Magic the Gathering
Magic the Gathering32026 medlemmar 803 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1808 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Täcker försäkringen förlust av Magickort?

Vad händer om din Legacylek blir stulen? Kan man ersätta en Mox Ruby som brunnit upp? I denna artikel ska vi ägna oss åt lite konsumentupplysning gällande försäkringar och vilket skydd de ger dina Magickort. Vi går igenom sju svenska försäkringsbolags villkor och resonerar om vilket som är bäst anpassat för en Magicsamlare. Vi undersöker också om det finns anledning att köpa en särskild Magic-försäkring av korten.

[Disclaimer] Enligt lag så får inte vem som helst ge någon råd om försäkringar. Det räknas som finansiell rådgivning och kräver licens. Jag kan därför inte skriva vilken av genomgångna försäkringar som jag anser vara den bästa, utan den slutsatsen måste läsaren dra själv. Jag får därför heller inte svara på frågor via internpost eller dylikt om vilken försäkring någon bör välja. [End of disclaimer].

av Snurvel_
10:30, 18/2 -19
läst 5604 ggr.
Skriv ut artikel
41 kommentarer

Försäkring. Av någon anledning ett ämne som många väjer inför. Helt i onödan vill jag påstå. Det är en fantastiskt smart idé som rätt använd ger oss trygghet. Eftersom det här är en hemsida för Magic så kommer artikeln handla om det försäkringsskydd dina Magickort har och kan få, men först några ord om försäkring i allmänhet.

Varje år inträffar i snitt 109 villabränder i Sverige, vissa år så få som 73 och vissa år hela 146.* Det är för den som äger huset troligen en stor katastrof (även om man har turen att överleva branden). Få människor har råd att köpa ett hus, än färre har råd att bygga upp ett nytt hus om det man äger brinner ned. Det är också extremt svårt att förutse vilka hus som kommer drabbas. Det är alltså en sällsynt händelse som väldigt hårt drabbar några få individer. Hur ska man skydda sig mot detta? Förutom att brandsäkra sitt hus så gott det går kan man kombinera med en smart idé, försäkring. Det finns c:a 2,1 miljoner villor i Sverige, så även om du inte har råd att ensam ta kostnaden för att bygga upp ditt nedbrunna hus, så blir kostnaden för att bygga upp de 109 nedbrunna husen väldigt låg om samtliga 2,1 miljoner villaägare delar på den. Då behöver alla villaägare varje år bara bygga upp 0,00005 nedbrunna hus. Det är vad försäkring handlar om. Utslaget på ett stort kollektiv blir förlusterna så små att vi alla har råd med dem.

Hur fungerar det i praktiken då? Jo, vi har ett antal försäkringsbolag som administrerar detta. De tar en premie för att erbjuda en försäkring och betalar för att bygga upp ett nytt om ett hus brinner ned. Premien är högre än bara kostnaden för att bygga hus, försäkringsbolagen har anställda, administration och dylikt som kostar. Bolagen kan antingen vara vinstdrivande och skicka eventuell vinst åt aktieägarna, eller ömsesidiga och dela ut eventuellt överskott som återstår när skador och administration är betalda till kunderna. Den svenska försäkringsmarknaden är ett oligopol (få marknadsdominerande aktörer) med fyra (två ömsesidiga och två vinstdrivande) stora försäkringsbolag som står för 80 % av marknaden**, och några mindre aktörer.

Vi kommer att gå igenom det skydd dina Magickort har eller kan få hos Sveriges sju största försäkringsbolag.


Ibland behövs annat skydd än plastfickor


Det är egentligen två typer av händelser som hotar dina Magickort, de kan bli förstörda och de kan bli stulna. För att skydda sig mot dessa händelser är två typer av försäkringar relevanta, när det gäller Magickort, hemförsäkring och tilläggsförsäkring. För den riktigt slarvige kan även allriskförsäkring vara av intresse.

