Magic the Gathering
Magic the Gathering32201 medlemmar 803 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1813 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Casual
Extended i förändring

Detta är mitt första försök till en artikel inom Magic. Jag ska försöka analysera Wizards plötsliga storförändring av formatet Extended. Ingen som kollar Magic-nyheter varje dag på Internet kan ha undgått att se de stora förändringarna som är på väg.

av Sajkobeer
18:45, 27/5 -02
läst 954 ggr.
Skriv ut artikel
2 kommentarer

"There will be a significant change to the Extended tournament format when Onslaught rotates into play in the fall."
Citat: Kyle Rose, Magic Brand Manager

Från och med 1 November 2002 kommer dubbelländerna, Ice Age, Homelands, Alliances, Mirage, Visions, Weatherlight och 5th Edition inte att få användas i Extended.
Som det är idag roterar ju Standard var tredje set, Wizards vill att Extended ska rotera var tredje block. Detta enligt Wizards för att ge plats åt nya lektyper och strategier.

"We believe this new Extended Format rotation policy will result in a healthy and challenging play environment with a greatly reduced need for card banning."
Kyle Rose igen.
Så om det nu står klart att Extended ska förändras radikalt då återstår ju endast frågorna: Vilka nya lekar kommer att uppstå? Vilka lekar kommer att kunna spelas men bli sämre? Vilka lekar kommer att reduceras till lovikavantesugande wannabe-lekar? Jag svär dyrt och heligt att försöka bena ut detta i min artikel.

Oath
Oath-leken förlorar en hel del viktiga kort: Gaeas Blessing, Fetch-länderna från Mirage, dubbelländer, Force of Will, Swords to Plowshares, Impulse.
Oath-leken är död! Länge leve Oath!
Nu kan vi totalt glömma oath, åtminstone i dess gamla form. Man kan säkert fortfarande lira oath, men då blir man tvungen att lira den på ett helt annat sätt. Aggro kommer att äga nya Extended med så många kontroll-element borttagna. Det nya sättet att spela oath kommer att vara att oatha upp Thorn Elemental och racea damage mot alla weenie-lekar. Det känns som om det är lite väl instabilt, fast det kan ju funka nu när plogen inte är kvar. Utan Gaeas Blessing kommer det inte att funka ändå! Hej då oath. Du var bra så länge du varade.

Reanimate
Reanimate förlorar Animate Dead. Inte så mycket att förlora. Reanimate-leken älskar att Phyrexian Furnace försvinner, men Morningtide kommer att sätta många käppar i hjulet för den. Detta på grund av att white weenie är en av de lekar som förlorar minst på nya Extended. Att Animate Dead förhindrar evig mana-kombo runda två med Worldgorger Dragon. Inte mycket annat. Exhume och Reanimate är kvar, och stora onda monster gratis har alltid varit en bra strategi. Reanimate kommer att stanna kvar och kommer att vinna en hel del.

Sligh
Sligh förlorar Ball Lightning, Incinerate, Fireblast, Anarchy, Pyroblast, Viashino Sandstalker, Pyrokinesis.
Det känns som om sligh är mindre bra nu. Visst, det finns fortfarande Volcanic Hammers, Urza's Rages, och Mogg Fanatics. Men det stora för sligh är at Illusions/Donateleken dör! Det tjänar sligh mycket på.
Sligh kommer att finnas kvar, tro mig, men när Tempest går bort vid nästa rotation (år 2005), då kommer sligh att dö tror jag.

Donate/Illusions (Trick)
Donate förlorar Illusions of Grandeur och Force of Will.
Det känns som om det kvittar att FoW:en lämnar formatet om Illusions lämnar det, för en kombolek utan sin kombo går ju inte att spela! Visst kan man lira med Delusions of Mediocrity, men det kommer inte att funka. Delusions of Mediocrity har dessutom ingen upkeep-kostnad. Donate-leken är död, och om du frågar mig så tycker jag att det är skönt. Maken till tråkigare lek får man ju leta efter. Tack Wizards för att ni tar bort Donate-leken från Extended! Men måste det göras så drastiskt som genom att ta bort sju set?

White Weenie
White Weenie förlorar inte så mycket tillsammans med Tinker och Reanimate.
Jaja, white weenie (hädanefter WW) förlorar Swords to Plowshares, Empyrial Armor, White Knight och Tithe.
Detta påverkar WW inte så mycket, Mamma Runa (Mother of Runes), Shadow-gubbar m.m. finns kvar, så det ska nog inte vara några problem. Att splasha blir helt uppenbart mycket svårare utan Tithe och duals men om man prompt måste ha in Brainstorm och Meddling Mage så finns alltid Adarkar Wastes kvar. Cirklarna blir bara bättre och bättre på grund av att Anarchy försvinner.
Min lilla speltestning av formatet visar att WW klarar oath-leken bra, så se upp för WW i framtidens Extended. Kom ihåg var du hörde det först, WW är tillbaka på allvar!!

Grow
Grow losar väldigt mycket: dubbeländer, Fetch-länder, Winter Orb, Emerald Charm och Force of Will.
Men det är inte bara enskilda kort som grow-leken förlorar. Den förlorar mycket av det som på engelska kallas synergy mellan kort som Fetch-länderna och Land Grant som hittar duals. Samt det som benämns som gratis Counterspells med Gush och FoW:en. Grow kommer kanske att finnas kvar, men man vet aldrig!
Den får nog ändra taktiken en hel del, kanske satsa mer på Mystic Enforcer, som kommer att dominera formatet mycket mer nu när plogen är borta.

Pox
Pox förlorar Pox, det säger väl allt.
Kanske kommer det att komma en revival av svart i alla fall nu när plogen är borta. Nether Spirit kommer att fungera mycket bättre. Detta kombinerat med Duress och den nya Duressen i Judgment, Cabal Therapy, så kommer svarta kontrollekar kanske att dominera fältet. Braids kommer kanske att hjälpa dem?

Forbidian
Forbidian förlorar Ophidian, Impulse och Nevinyrral's Disk.
Som det känns så förlorar forbiddian en hel del på att Ophidian försvinner. Det finns bara ett annat blått kort som motsvarar det. Som alla vet, Thieving Magpie. Om Ophidian ska finnas kvar så kommer definivt Thieving vara med. Eller kanske kommer det att bli en övergång till svart splash för Finkel?

Stasis
Stasis förlorar Stasis, FoW et.c... som med Trix-leken.
Om man förlorar ett sådant nyckelkort känns det som om leken är stendöd!
Kort och gott: hej då Stasis! Det var kul så länge det varade och det varade länge.

Disclaimer:
Feel free att flama mig så mycket ni vill, detta är min första artikel om Magic så jag har troligtvis gjort alla nybörjarmisstag.
Thats all folks!
PS Ehrnam Djinn äger, men säg det inte till någon! DS

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Tyvärr har originalkommentarerna försvunnit (likt hos många äldre artiklar här på SvM) i den stora databas-corruptionen 2007?

21:11:34, 10/4 -20
  Preorder Ikoria: Lair of Behemoths! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!