Magic the Gathering
Magic the Gathering34896 medlemmar 671 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Turnering
Ett fall framåt

Det var nära att jag slutade med Magic efter PTQ Roskilde för 3 veckor sedan. Allt jag rörde vid gick åt skogen. Inte ens på Magic Online eller FNM i Lund kunde jag vinna en draft. Men när Priceguy lockade med en PTQ i Köpenhamn var det svårt att tacka nej.

av Sajkobeer
20:21, 12/12 -06
läst 3086 ggr.
Skriv ut artikel
0 kommentarer

Jag hade bestämt träff på tågstationen med Fille och Zang för att vi gemensamt skulle ta Öresundståget till Köpenhamn. Snabbt visade det sig att Zang i sista sekunden valt att stanna hemma för att plugga japanska istället för att försöka kvala till Geneve. Jag föreslog då en duo-biljett för mig och Fille, men fick avslag då han har ett månadskort vilket gör att han reser gratis inom Skåne.

Med en lite dyrare biljett än vad jag hoppats på kliver vi ombord tåget och börjar småprata om formatet för dagen: Time Spiral Sealed deck. Jag är inte superpeppad och vet att jag kommer öppna skräpkort i min sealed. Precis samma skräp som fick mig att vilja sluta med magic efter PTQn i Roskilde 3 veckor tidigare. Men Fille är ju alltid Fille. På mindre än 2 minuter har han lyckats övertyga mig med sin sedvanliga entusiasm att formatet är skitkul. Sedan att jag har spelat 30 turnerningar i det och han endast lirat med Time Spiral en endaste gång har inget med saken att göra. Orsaken till Filles entusiasm misstänker jag till stor del beror på att han öppnade en foilad Akroma den enda gången tidigare han spelat formatet nämligen PTQn i Malmö.

I Malmö sluter Priceguy, worim och Njarl upp. Det blir ett par high fives och stämningen är verkligen god. Även ytterligare ett par luffare vid namn Rubblarp, Benny_T, Laddy och Ulfmag1 ansluter till den ständigt växande svenska skaran spelare.


Rubblarp sedd underifrån. Ganska lik Rubblarp sedd ur andra vinklar.


På tåget får Njarl smaka en brutal biljett-stab men ingen bryr sig. Dock kunde jag inte låta bli att småmysa inombords när Njarl först förklarar sin geniala plan att åka på barnbiljett istället för att bemöda sig att organisera en duo/grupp-biljett, och sedan, efter att tåget rullat i 2 minuter får smaka nitisk biljettkontroll utan att kunna visa upp sitt leg eller kunna sitt påstådda personnr. Resultat? Fråntagen biljett och en del förnedring, m.a.o. måste han köpa en ny när han ska tillbaka till Sverige.

Efter biljettrazzian blir det tyst en stund sedan börjar den allt mer upptrissade penismätartävlingen där Priceguy gör allt vad han kan för att briljera med sina detaljkunskaper rörande precis allt mellan himmel och jord. Njarl börjar vid det här tillfället mala på om sin förbannade baseboll och precis lika många personer som det bor intelligenta scientologer i min lägenhet bryr sig om det. Inte för att det bekommer Njarl som under resten av dagen står och muttrar bittert om sin basebollträning hit och pitcher dit. Precis ingen bryr sig vad han har att säga om det, men kul att du kör.

Den nio man starka svenskhorden kliver av Öresundståget vid Nörreport och börjar den sedvanliga vandringen mot Skindergade. "Förbi Barnens Bögehandel (böcker heter böger på danska) och sedan höger" är mantrat för den korta promenaden mot siten.

Väl inne i butiken börjar vi trängas för att få betala 200 DKK för att vara med och försöka kvala till PT Geneve. Trots att Faraos har ett system där man betalar till en person och sedan måste stå i kö på nytt för att regga sig hos domaren så går det förvånansvärt smärtfritt och turneringen startar endast 15 minuter försenad.

