Magic the Gathering
Magic the Gathering34881 medlemmar 653 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
ÅRSMöTE 2018: FöRENINGEN SVENSKAMAGIC Årsmöte: Val av övriga förtroe... Årsmöten: Verksamhetsplaner ...
Proposition: Inköp av coverageutrustning
Senast läst: 20:25:36, 15/4 -24. Läst 5878 gånger.
Discus

Simic
HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
KICKBACKER
Norrköping
@svm s. 5/3 -04

781 rubriker
9516 svar

Proposition: Inköp av coverageutrustning 11:04:13, 16/8 -18  
Proposition: Inköp av coverageutrustning

Under de senaste åren så har SvM arbetat för att förbättra och utveckla sina möjligheter för livesändningar under mästerskap. Vi är nu i läget att vi vill göra detta bättre, och på sikt ge möjligheten till avdelningar att få del av kunskap och utrustning för att göra webbsändningar av hög kvalitet.

Vi vill därför köpa in utrustning för webbsändningar som är enkelt att använda, enkelt att transportera och lätt att sätta ihop. På sikt så blir det avsevärt billigare att äga utrustningen själva än om varje avdelning och huvudföreningen ska hyra in massa smådelar från olika ställen. Det blir ett enkelt kit som lätt flyttas mellan olika tävlingar.

Med denna utrustning så har SvM möjlighet att hålla samma tekniska bildkvalitet, en något högre ljudkvalitet som vi har hållt de senaste åren när vi har hyrt utrustning.

På sikt ska vi kunna hålla de bästa svenska sändningarna av Magic som går att hitta för våra egna mästerskap, inbjudningstävlingar och tävlingar som hålls av våra avdelningar.

Utrustningen som behöver köpas in är ett fullständigt kit för streaming innehållande båda bild, ljud och streamingutrustning. Nedan följer en lite tydligare specifikation om vad saker och kring kostar:
  • Kameror ca 10 kkr.
  • Bildmixer & Streamer: ca 20 kkr
  • Stativ: ca 5 kkr
  • Mickar: ca 5 kkr
  • Kablage och lite kringuturstning: ca 15 kkr (Detta inkluderar signalomvandlare, kablar, transportväska)


Styrelsens förslag:
  • Styrelsen föreslår att årsmötet beviljar en budgetpost för utrustning till ett värde av 55 000 kronor


Det handlar givetvis om en väldig massa pengar och diskussionen på VoteIT rör givetvis det och därför fyller jag i med kommentarerna som dykt upp här nedan:

Fråga: Jesper Sjövall (jespersjovall) Så om jag tolka ovan rätt så handla det om. Stativ, videokameror, mikrofoner , internet utrustning, mobilt bredband?, laptop, lampor, väska. Avser 55 000 sek tecka kostnade för ett komplet set eller flera kompleta set?

Fråga: Alexander Midjich (talad) [i]Ett diffust framfört förslag med en relativt precis summa pengar, 55 000 kr. Skulle inte förslaget kunna vara vinklat mer som att styrelsen får i uppdrag att ta in offerter på den utrustning som behövs och sedan köpa in via den offert som styrelsen anser bäst i förhållande till kostnad. Genom ett sådant förslag blir det lättare för oss medlemmar att se exakt vad pengarna går till.


Svar: Oliver Sundqvist (lyzio) För enkelhetens skull på årsmötet valde vi att inte ta med den exakta utrustningen. Men ja det avser: Kameror, stativ, bildmixer, mikrofoner (headset), sändningspryttl (istället för dator som sänder till twitch kan dock inte namnet på typen av pryl, en teradek vidu), väska för transport. Detta är alltså ETT set. Edit: Kablage av alla former som behövs är också inräknat.

