Magic the Gathering
Magic the Gathering33597 medlemmar 700 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1863 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika [EDH]
Commander: Yuriko - Out of the Shadows

I den här artikeln kommer jag berätta om hur jag tänker och tycker kring Commander lekbyggande och jag levererar också en färdig lek i budget form. Denna gång har jag inspirerats av återbesöket på Kamigawa och de ninjor som gömmer sig i skuggorna.

Även denna gång kommer jag att ge bort den färdiga leken till någon som har ett behov av en ny Commander-lek.

av Discus
07:06, 6/5 -22
läst 1524 ggr.
Skriv ut artikel
13 Kommentarer

Återbesöket i Kamigawa gav oss tillbaka ninjor och jag måste erkänna att det alltid har varit något jag uppskattat, även om jag fram till nu haft svårt att få ihop en fungerande Commander-lek med Ninja som tema. Svårigheten ligger i att generellt sett är ninjor klent byggda och har en ögonblickseffekt som kan vara väldigt kraftfull när du spelar mot en motståndare men när du har fler motståndare blir effekten av en studs eller ett extra kortdrag inte speciellt kraftfullt. Vad ska en liten nalle göra när Godzilla bestämmer sig för att göra ett litet besök i Tokyo?

Utöver det så handlar det givetvis om att antalet ninjor är begränsat. Med det nya besöket på Kamigawa så känner jag dock att det är dags för ett försök med att få ihop något spelbart. Jag hade givetvis önskat mig att Wizards nöjt sig med att hålla alla ninjorna inom blåsvart (Dimir), men man kan inte få allt och det gör ju tyvärr att man tappar en ny väldigt stark ninja, men man kan inte få allt.

Som mina tidigare artiklar så kommer denna lek handla om att bygga en lek när man har en begränsad budget. Det gör att jag kommer välja bort kort för att de kostar för mycket pengar. Jag kommer nämna kort jag gärna sett i leken som man kan plocka in om man så önskar, men leken ska bli spelbar även om det finns ekonomiska begränsingar.


Välja min general - vem ska leda min arme?
Ninjor finns historiskt sett inom blåsvart och för mig känns det naturligt att välja en general som är både ninja och blåsvart. Det gör att mitt urval är väldigt begränsat och det finns tre alternativ. Kotose, the Silent Spider, Satoru Umezawa och Yuriko, the Tiger's Shadow. När jag tittar på dem så konstaterar jag att Kotoses effekt enbart är bra för att kolla vad din motståndare spelar. Givetvis dödar den en Relentless Rats-lek, men det kan vi nog inte riktigt räkna med. När det gäller Saturo så är den jättebra med förmågan att ge alla ninja-förmågan. Men mitt val blir ändå Yuriko då hennes förmåga att spelas från Command zone tidigt blir lätt att bygga från och kortekonomin hennes förmåga levererar är jättebra.


Spelidé – Hur ska jag komma igång?
När jag nu valt ut Yuriko som general så har vi en tydlig plan och det är att runda 1 vill vi spela ett 1-drop och sedan runda 2 vill vi studsa den varelsen och ninja in Yuriko. Förhoppningsvis ska den planen leda till att vi borde ha möjlighet att ha presentation som gör något på Battlefield samtidigt som vi inte ska behöva slösa resurser i onödan.

Det gör att vi behöver ett antal 1-drop för att vi ska komma igång och det är givetvis svårt att bestämma vilka som ska få den platsen. För min egen del har jag valt att prioritera kort som gör något även senare i spelet. Av den anledningen väljer jag bort kort som Mist-Cloaked Herald. Det är givetvis ett kort som gör att jag kan få in en ninja, men den gör inget i sig själv och blir därmed egentligen bara ett sätt att få en ninja-ablity att trigga för en mana extra.

När det gäller hur många som ska få plats så fastnade jag efter en stund för talet åtta som bör kunna ge en förhållandevis hög chans att få till ett 1-drop runda 1. Vi har tillgång till att mulla en extra gång utan kortförlust för att lösa det, då vi kan gå ner till 6 och sedan via ninja-triggern med Yuriko runda 2 ändå fylla upp till sju kort igen. De kort som jag till slut valde ut var följande:
Mitt val är personligt och ifall du känner att du har andra preferenser så är det bara att byta efter bästa förmåga.