Hemförsäkringar kommer i olika varianter beroende på hur du bor, försäkringen ser lite olika ut om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Därtill har varje försäkringsbolag egna varianter på regler och villkor. Det viktiga för skyddet av dina Magickort är upp till vilket belopp försäkringen ersätter händelserna: stöld i hemmet; stöld utanför hemmet; förstörelse i hemmet och förstörelse utanför hemmet. Olika regler och maxbelopp gäller nämligen om dina kort skadats i hemmet eller utanför det. En viktig sak för oss här är om Magickort ses som stöldbegärlig egendom eller som allmänt lösöre. Beroende på hur bolagen utformar sina villkor kan nämligen båda inträffa.


Kort som blir förstörda i hemmet

När det gäller kort som blir förstörda i hemmet, t.ex. pga brand eller översvämning, så kommer samtliga hemförsäkringar som gåtts igenom att ersätta värdet av det förstörda upp till det försäkringsbelopp du valt för s.k. lösöre. I samband med att du tecknar försäkringen får du välja (eller erbjuds) ett försäkringsbelopp, detta är typiskt en miljon till en och en halv miljon kronor eller fullvärde (dvs utan begränsning) och täcker värdet av de allra allra flesta Magicsamlingar. Observera att i fallet med förstörelse i hemmet så ersätts även värdet av bulk, så du får ersättning för det totala värdet av alla dina Gray Ogre, Deathlace och övriga kort som ligger i lådorna hemma.
Kort som blir förstörda utanför hemmet

Kort som medtages utanför hemmet och där blir förstörda i samband med en olyckshändelse ersätts inte upp till samma höga belopp som när olyckan skett i hemmet. Beroende på vilket bolag och vilken sorts hemförsäkring gäller olika belopp, men belopp mellan 30 000 kr och 100 000 kr används. I tabellen nedan kan ni se vilka belopp som gäller eller är valbara hos de genomgångna bolagen. Även här ersätts ospelbara commons i samma utsträckning som turneringslekar, men varför någon skulle släpa med sig Nessian Courser &c:o utanför hemmet i annat syfte än att återvinna dem övergår mitt förstånd.


Stölder ur hemmet

Stölder ur hemmet ersätts till upp till samma höga värde som förstörelse av eller i hemmet, med vissa undantag. Kraven på aktsamhet är större när det gäller stöldskador. T.ex. så ersätts inte stölder utförda av person som innehar nyckel till fastigheten (om personen inte stulit nyckeln), och om bostaden varit lämnad utan uppsikt kan ersättningen bli mindre. Dörrar och fönster måste vara låsta och så vidare. Tänk regelrätta inbrott med kofot, och det som kan jämföras med det så vet du vad du kan få ersättning för. I övrigt så gäller samma saker för stöld i hemmet som för förstörelse i hemmet.
Stölder utanför hemmet

Stölder utanför hemmet är troligen den största risk som våra kära kort är utsatta för. Mycket beror detta på att vi tar med dem till stora samlingar av andra människor som vet om deras värde (dvs turneringar och konvent). Vi tenderar också till att lita på de som vi identifierar oss med (andra spelare!) och hantera våra lekar mer vårdslöst än vi hade gjort med en sedelpacke av samma värde som vår lek. Tyvärr är inte alla Magicspelare lika ärliga som du käre läsare och det händer att kort stjäls. Vilket skydd kan du förvänta dig av din försäkring om detta sker?

Det beror faktiskt lite på. Stöld utanför hemmet är för det första förknippat med starka aktsamhetskrav. Du kommer inte att bli ersatt för ”Egendom som är kvarglömd, borttappad eller förlagd även om den senare blivit stulen” för att citera ett standarduttryck i bolagens villkor. Det här innebär att du mer eller mindre måste se stölden ske för att kunna ersättas för den. Om du i direkt anslutning till att stölden sker upptäcker det så kan det också gå att få ersättning. T.ex. du lägger din leklåda på bordet framför dig, vänder dig om för att fråga domaren en fråga och när du vänder dig tillbaka är den borta, eller om någon plockar den ur fickan på dig.

