Magic the Gathering
Magic the Gathering34575 medlemmar 718 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1889 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika [EDH]
Commander: Magar of the Magic Strings

Det är dags för mig att skriva lite nytt om byggande av Commander-lekar. Tiden bara springer iväg och Wizards har pressat ut så mycket nya produkter (och Commander-lekar) att jag känner att jag inte längre hänger med i deras tempo.

Wizards släpp har också medfört att det tryckts så många nya potentiella Commanders på sistone att jag inte vet riktigt vart jag egentligen vill vända mig. Av den anledningen har jag valt att gå till humor-setet Unfinity som släpptes förra hösten. Det setet var ju unikt på så sätt att det trycktes eternal legala kort.

Jag kommer ha ett budget fokus när jag bygger min färdiga lek och precis som tidigare kommer leken levereras ut till någon som behöver en lek där ute i Sverige.

av Discus
13:35, 10/10 -23
läst 3248 ggr.
Skriv ut artikel
5 Kommentarer

Super Secret Tech
Denna gång tänker jag vandra mig tillbaka lite i historien och prata lite om humorset. Humorset är historiskt sett kort som tryckts enbart för flavour och det allra första sådana setet hette Unglued och det kom 1998. Alla kort från det setet var silverborded förutom basic länderna och det var där det första fullart länderna dök upp ihop med fullart tokens. Jag vet inte hur det kändes att spela med en Blacker Lotus och riva sönder ett kort för att få tillgång till 4 mana. För jag var inte själv med på den tiden men jag fick uppleva mitt först unset när Unhinged dök upp 2004.
För mig fanns det två väldigt speciella kort från det släppet. Först hade vi Old Fogey som gav mig min först inblick i hur komplicerat allt kan vara med regler när man ska lista ut vad som händer med phasing, cumulative upkeep, echo och fading när de ska trigga allihop i upkeep. Sedan fanns även kortet Blast from the Past som jag tyckte hade så underbara flavour i form av att vi spenderar en massa mana och gör si och så, för att sedan avsluta med att vi sparkar in en liten goblin. Vi hade även ett lokalt format i Linköping på den tiden som hette Cap som gjorde att jag även kunde spela med de korten i ett constructed format.

Annars är väl noterbart att det var i Unhinged som vi har ett kort som tryckts utan att varit med i någon form av officiellt släpp i form av Super Secret Tech. Det är kort nummer 141 av 140 i det setet. Vet ej hur många kort som tryckets av den men man kan nog lätt se den som en föregångare till det som sedan blev Mythics.
Vår general - Magar of the Strings
Om vi nu hoppar fram lite i tiden till det som kan kallas nutid så släppte Wizards för snart ett år sedan Unfinity. Det var unikt på så sätt att silverboarded togs bort för att markera att ett kort inte var legalt i constructed play. Istället har vi nu fått ett ekollon på plats där hologrammet hör hemma. Det låter givetvis lätt när man säger det, men jag kan tänka mig att det är inte överdrivet många som spanar på hologrammet för att se ifall ett kort är legalt eller inte när man är nybörjare.
Med detta så fick vi också något helt nytt och det var att vi fick kort som är legala att spela i Commander och eternalformaten (nej, jag räknar inte Steamflogger Boss som kom i Unstable) och man blev tvungen att kolla på alla korten för att försäkra sig ifall de är legala eller ej. Det var nog många som blev förvånade i början när det helt plötsligt skulle spelas stickers i Legacy för att Wizards kom på att de skulle göra ett kort som kunde rampa mana bättre än alla andra. Enligt mig borde inte stickers ha blivit legalt och frågan är väl om det inte finns fler kort som hade passat bättre utanför tävlingsscenen när det gäller magic. Nu är det som det är och det är också här jag själv har funnit det kort som jag tänkte skulle få en Commander-lek designad för sig. För med Unfinity fick vi inte bara häftiga planeswalkers som Comet, Stellar Pup utan vi fick även en Minotaur i form av Magar of the Magic Strings.
Magar of the Magic Strings

Wizards har om vi tittar tillbaka lite i historien försökt att minska volymen text på korten genom att introducera keywords för kort och det har också varit deras uttalade policy att de vill förenkla för spelarna. Det ska vara möjligt att överblicka vad ett kort gör och vad det har för förmågor.

Det har väl fungerat så där enligt mig, för självklart har vi fått förenklande saker som lifelink, unblockable osv men vi har också fått kort där Wizards istället har gått bananas och se bara ett kort som vår älskade/hatade apa som genom keywordet Dash kunde få plats med allt de tyckte den skulle ha. Nu hade det iofs fått plats med lite mer. Varför fick den exempelvis inte Trample också? Det fanns ju utrymme?

Med det sagt är det dags att läsa textboxen hos Magar:

1BR: Note the name of target instant or sorcery card in your graveyard and put it onto the battlefield face down. It's a 3/3 creature with "Whenever this creature deals combat damage to a player, you may create a copy of the card with the noted name. You may cast the copy without paying its mana cost" and "If this creature would leave the battlefield, exile it instead of putting it anywhere else."


