Magic the Gathering
Magic the Gathering34874 medlemmar 673 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Casual
NybörjarMagic

Sedan några år tillbaka är jag engagerad i Magic Demo, en Svenska Magic-verksamhet där vi på konvent visar upp vad Magic är och lär ut spelet, ger ut färdiga hemmabyggda lekar samt annat smått och gott. I denna artikelserie berättar jag om Sveriges organiserade Magic vid sidan om de stora turneringarna. Vad vi gör, hur vi gör det och hur du skulle kunna göra detsamma.

av partysmurphen
13:22, 2/9 -19
läst 4408 ggr.
Skriv ut artikel
20 kommentarer

Magic Demo föddes på Linköpings Spelkonvent (Lincon) för en handfull år sedan. I början var det bara ett par bord intill receptionen och kunde ta max fyra besökare samtidigt, om ens det. Sedan dess har det både växt och spridit sig. På Lincon har Magic Demo fått ett eget rum, Casualrummet. Vi har blivit en naturlig del av Borås Spelkonvents (BSK) Magicarrangemang och är på väg in i Göteborgs Spelkonvent (Gothcon) på samma vis. På Närcons tre årliga konvent står vi för all pappers-Magic. Där är det enbart casual som gäller, i anda med konventet och dess besökare.

Den här tillväxten har gått fort. På bara ett par år har antalet konvent vi supportar fördubblats, och intresset på dessa konvent har också ökat. Till Lincon i år hade jag räknat med att det skulle gå åt ca 50 lekar. Jag tog med mig 70 så det skulle finnas lite varians; Man vill ju inte att den sista besökaren helt enkelt få den sista leken. Endast tre lekar kom med hem från det konventet. I slutet av juli var det dags för Närcon Sommar. Där var intresset så stort att lekarna tog slut och vi blev tvungna att bygga nya på plats. Uppskattningsvis gick det åt 90 lekar.




Sample från en demolek med Bloodthirst tema.


Även individer som spelade för 10 år sedan kommer fram ibland. De är kanske inte redo att plocka upp hobbyn igen, men det kan vara kul att spela lite och när de får veta att de kan behålla lekarna ser man hur de lyser upp av glädje. På BSK ifjol frågade en man om han kunde få köpa tolv lekar. Discus hade råkat lova bort ett gäng lekar till en förening han skulle passera på hemvägen, så jag hade inte riktigt tolv extra lekar att avvara. Vi löste det genom att jag postade dem efter att jag kommit hem och byggt ihop dem. Han insisterade på att betala för sig, så jag tog betalt i frakt och en pizza.

Med sex konvent per år där varje konvent omsätter åtminstone 50 lekar så blir det en del jobb. Uppskattningsvis tar det 30-60 min per lek. Och då är det bara en liten del av landet som tar del av detta. Det vore toppen om föreningar och butiker runt om i landet kunde ha åtminstone utlåningslekar, det behöver ju inte vara mer än tio stycken. Att få tag på draftrester är sällan ett problem, så det är ju bara att skrapa ihop det till lekar.

Varför duger då inte Wizards egna nybörjarprodukter? Det finns ju allt från gratis sample decks till färdigbyggda lekar att köpa. För att svara på det behöver vi titta på vad som skiljer nybörjare från den erfarne spelaren.


Spelets mekaniker
Det är inte alltid så lätt att förstå vad man kan och inte kan göra i Magic. Här är några scenarion jag stött på under vår demoverksamhet för att ge en liten insikt i hur komplicerat det är för en nybörjare att sätta sig in i spelet.

- "Min 6/6 anfaller din Grizzly Bears!"
- "vad betyder target?"
- "Vad är token?"
- “Hur fungerar en Planeswalker?”

Det finns förstås en hel del man behöver lära sig som ny spelare.
- När man kan spela instants
- Hur fungerar en mulligan
- Nej, du kan inte anfalla din motståndares varelse
- Bara en attack per runda!
- Man tappas inte av att blocka.
- betyder inte “tre vita mana”

Kort som vi tycker är enkla är det för att vi redan har en stabil grundkunskap om spelet. Ganska ofta ser jag en nybörjare läsa ett kort och inser inte att effekten sitter på en enchantment eller en creature utan tror att det är en engångseffekt.


