Magic the Gathering
Magic the Gathering34895 medlemmar 654 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
KORTVäRDERINGAR Playset Dark Ritual Alpha... Foilad Ponder från Lorwyn - vä ...
Dags att börja prata om bubblan?
Senast läst: 06:25:04, 24/4 -24. Läst 14230 gånger.
Rubbit
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 20/12 -06

188 rubriker
1574 svar

Dags att börja prata om bubblan? 14:47:41, 9/5 -18  
Och jag menar ingen Bauble, jag menar magicekonomin i sin helhet. Jag har väntat på att någon skulle öppna en diskussion om vad som händer med priserna på vissa kort det senaste, om tredubblingar i värde över natt. Men ändå har svm legat i tystnad. Jag vet inte om det handlar om att de med kunskapen passar på att använda den tills marknaden torkar ut, eller om bubblan bara setts som temporär hysteri?

För mig började det med buyouts på Mox Diamond och City of Traitors. Visst, City hade en bo för ungefär 1-1.5(?)år sedan vilket pressade upp den till dryga tusenlappen. Över natt grusades mina planer på att bygga en monobrun artefaktlek när City gick upp till 1700. För visst, det är ett bra kort, men är det värt lika mycket som en fin Volcanic Island? Nej.

Sen dess har reservedlistkorten gått haywire, fokus på Urza-blocket och tidigare. Intuition bo:ades nyligen för 400 spänn, en vecka tidigare var den värd 280:-.

Att folk köper sig in i bubblan är rimligt, man vill ju inte missa en deal. Men för varje dag som går har jag också börjat undra om det faktiskt rör sig om en prisutjämning. Gamla Urza-rares som legat på ungefär samma pris sen Planeshift var nytt. Klart att dom till slut måste prisjusteras. Men inte alla kort, och höjningar på flera hundra procent stannar sällan.

Så, vad säger ni? Kommer priserna krascha tids nog, eller har Magic gått in i en ny tidsålder då dom billiga legacylekarna hamnat utom räckhåll för nya spelare med krass ekonomi?


EDIT: och krävs det specifika kort för att diskussionen ska platsa i underforumet så undrar jag om Lion’s Eye Diamond och Savannah Lions i revised.

Uppdaterad: 14:59:23, 9/5 -18

noatzon

Izzet
MEDLEM
@svm s. 27/9 -14

37 rubriker
644 svar

1. Det går bara uppåt känner jag.... 14:58:29, 9/5 -18  
Det går bara uppåt känner jag. Allt som ligger på reservdlist kan man fettglömma som ny om bara 1-3 år skulle jag tro. Det är ännu värre med kort till 'Oldschool'/'93/94' formatet där priserna är hellöjliga och verkligen inte ser ut att ha någon högre gräns.

Riktigt tråkigt men känns oundvikligt. Såvidda inte någon av de större investerarna får för sig att sälja av allt eller Wizards själva gör något drastiskt har jag svårt att se framtiden för äldre format och nya spealre.
ben
MEDLEM
Västra Frölunda
@svm s. 26/5 -17

14 rubriker
180 svar

2. Tycker att wizard har ett ansv... 15:01:26, 9/5 -18  
Tycker att wizard har ett ansvar i detta.
Jag tycker att gamla kort skall vara lite dyra det gör ju själva samlandet roligt.
Men vill man spela legacy med duals osv skall man kunna göra det med. Ta bort reservlistan. Få in mer folk som lirar Magic. Berätta för en nu spelare att en lek kostar 20k skrämmer nog bort dom flesta tyvärr.

Jag tror att priserna kommer att gå stadigt neråt. Metat ändras osv.
Det är ju vara tryck på papper.
Rubbit
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 20/12 -06

188 rubriker
1574 svar

3. Visst går det uppåt. Men vanli... 15:13:16, 9/5 -18  
Visst går det uppåt. Men vanligtvis brukar det röra sig om rimliga höjningar alt stora höjningar baserade på saker som unbans, eller att ett kort inte ska reprintas.

