Magic the Gathering
Magic the Gathering33873 medlemmar 729 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1871 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Turnering [Modern]
You have to form a queue if you want food

I slutet av januari 2020 spelade jag GP (Magicfest??) Bryssel i det då sprillans nya formatet Pioneer. Det gick ganska dåligt, men var en trevlig helg ändå. Livet var på väg i ny riktning, och på väg mot flyget hem nickade jag och Ludde Londos instämmande mot varandra - vi visste att detta skulle bli sista magicresan på ett tag. Vad vi inte visste var att en pandemi stod för dörren, och att det var sista turneringen på ett bra tag för precis alla andra också.
Joel vann den parallella turneringen med högre status.

av Razorfin
#10 PWP Yearly
11:59, 31/8 -22
läst 1558 ggr.
Skriv ut artikel
19 Kommentarer

För referens: Death Star Canteen

1 april. Vilket skämt. Eller?

Namn spelar roll, framförallt etablerade namn. När jag sögs in i turneringsvärlden så visste jag och alla i den exakt vad en PT var. Det var någonting gloriöst över de turneringarna. Man kunde lägga ner helg efter helg i jakt på att kvala till PTn, och antingen lyckades man och fick delta i dessa turneringar där de bästa i världen deltog, eller så följde man coverage hemma i soffan. GP var de stora öppna turneringarna där man dels kunde vinna egen berömmelse, dels kvala till PTn, och dels var de en upplevelse i sig att åka på. Alla ville någon gång spela, och gärna göra bra ifrån sig, på PTn.

Sedan sköt sig Wizards i foten - de tog bort namnet som var fullt av historia. Trots att jag är en turneringsspelare som verkligen har försökt att hålla mig uppdaterad så har det helt enkelt inte gått sedan de började glida på namnen. Vad är egentligen ett Mythic Championship? Set Championship? Mythic Invitational? Showcase? PPTQ? RPTQ? MagicFest? Players Tour? MPL? Rivals league? Dessa namn är helt historielösa, och tyvärr för alla spelare som gått bra under den här tiden så finns det stor risk för att deras meriter kommer att falla i glömska. Så stor betydelse har namnet.

Det enskilt löjligaste i dessa tider av namnbyten är “Top Finish”. Är det någon som har ringaste aning om vad det betyder? Nej, tacka vet jag trusty old PT top8.

När nyheten 1 april 2022 slog ner om att PTn faktiskt är tillbaka så tror jag att det var fler än jag som hurrade. Vägen dit ser visserligen annorlunda ut, och där har de lite terminologi att reda ut, men nu har åtminstone slutmålet plockat upp sin gamla historia och dignitet. Jag och mitt crew beståendes av Tobias Ström och Ludde Londos reggade oss till [stor turnering som på något vis leder till kval till PTn] i Köpenhamn så fort schemat släpptes. Well played.

Organisatören av LMS Copenhagen har en del att jobba på, men den historien är för lång för den här artikeln.

Modern! Yes! Ett format som visserligen har genomgått förändring på sistone, men ändå har en del kvar sedan före pandemin, vilket passar det äldre gardet. Lekvalsprocessen gick till ungefär såhär:
Ludde: Jag gillar inte att spela MTGO. Jag tar en lek i stil med Full Patte där speltestningen kan bestå av guldfiske. Jag tar Grispatte.
Tobbe: Jag gillar dyra rares i många färger. Jag spelar en Omnathröra.
Per: Jag gillar artefakter i allmänhet och dåliga kort i synnerhet. Jag tar Time Sieve Food. Eftersom jag gillar att steka på besluten tar jag även Hardened Scales i backup.
Tobbe och Per: Vad finns det för kort?
Ludde: Jag fixar.
Elias: Finns det en lek till mig??
The Underworld Cookbook
För referens så är Grispatte en lek som går ut på att lägga ut Allosaurus Riders för den alternativa kostnaden, och sedan offra den till Neoform eller Eldritch Evolution och leta upp en Griselbrand. Med hjälp av den och Nourshing Shoal kan man dra hela sin lek. Väl där har man 2 st Mox Amber som man får mana av, och med hjälp av Endurance kan man dra dem flera gånger för att generera mer mana. Sedan behöver man ett wincon.
Omnath, Locus of Creation är ett dyrt rare med alldeles för många färger. Den kan man komplettera med Solitude och vänner, planeswalkers, Eladamri's Call och whatnot. Om man vill kan man ha en kombokill med Vivien on the Hunt, och på köpet få anledning att spela en massa konstiga 1-ofs.
Time Sieve Food är en lek som bygger på The Underworld Cookbook + Ovalchase Daredevil, och att generera ännu mer value med Academy Manufactor. För att kapitalisera på detta har man Asmoillhavethepenneallarrabbiata för value och Time Sieve för att gå inf. Urza's Saga är ett bra magickort.