Begrepp

- "Flash, det är då den får anfalla direkt väl?"

Magic har en stor flora av begrepp och keywords, och det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad. För vår demoverksamhet har jag tagit fram en enkel ordlista med de vanligaste koncepten såsom target, discard, battlefield såväl som de vanligaste keywordsen. Den är fyra sidor lång och saknar massor. Men den är inte överväldigande att ta del av och har varit väldigt användbar.

En av mina första frågor när jag själv började spela var skillnaden mellan Bury och Destroy. "Cannot regenerate" var svaret. När 6th Edition släpptes hade man gjort en stor omrevidering av reglerna, och Bury hade rensats ut pga redundans.

Terror Terror

När 6th edition kom hade man tagit bort ordet Bury.


Det är synd att Wizards policy vad gäller keywords senare svängde markant, och man tillför massa keywords istället för att hålla listan med begrepp kort. Väldigt många ord i Magic kan härledas ner till grundkoncept. Ur ett nybörjarperspektiv är det jobbigt att så många keywords finns i onödan. Följande ord är exempelvis helt redundanta:

- Shroud
- Hexproof
- Vigilance
- Die
- Defender
- Menace
- Fear
- Intimidate
- osv

Die, som är ekvivalent med “put into a graveyeard from play”, undviks även när det inte passar flavourmässigt som på Retributive Wand. I och med War of the Spark kan däremot nu även Planeswalkers “die”, något som resulterade i regeltextändringBrutal Expulsion.


Serra AngelSerra Angel

Redundanta abilities sparar ord, men de kräver att man kan dem och de är på tok för många.


Observera att vissa abilities är nödvändiga regelmässigt. Innan reach introducerades var vissa interaktioner lite luriga att bedöma regelmässigt. Kan Elven Riders blockas av Giant Spider?

Giant SpiderGiant SpiderGiant Spider

Reach är inte reduntant. Det behövs pga varelser som har flying-liknande abilities


Baselines
Hur vet vi om ett kort är bra eller dåligt? Om vi i ett spel jag hittat på har en Fjotir som är 73/84 med Activity: 3 och som kostar tre Goats och en Golden Banana att spela ut så säger det ingenting om man inte kan spelet. Vi behöver veta vad man i åtminstone kan förvänta sig för den kostnaden i base stats, och hur mycket påverkar Activity: 3?




Hur bra är den här killen egentligen?


I magic pratar vi om the vanilla test - Vilka base stats rimliga för en given kostnad? Detta vet nybörjaren inget om, och det är något man behöver lära sig genom erfarenhet.

På samma sätt behöver vi erfarenhet för att kunna bedöma en starthand. Hur många länder vill man ha? Magic har två gyllene siffror som all vår uppfattning om spelet är baserat på. Vi har 7 kort på starthanden, och vi har 20 liv. Vanilla test är baserat på detta. Vad som är en bra manakurva är baserat på detta.

Antalet länder vi har i en lek är också kopplat till dessa siffror. Vi vet att land nummer fyra bör vi kunna träffa runda fyra hyfsat ofta, men efter det kan vi räkna med att missa land drops av och till. Det gör att om vi har kort som kostar mer än fyra mana behöver vi bygga leken så att vi kan klara oss med att få dem en runda sent, eller spela kortdrag och/eller fler länder för att öka våra chanser att träffa senare land drops på kurva.

Antag att vi ska drafta, men vi inför regeländringen att vi börjar med 10 liv var istället. Hur mycket högre pick blir 1/1:or? Jag skulle gissa att de skulle gå upp enormt i pick order, särskilt om de har evasion.

Vår förståelse för spelet är baserad på erfarenhet, och nya spelare har ännu inte denna. Ändrar vi på grundförutsättningarna så blir det plötsligt mycket svårare att bedöma vad som är bra och effektivt. Själv har jag bittert fått erfara att 30 liv i 2HG faktiskt innebär att man bara har 15 liv var.