En ninja-lek behöver ninjor Fallen Shinobi
Det finns ett antal ninjor där ute och många av dem har väldigt bra effekter när de kommer in. Tyvärr har det gjort att det finns ett antal kort som är väldigt bra men också kostar en del pengar. Jag har här valt bort ett antal kort för att jag anser att de inte får plats på grund av ekonomi. Om du sitter på dem så finns det givetvis en plats för dem i leken, men det fungerar bra ändå. Av den anledningen försvinner dessa:

Kvar blir ett antal kort som jag känner har en plats som ninjor.
Där jag måste säga att Fallen Shinobi är det bästa kortet. Satoru gör givetvis att alla icke-ninjor kan spelas från handen för 4 mana men vi har inte jättemycket av den effekten. Däremot kan jag konstatera att man skulle kunna bygga en lek som handlar om att ninja in en massa stora feta varelser. Fast då behövs det ändras lite i lekidén och då skulle vi haft Satoru som general.

Dessa ninjor är givetvis inte tillräckligt för att bygga en lek men det ger mig en grund att stå på. För mig går Rogues och ninjor lite hand i hand, så det känns som att jag ska trycka in lite rogues i leken också. Återigen så handlar det om att jag vill ha kort som är bra i sig själva men gärna har den förmågan.

Spoiler:
Spelidé – Hur knyter vi hiop säcken?
Nu har vi hamnat i ett läge där vi har en grundläggande plan som handlar om att spela ut ninjor och få lite effekter. Det är givetvis något vi kan fortsätta med tills vi vinner men det känns som att vi behöver samla in lite mer synergi för att en seger ska komma. Det gör att nu tänker jag mig att vi tittar lite på vad vi mer kan få in. Det jag tänker mig är varelser med kraftfulla förmågor och enters the battlefield-effekter. Efter lite funderingar och tvekande så valde jag ut ett antal varelser som jag kände kunde hitta på lite

Det handlar inte om att jag anser dessa vara bäst på något sätt utan det handlar för mig om att visa att här finns det vägar att vandra och det handlar också om hur ditt lokala meta ser ut. Beroende på det så ska du givetvis trycka in det som passar för att störa dina motståndare.


Spelidé – Hur ska jag låta blir att förlora?Confounding Conundrum
Nu har jag mestadels pratat om vad vi ska göra för att vinna och det är egentligen inte så svårt. Alla motståndare ska ramla ner till 0 liv och jag ska ha minst ett liv kvar. Hur svårt kan det vara? Av någon anledning så sitter det troligtvis ett antal vänner runt omkring dig som tänker exakt samma sak och det är här problemen börjar. Vi ska nu titta på delen av leken som handlar om att störa dina motståndare.

Det vi kan konstatera är att vi inte har problem med att Battlefield nollställs via WoG-effekter, då vi snabbt kan börja om igen med en varelse och Yuriko. Däremot har vi givetvis problem om någon känner att de ska svämma över Battlefield eller för den delen ägna sig åt någon form av kombo som gör att de vinner på en gång.

Det gör att vi ska ha lite kontringar och störmoment i allmänhet men vi måste också tänka på att vi inte kan kontra allt. Analysera också alltid om en kontring är absolut nödvändig eller ej. Bara för att du sitter med en Exclude på handen och någon spelar en fet varelse, så behöver det inte vara nödvändigt att kontra den på stört, trots att Exclude ersätter sig själv.

Alla har vi favoritkort som vi inte kan/vill vara utan och det är givetvis inget problem. Det är dock bra om de faktiskt tillför din lek någonting också. För min egen del har jag tre kort som ligger väldigt varmt om hjärtat och det är Confounding Conundrum Commence the Endgame och Mystic Confluence. Tre blå kort som gör precis det jag vill eller behöver.

Utöver de korten handlar nu idén om att låta bli att förlora och bygga tillbaka om det går. Det gör att jag fokuserar på kontringar, kortdrag, studs och jobbiga effekter. Här finns det givetvis massor av kort som skulle passa in och jag har valt ut kort jag tycker om och kort jag tycker passar bra i ett allmänt meta. Om ditt lokala meta säger att alla spelar med graven, så ska du givetvis utöka ditt gravhat och har du många som spelar kombo så behöver du justera dig efter det.


Manafix – hur fixar vi manabasen?
Den här leken har som fokus att kurva ut och spela ett 1-drop och följa upp det med Yuriko runda 2. Det gör att vi kan bortse från mana-acceleration och spara plats i leken för att göra saker istället för att fixa vår mana.

Med det sagt, så blir det bara länder och en enkel form av landbas, där vi givetvis skulle kunnat addera kort som Polluted Delta, Watery Grave, Morphic Pool osv om vi haft dem, men här tar jag istället en landbas som består av i princip enbart basic länder.


Den färdiga leken: Yuriko – Out of the shadows!
Det gör att till slut har jag fått fram en lek som jag denna gång även speltestade lite innan jag fastställde den slutgiltiga leken. Det jag kan konstatera är att det kan bli väldigt många triggers att försöka hålla reda på och det är kul att dra kort!

