Magic the Gathering
Magic the Gathering33657 medlemmar 729 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1864 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Lincon 2022! Krönika
Lincon 2022 – Vad var det som hände egentligen?


Lincon 2022 är över och i den här artikeln kommer jag gå igenom lite resultat och vad det var som hände ur ett Magic-perspektiv.

av Discus
14:25, 2/6 -22
läst 1917 ggr.
Skriv ut artikel
10 Kommentarer

Under Kristiflygarehelgen så har det varit tradition att åka på Lincon i Linköping. Vi har nu i två år levt i en förändrad värld och det kändes bra att vi i år kunde vara tillbaka på Linköpings Universitet och ägna oss åt den del av spelhobbyn som vi älskar igen.
Onsdag 25 maj
Vi smygstartade på onsdagen och började med att iordningställa lokalen. Vi höll återigen till i matsalen på Kårallen och det är nog en av de bästa platserna vi har i Sverige idag (om inte den bästa) med tanke på all luft som går att få in i lokalen samtidigt som det är mycket god takhöjd.

Vi hade i år två butiker på plats och Invasion Games var på plats vid start på onsdagen. De är en nyöppnad butik som håller till i Norrköping. Om ni har vägarna förbi Norrköping någon gång så kan jag rekommendera ett besök. I helgen som kommer har de exempelvis ett 10K Pioneer event.

SvM Butiken var precis som vanligt med men de dök upp först på torsdagen. De hävdar att de hade problem med att få fram en bil men jag tror helt enkelt att de som vanligt åkte vilse. Jag kommer exempelvis aldrig glömma det telefonsamtal som jag fick från Flax för ett par år sedan när han meddelar att de anlänt, men i fel stad. De hade då åkt till Lidköping istället för Linköping. Så kan det gå om man är lite otydlig och meddelar en ny chaufför vart man ska ta vägen.

Turneringsmässigt blev det en liten uppvärmningsturnering där Daniel Svärd tog hem segern med sin Burn-lek

Spoiler:

Burn - vinnarleken på onsdagens Modernturnering

Modern / Turneringsspel

Spelad av: hells_cream
Inlagd: 10:00, 2/6 -22

Kommentar:
Denna lek spelade Daniel till seger på onsdagens uppvärmning på Lincon 2022
Lek från turneringen: Lincon (onsdag): Modern
Format: ModernStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3212:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]257224[/lek]
Köp leken! Proxa leken!
.


Torsdag 26 maj
Nu är det helg på riktigt då vi i Sverige tydligen allt ska ha en helgdag på torsdagen för att sedan arbeta som vanligt på fredagen. Det blir ju lite opraktiskt men vi fasar inte utan startar dagen med Modern-träning två samt Premodern. I Premodern hade vi sex tappra deltagare och efter en stunds slit så fanns det en segrare i form av Arvid Leimar med leken Sligh(tly aggressive).

Spoiler:

Sligh(tly aggressive)

Premodern / Casual

Av: Pinkros
08:31, 18/5 -22

Pinkros kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Casual
Format: PremodernStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
4053:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]257009[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Till Modern dök det upp 28 spelare och Christoffer Rosenvik blev enda obesegrade spelaren. Jag har inte fått in decklist från honom men jag utgår från att han spelade samma lek som han sedan spelade på Modern SM.

Spoiler:

Merfolk

Modern / Turneringsspel

Spelad av: Klicken
Inlagd: 10:33, 2/6 -22

Kommentar:
- inget :( -
Lek från turneringen: Lincon (torsdag): Modern
Format: ModernStorlek: 80 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
12076:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]257225[/lek]
Köp leken! Proxa leken!
.

Torsdagskväller erbjöd Legacy för eternalspelarna och Team Sealed för oss som älskar att rippa boosters. Det blev stabila 24 personer som tyckte det var kul att rippa boosters och 23 som tyckte att det var roligare med äldre kort. Jag testade själv på det här med att spela Team Sealed och tyckte att när jag rekryterade bröderna Elfgren att nu har vi minsann ett vinnande lag. Det gick inte världsbäst men vi hade i varje fall trevligt. Istället blev det Vidar Wobbe och hans lag som jag nu tyvärr glömt namnet på som tog hem segern. Jag presenterar ingen decklist över detta men Streets of New Capenna erbjuder mycket roligt spel.

