Magic the Gathering
Magic the Gathering32476 medlemmar 799 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1825 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Att skriva en Magicartikel.

Detta kan låta konstigt, men var jag än går så får jag höra av vänner och bekanta (som oftast har ett allmänt och brett Magic-intresse), du är ju den enda som skriver för Svenskamagic! Varför skriver du inte mer? Kommer inte fler artiklar snart? Vad skriver du om nu? Eftersom tid är min mest begränsade resurs så försöker jag nu istället hjälpa det svenska kollektiva Magiccommunityt genom att vända på perspektivet och istället fråga:
— Varför skriver du inte själv en artikel?

av Sajkobeer
16:38, 12/4 -20
läst 1776 ggr.
Skriv ut artikel
6 kommentarer

Just det. Därför skriver jag nu denna artikel. Där jag ämnar vända på perspektivet och ställer frågan varför frågeställaren inte själv producerar content? När jag gör så till vardags, så får jag oftast bara höra en massa ytterst bristfälliga bortförklaringar. Dessa kassa ursäkter kan kategoriseras enligt: 1. Jag har inte tid. 2. Jag kan inte! 3. Ingen vill ändå lyssna på vad jag har att säga!

Catalog
Kategori 1: Tiden!

Att många som efterfrågar artiklar inte anser sig ha tid kan jag inte åtgärda så lätt. Flera personer jag talat med på sistone har t.o.m. fler barn eller längre pendlingstid till jobbet än jag själv. Att personer i sådana situationer inte skriver artiklar på sin fritid har jag verkligen inget att säga om. Jag kräver ingenting alls egentligen. Men om jag som heltidsarbetande småbarnsförälder kan skriva artiklar (ofta av typen som kräver ordentlig research därtill) någorlunda regelbundet, så borde vilken person som helst med en laptop och tid för att FNM-drafta en gång i halvåret kunna få till en artikel ibland.

Det mest pinsamma är ensamstående studenter utan vare sig barn, pendlingstid eller ens deltidsjobb, som anser sig inte ha tid! Sure kiddo, studenttiden är bara den period i livet då du har som mest fritid, men whatever. Jag tror snarare det är något annat som klämmer. Eller vad tror du? Tiden används bara som ett svepskäl, exakt. Många säger nog så för att inte tappa ansiktet publikt. Vad detta egentligen beror på orkar jag inte gå in på här. Det ryms nog inte heller. Hursomhelst, för att sammanfatta; några fler i borde det väl finnas i Sverige som har tid att producera content till SvM?!


Kategori 2: Den som undervärderar sig själv och tror den inte kan!

Det kan du visst! Klarar man av att gå i gymnasiet så klarar man att fixa content. Det som är alldeles fantastiskt med SvenskaMagic är att här finns det en blandning av innehåll. Här finns det artiklar från GP-vinnare och Pro Tour-regulars om strategier och lekval. Det finns också artiklar från personer som är mer eller minde 100% casual. Den har t.ex. uppfunnit sitt eget format, sin helt egna unika lek eller varför inte sitt 100% helt egna set!? Här finns allt! Här finns artiklar med förslag till draft orders för senaste setet samt rapporter från VM och Pro Tours. Det finns också artiklar om Tiny Leaders i Trollhättan, Lejon Marie och de hårda slagarna, PauperGoblins-strategier, Magic Soccer Team 2000 och otaliga Pack-to-Power-projekt. Poängen med detta är att ”alla” dessa visioner och idéer har en plats på SvenskaMagic. Bredden är SvenskaMagics styrka!

