Magic the Gathering
Magic the Gathering34229 medlemmar 565 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1883 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Hemsidan SvenskaMagic skapades i ett annat årtusende - tiden bara springer iväg!

Hemsidan SvenskaMagic.com är ett hobbyprojekt som skapades av Beakid i ett annat årtusende. Det medför att vår älskade hemsida har funnit i väldigt många år och mycket har hänt sedan den första versionen av hemsidan skapades. Det har tillkommit ett överflöd av sociala plattformar och det är inte lätt att orientera sig i den djungeln som finns där ute.

Av den anledningen skriver jag nu den här artikeln och den handlar om hemsidan SvenskaMagic och föreningen SvenskaMagic

av Discus
12:15, 4/4 -22
läst 2123 ggr.
Skriv ut artikel
15 kommentarer

..

På hemsidan SvenskaMagic finns idag två organisationer och först och främst finns ägaren som är SvM Community AB. Utöver det finns den ideella föreningen SvenskaMagic. Det har historiskt sett varit väldigt svårt för hemsidans medlemmar att separera dessa två och av den anledningen har rubrikerna fått en färgkodning för att visa dig vad som avses.

Hemsidans ägare SvM Community AB får vara blå medan föreningen SvenskaMagic får vara orange.Hemsidan SvenskaMagic
Hemsidan SvenskaMagic (SvM) är platsen vi är på och det har i många år funnits åsikter om att SvM är föråldrad och någon borde fixa en ny hemsida. Det är också en av anledningarna till att jag skriver denna artikel. SvM är ett hobbyprojekt som dateras bakåt ända till 90-talet. Vi pratar alltså över 20 år och det har hänt en hel del sedan dess.

Vi som har några enstaka år på nacken är vana vid hur SvM fungerar och har svårt att relatera till de fel och brister som nykomlingar ser. Vill jag vet något om ett kort, så vet jag exakt hur jag söker fram det. Vill jag göra en affär med någon på SvM, så vet jag exakt hur man kan skapa en biz (affärer på SvM sköts med bizar) för att allt ska gå rätt till och så vidare.

Nykomlingar däremot blir säkert frustrerade och förstår inte strukturen och hur man finner det man vill ha. Mitt tips till er är, läs den här artikeln och så kommer jag gå igenom några matnyttiga saker för dig samtidigt som du får veta mer om hemsidan.Varför ska man använda SvM?
Det finns många anledningar till att man ska använda SvM och jag tänker här lyfta några saker som gör att jag själv använder SvM. Sidan finns fortfarande här och har drygt 2500 aktiva användare, så något gör SvM rätt.


Säkerhet
SvM har en stor fördel i jämförelse med många andra plattformar när det handlar om att veta vem jag gör affärer med och för att kunna spara historik om vart det jag köpt kommer ifrån. Om jag exempelvis köper en Underground Sea idag, så vill jag känna mig säker på att får kortet och vill även minnas vem jag köpte den av. Det förekommer tyvärr mer och mer av fake kort där ute och det är inte heller konstigt med hur mycket värdet på våra kort stigit. Så länge jag har kvar bizen, finns informationen kvar. Av den anledningen sparar jag alla gamla avslutade bizar.

De flesta människor som finns där ute är ärliga men det finns tyvärr ett och annat rötägg och dem vill man helst undvika. Om någon säger till dig att SvM är skit och sidan är skräp när du planerar att göra en affär med hen på en annan plattform är mitt tips, se om du kan finna den användaren på SvM (sök på namnet). Dyker hen då upp och du ser något enligt bilden så ska du inte göra några affärer med hen. Ingen blir bannad på SvM utan orsak och alla som är bannade har alltid en möjlighet att göra rätt för sig.Detta är också orsaken till att du enbart får tillgång till Torget om du är en verifierad medlem. Det blir man via medlemskap i föreningen SvenskaMagic.

Du ska veta vem du gör affärer med och ref-systemet visar hur du och de du gör affärer har skött sina affärer över tid. Det är ingen katastrof att ha en negativ ref. Man kan alltid göra misstag och få missnöjda kunder. Det viktiga är att man inte upprepar sina misstag och det syns tydligt om man kolla betygen. Dessa betyg syns om du går in på användarens sida och nedan visar jag två exempel.


