Magic the Gathering
Magic the Gathering34871 medlemmar 642 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord  
BORN OF THE GODS Hur gick det? ...
Intro packs hjälp
Senast läst: 10:40:57, 13/4 -24. Läst 15338 gånger.
terbjo
MEDLEM
@svm s. 16/8 -11

15 rubriker
693 svar

21. Läste du vad jag skrev? Om int... 12:19:24, 24/2 -14  
partysmurphen skrev 10:23, 24/2 -14
Skuggvarg skrev 22:25, 22/2 -14
terbjo skrev 14:07, 22/2 -14
partysmurphen skrev 12:01, 22/2 -14
terbjo skrev 11:33, 22/2 -14 Det viktiga är inte vilket set korten kommer från, utan vad de gör. Om du vill ha en så bra lek som möjligt behöver du utnyttja de starkaste korten från alla legala set, helt enkelt för att inget enskilt set har tillräckligt många bra kort. Om du hittar kort som liknar det du vill ha i born of the gods går det förstås utmärkt att byta ut.

Intro packs är för övrigt inte speciellt bra. Det finns ingen anledning slaviskt följa deras design.

Trollar du nu eller? Om inte, läs Richards inlägg. Gärna flera gånger.

??! Varför skulle jag trolla?

Och för att svara på frågan; nej jag hade inte läst det tidigare inlägget eftersom jag började skriva innan han postat det. Håller med om att det vore lättare om man hade en leklista, men i övrigt ser jag inte hur den posten relaterar till min.

Grejen var väl dock att trådskaparen var ny på spelet och ville lära sig både reglerna och spelets gång och därför ville bygga en bra introduktionslek, så han är nog inte riktigt framme vid "du måste ha de bästa korten" än.

Ungefär precis så som Skuggvarg säger. Och Rochards inlägg var ju helt enkelt lyssna inte på folk som råder dig köpa de dyraste korten direkt, det är inte den nivå du befinner dig på just nu.

Ditt råd är imo en björntjänst. Jag tycker det är direkt tråkigt när nybörjare vill ha lite hjälp när det enda folk verkar kapabla till att peka på är turneringsvinnarlekar.

Det blir liksom lite komiskt när någon vars hela samling verkar uppgå till random boosters för max 1000 kr får rådet att investera i en lek som kostar 5000 kr. Det är som att råda någon som håller på med folkrace att investera i en formel-1 bil (den är ju tveklöst bättre, och du vill väl vinna eller hur?).

Läste du vad jag skrev? Om inte, gör det. Gärna flera gånger (för att citera din tidigare kommentar).

Låt oss gå igenom det punkt för punkt.

1) "Det viktiga är inte vilket set korten kommer från, utan vad de gör."

Jag har tidigare stött på nybörjare som t.ex. trodde att en balanserad lek måste ha ca 4 artifakt-kort, 4 globala enchantments och 4 auror. Exakt vad artifakterna och enchantmentsen gjorde spelade mindre betydelse än korttypen. Liknande åsikter finns ju om att en del sets är starkare än andra., så för att undvika missförstånd ville jag poängtera att expansionssymbolen är irrelevant. Det viktiga är att vad kortet gör.


2) "Om du vill ha en så bra lek som möjligt behöver du utnyttja de starkaste korten från alla legala set, helt enkelt för att inget enskilt set har tillräckligt många bra kort."

Om expansionen inte spelar någon roll, varför ser man inte folk tävla med BotG-only? Jo, för att det är väldigt låg sannolikhet att en enda expansion innehåller alla kort som gör det man vill att leken ska göra. Det här har inget med prisen på korten att göra. Du kan lägga in vilka andra budgetrestriktionr du vill; pauper, max 250 kr totalt, inga kort över 10 kr etc, och det kommer fortfarande inte vara meningfullt att artificiellt begränsa sig till ett set.

Se det så här, antingen kan frågeställaren tänka sig att köpa nya kort (med vissa budgetrestriktioner) eller så kan han inte tänka sig det. I det första fallet bör han inte tänka på vilken expansion korten kommer från utan på vad de gör. I det andra fallet har han redan svarat på sin egen fråga och tråden blir ganska meningslös. Därför utgick jag från den tidigare tolkningen.

3) "Om du hittar kort som liknar det du vill ha i born of the gods går det förstås utmärkt att byta ut."

Om det trots allt råkar vara så att de kort han saknar har funktionella motsvarigheter i BotG finns det givetvis ingen anledning att köpa nya.