Vissa försäkringsbolag har skrivelser i sina villkor (vilka framgår av tabellen nedan) som gör att Magickort är att betrakta som stöldbegärlig egendom vilket ytterligare ökar kraven på aktsamhet. ”Exempelvis ska du bära din väska och värdefull egendom intill dig.” för att citera ett av villkoren. Man får ingen ersättning alls om stöldbegärlig egendom stjäls ur incheckat bagage, bil eller dylikt, eller om du lämnat in det på ett hotell, badhus eller liknande. Ersättningen för stöldbegärlig egendom kan också vara mer begränsad än den för allmänt lösöre.


I tabellen nedan ingår även en uppgift om hur stort värde som bolagen ersätter samlingar med. Detta är mest för jämförelsens skull, samlingar definieras som samlingar av mynt, frimärken, medaljer och/eller sedlar så Magickort hamnar inte under denna definition, men det är inte omöjligt att en skadereglerare kan försöka få in Magickort i denna kategori. Försäkringsbolagen har garanterat inte tänkt på det specifika fallet Trading Card Game
Hur stort skydd behöver man då? Det beror såklart på hur dyra kort du vill skydda med din försäkring. Jag kan konstatera att av de enligt MTGGoldfish 17 mest spelade Legacylekarna är det bara en (4-color Loam) som, trots Reserved List och löjligt dyr dollar, har ett värde som överstiger 50 000 kr***. Det går såklart att göra dem dyrare med lite pimp. Vidare är alla lekar till Standard, Modern och Commander billigare än 50 000 kr (och här tror jag det är svårt att pimpa upp dem till över 50 000 kr även om man försöker). Lekar till Vintage och 93/94 (dvs lekar med Power) kan lätt bli värda mer än 50 000 kr.


Vad innebär då detta?

  • Försäkringsskyddet är mycket gott i hemmet (oftast minst en miljon kronor), så länge man vidtar rimliga försiktighetsåtgärder och kan visa vilka kort man ägde så kommer i stort sett samtliga förluster att täckas. Utanför hemmet blir det dock annorlunda.
  • För nästan alla som spelar Legacy bör en vanlig hemförsäkring vara tillräcklig för att få ersättning för en stulen eller förstörd lek, oavsett var förlusten inträffar.
  • För de som spelar Modern, Standard och Commander täcker en godtycklig hemförsäkring förlust av ett flertal lekar även utanför hemmet (jag t.ex. hade till GP Prague med mig fyra Modernlekar och två Standardlekar, vilket troligen tangerar gränsen. som tur var kom de alla med hem).
  • De som spelar de format som innehåller Power, dvs Vintage och 93/94, bör vara medvetna om att de inte kommer att bli fullt ersatta från sin hemförsäkring om deras kort skulle bli stulna eller förstörda utanför hemmet. De kan teckna en tilläggsförsäkring**** gällande för sina dyra Magickort om de ofta rör sig utanför hemmet med dem och vill vara på den säkra sidan.


Black Lotus
Bör tilläggsförsäkras!Avslutande råd och tips

  • Tänk på att du måste kunna visa vilka värden som förstörts eller förlorats om olyckan är framme, så att då och då fota av sina lekar med mobilen och hålla en uppdaterad Have här på SvM är en god idé.
  • Om du väljer ett försäkringsbolag där Magickort inte ses som stöldbegärlig egendom kommer du troligen att ha en enklare resa fram till att få ersättning (och i vissa fall ha rätt till högre ersättning).
  • Om du jämför: stirra dig inte blind på vilket bolag som har lägst premie, minst lika viktigt är beloppsgränser och vad som ersätts.
  • Kunskapen om Magic är troligen låg hos gängse skadereglerare, så var beredd på att förklara (t.ex. genom länkar) att korten har ett monetärt värde.
  • Se över dina försäkringar med jämna mellanrum, många bolag höjer premierna varje år. Det går alldeles utmärkt att byta bolag eller fråga det där du är kund idag om du kan få samma pris som en ny kund.
  • Var aktsam med dina kort! Obehaget att förlora dem kommer inte vägas upp av att få pengar till nya.