Jag öppnar en medelpool med potential för en bra BRsliverlek men den har för tunt med Slivers för att vara riktigt bra. Bland topparna märks Plague Sliver, Sedge Sliver och dubbel Assault // Battery. Övriga rares och timeshiftade kort är inte särskilt bra. Bland annat innehöll poolen 2 Coalition Victory och den obligatoriska Squire som jag alltid öppnar, sigh!

Men som ni intelligenta läsare vet så är det inte poolen man öppnar som man spelar med, oftast. Istället för min Squirepool så får jag en hyfsat svårbyggd pool med bra kort i grönt, blått och svart. Det som är mest utmärkande är dock att den innehåller i princip ingen removal alls. I rött är de tre spelbara korten Orgg och 2 Sulfurous Blast, resten rent crap. I vitt finns det 1 Temporal Isolation och resten fillers.

Det gröna utmärker sig tydligt med en mängd bra gubbar bland annat Balothen, Wurmcalling, Sporesower Thallid, dubbel Might Sliver, och den ofta underskattade Herd Gnarr. För att visa att fru Fortuna är på min sida får jag även Verdeloth the Ancient som ju är ganska bra i en lek med 5 Saprolingproducenter! Det svarta är också väldigt bra med Sudden Spoiling, Faceless Butcher, dubbel Urborg Syphon-mage och dubbel Gorgon Recluse.

Det blir en massa dribblande fram och tillbaka ändå för inga färger är tillräcklig djupa för att jag ska kunna gå på med bara två färger. Till slut bestämmer jag mig för att strunta i den röda retardsplashen och köra en GBu-lek som är i princip helt utan removals, där det blåa i leken utgörs av två stora flygare och två looters. Under lekbyggandet märker jag att för första gången ever i sealed har jag en lek som både spelar de "bästa" korten och har en grym manakurva. Mängder med 2- och 3-drops, väldigt få 5- och 6drops. In fact har jag bara ett enda kort i leken som kostar 6 mana.

Varför har jag aldrig byggt mina sealed-lekar så här förut? Svaret på denna retoriska fråga kommer jag nog aldrig riktigt få veta, sorgligt nog. Den fina kurvan med relativt billiga men effektiva creatures gör att jag kan komma undan med manabasen 8 Forest, 6 Swamp och 2 Island kryddat med en Search for Tomorrow och en Chromatic Star.


Sajkobeer upptäcker att det i Danmark finns svävande miniatyrflaskor.


Match 1 - Daniel, dansk med pågående baksmälla som haft ett långt uppehåll från Magic

Första duellen håller jag på handen ett land av varje sort, 2 Looters, Gorgon Recluse och Verdeloth the Ancient.
Det märks verkligen att han inte är på topp och han spelar slarvigt och okoncentrerat. När mina 2 Looters går igång är det inte svårt att kontrollera partiet från start till mål. När han ligger på 10 liv och jag på 16 har jag 3 tappade gubbar och en untapped Gorgon. Han har endast en 2/2. Då lägger han Ground Rift på min Gorgon och hullar in för 2 i skada. Här är det väldigt tydligt att matchen kommer gå ganska lätt även i nästa duell, eftersom han lämnar över rundan med 5 länder untapped och massa kort på handen.

Jag vinner snabbt därefter med mina Looters.

I duell två lägger jag runda ett Chromatic Star. Då svarar han med att snabbt lägga land och Ancient Grudge på den i sin egen mainphase.

Jag tackar och tar emot och drar mitt kort för stjärnan med ett stort smil på mina läppar. Jag drar en massa land och inte så mycket action. Daniel har nu fått ut tre 1/1-tokens från Empty the Warrens och Mogg War Marshal. Detta följer han upp med Hivestone och Might Sliver, medan jag sitter och sunkar med en Looter och en Thallid Germinator med tre counters på. Jag hinner bli lite nervös innan jag topdeckar en Sudden Spoiling, som jag använder för att döda hans Might Sliver. Därefter drar jag Sporesower Thallid och en Syphon Mage och matchen blir inte så spännande då Daniels lek inte har något svar på Sporesower. Efter 15 minuter ligger jag således 1-0.