Orcish Librarian
SvenskaMagic är inte ChannelFireball, vi är inte heller TheMagicDojo (RIP) eller Top8Magic.com och det tror jag inte heller vi vill vara. För SvenskaMagic är bättre än så. Vi erbjuder den genomsnittlige spelare någon helt annat och de flesta verkar gilla just det. Men missförstå mig rätt. Det har trots vad vissa tror genom åren funnits ett inte helt oävet antal insända artiklar som blankt refuserats av redaktionen. Men det har inte berott på författarens bristande grammatiska skicklighetsnivå eller en felaktig vision bakom texten, utan snarare på att personen inte lagt ner jobbet som krävs. En helt oredigerad stream of consciousness-artikel nedtecknad på 20 minuter håller inte måttet, även om tanken i grunden är god. Det beror inte på författarens språknivå eller magickunskaper, utan på grund av att artikeln som presenterats under sådana omständigheter genererar mer missförstånd än lärdomar för läsarna. Inget säger att den personen inte skulle kunna skriva någon givande och läsvärt om den anstränger sig lite mer. Men i detta fall hade den bara inte lagt ner tillräckligt med tid på att efterredigera och strukturera sitt stoff/budskap/innehåll.

Alla texter blir bättre med redigeringar, strykningar, omdispositioner och lite eftertanke, det är bara att inse faktum! Sannolikt ville dina lärare redan i grundskolan lära dig detta, men om inte lärdomen fastnade då så kanske den kan göra det nu. Om du bara har en bra tanke kring vad du vill förmedla och inte författar din text i en enda sittning, så skulle jag vilja påstå att 99% av de personer över 15 års ålder som har ett konto på SvM också har kunskapen att skriva en artikel som klarar kraven för att publiceras på SvenskaMagic.com. Tänk såhär, om du gratis vill/förväntar dig läsa väldisponerade och strukturerade artiklar, varför inte skriva en själv ibland? Jag lovar att du klarar det. Rentav, jag slår vad att du klarar det!


Kategori 3: Ingen där ute vill ändå läsa om mitt specialintresse inom Magic

Tvärtom! Den som är intresserad av Magic ur ett brett perspektiv och inte enbart ur Team-TribalGentryCommander-perspektivet, oftast både vill och kan ta till sig- och roas av texter och annan content även fast artikeln/videon/podden inte hör till området för personens huvudintresse inom hobbyn. Av detta tycker jag mig kunna utläsa att även om de som läser och reagerar på din artikel inte har lika mycket tid, intresse och kunskap investerat i just den delmängden av Magic du skriver om/är intresserad av, så kan både läsaren och du som författare få ut något av det hela. Detta gäller även fast ni är ett kompisgäng på 10 personer som t.ex. är helt ensamma i världen med att spela Revised-Apocalypse Rotisseriedraft eller what not. För genom SvenskaMagic kan man på ett enkelt och socialt sätt upptäckta nya saker/format/perspektiv/lekar/kort/affärer/konvent/turneringar utan att man behöver ens så mycket som lämna sitt hem. Det om något är väl en styrka så här i Corona-tider.

Jag är definitivt av uppfattningen att det är värt att fundera/undersöka/nedteckna något om Magic för en större publik, även om det i även om det inte handlar om draftpicks/standard/modern eller lekbyggen i mainstreamformat. Varför? Jo, för Magic handlar om storys. Spelet må vara världens mest komplicerade, men det handlar inte om statistik! Utan om historier, vänskap, äventyr och upplevelser. Men nu säger uppmärksamma läsare: -Du har ju skrivit tvåtton artiklar med inriktning på statistik! Det stämmer förvisso, men jag har endast använt statistiken som hävstång för att accentuera folks berättelser om diverse rulings, sideboardplaner, udda karaktärer, slow plays, fusk och annat dårskap. Statistiken är bara en fondvägg för själva innehållet av spänning, jakt på ära, slow rolls, hatepicks, diskningar och känslor. Berättelser om heder, klanteri, lathet, feghet, girighet, hjältemod, idioti, och frustration kommer alltid att trumfa en uppläsning av siffror och procenttal. Statistiken är bara startskottet för samtalet. Inte slutmålet.


Archivist
Jag lovar att personer som lägger ner all sin vakna tid på att lira och tävla i MtG inte gör det för att fylla i sitt excelark när de kommer hem. De gör det för kicken som kommer under och strax efter själva turneringen! De använder snarare ett excelark före turneringen för att maximera och styra upplevelsen av själva turneringen, som ju är den upplevelse som verkligen räknas. Utöver dessa självklarheter så är rövarhistorier bra, för det räcker med rudimentära kunskaper i Magic för att en story ska bli bra. Du måste inte kunna pickorders i Mirrodin för att veta att det är uppförsbacke när din polare berättar att i kvartsfinalen fick han möta en draftlek med dubbel Molder Slug. Du behöver inte veta alla möjliga vinstsätt i Window95-leken för att ha glädje av en bra turneringsrapport från en Vintage-turnering.