Speltestningen såg ut ungefär såhär:
Ludde: Jag har hittat ett nytt wincon!
Tobbe: Jag ska nog spela [random 1-of]
Per: Jag har kollat lite på AspiringSpikes stream idag.
Ludde: Jag har hittat ett nytt wincon!
Tobbe: Jag ska nog spela [random 1-of]
Per: Jag tog två matcher på mtgo idag. Fattar ni hur många klick det är?
Ludde: Jag har hittat ett nytt wincon!
Tobbe: Jag ska nog spela [random 1-of]
Per: Jag har kollat lite på AspiringSpikes stream idag.
Ludde: Jag har hittat ett nytt wincon!
Tobbe: Jag ska nog spela [random 1-of]
Per: Jag tog två matcher på mtgo idag. Fattar ni hur många klick det är?
Ludde: Jag har hittat ett nytt wincon!
Tobbe: Jag ska nog spela [random 1-of]
Per: Jag har kollat lite på AspiringSpikes stream idag.
Martin: Kul att jag får vara med i chatten :)

Jag rippade alltså leken från AspiringSpikes stream (vet ej om han byggt leken själv, eller i sin tur rippat listan), ändrade en del i manabasen, testade att splasha rött istället för vitt, men gick sedan tillbaka till vitt. De flesta av de partier jag förlorade online var av någon av följande anledningar:
  • Slut på tid
  • För lite mana
  • Oförmåga att lägga Asmo


Den viktigaste ändringen jag gjorde var att lägga in en 1-of Lonely Sandbar för att tackla de två sistnämnda problemen. Eftersom jag inte visste vad jag skulle cutta, samt inte heller hade så höga förväntningar på turneringen så spelade jag helt sonika 61 kort. Hey, det är i alla fall färre än 80.På morgonen den 20 augusti sätter jag mig på tåget från Lund, köper en 24h biljett, och tuffar iväg. Jag anländer till sajten kl 08.00, precis en timme innan turneringen ska dra igång. Jag hade ju kort att fixa, leklista att skriva, och vänner att prata med.

Sajten öppnar halv nio, så jag får snällt vänta utanför.

Turneringen Urza

Det var 9+6 rundor, plus t8 på schemat. Det var första gången jag spelade magic live på över två och ett halvt år. Det var många taktiska beslut att försöka navigera mellan. Det var långt många flera tekniska detaljer att försöka ha i huvudet.
Kom ihåg all reveala Companion (USCH!).
Kom ihåg att trigga Urza's Sagas kapitel.
Kom ihåg att trigga connive. För båda spelarna. På alla turer. Och att lägga på counter om man discar spell.
Kom ihåg att dra kort i motståndarens upkeep.
Kom ihåg att ta upp Ovalchase Daredevil från graven.
Kom ihåg att ta Jegantha till hand när det finns utrymme.
Kom ihåg att tid är begränsat, så snabba suboptimala spel kan vara bättre än genomtänkta genidrag.
Kom ihåg att dricka kaffe.

R1 vs Esper Reanimator
Jag spontandrar min 1-of Nihil Spellbomb, vilket gör att hans lek faller sönder. Matchupen känns bra oavsett eftersom hans lek går ut på att krångla in Archon of Cruelty, som min lek mest rycker på axlarna åt. I duell två och tre lägger han dock Stony Silence, varpå min lek faller ihop som en punkterad sufflé. Lesson learned - bräda rätt. Med mina låga förväntningar känns det dock ändå ok. En tidig sorti är ju aldrig fel.

