Krönika
BSK 2021 med Legacy-SM 2021

Vi är äntligen tillbaka, känns det som just nu. Borås Spelkonvent 2021 (BSK) kommer gå av stapeln under Allahelgonahelgen 5-7 november.

Vi har lite nyheter i förhållande till tidigare år. 93/94 flyttar till lördag kväll och Covid 19 har gjort att vi väldigt gärna ser att ni föranmäler innan konventet, så vi kan planera och inte behöva neka någon pga platsbrist. Vi fortsätter också med testet med lagtävling i Legacy.

av Discus
10:32, 10/10 -21
läst 5214 ggr..
.
.
.
.

Borås Spelkonvent 2021
Vi har alla hört corona, corona och så lite mer corona stoppar ditt och datt. Nu kan vi äntligen säga att vi har lärt oss leva med Covid 19 och föreningen SvenskaMagic bjuder in till roliga saker att göra igen. Det börjar bli dags att planera för Borås Spelkonvent 2021 (BSK), som kommer gå av stapeln under Allahelgonahelgen 5-7 november.

Huvudnumret kommer precis som tidigare år att vara Legacy SM och vi hoppas givetvis på att det ska bli en rejäl uppslutning kring detta evenemang. Men för att vi ska kunna planera ordentligt och göra allt coronasäkert, så uppskattar vi om så många som möjligt föranmäler sig. Det gör inget om du inte vet exakt vad du ska spela, men vi behöver ha koll på den ungefärliga uppslutningen. För om det dyker upp för många fler än vi planerat för, så kommer vi bli tvungna att neka till deltagande av hänsyn till Covid 19.

Det är just nu inget krav på coronapass (ett bevis på att du är vaccinerad eller har haft Covid 19) men vi uppskattar om alla som kan vaccinera sig, faktiskt gör det med hänsyn till era medmänniskor.


Var/När/Hur?
Borås Spelkonvent äger rum på Bäckängsgymnasiet i Borås den 5-7 november (karta). Det betyder för den erfarna konventsdeltagaren att vi fortsätter där vi var förra året.


Covid 19
Sverige ska som jag nämnde ovan öppnas upp, men vi vet givetvis inte hur situationen kommer vara i november. Vi kommer alltid följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Det gör att vi just nu rekommenderar alla som inte vaccinerat sig att man faktiskt gör det. Vi kan också hamna i ett läge där det blir obligatoriskt med vaccionationspass eller något liknande.

Vi kommer utöka utrymmet mellan spelare på konventet och även torka rent ytor regelbundet. Vi förutsätter att alla sköter om sin personliga hygien. Du får inte komma till konventet med någon form av symptom som kan vara Covid 19 och kommer bli avvisad om det händer. Eventuella förbetalningar som gjorts kommer du givetvis att få tillbaka.

Vi kommer undvika kontanthantering så gott det går och rekommenderar att alla som inte har Swish, skaffar sig det. Har du inte swish, så kommer vi acceptera kontanter, för vi tar inte kort.

Var rädd om dig själv och dina medmänniskor!


Lincon 2021
Förutom BSK så kommer vi även finnas på plats på Lincon som i år går av stapeln samma helg. Mer om detta event kan du läsa i den här artikeln som Partysmurphen skrivit.


Inträden och Kostnad
Priset för inträden på BSK är klart och det är samma summor som tidigare år. Det är alltså något man måste betala för att få spela magic på plats. Som ni kan läsa är det kraftigt rabatterat för de under 20 år. Utöver detta tillkommer sedan avgifter för att delta i turneringar.
 • Deltagaravgift 21+år: 300kr (400kr på plats) (50kr extra om man INTE vill bli medlem)
 • Deltagaravgift 11-20år: 50 kr
 • Endagspass (=deltagaravgift för en dag): 200kr
 • Sovplats: 100kr

Sista datum för föranmälan är 29 oktober. Då kan man inte längre föranmäla sig till konventet, men det går bra att föranmäla sig till turneringarna fram till onsdagen (3/11) för att vara garanterad en plats!