Och precis som du säger har 93/94 priserna gått upp astronomiska summor de senaste åren. Frågan är då: kommer vi se en större spridning av det amerikanska oldschoolformatet i Sverige? Där revised, chronicles och FBB är tillåtna?
anthrox
TOMTE
Eksjö
@svm s. 16/4 -04

520 rubriker
12070 svar

4. Att priserna på reserved list ... 15:13:38, 9/5 -18  
Att priserna på reserved list kort skjuter i höjden förstår jag, även om jag inte gillar det. Men när kort som knappt ens spelas i edh (Aluren, jag tittar på dig!) blir värda obscena mängder $$ är det något som inte står rätt till. Wizards problem (i mina ögon) har länge varit att de nästan uteslutande fokuserar på att få in nya spelare i gamet. Och det är ju fint. Tills de nya spelarna utvecklats ifrån standard och vill börja spela äldre format, vilket mer och mer närmar sig en omöjlig gräns.
Skrota reserved list, annars kommer äldre format stanna av i utvecklingen. Den fyller liksom ingen relevant funktion längre.
 
7
"Jag är din veckodag... Alla dagar i veckan. Du är som ett Sinkhole i mitt hjärta när du Duress:ar mig. Men ack, trots allt, så är du min Olivia Voldaren."

Hört under tribelander: "Du får fan sluta spela med Grozoth, han är alldeles för bruten!"

Anthrox på scen med The Bailout!
Wexio Spelkonvent
Team Kaffebryggers
IJK

Golgari
MEDLEM
@svm s. 8/12 -03

15 rubriker
192 svar

5. Relevant artikel : https://www... 15:13:52, 9/5 -18  
Relevant artikel : https://www.mtgstocks.com/news/204
Rubbit
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 20/12 -06

188 rubriker
1574 svar

6. @ben: klart man önskar det vor... 15:18:25, 9/5 -18  
@ben: klart man önskar det vore så. Men formaten är inte sanktionerade av Wizards utan det är spelarna själva som driver dom, och priserna uppåt. För mig så är inte reservedlistan skrämmande, utan snarare de med stora kapital som gett sig in i Magic för att driva det ur ett uteslutande spekulativt perspektiv. Att vi sett Magic som en stabil investering där kort ”alltid gått uppåt” tror jag till stor del har berott på att det är efterfrågan och tillgång som avgjort det.
När däremot spekulanter går in så rör det sig om en artificiellt skapad avsaknad av kort(tabernacle, moat) som driver priser uppåt. Till slut hamnar man i en situation där folk antingen hellre säljer, eller precis som skrivits tidigare, avstår för summorna är för magstarka.
Rubbit
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 20/12 -06

188 rubriker
1574 svar

7. @IJK: bra plug, de flesta arti... 15:21:07, 9/5 -18  
@IJK: bra plug, de flesta artiklar på senare tid där är klart relevanta.
Dock så är det återigen frågan, Mirage prinrun är ett helt annat än revised, och Volcanic Island vs. LED? Sett både ur efterfrågan och tillgång så är en LED inte värd 1700, om den vore det borde Volcanic ligga på 3400:-.(jag skjuter från höften nu och har svårt att googla printruns på telefonen)
DeckOf53
MEDLEM
Enköping
@svm s. 8/5 -16

57 rubriker
444 svar

8. Jag tror absolut att det finns... 15:21:48, 9/5 -18  
Jag tror absolut att det finns ett element av bubbla. Som du säger så köps just nu RL-kort upp hejvilt, alldeles oavsett spelbarhet och inom några månader tror jag att 100% av RL-korten har köpts upp (investeringstips?). Många av priserna kommer mest att vara fiktiva och inte generera någon direkt försäljning, men för alla spelbara kort tror jag definitivt att många av priserna kommer att fastna, dvs en reell priskorrigering uppåt.

Jag är själv enbart en samlare och är enbart intresserad av kort som trycktes under 90-talet. Av den anledningen så har jag följt prisutvecklingen på de här korten ett tag och jag är ju också en i den lilla skaran som har ett intresse av att köpa även de mindre spelbara korten, för att komplettera samlingen. Under sommaren och hösten förra året köptes många rares från 93/94 upp, efter att ha legat på väldigt låga priser i ganska många år. Det jag har noterat är att priserna på en del av de mest ospelbara korten från Legends och Antiquities osv ganska omgående började sjunka igen, dock är de långt ifrån sin ursprungliga nivå som jag inte tror kommer att nås någonsin igen. Här rörde det sig alltså om en delvis fiktiv höjning.