Legacyspelarna slet lite längre än vi gjorde efter 5 rundor hade vi Christoffer Niemi på 4-0-1. Tyvärr har jag just nu inte Top 8 framför mig, då den lappen är på annan ort och leklistorna är bortsprungna. Det gör att det får fyllas på med den informationen.


Fredag 27 maj
När det äntligen fredag och för oss som valt att göra denna arbetsdag till helgdag så vankades först Pioneer och Standard. Vi kan konstatera att Standard fortfarande är stendött och det blev enbart Pioneer på schemat. Jakob Bergelin och Henrik Persson kände att det var trivsamt med delad seger, så jag gav dem båda en hedrande andraplats efter Ingen. Även här väntar jag på leklistor och förväntar mig att de ska dyka upp relativt snart.

Fredag kväll kom så äntligen starten av det viktigaste av det viktiga. Nu var det dags att avgöra vilken butik som är det bästa på att spela magic. Planen var att 17 butiker skulle delta men tyvärr så fastnande Coolcard på hemmaplan då några av deras spelare fick problem med att ta sig till Linköping. Det gjorde att vi hade 16 butiker på plats.
 • Alara Games
 • Brädspelskaféet i Karlshamn
 • Dalarnas Fria Kompani
 • Den Röda Goblinens Spelbutik
 • Dragons Lair
 • Drakar & Mazariner (Halmstad)
 • Drakar & Mazariner (Kalmar)
 • Hobbyisterna - Alphaspel
 • Invasion Games
 • Manatorsk AB
 • Mindstage
 • Nexus - Växjö Spel & Hobby AB
 • Prisfyndet
 • Seriebörsen
 • Spel & Sant Norden AB
 • Spelfaktoriet

Får även passa på att speciellt tacka de fyra butiker som valde att gå in och sponsra lite till vårt event via sin deltagaravgift. Det var Alara Games, Alphaspel, Invasion Games och Manatorsk. Efter fyra rundor av swiss hade vi Brädspelskaféet i Karlshamn i topp på maximala 36 poäng.

För de som inte deltog i BuM erbjöds det fina möjligheter att öppna boosters i form av Modern Horizons II. Det blev 23 spelare till detta och Carl Sjöndin Ringdahl, Axel Tält och Felix Bergquist var de tre som segrade i varsin pod.


Lördag 28 maj
Lördagen kom och nu var det dags för helgens stora event. Modern SM och vi startade egentligen med 118 deltagare, men en spelare försvann tyvärr redan vid BuM-rundorna, så det blev 117 personer som fick lära sig att hantera Mtgmelee som var det program vi valde att använda eftersom Companion har lite brister när deltagarantalet börjar kliva upp på de höga deltagarantalen. Lite tekniskt strul med leklistor inför turneringen gjorde att det blev en liten fördröjning men klockan 10.40 var vi igång och 8 rundor av swiss var det som gällde innan vi kunde gå över till Top 8. Där vi till slut fick Samuel Giselsson som segrare.
 • 1 Samuel Giselsson (Jeskai Control)
 • 2 Viktor Olsson (Temur Crashcade)
 • 3-4 Julio Sestelo Cafino (Temur Rhinos)
 • 3-4 Rasmus Enegren (Four-color Control)
 • 5-8 Fabian Wickström (Izzet Murktide)
 • 5-8 Mårten Hedin (Living End)
 • 5-8 Niklas Lindroth (Bant Control)
 • 5-8 Vidar Wobbe (Golgari Yawgmoth)


För den som är intresserad av alla decklist så finns de på Mtgmelee och det är bara att scrolla ner och se och sedan klicka på den leklista du är intresserad av.

Lördag kväll erbjöd vi påsdraft (Chaosdraft) till de 17 spelare tycker det är kul att rippa boosters. För eternalspelarna erbjöd vi återigen Legacy och 18 spelare tyckte det var kul att vrida på de bilderna. Långt in på natten kom finalisterna John Granvik och Henrik Persson fram till att det fick vara nog och delade segern!.

