Magic the Gathering
Magic the Gathering32699 medlemmar 666 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Forumnytt
Torgetnytt
Mini refill, Lake of av Riggedlands
Fjolårets kort med av Spetaelsk
Veckans Auktion av AxeFestis
2 dagar kvar! 93/94, av WilleMagic
PÅFYLLT! Commander av kingdiz
Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1832 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Turnering [Legacy]
Legacy-SM 2019!

Jag har den stora lyxen att vara omgiven av fina vänner, som även råkar vara bra Magic-spelare. Däribland Martin fluffy Lindström som brukar säga att jag alltid velar fram och tillbaka över vilken lek jag ska spela i Legacy, innan jag väljer "random Delver-lek". Exakt så har det varit under många år. Det började med RUG, som blev Grixis (hej Deathrite Shaman), som blev UR (hejdå Deathrite Shaman), som återgick till RUG (hej Wrenn and Six).

Inför den individuella delen av SM i år velade jag dock ingenting: jag skulle spela RUG Delver för jag ansåg då som nu att det är den bästa leken i formatet.

av DajM
15:08, 15/11 -19
läst 2588 ggr.
Skriv ut artikel
14 Kommentarer

Jag registrerade följande:

RUG Delver

Legacy / Turneringsspel

Spelad av: DajM
Inlagd: 22:36, 2/11 -19

Kommentar:
Legacy-SM 2019
Vinnare av 85 deltagare.

Grattis!
Lek från turneringen: Legacy-SM 2019
Format: LegacyStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
20604:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]241754 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Kort som kan vara värda att nämna är:
Hexdrinker
Den kostar ett, vilket är bra. Den tål också ett, vilket är mindre bra. Den stora fördelen är att den kan bli stor och typ odödlig om man drar den sent med länder i spel.

Dreadhorde Arcanist
Bra mot kombolekar men sämre mot gubbar (som kan blocka). Får den leva och slå mot någon lek är den galet bra.

Magmatic Sinkhole
Ger leken ett effektivt svar på planeswalkers och lite större gubbar.

Preordain
Cantrips är bra, speciellt efter bräda då man ofta letar efter specifika kort. Passar bra tillsammans med Dreadhorde och Sinkhole. Är även en sorcery för Tarmogoyf, vilket spelar roll oftare än vad man tror.

Runda ett (vinst mot Bomberman)
Jag får kontra det som behöver kontras och lägger stora Tarmogoyfs. Wrenn and Six + Wasteland gör livet allmänt surt för min motståndare. Höjdpunkten stämningsmässigt är när jag lägger Daze i hans Auriok Salvagers precis efter att han har lagt Cavern of Souls på "Human". Jag vet ju att Auriok Salvagers är en "Kor Artificer", precis som Stoneforge Mystic. Det är (vad jag vet) mitt största misstag i turneringen men kostade mig inget eftersom Magic alltid är rättvist.

Runda två (vinst mot Sneak & Show)
Min motståndare lägger tur ett basic Island + cantrip. Under hans andra tur läggs Island och cantrip nummer två + en Lotus Petal. Petalen gör att jag sätter honom på Sneak & Show och jag kan med hjälp av Brainstorm passa tur med en hand av kontringar + Tarmogoyf. Han försöker fuska in stora djur och misslyckas. Några turer senare har Tarmogoyf gjort sitt.

Jag tar bland annat in en Surgical Extraction i game två. Jag gillar det egentligen inte men planen är att motståndaren ska lägga Intuition eller att jag ska få kontra något relevant, såsom Show and Tell eller Sneak Attack, och följa upp med Surgical. Jag har gubbar i spel när jag får kontra och därefter lägga Surgical i hans draw för att ta bort Sneak Attack. Någon tur senare vinner jag.

Runda tre (vinst mot Red Prison/Dragon Stompy)
Game ett håller jag en bra hand med Delver, Daze och annat gött on the draw. Min motståndare lägger tur ett Blood Moon och vi går till game två innan matcherna bredvid oss har resolvat sina mulligans.

Game två och tre är relativt lika. Jag kontrar det som behöver kontras, lägger något Wasteland och Tarmogoyf + True-Name Nemesis. Viktigaste besluten är att låta en Trinisphere landa på brädet för att kunna lägga Force of Will i något annat och att inte blocka en goblin-token med True-Name för att spela runt Bonecrusher Giant.

Runda fyra (vinst mot GB Depths med Wrenn)
Jag förlorar game ett på alla fronter: flygande 20/20, Tarmogoyf och Dark Confidant.

