Turnering [Legacy]
Delver Beats! En turneringsrapport från Alara Games 10k-Series: Legacy

En fin sensommardag, närmare bestämt den 24e augusti, samlades ca 60 magicspelare för att spela kraftfulla och gamla bilder i Trollhättan. Nu när höstmörkret infunnit sig har jag till slut fått min rapport från turneringen på pränt.

av disciple_of_the_master
13:37, 23/11 -19
läst 4291 ggr.

Jag hade sedan början av augusti nött 4c Delver på diverse köksbord och småswissar med gott resultat. Den här dagen var mina förväntningar att få möta en hel del Dark Depths, diverse delvermirrors och kanske en och annan 4c Snow. Efter lite klurande (och lönlöst rotande efter en Tyrant's Scorn till brädan) landade leklistan för dagen såhär:

4c Delver 190824

Legacy / Turneringsspel

Av: disciple_of_the_master
22:16, 7/10 -19

disciple_of_the_master kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: LegacyStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
29218:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]241084 [/lek]
Köp leken! Proxa leken!


För den oinsatte är 4c Delver en klassisk tempolek: en rättvis lek som vinner med creatures uppbackade av kontringar, Wasteland och lite removal för att köpa sig den tid som behövs för att avsluta spelet. Just den fyrfärgade varianten har dessutom rätt så starkt lategame på grund av kortövertag i form av (den numera bannade) Wrenn and Six och svårhanterade hot som True-Name Nemesis och Gurmag Angler.

Uppsala/Enköping/Västerås-bilen var laddad med mig, useL på Naya Loam, BabyJace på Grixis kontroll och nusume9 på Rakdos Goblins. När turneringen väl var igång utspelade sig mina matcher såhär:Runda 1 vs OmniSneak (Andreas Pettersson): 2-0
Matchen bestod av två snarlika games där jag tidig etablerar pressure med Delver of Secrets eller Tarmogoyf, några kontringar och får Wastelanda. Motståndarens mana samarbetar inte riktigt och helt gratis får jag den tid som jag behöver. Ingen Sneak Attack eller Show and Tell får resolva.


Runda 2 vs Cloudpost MUD (Andreas Lindholm): 2-0
Första gamet har jag multipla wastelands och matchen är över innan motståndaren får resolva något av betydelse. I det andra gamet får jag tidigt både en Delver of Secrets och en Tarmogoyf samt får kontra två spells, men sedan resolvar Karn, the Great Creator som hämtar Ensnaring Bridge. Min motståndare är på 9 liv efter flitigt användande av dubbla ancient tombs, och jag har en 6/7 Tarmogoyf samt en oflippad Delver of Secrets i spel. På min tur blindflippar jag delver på en Abrupt Decay som får förstöra bryggan och gör att jag kan svinga för exakt lethal.


Runda 3 vs UR Delver (Magnus Uhlan): 2-1
Jag vinner tärningsslaget och får därför Dazea bra i game ett. Jag hanterar två Dreadhorde Arcanists och följer upp med Gurmag Angler och True-Name Nemesis. Magnus hinner inte riktigt ta tillbaka spelet med sin Young Pyromancer.

Andra gamet får jag resolva en tidig Tarmogoyf, men har inga svar till motståndarens Young Pyromancer. Denna tillsammans med tre Lightning Bolts mot mitt ansikte blev en vinnande strategi.

I sista gamet har min motståndare många Wastelands och removal till flera av mina tidiga hot, men jag får stabba hans manaproduktion genom att wastea en Volcanic Island. Min lek levererar billiga hot och rätt länder från toppen, och jag vinner med Gurmag Angler och kontringsbackup.


Runda 4: RUG Lands (Joakim Almelund): 2-0
Jag vinner första gamet med tidiga hot och några Wastelands. Min motståndare blir mer manascrewad än jag och kan inte återhämta sig i tid.

Game två får jag spela Surgical Extraction på motståndarens Life from the Loam tidigt, men har endast Tarmogoyf i spel efter dubbla Wastelands på mina länder. Motståndaren får ner Choke och Blast zone som hotar goyfen, men jag hinner dra en Wasteland i tid och får sedan dra länder för att kunna delva ut Gurmag Angler. Jag håller en Volcanic Island i handen för att inte dö av Marit Lage, min hand innehåller även Submerge. Min motståndare spelar till slut den Crop Rotation som jag sett på surgical, men vid det laget har jag dragit en Force of Will, och mina hot får avsluta spelet.


Runda 5 vs Turbo Depths (Mikael Linden): 2-1
Jag blev nedpairad och kan därför inte dubbel-drawa in i top8an.

Första gamet förlorar jag mot multipla discard spells och Pithing NeedleWasteland. Jag lyckas inte racea och Marit Lage slår ihjäl mig.

Game 2 och 3 flyter ihop... I båda har jag tidiga creatures, lite kontringar och hinner vinna innan Mikael kan tömma min hand på interaktion och skapa sin avatar.


Runda 6: ID
Ligger nu först i standings och ser fram emot att få börja alla matcher i top8an.