Frågor som INTE är av typen "vilken försäkring/försäkringsbolag skall jag välja" besvaras gärna i kommentarerna nedan.


För den som vill läsa villkoren jag utgått från i skrivandet av artikeln finns det länkar här:
Länsförsäkringar
Folksam
If
Trygg-Hansa
Moderna
Dina
Gjensidige*: Källa Brandkyddsföreningen

**: Detta gäller skadeförsäkring, vilket är det vi är intresserade av här då Magickort är det vi vill försäkra. Livförsäkringsmarknaden ser lite annorlunda ut. Se Svensk Försäkring för mer information.

***: Källa MTGGoldfish

****: Ett tillägg till hemförsäkringen eller en fristående försäkring som försäkrar en viss sak till ett högre värde än det som annars ingår i hemförsäkringen. Det är relativt vanligt att människor med dyra ädelstenar eller omfattande samlingar tecknar sådana försäkringar. Läs mer här

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

toriv

VäKTARE
Märsta
Snurvel_ skrev 13:33, 20/3 -19 Jag borde kanske skriva en uppföljningsartikel med vad som kommit fram av diskussionen här. Samt även kolla lite på Försäkringsavtalslagen och vad vi kan hitta där i?

Väldigt gärna!

18:48:48, 20/3 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
Jag borde kanske skriva en uppföljningsartikel med vad som kommit fram av diskussionen här. Samt även kolla lite på Försäkringsavtalslagen och vad vi kan hitta där i?

13:33:10, 20/3 -19
troligt

MEDLEM
Västerås
Jag har pratat med det bolag (Folksam) som jag har hem- och villaförsäkringen hos. De var tyvärr inte intresserade av att erbjuda tilläggsförsäkring utanför hemmet på ett värde över 80 000 (som idag ingår i min försäkring).

Jag har därför kontaktat Collect and Protect (efter tips i denna tråden) och de har nu gett mig ett försäkringsförslag som täcker upp till 40 000 GBP i hemmet och 30 000 GBP inom Europa (såklart med vissa aktsamhetskrav och begränsningar) till en kostnad av 160 GBP per år.

Möjligt finns också att utöka med totalt 25% värde inom försäkringsåret utan att begära ny offert, men då såklart mot en liten extra kostnad.

Jag skall läsa igenom detaljerna av offerten innan jag tackar ja eller nej, men vid första anblick tycker jag det ser ut som en bra försäkring för en rimlig årspremie.

13:30:10, 20/3 -19
PsyCor

MEDLEM
Märsta
Snurvel_ skrev 09:13, 15/3 -19 PsyCor: Jag har stor förståelse för att de inte vill verifiera äktheten hos kort, det enda som kan hända är att de förlorar på det (dvs nedsidan med att ha fel är stor, uppsidan noll).
Samtidigt tänker jag såhär: har du spelat dina kort i en sanktionerad turnering? Då har de passerat en kontroll av sin äkthet.

Jag spelar Commander så nej men samtidigt får man inte direkt ett bevis som man kan visa upp för exempelvis Folksam där den domaren skrivit under så det är ju skit samma oavsett.

Ang DL så hade man ju självfallet betalat för tjänsten att få sin samling värderad och verifierad och det hade ju kunnat vara en möjlighet att dra in extra pengar för en butik.

De förlorar ingenting på det, de får betalt pengar för en tjänst som sen endast ligger som grund för eventuella försäkringsärenden för framtiden inte som något äkthetsintyg för en försäljning där man kan konspirera att blåsa någon stackare.

Verifiering av äkthet kommer ju ändå göras av butiken om det är så att jag vill byta/sälja kort av högre värde så den tjänsten görs redan idag, bara att butiken gör den för sin egen del utan att tjäna på det :)

09:54:13, 15/3 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
PsyCor: Jag har stor förståelse för att de inte vill verifiera äktheten hos kort, det enda som kan hända är att de förlorar på det (dvs nedsidan med att ha fel är stor, uppsidan noll).
Samtidigt tänker jag såhär: har du spelat dina kort i en sanktionerad turnering? Då har de passerat en kontroll av sin äkthet.