Vi har spenderat rätt bra med tid att kolla runt på vad som vi vill köpa, jag har jobbat med detta ett bra tag. Har erfarenhet både med det här i SvM och flera års erfarenhet av Streaming från Sverok och även andra streamingjobb, så utrustning, var att få den till bra pris har jag rätt bra koll på. Ett problem med att ta in offerter nu efter årsmötet istället för som vi gjrot att kolla innan är att vi då måste börja skippa coverage av den tekniska kvalitet vi hållt senaste tiden på nästa och ev mer än ett evenemang. Summan är på inget sätt tagen ur luften även om något avrundan för att inte va på öret precist, och detta är ett av de billigare alternativen som håller en hög kvalitet. Vi har valt bort flera paket som kostat avsevärt mer


Fråga: Jesper Sjövall (jespersjovall) @lyzio tack, detta svara på min frågor, och för oss som aldrig har hållit på med cover i någon form så är det inte så lätt och förstå varför det kommer kosta 55 000 sek.

Svar: Oliver Sundström (lyzio) @jespersjovall : Det som framförallt kostar är en bildmixer/streamer för att slippa vara beroende av en dator. Ska man skicka runt till avdelningar på sikt så ska det verkligen bara vara att plugga i kamerorna tryck sänd sen ska man i princip kunna vara igång med en sändning av Magic på SvM twitch och/eller youtube.

Vad känner du inför den här frågan? Har du något du vill tillföra innan vi går till omröstning?
 
Stay away from negative people, they have a problem for every solution!
Uppdaterad: 12:29:39, 16/8 -18

Arkitekten
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 10/2 -10

15 rubriker
369 svar

1. Tycker det låter toppen med bä... 11:26:48, 16/8 -18  
Tycker det låter toppen med bättra coverage.
 
DON'T PANIC!
caitlin
MEDLEM
@svm s. 18/6 -03

24 rubriker
697 svar

2. Jag vill bara säga att detta l... 11:27:34, 16/8 -18  
Jag vill bara säga att detta låter som ett vettigt område att lägga pengar på, under förutsättningen att det finns personer som har tid, kunskap och intresse av att använda utrustningen under kommande evenemang.

Det får man väl anta att ni redan vet svaret på eller anser vara en icke-fråga.
 
Life is like a box of chocolates, you never know when you'll find a nut.
Discus

Simic
HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
KICKBACKER
Norrköping
@svm s. 5/3 -04

781 rubriker
9516 svar

3. Det finns en Coverage-grupp oc... 11:36:51, 16/8 -18  
caitlin skrev 11:27, 16/8 -18 Jag vill bara säga att detta låter som ett vettigt område att lägga pengar på, under förutsättningen att det finns personer som har tid, kunskap och intresse av att använda utrustningen under kommande evenemang.

Det får man väl anta att ni redan vet svaret på eller anser vara en icke-fråga.

Det finns en Coverage-grupp och det är lyzio som ansvarar för gruppen idag och förhoppningsvis länge än!

Så till alla som är sugna på coverage i alla dess former kan kontakta honom!
 
Stay away from negative people, they have a problem for every solution!
brainstorm
MEDLEM
@svm s. 9/6 -03

556 rubriker
2271 svar

4. Bra initiativ! Har svårt a... 11:38:54, 16/8 -18  
Bra initiativ!

Har svårt att se vad som kostar 55'. Även om ni köper en monster kamera för video, säg GH5 + objektivså kostar det ca 15" utan moms. 1k för ett capture card, 2k (?) för ett stativ och 2k för lite kablage och väska.

Skulle gärna se var resterande 35" kommer från.

Uppdaterad: 11:50:26, 16/8 -18
Sajkobeer

Gruul
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
@svm s. 16/11 -01

248 rubriker
3640 svar

5. Tycker idén är god men låter d... 12:21:33, 16/8 -18  
Tycker idén är god men låter dyrt?
Ingår kurser i hanteringen?
 
Ranking av svenska magispelare 1996-2014 2015 2016 2017
Discus

Simic
HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
KICKBACKER
Norrköping
@svm s. 5/3 -04

781 rubriker
9516 svar

6. Har nu uppdaterat med ungefärl... 12:29:06, 16/8 -18  
Har nu uppdaterat med ungefärlig prisuppskattning levererad från lyzio !
 