Det är uppenbart att en av dem sköter sina affärer väldigt bra trots några enstaka sämre betyg. Medan den andra får man tänka efter lite och kolla varför betygen ser ut om de gör.


Information om släpp av nya kort
Wizards tycker om att släppa nytt mest hela tiden och det hinner knappt gå en dag mellan det att det släppts en ny produkt innan de känner att det är dags igen. Vi har knappt hunnit bekanta oss med Kamigawa: Neon Dynasty och det börjar redan bli dags för Streets of New Capenna.

För min egen del är jag tacksam för att Kortpärmen uppdateras allteftersom nya kort släpps. Det finns alltid ett aktivt Center där de senaste uppgifterna om vad som kommer ramlar in, så fort det finns information att få.


Hitta kort jag behöver
Vi behöver alla nya kort lite ibland. Det kan handla om att få kort till en turnering eller varför inte fylla ut sin samling. Det finns andra platser att köpa kort på och det har blivit mer så genom åren, men rent generellt skulle jag säga att SvM:s styrka är att sammankoppla köpare och säljare av kort.

Det finns de som säger att Cardmarket (MCM) är det bästa som hänt och allt man behöver finns där och till en billig penning. Det är givetvis sant men alla som gjort affärer där vet att gränsen för 25€ innan REK frakt är väldigt kostsam över tid och att billiga priser generellt sett äts upp av dyrare fraktkostnad. Samtidigt så vet man som säljare på MCM om att det är dyrt att sälja där.

Det finns de som använder sociala medier (exempelvis Facebook) och säger att det är det bästa som finns för att det är så smidigt. Problemet med smidigt är att det finns ingen struktur och det gör att vare sig det handlar om köp eller sälj så finns det inget vettigt sätt att sortera fram det som hänt över tid.

För att underlätta för den som är “lat - arbetar smidigt”, så går det numera bara slänga in en lista med kort på Köp / Sälj och berätta vad man köper eller säljer. Fördelen är att allt du skriver där går att söka fram, för den som vill söka tillbaka i historiken.


Det går att lägga upp bilder också, men då får man vara medveten om att sökning efter korten blir mycket svårare...


Nostalgi - detta kommer döda magic
Det finns alltid nostalgi med saker och ting. Jag började spela magic ~2002 när Darksteel var nytt och fräscht. Jag förstod inte riktigt hur ett kort som Skullclamp kunde vara så totalbrutet som det ansågs vara då och bytte glatt den jag öppnade i min första köpta booster mot 4 Priest of Titania som jag behövde till mitt första lekbygge.

Sedan den tiden har jag hängt på den här sidan och det har nu gått 20 år och mycket har ändrats genom åren i mitt liv men av någon anledning hänger jag fortfarande här.

Vad gjorde du själv för 20 år sedan?Personal på SvM?
Alla som arbetar på den här hemsidan (SvM) gör det ideellt på sin fritid. Det är något man behöver vara medveten om och om man någon gång känner att varför finns inte det här och det där?. Då kanske man istället skulle fundera på vad kan jag göra för att få till det här och det där?


Moderator
Alla hemsidor behöver moderatorer och på den här hemsidan hänger de främst på Forumet och ser till att ingen trollar och beter sig illa där. Det finns för närvarande brister när det gäller moderatorer, så om du känner att du är en trevlig och skötsam individ som har lite tid över så går det alldeles utmärkt att kontakta Beakid om att du gärna vill hjälpa till.


Väktare
Det nämndes det här med säkerhet lite tidigare i artikeln och vi verifierar att alla som använder Torget finns på riktigt. Det finns en artikel skriven av Discus angående hur Torget fungerar och hur man gör affärer här på SvM. Den ger tydliga instruktioner om hur man går tillväga för att allt ska fungera så bra som det bara är möjligt.

Det normala är givetvis att allt fungerar men det förekommer ibland att man som användare behöver lite hjälp och för att lösa detta har vi väktarkåren. De finns här på sidan för att hjälpa till när det uppstår problem och hjälper till med allt som har med hemsidan att göra.

