Magic the Gathering
Magic the Gathering34229 medlemmar 565 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1883 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Strategi [Pioneer]
Vem vill bli Pionjär?

Snart drar Invasion Tour igång för 2023, och med det årets stora Magicturneringar. Första turneringen blir formatet Pioneer, det yngsta formatet bland Magics tävlingsformat.

Pioneer är ett icke-roterande format som sträcker sig från Return to Ravnica och framåt. Det hade en lite olycklig start, när det introducerades hösten 2019. Pandemin slog till och den initiala hypen dog snabbt av när tävlingsmagic i papper fick ta ett avbrott.

Men nu är vi igång igen, och vår första Pro Tour efter Wizards omstrukturering av tävlingsmagic kommer vara just Pioneer.

Så vad är det som spelas i Pioneer? Formatet är bredare än vad man ibland kan tro, men jag tänker fokusera på de tre populäraste lekarna.

av fjodorsascha
22:15, 12/1 -23
läst 2408 ggr.
Skriv ut artikel
4 Kommentarer

Rakdos Midrange

Rakdos Midrange

Pioneer / Turneringsspel

Av: fjodorsascha
22:39, 12/1 -23

fjodorsascha kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PioneerStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
5795:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]260314 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Rakdos Midrange är Pioneers svar på Moderns Jund. Thoughtseize, removal och jobbiga valuegubbar för att tvinga fram matchen till ett topdeckkrig där du troligtvis är den som kommer kunna ta över med en hög lägstanivå på korten. Den som gillade att junda folk 2016 kommer känna sig hemma med den här leken.

Sheoldred, the Apocalypse är den senaste stora adderingen till leken, som i de flesta listor tagit över Kalitas plats i main. Allas vår favorit och multiformat-staple Fable of the Mirror-Breaker är också en stor del av leken och bidrar starkt till midrangeplanen både med manaacceleration, kortfiltrering och late-game.

Om aggrolekar definieras som “fun police”, så är Rakdos skojpolisens skojpolis, där man med all sin tillgång till removal och valuegubbar enkelt tar över brädet. Dock har leken svårt när interaktion har mindre värde, vilket leder mig till formatets andra metadefinierare.

Monogrön Devotion

MonoG Devotion

Pioneer / Turneringsspel

Av: fjodorsascha
22:41, 12/1 -23

fjodorsascha kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PioneerStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3290:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]260315 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Har man hört om Pioneer så har man hört om Monogrön Devotion. Den har existerat i olika varianter sen formatet först lanserades. För som vi alla vet, där det finns ramp finns det pamp.

Nykthos, Shrine to Nyx är det som i grund och botten får hela maskinen att fungera, och med untap-effekter som Kiora, Behemoth Beckoner och devotion-maskiner som Old-Growth Troll kan man enkelt generera praktiskt taget oändligt med mana.

Vad spenderar man manan på då? Det är där Karn, the Great Creator kommer in i spel. Dels med tillgången till en hel sideboard full med silverkulor, men också en oändlig kombo. Den är svår att greppa första gången man ser den, men med lite devotion, en Chain Veil och Restorative Burst får man oändligt med liv, mana och planeswalkeraktiveringar. Med det kan man hämta Treasure Vault, skapa treasures för att få svart mana och milla ut motståndaren med Pestilent Cauldron.

Eller så kan man spela en massa Storm the Festival och slå ihjäl motståndaren med stora gubbar. Man kan helt enkelt välja lite, det är det vackra med monogrönt.

Izzet Phoenix

Izzet Phoenix

Pioneer / Turneringsspel

Av: fjodorsascha
22:44, 12/1 -23

fjodorsascha kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PioneerStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
4183:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]260316 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Min personliga favorit är en som de flesta säkert känner igen både från Modern och Standard. Fenixarna stannar helt enkelt inte i graven!

Något unikt för Pioneer är tillgången till de Delve-kort som sedan länge är bannade i andra format. Ancestral Recall… Förlåt, jag menar Treasure Cruise, är kortet som definierar leken. För att möjliggöra klassikern “en blå mana dra tre” använder man sig av cantrips, Ledger Shredder men inte minst Pieces of the Puzzle för att dumpa sin lek och sina fenixar i graven.

När man känner att man har dragit tillräckligt med kort (om det går) kan man vända sig till lekens andra delve-kort, Temporal Trespass.

Extra turer är också en del av power-nine, men som Pippin skulle säga: “What about the second extra turn?” För endast fyra blå mana och en röd, kan man kombinera Trespass med Galvanic Iteration för att ta två extra turer. Får man med sig några fenixar på köpet så är det en enkel väg till att slå ihjäl sin motståndare.

Självklart är detta bara tre av de många lekar som spelas och gör bra ifrån sig. Om man kollar på turneringsresultat från den senaste månaden är det väldigt blandat i top8orna, även om vissa lekar är mer återkommande än andra. Det finns helt enkelt något för alla, utan att man ska behöva offra speciellt mycket i tävlingsnivå!

Så vad ska man spela nu när Invasion-säsongen drar igång? För min egen del är valet enkelt med Izzet Phoenix, och jag rekommenderar leken till alla som gillar att dra kort. Man får ju spela fyra Ancestral Recall för tusan!

Men om du är (i min mening) konstig och föredrar att göra andra saker än att dra kort, så finns det självklart alternativ. Det finns Rakdos Midrange för den som gillar att grinda, Blåvit kontroll för den som gillar draw-go, Monovita Humans för aggrofanatikern och Lotus Field för alla som gillar att spela solitaire!

Allt detta och mycket mer finns att utforska i Pioneer, så det är hög tid att grotta ner sig i leklådan för att hitta leken för just dig, och kanske den som vinner nästa Invasion Tour!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Snurvel_

REDAX
Enskede
Om tävlingstillfällena för Invasions turneringar låg inlagda här på SvM hade jag haft lättare hitta till dem :)

I övrigt, kul med artiklar, skriv fler!

09:42:16, 17/2 -23
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Redigt skrivet!

08:11:00, 22/1 -23
Vankelmod

HEDERSMEDLEM
Partille
Fin introduktion till formatet och väl skrivet!

13:17:14, 16/1 -23
Scale

REDAX
MODERATOR
SVM TV STREAMER
Vikingstad
Nice!

21:50:25, 15/1 -23
  March of the Machine Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!