Grizzly Bears Wind Drake Hill Giant

Klassiska vanilla base stats


Varför duger då inte Wizards produkter?
Wizards har genom åren släppt en rad olika produkter riktade till nybörjare. Duel decks, Planeswalker Decks, Intro Packs, Sample Decks, Welcome Decks, Deckbuilders Toolkit, Modern Event Deck etc. Varför duger inte dessa för nybörjarintroduktion?

Det största problemet är att lekarna inte erbjuder en brygga mellan nya och erfarna spelare. Är lekarna för enkla är de tråkiga och inte intressanta för den erfarne. Är det för komplext och för många keywords blir det lätt överväldigande för nybörjaren. Det optimala är att hitta något som passar båda, så att erfarna och nya spelare kan spela ihop. Att se en erfaren spelare hantera spelets mekaniker öppnar ofta upp nya möjligheter och insikter för nybörjaren. Det kan vara något så enkelt som att spela en removal efter en dubbelblock. En bra nybörjarlek är enkel att spela men innehåller även en del saker man kan upptäcka efterhand.

Låt oss kolla på de alternativ som Wizards tillhandahåller.



Sample Decks / Welcome Decks
Av alla nybörjarprodukter är det bara Sample Decks, eller Welcome Decks som de nu kallas, som är gratis. Wizards tillhandahåller dessa till butiker att ge ut till nya spelare. Från början var det 30-kortslekar i en färg. Det är de fortfarande, men nu får man två sådana i varje paket. Så man får antingen två små lekar, eller kan blanda ihop dem till en lek.

Oavsett färg gör dessa "lekar" ingenting och ser i stort sett likadana ut. Visst, man får en liten inblick i färgernas särdrag. Det är en ängel istället för en drake. Svart har en Mind Rot, vit har en life gain. Men det som gör Magic till ett bra spel saknas helt. Det finns ingen synergi mellan korten, ingen strategi bakom lekens konstruktion. Vill man introducera något till Magic så behöver man spela Magic, inte visa en hög med fina bilder och påstå att det är en lek.


NightmareSwamp

Den enda synergin som finns i sample decks


Planeswalker Decks, Intro Packs och allt vad det heter.
Det här är lekarna som kommer med varje ny expansion. Wizards insisterar på att göra dessa standardlegala. Poängen är förstås att de ska kunna spelas på FNM. Att vara standardlegal är dock inte detsamma som att vara en standardlek, vilket ca alla som försökt spela en sådan lek på en standard-FNM bittert fått erfara. Vill man få in nya spelare i Magic så är orättvisa bomber som inte går att slå kanske inte rätt motstånd att erbjuda nybörjaren.


So you want to learn how to swim? Let’s start in the deep side of the pool. Oh look - Sharks! Have Fuuun."


Det blir förstås helt absurt när lekarna dessutom ska följa setets tema istället för att försöka göra en lek som faktiskt gör något. Unleashedleken från Return To Ravnica hade exempelvis Carnival Hellsteed och Chaos Imps som enda rares, och en mekanik som gör att du inte kan blocka.

Ännu mer absurt blir det om det är en Planeswalker lek. Plötsligt handlar hela spelet enbart om planeswalkern, och för att säkerställa att det blir så så finns det även kort som söker upp densamme. Ur ett nybörjarperspektiv är Planeswalkers dock krångliga och bör undvikas. I en miljö där man försöker förklara att man inte kan anfalla motståndarens varelser är det rätt förvirrande när man plötsligt kan anfalla en karaktär som är väldigt lik en varelse.

Det finns förstås ingen som vill spela med dig om du har dessa lekar, oavsett legalitet. Wizards har konstaterat i sina undersökningar att nybörjare oftast spelar sina kompisars (riktiga) lekar istället för deras produkter. De verkar dock inte listat ut varför det är så.