Tidigt i game två lägger motståndaren Thoughtseize när jag har Crop Rotation på hand. Jag väljer att lägga Force of Negation för att gömma min potentiella Karakas, då jag misstänker att hans något långsamma giv vill skapa en flygande 20/20. I min nästa tur lägger jag en Ponder, blandar och drar Karakas. "Perfekt" tänker jag då. Det blir dock bra för jag får studsa en 20/20 och lägga Crop Rotation när motståndaren använder Wasteland. Till slut har jag gubbar i spel och motståndaren väldigt lite resurser överlag.

Game tre får jag bolta ihjäl en Elvish Reclaimer, lägga Wrenn + Wasteland och låsa matchen därifrån.

Runda fem (förlust mot BR Hogaak)
Total förnedring. Game ett slår han för cirka 20 tur tre.

Game två får jag slita och göra dåliga byten, som att lägga Surgical i hans Bloodghast, för att lyckas leva lite längre. Jag har dock inte åstadkommit mycket på brädet och till slut landar Hogaak + vänner.

Enda gången under dagen som jag har en rakt av dålig matchup. Min bräda är dessutom kass, Surgical gör inte mycket mer än att slöa ner leken och jag har bara en Grafdigger's Cage.

Runda sex (vinst mot RUG Delver)
Game ett får jag slå en tur två Wrenn på draget, vilket inte händer ofta. Det är ett jäkla slit och släp. En egen Wrenn, True-Name och Magmatic Sinkhole är inblandat. Kortfattat har jag lite tur och motståndaren hittar inget Wasteland att para ihop med sin Wrenn.

Jag får lägga min egna Wrenn i game två, som får leva och i vanlig ordning ta över matchen.

Runda sju (vinst mot GW Depths)
Min motståndare håller en långsam hand och det blir uppenbart att han tänker gå för 20/20 med Sejiri Steppe backup, via Crop Rotation. Jag lägger några hot, lämnar en Delver hemma och kontrar hans Crop Rotation när han måste gå för det.

Game två gör leken vad den ska: dödar hans små djur, lägger Wasteland + Wrenn och en stor Tarmogoyf.

Runda åtta
Intentional draw med Erik på 4C Delver och därmed tvåa i swissen.

Kvartsfinal (RUG Delver)
Det går som det brukar i Delver-mirrors: den som är på draget får slita och hoppas. Jag vinner första relativt lätt genom att lägga Wrenn med Daze-backup.

Jag förlorar ett något utdraget game två efter att en strimma av hopp ersätts med Brainstorm in i fyra 3/2 flygande människoinsekter.

Game tre är nästan en repris av game ett men jag har dessutom dragit massa gubbar som försvårar det ytterligare för min motståndare.

Semifinal (UR Delver)
Ett tajt första game avgörs när jag får lägga dubbel Daze i en Lightning Bolt och slå ihjäl motståndaren turen efter.

Game två känner jag att jag har relativt bra kontroll från start. Jag får döda några gubbar och lägga egna hot. Jag försöker akta mig för Stifle och Price of Progress så gott det går.

Final (RUG Delver)
SM-final mot min vän och lagkamrat Micke placebo_blue, det var festligt! Game ett landar en Wrenn + Wasteland på min sida och några turer senare är det över.

Game två lägger Micke en Hexdrinker och gör korrekt analysen att den kommer ta över matchen om den får leva + levla. Sagt (tänkt) och gjort. En Submerge från Micke stänger möjligheterna för mig att hinna race'a.

Game tre inleds med att vi dansar runt varandras kontringar och försöker vara listiga. Micke är den listigaste Legacy-spelaren jag vet, men han tvingas kontra en Tarmogoyf och hamnar därefter lite efter på brädet. Efter ytterligare resursbyten fram och tillbaka får jag lägga Submerge på en Tarmogoyf med ett fetch från Micke på stacken, efter att han har lagt tillbaka två kort med Brainstorm. Han tvingas blanda bort sin gröna gubbe och någon tur senare har vi båda True-Name samt massa länder i spel. Jag har även Wrenn i spel och Lightning Bolt på hand. Micke är på sju liv när han tömmer handen och lägger en Tarmogoyf för att kunna slå ihjäl mig i sin nästa tur. Jag kan då ta min tur, lägga tre i hövvet, slå med True-Name och pinga ett med Wrenn för SM-vinst.

