Magic the Gathering
Magic the Gathering32208 medlemmar 799 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1813 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Judge
Hur blir man domare?

Hur gör jag för att bli domare? Den frågan dök upp med jämna mellanrum i min inbox och jag insåg att det skulle spara både tid och underlätta om det fanns något skrivet om det på svenska, så här kommer det!

av Scale
21:08, 3/4 -09
läst 6465 ggr.
Skriv ut artikel
6 kommentarer

Jag vill bli domare, hur gör jag?
Låt mig först klargöra: bara för att du blir domare behöver du inte sluta spela, tvärtom! Det är bättre att ha erfarenhet av formatet du ska döma!

Kortfattat kan man beskriva processen så här:
1. Spela turneringar
2. Plugga regler och policy
3. Sök upp en domare för domarträning
4. Ta själva testet
5. Grattis, du är nu godkänd!

Nu är det ju inte så enkelt i verkligheten, då skulle inte den här artikeln behövas.

En väg till lvl 1
Det som inleder vägen mot lvl 1 är oftast god regelkunskap. Du är den som folk frågar om knasiga saker med knasiga kort. Det var här jag började själv. Jag ville lära mig allt om vad som hände när man spelade och jag ville veta, inte bara tro. I Ravnicatider när jag började intresserad mig för reglerna var det enklare än det är i dag. Om du vill vara regelgurun i din stad måste du i dag ha stenkoll på hur kort som Mirrorweave, Figure of Destiny, Mutavault, Snakeform m.fl. interagerar. Många spelare kan de vanligaste situationerna eftersom de har lärt sig vilket kort som "vinner" men om du vill bli domare räcker inte det utan du behöver veta varför!Som tur är blir det inte mer komplicerat än så här, "layer"-reglerna är det svåraste som kommer på ett tag. Dock ska du inte tro att du kan allt för att du har klarat de svåraste reglerna. Minst lika viktigt är de enkla reglerna!

För att få lite användning och praktisk träning är det alldeles utmärkt att läsa och besvara frågor på regelbord. Här på Svenskamagic finns ett utmärkt på svenska och många andra Magicsidor har också forum där frågor ställs. Läs också så många frågespalter som möjligt och försök lista ut svaret innan du läser det. På Svenskamagics regelbord kommer du att se frågor som är enkla (har länder en färg?) till världens knasigaste frågor från någon galen kombospelare (Conspiracy+Prismatic Omen+Life and Limb+Blood Moon).

I början kanske du mest läser, men börja besvara frågorna som du kan så kommer du märka att du svarar på fler och fler (eller i alla fall kan svaret, för det är inte så stor nytta med en sjunde person som skriver samma svar). Här på forumet behöver du dessutom bara svara på de frågor du kan och vill, till skillnad från de frågor du får om du jobbar på en turnering. I mina och andra domares svar på forumet hittar du också tips. Dock är våra svar här är oftast utförligare än vad som är möjligt på en turnering. När du är online har du självklart också tillgång till alla dokument så att du kan slå upp saker, men försök att först tänka igenom vad du vill svara, och sedan kontrollera det emot reglerna. Då lär du dig både vad som finns var i regelboken och att lita på dig själv.

När du känner du redo för att ta nästa steg i den verkliga världen är det dags att söka upp en domare som kan jobba med dig på vägen och slutligen certifiera dig. Alla domare som är level 2 eller högre har möjlighet till det. I Sverige finns det ett tämligen begränsat urval, jag är för närvarande den ende. Så ta kontakt med mig på en turnering eller via mejl/internmejl. Tveka inte heller att fråga din lokala domare spontana frågor vid tillfälle!

Beroende på hur mycket tid jag har över när du kontaktar mig kommer jag svara olika utförligt. Men oroa dig inte för det, så fort jag får tid till det ser jag till att gå djupare. Jag kommer att ställa regelfrågor, fråga varför du vill bli domare och vad du tycker om Magic, be om en personlighetsbeskrivning samt så klart en massa andra frågor om allt möjligt. Motivation är dock den viktigaste frågan i det här stadiet! Allting annat kan läras ut, men hur hårt jag än försöker kan jag inte få någon att bli domare om personen inte själv vill det!

Ett klargörande bara: om du vill börja döma för judgefoils eller boosters, tänk om direkt! Du fixar det enklare om du skaffar ett jobb och köper korten. Det betyder inte att jag ogillar att öppna mina foilpaket efter en hård helg men det är inte därför jag dömer! Om du ska tycka att allt slit är värt det måste du ha någon annan motivation, till exempel att hjälpa communityn, få resa till stora events, testa dina regelkunskaper, eller något annat. Huvudsaken är att du har den, annars kommer du snart sluta döma.

Eftersom de flesta inte riktigt vet vad som krävs av en level 1-domare är det vikigt att du och din mentor går igenom det och diskuterar hur ni tillsammans ska kunna se till att du når fram. Ett viktigt steg på vägen är att bli så kallad Rules Advisor (RA). RA-testet är 25 regelfrågor av ungefär samma svårighetsgrad som regelfrågorna på level 1-testet. Viktigare: de är uppbyggda på samma sätt. Du får alltså chansen att vänja dig vid hur svarsalternativen ser ut, för oftast är resultatet av alla alternativen desamma men vägarna dit skiftar! Läs hela frågan och hela svaret innan du svarar!