Vi har hamnat i ett generationsskifte och det behövs av den anledningen påfyllning med nya fräscha förmågor. Det gör att om du är en användare som känner att du har bra kontroll på hur det fungerar på Torget, samtidigt som du sköter dina affärer här på SvM. Då är du väldigt välkommen att kontakta Discus för att höra mer om hur det är att vara Väktare.


Admin
Admin tar hand om sidan och ser till att den fungerar för oss som använder den. För mig som användare är det självklart att om jag gör något så vill jag att det ska fungera. Om jag skriver en text och publicerar den, så vill jag att den ska kunna läsas. Besöker jag hemsidan, så ska den vara online osv. Det är en självklarhet men det är något som kontinuerligt behöver fixas med då vi lever i en värld som förändras hela tiden.

Av den anledningen kämpar Beakid och MagicOfJesper hårt för att bara underhålla sidan. Sedan dyker det alltid upp önskemål om nya funktionaliteter som de ger oss i mån av tid.

Om du känner att du sitter på kunskaper som skulle kunna vara till nytta inom detta område och har lite tid över, så får du gärna kontakta Beakid om att hjälpa till.


Funktion som skapats på sistone

Spoiler:

Om du lagt in ditt swish-nummer får du numera en QR-kod med i de bizar du skickar ut. Det gör det väldigt smidigt för köpare som då bara behöver scanna koden och sedan fylla i totalsumman att betala.
Redax
Redax består av alla som skriver eller hjälper till med texter/artiklar här på hemsidan. Till exempel så kan det handlat om att fixa så att kortlänkar och bilder kommer med på ett snyggt sätt i den här artikeln.

Det är tyvärr inte jättesmidigt att lägga upp en artikel men Redax finns här för att hjälpa till vid behov. Det uppskattas väldigt mycket om du skriver och det levereras ut belöningar från föreningen i form av Krediter som du sedan kan använda här på sidan för att exempelvis betala ditt medlemskap.

Det är lite snålt med aktiva Redax så om du skulle vara en person som intresserad dig för det här med att skriva, så får du gärna kontakta Beakid om detta.Föreningen SvenskaMagic
Föreningen SvenskaMagic består av ~2500 medlemmar och det är alla som hänger här på hemsidan som har tillgång till Torget. Varför det är så är för att allt handlar om din och andra användares säkerhet. Föreningen gör en kontroll av alla som är medlemmar för att verifiera vem du är och därmed vet den som du gör affärer med, vem du är.

Det klagas ibland på att föreningen tar en avgift på 50kr/år för medlemskap för alla som fyllt 20 år. Det du får för det är den här hemsidan, då hemsidan inte kunnat existera utan de pengar föreningen betalar varje år. Dyker du upp på de event och turneringar föreningen arrangerar, så upptäcker du att allt är rabatterat för dig. Föreningen ser också till att marknadsföra vår spelhobby bland ungdomar (demoverksamhet) för att bygga en större spelarbas för framtiden, så att spelet i sig kan leva vidare. Föreningen arbetar helt enkelt för att främja magicspelandet i Sverige och genom att du betalar 50kr/år till föreningen är du en del av dem som hjälper till med detta.

Om du inte är medlem idag men plötsligt känner att vänta lite, jag borde ju bli medlem i föreningen. Då är är det bara att följa länken och bestämma vilken avdelning som passar in på dig. Generellt sett uppskattar vi om ungdomar (25 år eller yngre) går med i Junior och resten går med i Senior. Men valet är ditt och du väljer själv vilken avdelning du vill tillhöra. Väljer du swish-betalning blir det sedan väldigt smidigt för då får du ett internmail med QR-koden som du sedan kan scanna och behöver bara fylla i summan och ditt SvM-alias.

Spoiler:


Om du vill bli medlem i föreningen men misslyckas av någon anledning, kontakta Discus, så hjälper han dig.


Styrelse - föreningsaktiva
Föreningen SvenskaMagic har en styrelse som träffas via onlinemöten på Discord ungefär en gång i månaden och utöver det som finns föreningen med på en del konvent. Om man vill engagera sig så finns det fina möjligheter för det i framtiden. Framåt augusti är det dags för en ny styrelse igen och är du nyfiken på hur styrelsearbetet ser ut kan du kontakta Tonedown.