Stay away from negative people, they have a problem for every solution!
lyzio

Selesnya
REDAX
Osby
@svm s. 16/4 -12

67 rubriker
232 svar

7. Hej, Detta ska vara ett ful... 12:30:50, 16/8 -18  
brainstorm skrev 11:38, 16/8 -18 Bra initiativ!

Har svårt att se vad som kostar 55'. Även om ni köper en monster kamera för video, säg GH5 + objektivså kostar det ca 15" utan moms. 1k för ett capture card, 2k (?) för ett stativ och 2k för lite kablage och väska.

Skulle gärna se var resterande 35" kommer från.

Hej,

Detta ska vara ett fullständigt kit, och utan en dator.
ör det behövs mer än en kamera vilket gör att vi hamnar på en nästan 10 k för kameror av vettig kvalitet. Den du nämner är dyrare och bättre, men då vi behöver två så går vi ner något steg till runt 5kkr styck, vilket är dugligt för en 1080p kamera som väger lite, HDMI utgång, och vettig optik i.

Istället för en dator så satsar vi på en hårdvarumixer, och sändningsapparat. Både för att det är enklare för en som aldrig suttit vid specifika program och för att det håller längre än en dator. Capturekort för USB3 ligger på en 3-5kkr/styck om man ska ha bra sådana. Och därtill kommer en dator.

Stativ ligger också som du säger på runt 2k, med två kameror så dubblas detta.

En väska för transport är inte heller billigt, ligger på nästan 3 kkr om du ska ha en bra väska som klarar många transporter runt om i landet.

Även kablage av hög kvalitet kostar, vi vill helst köra kameror på SDI (då de klarar avsevärt längre sträckor) och en 50m kabel ligger på någon tusenlapp.

Sen kommer en av de viktigaste punkterna egentligen, ett bra ljud. Det kräver ett bra mickar/headset och inte heller det är helt gratis och vi räknar där ca 5kkr.

Den stora kostnaden, ligger på bildmixer och utrustning för utsändning. Men den håller längre en vad en dator hade gjort, och kräver mycket mindre löpande underhåll. Den bildmixer vi kollat på har dessutom direkt XLR in, vilket gör att vi inte behöver ett separat mixerbord för ljud, eller utrustning för att ge ljudet en delay innan de kommer till datorn (de flesta gratisprogram hanterar inte den funktionen bra) för att slippa att ljud och bild kommer i otakt.

Föreningen SvM räknar inte heller bort moms, så i beräkningarna måste moms räknas in också.
 
// Oliver Sundström
oliver.sundstrom@sverok.se
Uppdaterad: 12:51:08, 16/8 -18
XantoM
HEDERSMEDLEM
Linköping
@svm s. 14/4 -04

12 rubriker
54 svar

8. Köp ordentlig kvalitet eller i... 12:56:30, 16/8 -18  
Köp ordentlig kvalitet eller inte alls.
Landgraf
3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
@svm s. 2/11 -02

103 rubriker
2665 svar

9. Hur ser det ut med mobilt bred... 12:58:34, 16/8 -18  
Hur ser det ut med mobilt bredband med tillräcklig kapacitet? Det kunde ju vara en viss poäng i att kunna streama på Twitch i stället för bara Youtube även på skolor där Twitch är blockat. Eller blir det för dyrt? Jag har ingen koll på vilken kapacitet som krävs.
lyzio

Selesnya
REDAX
Osby
@svm s. 16/4 -12

67 rubriker
232 svar

10. Så är det, dock så får man änd... 12:59:19, 16/8 -18  
XantoM skrev 12:56, 16/8 -18 Köp ordentlig kvalitet eller inte alls.

Så är det, dock så får man ändå dra vissa gränser. I detta fallet höll vi oss på bra grejor för ett bra pris. Även om man hade kunnat gå upp för att göra både bättre och smidigare.

Men den utrustning som vi kollat fram nu, vet vi funkar och håller en bra kvalitet utan att kostnaden skenar iväg mot 100k. Vi har bland annat använt motsvarande i Sverok under nästan 10 år på förbundets årsmöten.
 
