Magic the Gathering
Magic the Gathering32193 medlemmar 815 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1813 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Är detta slutet, eller början på något nytt?

Många år har nu gått sedan vi axlade ansvaret. Sen vi tog på oss manteln. Sen vi gav oss ut på äventyr. Jag och August vampiric_ninja bestämde oss för att försöka arrangera Magic under konventet Calcon här i Kalmar. Detta var för 8 år sedan, en tid där vi inte hade känt frustrationen som kallas Event Reporter, upplevt priskort som sköljts iväg av pizzaflott eller stelnat av skräck över ljudet av brandlarmet. Följ med på en liten sammanfattning av hur det är att vara på turneringar, från arrangörernas perspektiv!

av Binkabi
08:45, 10/3 -20
läst 1940 ggr.
Skriv ut artikel
8 Kommentarer

Början
Första året vi arrangerade var 2012. Personligen tyckte jag att vi hade en grym planering. Vi hade tryckt in varenda format vi kunde komma på. Dessutom hade vi åtminstone 6 olika set att drafta (Invasion block, Innistrad, Scars of Mirrodin m.m). Vi hade också den briljanta idén att ha fasta priser fixade på förhand. Låt oss säga att första året var proppat med möjligheter att lära sig av sina misstag. Ett bra exempel på detta var de många drafter vi försökte hålla. Det slutade med att de flesta hade 1-3 spelare, så inga av dem gick att starta. Tillslut lyckades vi ändå få till en IPA draft, men det var den enda. Vi jobbade även i stark motvind, vilket kändes. Det var svårt att få ut information, arrangörerna jublade inte direkt över ännu en ny Magic-arrangör och vi blev förpassade till en entrékorridor istället för de salar vi hade önskat. Något som chockade mig personligen var också arrangemanget "Deathgame", där folk sprang runt med metallfolie och purjolökar och stred mot varandra. För mig var detta helt främmande.

Något år senare blev vi dessutom av med delar av de utrymme som vi brukat använda, så vi kan inte direkt säga att vi kände kärleken från våra medarrangörer. Hur som helst, efter de första tre åren hade vi fått igång ett vettigare schema och ryktet spred sig hyfsat att Magic på Calcon faktiskt var värt att släpa sig iväg till. Det är också vid den här tiden där pizza-incidenten inträffade, och en stor anledning till att vi införskaffade avspärrningstejp. För oss arrangörer använder vi ofta ett bord för att ha dator, skrivare och andra grejer på. Spelare har sällan några samvetskval över att slänga väskor, jackor m.m hos oss med orden "kan jag lägga detta här, så kan ni hålla koll?" och sedan snabbt avlägsna sig. Vi har också fått vänta på att datorn skulle bli ledig eftersom en spelare var tvungen att beställa en onlinepizza... Och på tal om pizza, en spelare bestämde sig ett år för att sätta sig hos oss och äta sin pizza. Problemet var bara att han la kartongen på en del av priskorten, närmare bestämt 4 Scalding Tarn och 4 Knight of the Reliquary. De flesta vet att pizzor kan vara rätt flottiga, och att kartongen inte ger ett fullständigt skydd... På plus så var länderna dubbelsleevade och klarade sig, men riddarna drunknade tyvärr. Vi fick dem åtminstone ersatta så, det var ju bra! Vi lyckades också få uppleva ett brandlarm ett år, inte så bra när kort för många, många tusen är på plats och rundor måste startas om. Tyvärr inget man kan göra åt det, går larmet så gör det! En annan grej som också varit närvarande varje år var de som körde Ninja Agility. Inget illa om dessa människor och deras arrangemang, men de hade inte alltid så stor respekt för alla andra besökare. Faktum är att vi mer eller mindre fick några av dem på vårt arrangörsbord, vilket skapade en del oro. Det ökar också utmaningen att driva turneringar när man samtidigt måste parera svärd och ducka undan från framfarande människor som inte känner ett behov av att dela ytan med andra personer.

Mitten
Vi började faktiskt få lite koll efter sådär 3-4 år som arrangörer. Förutom ett bättre schema där vi bantade ner antalet olika format och fokuserade på de som var populärast började vi också skaffa in spännande, speciella priser. De flesta vet det säkert, men August har rätt bra kontakt med några av Magics illustratörer, så vi funderade på om vi inte kunde fixa något konstrelaterat till prispoolen. Första försöket var en Mini-magic-art av en Tropical Island. Konstverket var ungefär lika stort som 2 frimärken, och målat av Jesper Myrfors. Vi valde att ge ut det i pris till vinnaren av Legacy turneringen, vårt största event. Detta blev väldigt uppskattat hos deltagarna och vi bestämde oss snabbt att fortsätta med konst-temat. Året efter hade vi en lite större art av Tundra, också målad av Jesper Myrfors.