I väntan på match 2 berättar jag för svenskklungan om Daniels play med Ancient Grudge på min Chromatic Star och alla skrattar gott över vad som troligtvis blir dagens sämsta/roligaste/underligaste play. Det går bra för svenskarna då 7 av de 9 från vårt tåg har vunnit.

Match 2 - Jörn, dansk som spelat ett par Pro Tours ages ago, typ 2000

I duell 1 vinner jag tärningsslaget och börjar med en suspendad Corpulent Corpse. Han mullar till en sexlandshand med bara länder av typen Mountain. Jag får ut lite Saprolingproducenter, typ Deathspore Thallid och Thallid Shell-Dweller.

Han drar kort på kort utan att få några land. Han stannar ett tag på tre Mountains men får sedan ut en Forest och en Scryb Ranger så han kan börja lägga sina större gubbar. Jag får ut en Herd Gnarr som får tradea med en Halberdier och en Sporesower Thallid. Efter det lägger jag en Baloth som går hela vägen. Jag försökte döda honom genom att knalla Scryben med Deathspore Thallid men svarade han med att lägga in en till och chumpa. Till slut vinner jag en match som nog varit hans om han dragit mer land i inledningen. Hans manabas verkar vara riktigt dålig och då är det viktigt att veta att han har 2 Scrybar och inte bara 1. Whatever.

I duell två börjar han och jag får ingen blå mana till min Errant Ephemeron som jag ville suspenda runda 2. Han ligger lite före i tempo men båda sidorna får ut mängder med Thallids och det blir många sumpare. Inte mycket skada kommer förbi försvarsmurarna. Till slut drar han en Lightning Axe till min Sporesower och kan till slut vinna en tight duell med fler Saprolings än jag.

I duell tre mullar han igen och stannar återigen på fyra land, medan jag får totalkurva ut mängder med bra djur och toppa med Verdeloth.
Han får ut Scryb Ranger och kan genom den spela ut Cockatrice, vilket slöar ner mig totalt. Efter några rundor drar jag min leks MVP, Sudden Spoiling, och kan avgöra rundan efter hans lag dött. När duellen tar slut är det ca en minut kvar på rundan och jag känner mig väldigt uppstressad.

Jag hinner iaf gå på toaletten och dricka lite vatten innan runda 3 börjar.


Sajkobeer mot valfri dansk. Kan mycket väl vara ovan nämnde Jörn.


Match 3 - Thomas, en vuxen man närmare 40 som har med sig sin femårige son till turneringen

I första duellen så är hans rödvita weenielek ett skolexempel på hur man ska slakta långsamma gröna lekar. När jag är nere på tre liv lyckas jag dock stabilisera gentemot hans billiga flankinglag med Verdeloth och en hardcastad Ephemeron. Därefter bjuder han in mig i matchen genom att dra 8 raka land medan jag drar en Syphon-Mage och kan vända livtotalen från 3 - 20 till 15 - 8. Under tiden lägger jag även ett flertal gubbar men han har flera kort på handen och en Castle Raptors i spel så jag vågar inte bli aggressiv. Det är total standoff och ingen vågar anfalla alls.

Jag pickar in en del i skada med mina Looters och plötsligt är mitt library tunnare än en fotomodell. Då lägger den glade dansken ut en Soltari Priest och Stormbind och börjar skjuta ihjäl mitt lag samtidigt som han pickar för två varje runda. Jag försöker maximera mitt antal Saprolings och drar sedan in i Sudden Spoiling. Med fyra kort kvar i libban kan jag alphastrikea in för dödlig skada med ganska god säkerhetsmarginal trots att han har 5 kort på handen och 13 land i spel. Väldigt mycket tid av rundan gick till denna duell och flera gånger under brädningen ber han mig att snabba på.

Duell två är en parodi på vad Wizards menar när de pratar om värdet av "player interaction" d.v.s. andledningen till varför de dissar typ 1.
Jag får efter en mulligan nämligen inga Forests men kan inte ta om. Jag kommer efter tidigt i partiet och han vinner på nolltid. När jag dör har jag två gubbar i spel och han har 17 liv. Inte så kul, nu gäller det att vinna snabbt. Den som lyckas med det har en mycket god chans på att komma till top 8 eftersom vi bara är 33 spelare i turneringen.