Föranmäl dig och gör det bekvämt för dig!
Covid 19 gör att vi måste hålla avstånd och vi behöver därför ha god kontroll på hur många som tänker delta i våra turneringar. Om du föranmäler dig sparar du även tid för oss på plats. Det som kommer krävas av dig är ett mail där du lämnar all nödvändig information och sedan betalar du in totalsumman till vårt konto.

Om du vet att du kommer att åka till Borås men inte har någon som helst aning om vad du ska spela, så är det bra om vi får veta detta också. För vi behöver ha kontroll på deltagandet. Tryck på spoilern för mer detaljerad information.

Spoiler:


Ni kommer bli tvungna att lämna all info som vi behöver, men ni behöver bara göra det via ett mail till bsk@svenskamagic.com. Sedan betalar ni in totalsumman till vårt Bankgiro: 164-8518 eller Swish: 123 071 26 87). Märk insättningen med ditt SvM-alias!. (Om du betalar för flera, märk fortfarande insättningen med enbart ditt SvM-alias. Skriv i mailet vilka det handlar om)

Så vad är det för information som behövs frågar ni er? Vi börjar med det praktiska. Armageddon som arrangerar BSK önskar att ni blir medlemmar i deras förening. Om ni väljer att bli det så gäller priset ovan. Om ni väljer att inte bli det, så kostar det 50kr extra. De delar dessa uppgifter med Borås Kommun, Folkuniversitetet och Sverok för att de söker bidrag. Det gör att ni behöver ange era person- och kontaktuppgifter. Om ni har korrekta uppgifter på SvM räcker det med att ange SvM-alias, så kan vi hämta uppgifterna här på hemsidan.
 • Namn
 • Epost
 • Mobil
 • Personnummer (om ni önskar bli medlem)
 • Adress (om ni önskar bli medlem)


Sedan går vi över till det vi i föreningen behöver
 • SvM-alias


Utöver det så kommer givetvis vad ni önskar betala för:
 • Inträde BSK
 • Sovplats (om så önskas)
 • Medlemskap i en avdelning i vår förening (om ej klart innan)
 • Turneringsavgifter


För att vara övertydlig kommer jag nu att göra en ansökan nedan för en fiktiv medlem som känner att hen vill åka till Borås och spela Magic.
Namn: Ander Andersson
SvM-alias: SvM-Bot
Epost: ander_andersson@gmail.se
Mobil: 073-9121212
Personnummer: 940101-0101
Adress, rad 1: Anders väg 12
Adress, rad 2: 12345 Stockholm
Inträde: 300kr
Sovplats: 100kr
93/94: 100kr
Legacy SM: 200kr
Premodern: 100kr
Medlemskap SvM Senior: 50kr
Summa: 850kr

Ander betalar därmed in 850kr till Bankgiro:164-8518 eller Swish: 123 071 26 87 och märker insättningen med SvMBot och mailar bsk@svenskamagic.com. (Hen ansöker givetvis om medlemskap i SvM Senior också)!

Nu förutsätter givetvis detta att allt går enligt plan och vi vill ju givetvis inte stjäla pengar från er ifall ni av någon anledning inte spelar turneringarna som planerat. Då får hen givetvis pengarna tillbaka för det eventet. Så bara för att ni betalat, så har ni inte låst er för deltagandet i turneringarna. Alltså, om ni inte kan delta i en turnering, får ni pengarna tillbaka.

Har ni special som exempelvis arbetare, fritt inträde osv så mailar ni om det så löser vi det innan ni betalar.

Så ett mail och en inbetalning, sedan är allt klart och du behöver bara dyka upp till starttiden på eventen! Vi kommer maila tillbaka och lägga upp info så att ni kan verifiera att ni är föranmälda också!Team Legacy SM
Vi kommer erbjuda en möjlighet att bilda ett lag (3 spelare) och sedan spela Legacy SM som ett lag. Upplägget kommer vara så att ni spelar som ett lag på fredagkvällen. Det blir fyra rundor som gäller och eftersom vi känner att ni ska kunna spela samma lek hela helgen om ni vill, så finns det inga begränsningar på lekval. Om alla tre vill spela identiska lekar går det alldeles utmärkt.