R2 vs UW kontroll
Det här var en sådan match som man bara vet att man kommer att vinna. 0-1 bordet på en stor turnering innehåller med stor säkerhet en mindre erfaren spelare med än lägre förväntningar än vad jag har. I det första partiet lägger han en liten Teferi, och lägger sedan alla sina resurser på att försöka försvara den - Supreme Verdict byter 1 vs 1 och Solitude kommer med negativ kortekonomi. Snart är han tom medan jag har handen full. I parti två så är saltet i såren att han springer in i sin egen Chalice med en Prismatic Ending.
Time Sieve
R3 vs Affinity (numera med kort med actual Affinity!)
Jag vinner tärningskastet vilket var extra tur eftersom det ger mig en extra tur som ger mig en extra tur osv. I parti två får jag en nötgiv med Island, Mishra's Bauble, Mishra's Bauble, Emry och tre andra kort och tänker att saken är biff. När jag sedan packar ihop på min fjärde tur med fortfarande endast ett land i spel är jag lite snopen.
I parti tre lägger han en tidig Pithing NeedleTime Sieve (helt fel target), och senare blir det en boardstall fast där jag har en massa små game actions fler varje tur, så som det blir med Cookbook och Manufactor. Jag har Prismatic Ending på hand, så nålen har jag slutat ägna någon tankekraft åt. När jag till slut knäcker en clue och drar min Time Sieve så lägger jag ut den för mina två sista mana och har vunnit … förutom nämnda nål då. Istället för att göra något rimligt och säkra segern en tur senare så tvingas jag passa tur, se honom lägga två Thought Monitor och börja räkna. Det är aldrig ett bra tecken. Jag tänker att nu har jag satt min sista potatis och börjar fundera på tåg hem. Visst hade jag inte så höga förväntningar, men att det skulle sluta med ett pinsamt spelfel var ju inte riktigt tanken. Som tur var verkar han vara just kort om lethal, så jag får tappa upp och vinna genom hans väldigt ensamma Metallic Rebuke.

Jag går och köper lunch. You’ll need a tray!

R4 vs Glimpse kombo
Glimpse är alltså Glimpse of Tomorrow som man cascadar in i. Cascadekorten kostar tre mana. Fun fact - Beakid betalar gladeligen åtta mana för samma effekt i form av Warp World. Välkommen till 2022.
I första partiet säljer han smöret för sex permanenter, men tappar alla pengar. I parti två lägger jag Thoughtseize in i Teferi, och då blir det aldrig särskilt spännande. No soup for you!
Academy Manufactor
R5 vs Izzet Murktide
Nu börjar mitt record bli tillräckligt bra för att leken ska sättas på riktiga prov igen, och jäklar vad den svarar upp! Jag vinner första partiet på att Urza's Saga tar över efter att den initiala krutröken har lagt sig. I parti två on the draw bjussar leken på räkmacka:
Opp: Fiery Islet, go
Jag: Island, Cookbook, go. Opp: Endstep Consider.
Opp: Island, Ragavan go. Jag: Endstep discar jag Academy Manufactor för en food.
Jag: Swamp, Unearth i Manufactor - motståndaren har lyckligtvis inte Spell Pierce (och ingen Lightning Bolt eftersom hans enda tillgängliga mana är blå) -, Cookbook #2, discar två kort för två av varje food, clue, treasure, saccar de två treasure och lägger mitt sista kort på hand som är Time Sieve. Motståndaren svarar med en Consider. Jag sackar mina tre food och två clue för att ta en extra tur.
Jag: discar kortet jag drar till Cookbook, saccar clue, discar det nya kortet till Cookbook #2, saccar de fem kvarvarande tokens till Time Sieve och tar en extra tur. Academy Manufactor slår.
Jag: Rinse and repeat.

R6 vs Michael Bonde med Omnath
Michael: I have no clue what you are up to.
Jag: I literally have a clue.
Vi splittar de två första partierna. Inför parti brädar jag om lite, men istället för att lägga tid på vad jag ska cutta så submittar jag helt enkelt 63 kort. Helt korrekt play då tiden är mer värdefull. Han saccar en Misty. Did you dry these in a rainforest? Tiden tar slut. Vi får bita i det sura drawäpplet.

För övrigt har jag riktiga Clue och Treasure tokens men saknar Food. Joels proffskort får agera prox.

R7 vs BR midrange
Parti ett blir en klassisk t1 Ragavan in i döda allt mitt. Parti två blir mer intressant där vi byter resurser fram och tillbaka, men summan av kardemumman är att jag har en extra Clue här och en extra Ovalchase där. Sista partiet inleder han med Thoughtseize, Chalice på 0, men lägger sedan inga fler spells.
Ovalchase Daredevil
R8 vs Rasmus Enegren med Omnath
Såhär sent på dagen är hjärnan ganska urvriden, och förvirringen stor. Det börjar med att vi snackar engelska ett tag innan vi inser att vi båda är svenskar. Det fortsätter med att han inte vet vad Jegantha gör då han låter mig tappa upp med den efter att ha låst mig ute från blå mana med Månmagnus (en feature i fyrfärgslekar, just like Garfield intended). Det fortsätter med att jag inte vet vad Jegantha gör då jag använder manan som jag vill. Det slutar med att kommentatorn utbrister “poor Rasmus, though I still think he is undefeated” sekunden efter att jag har vunnit. Vilken soppa.