Så av 3 meningar är det väl 1 som säger att expansionen är viktig och 2 som säger att den inte är det. Hur du får det till ett råd att investera i en 5000-kronors lek är för mig obegripligt.
partysmurphen
JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
@svm s. 19/2 -03

175 rubriker
7354 svar

22. Från frågeställningen: "Allts... 13:41:11, 24/2 -14  
Från frågeställningen:
"Alltså bara för att spela casual och lära mig, inte för att tävla."

Ditt svar:
"Om du vill ha en så bra lek som möjligt behöver du utnyttja de starkaste korten från alla legala set"

Vilket sammanfaller rätt bra med Rochards kommentar:
"Tyvärr kommer du få en drös med folk som gapar och skriker om att du måste ha X av det där och Y av det andra kortet och de kostar 100:- styck och uppåt"


Har du sagt att han måste investera i en 5000-kronorslek? Ja, det har du i princip gjort. "De starkaste korten från alla legala set" innebär nämligen precis just det. Bara nyttjandet av ordet "legala" implicerar turneringsmagic.

Här finns ett fjantigt motargument i att man visst kan sätta ihop en tävlingsdudlig lek som inte är så dyr (i regel bränn), och visst det går ju. Men du missar helt att han inte ska ha leken för att tävla med överhuvud taget. Han har aldrig efterfrågat den "bästa leken".


Om din poäng var att påpeka att det inte finns några restriktioner för casual play så är det väldigt konstigt formulerat. De tre delar du delat upp din post i trycker väldigt mycket på punkt 2 (punkt 1 är i princip en del av punkt 2 så som du formulerat din post), och punkt två trycker distinkt på två saker:
 • Bra lek
 • Bästa korten


Vilket är precis vad Rochards inlägg handlade om: Nybörjare som direkt får rådet att satsa på de allra bästa lekarna med de allra bästa korten.


Det är synd att du inte från början gick in på detaljerna kring restriktioner och "balanserad". Om du ville klargöra att man får blanda olika kort från olika expansioner (i kontrast till behöver ta de bästa korten från alla expansioner) så blev det väldigt tävlingsinriktat formulerat.
 
Efter 10 år var det dags att skaffa sig en profilbild. :)
Uppdaterad: 13:41:34, 24/2 -14
terbjo
MEDLEM
@svm s. 16/8 -11

15 rubriker
693 svar

23. Den första punkten, att det är... 14:39:55, 24/2 -14  
Den första punkten, att det är vad korten gör som är det viktiga, är ett direkt svar på "Är dessa kort som kommer från andra expansioner (Theros i mitt fall) viktiga?" och den tidigare kommentaren "Du kan nog klara dig utan dem men vill helst ha från båda då det finns många bra kort från Theros". Båda ger intrycket att det viktiga skulle vara att trycka in några Theros-kort utan närmare specifikation av vilka. Därför skrev jag "Det viktiga är inte vilket set korten kommer från, utan vad de gör." Detta är långt ifrån att säga att han måste köpa dyra kort, eller ens några nya kort över huvud taget.

Jag kan hålla med om att ordet "legala" kanske borde utelämnats i den andra punkten. Notera dock att meningen börjar med ordet *OM*. Den meningen kan med andra ignoreras ifall han inte är ute efter att förbättra sin lek. Å andra sidan tolkade jag ursprungsfrågan som att han var ute efter att förbättra sin lek.

Som jag ser det försöker man alltid (även i casual) göra leken så bra som möjligt givet vissa restriktioner. I casual kan det t.ex. vara, med enbart de kort man redan har, med begränsningar på rarity, begränsningar på pris, begränsingar av set, eller med ett speciellt tema som Maze's End. Lekarna är då långt ifrån tävlingslekar, men fortfarande optimerade givet restriktionerna. Påståendet är giltigt oavsett vilka restriktioner man sätter upp. Att begränsa kortpoolen gör nästan alltid leken sämre och ofta också dyrare. Om man kan tänka sig att gå utanför standard finns det massor billiga spelbara kort.

Sen tycker jag att du är fånig. Ingen lek i standard kostar 5000 kr så du kan sluta hitta på sånna dumheter och påstå att jag har sagt det.
Arkham83
MEDLEM
Uppsala
@svm s. 18/1 -14

3 rubriker
17 svar

24. Vi säger så där. Jag vill: ... 22:57:51, 24/2 -14  
Vi säger så där.

Jag vill:
1) spela Magic för att ha kul, inte för att tävla
2) vara budgetmedveten (dvs. satsa inte så mycket pengar på spelet)
3) samla på kort/ lekar från varje expansion. Den delen av spelet (att samla) vill jag inte missa. Men eftersom detta krockar med punk 2, så tror jag att lintro packs är ett bra sätt att båda samla och spela Magic.

