Magic the Gathering
Magic the Gathering34575 medlemmar 744 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
SKAMVRåN SYFTET MED DETTA BORD - LÄS HÄ... Godtrogen och scammad ...
AFFÄRER PÅ SVM - EN GUIDE
Senast läst: 22:13:25, 30/11 -23. Läst 7382 gånger.
Hoogard
MEDLEM
Mölndal
@svm s. 9/9 -02

682 rubriker
15449 svar

AFFÄRER PÅ SVM - EN GUIDE 20:44:33, 16/1 -04  
Detta är en guide för alla nya på SVM

-----eller för de som undrar över något-----Index:

1 - Introduktion

2 - Hur man byter kort
___2a - Allmänna platser
___2b - Internt

3 - Att sluta Avtal
___3a - Vid försäljning
___3b - Vid byten
___3c - Skapa bizar
___3d - Skick på kort
___3e - Vem som skickar först
___3f - Referenser
___3g - Slutföra bizar

4 - Betalning och leverans
___4a - Paketering av kort och pengar
___4b - Andra betalningssätt
___4c - Portokostnader
___4d - Rekommenderat brev
___4e - Brevpostförskott

5 - Problem, väktarna och watchlist

6 - Vad händer om folk luras/inte betalar?

7 - Avslutning1 - Introduktion

SVM är en underbar idé och Björn och Fabbe som skapade sidan ska ha all världens creds för detta. Sidan har mycket att erbjuda och ett av bästa användningsområdena är att byta/sälja/köpa främst magickort (vissa har även försökt sig på Pokemon och annat med varierande framgång).

Det negativa med detta är ju dock att det är sällan de andra personerna som man möter på forumet bor på samma plats. För att lösa detta måste vi riskera våra kort i posten. Detta innebär flera faror. Dels att posten kan slarva bort eller ha sönder försändelserna, detta är väldig ovanligt, men det stora problemet är att det händer att folk dessvärre i mer eller mindre grad ofta försöker luras.

Vad gör då SVM för att komma undan detta problem? Först och främst finns bizsystemet. Det är ett system för dig att visa att du har en överenskommelse med en annan person (hur ni utformar detta är upp till er). Sedan finns även referenssystemet som ska ge dig en inblick i hur din bytespartner verkar innan ni byter.

SVM har en speciell medlemsgrupp för personer som i mer eller mindre skala har misskött sina affärer här på forumet som kallas för Watchlist. Vi avråder alla att starta eller slutföra affärer med dessa medan de ligger på listan. Dock när en person försvinner därifrån ska han anses som rentvådd.

Det finns ett fåtal personer som av blandade anledningar fått en permanent banning från Torget och dessa bör du inte under några som helst omständigheter göra affärer med oberoende av vad han/hon säger om detta. Ingen blir permanent bannad utan en väldigt bra anledning.

Är detta då idiotsäkert? Nej, inte på långa vägar. Alla som byter på SVM ska vara medvetna om att ni tar en risk när ni byter med andra och det finns en chans att ni kan bli av med era försändelser för alltid. Lyckligtvis så är det inte ofta stora summor kommer bort eller blir snodda av personer, och gör de det så finns vi Väktare. Mer om det nedan.2 - Hur går jag till väga för att köpa/sälja/byta kort?

2a
Det finns 4 sätt/platser som vi använder för att göra affärer.

Torget: Köp & Sälj
Detta är ett bord som enbart behandlar kort mot pengar eller vice versa. Här säljer man kort till ett FAST pris eller framför önskemål om att köpa kort.

Sidan är till för försäljning av magickort och ev tillbehör som plastfickor etc. Försäljning av andra saker får tills vidare ske på "Reklam"-bordet på forumet. Vi rekommenderar dock att ni istället använder Tradera eller liknande sidor då detta är en Magicsida i första hand, det kommer säkert att bli lättare för er att få ert objekt sålt där dessutom. Observera att problem vid affärer med icke-Magicobjekt inte behandlas av väktarna.

Torget: Byten
Detta bord är till för byten kort mot kort där pengar givetvis får läggas emellan.