09:13:49, 15/3 -19
PsyCor

MEDLEM
Märsta
Snurvel_ skrev 23:29, 13/3 -19 Enligt villkoren så kan man använda värderingsman efter skada om man hamnar i tvist med bolaget om värdet på det förlorade, om värderingsmannen uttalar sig till din fördel tar de kostnaden för arbetet.

Sedan tycker jag det känns konstigt att du förväntas bevisa att du inte har förfalskningar?, skulle de kräva samma sak om du blivit av med en väska?, ”Kan du bevisa att du inte köpt den på en marknad i Bangkok?”.

Men för att vara på den säkra sidan, tag med dina duals till din närmsta butik och be att få dem värderade?

Tänker man som försäkringsbolag att man misstror sina kunder så kan man ju säga som tanten sa "du kan ju ta kort på någon annans kort..." känns som att hennes inställning när jag ringer och vill säkerställa trygghet för mig själv och min samling mer var ute efter att hur jag ska gå tillväga för att lura dem.

Hon kändes riktigt skev.

Angående värdering så har jag pratat med butikschefen på Dragon's Lair som säger att de inte utför värderingar eller äkthetskontroller. Men att de vid något enstaka tillfälle har varit i kontakt med försäkringsbolag och att de då blev kontaktade för att uppskatta värde på kort.

23:35:26, 13/3 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
Enligt villkoren så kan man använda värderingsman efter skada om man hamnar i tvist med bolaget om värdet på det förlorade, om värderingsmannen uttalar sig till din fördel tar de kostnaden för arbetet.

Sedan tycker jag det känns konstigt att du förväntas bevisa att du inte har förfalskningar?, skulle de kräva samma sak om du blivit av med en väska?, ”Kan du bevisa att du inte köpt den på en marknad i Bangkok?”.

Men för att vara på den säkra sidan, tag med dina duals till din närmsta butik och be att få dem värderade?

23:29:41, 13/3 -19
PsyCor

MEDLEM
Märsta
Snurvel_ skrev 10:54, 13/3 -19 Hej, jag vet av egen erfarenhet (som fd anställd) att bolaget ni diskuterar är ganska kasst i vissa avseenden, men jag tog mig ändå friheten att saxa ur villkoren för hemförsäkringen och kan inte dra någon annan slutsats än att handläggaren ni talat med har fel:

Försäkringen gäller för
• personligt lösöre som du i egenskap av privatperson äger, hyr eller lånar för huvudsakligen privat ändamål.

Försäkringen gäller inte för
• förlust orsakad av uttag eller köp genom användande av bankomatkort, kontokort eller liknande betal- och kreditkort
• utradering eller annan förlust av lagrad datainformation
• andra djur än sådana som man normalt har i bostadslägenhet
• egendom som du har lånat från ett företag som du eller någon annan som den här försäkringen gäller för äger till minst hälften
• motordrivet fordon, husvagn, annat släpfordon, terrängsläp eller efterfordon. Motordrivet inte
registreringspliktigt trädgårdsredskap och eldriven rullstol omfattas dock
• båt, kanot, segelbräda och andra vattenfarkoster
• flygplan, andra luftfartyg, svävare eller hydrokopter
• tillbehör eller delar till de fordon och farkoster som undantagits ovan. Om du enbart har sådana delar och tillbehör – till exempel om du sålt bilen men har kvar vinterdäcken – ingår de i försäkringen och värderas i tillämpliga fall enligt Folksams villkor för fordon, bil eller båt.

DVS: Försäkringen täcker lösöre, och det finns inget undantag för samlingar av någon form, särskilt inte för spelkort.

1. Skyddet omfattar:
• personligt lösöre enligt villkorspunkt A4 punkt 1 och A5, men inga djur
• värdehandlingar, frimärken, manuskript,
• ritningar, mynt- och sedlar som tillhör dig.