På lördagen spelar sedan varje spelare individuellt i Legacy SM. Ni behöver inte spela med samma lekar som i lagdelen. När swissen är avslutad summerar vi sedan ihop era poäng och de fyra bästa lagen får spela slutspel på söndagen för att avgöra vilket lag som är Sveriges bästa Team Legacy lag.

Det kostar inget extra utöver kostnaden för att delta i Legacy SM och ni tävlar om en egen extra prisstruktur som beror på antalet deltagare.

Sammanfattning
Team Legacy SM
Format: Legacy
Antal spelare i laget: 3 spelare
Registrering: 17-18
Start: 18.30 på fredagen
Kostnad: Inget utöver deltagaravgift på Legacy SM
Föranmälan: bsk@svenskamagic.com

Ett tips för er som är en grupp individer (där 60% är 25 år eller yngre) och inte ännu har skapat ett SvM lag, så är det ett bra tillfälle att skapa en SvM Lagavdelning. Kontakta Discus för mer information om detta!Schema Borås Spelkonvent 2021

Schemat för BSK finns att beskåda i grafisk form nedan. Observera att schemat är preliminärt och en del ändringar i schemat kan komma att ske.
Nu följer vi upp med schemat i text-format. Notera att tiderna och priser/avgifter kan komma att justeras lite smått.


Fredag Kväll
Vi hälsar alla välkomna till årets konvent och vi börjar med Modern. För er som föredrar att vrida på gamla kort, så hänvisar vi till att ni ska spela Premodern eller Vintage. Fast främst rekommenderar vi givetvis en uppvärmning inför Legacy SM i form av vår lagtävling. Den startar med fyra lagrundor på fredagskvällen.

Om man känner att inget av detta passar så kan man istället träna Legacy. Vi kommer starta 8-manna turneringar så fort det finns 8 som vill spela. De kör sedan 3 rundor swiss och detta går att göra med sista start 22.00

Spoiler:


MODERN
Format: Modern (ingen top8 - extra runda istället)
Registrering: 17-18
Start: 18
Kostnad: 50 kr | 100 kr (medlem | ej medlem)

PREMODERN
Format: Premodern (ingen top8 - extra runda istället)
Registrering: 17-18
Start: 18
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)

VINTAGE
Format: Vintage (ingen top8 - extra runda istället)
Registrering: 17-18
Start: 18
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)


Legacy SM lagrundor
Format: Legacy
Registrering: 17-18
Start: 18.30
Kostnad: Inget extra utöver deltagaravgift i Legacy SMLördag Morgon
Då var det dags för den stora happeningen på årets konvent. För nu är det Legacy SM som gäller. Vi kommer att spela en extra runda mot normal struktur, vilket bör bli ~8 rundor. Om du känner att Legacy inte fungerade eller känner att Standard är roligare så erbjuder vi just Standard efter tre rundor av SM.

Det finns givetvis de som vill spela annat också efter att de ledsnat på Legacy och vi är givetvis lyhärda och kommer starta exempelvis en Modern turnering på eftermiddagen om det finns ett intresse för det.


Spoiler:

LEGACY SM
Format: Legacy (competitive)
Registrering: 9-10
Start: 10
Kostnad: 200 kr | 250 kr (medlem | ej medlem)

STANDARD
Format: Standard (ingen top8 - extra runda istället)
Registrering: 11-12
Start: 13 (efter tre rundor av Legacy-SM)
Kostnad: 50 kr | 100 kr (medlem | ej medlem)Lördag Kväll
Lördagskväll handlar givetvis om slutet av Legacy SM. För oss som inte hamnar i toppen av den turneringen erbjuder vi ett nytt test och det är 93/94 som flyttat från fredagskvällen. För de som haft tur och gått top8 i Legacy SM, kommer om de vill få en möjlighet att delta i 93/94 via en bye i första rundan.