Magic är på detta sätt, för att parafrasera Chapin, ett kärl som samlar historier och upplevelser som på ytan kan kännas helt olika. Men som ändå i grunden delar mycket av sammansättning och förutsättningar. Vilket helt enkelt ofelbart leder till vidgade vyer och delade upplevelser både för skribent och läsare. What is not to like here? Att ingen i Sverige är intresserad av att ni hade en chaosdraft på din gymnasieskola i Sveg är helt enkelt felaktigt. Visst den artikeln kommer inte få samma uppmärksamhet som LSVs senaste Cubedraft-artikel. Men den kommer ändå få en hel del uppmärksamhet. Framförallt vad som avgör vilket intresse din chaosdraftartikel får beror på hur den presenteras. Slarvigt eller genomtänkt? Stressat eller välskrivet?

Som amatör är det sällan fruktbart att jämföra sig med proffs, eftersom perspektiven är för annorlunda, det är bara att acceptera. Men det gäller också att aldrig glömma att amatörer är kapabla till en hel radda saker som proffsen aldrig skulle klara av. Finkel och LSV kommer aldrig kunna skriva en trovärdig artikel om hur det är vara 16 år att ha Magic som intresse, men samtidigt bo i en stad med 25 mil till närmsta affär där man kan handla boosters eller spela turneringar. Ditt perspektiv är kanske helt unikt och därigenom spännande. Glöm inte det. Det är inte bättre eller sämre än någon annans. Bara annorlunda!

Ibland i diskussioner så hör jag att vissa inte vill bidra med content, för att kraven på content är så höga. Som innehavare av ett skört ego kan jag förstå den invändningen till viss del. Jag vet att jag har svårt att hantera kritik, men jag tycker ändå det blivit lättare med åren. Jag vill heller inte berömma mig själv (då eget beröm luktar illa) men jag tycker nog att jag varit med och höjt ribban för vad som förväntas av en artikel på denna sida. Utöver det har SvM (precis som Magic i allmänhet) kommit rätt långt sedan artiklarna här på sidan såg ut såhär.


Manic Scribe
Ledtråd: Allt innehåll på SvM behöver inte vara av den klassen som Rosholm, JonteB, The_Machine eller Priceguy presterar. Det går bra ändå. Dessutom behöver alla skribenter börja någonstans, orientera sig och få feedback från allmänheten etc. Min första artikel på SvM (otroligt att det gått 17 år redan) var långtifrån bra, men den genererade en bra offentlig diskussion och jag lärde mig enormt mycket om att skriva för publik. Långt mycket mer än vad jag lärde mig om vilken lek som egentligen är bäst i gamla-gamla gammel-extended . Det är just det som är hela poängen. SvenskaMagic är ett ställe för proffsen precis som det är ett ställa för nybörjaren som inspirerats och fått en fräck ide. Om bara lite fler ville inse detta uppenbara så hade fler artiklar publicerats och fler offentliga diskussioner inletts. Vi hade alla fått mer insikt och underhållning helt enkelt.

Att uppleva att kraven är höga hänger också samman med att vissa verkar tro att man bara kan bli publicerad på SvenskaMagic om man uppfinner en egen genre som t.ex. meme-rapporter, artistintervjuer eller MTG-finance i svenskt perspektiv. Det blir samtidigt i takt med att tiden går svårare att hitta ett helt nytt perspektiv/genre för de flesta andra redan är uppfunna. Men glädjande nog stämmer inte den saken heller. Det är en missuppfattning. Det finns numera så många olika genres att skriva om i Magic så att om du skapar nytt inom en gammal genre så kommer de flesta bara tycka att det är sött. Så tveka inte, skriv!


Utöver dessa argument som formulerats för att bemöta farhågor hos potentiella skribenter så har jag ytterligare några argument varför fler bör bidra med content till världens bästa hemsida. Dessa argument följer mer enligt filosofin bakom aktivism/frivillighet/volontärism/ideellt arbete generellt.