Tittar man däremot på t.ex. alla rares från Arabian Nights som också köptes upp under samma period, så har priserna inte sjunkit alls, snarare tvärtom. Det gäller även kort som jag gissar inte spelas särskilt ofta, typ Jihad? En reell priskorrigering alltså, troligen pga det mikroskopiska utbudet.

Mitt tips: Saknar du spelbara RL-kort till dina lekar eller din samling - köp dem så snart det går. Priserna kommer inte att sjunka särskilt mycket.

Uppdaterad: 15:24:56, 9/5 -18
elof_the_mighty
ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
@svm s. 9/5 -02

906 rubriker
32767 svar

9. Det finns ju något som brukar ... 15:26:02, 9/5 -18  
Det finns ju något som brukar kallas "price memory" att även om ett specifikt kort skulle ligga på "bubbel-nivå" eller orimligt högt så kommer det över tid gå tillbaka nedåt men det kommer oftast att stabilisera en liten bit över det gamla värdet. Detta gäller såklart inte för alla kort men för många äldre.

Känns dock som det är ett bra tillfälle att sälja av en massa gamla reserved list kort som bara ligger och skräpar.
IJK

Golgari
MEDLEM
@svm s. 8/12 -03

15 rubriker
192 svar

10. Kan det vara så att det i ende... 15:43:22, 9/5 -18  
Kan det vara så att det i endel av fallen (såsom LED) handlar om kort som varit billiga, så att folk inte hållit koll på dem och de blivit slängda/ligger i högen med gamla random kort?
Medans duals etc alltid varit värdefulla så det finns fler i omlopp av den anledningen.

Tror man kan se samma mönster i Modern med, exempelvis Death's Shadow kan jag tänka mig slängdes i stora högar.

Bara gissning såklart, men vad tror ni?
Rubbit
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 20/12 -06

188 rubriker
1574 svar

11. elof_the_mighty helt klart! De... 15:55:43, 9/5 -18  
elof_the_mighty helt klart! Det var det jag åsyftade med prisjusteringar. Jag tror många av korten permanent kommer ligga på högre nivåer än tidigare, så, för min del som spelade som flitigast under Urza’s så är det en ny epok.
Gällande huruvida man ska köpa eller sälja så är det en svår fråga. Jag tror att om man får chansen att kränga LED så är det ett toppentillfälle, medans andra kort som inte uppnått tokpriser ännu kan vara värda att hålla.

IJK jag förstår tankegången, jag minns hur led var förpassad till craplådan före i tiden. Däremot tror jag inte det har en lika stor påverkan som man kan inbilla sig. Tänk tidiga Magic där kort spelades utan sleeves, revs upp etc. i förhållande till hur många som tryckts.
Vindicate

Simic
MEDLEM
Eskilstuna
@svm s. 18/11 -01

193 rubriker
680 svar

12. FOMO: Där har du svaret: ht... 16:12:02, 9/5 -18  
FOMO: Där har du svaret:

https://www.google.se/amp/s/amp.reddit.com/r/mtgfinance/comments/8chi1a/the_dream_halls_buyout_cemented_the_fact_that_the/

Personligen shoppade jag mig nästan sjuk på kort. Jag hann knappt köpa kort till en lek innan jag läste nån random tråd om att kort X höll på att spikea och kort Y nästan var slutsålda på ebay/mcm. Köpte i princip allt jag kom över i panik. Inte för att tjäna pengar på det hela utan för att kunna SPELA för en rimlig peng.

Kanske ville jag spela SnT i legacy så bäst att köpa City of Traitors nu, tänk om jag vill spela leken om ett år och priset dubblats? Då skulle jag ångra mig att jag inte köpte nu.
Kanske vore Lands bra? Om jag inte köper Mox Diamond och Tabernacle ASAP så kommer jag ju behöva att köpa dem för mkt mera (om de inte helt försvunnit från marknaden, Mox Diamond var nästan helt uppköpta på McM för cirka 2 år sedan)

Jag blev fan utbränd och stressad av att ”behöva” köpa NU eller aldrig. Sålde av Moxar och Cities och mycket annat och håller mig borta från mtgfinancetrådar nu.