RUG framöver
Leken är riktigt bra så jag skulle börja med små förändringar i maindeck:
- 1 True-Name Nemesis
+ 1 Oko, Thief of Crowns

Sideboarden kan vara lite mer strömlinjeformad:
- 1 Surgical Extraction
- 1 Winter Orb
- 1 Abrade
+ 1 Grafdigger's Cage
+ 1 Pyroblast
+ 1 Ancient Grudge

Om det finns många gravlekar i metat vill man ha ett fjärde brädkort. Dredge och Hogaak är inte bra matchups.

Team-delen
Jag, Micke och Martin gick till final i team. Jag spelade BR Reanimator och har aldrig varit i närheten av ett liknande resultat: 1-12 i dueller. Utöver att leken verkligen inte var ett bra val i team lyckades jag med följande:
- Dra 14 kort med Griselbrand tur ett, hitta lite bös som egentligen inte gjorde något förutom att se motståndarens Karakas på handen. Karakas studsar min demon och jag dör några turer senare. Just ja, fyra gånger hände detta.
- Förlora mot Infect med Elesh Norn, Grand Cenobite, Griselbrand, Ashen Rider och Chancellor of the Annex i spel. Oko, Thief of Crowns hade dock gjort om Elesh Norn till en älg, så då är det rimligt att förlora den duellen tycker jag.
- Ta en väldigt massa mulligans men det hör leken till.

Tack till arrangörer och domare etc. på BSK. Extra shoutout till goda vänner och fint Magic-crew sedan många år tillbaka: Erik, Martin, Joakim, Arvid, Micke och Kaj!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

DajM

MEDLEM
Göteborg
Ja, om du spelar Y. Pyromancer ska det absolut vara Hydro/Pyroblast. :)

22:09:04, 27/11 -19
aginamist

REDAX
Jag diggar Hydro/Pyro för den kan göra Pyromancer-tokens!

15:52:46, 27/11 -19
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
yespair skrev 19:29, 23/11 -19 Jag är nyfiken på resonemanget som leder till valet Blue Elemental Blast framför Hydroblast. Dela gärna med dig! :)

Minns att denna diskussion startade cirka 1995 när Deflection trycktes.
Beb är bättre för den kan inte deflectas eller misdirectas men Hydroblast är bättre för den kan man lägga på vad som helst om t. Ex. Motståndaren har en Black Vise ute.

Vet inte hur moderna regler ändrat dessa templates med eventuell errata.

12:59:07, 27/11 -19
Uppdaterad: 12:59:23, 27/11 -19
yespair

JUDGE L2
Trollhättan
DajM skrev 08:48, 24/11 -19
yespair skrev 19:29, 23/11 -19 Jag är nyfiken på resonemanget som leder till valet Blue Elemental Blast framför Hydroblast. Dela gärna med dig! :)

En vill ju spela sina unlimited-blastar!

Snyggt!

09:48:16, 25/11 -19
DajM

MEDLEM
Göteborg
yespair skrev 19:29, 23/11 -19 Jag är nyfiken på resonemanget som leder till valet Blue Elemental Blast framför Hydroblast. Dela gärna med dig! :)

En vill ju spela sina unlimited-blastar!

08:48:22, 24/11 -19
yespair

JUDGE L2
Trollhättan
Jag är nyfiken på resonemanget som leder till valet Blue Elemental Blast framför Hydroblast. Dela gärna med dig! :)

19:29:31, 23/11 -19
DajM

MEDLEM
Göteborg
Sajkobeer skrev 20:38, 21/11 -19 Vad händer med denna lek när Wrenn and Six bannas?

Jag tror att den fortfarande kommer vara bra men inte bästa Delver-leken.

08:37:58, 22/11 -19
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Vad händer med denna lek när Wrenn and Six bannas?

20:38:38, 21/11 -19
Las_Palmas

MEDLEM
Göteborg
Gött läs!

10:41:55, 21/11 -19
Herr_Glans

MEDLEM
Örnsköldsvik
Härligt! Stort grattis :)

10:41:58, 16/11 -19
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Tjusigt!

10:14:56, 16/11 -19
racetraitor

MEDLEM
Göteborg
Välförtjänt efter allt delvergnidande du gjort det senaste året ;)

03:00:59, 16/11 -19
Blutmond

MEDLEM
Göteborg
Bra jobbat!

21:56:02, 15/11 -19
aginamist

REDAX
Bästa är att det finns på kamera när du drar 14 kort med Griselbrand och förlorar :)

21:17:11, 15/11 -19
  Kaldheim! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!