Sure man får ibland ett kontakt bidrag för sina alster på SvM. Det brukar pendla mellan 50 och 150 kronor. Men det är ju inte därför skulle jag tro någon låter publicera sina texter här på sidan. Skribenterna har helt andra motiv bakom sina alster. Det är jag helt övertygad om. Vill man ha timlön för mödan finns det väsentligt bättre saker att syssla med. Jag tror mycket kan förklaras med begreppen Mastery, Purpose och Autonomy eller som vi säger på svenska skicklighet, syfte och autonomi (som förklaras ypperligt av Pinker här.)

Att skriva för att publiceras på SvM har i likhet med andra engagemang helt andra fördelar än de man först tror.
Scrivener
Fördelar med att skriva för andra:

A. Det är lärorikt att grotta ner sig i ett ämne, researcha och sedan formulera sig. När man vet att man ska bli kritiserad (vilket man kommer bli) så har de flesta en förmåga att skärpa till sig och tänka ett varv extra för att förekomma kritikerna. Vilket i praktiken betyder att texten helt enkelt blir bättre. Du blir helt enkelt kanske expert i ett eget avgränsat område.

B. Det är spännande. När man fått en bra ide till en artikel så är det mycket spännande att se hur den utvecklar sig och tas emot. Det är minst lika spännande som att FNM-drafta om du frågar mig. Men jag kanske är yrkesskadad?

C. Du utvecklar andra förmågor och färdigheter än de som krävs för att vinna Magicmatcher. Onödigt tycker kanske vissa. Men du vet aldrig när du har nytta av sådant. Livet är långt och det är sällan exakt det du tror som du har nytta av senare. Själv var nyligen på anställningsintervju för ett potentiellt jobb som involverade en massa kalkylblad, datahantering och rankingar osv . Då fick uppenbar nytta av att jag arbetat med mina rankingartiklar här på SvM. Vilket visar att jag t.o.m. på min fritid bemästrar kalkylblad, programmering, sifferexcersis osv.

D. Nätverkande och isbrytare. Jag vet att det är tröttsamt att jag har mig själv som exempel hela tiden, men jag vet inte hur själva skrivandet har fungerat för andra, bara för mig själv. Förr visste folk i Magic-Sverige vem jag var för jag var aktiv på SvM-forumet och åkte på alla stora konvent och GPs och PTQer söder om Stockholm. Numera spelar jag livemagic 5-10 gånger per år. Tack vare min artiklar vet folk fortfarande vem jag är. Men uppenbarligen inte hur jag ser ut. Det är inte vid få tillfällen på senare år som jag artighetspratat på en turnering med för mig okända personer för att få tiden att gå. Efter endast en liten stund visar det sig att de vet precis vem jag är via mina artiklar. Vilket leder till att stämningen höjs och man kan släppa på garden lite. Diskussioner i ljuset av sådana avslöjanden, när man inser att man har något gemensamt sätter definitivt guldkant på en spelkväll när man gått 1-2 på FNM.

E. Tillbakablicksmöjligheter. (Ok denna följer inte reglerna för ideellt arbete genrellt men passar ändå bättre här än annorstädes) När man skriver åt SvM så blir det man producerar ett tydligt tidsdokument. En snapshot av historien just då. Jag är ju uppenbarligen gravt mycket mer nostaligskt lagd än de flesta här på sidan. Men jag tror att majoriteten som sysslat med MtG ett par år skulle tycka det var kul att liksom kunna läsa en gammal redogörelse av hur man tänkte kring spelet eller sin lek just vid det tillfället. På det sättet kan en Magic-artikel fungera som en typ av offentlig dagbok. Nu menar jag inte att man ska använda SvM som en dagboksfunktion för slarviga anteckningar kring ditt och datt. Utan att det är förvånansvärt kul att läsa vad man skrev om en draft i ett specifikt format för 10 år sedan. Något man aldrig tänkte när själva artikeln skrevs (jag kommer nog läsa om denna om 10 år och skratta gott för mig själv) men det händer för mig iaf både titt som tätt.