Duell tre så flyter allting så lätt för mig. Thomas mullar men kan ändå inte dra en endaste Plains till sina hermillions med vita kort på hand. Jag är väldigt nervös eftersom han har 5 Mountains i spel och jag såg en Word of Seizing både i parti ett och två. Jag spelar runt den så gott det går men får ändå smaka av den till slut. Det gör ändå inte så mycket mer än att det tar tid. Jag har fyra gubbar i spel och han har fortfarande ingen Plains. När han hör domaren ropa Time!!! scoopar han direkt då han inser att han inte kan få till en draw. Jag blir själaglad och går runt och highfivear lite olika svenskar. Det verkar inte gå klockrent för mina homies Priceguy och Fille men de är relativt glada ändå. Njarl går runt och tjatar om baseboll och hur bitter han är då han dragit 15 land i rad. Jag känner medlidande för landflooden, men baseboll mina vänner, det är jävligt ointressant!

Hela Faraos står nu lutade runt bord tre där Ratchke aka MiniOots sitter med sin blåsvarta lek som gått till time för tredje rundan i rad. Det ser ut att bli draw eller förlust för honom men i den tredje extrarundan så hardcastar han Deep-Sea Kraken med Endrek Sahr, Master Breeder i spel och kan vinna med hermillions av Thrulls till sin motståndares stora förvåning. Ok att Greater Gargadon + Arena som Mini-Oots motståndare förlitade sig på är en bra kombo, men den är ju LÅNGSAMMAST norr om ekvatorn.

Match 4 - Rubblarp, mannen som alltid spöar mig på bord 2 efter några rundor i varenda prerelease

Med 3-0 i ryggen och en inte alltför avlägsen top 8 så är jag inte så lite nervös inför matchen. Rubblarp är som vanligt hyperkoncentrerad och svara knappt på tilltal. Men vi hälsar på varann och smalltalkar lite om att vi ska ses i top 8 innan matchen börjar på allvar.

I första duellen börjar jag med en Deathspore Thallid som följs upp av en Thallid Germinator. Rubblarp lägger runda ett Plains och runda två Mountain, tar upp Mountain till handen och lägger Plains. Tråkig och kompetitiv som jag är säger jag ifrån och han blir tvungen att suspenda 3/3:an med protection from black istället för att få lägga sitt plains och den reggande flanking-2/2:an. Rundan efter lägger jag Sporesower Thallid och hullar in för random skada. Rubblarp lägger Cavalry Master och jag tycker läget ser illa ut.

Har han fler flankers nu så vet jag inte om jag kan vinna. Jag skickar in min Germinator med tre counters på mot hans ensamma Cavalry Master i hopp om att tradea. Rubblarp tänker så länge att klockorna stannar, men bestämmer sig för att inte tradea.

Han har tittat på min lek innan rundan och sett mitt enda combattrick i leken, Strength in Numbers, vilket skrämmer honom från att blocka. Jag leder alltså med 4 i liv typ 18-14 eller så. Jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände eftersom jag är så nervös. Men Rubblarp gör en attack och jag gör några uppenbara blocks, men då kommer Sulforus Blast och pajar min combatmatte helt.

Det spelar dock ingen roll eftersom jag sparade min Stormcloud Djinn förra rundan till förmån för min Viscid Lemures. Allt dör nästan och jag kan stabilisera med en Stormcloud Djinn och rundan efter en Ephemeron. Rubblarp räds ej och lägger Lightning Axe på den ena och Temporal Isolation på den andra. Rundan efter drar jag Wurmcalling och lägger den som en 5/5a. Rubblarp har ingen action och till slut får min 5/5a gå hela vägen med en Strength in Numbers för 3 på sig när Rubblarps enda sumpare blockar min 2/2:a.