Spoiler:

Yuriko - Out of the Shadows

EDH / Casual

Av: Discus
19:37, 25/4 -22

Discus kommenterar:
Denna lek har jag byggt för att visa att man kan bygga en ninja-lek även om man har en begränsad budget. Jag har skrivit en artikel om leken, så kan du se hur jag tänkt.

Känner du att detta är en lek jag vill ha, så är den till salu för 650kr.

Uppdaterad: 2022-05-05
Kategori: Casual
Format: EDHStorlek: 100 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
584:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]256599[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Om du känner att du har några tusen som ligger och skräpar, så har jag ett icke-budget alternativ att erbjuda också!

Spoiler:

Yuriko - Out of the Shadows (ingen budget)

EDH / Casual

Av: Discus
10:07, 27/12 -20

Discus kommenterar:
Yuriko är en general som gärna kommer in tidigt och hennes förmåga att visa toppen av biblioteket kan vara plågsam för motståndarna.

Har skrivit en artikel om denna general och känner att jag ska ge ett icke-budget alternativ också!
Kategori: Casual
Format: EDHStorlek: 100 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3459:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]249214[/lek]
Köp leken! Proxa leken!
  CREATURES (36)
1Yuriko, the Tiger’s Shadow
1Changeling Outcast
1Hypnotic Grifter
1Nephalia Smuggler
1Rishadan Dockhand
1Spectral Sailor
1Thieves’ Guild Enforcer
1Thousand-Faced Shadow
1Biting-Palm Ninja
1Fallen Shinobi
1Higure, the Still Wind
1Ingenious Infiltrator
1Ink-Eyes, Servant of Oni
1Mist-Syndicate Naga
1Mistblade Shinobi
1Nashi, Moon Sage’s Scion
1Nezumi Prowler
1Ninja of the Deep Hours
1Prosperous Thief
1Sakashima’s Student
1Satoru Umezawa
1Silent-Blade Oni
1Silver-Fur Master
1Throat Slitter
1Brazen Borrower
1Dauthi Voidwalker
1Enigma Thief
1Glasspool Mimic // Glasspool Shore
1Nezumi Graverobber
1Nighthawk Scavenger
1Notion Thief
1Opposition Agent
1Sakashima the Impostor
1Thieving Skydiver
1Varragoth, Bloodsky Sire
1Baleful Strix
 ENCHANTMENTS (1)
1Confounding Conundrum
 SORCERIES (5)
1Knowledge Exploitation
1Notorious Throng
1Decree of Pain
1Devastation Tide
1Victimize
  INSTANTS (17)
1Arcane Denial
1Brainstorm
1Cyclonic Rift
1Commit // Memory
1Dream Fracture
1Exclude
1Into the Roil
1Memory Plunder
1Mystic Confluence
1Repulse
1Shadow of Doubt
1Shadow Rift
1Silumgar’s Command
1Soul Manipulation
1Spinal Embrace
1Sublime Epiphany
1Vampiric Tutor
 PLANESWALKERS (2)
1Kaito Shizuki
1Liliana Vess
  ARTIFACTS (2)
1Sensei’s Divining Top
1Nevinyrral’s Disk
 LANDS (37)
1Clearwater Pathway // Murkwater Pathway
1Command Tower
1Creeping Tar Pit
1Morphic Pool
1Mutavault
1Otawara, Soaring City
1Path of Ancestry
1Polluted Delta
1Prismatic Vista
1Shizo, Death’s Storehouse
1Takenuma, Abandoned Mire
1Watery Grave
13Island
12SwampVem behöver denna lek?
Jag nämnde i början av artikeln att jag skulle ge bort den färdiga leken till någon och det tänker jag göra. Vem känner du som behöver en Commander lek och skulle uppskatta att få denna lek?

Kom med förslag så väljer jag ut en person som får leken levererad hem till sig!


Nästa lek - det ska skrivas en ny artikel om en Commanderlek!
Kom gärna med förslag om en Commander jag borde skriva om och berätta gärna varför du tycker att det är ett bra förslag. I övrigt hoppas jag att du uppskattat denna läsning och att du kanske fått en liten insikt i hur man kan bygga en ny Commander-lek.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

olofbrandt

MEDLEM
Storvreta
Otroligt tacksam son här, kanske får övwr honom "to the darkside" nu. Välkommen till skuggorna .

18:49:19, 18/5 -22
Discus

HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - KASSöR
Norrköping
Det var roligt med det stora intresset kring att få leken. Nu är det klart vem som fick leken och den dyker upp hos hen i närtid.

Om ett par veckor dyker det upp en ny artikel och mitt hint om leken är att den innehåller Cloudsteel Kirin som är ett kort jag känner har stor potential när rätt förutsättningar finns...