Deckbuilders Toolkit
När första utgåvan av den här produkten kom hade vi en sealed deck turnering. Alla lekarna såg förstås likadana ut, då semi-random gjorde att alla hade tillgång till Overrun, Fireball och Mind Control. Tanken är god, och produkten har säkert utvecklats sedan dess.

Problemet med denna nybörjarprodukt är:
- Du får bygga leken själv
- Leken kommer som bäst bli marginellt bättre än intro packs
- Det finns ingen som vill spela med dig om du har dessa lekar

Toolkit är något jag skulle rekommendera för de som fått nybörjarlekar från vår demoverksamhet och vill börja bygga lekar själv. Powerleveln är snarlik och man får en bra grund att komma in i spelet på casualnivå. Den är förstås helt värdelös om man ska börja spela mot spelare som lagt ner mer pengar på sina lekar. Det första frågan man ska ställa sig innan man rekommenderar en produkt för en nybörjare är: “Vad ska du spela mot?”


Duel decks, premium decks och andra precon produkter
Duel decks hade varit en jättebra brygga mellan nya och erfarna spelare om det inte vore för ett par detaljer:
- The Time Spiral Syndrome: Det är på tok för många keywords på en gång
- Lekarna är inte balanserade mot varandra
- Ännu sämre balanserade mot andra lekar

De Challenger Decks som är inspirerade av turneringslekar som Wizards släppte är bland de bättre nybörjarprodukterna om man ska kliva rätt in i FNM och turneringsspel. Men turneringsspel är inte nybörjarvänligt. Tempot är för högt.

Premium decks var ju kul, men de saknar i ännu större grad något att spela mot på samma nivå.

Det ska nämnas att den senaste produkten med Ravnica Guilds som inte alls är standardlegal kändes som en relativt bra produkt. Den påminner dock mer om Duel Decks än Intro Decks, och har samma brister.


Sammanfattning
Det är en tröskel att ta sig in i Magic. Det finns massor med begrepp och mekaniker att ha koll på. Något man måste tänka på när man introducerar nya spelare är att hålla nere mängden begrepp utan att urholka kärnan i spelet, dvs synergi och strategin i leken.

Wizards produkter lyckas inte med detta. Vi behöver ett alternativ som är i princip gratis och som visar spelet för vad det är men utan att vara för kraftfullt så att man faktiskt hinner spela också. Svenska Magics demoverksamhet finns för att täcka detta behov. Men den når bara en bråkdel av Sveriges Magic community. I nästa artikel går vi igenom hur man gör bra nybörjarlekar så att fler kan få bra verktyg för nybörjarintroduktion.


Props:
- Daniel “Discus” Ahlström, för att ha startat upp det här
- Malte “Shpjokk” Arfors, för stöd, korr och slit
- Tobias “Gurgeh” Radesäter för den bästa korthajsbilden ever
- Flax och Jacob för att ni skickar nybörjare till demo
- John Barkestedt, för korr och push för den den här artikelserien
- William “Timecode” Ljungberg för support på Gothcon
- Alla goa demohjältar som är med mig på konvent
- Allt gött folk som hänger i vår verksamhet som gör det här så sjukt värt!
- Alla GPs där jag kunnat loota kilovis med kort

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Kemisten

MEDLEM
Båstad
partysmurphen skrev 10:51, 3/9 -19
Sajkobeer skrev 08:20, 3/9 -19 Nice work! På ett sätt är jag lite förvånad att denna artikeln inte skrevs tidigare. På ett annat sätt är det helt föreståeligt att tiden är begränsad att skriva artiklar när man har fullt upp att bygga community och serva hela konvent och medmänniskor med denna full-service! Bra jobbat!

Det har legat på to-do list länge. Men det tar som sagt tid, så jag behöver avväga hur mycket jag lägger på detaljer och på att föra artikelserien framåt. Det blir lite att skrapa på ytan för att komma igång så får jag fylla på med detaljer allteftersom, om intresse finns.

Denna artikel är perfekt att för att övertala fru och dotter att spela detta fantastiska kortspel, som sagt tidigare men säger det igen, värmer hjärtat hos en gammal spelare.