I övrigt kommer vi erbjuda draft i alla dess former. Här kommer givetvis kunna draftas av det senaste setet (Innistrad: Midnight Hunt), men vi erbjuder även en massa annat göttigt, exempelvis Mystery Boosters: Convention Edition, Modern Horizons II, Commander Legends osv.

Kvällsturneringarna har visionen att starta efter swissen av Legacy SM. Om det drar ut på tiden och det blir många deltagare i 93/94 så kan vi tvingas starta 93/94 18:00.


Spoiler:

93/94
Format: 93/94
Registrering: 17-18
Start: 18.00
Kostnad: 100 kr
Upplägg: swiss + top 8
Prisstruktur 2019: En The Fallen som förstapris + något annat.
Special: Inga intentional draws tillåtna.
Se för övrigt separat post på Old School-bordet.

DRAFT
Format: Draft
Registrering: Hela kvällen
Start: 18
Kostnad: I princip självkostnadspris för produkt + prissupport

Söndag Morgon
Om allt går som planerat har vi nu en Top 4 i Team Legacy SM. För er som hellre spelar constructed erbjuder vi en möjlighet att spela Premodern och mysig söndags Vintage. För er som inte fick nog av draftande på lördagskvällen, så erbjuder vi en fortsättning.


Spoiler:

TOP 4 TEAM LEGACY SM
Format: Team Unified LEgacy
Registrering: 09.30-10
Start: 10
Kostnad: Invitation

PREMODERN
Format: Premodern (ingen top8)
Registrering: 09.30-10
Start: 10
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)

Mysig Söndags VINTAGE
Format: Premodern (ingen top8)
Registrering: 09.30-10
Start: 10
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)

DRAFT
Format: Draft
Registrering: 09.30-10
Start: 10
Kostnad: I princip självkostnadspris för produkt + prissupport
Priser
Prispoolen beror på antalet deltagare i turneringen. Större delen av deltagaravgifterna går tillbaka i priser efter att vi gjort avdrag för produktkostnader. Vinstsumman fördelas sedan i runda lag enligt följande modell (om det är Top 8).

1: 30% av vinstsumman
2: 20% av vinstsumman
3-4: 13% av vinstsumman
5-8: 6% av vinstsumman

Om eventet inte har Top8 så kommer prisstrukturen följa ovanstående på ett ungefär men fördelningen av priser kommer att vara efter poäng (lika poäng = samma priser). Exakta summor/priser kommer annonseras på plats (Legacy SM har troligen prisstruktur till top16)

Vinster erhålls i form av motsvarande summa i boosters (30kr/booster, Innistrad: Midnight Hunt). Om du känner att du inte vill ha boosters, så kommer du få möjlighet att byta dessa mot kort i vår Pärm med kort. Det var något vi testat en längre tid nu och det verkar vara uppskattat. Målsättningen är att pärmen ska innehålla godsaker som passar alla (Eternalspelare, Standardspelare, Commanderspelare osv).Drafter
Som ni kanske noterat så finns det drafter nämnda på två platser (lördag kväll och söndag) utan att vi nämner vad det finns möjlighet att drafta. Vi har förberett för att spela följande saker:

Dessa draftmöjligheter har vi förberett:
 • Påsdraft, 40kr (+produktkostnad)
 • Innistrad: Midnight Hunt, 150kr
 • Mystery Booster: Convention Edition, (kostnad kommer snart)
 • Modern Horizons, (kostnad kommer snart)
 • Modern Horizons II, (kostnad kommer snart)
 • Commander Legends, (kostnad kommer snart)
 • Adventures in the Forgotten Realms, 150kr
 • Strixhaven: School of Mages, 150kr
 • Kaldheim, 150kr
 • Zendikar Rising, 150kr
 • Ikoria: Lair of Behemoths, 150kr
 • Säkert något mer också!Casualspel
Vi har sedan ett antal år tillbaka ett demobord, där vi visar upp spelet för de som är nyfikna. I år kommer vi även ha en dedikerad yta för Commander (EDH) och om du vill spela detta så finns det möjlighet att bara droppa in och spela. Som alla vet så kan dessa partier dra ut lite på tiden och det kan vara svårt att tidsanpassa, så vi kommer köra "Meetup" varje jämn timme under konventet (10:00, 12:00 osv).