Att kunna svara ja eller nej är lätt, det är svårare att förklara varför och få allt i rätt ordning. Förutom RA-test finns det lätta och svåra övningstest på Judge Center. När du lyckas med RA bevisar det flera saker, men den viktigaste är att du kan tillräckligt om regler för att ha en god chans att klara regelfrågorna på level 1-testet. Antingen så har du redan börjat med att hjälpa till som hjälpdomare, eller så gör du det efter du har tagit RA men nu är det erfarenhet med enklare domarsituationer som ska tränas. Deck checks, DCI Reporter, enklare judge calls mm. Förhoppningsvis går allt bra här och då kommer...

Själva testet
Jag kan av förklarliga skäl inte avslöja exakt hur testet ser ut, men en del är offentligt. Testet består till största delen av regelfrågor, och den andra delen är frågor på policy, straff/påföljder vid regelbrott mm.
Detta innebär att man förutom att läsa Comp. Rules åtminstone ytligt ska läsa Penalty Guide, Universal Tournament Rules samt Floor Rules. Den viktigaste av dem är Penalty Guide.Länk till alla dessa dokument. För alla fungerar det inte lika bra att lära sig genom att läsa igenom saker. Be då din mentor att hjälpa dig att hitta ett sätt att lära sig som fungerar för dig!

När jag har skrivit mina test har jag haft med mig ett kladdblock och ritat, dragit pilar och använt det som hjälpmedel för att förenkla för mig. Det kanske inte passar dig men använd basicländer som proxies eller något annat sätt som är bra för dig!

Oavsett hur det går på testet avslutas det med en intervju där ni tillsammans går igenom testet för att se vad du kan förbättra och var du har dina styrkor. Intervjun kommer att vara längre ju kortare tid du och din mentor har jobbat tillsammans, eftersom man tar småbitar ur intervjun löpande under arbetets gång. Det är exceptionellt ovanligt att någon som har klarat testet inte blir godkänd på grund av intervjun. Jag har aldrig hört talas om det. Ställ frågor och var aktiv; intervjun är lika mycket ett samtal där ni båda ska lära er av varandra!

Sist men inte minst skriver mentorn en utvärdering av dig till DCI där han rekommenderar att du blir level 1 och efter en kort tid är det uppdaterat i databasen.

Välkommen som domare!

Bonusbit:
På väg mot lvl 1 är du fortfarande en spelare, så för er därute som har turen att vara på en GP eller PT så kommer här ett tips: Spela main eventet. Går du dag två, bara bra. Om inte prata med Public Events, de behöver alltid extra folk!

Du kommer att få en erfaren domare som partner och han ger dig en snabb genomgång om vad du behöver veta om formatet ni ska döma samt en crash course i allt vad dömande innebär. Det kommer dessutom bli en längre intervju med några andra domare. Beroende på resultaten och om det finns domare tillgänglig som kan testa dig så kan du få ta testet direkt på plats där, om inte så kommer du få tydliga råd om hur du ska gå vidare. I vilket fall som helst är det mycket erfarenhet som du tar med dig vidare i karriären.

Nu har ju inte vi Sverige ingen PT och ingen GP heller detta år. Däremot kommer jag att vara på både Gothcon, Lincon, SM samt en massa andra turneringar. Prata med mig där, eller ännu hellre: hör av dig i förväg så ser vi vad jag kan ordna!

På Gothcon kommer det finnas möjlighet både till testning och en tid för frågestund med mig!

Hoppas vi ses någonstans, och sedan ses igen som domare!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Bra artikel! behövs fler domare...

08:06:41, 9/4 -09
Scale

REDAX
MODERATOR
FSVM - LEDAMOT
SVM TV STREAMER
Linköping
Neverest skrev 11:19, 4/4 -09 Jag läste någonstans om att man förväntas ställa upp på olika kallelser om man är domare, ex. på SM. Hur mycket krav har man som lvl 1? Lvl 2?

Som lvl 2 förväntas du döma på SM mfl turneringar, som lvl 1 är det ditt val om du vill spela eller döma.

11:27:17, 4/4 -09
Uppdaterad: 13:32:51, 7/4 -09
Neverest

FANTASY KING
REDAX
JUDGE L1
HEDERSMEDLEM
Piteå
Jag läste någonstans om att man förväntas ställa upp på olika kallelser om man är domare, ex. på SM. Hur mycket krav har man som lvl 1? Lvl 2?

11:19:51, 4/4 -09
Cartago

JUDGE L2
REDAX
MODERATOR
Huddinge
En domare förväntas inte kunna alla kort utantill. Tror du kan hålla med om att det är viktigare för dig som spelare att domaren ger dig ett korrekt svar snarare än att han ger dig snabbast möjliga svar?! Därför skulle jag svara med "vänta några sekunder så ska jag gå och kolla upp Oracletexten på detta kort".

03:34:03, 4/4 -09
Quadman

JUDGE L1
Oxie
eftersom scale är så jävla cool vill jag också bli domare :D

00:54:09, 4/4 -09
CrowZoneMan

MEDLEM
en fråga som jag funderade både på förra året och året innan dess, som level 1 judge, hur mycket oracletext/korttext måste man kunna? om någon visar upp en Dark Confidant på random chip-chop språk så är det ganska lätt att säga vad den gör, men om någon visar upp t.ex. en Callous Deceiver i random chip-chop språk, ska man kunna det då? jag menar, den är inte vanlig i tournament spel (eller ens casual). men ska man då kunna vad den gör bara tack vare bilden / att spelaren som spelar den säger namnet?

EDIT: som blivande level 1 judge / judge level 1 menade jag såklart..

00:50:37, 4/4 -09
Uppdaterad: 00:51:17, 4/4 -09
  Preorder Ikoria: Lair of Behemoths! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!