Kanske kommer priserna att fortsätt stiga, det ryktas att folk omvandlar bitcoin till magickort eller så krashar priserna den dagen nån säger att ”nej jag tänker inte betala 2500:- för en City of Traitors” och folk börjar undercutta varandra.
noatzon

Izzet
MEDLEM
@svm s. 27/9 -14

37 rubriker
644 svar

13. En grej som nämnts tidigare oc... 16:16:55, 9/5 -18  
En grej som nämnts tidigare och som är viktig att komma ihåg är att en stor del av de äldre kroten faktiskt inte är /så/ dålig tillgång på egentligen. Men spekulater och liknande håller nere tillgängligheten för att kunna kontrolelra priserna.

Titta bara på Rudy från Alpha Investments som glatt vissat upp bitar av sin 'samling' där han har 100 tals ABU Duals, mängder med oöppnade Legends/Mirage etc lådor.

Korten 'finns' - men nte hos spelarna utan hos investerare och Spekulater.
mindtrix

Orzhov
MEDLEM
@svm s. 13/2 -11

76 rubriker
2108 svar

14. Tillgång och efterfrågan. Fler... 16:30:43, 9/5 -18  
Tillgång och efterfrågan. Fler spelar mtg, potentiellt fler som vill in i äldre format=dyrare reserved list-kort.

Legacy är på god väg att gå samma väg som Vintage. Kanske är det lika bra så får nya spelare lira modern istället. Legacy blir ett format för några få utvalda och turneringarna blir små och spelarbasen likaså. Tillslut ramar folk in sina dyrgripar på väggen istället :)

Men visst, jag sitter på massa legacy staples för om jag möjligen skulle bli sugen på nån specifik arketyp i framtiden.. Det är lite tragiskt att skräcken för att inte få vara med och leka samtidigt driver upp priserna.
Rackapulsare
MEDLEM
Eskilstuna
@svm s. 3/8 -10

29 rubriker
44 svar

15. Jag känner en kille som bytte ... 16:49:41, 9/5 -18  
Jag känner en kille som bytte en vintage land destruction lek med moxar och hela köret mot en skateboard. Men, tänkter ni, det låter ju helt galet! Nu ja men inte då under en tid på 90-talet så spelade "ingen" Magic och leken var inte värd mer än en skateboard. Det är bara papperslappar och det finns ingen garanti för att det kommer att finnas en efterfrågan på dessa kort i morgon, tänk om Blizzard släpper Hearthstone i pappersversion...
Rubbit
MEDLEM
Göteborg
@svm s. 20/12 -06

188 rubriker
1574 svar

16. Vindicate det var det ledsamma... 16:55:06, 9/5 -18  
Vindicate det var det ledsammaste men också finaste inlägget hittills. Precis som du säger är det otroligt farligt att tänka: ”det kanske blir dyrare sen!” Och även om det i många fall är sant så är det inte hållbart.

Det är mycket möjligt att det som sker nu är början på legacy’s omvandling till vintage 2.0, där tröskeln till formatet blir för hög för det flesta.

Dessvärre så vore det otroligt ledsamt för spelarna. Då modern blir substitutet, ett format helt utan reservedlist(läs som garantier) där Wizards kan reprinta bajsset(ursäkta språket) med chasemythics.

Tyvärr tror jag vi just nu ser reservedlistans fula baksida. Något som ursprungligen skulle vara en garanti och ett skydd för spelare som lagt stor pengar.
Om samma prisutveckling fortsätter och spelare börjar lägga press på Wizards så tror jag något radikalt kan ske, risken är dock att det blir en krasch där gamla samlare kastar sig ut från skyskraporna på magics Wall Street.

Gällande Rudy så avskyr jag att jag tycker han är så intressant, för det är verkligen en person som aktivt förstör spelet.
anthrox
TOMTE
Eksjö
@svm s. 16/4 -04

520 rubriker
12070 svar

17. Kan wizards trycka papperboost... 17:09:45, 9/5 -18  
Kan wizards trycka papperboosters från gamla set på samma sätt som de gör till magic online emellanåt? Som ex Tempest Remastered? Skulle vara lite roligt om de bara tryckte upp gamla set igen :) Tekniskt sett är det ju faktiskt inte reprints.
 