Spoiler:

Det saknas lite decklists från där men i väntan på att de kommer, så får ni hålla till godo med Henriks lek!
Legacy-lek delad seger Lincon

Legacy / Turneringsspel

Spelad av: Sniffpower
Inlagd: 12:14, 2/6 -22

Kommentar:
- inget :( -
Lek från turneringen: Lincon (lördag): Legacy
Format: LegacyStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
8440:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]257227[/lek]
Köp leken! Proxa leken!Söndag 28 maj
Efter ett antal intensiva dagar kommer söndagen och nu är det dags för slutspelet i Butiksmästerskapet. Förra gången det begav sig vilket var 2019 så segrade Mindstage är Dragon’s Lair i finalen. I år hade de placerat sig på platserna 2 och 3 efter swissen, vilket gjorde att de möttes redan i semifinalen. I den andra semifinalen möttes Brädspelskaféet och Den Röda Goblinen. Dragon’s Lair och Brädspelskaféet gick segrande ur sina strider och möttes i en final som var otroligt jämn men till slut kunde Dragon’s Lair återigen titulera sig till Butiksmästare och vi får önska Brädspelskaféet lycka till igen nästa år. För de gjorde verkligen ett fantastiskt jobb som ni kan se om ni tittar på poängställningen som jag placerat efter respektive placering.
 • 1 Dragons Lair, (78 poäng)
 • 2 Brädspelskaféet i Karlshamn, (86 poäng)
 • 3 Mindstage, (72 poäng)
 • 4 Den Röda Goblinens Spelbutik, (70 poäng)
 • 5 Hobbyisterna - Alphaspel, (69 poäng)
 • 6 Alara Games, (60 poäng)
 • 7 Drakar & Mazariner (Halmstad), (60 poäng)
 • 8 Prisfyndet, (60 poäng)
 • 9 Spel & Sant Norden AB, (55 poäng)
 • 10 Manatorsk AB, (49 poäng)
 • 11 Nexus - Växjö Spel & Hobby AB, (48 poäng)
 • 12 Invasion Games, (46 poäng)
 • 13 Drakar & Mazariner (Kalmar), (45 poäng)
 • 14 Spelfaktoriet, (35 poäng)
 • 15 Seriebörsen, (30 poäng)
 • 16 Dalarnas Fria Kompani, (25 poäng)


Vi hade förutom BuM-slutspelet även några tappra hjältar som valde att spela Premodern och Pauper. Markus Ekström gick obesegrad i Premodern och John Granvik gick obesegrad i Pauper.