Andra duellen är tightare men jag får vinna genom att jag topdeckar Swamp och Swamp till en Swamplös hand runden efter drar jag Sporesower Thallid och sen Sudden Spoiling. Nervositeten gör att jag inte kommer ihåg det hela klart men jag vet att jag inte vann på grund av att jag spelade ut Rubblarp utan på grund av att min lek gav mig precis det jag behövde vid exakt rätt tidpunkt.

4-0 är så otroligt skönt så det går inte riktigt att beskriva. Fem minuter efter att rundan slutar föreslår Ratchke en draw och jag och PG som droppat kan sticka iväg och käka något. Snabbt besök på random kinesrestaurang och en stor Carlsberg för att fira min första PTQ-top 8. Under middagen så ger jag min gode vän Priceguy uppdraget att fotografera top 8:an, vilket han accepterar med äran lika stor som hans outsinliga kunskaper om magicregler. Watch out för den kommande veckans regelfråga är allt jag har att säga.

Runda 6 tar jag en draw till. Mannen som föreslår drawen heter Skint här på svm. Jag har aldrig sett honom innan men när vi byggde våra lekar i top 8:an var han trevlig och artig.

Under runda 6 så går hela det svenska sällskapet till Strögets Pizzabuffe, all you can eat, kun 59:- DKK. Det hela mynnar ut i någon idiotisk ätartävling mellan Njarl, med en matchvikt på iaf tresiffrigt i kilo, samt den smått anorektiske Laddy med en matchvikt på max 65 pannor. Njarl tjatar om baseboll och ingen bryr sig fortfarande, speciellt inte Rubblarp som frågar alla runt bordet vilka färgpreferenser de har inför top 8-draften. Njarl vinner tillslut bulimitävlingen med 10 slices mot 9 och vi drar tillbaka till siten igen.

Dags för top 8-draft!


BennyT i färd med att fullständigt outdrafta alla andra kring bordet.


Jag firstpickar en Benalish Knight i ett paket som får mig att må lite illa, så dåligt det var. Sedan får jag vad jag uppfattar som en tydlig signal att gå rött. Pardic Dragon passas till mig. Den följs upp av mängder röda och svarta kort; jag får Fiery Temper, Urborg Syphon-Mage, Flamecore Elemental, Keldon Halberdier, Skulking Knight och en trettonde-pick Ghostflame Sliver. Jag är nöjd då leken har massor av billiga och aggressiva djur.

I pack två kommer inte ett enda rött kort men de svarta fortsätter och jag får dubbel Feebleness, en till Syphon-Mage, Trespasser il-Vec, Skittering Monstrosity, ytterligare en Skulking Knight och en Mindstab. Jag gråter inte för detta eftersom jag förväntar mig goodies i rött i 3e packet.

Men vad händer? Jag blir totalavsågad från både rött och svart av någon konstig anledning. Mannen till höger om mig började som vit men bytte till rödblå trots att han passat Pardic Dragon! Till höger om honom sitter Benny_T och myser med sin svartgröna lek. Vad kan jag säga? I tredje packet kommer ett knappt några röda eller svarta bilder alls. En Rift Bolt är allt jag ser av värde i mina färger, så jag får stabba en och annan grön och blå bild men jag känner redan här att någon som är djupt vit eller blå borde ha mycket bättre lek. För varje pick så känner jag hur min lek blir sämre relativt de andras.

Det märks snabbt att kvaliteten på korten inte är så bra som jag hoppades på i första packet. Manakurvan är rena rama motsatsen till den smootha kurva jag hade i leken som jag vann swissen med. Min draftlek har tio tredrops, ett fyrdrop, ett femdrop och ett sexdrop. Dåligt you say? Men leken är väldigt aggressiv och kan kanske överraska? Efter att jag byggt samman den så kollar Priceguy och Ulf på leken, Priceguy säger att jag inte ska klaga allt för mycket och Ulf kallar leken för jättebra. När Ulf säger att den är jättebra känner jag att det var ju synd.

Kvartsfinal - Jörn, samma motståndare som i runda två

I duell ett missar Jörn landdrop nr 2 och 3. Min lek flyter inte på så optimalt och han har Lightning Axe på mina stora djur.
Till slut blir det megastall med hans Thallids mot min Urza's Factory som jag till slut lyckas vinna. Hur vet jag inte riktigt.

