Casual [Pauper]
Pauper på lunchmenyn

Pauper är ett roligt och billigt format. Så roligt att jag bara vill skaffa alla dugliga lekar och så billigt att jag kan skaffa dem Så, vad gör man då man har många Pauperlekar, lite tid att spela dem på och ett välfyllt kort från Rikskuponger?
Hittar en vän som lider av samma tidsbrist, Magicabstinens och hunger på en god lunch och möts för att hantera alla tre samtidigt såklart!

av Snurvel_
08:58, 6/5 -19
läst 2914 ggr.

Jag upptäckte Pauper via internet, minns inte exakt var, men i samband med min återkomst till spelet hösten 2017 så läste jag en alldeles för stor mängd artiklar om Magic på det stora internetet. Några av dem handlade om Pauper. Jag blev intresserad, särskilt då formatet beskrevs som ”riktig Magic”. Genom att ta bort högre rariteter försvinner nästan samtliga kort som själva kan avgöra en match. Det finns helt enkelt inga Teferi, Hero of Dominaria eller Chandra, Torch of Defiance, inga Griselbrand eller Emrakul, the Aeons Torn. Så spelet liknar mer det jag en gång lärde mig, kortekonomi och tempo blir mer avgörande än det är om jag spelar t.ex. Modern. Samtidigt finns det stort utrymme i formatet för kraftfulla spel, Brainstorm, Priest of Titania, Gurmag Angler och Lightning Bolt är tryckta som Common för att nämna några kort.

Och det är som sagt relativt billigt med Pauper. Jag köpte ihop två lekar (mer om vilka senare) och tog med mig till GP Stockholm hösten 2018. Slog tärning om vilken lek jag skulle använda mig av och gick 3 – 0 efter tre helt episka matcher. Jag var såld.



Så jag började så smått undersöka hur metat såg ut och skaffade några fler lekar. Återigen, kostnaden behöver inte vara så hög för en Pauperlek, och det är ett Eternal-format så en femhundring (vilket är vad en lek kan kosta) bör ge mycket lång nytta. Tänkte jag. Och sedan satt jag där med början till en Gauntlet för Pauper (fem lekar från tier ett och två) och insåg att i stort sett aldrig har tid att åka på Magicturneringar, och om jag nu tar mig den tiden så är det som förgjort att hitta en Pauperturnering. Några av de andra deltagarna på turneringen på GP:n pratade om att det vore kul att få igång en Pauperscen i Stockholm. Och det vore det, men jag visste inte vilka de var och dessutom hade jag inte fått mer tid även om det fanns en aktivare turneringsscen.

Så en dag satt jag mitt emot artikelförfattarkollegan Kenji på ett stimmigt barnkalas och vi kom på att vi arbetar mindre än 500 meter ifrån varandra. En lunch beslutades. Lite halvt på skoj slängde jag iväg ett sms alldeles för sent kvällen innan lunchen och frågade om jag ”skulle ta med en lek eller två?”. Ännu mer alldeles för tidigt nästa morgon (betänk här att jag går upp i snitt 05:30, och svaret låg väntande på mig då jag vaknade) kom ett jakande svar och jag slängde snabbt ned fyra Pauperlekar i väskan.

Det började lite halvknackigt. Jag var ansvarig för valet av restaurang och lyckades blanda ihop två pubar, vilket ledde till att jag sände Kenji till en som öppnade 15:00. Denna låg dessutom åt fel håll sett från den restaurang jag hade som back-up. Ställd inför att behöva tänka snabbt kunde jag bara åstadkomma förslaget Kungliga Biblioteket, en av mina favoritlunchrestauranger som av en händelse ligger två minuter från jobbet. Vi lyckas sammanstråla och tar oss ned i de anrika lokalernas källarvåning där restaurangen ligger.

Jag valde för dagen Biff à la Lindström med rostade grönsaker, matvete och chevrekräm och Kenji slog till på månadens special: Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärtor & skirat smör. Sedan kastade vi oss in i en catch-up om vad som hänt i livet sedan sist vi sågs innan vi slumptog varsin lek och började blanda.

Izzet Delver

Pauper / Turneringsspel

Av: Snurvel_
00:07, 6/5 -19

Snurvel_ kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
687:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]237184[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Kenji hamnade på Izzet Delver (versionen pre-Ultimate Masters) och jag fick en Orzhov Kontroll med Pestilence. Jag skulle säga att match-upen är någorlunda i Orzhovs favör, leken togs fram för att ha en bra match-up mot framför allt Delver och Burn.

Pestilence Kontroll

Pauper / Turneringsspel

Av: Snurvel_
00:19, 6/5 -19

Snurvel_ kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
384:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]237186[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Den första duellen är jämn, en Delver flippar ganska tidigt och pressar, men jag drar mer spot – removal än Kenji hittar kontringar och tack vare en del extraliv från mina länder kan jag hålla mig utanför livstotaler där jag riskerar att dö mot dubbel Lightning Bolt. Lyckas landa Guardian of the Guildpact och Pestilence och det låset är tillräckligt för att hålla brädet rent. När jag lägger Orzhov Basilica och plockar upp Radiant Fountain är det över.