17:40:08, 16/9 -19
partysmurphen

JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
Tack alla! Del två kommer när som helst, och vi har en bonusartikel som är bra nära klar den med.

15:01:56, 16/9 -19
toothpick_jack

MEDLEM
Uppsala
Bra artikel på ett bra tema.

14:10:42, 16/9 -19
Lok

MEDLEM
Linköping
Jag kan fortfarande inte mulla...

09:58:37, 16/9 -19
Ortagh

MEDLEM
Södra sunderbyn
Det här är precis vad jag sökt! Jag håller på att introducera dottern på 10 år, och till viss del mig själv, till Magic. Vi har spelat med fyra olika gratislekar, men nu börjar hon bli trött på dom men tycker att duel decken vi köpt är för komplicerad (Elves vs Inventors).

Jag har börjat lägga in några kort från war of the spark då jag köpte pree release, men det är svårt att få någon synergi då kortsamlingen är såpass liten ännu.
Vill inte att hon skall tappa intresset men inlärningskurvan har blivit lite ojämn i dagsläget.
Blir intressant att läsa nästa del av artikeln!

21:22:22, 14/9 -19
Uppdaterad: 21:55:07, 14/9 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
HugSeal skrev 10:10, 10/9 -19 Grym artikel. Men jag kunde inte hjälpa att jag fick upp det här i huvudet:

https://www.youtube.com/watch?v=2rGAyCn1fJQ

Har RnD och Wizards verkligen gjort den videon?

08:04:58, 14/9 -19
Kemisten

MEDLEM
Båstad
Mycket trevligt, värmer hjärtat på en gammal spelare

21:53:30, 13/9 -19
Solaire

MEDLEM
Linköping
Fantastikt artikel Olle!

Demolekarna är ju t.o.m. roliga att spela med. Hoppas att jag har tid att engagera mig mer i framtiden. Det var jädrans roligt när jag satt med på BSK för X antal år sedan!

23:07:25, 10/9 -19
HugSeal

MEDLEM
Linköping
Grym artikel. Men jag kunde inte hjälpa att jag fick upp det här i huvudet:

https://www.youtube.com/watch?v=2rGAyCn1fJQ

10:10:28, 10/9 -19
partysmurphen

JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
timespiral skrev 21:22, 3/9 -19 Great! Roligt att läsa :) Hade samma fråga gällande "bury" när jag började spela. Fråga nr 2 var om man kunde "generate" flera gånger eller inte under samma runda / och om enchantment som fanns på gubbe fick vara kvar.

På den tiden när jag spelade i skolan (i tredje klass och engelska var inte tip top) så fick man hjälp av "andra kunniga" som hade spelat mer och kunde mer engelska än en själv. Så det kunde bli att någons kusin som var "jättegammal"(typ 15 år) och kunde asbra engelska hade sagt att tex Black knight INTE kunde bli förstörd av wrath of god eftersom den hade "skydd mot vit". Och så blev det helt enkel de kunde ju asbra engelska. Eller att revised blessing var bäst då den inte gav +1+1 until end of turn utan för alltid. Eftersom det inte stod på kortet juuuh. heh.

Det var tider det.

Sen utöver det så såg man korten på helt annat sätt än idag. Då när man var liten så var största gubben bäst typ crash of rhinos var 10 gånger bättre än birds of paradise eftersom den gjorde ju bara 1 land och ingen skada. Rhinos hade ju även trample! Och alla kort man fick själv skada av var inget att ha tex phyrexian arena.
Jag har dock inte riktigt samma uppfattning idag.

Hade precis samma uppfattning om Ancient Tomb. Två skada varje runda har man ju inte råd med, och det är ju inte ens färgad mana.


De erfarna spelarna försökte tålmodigt förklara varför det var bra att ligga en runda före. Det gick inte så bra, särskilt som vi ofta spelade det man har och alla mot alla typ 4-5 spelare. Och då är ju Ancient Tomb faktiskt ett ganska dåligt kort. Så de bytte till sig mina Tombs istället.