R9 vs Hammertime
Matchen är inte make or break då jag går dag2 även vid förlust, men den här typen av matcher, sent (sist) på dagen är ändå typ make or break. Att gå dag2 är visserligen bra, men inte värt något i sig, och att nöja sig med det och “ta” en förlust i sista rundan vittnar om helt fel mindset. Med en seger kan man istället åka och sova med en bra känsla.
I det första partiet håller jag klassikern t1 Saga, t2 inget, t3 leta Cookbook, lägga Manufactor, disca kort, lägga Asmo, passa och hålla tummarna att få tappa upp och vinna. Det går vägen. Parti två dör jag ganska fort.
Parti tre blir en boardstall där han har några drawsteps att hitta hammare för vinst, men när han inte gör det står alla mina små game actions för konfekten. För övrigt har mina Construct tokens defender efter kl 19.

Jag käkar middag med Tobbe och Ludde. Gott! Sedan åker jag hem till Lund.
Joel är fortfarande obesegrad.

Söndagen börjar med att jag tar samma tåg tillbaka till Köpenhamn som dagen innan, men eftersom lördagens tåg var något försenat så fungerar min 24h bananskalsbiljett fortfarande. VALUE!

R10 vs Hardened Scales
Den här matchen är lite lustig på det sättet att Hardened Scales var mitt andraval, och min informationskälla (streamer) kring leken råkar sitta mitt emot mig. Matchupen känns spontant bra då hans leks styrka är resilience, vilket inte lönar sig mot mig, och dessutom har jag Pithing Needle i maindeck.
I första partiet spelar dock allt detta ingen roll då han stannar på ett land. I andra partiet får jag trigga kapitel tre på saga två gånger, letar nål båda gångerna, och nämner Arcbound Ravager båda gångerna, trots att han har en Walking Ballista i spel. Då vet man att det ser bra ut. Kocken ser till att inget kokar över.
Asmoranomardicadaistinaculdacar
R11 vs Titanshift
Titanshift verkar ha plockat upp Dwarven Mine-hypen, och vissa spelar paketet med Indomitable Creativity. Hans gameplan toppar min grindiga plan, så matchupen är ett race, och jag torskar parti ett. I andra har jag vinsten på hand i form av två Cookbook, Ovalchase, Time Sieve och Manufactor, men saknar mana. Jag håller en enlandare och dör utan fler i spel. Jag hade läge att köpa mig lite mer tid, men allt blir pannkaka.

R12 vs Omnath
Detta blir en studie i att ha kakan och äta den med. Jag håller en giv som saknar plays t1 och t2 men som exploderar t3 när Saga går av och jag får lägga Manufactor. När jag sedan rippar en Mishra's Bauble t2 som gör att jag kan lägga Emry den turen så fungerar det som grädde på moset.
I andra partiet blir det pinsamt tydligt varför detta är en bra matchup: jag rycker hans enda aktiva kort (Expressive Iteration) och lämnar honom med tre removal. En Saga senare är dessa removal rökta, och mina övriga resurser kammar hem matchen.

Oh, I see, the food is hot.

R13 vs Omnath
Garcon - may I have another please! Jag spelar rätt lökigt, men det gör inte så mycket då hans lek inte gör så mycket.

R14 vs Christoffer Larsen med Omnath
Högmod går före fall sägs det. Jag hade fått i mig lite för mycket, och blir utkastad av ordningsvakten med stort O. Efter två komfortabla segrar mot just Omnath så tror jag att såsen reder sig själv, men att hålla dåliga givar ingår inte i receptet.

En snabb koll på standings visar att en seger ser ut att ge plats nio. Om stjärnorna står rätt så är det dock möjligt att gå t8. Peppar, peppar.
Unearth
R15 vs Izzet Murktide
Det här blir en bra marinad. Grytan står och sjuder länge och väl. När hans enda press, en Ragavan, blir stoppad av diverse 1/3 så är partiet över, även om det dröjer länge till servering. Utan press så matchar hans reaktiva kort inte upp väl mot min lek.
Andra partiet blir grindigt. Båda har Ledger Shredder, men min discar Ovalchase och växer, medan hans discar land och håller sig liten. En explosiv tur i midgame får han ut två stycken Unlicensed Hearse, och min enda nål ligger i graven och kan därmed inte Sagas upp. Jag har dock väldigt många gravsynergier going, så jag sätter upp en sekvens över två turer att locka honom till fel Hearsetargets, och får bra betalt genom att dra ut en Counterspell med en Unearth. Efter det får han slut på gas, och Manufactor bjuder på buffé. Jag är dock ganska slut i huvudet och orkar inte riktigt utföra hela kombon, så jag testar ett trick: I can kill you with a single thought.
Han scoopar.

