Turnering
Invasion Tour - Från 0 till 100 och tillbaks igen - Nu är den stora finalen!

Ett kapitel i boken som svensk Magic håller på att ta sig fram till sina sista sidor. Denna skrivelse är en inbjudan till dig att både läsa om vad som varit, hur vi kom hit och vara med och bestämma hur fenomenet ska avslutas om två veckor.

av Olly
22:50, 10/3 -24
läst 3383 ggr.

Invasion Masters spelas helgen 23-24 mars i Norrköping såsom de flesta av Invasion Tours drabbingar. Läget är strategiskt beläget längs E4:ans östra svans, åtnjuter nästan 500 kvm* spelyta och råkar av en händelse vara lagringsplats för SvenskaMagics streaming-utrusning.

Det finns inga planer på att någon Tour kommer att dyka upp igen i Norrköping inom snar framtid vilket gör Masters-helgen till ett väldigt speciellt ögonblick för alla inblandade.

*Innan ombyggnationen där gamingdatorer snodde åt sig en del yta

Hur allt började

I slutet av mars 2022, nästan på dage av Masters, hölls den första upplagan av Invasion Tour. För alla som på något sätt hade bidragit i planeringen, utförandet eller spelandet var detta en magisk dag.Deltagare på Invasion Tour 1

Att det över huvudtaget dök upp spelare som ville spela competitive magic på det sättet som vi visionerat var… en lättnad. Den gemensamma känslan av Invasion Tour var nog just det, en lättnad. Nu i efterhand när vi arrangerat både större event och över fler dagar går det att skratta lite åt hur spänd huvudorganisatören var på den tiden.

Nu var bollen i rullning och det gick inte att backa sig ut ur alla löften åt något håll. Nu var det bara att åka.


Domargänget med Head Judge Jakob Lernhage med de ambitiösa tröjorna och namnskyltanra från Tour-merchen. Huvud-domarens tröja passade visst inte, men ingen fick sparken för det.

Konceptet tydligt

Hur Invasion Tour skulle erbjudas folket var tydligt. Det skulle vara något som aldrig funnits i sverige tidigare. Ribban skulle läggas högt direkt, inga smakprov, test eller beta-test. Framför allt skulle Touren ge en nationell tillhörighet till alla magic-spelare i sverige, en gemensam nämnare. För det andra skulle det ge alla competitive-spelare en mening med livet, en friskt bris, en hopp för framtiden, en Rohirrim-uppe-på-krönet-medsolen-i -ryggen-känsla.

Alla som vann skulle kunna bli påminda som Touren för all framtid, om de önskade. Således skulle alla, utan undantag, få med sig en pokal hem. Top 8 skulle få playmats - men de fick inte bli uttjadade och tappa sitt fomo-värde. Därför togs playmats fram i perioder, tre turneringar per playmat som mest.

En annan ingrediens var att kommunikationen skulle kännas annorlunda och professionell. Några av er kommer läsa detta och tänka “Varför läser jag om detta för första gången nu?”. Med all rätt, då vi inte lyckades med all kommunikation, vilket är den största anledningen att det nu inte blir något solklar fortsättning.


Top 8 på Invasion Tour 1, ett historiskt “Fellowship of the Tour”


Finalen mellan Ville Hautala (Izzet Murktide) och Jonatan Nahnfeldt (Temur Rhinos)


Vinnaren Ville Hautala från Eskilstuna med pokalen och playmaten


Ville Hautala med två Modern-kort som två år senare fortfarande är Modern-legala, det trodde man inte då.


Den “nya” kommunikationen som inte nådde ut, ironiskt nog.

Olika format

Om vi skulle engagera hela sverige skulle så många som möjligt få se sina favorit-format representerade. Valet föll på Pioneer, Modern och Legacy som huvudformat för hela Touren.


Andreas Hofverberg tog hem första Legacy-eventet med Mono Red Painter.


Ted Kållberg vann första Pioneer-turneringen med Rakdos Sacrifice.Regional Championship Qualifiers gör entre och ställer till det

Vi var alla otroligt glada att Wizards lyckades landa regionala avtal med turnerings-organisatörer som skulle ordna så att vanligt folk kunde lägga orimliga mängder pengar på att resa för kvala till Pro Touren igen.

RCQer blev nu en del av Invasion Tour, vilket kändes naturligt. If you can’t beat them, join them. Att det nu skulle finnas så mycket turneringar att det räckte och blev över var tydligt och vi ville inte biudra till en övermättnad genom att arrangera separata RCQer (vilket hände ändå)


Den största turneringen, juli 2022, ca 70 deltagare. Varmt var det. Modern var formatet. Tavlorna en del i “nya kommunikationen”.


Final i mega-RCQn mellan Johannes “Sälen” Alberyd och Pierre “Pierre” Carlsson på Izzet Murktide respektive Jeskai Breach.


Emil Falkhjerta och Ville Hautala övervakar finalen från casting-rummet. En av 25 tryckta Invasion-kepsar på Emil.


Sälen vann!