Vi började även få till priserna i övrigt. Under åren samlade vi på oss massor av olika produkter som Duel Decks, Archenemy-lådor, booster boxes av olika slag, spelmattor och löskort. Vi gav sedan ut Starpoints som priser, vilket spelarna sen kunde lösa in mot priser som de själva ville ha. Ni som varit på GPs (numera Magicfests) känner säkert igen systemet! Detta löste det som vi länge känt varit ett problem, nämligen att de som vann inte alltid blev glada över priset. Värdet var rätt, men produkten var inte bra anpassad. Visst kunde vi ha köpt in Duals till Legacyn och fetchar till Modern, men som vi beskrev ovan så är det inte att rekommendera att köpa in priser i förväg. Ett år gick vi många tusen back för att vi räknade med 40 spelare till Legacyn och fick “bara” 22. Starpoints har sedan dess varit en utmärkt lösning, eftersom antalet points som vi gav ut kunde anpassas till antalet spelare i turneringarna. Slutligen ska det också nämnas att de andra arrangörerna började uppskatta vårt arbete och berömma vår goda planering. Faktum är att vi många år på rad fått höra att vi har det mest välskötta och bäst genomförda arrangemanget av alla!

De sista åren
Då närmar vi oss alltså slutet! År 2018 förbättrade vi återigen spelschemat. Innan hade vi 2 turneringar som startade 10.00 och 2 som startade vid 17.00. Vår tanke har alltid varit att man ska hinna med båda huvudeventsen, men vad vi noterade var att de som droppade efter den där ovälkomna 0-2 starten inte hade något att göra. Visst fanns det möjlighet att drafta, men det passar inte alla. Så till detta året införde vi fler turneringar, några som startade 13.00 (efter tredje rundan i Modern) och några som startade 20.00 (efter tredje rundan i Legacy). Detta har sedan dess varit vår vinnande formula! Vi ändrade också vår policy att bara spela samma format en gång, till att ha Modern FNM och en stor Modernturnering på lördagen. Anledningen var att Modern är Kalmars populäraste format, och de flesta spelarna som kommer på fredagskvällen är lokala spelare. Vi slog också på stort och bad Jesper Myrfors att måla en riktig tavla och mixa motiven från två av sina tidigare alster. Resultatet blev den mäktiga Basalt Monolith övertagen av Demonic Hordes, den enda tavlan i sitt slag!

Förra året bestämde vi oss för att plocka in två nya talanger, Anton och Axel, för att kunna ha två stationer för att lättare kunna hantera alla events. Det var också väldigt tydligt att många som var nyfikna på spelet inte riktigt vågade sig fram genom horden av 30 proffsiga spelare som diskuterade alla grymma plays eller orättvisa manaproblem som de varit med om. Vi tänkte att fler skulle kunna ta till sig spelet om vi delade upp oss lite, helt enkelt. Vi försökte också bredda oss lite på andra sätt, bland annat hade vi ett X-box (originalet) med Magic the Gathering: Battleground på, MTG: brädspelet var framplockat och vi hade till och med en laptop med det fortfarande (?) oöverträffade Shandalar. Tanken var att folk blir trötta eller måste vänta på någon som inte spelat färdigt, helt perfekt för att få återuppleva manaburn eller slöspela annat en stund! Vi införskaffade också det som skulle bli vårt sista konst-pris, en The Dark inspirerad illustration som kunde ha blivit art till ett Magickort men som aldrig såg dagens ljus.

Slutet?
Så, inför årets Magic på Calcon. Jag och August noterade att vi inte längre hade det driv och det engagemang som vi haft tidigare. Planeringen brukade starta i september/oktober, nu kom vi inte igång förrän efter jul. Vi hade inte fixat så mycket med prisprodukter som innan och ingen kontakt hade upprättats med några konstnärer. Vi insåg att det var dags att packa ihop och gå i pension. Dock hade vi ingen större lust att se Magic på Calcon gå i graven igen (något som tydligen hänt innan), så vi behövde först hitta värdiga ersättare. Egentligen var det inte speciellt svårt, Anton och Axel valde vi som hjälp året innan av en anledning, både är väldigt drivande och mycket kompetenta trots sina unga år. Vi frågade dem helt enkelt om de ville ta över efter oss, vilket de såg som en ära och tackade ja. Så innan vi tar en kort redogörelse för årets höjdpunkter så kan ni alltså andas ut, kompetenta och duktiga ersättare kommer att axla ansvaret och se till att Magic på Calcon lever vidare!

Magic på Calcon 2020
Årets upplägg såg ut ungefär som föregående år. Under fredagen höll vi FNM Modern och en Theros: Beyond Death Draft. 18 spelare deltog totalt och såg ut att trivas. Tidigt på lördag morgon (klockan 04.19) fick jag ett meddelande från August som löd: “Vi kommer runt lunch imorgon”. Jag visste det inte då, men tydligen hade ett episkt parti Commander spelats och nästan tagit knäcken på min medarrangör och ett flertal potentiella spelare! Tydligen är det där Commander riktigt farligt! Detta gjorde dock inget eftersom vi var så många, ett betydligt större problem låg dock och lurade: Wizard Event Reporter. Finns det ett tips jag kan ge andra arrangörer så är det att förvänta sig att Event Reporter krånglar och att man inte kan göra något åt det. Dagens problem var att jag inte kunde skapa nya events när jag använde konventets nätverk, men det gick utmärkt när jag delade nät från telefonen. Från telefonen var det istället något störigt att rapportera och faktiskt köra eventsen… Slutligen skapade vi alla events på förhand och återgick till konventets nätverk.