Det slutar som befarat med en niondeplats, vilket ändå var långt över förväntningarna. Jag var enda på 11-3-1 som missade t8, men med min förlust r1 så var mina tiebreaks bedrövliga.

Top32 kvalar till [mellansteg mellan den här turneringen och PTn]. Plötsligt finns det ett mål att jaga, så som var vardagsmat får ett decennium sedan. Sofia (hur tar man sig dit??) väntar i mitten av november.

Det var otroligt roligt att få spela live magic igen. Som tidigare nämnt var det verkligen svårt med allt det praktiska runt duellerna, inklusive alla triggers, men känslan av att blanda en lek eller göra en fin topdeck går inte att rekonstruera på dator. Leken var även väldigt rolig, dels att det var något av en roguelek, dels alla taktiska beslut och hur många linjer det fanns att välja mellan. 10/10, would play again.

Joel går t8. Tiden verkar ha stått stilla sedan den där GP-helgen (Magicfesten??) i Bryssel.

Jag går för att hämta upp mina priser. You have to form a queue if you want food.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

triss

JEDI KNIGHT
FANTASY KING
Falun
Trevlig läsning, bra skrivet som vanligt :)

07:05:52, 8/9 -22
ember

REDAX
Limmared
Death by tray it shall be!

20:00:31, 4/9 -22
Scale

REDAX
MODERATOR
SVM TV STREAMER
Linköping
Det är väldigt talande att jag känner igen samtliga nicks som har kommenterat på den här artikeln...

Finfint, som förväntat när jag såg författaren.

23:01:31, 3/9 -22
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Härlig artikel! Tack för en påminnelse om den gamla goa tiden.

19:36:06, 3/9 -22
Frashannes

MEDLEM
Västerås
Vilken banger till artikeln. Kul att du är tillbaka och skriver och spelar (kanske har du gjort det hela tiden...)

14:39:50, 3/9 -22
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Fantastiskt läsning! Tog alla referenserna (nästan), intalar jag mig själv!

Hoppas på fler längs med resan till Sofia.

06:31:11, 2/9 -22
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Mysig läsning!

19:40:44, 1/9 -22
jockeman

MEDLEM
Göteborg
Mycket fint!
Konstigt att man blev hungrig efter lite läsning...

16:44:30, 1/9 -22
Rosholm

FORUMPLAYAH
Malmö
Välskrivet som vanligt!

13:43:48, 1/9 -22
Herr_Glans

MEDLEM
Örnsköldsvik
Fantastisk läsning. Lycka till i November!

09:37:24, 1/9 -22
Spacelisk

MEDLEM
Göteborg
Lysande!

20:35:36, 31/8 -22
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Riktigt fin rapport!

17:08:59, 31/8 -22
heffaklumpen

SVM TV STREAMER
Hägersten
Mycket fint, tack för maten!

16:38:43, 31/8 -22
fluffy

MEDLEM
Göteborg

#19 PWP Yearly
Mumma!

15:36:00, 31/8 -22
The_Bear

MEDLEM
Tranås
Även gott att vi får åka tillsammans till Sofia också :)

15:17:34, 31/8 -22
DajM

MEDLEM
Göteborg
Så jäkla gött att läsa något från dig igen! :)

14:03:26, 31/8 -22
Iniovan

MEDLEM
Skövde
För att fortsätta på artikelns titel,
"DEATH BY TRAY IT SHALL BE!"

men älskar också "Did you dry these in a rainforest"

:)

13:59:04, 31/8 -22
Uppdaterad: 14:02:49, 31/8 -22
Laddy

MEDLEM
Lund
Åh en turneringsrapport som smakar riktigt gott!

12:47:35, 31/8 -22
mg

MEDLEM
Mölndal
Härlig läsning, riktigt så att man blir sugen på turneringsmagic! Lycka till i November!

12:31:23, 31/8 -22
  The Brothers' of War! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!