Vi ersätter inte:
stöld av stöldbegärlig egendom, kontanter, mynt- och sedelsamling, värdehandlingar,frimärken, manuskript eller ritningar ur garage eller uthus, ur källar- eller vindsförråd i flerfamiljshus eller ur resgods som är incheckat eller polletterat.

DVS: a) Det är bara stöld ur garage, uthus, förråd och resgods som är undantaget, rån är det definitivt inte! b) Samlingar består av mynt eller sedlar, så magickort är inte en samling. Däremot är de stöldbegärliga, men återigen skall man ersättas för förlust av sådant så länge det stjäls ur huset/lägenheten eller vid rån.

Värderings- och ersättningsregler:
Gemensamt för all egendom
C24. Vi ersätter din ekonomiska förlust enligt nedanstående regler. Förlust eller annan olägenhet av att egendomen inte har kunnat användas betalar vi bara om vi särskilt har åtagit oss detta. Värdering sker utan hänsyn till affektionsvärde

C29. Egendom som stulits, totalskadats eller på annat sätt förlorats värderas enligt punkterna C30–C34.

Övrig lös egendom
C34. Vi utgår från vad det kostar att i allmänna handeln köpa ny likvärdig egendom. Från den kostnaden gör vi en värdeminskning på grund av ålder, slitage, omodernitet, minskad användbarhet och annan omständighet. Om detta dagsvärde inte kan fastställas eller ger ett oskäligt resultat värderas egendomen till marknadsvärdet

DVS: Upp till 80 000 kr (variant Stor) ersätts förlorade kort enligt vad det kostar i "den allmänna handeln" att köpa motsvarande produkt. Med den allmänna handeln menas butiker, inte andrahandsmarknaden.

Det stora problemet för mig när jag satt och pratade med en övre medelålders kvinna på Folksam var att hon ansåg att värdefulla kort ska räknas som "värdesaker" och då ska kräva deras tilläggsförsäkring för just speciella värdesaker.

Och att det ska krävas en legitimerad värderingsman för att värdera samlingen för att någon potentiell ersättning ska kunna ges. Om det är så att man sitter på X antal gamla duallands från långt bak i tiden som man inte har köpt nyligen och därmed inte har kvitton på det så ansåg hon att då kan man ju lika gärna ljuga om att man har X saker och försöka lura till sig ersättning för saker man inte äger.

Jag tyckte det var befängt att anse att om en person har detaljerade fotografier och listor på sina ägodelar vilket jag har då jag har både listor online för mina EDH-lekar samt att jag nu börjat fotografera alla korten i dem samt de pärmar man har.

Hon tyckte inte det räckte, den andra yngre killen i 30-års åldern som faktiskt förstod vad det hela handlade om ansåg att man för sin egen skull borde söka värderingsman om man har en större samling dyrare kort då det annars kan vara svårt att få full ersättning för dem annars men att det "troligen" kunde räcka med bra bilder såvida det inte var för dyra kort då frågan om äkthet kan komma på tal isåfall och att en bild inte bevisar äkthet i kortet.

15:14:07, 13/3 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
Hej, jag vet av egen erfarenhet (som fd anställd) att bolaget ni diskuterar är ganska kasst i vissa avseenden, men jag tog mig ändå friheten att saxa ur villkoren för hemförsäkringen och kan inte dra någon annan slutsats än att handläggaren ni talat med har fel:

Försäkringen gäller för
• personligt lösöre som du i egenskap av privatperson äger, hyr eller lånar för huvudsakligen privat ändamål.