// Oliver Sundström
oliver.sundstrom@sverok.se
lyzio

Selesnya
REDAX
Osby
@svm s. 16/4 -12

67 rubriker
232 svar

11. Sändningsenheten som vi kollat... 13:01:22, 16/8 -18  
Landgraf skrev 12:58, 16/8 -18 Hur ser det ut med mobilt bredband med tillräcklig kapacitet? Det kunde ju vara en viss poäng i att kunna streama på Twitch i stället för bara Youtube även på skolor där Twitch är blockat. Eller blir det för dyrt? Jag har ingen koll på vilken kapacitet som krävs.

Sändningsenheten som vi kollat på klarar både wifi och ethernetkabel. Så om man behöver köra över ett modem så går det. Vi ska kolla på hur man bäst gör detta, en idé vi har är dock att varken sända till youtube eller twitch, utan till en mellanserver som sedan skickar vidare detta till Twitch och/eller youtube.
 
// Oliver Sundström
oliver.sundstrom@sverok.se
Landgraf
3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
@svm s. 2/11 -02

103 rubriker
2665 svar

12. Bra, jag tänkte mer om det kan... 13:08:47, 16/8 -18  
lyzio skrev 13:01, 16/8 -18
Landgraf skrev 12:58, 16/8 -18 Hur ser det ut med mobilt bredband med tillräcklig kapacitet? Det kunde ju vara en viss poäng i att kunna streama på Twitch i stället för bara Youtube även på skolor där Twitch är blockat. Eller blir det för dyrt? Jag har ingen koll på vilken kapacitet som krävs.

Sändningsenheten som vi kollat på klarar både wifi och ethernetkabel. Så om man behöver köra över ett modem så går det. Vi ska kolla på hur man bäst gör detta, en idé vi har är dock att varken sända till youtube eller twitch, utan till en mellanserver som sedan skickar vidare detta till Twitch och/eller youtube.

Bra, jag tänkte mer om det kanske skulle finnas en kostnad för mobilt bredband som skulle räknas in i inköpskostnaden.
lyzio

Selesnya
REDAX
Osby
@svm s. 16/4 -12

67 rubriker
232 svar

13. Ska kolla på vad som kan vara ... 13:14:10, 16/8 -18  
Landgraf skrev 13:08, 16/8 -18
lyzio skrev 13:01, 16/8 -18
Landgraf skrev 12:58, 16/8 -18 Hur ser det ut med mobilt bredband med tillräcklig kapacitet? Det kunde ju vara en viss poäng i att kunna streama på Twitch i stället för bara Youtube även på skolor där Twitch är blockat. Eller blir det för dyrt? Jag har ingen koll på vilken kapacitet som krävs.

Sändningsenheten som vi kollat på klarar både wifi och ethernetkabel. Så om man behöver köra över ett modem så går det. Vi ska kolla på hur man bäst gör detta, en idé vi har är dock att varken sända till youtube eller twitch, utan till en mellanserver som sedan skickar vidare detta till Twitch och/eller youtube.

Bra, jag tänkte mer om det kanske skulle finnas en kostnad för mobilt bredband som skulle räknas in i inköpskostnaden.

Ska kolla på vad som kan vara praktiskt för detta, tyvärr kräver de flesta vettiga mobila bredband också abbonemang. Men vi tar så klart med detta och ska kolla hur vi bäst gör det, även om man så klart vill slippa mobila bredband så långt det går.

Säg att vi behöver en ca 20-30 gb data för en sändning, och dessutom med en vettig hastighet.
 