Dags för Invitational

Första året av Invasion Tour hette den stora final Invitational. Ett ganska bra namn på en final, om ni frågar mig. Alla var ju inbjudna, om man bortser från dem som inte var det. De 16 bästa spelarna i landet, enligt Touren, skulle göra upp i flera format, två dagar och 15 rundor.


Återigen lyckades formgivningsteamet vesäntligt bättre än marknadsföringsteamet, vilken bild.
Invitational spelades som följer:


Dag 1:

Tre rundor Dominaria United Draft
Tre rundor Pioneer
Tre rundor Modern

Dag 2:

Tre rundor Dominaria United Draft
Tre rundor Legacy

Top 6:*

Modern

*Top 6 var något vi experimenterade med där de två bästa i swissen gick direkt till semifinal och placering 3-6 gjorde upp om platserna. Tanken var att det skulle vara ett mellanting där Top 4 var lite väl hårt och Top 8 var för lätt.

Förutom en massa typiska Turnerings-priser fick vinnaren av Invitational bli förevigad som valfri token!
Ställningen efter 9 rundor dag 1Summering dag 1


En av kvartsfinalerna där Hofverberg vann, grafik från streamen
Christoffer Lyngsaa toppade sitt 2022 som vinnare av Invitational, väldigt välförtjänt.Framsidan på Christoffers Treasure-token


Och bakisdan!

Hört från Top-borden på Regionals i Sofia, 2022:

Spoiler:

“Oh, you are Swedish”

“How did you know?”

“You have the Invasion playmat”


Exakt hur denna gentleman införskaffat sig vetskapen om Invasion-loggan är inte helt klart. Men klart var att vi gjorde allt för att synas i ett led att att “någon gång i framtiden” göra Touren en grej utanför sveriges gränser, mest troligt skandinavisk.2023 i ett svep!

För att du inte ska tappa livsgnistan kommer här hela 2023 i ett svep - precis när du tänkte “Nej, ska de summera hela 2023 också??”


Rasmus Enegren vinner första Open-turneringen med Rakdos Midrange i Pioneer.


Jim Nurminen tog hem Classicen (söndagsturneringen) med en nyinförda Classic-plaketten. Alla Tour-turneringar var nu en hel helg med Open på lördag och Classic på söndag.


Dansken Lucas Hyttel knep Open-turneringen i Göteborg och tog även han hem ett exemplar av den uppgraderade pokalen med Temur Rhinos.


Giacomo Colombo tog hem Classicen med 4C Rhinos.


Juan Jimenez knep Legacy-eventet utan att tappa ett game under hela helgen med Death and Taxes, makalöst!En vild Lyngsaa dyker upp! Christoffer visar att takterna sitter i.


Lincon! Tobias Petersson vinner Invasion Open på Lincon och kniper en RCQ-plats till Athen.


Rasmus Enegren vinner Invitational för säsong 1 2023 (sommar)...


… och väljer även han att bli en Treasure-token!


Varför vi envisades att hålla det mesta på engelska kan vi väl ha som ett litet mysterium?


Marcus Johansson får äntligen kyssa bucklan! Tydligen en lagtröja han har på sig.


Vidar Wobbe vinner också en Classicen dagen efter med en likadan tröja… Hmm. Märk här hur back droppen har bytts från Invasion till Mindstage.


Skam den som ger sig! Maximilian Höglund tar hem Invasion Open i Sealed Deck.


Viktor Alfredsson är ett typexempel på en spelare som gärna hade vetat om Touren tidigare. När han väl upptäckte den, ja då bara vann han och vann han.


På Invitationalen i februari var det till slut Vidar Wobbe som tog hem det efter en final mot Tobias Fjellander. Formatet som fick glänsa under helgen var Standard.

Masters 23-24 MarsOm ca två veckor går turneringen äntligen av stapeln. Spelarna själva vet inte exakt vad det är som väntar, eftersom du kan vara med och bestämma vad som ska spelas.

Masters Spelschema

Dag 1

10:00 - Standard 3 rundor
14:00 - Pioneer 3 rundor
17:00 - Modern 3 rundor

Dag 2

09:00- Publics Choice Limited (veckans omröstning SvenskaMagic)
14:00 - Legacy 3 rundor
17:00 - Top 6 - Top seed väljer format

De kvalade till Invasion Masters är:

Rasmus Mussie Enegren - Stockholm
Maximilian Aldreen Höglund - Uppsala
Marcus oxx1 Johansson - Falkenberg
Caleb callebjorn Björnler - Eskilstuna
Jonatan Isanion Larsson - Borås
Tobias Scale Fjellander - Linköping
David Dbvold99 Bagstevold - Uppsala
Christoffer AlteC Lyngsaa - Borås
Tobias Xnews Pettersson - Norrtälje
Samuel Zangfang Giselsson - Ronneby
Mick Mickroman Björkman - Borås
Vidar wobbsterr Wobbe - Kvibille
Gustav Loka Johansson - Uppsala
Johan Thegerman Degerman - Åkersberga
John Nohj Jansson - Uppsala
Christoffer Klicken Rosenvik - Norrköping

Var kan jag följa detta?

Som alltid så följer du det på Mindstages twitchkanal på Twitch.tv/mindstage

 

Artikel-feedback