Wizards måste verkligen kämpat med att få ner texten för att få med allt de ville ha med. För att lättare kunna läsa vad kortet faktiskt har för förmåga så har jag delat lite i texten...

1BR: Note the name of target instant or sorcery card in your graveyard and put it onto the battlefield face down. It's a 3/3 creature with "blablabla" and "If this creature would leave the battlefield, exile it instead of putting it anywhere else."


Det gör att vi vet att om varelsen dör, så ska den exilas, inga konstigheter. Då går vi över till det unika för kortet:

“blablabla”= Whenever this creature deals combat damage to a player, you may create a copy of the card with the noted name. You may cast the copy without paying its mana cost


Detta är riktigt häftigt och det handlar då inte enbart om att vi kan spela spela potentiellt dyra kort utan att betala dess manakostnad. Det som är viktigt här är att varelsen finns kvar och kan fortsätta att gör sin grej om och om igen. Det är något som för mig känns trevligt och något jag tänkte nyttja i den Commanderlek jag nu tänker bygga.

Vi har några aspekter att hantera här. För det första så behöver vi få ner häftiga spells i graven om de ska bli 3/3:or som slåss. Utöver det så behöver de få möjlighet att slåss. En 3/3 kropp är inte jättestark i Commander och det kommer behövas lite stöd för att de ska kunna göra skada. Nu har man generellt sett flera motståndare, så någon är säkert öppen för att slå på ibland men det kan vara bra att vara medveten om det. Ett sätt att hantera detta är att ge mina varelser Unblockable och Haste. Haste då det inte är jättesällsynt med massrens och ett tomt bräde vill man gärna nyttja om det går.


Discard / Fyll upp gravChainer, Nightmare Adept
Syftet med leken är för att ta det enkelt, fyll upp graven med häftiga spells och spela dem "gratis" genom Magars förmåga att skapa varelser. Det är givetvis inte enkelt i grund, då vi har motståndare som kanske tycker att det är rimligt att vi inte gör så. Graveyard-spel kan vara vanskligt och beroende på lokalt meta så finns det mer eller mindre hat mot den typen av spel. Det gör att jag kommer försöka vara medveten om att alla "häftiga" spells ska kunna ha en möjlighet att spelas på normalt sätt. Efter lite sökande, begrundande och fann jag att följande spells kunde vara relevanta i denna lek för att fylla upp graven.
Om jag tänker rätt så ska även Chainer, Nightmare Adept kunna användas för att ge mina varelser haste. Nu är jag egentligen emot att ha med tutors i blandade former men har ändå inkluderat några här för att det känns som att de kan ha ett gott syfte i en lek som denna.


Häftiga spells
Nu har jag en plan för att fylla upp graven. Då behöver jag bara komma på lite häftiga spells att spela. Så det finns någon funktion med att göra allt. Nu kan man konstatera att instants/sorcerys som fyller upp graven givetvis kan användas som ett sätt att ge leken kortekonomi men utöver dem vill jag ha kort som gör häftiga saker. Efter lite mer begrundande så fick jag fram en lista av intressanta spells för detta ändamål.


Spela från Copy / Exile / Graveyard
Det känns som att när jag ändå håller på att fylla upp graven kopierar och exilar lite hit och dit, så kan det passa att inkludera lite spells som antingen gör likadant eller nyttjar detta. Det jag tänker på är följande:


ComboSavage Beating
Det här med combo är alltid en diskussionsfråga. Ska man ha dem med eller blir det orättvist på något sätt? Man kan alltid diskutera ifall man ska spela med sådant och ifall man gör det, hur ska man balansera det? Om vi tar ett enkelt exempel som jag själv använder mig av ibland så har vi combon med The Locust God och Skullclamp. Rent praktiskt är det en fantastisk synergi som genererar två kort och en haste flygare för varje mana som du har tillgänglig. Om du adderar in Ashnod's Altar i detta så får vi istället en oändlighetskombo som enbart begränsas av storleken av ditt bibliotek.

För min egen del anser jag att båda varianterna ovan kan fungera, för det är inte speciellt svårt att stoppa dem men jag har full förståelse för dem som anser att ingen av varianterna borde få spelas. Genom designen på Magar ser jag möjlighet för combo här om det lokala metat tillåter det:
Alla dessa säger samma sak egentligen. Anfall igen och igen och igen... det är kanske något som kan adderas men frågan är väl om man vill addera det? Det känns som att jag kommer addera en av dem för att ge en möjlighet för det. Tillåter inte det lokala metat att man spelar den, så behöver man ju inte spela den.
Haste / Unblockable / Destroy
Jag nämnde att det kan vara svårt att få igenom skada då det vi främst vill anfalla med är 3/3:or och då kan det behövas lite hjälp. Lyfter här det jag funderar på att addera för att få assistans. Det handlar om att göra unblockable, ta bort hinder och ha Haste.


