dags för nästa.

Initiativekorten kringgår det här på flera sätt. Dels spelar man Cavern of Souls, vilket gör att man inte kan kontra korten överhuvudtaget, och dels går det inte att interagera med själva mekaniken på annat sätt än att anfalla och hålla tummarna.

Den största skillnaden mot tidigare stompy-skal är att man får fortsätta generera värde även om själva hotet dör. Det var inte helt ovanligt att runda 1 White Plume Adventurer räckte för att vinna partiet. Du behövde inte spela fler spells, Undercity tog hand om resten.

The Initiative // Undercity


Det var lite snack om att nerfa mekaniken men Wizards valde istället att banna White Plume Adventurer. Det enda initative-kortet som kostar mindre än 4 mana. Jag tycker det här är en väldigt bra ban. Leken är intressant men "för bra" så det ska bli kul att se hur det utvecklar sig. Det kommer fortfarande finnas "nöt-givar" men de kanske inträffar 10% av gångerna, inte 50%.

Källa: Wizards

 

KOMMENTARER 15 st


elof_the_mighty
 
@Beakid: Håller med förutom att jag skulle säga att han ”delvered” <3
Skriven: 13:47, 7/3 -23

Shagrat
 
Mkt bra text!
Skriven: 13:09, 7/3 -23

gizlow
 
Bra sammanfattning! Väldigt oväntat att se bans nu, kändes som det gått såpass lång tid att jag kallt räknade med att ingenting skulle ske förrän vi åtminstone fått 40k-lekarna på MTGO. Generellt väldigt uppskattat oavsett förstås, tycker de valde rätt kort och även om jag kan se att mer kan behöva justeras framgent så gillar jag att WotC är lite försiktiga med hur de hanterar formatet.
Skriven: 12:04, 7/3 -23

DajM
 
Superbra Marcus! <3
Skriven: 11:26, 7/3 -23

Beakid
 
Frågade Marcus om han kunde tänka sig skriva något om de nya Legacy-bansen och oh boy, did he deliver :D

Grymt jobbat!
Skriven: 11:21, 7/3 -23


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

 

Nyheter MARS 2023

15mars: Shadows over Innistrad Remastered! (1 k.)
13mars: The Lord of the Rings: Tales of Middle-earth (13 k.)
7mars: Nya bans i Legacy! (15 k.)

Byt månad:

  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!