Om du känner att du vill spela något annat så är det bara att dyka upp och kolla av...

Butiker på plats
Precis som vanlig så kommer SvM Butiken finnas på plats och om du känner att du vill shoppa något från dem och hämta upp på plats så går det utmärkt. Ange bara att du hämtar i Butiken och skriv att du hämtar upp på BSK. Utöver SvM Butiken så har vi i år fått en gästbutik via Skyguild och de får presentera sig själva....Hello Magic players,
We from Skyguild are two magic vendors with a combined experience of over 20 years in trading. We are traveling with a lot of playable cards in stock. We offer cards from Swedish oldschool, Legacy and Premodern to all newer formats. We are trading and buying on super fair rates and we are happy to be part of this convention. I hope to see a lot of you at our booth for a nice chat or a deal. Till then best wishes stay safe and healthy Mitja and Alban from your Skyguild Team.Cosplay
Det är alltid trivsamt när det dyker upp magic-karaktärer på konvent. Av den anledningen kommer vi belöna lite spontant om det dyker upp någon karaktär vi känner igen. Vad jag minns så har vi fått se Jace, Nissa och Avacyn vid tidigare tillfällen. Vem vill du vara?


Föreningsrabatt
Som medlem i någon av våra föreningar/avdelningar, Junior, Senior eller Linköping betalar du billigare deltagarpris i samtliga turneringar. Det är detta som avses med (medlem | ej medlem) i pris-specifikationen.


Funktionärer Sökes
Vi letar just nu efter funktionärer som vill hjälpa oss och beroende på vad du vill jobba med, och hur mycket du kan jobba utgår olika former av ersättning, såsom gratis inträde osv. Kontakta Discus om du är sugen på att hjälpa till.

Detta behöver vi hjälp med:
 • Domare
 • Demare
 • Coverage (stream/text/foto)FAQ
Räcker det alltså med ett enda mail och en inbetalning för att ha allt klart för BSK?
Ja, allt du föranmäler dig till behöver du bara dyka upp till starttiden. Inget köande eller väntande!

Måste man ha leklista med sig på turneringarna?
Ja, det är leklista på alla constructedturneringar. Det är för att många kort är i omlopp och dyker det upp en lek, vill vi finna dess ägare (händer i princip varje konvent).

Blir det några trials inför Legacy SM denna gång?
Nej, vi kör en satsning på lagsamarbete istället och kör med lagtävlingen istället!


Tokens och även vår senaste spelmatta
Föreningen har nu designat och skaffat fram lite nya tokens igen. Det handlar om en Angel, en Bird, en Elemental, en Goblin och en Zombie. Dessa kommer man kunna komma över på BSK, men om man känner att man vill ha några av dem med en gång så finns de att köpa för 5kr/st i Kortpärmen!
Dessa tokens finns också representerade på vår senaste spelmatta som vi hoppas ska bli lika uppskattad som den förra.
Föranmälda


Föranmälda lag
Just nu har vi följande lag föranmälda. Om lagnamn ehj är angett så är det de första två bokstäverna i respektive deltagares förnamn som är lagnamn.

1 BatChest
2 AlMaVi
3 Earwig Squad
4 Apes Together Stronk
5 Kalmahgubbs
6 LiMaAn
7 Samsons Sterke men
8 Fonden
9 700 Nej 1000
10 Lindas lag
11 Fastspänningsavgift
12 Team Germany
13 Team Murkman
14 Foorest Boogle GooHar ni några funderingar? Vänd er till Discus internt eller kommentera den här artikeln.

 

Artikel-feedback