Duell två får han en aggressiv start med två Blazing Blade Askari och jag får mulla in i en tvålandshand som inte är mycket att hurra för men jag kan i alla fall inte ta om igen. Det går bra i några rundor men min lek är inte tillräckligt kvalitativ och mina Skulking Knights är ett mycket dåligt motmedel när han har en aktiv Thallid Germinator. Att jag sen får en varning för att jag inte kan hantera min Sangrophage visar att jag ändå blivit lite trött av dagens intensiva bildvridande.


Sajkobeer varnas av mannen uppe till vänster, en dansk domare som talar svenska.


I den tredje duellen så mullar jag en gång och håller på en hand med två Swamp Pardic Dragon, Corpulent Corpse, Keldon Halberdier och Blazing Blade Askari. Jörn får väl ingen superstart men jag drar inte land tre förrän runda fyra, och då har han redan kopplat ett grepp. Jag lyckas till slut få ut det suspendade liket och faktiskt en Flamecore Elemental, Jörn spelar långsamt och korrekt trots att han ser att vinsten är nära. När jag betalat echo för min Flamecore får den en blixtyxa i skallen och jag har en ensam blockare mot hela Jörns lag. Jag scoopar och får ett "lycka till nästa gång" som reaktion på min utstäckta hand. Bredvid sitter Benny_T och scoutar på sin motståndare. Även Njarl sitter bredvid och i egenskap av enda person i lokalen som inte är domare eller kvar i turneringen så gör han vad? Du gissade rätt! Håller en monolog om baseboll såklart.

När jag ska casha in mitt pris för femteplatsen så meddelar domaren lite försiktigt att de har slut på Time Spiral-boosters. Jag plockar mycket besviken till mig sex Coldsnapboosters och lägger i fickan på min skinnpaj. Domaren frågar försynt om man inte kan byta Coldsnap rakt av mot Time Spiral i någon butik i Sverige. Nej svarar jag hårt, det fattar du väl. Affärer är just affärer och inte välgörenhet. Well säger domarn här kan man göra det. Vi säljer ju ändå boostrarna till samma pris oavsett expansion.

Att domaren inte fattar hur deras inbytespolicy kan ha något att göra med att de har slut på Time Spiral är för mig ett bevis på att man fortfarande idag kan driva en Magicbutik framgångsrikt utan att behöva kunna något alls om ekonomi, administration och dylikt. Jag trodde sånt tog slut när farsen Kållereds TV-spel och tidningar gick i konkurs, men tydligen inte. I övrigt tycker jag att turneringens organisering flöt helt fläckfritt. Inga nämnvärda förseningar, inga konstiga domslut som senast jag var där, allt gick mycket bra och stämningen var god. Tack för det Faraos!


Rubblarp är faktiskt lika koncentrerad som han ser ut.


Jag blev först ganska besviken på att behöva åka ut i två snabba dueller som inte var särskilt jämna, men efter en stund går det upp för mig. Detta var min första PTQ-top 8! Helt klart ett fall framåt, för egen del. Jag vann t.o.m. swissen! Inte för att det spelar någon större roll när jag åkte ut i kvarten och Rubblarp kunde ta hem hela skiten, men i det stora hela var det en mycket glädjande dag för mig då jag, medioker som jag är, betraktar detta som en av mina större triumfer inom magic. Glädjande är det givetvis även att det var fyra svenskar i top 8:an på en PTQ Danmark. När hände det sist?

Props
Priceguy, alltid en goodguy! Trevlig, kvick, intelligent och bitsk.
Faraos Cigarrer, för en mycket bra turnering med undantag av priserna.
Min Sealedpool, som visar att man kan vinna en swiss utan removals
Random kinesrestaurang, för den godaste ölen jag druckit på länge!

Slops
Njarl, SLUTA TJATA OM BASEBOLL ingen vill höra!

 

Artikel-feedback

Ingen har kommenterat "Ett fall framåt" än.


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!