Magic the Gathering
Magic the Gathering32917 medlemmar 675 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1840 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Casual
Gentry - det bästa formatet du aldrig hört talas om

En gång, för länge sedan, så fanns det en magisk plats, som hette “LGS”. Där kunde man träffas, spela Magic-format med fräsiga namn såsom “Standard”, och det helt nya “Pioneer”. Folk tog i hand, pillade på varandras kort, bråkade om layers-interaktioner och trodde de skulle leva lyckliga i alla sina dar.

av Kvetchnik
19:19, 26/1 -21
läst 3125 ggr.
Skriv ut artikel
8 kommentarer

Men plötsligt kom en skugga över det magiska landet LGS. Det blev missväxt, format började dö ut och en pest spred sig över landet så att alla fick sitta hemma i sina stugor och sortera sina samlingar, om och om igen och alla drömde om den dag de skulle få återbesöka det magiska landet LGS.

Samtidigt, i en annan del av världen som hette Gent, så levde en hjälte som bestämt sig för att inte låta sig nedslås. Han hade nämligen hemlig kunskap om ett helt eget format, som levde sitt eget liv oberoende av vad som hände i de andra döende formaten. Ett format som var lättillgängligt, billigt och som fortsatte locka människor att träffas online för att spela och ha roligt tillsammans. Hjälten kallade formatet för “Gentry” och hjältens namn var Niels “Happy Viking” Viaene.

Ok, jag hör vad ni som läser denna saga tänker: “Ännu ett format att lära sig? Räcker det inte att jag nyligen lärt mig både Historic och Pioneer?” Men hear me out, jag lovar att det är värt det.

Gentry är en variant på standard, med samma banlist. Skillnaden är att du får bara spela 4 unika rares eller mythic rares, samt 15 uncommons som inte behöver vara unika. Resten av korten ska vara commons. Denna skillnad har lett till ett format som är billigare, lättare för nya spelare att ta till sig, samt med långt fler möjliga lekar och variationer. Formatet lämpar sig ypperligt för deck-brewers, då du kan bygga en lek utifrån nästan vilka uncommons som helst i standard. Just regeln med max fyra rares/mythics gör formatet så mycket mer tillgängligt för nya spelare, både på grund av priset för lekar, men också för att lekarna är så gott som immuna mot bans. Om ett rare bannas hade du max en i leken ändå och du kan ha kvar resten av leken, då den förlitar sig på sina uncommons, inte rares.

Gentry har funnits sedan ca 2016 och det fanns reguljära turneringar på sina håll i Belgien, Turkiet och Sverige. Just nu är de flesta turneringar på is, men du kan vara med helt gratis i en turnering som går av stapeln på tisdagar varje vecka på Arena. Mer info hittar du på t.ex.
Niels Viaenes Twitch-sida, eller på gentrymagic.com, där du hittar turneringsrapporter, decklists, med mera. Lycka till med lekbygget!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

HerrLennebo

MEDLEM
Malmö
Bästa formatet, tredje största formatet i Malmö! ;)

20:24:23, 30/1 -21
Kvetchnik

MEDLEM
Malmö
För er som vill testa så är Kaldheim nu ute på Arena och det är gentry-turnering på tisdag!

https://www.twitch.tv/that_happy_viking

07:09:09, 30/1 -21
Kvetchnik

MEDLEM
Malmö
Eldor skrev 16:48, 27/1 -21 "Are you interested in making a deck? The rules are simple:
1. You are only allowed cards that appear in Throne of Eldraine, Ikoria: Lair of Behemoths, Core Set 2021, Zendikar Rising, and Kaldheim. These are the Standard legal sets and should be available in-print in any store."

Varför får man inte spela med Theros; beyond Death?

Det är nog bara tryckfel. Gentry följer alltid standard-rotationen. Så set som är legala i standard, är legala i Gentry.

07:07:24, 30/1 -21
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Jag är bekant med formatet men det har haft lite "ny status" här omkring än så länge.

15:45:14, 28/1 -21
Eldor

MEDLEM
"Are you interested in making a deck? The rules are simple:
1. You are only allowed cards that appear in Throne of Eldraine, Ikoria: Lair of Behemoths, Core Set 2021, Zendikar Rising, and Kaldheim. These are the Standard legal sets and should be available in-print in any store."

Varför får man inte spela med Theros; beyond Death?

16:48:21, 27/1 -21
aginamist

REDAX
Det här var ett format jag inte kände till sen innan. Framtiden är alla dessa hemmasnickrade format!

15:21:10, 27/1 -21
Frashannes

MEDLEM
Västerås
Låter ganska mysigt. Lite som när man började spela Magic och hade begränsat med kort.

13:11:18, 27/1 -21
Kvetchnik

MEDLEM
Malmö
Bilden är Niels "Happy Viking" Viaene, om det inte framgick :-)

19:58:29, 26/1 -21
  Strixhaven: School of Mages! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!