Magic the Gathering
Magic the Gathering34895 medlemmar 654 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
REGELFRåGOR Hur man deklarerar en spell el... Protection ...
Hur en tur går till, Phases and Steps
Senast läst: 01:28:20, 23/4 -24. Läst 11980 gånger.
Dawn
MEDLEM
Lund
@svm s. 16/10 -04

15 rubriker
316 svar

Hur en tur går till, Phases and Steps 22:53:24, 6/6 -05  
Ni som kan reglerna ordentligt behöver inte läsa dethär, men jag tänkte att jag ska gå igenom allt så att nybörjare kan få svar på sina frågor utan att behöva fylla forumet med samma frågor som redan har ställts femtioelva gånger innan.

Faserna.
Dom olika faserna är i ordning
Beginning Phase
--Untap Step
--Upkeep Step
--Draw Step
Pre-Combat Main Phase
Combat Phase
--Beginning of combat step
--Declare attackers step
--Declare blockers step
--First-strike Combat Damage step
--Combat damage step
--End of combat Step
Post-Combat Main Phase
Ending Phase
--End step
--Cleanup step
// Edit by Ozzy (kopierade in Wuwwys ordning av faser/steps)

Untap. I Untapstep så untappar du alla permanter du har i spel, detta är det absolut första du gör, du kan inte göra någonting innan det som inte görs i motståndarens endphase.

Upkeep. Här finns det många upkeep effekter som påverkar dig, motståndaren och kort på planen, så som Honden of Infinite rage, Gutwrencher Oni och Powder Keg

Draw. Här drar du ditt kort från din Lek. Mycket ovanligt att något händer här, jag har för vana att aktivera Nezumi Shortfang i motståndarens drawstep så han måste slänga kortet direkt ifall han inte kan använda det.

Pre-combat Main step
Här får du spela alla spells som du har råd med. Du får spela sorcerys, instants, gubbar, enchantments, artefacts osv. Efter detta så går vi in i...

Combatstep
Dom olika delarna av combat är
Beginning of combat. Här är det viktigt att tappa ner motståndarens gubbar ifall man kan, för det är för sent att göra det när dom redan har blivit "Declared attacker".

Declare attackers
Det första man gör i detta step är att anfalla med dom gubbar man vill anfalla med, och dom blir tappade när dom anfaller om dom inte har någon specialregel.
Efter det så kan man spela instants och abilitys.

Declare blockers
Det första man gör i detta step är att blocka någon av motståndarens creatures. Ifall ett creature blir blockat, så får den försvarande spelaren ingen skada även om creaturet dör innan skadan hamnar på stacken. Sen när man har sagt vad som blockar vad samt i vilken ordning dessa står inbördes, så får man spela instant och abilitys.

First strike combat damage step
Fungerar precis som vanliga Combat damage bara det att creatures som har ability "First strike" som Kitsune Blademaster dödar dom fienderna som blockar dom / gör skada på en player innan alla andra creatures som inte har first strike gör det. Så om jag har en Frost ogre som blockar Kitsune Blademaster så dödar blademastern Frost Ogre'n innan den har hunnit röra blademastern.

Combat Damage
Direkt när man går in i combat damage delas skadan ut. Man måste försöka döda blocker nr ett innan man försöker döda ev blocker två eller trampla på spelare.

End of combatstepp
Här har jag nog aldrig sett något hända, men man kan dock spela Instant och abilitys här innan...

Post-Combat Main Step
Här spelar du sådant som du inte spelade i Pre-combat Main phase, många spelare tycker bättre om att anfalla innan dom spelar sina spells, detta är en bra taktik men dock inte nödvändigt.

I End-step så går vissa abilitys på stacken, Till exempel [card]Kiki-Jiki, Mirror Breaker[/Card]'s Tokens. För övrigt så brukar motspelaren spela spells och abilitys som inte har behövts den rundan, Till exempel Frostwielder.

I cleanup-step så måste man slänga kort från handen tills man har 7 kort på handen.


Summoning Sickness
Alla permantenter har summoning sickness, men bara creatures påverkas av den. Du kan därför inte lägga ut ett manland (Till exempel Blinkmoth Nexus och sen göra den till en gubbe och anfalla direkt den rundan du la ut den.

Tappa Mana
Att ett land eller en permanent med en manaförmåga för mana använder inte Stacken. Därför kan man inte svara på att jag tappar en grej för mana med att göra något, för jag har fortfarande prioritet.
Så som det stog på en av dom senareVeckans Regelfråga så kan man också svara på att någon tappar/dödar/tar bort permanentet som ger mana med att tappa mana från den och sen använda manan även om saken som du fick manan av dog.

Protection och hur det fungerar
Se Här

Stacken och hur den fungerar
Se Här

Regeneration och hur det fungerar
Se Här

Tack till Pontus_Welin för att han redan har förklarad dessa regler

Ifall jag har missat något viktigt som det ofta ställs frågor om, interna så lägger jag in det.

Uppdaterad: 16:30:00, 4/6 -10

BYT BORD TILL


 
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!