Auktionssytemet:
Förr fanns det precis som för Köp och Sälj ett auktionsbord men numera finns det ett brutet system som Admin Fogz har skapat. Ni hittar det under "Torget" i menyerna uppe till vänster. Bud på auktioner är bindande och du kan inte avslå en biz från en auktion om du kommit upp i summan för "minsta bud".

2b
Have/want:

Have/want systemet fungerar så att du lägger in de kort du har och de du söker. Du kan titta runt på andras have efter kort du söker och föreslå byten, eller direkt skicka biz om kort som finns för försäljning där priset står på personens have. Andra kan göra detsamma på din havelista.

För dessa bytessätt rekommenderas varmt att ni använder det bizsystem som finns tillgängligt och inte sköter allt enbart i internposten. Har ni inte en biz behandlas inte eventuella problem av Väktare.

På de tre första av dessa finns givna regler som ska följas för att använda sidan. Läs noga igenom dessa första gången du besöker sidan och gärna efteråt då och då för att fräscha upp minnet och ifall något nytt skulle stå där.3 - Att sluta avtal:

3a
I de fall som gäller ren försäljning (Torget: Köp och Sälj och Auktion) är det så gott som alltid den som köper något som skickar först. Dvs, säljaren håller på korten tills pengarna har kommit fram till honom/henne (ja de finns några få tjejer på SVM men de är inte många). Det är givetvis fritt fram att komma överens om något annat med säljaren men räkna inte med alltför stor framgång. Enda gången då säljare brukar skicka först är om de har väldigt få referenser (tex. de är nya på forumet).
Om du är ny på forumet och vill sälja många kort och känner dig tvingad att skicka först så rekommenderar jag dig att vänta ett tag och göra en del småbyten under tiden och skaffa fler referenser.

3b
Vid byten (och detta innefattar Torget: Byten) så gäller i första hand överenskommelser direkt mellan köpare och säljare. Diskutera och pruta hur mycket ni vill men kom ihåg att till syvende och sist så är det säljaren som har sista ordet.

3c
När ni har fastställt hur ni ska byta, se till att ha en biz. Många gillar att föra diskussionen enbart med hjälp av bizsystemet, och det är utformat för att klara det, medan andra gillar att ta diskussionen i internposten och sedan enbart skriva ned den relevanta informationen i bizen. Det viktiga är att det tydligt framgår vem som ska ha vad och för hur mycket och ifall någon betalar den andres porto.

3d
Tänk på att ange rätt skick på korten!!!! Behöver ni hjälp så kolla in någon av de här <MagicArsenal ,BlackBorder> sidorna för bedömning av kortskick.

3e
Vem ska då skicka först?
Återigen så är det upp till er men det finns en tumregel; Sämst referenser skickar först. Detta är ingen absolut lag och många gånger är det svårt att säga vem som har bäst. Du ska dock inte vara rädd för att be den andre skicka först om du tycker du har bättre referenser, inte heller ska du vara rädd att skicka först om någon med bra referenser ber dig om det.

3f
Referenserna finns i tre olika versioner, "Toppen", "Nåt strul" och "Aldrig igen". Har en person några dåliga referenser, läs igenom kommentaren (klicka på betyget så kommer referenserna fram). Ofta har det bara varit ett dumt misstag och personen kan i övrigt ha fina referenser. Är du osäker på hur detta funkar så kontakta en väktare eller admin. De flesta moderatorer är också väldigt insatta och det finns även folk som ni kan fråga direkt på forumet.

3g
När du mottagit pengar eller kort enligt er överenskommelse, kontrollera att allt verkligen stämmer direkt! Om allt är i sin ordning ska du gå in på er biz (under "Mina bizzar") och ge en referens, dvs beskriva hur ert byte gick samt ge ett betyg. Sedan behöver du bara vänta på att din partner gör likadant så kan ni läsa de referenser ni gett varandra.
Om allt inte är ok är det väldigt viktigt att du säger det så fort som möjligt till din bytespartner innan du ger honom en dålig referens! Låt honom få en chans att förklara sig och rätta till sitt misstag.4 - Att skicka kort och att betala::