// Oliver Sundström
oliver.sundstrom@sverok.se
JackaBo

Dimir
MEDLEM
Farsta
@svm s. 3/8 -13

11 rubriker
245 svar

14. Låter jättebra! Mer magic stre... 14:19:43, 16/8 -18  
Låter jättebra! Mer magic streaming vore kul!
Landgraf
3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
@svm s. 2/11 -02

103 rubriker
2665 svar

15. Jag tror att det finns maxade ... 14:20:09, 16/8 -18  
Jag tror att det finns maxade kontantkortsdeals som skulle kunna funka. Det vore ju en viss säkerhet att veta att man har eget nät om det skulle strula någonstans också. En vettig router och ett par tusen på data är ju inte så mycket i sammanhanget.
Spetaelsk

Selesnya
MEDLEM
Båtskärsnäs
@svm s. 13/3 -10

18 rubriker
175 svar

16. Skulle gärna veta lite mer om ... 21:34:06, 16/8 -18  
Skulle gärna veta lite mer om vilka event som ni räknar med att täcka, dvs hur mycket utrustningen kommer att användas. När det är så dyr utrustning det handlar om så vill det till att det används, annars känns det som lite bortkastade pengar.

Jag undrar också var/hur kommer utrustningen att förvaras?
 
Bara jag som önskar att namnbyte fanns?
Discus

Simic
HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
KICKBACKER
Norrköping
@svm s. 5/3 -04

781 rubriker
9516 svar

17. Jag kan svara på användning. F... 21:43:48, 16/8 -18  
Jag kan svara på användning. Först och främst så används den på de event som vi arrangerar. Det är då Lincon och BSK. Sedan är det också tänkt att den ska kunna användas mer, exempelvis när våra medlemmar arrangerar något som de vill ska streamas.

När det gäller förvaring så handlar det troligen om att Kassören har ansvaret för utrustningen, men om hen har den eller om den är där den förväntas användas nästa gång låter jag stå skrivet i stjärnorna.
 
Stay away from negative people, they have a problem for every solution!
lyzio

Selesnya
REDAX
Osby
@svm s. 16/4 -12

67 rubriker
232 svar

18. Som svar på kostnaden i förhål... 22:56:40, 16/8 -18  
Som svar på kostnaden i förhållande till mängden event så är det en värd investering om vi hade de närmsta fem åren hyrt utrustning till tre event om året. Så även om det inte direkt kommer till alla event som bara är möjligt så är det inte bortkastade pengar, vi har de senaste åren haft sändningar från våra större event, och vi vill ju även fortsätta med det.
 
// Oliver Sundström
oliver.sundstrom@sverok.se
Kelvandil

Azorius
MODERATOR
REDAX
HEDERSMEDLEM
EXTENDEDKUNGEN 2011
Linköping
@svm s. 6/6 -02

449 rubriker
12408 svar

#9 PT Points Yearly
#9 PWP Seasonal

19. Har coverage tidigare gjorts m... 06:57:14, 17/8 -18  
lyzio skrev 22:56, 16/8 -18 Som svar på kostnaden i förhållande till mängden event så är det en värd investering om vi hade de närmsta fem åren hyrt utrustning till tre event om året. Så även om det inte direkt kommer till alla event som bara är möjligt så är det inte bortkastade pengar, vi har de senaste åren haft sändningar från våra större event, och vi vill ju även fortsätta med det.

Har coverage tidigare gjorts med hyrd utrustning?
 
Your opponent always sideboards wrong. He also does not test enough. Also, someone's opponent is you. - Zvi Mowshowitz
Vissa av oss lutar mer åt despot och andra mer åt upplyst. I snitt är vi perfekta. - Priceguy om moderatorerna. That is not very Dimir of you.
Don't worry, Serra Angel!
Ravaillac
MEDLEM
Strängnäs
@svm s. 9/4 -14

2 rubriker
23 svar

20. Ni skriver att ni vill köpa in... 07:04:26, 17/8 -18  
Ni skriver att ni vill köpa in en bildmixer och streamer istället för dator för att göra det lättare. Detta skulle kosta ca 20k. Ett argument för detta var att det skulle vara mer användarvänligt.

Jag tänker rent spontant att en bärbar dator för (i runda slängar) halva priset skulle räcka gott och väl för att genomföra detta uppdrag, samt att den skulle kunna användas till så mycket mer under coverage-sammanhang. Att den första utrustningen skulle vara lättare, då kan man ju ställa sig frågan: Hur svårt kan det egentligen vara att sköta programvara för sändning om det är värt att dubbla priset på en maskin som bara har ett ändamål?
BYT BORD TILL


 
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!