Medlemsmöte
Vi hade på lördagen ett medlemsmöte för att se om vi kan få in lite tankar och tyckanden om vad vi i föreningen ska syssla med och vad ni medlemmar önskar er mest av allt när det gäller att främja vårt magicspelande. Vi hade även två butiksägare med på mötet och vi försökte även få med lite tankar utifrån deras perspektiv. Jag kommer lista allt jag fick ner utifrån punkter och sväva iväg om det känns lämpligt. Du får väldigt gärna kommentera i artikeln ifall du känner att det är något du vill lyfta fram. Det kan vara både stort och smått men det viktiga här är att vi som sitter i styrelsen inte är tankeläsare och ifall det är något du önskar vi kunde göra bättre eller inte gör idag som vi borde göra. Då behöver vi få veta det.
 • Det började givetvis med en diskussion kring vår älskade hemsida. Vi är alla medvetna om att det finns brister på den och framförallt är det svårt att få nya spelare att förstå att den är ett fantastiskt verktyg när man väl satt in sig i den.
 • Synliggöra det vi gör. Vi i föreningen är väldigt dåliga på att berätta vad vi gör och för att ta en enkel sak, så publicerar vi våra mötesprotokoll efter varje styrelsemöte, men det är väldigt svårt att hitta till protokollen om an inte vet var man ska leta. Kanske göra en nyhet när ett möte varit! Mer transparens i föreningen.
 • Vi behöver rekrytera nya spelare och gärna arrangera nybörjarkvällar. Det är egentligen något butikerna borde fokusera på själva men vi i föreningen borde kanske hjälpa dem med material och idéer om hur det ska göra det.
 • Marknadsföringsmaterial. Flaggor som syns, Rollups som är moderna och profilkläder är viktigt för att man ska se vilka som arbetar. Till Lincon tog vi fram en svart pike med orange logga som uppfattades som tydlig och såg även bra ut. Dukar på bord och då framförallt sekretariat ytan. Namnbrickan vi tog fram behöver ha mer kontrast mellan bakgrund och namn, lite för ljus i första versionen. Banner som berättar vad vi gör vid stationen, registrering, sekretariat, scorekeeper, osv, kant till bordet, för att det ska se snyggt ut... kanske med en märkning som ex registrering. Gå igenom vår grafiska profil för att se vad som vi kan göra bättre. Det är viktigt med enhetlighet. Vi har exempelvis historiskt sett till att föreningen är orange och hemsidan är blå när det gäller färgsättning för att separera. Men vi har nog varit lite otydliga med att berätta det för medlemmarna.
 • Marknadsföring, www.svenskamagic.com, qr-kod
 • pauper är billigt, det är något som kanske borde promotas mer bland nybörjare. Idag känns det som att det enbart är Commander som kan fungera för nybörjare. Det är då framförallt för att Wizards har dödat Standard och Pioneer och Modern har en hög ekonomisk tröskel för de nya spelarna.
 • Prata med butikerna om vad de vill ha. Kanske titta på en utvecklingsgrupp som ska titta på magics framtid. Försöka spå i vad som händer i framtiden. Vad gör vissa butiker rätt som andra butiker göra fel. Varför lyckas vissa butiker få igång olika former av verksamhet där andra misslyckas?
 • Berätta för butikerna att vi har streamingutrustning som det går bra att låna. Vi behöver kanske även titta på försäkring av streamingutrustningen ifall något händer då det är mycket värde i utrustningen.
 • Nätverk, skapa ett svenskt WPN för alla svenska butiker! Prata mer med butikerna om vad de vill ha


Detta var några av de punkter som lyftes och som jag sa i början, det är öppet för alla att ha åsikter, tankar och tyckanden om detta och allt vi gör. Det viktiga är att du måste göra din röst hörd.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Iniovan

MEDLEM
Skövde
Självklart åkte SvMbutiken vilse, jarå (:

13:46:01, 4/6 -22
prinsallan

HEDERSMEDLEM
Jönköping
Bra jobbat med rapporteringen Discus!

09:55:38, 3/6 -22
Zorgyn

MEDLEM
Västerås
<3

09:33:21, 3/6 -22
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Verkar varit ett riktigt bra konvent, snyggt med rapporteringen Discus!

06:46:30, 3/6 -22
MrMurly

MEDLEM
Norrköping
Skulle precis skriva det, blev manuella pairings då companion var satt på top8 men det var swiss+1. ¯_(ツ)_/¯

17:19:49, 2/6 -22
StenPetter

MEDLEM
Stockholm
Bra arrangerat och trevligt evenemang!

17:12:48, 2/6 -22
MrMurly

MEDLEM
Norrköping
Skulle precis skriva det, blev manuella pairings då companion var satt på top8 men det var swiss+1. ¯_(ツ)_/¯

16:41:55, 2/6 -22
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Tack för rapporten och ett väl genomfört lincon i helhet.
Håller verkligen med om att de är bland de bästa lokalerna vi har i konvent Sverige :)

16:23:40, 2/6 -22
hells_cream

MEDLEM
Norrköping
Tack för bra rapportering och ett grymt bra event!

15:55:43, 2/6 -22
hells_cream

MEDLEM
Norrköping
Tror bestämt att Gustav Melefors slog Christoffer Rosenvik i torsdagens swiss-final och båda blev 5-1 (dom enda på 5-1). Melefors körde grixis shadow. Torsdags-legacyn vanns av moon stompy

15:54:42, 2/6 -22
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!