Gothcon 2022
Gothon är en påsktradition i Göteborg och Covid 19 höll på att ställa in evenemanget i år men till slut blev det ändå så att konventet blir av i år. Föreningen har historiskt hjälpt till lite ibland med magicdelenen av konventet men generellt sett sköts det numera av Mindstage och om man vill nyfiken på hur det fungerar eller vill hjälpa till där så är det bara att kontakta Timecode här på SvM.


Lincon 2022
Lincon ett spelkonvent som normalt sett är under Kristiflygarehelgen. Det betyder att i år är det Lincon 26-29 maj. Föreningen brukar vara på plats och arrangera och i år inget undantag. De två stora sakerna är Butiksmästerskapet 2022 och Modern SM 2022.

Spoiler:

Butiksmästerskapet är en inbjudansturnering till alla WPN butiker som finns i Sverige. Om din lokala spelbutik inte nämnt något om det än, så tycker jag att du ska lyfta det med butiken. Varje butik får skicka fyra personer som kämpar för er butik under Butiksmästerskapet. Sedan får även spelarna delta i Modern SM och kämpa individuellt för titeln Svensk mästare i Modern 2022.


Preliminärt schema Lincon 2022


Planeringen för Lincon är igång och om du känner att du skulle vilja vara med och se till hur det är att sköta ett sådant arrangemang så går det bra att kontakta Discus
om att hjälpa till. Sedan kommer det även behövas personal på plats när det blir dags och då är det främst demo, domare, coverage (text och bild) och streaming.


Dreamhack Summer
Dreamhack Summer kommer bli av i år (18-21 juni) efter ett par år med nedstängning pga Covid 19. Vi vet i dagsläget inte hur det ser ut för vår del. Vi arbetade med demoverksamhet på plats under året innan corona men än så länge vet vi inte om Dreamhack vill ha oss på plats. Det får framtiden visa!

Om du skulle vara intresserad av att vara med och hjälpa till där, så är det bara att du hör av dig till Discus.


Närcon Sommar
Närcon Sommar kommer bli av i år (28-31 juli) efter ett par år med nedstängning pga Covid 19. Vi vet i dagsläget inte hur det ser ut för vår del men vi brukar ha demoverksamhet på plats och det brukar vara väldigt populärt även om fokus för Närcon är Cosplay.

Om du skulle vara intresserad av att vara med och hjälpa till där, så är det bara att du hör av dig till Discus.


Större event i Sverige i år - planerade just nu!
Det har efterfrågats vilka större event som finns tillgängliga i Sverige i år och här kommer nu en lista över de event vi har blivit informerade om. Om det finns fler större grejer där ute som du vet om men som inte är listade här, säg till så lägger vi in det.


Om du fått bestämma - vad hade du fixat?
Det är inte alltid lätt att sätta i ord vad man önskar sig men det är inte heller lätt att läsa dina tankar. Av den anledningen skulle föreningen och hemsidan vilja att du går in och skriver lite om hur du känner, tycker och tänker när det gäller hemsidan SvenskaMagic och föreningen SvenskaMagic.

Länk till ett frågeformulär!

Hoppas du har uppskattat läsningen och skriv gärna något i frågeformuläret. Om du gör det, så har du chansen att vinna något fint magic-relaterat som vi har i gömmorna! Om du tycker det är komplicerat att öppna formuläret får du givetvis gärna kommentera i artikeln.

/Discus (Kassör i föreningen, Huvudväktare på hemsidan, arrangör av Lincon)

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Caps_lock

MEDLEM
Västerås
Tycker att SVM har åldrats likt ett årgångsvin. Kommer ihåg att jag gjorde mitt konto 2006 på en skoldator en vårdag på Kunskapsskolan i Västerås (13 bast) för att kunna köpa 4 st Elvish Champion. Tänkte då att det skulle bli en engångsgrej så reggade mig bara asap och namngav mitt konto lite snabbt "Caps_Lock". Fast forward 15 år senare så är jag fortfarande torsk och använder typ alla sidans funktioner samt har sidans kanske fulaste nick haha.

Visst ser sidan lite old school ut idag men det är mest charmigt tycker jag och det finns mycket själ i det, något som dagens "zoomers" antagligen aldrig kommer förstå. Forza SVM!