7
"Jag är din veckodag... Alla dagar i veckan. Du är som ett Sinkhole i mitt hjärta när du Duress:ar mig. Men ack, trots allt, så är du min Olivia Voldaren."

Hört under tribelander: "Du får fan sluta spela med Grozoth, han är alldeles för bruten!"

Anthrox på scen med The Bailout!
Wexio Spelkonvent
Team Kaffebryggers
jd
MEDLEM
@svm s. 26/5 -05

49 rubriker
1156 svar

18. Det har pratats om bubblan ino... 17:16:24, 9/5 -18  
Rubbit skrev 16:55, 9/5 -18 Vindicate det var det ledsammaste men också finaste inlägget hittills. Precis som du säger är det otroligt farligt att tänka: ”det kanske blir dyrare sen!” Och även om det i många fall är sant så är det inte hållbart.

Det är mycket möjligt att det som sker nu är början på legacy’s omvandling till vintage 2.0, där tröskeln till formatet blir för hög för det flesta.

Dessvärre så vore det otroligt ledsamt för spelarna. Då modern blir substitutet, ett format helt utan reservedlist(läs som garantier) där Wizards kan reprinta bajsset(ursäkta språket) med chasemythics.

Tyvärr tror jag vi just nu ser reservedlistans fula baksida. Något som ursprungligen skulle vara en garanti och ett skydd för spelare som lagt stor pengar.
Om samma prisutveckling fortsätter och spelare börjar lägga press på Wizards så tror jag något radikalt kan ske, risken är dock att det blir en krasch där gamla samlare kastar sig ut från skyskraporna på magics Wall Street.

Gällande Rudy så avskyr jag att jag tycker han är så intressant, för det är verkligen en person som aktivt förstör spelet.

Det har pratats om bubblan inom Magic rätt länge tycker jag, ingen vet ju säkert vad som är för dyrt förrän den väl spricker och andrahandsmarknaden kollapsar.

Det är lite farligt att tänka att korten blir dyrare imorgon, men jag gör oftast det när jag får för mig att skaffa nåt nytt dyrt. Numera är jag rätt nöjd med vad jag har, ser inget incitament att bygga fler legacylekar utan att sälja av nåt jag redan har.

Jag köpte in mig för några år sen, så jag har inte fått mina kort snorbilligt även om jag gav 600:-/st för LED kontra 1700 de hade kostat idag. Med det sagt blir jag absolut inte ledsen om de trycker om rubbet och allt blir billigare, jag har inte för avsikt att sälja nåt ändå. Jag försöker hålla samlingen trimmad, så jag inte har massa onödigt liggande fast ibland är det svårt att skiljas från vissa kartongbitar.

Gällande Rudy är hans kanal den enda på Youtube med mtg-inriktning som jag följer, mest för humorn men även för att hålla koll på finansläget. Det kvittar hur många som kallar honom scumbag och dålig för spelet, han och många andra kommer fortsätta hålla på att köpa upp och vi får leva med det.
 
Titta gärna in i min PtP-liknande bytestråd
latsblaster

Rakdos
HEDERSMEDLEM
@svm s. 17/7 -09

551 rubriker
9162 svar

19. Våga vägra köpa RL-kort kan ju... 17:50:23, 9/5 -18  
Våga vägra köpa RL-kort kan ju bli morgondagens Metoo-rörelse?
 
Jag köper, byter och säljer kort. Jag har en del Return to Ravnica-block, Magic 2015, Khans of Tarkir och Morningtide men också en del annat!
Numera har jag swish!
ben
MEDLEM
Västra Frölunda
@svm s. 26/5 -17

14 rubriker
180 svar

20. Ingen som Tkr det är konstigt ... 17:51:40, 9/5 -18  
Ingen som Tkr det är konstigt att betala 10k för playset av underground sea från rev? Men att mjölen går upp 1kr vart 30e år. Det är fan oförlåtligt!!

Outlaws of Thunder Junction


BYT BORD TILL


 
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!