Krönika [93/94]
Gubbmagic på BSK (93/94)

Varje år (nästan) samlas ett gäng gubbar på allhelgonahelgen för att spela det vi själva anser är riktig Magic, nämligen 93/94. 2020 var första gången sedan starten 2009 som en turnering inte hölls och många var nu extra taggade...

av aginamist
06:25, 19/11 -21
läst 1826 ggr.

Denna text skrevs ursprungligen på engelska för min blogg för att sprida information specifikt om turneringen på BSK så den har omarbetats lite för SvenskaMagic.

93/94 (eller Oldschool som är ett mera populärt namn internationellt) är ett format som skapades i Göteborg av bland annat mg någon gång runt 2006-2007? Är du mera intresserad av själva formatet, regler och historia rekommenderas den officiella bloggen.

Jag är inte helt bevandrad i de allra första 93/94-turneringarna på allhelgonahelgen men enligt uppgift hölls den första turneringen 2009 och 2012 var det första året jag deltog. 2012 spelade vi i två "hotellrumssviter" på Scandic Hotel Borås och detsamma gjordes 2013. Med runt 30-40 spelare var det trångt, obekvämt men samtidigt gav det en väldigt speciell känsla som jag nu kan titta på tillbaka med glädje men samtidigt ändå inte saknar. 2014 var det första året turneringen hölls på konventet men hade då en separat lokal, ca 60 spelare dök upp. 2015-2016 införlivades 93/94-turneringen i det ordinarie schemat och vinnaren fick fram till 2016 en Giant Shark (det viktigaste kortet i 93/94).

Giant Shark
Ett anspråkslöst men ack så viktigt kort.

2017 tog Landgraf över arrangörskapet från mg. Giant Shark byttes ut mot en The Fallen och lite godis men turneringen hade fortfarande kvar den speciella känslan även om avsaknaden av Giant Shark ledde till färre deltagare. Inför turneringen 2021 så stal jag arrangörskapet från Landgraf, inte för att han gjort ett dåligt jobb utan att jag kände att det var mitt ansvar som styrelseledamot i föreningsstyrelsen. Att arrangera turneringen innebar att lyssna på vad Discus säger, köpa en The Fallen och ett par pennor samt välja ut priser och vem som ska få dem.Detta var årets förstapris, hur många användarnamn från SVM kan du hitta?

Turneringen kom igång runt 19.00 eftersom vi inväntade att den sista rundan i Legacy SM skulle bli klar (hajvinnarna Fluffy och egget hade den dåliga smaken att gå t8 i Legacy SM så de deltog inte i 93/94-turneringen). Vi blev 19 spelare totalt och jag hade bestämt innan att blev vi 17+ spelare så skulle vi spela 5 rundor följt av en top 8. Senaste år (2019) så spelade vi tre rundor swiss, matpaus och sedan tre rundor swiss utan top 8. Jag föredrar skarpt top 8 för det ger en mera äkta turneringskänsla.


Pågående turnering, mg har tagit på sig finkläderna

Hela turneringen kändes mera som en "Gathering" snarare än "Magic", de flesta av deltagarna hade jag inte träffat sedan BSK 2019 och jag gissar att känslan var ungefär densamma för övriga deltagare. 93/94-turneringen lockar flera spelare som bara specifikt spelar den och inget annat på konventet, som tur är så fanns två Magic-butiker på plats och även gott om annat att göra på konventet. Eller varför inte bara sätta dig och lyssna på skrönor och anekdoter från Flax?

Vi lyckades genomföra fem rundors Swiss och ha en liten prisutdelning innan top 8an. 93/94 är lite annorlunda i att förstapriset är The Fallen och övriga priser delas ut på mer eller mindre slumpmässiga sätt. Detta år så fick 9e plats (Rolex) en Beta Howl from Beyond, 13e plats (Tibia) fick en Arabian Nights Cuombajj Witches och sistaplatsen (Docniman) fick en The Wretched från Legends. Vi hade även en utlottning av Armageddon från Unlimited som vanns av Znap.


Final standings, Landgraf föreslog att vi skulle skippa top 8an eftersom det ändå var en clean cut. Jag tror Olle Råde var gladast av alla för att han slapp spela top8.

Kvartsfinalerna flöt på i ett bra tempo och jag blev rätt snabbt utslagen av Landgraf och kunde använda resten av kvällen att övervaka resterande matcher.


Semifinal 1: Farsan mot Knaz och 666killer666 tittar på


Semifinal 2: Landgraf mot halo00

Finalen var mellan Farsan på Troll Disco mot Landgraf på RUG Burn. Landgraf vann finalen och har även slagit mig i två 93/94-kvartsfinaler på 8 dagar. För er som är mera intresserade av leken så finns ett avsnitt på podcaster All Tings Considered om den.


Vinnaren med den överdimensionerade pokalen. Flax i bakgrunden redo att dra ännu en anekdot.Den vinnande leken


Summering av helgen:
- Turneringen blev mycket lyckad ur ett arrangörsperspektiv (och förhoppningsvis ur ett deltagarperspektiv)
- Det är skönt att fysiska turneringar är igång igen
- Vi har en riktigt bra eternalscen i Sverige
- Det enda positiva med att kortpriserna gått upp så mycket är att byte igen är något som praktiseras

 

Artikel-feedback