4a
När du ska skicka korten så är det främsta du ska tänka på att skydda korten. Den gyllene regeln fungerar väldigt bra här. Paketera breven åt andra så som du själv vill ha dem skickade till dig (och om du nu av någon anledning vill ha dem dåligt packade så skicka som andra vill, ok?).
Stoppa korten i plastficka/or och tänk på att inte knö ned för mycket i en och samma plastficka. Använd sunt förnuft! Går det inte så går det inte och tänk för guds skull på att inte skada korten! Så snåla inte på plastfickor utan ta en till och var försiktig med 'egna lösningar' som kan skada korten (tejp etc.). Lägg dem sedan i kuvertet men paketera dem åtminstone tillsammans med ett A-5 eller A-4 papper så att brevet bättre tål stryk. Det finns även hårda plastfickor för de som vill skicka lite dyrare kort. Glöm för allt i hela världen inte att skriva din avsändaradress på baksidan ifall mottagaradressen inte skulle stämma eller liknande.
När du skickar pengar bör du tänka på att så gott som möjligt försöka dölja att det är pengar i brevet. Även här är det bra att stoppa i ett A-4 papper för att dölja hur slappt brevet är om det bara är sedlar i.
Skickar du mynt så tänk på att noga tejpa fast mynten på en kartongbit eller det pappersark som skickas med. Stoppa inte ned mynten löst!!! Dels så ligger mynten och skaver och de kan faktiskt slita sönder kuvertet och åka ut. Dels så finns det klåfingriga personer på posten som känner att det finns mynt i breven och river upp kuvertet i hörnet. Undvik så långt som möjligt att skicka mynt, utan ersätt dem med frimärken, kolla dock med säljaren innan om han inte sagt något om detta så det inte blir problem i efterhand.
Skickar du frimärken som del av betalning så stoppa de gärna i plastfickan också. Mottagaren har ofta svårt att se var frimärket ligger och det kan ramla ut lätt när man öppnar.

4b
Det säger sig självt att det är väldigt riskfyllt att skicka stora summor pengar med posten och därför rekommenderar jag de som kan att använda internetbanken, telefonbanken, postgiro eller rent av gå ned till banken i staden och be dem fixa det. Det finns även några säkrare sätt att skicka på, se nedan.

4c
Vad kostar det att skicka och hur fungerar det?:
Skickar du vanliga kort så använder du vanliga frimärken. Använd inte Ekonomibrev utan att meddela din partner om det. Det kan vara väldigt drygt att vänta på kort och prisskillnaden är marginell.

Vikter och frimärken (Rätt packeterad ungefärlig mängd motsvarande kort):
<50g – 1 frimärke - (ca 20 kort)
<100g – 2 frimärke - (ca 50 kort)
<250g – 4 frimärke - (ca 100 kort)
<500g – 6 frimärke - (väg själv)
<1000g – 8 frimärke - (väg själv)
<2000g – 12 frimärke - (väg själv)

Notera att efter 1 frimärke så är det bara jämna tal. Om någon alltså vill ha tex. 3 frimärken av dig i porto så försöker han luras. I de allra flesta fall så behöver du aldrig använda mer än 2 frimärken och det har noterats att vikter som har överskridit gränserna ofta kommer fram ändå. Vi tar dock inget som helst ansvar för någon som överskrider vikten. Om ett brev överskrider vikten skickas ett inbetalningskort till avsändaren på det porto som saknas plus en administrationsavgift eller, om avsändare saknas, en avi till mottagaren som får hämta ut brevet på posten och betala resterande porto.

4d
Rekommenderat brev:
För att skicka ett sådant går du till posten och ber om att skicka ett rekommenderat brev. Detta brev skickas till den ort som det är adresserat till där mottagaren får kvittera ut det på posten. Posten har stenkoll på dessa leveranser och kan säga huruvida de har kommit fram. Denna metod rekommenderas om stora summor pengar eller dyra kort skickas.

Pris:
Vanligt porto plus 70kr.

Du kan även betala 10 kr för ett mottagningsbevis.