Kvartsfinal vs Turbo Depths (Mikael Linden): 2-1
Första gamet lyckas jag nästan racea combon, men Mikaels discardspells låter honom spela Pithing NeedleWasteland och sedan frammana Marit i sista stund.

I andra gamet spelar min motståndare runt Submerge (som han fått se i runda 5) och spelar då rakt in i mina kontringar och Vapor Snag medan mina creatures avslutar spelet innan nästa comboförsök.

Sista matchen har jag en aggressiv start med kontringsbackup och det räcker för att köpa den tid jag behöver.


Semifinal vs Death & Taxes (Markus Jansson): 2-1
Första gamet börjar bra då jag har tur 1 Delver of Secrets in i tur 2 Wrenn and Six, men floodar efter det. Min motståndare har en Aether Vial som låter Mother of Runes och sedan Thalia, Guardian of Thraben komma in i instant speed, och morsan skyddar effektivt sina vänner eftersom jag inte har varken Lightning Bolt eller Abrupt Decay. När jag istället plussar W&6 får Markus viala in Tomik, Distinguished Advokist och stänga av min kortmaskin.

Game två har jag en snabb klocka med Gurmag Angler och Tarmogoyf, får casta Force of Will med AEther Vial som target och lyckas rycka de relevanta kort som Markus har. Mina hot tvingar tidiga chumpblocks och vinner innan något hinner vända matchen.

Game tre får jag återigen FOW:a hans vial, men trots en enlandshand lyckas Markus försvara sig länge med en Mother of Runes och en Giver of Runes. Till slut kan jag bryta upp brädet med hjälp av Plague Engineer, Abrupt Decay och Wrenn and Six. Jag får följa upp med att Thoughtseizea bort en sista creature så att Markus sitter med ett fåtal länder och en ensam Umezawa's Jitte i topdeck-mode. Mina hot är dock för snabba och hinner avsluta spelet innan jitten kommer igång.


Final vs Hogaak Depths (Kayda Lazar): 2-1
Min hand i första gamet har Delver of Secrets, cantrips och True-Name Nemesis, jag håller och hoppas att få vinna racet. Kayda har en mycket bättre start: Mox Diamond slänger ett land, spelar Stitcher's Supplier, följer upp med ett fetchland som hämtar Dryad Arbor, och med de fem korten i graven och två creatures i spel kan han spela tur 1 Hogaak, Arisen Necropolis. Jag har ingen chans att hantera Hogaak, Arisen Necropolis, kan inte racea snabbt nog och dör således en hastig död.

I andra matchen får jag flippa två delvers tidigt, och det räcker att chumpa hogaak med en tarmogoyf för att vinna racet.

I sista och avgörande matchen stoppar jag några tidiga creatures, för att hindra convoke, och Wastelandar ett viktigt land. Detta ger en öppning för att resolva ett par Delver of Secrets. Motståndaren har dock ett par Khalni Gardens som land drops vilket gör att Hogaak kan convokeas. Jag har bara en Volcanic Island på handen, tre länder i spel och ett par Insectile Aberration men vinner inte racet då jag ligger på 3 liv efter chip-damage från diverse småcreatures. Jag topdeckar en Brainstorm, spelar denna och ser True-Name Nemesis , Gurmag Angler och Grafdigger's Cage. Jag stoppar TNN på toppen, Volcanic under den och spelar sedan Angler tillsammans med Cage och slår in med en Delver. Kayda kan inte spela defensivt här utan måste slåss för att tvinga blocks, och jag får tradea Delver och Angler mot Hogaak (som nu vet sin plats i graven). Kayda följer dock upp med en pumpad Elvish Reclaimer mot mitt lifetotal på 2. På min tur får delver slå ner Kuyada till 4, och jag spelar TNN som blocker. En topdeckad Sejiri Steppe för att göra reclaimern oblockbar, eller removal för delvern, räcker för vinst till motståndarlaget... men Kaydas top var svalare än min och gamet slutar med en sista attack från delver och den sanna ärkefienden.Extremt trött i huvudet efter en lång dag av cantrips, kontringar och klassiskt tempospel var jag trots min finalvinst inte direkt besviken på att top4an splittade priser. Efter asiatisk mat väntade även en lång resa hem till Uppsala. Min hjärna var till stor del fortfarande kvar i ett sorts “flow” av magicbeslut och det tog tid att ställa om till den vanliga världen igen. Legacy med sin höga powerlevel och möjlighet till många avgörande beslut är den roligaste magic jag vet.

Några korta hissar och dissar får nu avsluta denna turneringsrapport!

Dagens MVP:
Gurmag Angler - Zombiefisken som är delvers egen hogaak-lookalike. Ett stort hot för en mana var avgörande flera gånger under dagen. Delve är en fuskig mekanik...

Slops:
Cindervines - Alltid medioker och aldrig bäst när det gäller, var alltid lite missnöjd med att behöva bräda in den.

Props:
Alara Games - Väl arrangerat, bra domare, bra butikspersonal och oslagbara lokaler! Mer sådant!
useL - för husrum, bilplats och för att han spelade Naya Loam innan den var en erkänd lek.

 

Artikel-feedback