F. Till slut. Det är trevligt att hjälpa andra och göra dem glada. Som evig abstrakt teoretiker med tummen mitt i handen så kan inte mitt volontärarbete rädda liv inom sjukvården eller laga saker åt personer som är för fattiga för köpa nytt. Men jag kan med bara mina skrivarskills underhålla och utbilda mina läsare om ditt och datt och det är också en rätt trevlig känsla. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag har varit volontär på andra ställen också, t.ex. i studentlivet och det är precis som Karl Bertil Jonsson konstaterar på julafton varje år. Det ger en inre frid att hjälpa eller tillgodose något trevligt åt andra. Fler i vårt moderna egoistiska samhälle hade mått jättebra av att inse det. Förväntar du dig att gratis kunna ta del av skribenters lärdomar, insikter och äventyr? Varför inte göra detsamma själv? Så vad hindrar dig? Egentligen inget. Efter att denna artikeln sett dagens ljus kan åtminstone ingen klaga på att de inte vet hur man gör. Men att prioritera sin tid, det får någon annan hjälpa alla dessa Magic-slackers med. I Coronatider borde det inte finnas allt för mycket tid att besöka turneringar. Varför inte använda tiden till att skriva artiklar?

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

toriv

VäKTARE
Norrtälje
Åhå, finns det gamla artiklar om Pack-to-Power-projekt? Hur hittar jag dem? (Och nej, Google verkar inte vara min vän i detta fall...)

EDIT: Har/Ska du byta jobb?

02:13:48, 26/4 -20
Uppdaterad: 02:15:01, 26/4 -20
Frashannes

MEDLEM
Västerås
Hypnox skrev 08:57, 15/4 -20 Ja nu blev jag sugen att återuppta skrivandet. Har ju fått en artikel om Norrlandsmästerskapen i Legacy publicerad. Tyvärr slutade rapporterna komma trots att den Magichelgen arrangerats varje år sen dess. När så fantastiska eldsjälar som spelarna från Övik orkar arrangera en så bra turnering år efter år. Då kanske vi som deltar bör dra vårt strå till stacken och dela med oss av upplevelsen till resten av Magic-Sverige.
Skulle det vara intressant?

Klart det skulle vara intressant. =)

09:44:56, 17/4 -20
partysmurphen

JUDGE L1
HEDERSMEDLEM
Linköping
Det finns massor jag skulle vilja skriva om, och ibland sammanfattar jag nästan en hel artikelserie i huvudet. Men det ska hinnas med också.

I min senaste artikelserie ville jag ha lite bättre bilder än bara plocka in fyrkantigt från kortpärmen (min första artikel hade inga bilder alls - "Wall of text" blev den feedbacken). Försökte vara smart och fota mot ett vitt bord. Well, inte så vitt fotomässigt visade det sig. Har fortfarande lite friläggning kvar att göra innan jag avslutar serien.

Sen kommer det alltid finnas kritiker, och folk har olika fokusområden. Men mest handlar det om att utvecklas själv. För egen del måste jag lära mig förmedla med färre ord...

12:11:57, 15/4 -20
Hypnox

MEDLEM
Sävar
Ja nu blev jag sugen att återuppta skrivandet. Har ju fått en artikel om Norrlandsmästerskapen i Legacy publicerad. Tyvärr slutade rapporterna komma trots att den Magichelgen arrangerats varje år sen dess. När så fantastiska eldsjälar som spelarna från Övik orkar arrangera en så bra turnering år efter år. Då kanske vi som deltar bör dra vårt strå till stacken och dela med oss av upplevelsen till resten av Magic-Sverige.
Skulle det vara intressant?

08:57:55, 15/4 -20
JackaBo

MEDLEM
Farsta
fan va fin gamla ramen var

23:21:34, 13/4 -20
Lazarus

MEDLEM
Jag gillar kärnan i din artikel - alla (i stort sett) kan skriva en artikel. Jag håller med, bland annat eftersom jag lyckats få en ytterst intern, casual-stinkande artikel publicerad här. Tack för inspirationen, nu kanske det blir en till. Om en månad, som tidigast.

19:51:20, 12/4 -20
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!