4e
Brevpostförskott:
Detta är en tilläggstjänst som posten har till de flesta av sin tjänster. För att nyttja den krävs det att man har post- eller bankgirokonto. Den kostar 50 kr och är exklusive det vanliga portopriset. Portot levereras till adressatens ort där mottagaren kan hämta ut det. För att göra det måste han betala en summa pengar som bestämdes av avsändaren innan han skickade det. Dess pengar sätts in på avsändarens post- eller bankgirokonto.5 - Om det blir strul:

Om en affär inte fungerar som den ska så ska du som ovan nämnt ta kontakt med din bytespartner. Försök lösa eventuella konflikter på egen hand först men om det inte funkar så ska du vända dig till väktarna. Detta gör du i första hand genom att klicka på länken "Anmäl denna biz till väktare" i bizzen som finns under den gröna textrutan. Alternativt kan du använda formuläret längst ned på Watchlistsidan.
Har du frågor om hur du ska bete dig vid ett problem, skicka ett internmail till någon av väktarna, de hjälper dig gärna.

6 - Vad händer om folk luras/inte betalar?

Det första du ska göra är att kontakta personen själv, kanske har han bara glömt bort affären? Får du inget svar brukar det funka bra att leta fram telefonnummer (på tex Eniro) och ringa personen/hans föräldrar vilket sätter fart på de flesta.

6a
Personen fullföljer inte en biz vi skapat
Om ni inte kommit överens om detta så kan du ge personen en dålig reff för att folk i framtiden kan se att han är en person som inte håller vad han lovat.
Detta behandlas inte av väktare sålänge ingen skickat kort/pengar (se nedan). Kontakta dock en väktare (via internpost eller genom att anmäla bizzen till WL) så vi kan göra din reff synlig, den syns annars först när din bytespartner reffat tillbaka och detta händer ju sällan vid såna här tillfällen...

6b
Personen betalar inte sin auktionsvinst
Personen ska anmälas till watchlist enl ovan. Han får en sk botreff vilket är en negativ referens som syns även om han inte reffat tillbaka. Den som får en botreff kan inte bjuda på auktioner på 4 mån för att motverka att beteendet sätts i system. Får man mer än en botreff utökas banningen med en månad per botreff.

6c
Jag har skickat kort/pengar och får inget tillbaka!
Har du försökt att själv lösa problemet utan framgång ska du skicka in en anmälan till Watchlist (enl ovan). En väktare försöker då få kontakt med personen, om korten ändå inte skickas blir personen uppskriven på Watchlist tills han gjort rätt för sig. Watchlistningen hindrar personen från att göra vidare affärer innan de gamla är uppklarade.


7 - Ett forum, ett ansvar
Slutligen så tänk på att det här forumet är till för oss alla, inte enbart för dig. Du har inga rättigheter här utan bara skyldigheter. Behandla folk vänligt och du blir behandlad vänligt. Gör alltid ditt bästa för att lösa alla situationer och var lite uppoffrande emellanåt så ska du se att det lönar sig. Beter man sig hederligt så blir man snart känd för att vara en schysst bytare och en hyvens person. Detta bör liggas i allas intresse och om du har rykte om dig att vara en schysst person kan du ofta sluta fördelaktigare affärer med andra så du tjänar på det i längden (om du nu behöver ha en anledning till att vara snäll)


Det kan även vara lämpligt att läsa den artikel som Discus skrivit i ämnet om att göra affärer på SvM.


Lycka till!

-SVM-crew-


Kommentarer tas här
 
Vill du engagera dig i SvM? Hjälp oss sprida SvenskaMagic över landet:

Uppdaterad: 09:37:59, 27/5 -16


Truck presenterar ett smakprov från sin have

Skaffa Guld-medlemskap för att ha chansen att visa upp dina kort här

Tundra

3 Lightning Bolt

2 Hallowed Fountain

Steam Vents

2 Teferi, Time Raveler

2 Vendilion Clique

4 Path to Exile

2 Teferi, Hero of Dominaria

4 Shark Typhoon

2 Celestial Colonnade

2 Celestial Colonnade

Oko, Thief of Crowns

4 Wheel of Fate

2 Stony Silence

4 Gitaxian Probe

2 Blast Zone

2 Tamiyo, Collector of Tales

3 Back to Basics


BYT BORD TILL


 
  Lost Caverns of Ixalan Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!