Manafix
När det gäller manabasen så handlar den här leken egentligen inte så mycket om att accelera mana och spela något stort utan mer om att försöka se harmlös ut och sakta pressa upp manan och förmågan att spela spells. Flertalet av de spells som fyller upp graven ovan genererar även treasures och det var en medveten tanke för att få upp volymen mana. utöver det har jag inte tänkt mig så mycket mer än att vi ska ha tillgång till rödsvart mana och lite "normalt" manax.


Personliga preferenser
Det finns alltid kort som man favoriserar över andra kort. Här listar jag några kort jag funderar på om jag inte skulle kunna vara sugen på att spela i den här leken. För mig är det för att de allihop är stabila och bra instant/soreceries:


Den färdiga leken: Magar of the Magic Strings
Det var många kort jag listade ovan och när det gäller budget så försvinner vissa kort för att de helt enkelt är för dyra för att få plats i en lek med en budget någonstans mellan 500kr och 700kr. För den som har en större budget så finns det flera möjligheter att spendera lite mer men skulle säga att den lek jag skapat bör fungera utmärkt som en start på leken i varje fall. Sedan handlar självklart allt om tycke och smak. Kom gärna med idéer om kort jag borde adderat och protestera gärna högljutt mot kort som absolut inte borde vara med.

Spoiler:

Commander - Magar of the Magic Strings (Budget)

EDH / Casual

Av: Discus
00:14, 20/9 -23

Discus kommenterar:
Jag skriver ibland artiklar och vad denna lek handlar finns beskriven i den länkade artikeln.

Generellt sett handlar det om att nyttja Magars förmåga att skapa varelser av instant/sorceries och sedan göra häftiga saker utifrån det.

Leken är till salu för 700kr!

Uppdaterad: 2023-10-03
Kategori: Casual
Format: EDHStorlek: 100 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
611:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]263968[/lek]
Köp leken! Proxa leken!

Det blev en lek som självklart vill spela kraftfulla spells "gratis" men har i egentlig mening byggt en lek som genom att använda graven skapat en kortmotor som i förlängningen kommer skapa ett övertag på Battlefield.

Edit: Doctor Who gav lite nya intressanta kort som jag tänker kolla om de fungerar i leken. Av den anledningen har jag infört Decaying Time Loop, Ensnared by the Mara och Sonic Screwdriver

Edit 2: Efter speltestande kom jag fram till att jag inte ville ha mer än en tutor i leken, så ut med Vile Entomber och Razaketh's Rite. Sedan in med Eat to Extinction och Nurgle's Conscription


Vem behöver denna lek?
Jag nämnde i början av artikeln att jag skulle ge bort den färdiga leken till någon och det tänker jag göra. Vem känner du behöver en Commander lek och skulle uppskatta att få denna lek?

Kom med förslag så väljer jag ut en person som får leken levererad hem till sig!


Nästa lek - det ska skrivas en ny artikel om en lek!
Kom gärna med förslag om en Commander/General jag borde skriva om och berätta gärna varför du tycker att det är ett bra förslag. Nu är det inte säkert att jag skriver om det du önskar dig men visst vore det häftigt om det blev så?

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Kul som alltid, fick ju en lek till vårt lokala brädspelscafe tidigare :)
grymt de du gör Daniel.

11:16:11, 26/10 -23
Discus

HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Norrköping
Det har varit lite snålt med önskemål om leken i den här artikeln men det har kommit internmail istället. Det gör att jag nu valt att leken ska få åka upp till de lite nordligare delarna av Sverige!

23:13:57, 23/10 -23
Smokin_Gunnar

MEDLEM
Höllviken
Kul läsning och leken verkar ball! Hoppas den går till någon som blir lika tacksam som vi blev när vi fick en lek till en kompis. Det är fantastiskt det du gör!

22:22:54, 23/10 -23
Discus

HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Norrköping
Så där, nu är även leken speltestad och det var mycket roligt som hände och kan konstatera att jag ska minska tutor-effekterna och kanske skicka in någon mer instant spell för att det blev väldigt kraftfullt att kunna avvakta så länge som möjligt med att "skapa" 3/3:orna utifall att man istället ville nyttja en spell innan man skickade ner den i graven för återanvändning.

Erkänner gärna att leken nog inte är lämplig för "nybörjare" men om man uppskattar random-effekter och att spela med motståndarnas grejer, då är det en lek som fungerar utmärkt!

23:35:03, 18/10 -23
CrowZoneMan

MEDLEM
Fin artikel :)

"Kom med förslag så väljer jag ut en person som får leken levererad hem till sig!"

Tufft! Jag har ingen att peka ut bara sådär, men snällt av dig att kasta commander lek på någon!

12:40:55, 13/10 -23
  Lost Caverns of Ixalan Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!