07:10:31, 17/5 -22
olofbrandt

MEDLEM
Storvreta
Härligt med en ninja-lek, har ett särskilt öga för Yuriko eftersom Aminatou, the Fateshifter var min allra första commander-lek.

En lite väl "jävigt" förslag på vem som kan få leken så tänkte jag föreslå min son (13 år). Han har kört fast kört fast i grön/vit/rött och skulle behöva lite mer Dimir i sitt liv. ;-)

20:15:02, 10/5 -22
Danefjord

MEDLEM
Norrtälje
Bra artikel Discus!
Ger bra inspiration om man fastnar i idétorka på vad för lek man ska bygga. Ser fram emot flera framöver.

Jag vill gärna nominera min vän Andreas.
Han har svårt att komma in i formatet och lite tid att köpa kort/bygga lekar. Tror att denna lek skulle få honom att känna sig mer familjär med edh eftersom han hade en gammal köksbordlek med ninja tema bak i gatan.

17:10:00, 10/5 -22
shrapnel

MEDLEM
Stockholm
Rolig lek!
Nominerar min sambo som är besatt, älskar allt med japan hennes otrimi precon var inte riktigt hennes stil.

14:03:25, 9/5 -22
CH

HUVUDMODERATOR
REDAX
Sundsvall
Får jag nominera min kompis Per även om han inte har ett konto på SvM? Han har varit utan jobb nu i mer än två år, och jag skulle vilja få in honom på Commander för att han ska ha något att fokusera på.

21:43:35, 8/5 -22
mindtrix

MEDLEM
Temporal Trespass brukar vara bonkers med Yuriko.
Tycker den borde skänkas till nyaste medlemmen på sidan, är det rättvist?

18:57:18, 8/5 -22
214

MEDLEM
Dom här artiklarna är fantastiska:)

Även min son hade behövt en egen commanderlek!

18:11:44, 7/5 -22
Uppdaterad: 22:52:00, 10/5 -22
Zombiepappa

MEDLEM
Åkersberga
Kul lek!
Jag tror att min son som just börjat spela Magic med oss gubbar skulle uppskatta en ny lek!

07:22:50, 6/5 -22
crusadingknight

MEDLEM
Påryd
Discus skrev 20:55, 5/5 -22 Jag har som sagt speltestat den lite och kan konstatera att det inte skulle vara fel med mer rensning av battlefield, framförallt då artefakter och enchantments. Tyvärr så är det dåligt med den typen av removal för blåsvart.

Det går bra att dra ner på antalet varelser lite utan problem, men frågan är vad som ska in som inte kostar en massa pengar. Borde givetvis nämnt att om man sitter på en Cyclonic Rift så är det givetvis ett auto-include. Sedan kan jag också konstatera att Liliana Vess borde kunna tryckas in också för att hämta silver bullets som kan plockas upp på handen via Yurikos trigger.

När det gäller manan så är den inte prioriterad som jag nämnde. Det blir stabilare med "dubbel-länder" och sitter man på exempelvis en Creeping Tar Pit så har den en given plats.

Budgetalternativ som är jobbiga mot artifacts och enchantments är ju de båda "fluxarna" Energy Flux och Aura Flux. Annars finns ju alltid Kamigawa-kortet Reduce to Dreams att tillgå också och även Baral's Expertise är väl inne på liknande område typ.

23:37:54, 5/5 -22
Discus

HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
FSVM - KASSöR
Norrköping
Jag har som sagt speltestat den lite och kan konstatera att det inte skulle vara fel med mer rensning av battlefield, framförallt då artefakter och enchantments. Tyvärr så är det dåligt med den typen av removal för blåsvart.

Det går bra att dra ner på antalet varelser lite utan problem, men frågan är vad som ska in som inte kostar en massa pengar. Borde givetvis nämnt att om man sitter på en Cyclonic Rift så är det givetvis ett auto-include. Sedan kan jag också konstatera att Liliana Vess borde kunna tryckas in också för att hämta silver bullets som kan plockas upp på handen via Yurikos trigger.

När det gäller manan så är den inte prioriterad som jag nämnde. Det blir stabilare med "dubbel-länder" och sitter man på exempelvis en Creeping Tar Pit så har den en given plats.

20:55:50, 5/5 -22
crusadingknight

MEDLEM
Påryd
Riktigt rolig artikel, som vanligt.

Gillar inkluderingen av Nevinyrral's Disk.
Vad tror du om att eventuellt addera fler board whipes i och med att leken, precis som du är inne på, relativt enkelt och snabbt kan komma igång igen?

En annan tanke är väl att ta med någon form av tvåfärgat land, men kanske blir tempot lidande då?

Kul lek som sagt!

19:26:39, 5/5 -22
Shagrat

MEDLEM
Hässelby
Go lek! Verkar kul att spela.

12:12:29, 5/5 -22
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!