Sen finns ett annat alternativ: jag kan hitta leklistor från varje expansion på internet och bygga mina lekar utifrån dessa listor. Varför från internet? Jo, för att jag inte kan bygga mina lekar själva. Än så länge hittar jag ingenting... :(
soppanootanten

Dimir
MEDLEM
Stockholm
@svm s. 5/5 -13

39 rubriker
826 svar

25. Kan ni snälla hålla tråden on-... 23:04:17, 24/2 -14  
Kan ni snälla hålla tråden on-topic och ta er diskussion på intern?
soppanootanten

Dimir
MEDLEM
Stockholm
@svm s. 5/5 -13

39 rubriker
826 svar

26. Om du inte vill missa samlande... 23:08:10, 24/2 -14  
Arkham83 skrev 22:57, 24/2 -14 Vi säger så där.

Jag vill:
1) spela Magic för att ha kul, inte för att tävla
2) vara budgetmedveten (dvs. satsa inte så mycket pengar på spelet)
3) samla på kort/ lekar från varje expansion. Den delen av spelet (att samla) vill jag inte missa. Men eftersom detta krockar med punk 2, så tror jag att lintro packs är ett bra sätt att båda samla och spela Magic.

Sen finns ett annat alternativ: jag kan hitta leklistor från varje expansion på internet och bygga mina lekar utifrån dessa listor. Varför från internet? Jo, för att jag inte kan bygga mina lekar själva. Än så länge hittar jag ingenting... :(

Om du inte vill missa samlandet kan jag rekommendera att du deltar i drafter och sealedturneringar, dessa ger dig mängder av kort och du får prova på turneringsmagic men på ett mindre seriöst plan du kan även samla ihop lite kompisar och köpa displayer från set ni tycker verkar roliga och drafta dessa. Kort och gott: spela limited.
partysmurphen
JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
@svm s. 19/2 -03

175 rubriker
7354 svar

27. Hej. Anledningen till att du ... 11:30:18, 25/2 -14  
Arkham83 skrev 22:57, 24/2 -14 Vi säger så där.

Jag vill:
1) spela Magic för att ha kul, inte för att tävla
2) vara budgetmedveten (dvs. satsa inte så mycket pengar på spelet)
3) samla på kort/ lekar från varje expansion. Den delen av spelet (att samla) vill jag inte missa. Men eftersom detta krockar med punk 2, så tror jag att lintro packs är ett bra sätt att båda samla och spela Magic.

Sen finns ett annat alternativ: jag kan hitta leklistor från varje expansion på internet och bygga mina lekar utifrån dessa listor. Varför från internet? Jo, för att jag inte kan bygga mina lekar själva. Än så länge hittar jag ingenting...

Hej.
Anledningen till att du inte hittar lekar är för att leklistor i princip uteslutande kommer från turneringar. Och turneringar är aldrig någonsin bara en expansion, undantaget limited (sealed deck eller draft) för första expansionen i ett block.

Vad är då ett "block"? Jo, (normalt sett) tre expansioner som är tematiskt kopplade till varandra. Förra blocket var Return to Ravnica Block, och bestod av följande expansioner:

 • Return to Ravnica
 • Gatecrash
 • Dragon's Maze


Nuvarande block är Theros-blocket och innehåller följande expansioner:
 • Theros
 • Born of the Gods
 • [link="http://www.wizards.com/magic/magazine/article.aspx?x=mtg/daily/arcana/1361"]Journey into Nyx[/link] (kommer i maj)Vad gäller bygga lekar:
Pro Tour Return To Ravnica Top 8 decklists
Pro Tour Return to Ravnica best decks

De länkarna är förstås turneringslekar, och har därmed dels stor andel rares/mythics (i regel den dyrare varianten), och dels är det en hel del kontroll-lekar vilket kanske inte är så lämpligt att börja med som nybörjare. Men det är så nära leklistor på expansionsnivå du kommer komma på nätet. Man kan ta de här listorna som utgångspunkt, och modifiera med kort man har. Men det kräver ju att man förstår kortens roll i leken, något som inte alltid är så lätt. Vissa kort är även otroligt svåra att ersätta.

Därför låter det som att det är lämpligare att du fokuserar på att lära dig bygga lekar. Eftersom din kortpool är begränsad skulle jag rekommendera att du läser de artiklar som brukar dyka upp lagom till en pre-release. De handlar om hur man bygger en lek i sealed deck, vilket i praktiken är ganska nära det du vill göra.