I duell två flippar Delver tur två och jag hittar mest kortdrag (som kostar liv). De få removal jag får fram möter bara Counterspell och Spellstutter Sprite. Hinner aldrig lägga något vettigt utan det är 1 – 1.

Till duell tre blir det återigen jämnt. Jag håller jämna steg i kort tack vare Night's Whisper, även om det är svårt att konkurrera med kortkvalitén som Gush + Brainstorm + Terramorphic Expanse ger. Just Gush kommer faktiskt att avgöra till min fördel. Dubbel Gush leder till ett stort manaövertag för Orzhov, så jag kan spela Duress och sedan Pestilence samma tur. Kenji kan bara kontra en gång. Nästa gång jag får tappa upp får jag ut kombon med Guardian of the Guildpact och tar hem matchen med det. Det slutar 2 -1 till Orzhov och vi bestämmer att vi ses om två veckor igen.




Och två veckor senare står vi vid de små skåpen där man måste lämna in väskor, jackor och allt som kan dölja vad vi bär på. Väskan ersätts med en gratis genomskinlig plastpåse och denna får äran att bära leklådorna. När vi skall betala vår lunch säger kassören glatt:
- Jag ser att ni lirar Magic grabbar!
Och det kan vi ju inte neka till. Det visar sig att kassören själv inte spelar, men har flera vänner som gör det och en systers pojkvän som bland annat kör en podcast där Magic ibland nämns. Vi säger att det aldrig är för sent att börja spela (och inget om hur svårt det är att sluta).

Till att äta väljer jag Kycklinglårfilé med bulgursallad och yoghurtsås, Kenji tycker det han åt senast var gott och då det är samma månad kan han få det igen. Wallenbergare blir det. Till lekar får vi denna gång Selesnya Slivers (Kenji) och jag får Tron. Vi inleder faktiskt med att spela en duell med samma match-up som senast men med byte av lekpilot. BW vinner igen, Delver har svårt med mängden removal.

GW Slivers

Pauper / Turneringsspel

Av: Snurvel_
00:27, 6/5 -19

Snurvel_ kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
275:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]237187[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Sliverleken är inspirerad av Modern Merfolk (många lords!) och jag har fått idén till listan från antingen Alex Ullman eller Brian DeMars via någon CFB-artikel. Mitt eget tech är att lägga in Adventurous Impulse. Kenji föreslog efter våra matcher att även stoppa in några cyclingländer för att inte riskera att flooda ut, vilket jag gjort ovan.

Pauper Tron

Pauper / Turneringsspel

Av: Snurvel_
00:01, 6/5 -19

Snurvel_ kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
400:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]237183[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Tron-leken är en ”net deck”, en rak kopia av en lek som gått 5 – 0 i en MTGO-liga.
Matchen borde vara i Trons favör då Slivers måste vinna via combat och Tron-leken går ut på att skapa ett evigt lås som stänger av motståndarens combat.

Den första duellen går precis som jag beskriver ovan. Kenji får ut en del Slivers och slår ned mig på 12, sedan sätter jag låset med Ghostly Flicker + Stonehorn Dignitary + Mnemonic Wall och Kenji scoopar.



Till duell två kurvar Kenji ut fint med Virulent Sliver in i Sidewinder Sliver och en till Virulent Sliver. Sedan kommer Muscle Sliver. Jag kan inte blocka på något vettigt sätt med mina Sea Gate Oracle utan dör på Poison Counters (så kallad poetisk rättvisa, spelat Infect i Modern i ett år snart).

Duell tre är riktigt intressant. Kenji lägger några Sinew Sliver och Predatory Sliver samt Plated Sliver. Jag får chumpa mig vid liv tills jag lyckas hitta mitt lås. Kenji spelar vidare och någon tur senare har han Faerie Macabre för att ta bort Ghostly Flicker och en Moment’s Peace ur min grav som svar på väggtriggern. Jag har dock dragit min Capsize, och den med buyback i Stonehorn Dignitary håller mig vid liv tills jag når 22 mana och kan spela tre stycken Capsize per tur, i min Stonehorn Dignitary och i två av Kenjis länder. Därmed har jag ett tillräckligt lås för att få till en scoop. Dessutom har vi båda möten som vi måste till och den här matchen har tagit tid, så det gör oss inget att behöva avsluta.
Tron 2 – Slivers 1.



Vi avslutar med att diskutera vilka lekar vi skulle vilja lägga till i Gauntleten, och resultatet av den diskussionen lovar jag återkomma till i en framtida artikel. Jag avslutar denna med två uppmaningar: Skaffa en Pauperlek eller tre! Spela Magic med dina vänner!

 

Artikel-feedback