10:09:44, 10/9 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Oj, vilken fullträff. Översätt och skicka till wizards, om du törs! :)

21:55:53, 9/9 -19
Boo116

MEDLEM
Stockholm
Grym!

08:53:33, 9/9 -19
mg

MEDLEM
Mölndal
Awesome! Riktigt god läsning, och fantastiskt jobb!

16:10:22, 7/9 -19
timespiral

KICKBACKER
Mölndal
Great! Roligt att läsa :) Hade samma fråga gällande "bury" när jag började spela. Fråga nr 2 var om man kunde "generate" flera gånger eller inte under samma runda / och om enchantment som fanns på gubbe fick vara kvar.

På den tiden när jag spelade i skolan (i tredje klass och engelska var inte tip top) så fick man hjälp av "andra kunniga" som hade spelat mer och kunde mer engelska än en själv. Så det kunde bli att någons kusin som var "jättegammal"(typ 15 år) och kunde asbra engelska hade sagt att tex Black knight INTE kunde bli förstörd av wrath of god eftersom den hade "skydd mot vit". Och så blev det helt enkel de kunde ju asbra engelska. Eller att revised blessing var bäst då den inte gav +1+1 until end of turn utan för alltid. Eftersom det inte stod på kortet juuuh. heh.

Det var tider det.

Sen utöver det så såg man korten på helt annat sätt än idag. Då när man var liten så var största gubben bäst typ crash of rhinos var 10 gånger bättre än birds of paradise eftersom den gjorde ju bara 1 land och ingen skada. Rhinos hade ju även trample! Och alla kort man fick själv skada av var inget att ha tex phyrexian arena.
Jag har dock inte riktigt samma uppfattning idag.

21:22:53, 3/9 -19
Uppdaterad: 21:25:54, 3/9 -19
partysmurphen

JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
Sajkobeer skrev 08:20, 3/9 -19 Nice work! På ett sätt är jag lite förvånad att denna artikeln inte skrevs tidigare. På ett annat sätt är det helt föreståeligt att tiden är begränsad att skriva artiklar när man har fullt upp att bygga community och serva hela konvent och medmänniskor med denna full-service! Bra jobbat!

Det har legat på to-do list länge. Men det tar som sagt tid, så jag behöver avväga hur mycket jag lägger på detaljer och på att föra artikelserien framåt. Det blir lite att skrapa på ytan för att komma igång så får jag fylla på med detaljer allteftersom, om intresse finns.

10:51:06, 3/9 -19
partysmurphen

JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
anpd03 skrev 13:46, 2/9 -19 Har du exempel deck lists på vad ni brukar sätta ihop?

Det är på G!

Nästa artikel kommer handla om design regler och saker som är bra att tänka på. Därefter tänkte jag gå igenom arketyper för olika färgkombinationer.

Det blir väl inte rena deck lists, kanske kommer senare. Men det är ett hästjobb i sig. Det är alltså 70 olika lekar jag gör till varje konvent :)

I slutändan är det ändå begränsat till vilken kortpool man har att röra sig med. Om man inte har Furnace Celebration tillgänglig så är det ju svårt att bygga den leken.

10:28:13, 3/9 -19
Suzolid

HEDERSMEDLEM
Norrköping
Superbra artikelserie! Ser fram emot fortsättningen!

10:00:58, 3/9 -19
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Nice work! På ett sätt är jag lite förvånad att denna artikeln inte skrevs tidigare. På ett annat sätt är det helt föreståeligt att tiden är begränsad att skriva artiklar när man har fullt upp att bygga community och serva hela konvent och medmänniskor med denna full-service! Bra jobbat!

08:20:53, 3/9 -19
aginamist

REDAX
Ni har gjort ett jäkla hästjobb med det här demoarbetet.

15:10:05, 2/9 -19
anpd03

MEDLEM
Karlshamn
Har du exempel deck lists på vad ni brukar sätta ihop?

13:46:18, 2/9 -19
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!