15:27:04, 13/4 -22
Uppdaterad: 15:27:31, 13/4 -22
CH

HUVUDMODERATOR
REDAX
Sundsvall
Jag har också varit medlem i mer än halva mtt liv, och jag har lärt känna många roliga, udda och spännande människor under min tid på SvM. Jag har bara positiva saker att säga om hemsidan, föreningen och SvM HB.

15:20:28, 11/4 -22
noyoudont1

MEDLEM
Umeå
Tack!

Jag tillhör också skaran som loggat in nästan dagligen i sisådär 17 års tid.

När man som jag gillar gamla kort är SvM fortfarande bäst! Man kan hitta det mesta enkelt (till skillnad från FB), porto är billigt (i jämförelse med Cardmarket) och framförallt är ref-systemet och medlemmarnas heder fenomenalt bra. Man blir sällan till aldrig besviken på skick eller packning och man får rätt version av korten (hej igen Cardmarket).

Jag tar kvalitetsinnehåll före modern fräsig design alla dagar i veckan. Hoppas svm att lever i 20 år till.

13:04:10, 11/4 -22
latsblaster

HEDERSMEDLEM
elof_the_mighty skrev 06:22, 11/4 -22 Bra sammanfattat :) Finns det massa bilder sparade från ”the good old days”?

Vore härligt!

08:05:46, 11/4 -22
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Bra sammanfattat :) Finns det massa bilder sparade från ”the good old days”?

06:22:16, 11/4 -22
Slanfan

HEDERSMEDLEM
Hägersten
Pure LOVE

02:42:10, 11/4 -22
GTO

MEDLEM
Ljungskile
Fantastisk sida! som har gett mig otroligt många timmar med nöje!

11:31:24, 9/4 -22
mg

MEDLEM
Mölndal
En sån mysig artikel. Stort tack för allt jobb ni gör, mitt liv hade helt klart sett annorlunda ut utan SvM de sista 17 åren.

18:35:19, 7/4 -22
Uppdaterad: 18:35:48, 7/4 -22
214

MEDLEM
Jag saknar en funktion där man kan koppla priserna på sina kort till mcm trend, så slipper man uppdatera priser var och varannan dag:)

16:22:50, 7/4 -22
Nixxan

MEDLEM
Umeå
Att sälja kort här går finfint. Att köpa är en helt annan historia. Där har jag till 100 % gått över till facebook och MCM.

Risken med en utdaterad look och känsla på sin webbplats är att nykomlingar "vänder i dörren". Jag tror att sidan hade haft ännu mer aktivitet och tillväxt med en mer modern sida.

11:23:02, 7/4 -22
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAX
Linköping
Finfin artikel!

Jag har varit medlem i över 20 år och loggar fortfarande in mer eller mindre varje dag :]

19:35:51, 6/4 -22
UmeLinkan

MEDLEM
Enköping
Det är en väldigt trevlig sida. Det som skulle vara trevligt är en funktion där man på sidan för ett kort kunde välja ”lägg till i lek” på samma sätt som i have/want. Och att man kan följa upp land och manakurva medan man bygger.c

18:38:28, 6/4 -22
Larsadoc

MEDLEM
Östersund
Trevlig artikel!

Torget och bizzarna är riktigt tryggt. Ska bara orka börja sälja lite kort också:^p

Centran med spoilers och "redaktionens flavour" är en riktig trevlig upplevelse!

Och sökbarheten för att bygga nya lekar är riktigt bra gjord!

Tack för allt jobb ni lägger ner :^)

18:22:20, 6/4 -22
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Jag vet att SvM inte är lätt från början, men sen blir den ju funktionell. Jag saknar en del bra länkning och ännu tydligare sortering nu när wizards vill radera SvM genom obegränsat med släpp men det är så mycket i grunden som är bra på och med SvM.

17:26:50, 6/4 -22
Glazastik

HEDERSMEDLEM
MODERATOR
Hisings backa
Bra skrivet! Hoppas det dyker upp eldsjälar för att hjälpa till att sprida den goda magin i Sverige.

SvM må inte vara den vackraste sidan detta årtionde men det är enkelt att glömma bort hur många miljoner kronor i utveckling det krävs för att nå en så grymt funktionell sida.

15:22:24, 6/4 -22
Uppdaterad: 15:26:18, 6/4 -22
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!