Vi fick iväg våra första turneringa, Modern och Commander. Över 20 spelare valde att spela Modern och hela 16 personer satte sig ner för att spela lite multiplayer. Vid 13.00 körde vi igång nästa omgång vilket var Vintage (prox 10) och THB draft, 8 respektive 12 spelare hade laddat om för att spela mer Magic! Innan vi körde igång ytterligare evenemang så skulle finalen i Modern avgöras. Sebastian Hernandez med sin signaturlek Burn tog sig an Robert Ingemarsson som spelade Devoted Devastation. Sebastian sammanfattade matchen med en GIF föreställande en båt som stänker en rejäl mängd vatten på en stor eldsvåda, vilket tydligt illustrerar vem vinnaren var! Är ni sugna har ni listan här under!

Devoted Devastation

Modern / Turneringsspel

Av: Binkabi
11:50, 8/3 -20

Binkabi kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: ModernStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
6308:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]244236 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Dagen fortsatte med nya turneringar som startade 17.00, nämligen Legacy och en ny omgång Commander, 18 respektive 15 spelare hade inte fått nog av Magic än! Vid 20.00 startade vi de sista turneringarna, 8 spelare reggade sig till en Modern Horizon Draft och 4 tappra ville spela det nya, heta Pioneer. Kvällen led snabbt mot sitt slut och när finalisterna i Legacy, Viktor Olsson (5c Durdle) och Niklas Magnusson (TES), valde att splitta så satte vi samtidigt punkt för årets evenemang. Deras listor finns här för beskådning:

TES

Legacy / Turneringsspel

Av: Binkabi
12:04, 8/3 -20

Binkabi kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: LegacyStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
16471:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]244237 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


5c Durdle

Legacy / Turneringsspel

Av: Binkabi
12:10, 8/3 -20

Binkabi kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: LegacyStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
19131:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]244238 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Det var allt jag hade att bjuda på i denna artikel! Jag hoppas ni fick ut något av den! Personligen längtar jag mycket efter Calcon 2021, då jag faktiskt kan vara med som deltagare och spelare! Fast vem vet, kanske råkar jag arrangera något litet event i något avskilt hörn, för Magics riktiga finsmakare!

Artcred: "Nicol Bro-las" av volmerson, tavlor av Jesper Myrfors.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

WargGruvan

HEDERSMEDLEM
Det kan inte vara slutet.
Det får inte vara slutet.
Klart att det är början på något nytt …. och Magiskt

*The Future is here to Stay*

23:21:28, 12/3 -20
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Inspirerat och genomtänkt, bra text. Binkabi är precis som August en viktig del av den goda och starka kalmar-maffian och han låter aldrig sin text förstöras av töntiga, exkluderande utläggningar.

Den där Basalt Monolith/Demonic Hordes-grejen av Myrfors är helt vansinnig. Den som äger den kan bara titta på den för att få en utmanande, nervös eller tung vardag att bli lättare.

19:23:16, 11/3 -20
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Fridlevstad
Tkr ni Gjort de superbra med Calcon, alltid en höjdpunkt för mig att åka på. Minns också för 2 års sen när de blev 46 ! spelare i modern sansnlöst i en så liten stad. Ni har gjort de minnesvärt med turneringarna pga arten. Något som verkligens stuckit ut i mängden. Tack för bra arr och särkillt tack till August för husrum, öl, smisk och trevligt sällskap !

Fler borde verkligen ta sig till Calcon, Övertygad om att de nya rekryterna kommer göra de bra.

08:52:14, 11/3 -20
Uppdaterad: 08:52:52, 11/3 -20
Zargnar

MEDLEM
Linköping
Välidgt intressant läsning, speciellt när man själv kan relatera till missödena och det där jäkla brandlarmet.

Calcon hålls fortfarnde på Jenny Nyströmsskolan

21:35:34, 10/3 -20
Binkabi

REDAX
Kalmar
Det är fortfarande där :)

Tja, jag får nästan hänvisa dig till August på den, jag låg och sov!

18:38:14, 10/3 -20
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
För övrigt vore det intressant med en redogörelse för den där commandermatchen som tog hela natten...

13:44:32, 10/3 -20
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Härligt! Minns med glädje tillbaka på hur Calcon var kring 04-08 eller något sådant. Kul att det kommit tillbaka, har varit sugen på att åka flera gånger (speciellt med tanke på arten av Myrfors) men stjärnorna har inte riktigt legat i linje så det har tyvärr inte blivit av.

Bra skrivet och kul med anekdoterna :) Spelad det fortfarande på Jenny Nyström eller har det flyttat?

13:05:21, 10/3 -20
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Nice. Fler arrangörsartiklar med sammanfattningar efter events!

10:17:31, 10/3 -20
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!