En del av magics charm, särskilt när man är ny, är att testa sig fram, bygga om lekar och kanske skaffa sig några kort som är viktiga komplement till sin lek. Ett första steg är dock att ha åtminstone en lek att spela med, så man genom spel kan se vad som är bra, vad som är dåligt och vad man har problem med. Introlekar gör just detta - Förser spelaren med en grund att börja på. Men ingen introlek någonsin har varit, eller kommer att vara, så som man vill ha den. De är designade för att man som spelare ska upptäcka hål och brister som man behöver åtgärda, men även ha en grundstomme (en lekide, en strategi, ett tema att spela kring) som man kan bygga kring.

Exempel på sådana grundstommar:
 • En lekidé - En snabb aggresiv lek som vill göra mycket skada snabbt
 • En strategi - Använda motståndarens varelser mot hen, t ex genom att spela Act of Treason ihop med kort som gör att man kan offra djur. M14 har mängder av sådana kort (Barrage of Expendables Blood Bairn Gnawing Zombie)
 • Ett tema - En lek baserad på Scry (Omenspeaker, Flamespeaker Adept, Stormcaller of Keranos) eller devotion (Gray Merchant of Aspodel)
 • Ett rare du gärna vill bygga kring - Anax and Cymede , Chromanticore, Mogis, God of Slaughter)
 • En färgkombination - Ta två färger, vilka som helst, och gör en lek med de kort du har. Här kommer du snabbt se att vissa färger verkar fungera bättre ihop än andra, inte sällan pga att de har en annan gemensam grundstomme. Rött och svart med M14 kort leder troligtvis till den strategin jag nämnde ovan.


Du kommer givetvis inte få en bra lek för att du har en grundstomme. Men i princip alla lekar har en grundstomme som leken bygger på. Det gäller bara att hitta de strategier som är mest gångbara, och det gör man genom att testa sig fram.

Tips:
Som tidigare påpekats i tråden så behöver du inte, och bör inte, hålla dig inom expansionerna. En expansion, och även inom block, så kommer det finnas support för kort sinsemellan. Men även utanför blocken finns det mycket att hämta. Observera att event decks sällan (aldrig?) bara är kort från en expansion de heller.


Mitt förslag är att du börjar läsa lite artiklar som handlar om sealed deck. Det brukar finnas sådana tillgängliga inför princip varje expansion. Här kommer några länkar, dock inte så bra som jag skulle vilja ha dem:

Gammal men med fokus på de viktiga sakerna

M14 från Wizards Den här är nyare, men har också en helt annan vinkel. Saknar själva lekbyggardelen, men ger bra tips om hur man får en överblick av vad man har att tillgå.

Skippar man detaljerna kring det nu gamnla blocket Zendikar, så listar Ruel här viktiga komponenter man bör tänka på när man bygger lek, från kurva till manabas.

Youtubevideo om sealed deckbygge i Theros

Ruel igen Snarlik den förra, osäker på vilken som är bäst.

Jag har inte läst igenom allt ovan, och det finns tveklöst mycket mer därute. Observera att Limited har minst 40 kort i leken, medan vanliga lekar har minst 60 kort i leken. Proportionerna mellan antal länder, varelser och spells påverkas av att du a) har fler kort i leken och b) har fler kort att välja bland. Lite tumregler man kan starta med om du gör 60-kortslekar:

 • 23-25 länder. Om du har mycket andra kort som ger mana (Elvish Mystic) kan du ha färre. Har du mycket dyra kort i leken kan du behöva fler länder.
 • Antal varelser: Beror på din lekidé! Kontrolllekar kan spela helt utan varelser (vilket gör att motståndarens creature removal blir döda kort), aggrolekar kan ha nästan bara varelser förutom länder.
 • Antal spells: Se creatures.


Jag skulle rekommendera följande recept för allra första leken:
24 länder
24 varelser
12 spells
Två färger
Ha max 8 kort som kostar mer än 4 mana i leken. Det är troligtvis för mycket, men det är något du får testa dig fram till.
 
Efter 10 år var det dags att skaffa sig en profilbild. :)
Uppdaterad: 11:34:01, 25/2 -14
partysmurphen
JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
@svm s. 19/2 -03

175 rubriker
7354 svar

28. Wizards postade idag en artike... 10:38:33, 4/3 -14  
Wizards postade idag en artikel som är lite matnyttig om man vill lära sig mer om att bygga lekar.

Fokus är på manabas, och det finns en trevlig liten övning i slutet av artikeln.
 
Efter 10 år var det dags att skaffa sig en profilbild. :)
BYT BORD TILL


 
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!