Försäkringen gäller inte för
• förlust orsakad av uttag eller köp genom användande av bankomatkort, kontokort eller liknande betal- och kreditkort
• utradering eller annan förlust av lagrad datainformation
• andra djur än sådana som man normalt har i bostadslägenhet
• egendom som du har lånat från ett företag som du eller någon annan som den här försäkringen gäller för äger till minst hälften
• motordrivet fordon, husvagn, annat släpfordon, terrängsläp eller efterfordon. Motordrivet inte
registreringspliktigt trädgårdsredskap och eldriven rullstol omfattas dock
• båt, kanot, segelbräda och andra vattenfarkoster
• flygplan, andra luftfartyg, svävare eller hydrokopter
• tillbehör eller delar till de fordon och farkoster som undantagits ovan. Om du enbart har sådana delar och tillbehör – till exempel om du sålt bilen men har kvar vinterdäcken – ingår de i försäkringen och värderas i tillämpliga fall enligt Folksams villkor för fordon, bil eller båt.

DVS: Försäkringen täcker lösöre, och det finns inget undantag för samlingar av någon form, särskilt inte för spelkort.

1. Skyddet omfattar:
• personligt lösöre enligt villkorspunkt A4 punkt 1 och A5, men inga djur
• värdehandlingar, frimärken, manuskript,
• ritningar, mynt- och sedlar som tillhör dig.

Vi ersätter inte:
stöld av stöldbegärlig egendom, kontanter, mynt- och sedelsamling, värdehandlingar,frimärken, manuskript eller ritningar ur garage eller uthus, ur källar- eller vindsförråd i flerfamiljshus eller ur resgods som är incheckat eller polletterat.

DVS: a) Det är bara stöld ur garage, uthus, förråd och resgods som är undantaget, rån är det definitivt inte! b) Samlingar består av mynt eller sedlar, så magickort är inte en samling. Däremot är de stöldbegärliga, men återigen skall man ersättas för förlust av sådant så länge det stjäls ur huset/lägenheten eller vid rån.

Värderings- och ersättningsregler:
Gemensamt för all egendom
C24. Vi ersätter din ekonomiska förlust enligt nedanstående regler. Förlust eller annan olägenhet av att egendomen inte har kunnat användas betalar vi bara om vi särskilt har åtagit oss detta. Värdering sker utan hänsyn till affektionsvärde

C29. Egendom som stulits, totalskadats eller på annat sätt förlorats värderas enligt punkterna C30–C34.

Övrig lös egendom
C34. Vi utgår från vad det kostar att i allmänna handeln köpa ny likvärdig egendom. Från den kostnaden gör vi en värdeminskning på grund av ålder, slitage, omodernitet, minskad användbarhet och annan omständighet. Om detta dagsvärde inte kan fastställas eller ger ett oskäligt resultat värderas egendomen till marknadsvärdet

DVS: Upp till 80 000 kr (variant Stor) ersätts förlorade kort enligt vad det kostar i "den allmänna handeln" att köpa motsvarande produkt. Med den allmänna handeln menas butiker, inte andrahandsmarknaden.

10:54:21, 13/3 -19
useL

MEDLEM
Västerås
latsblaster skrev 19:20, 12/3 -19
useL skrev 11:18, 12/3 -19 Jag är rätt säker på att de flesta bolag vid detta laget inte kommer ge en det minsta ersättning om man råkar riktigt illa ut (brand i hemmet t.ex.)

Var rädda om era kort där ute och spela bara reprints.

Har det att göra med att du tänker att försäkringsbolagen kräver alldeles för mycket när det blir till att ge ersättning i allmänhet eller tänker du att det blir extra-problem just är det gäller tilläggsförsäkringar och brand?

Jag tror att de kommer gömma sig bakom att det räknas som samling, att de inte går att värdera, att man inte kan bevisa ägande etc.

För de som inte har extraförsäkring kommer de hänvisa till den.

Jag har skaffat larm, kassaskåp och brandskydd. Känns lite bättre för vilken tomte som helst kan kolla upp ens adress på svm och göra hembesök när det handlar om miljoner i en kupp för lättsålda föremål.

Tänk dig inbrott hos en sån där 93/94-spelare som har allt med svart kant. Du bär med dig 10 kilo gods och säljer det i USA, det är inte ens så att det kommer se misstänksamt ut hos tullen.

08:06:00, 13/3 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
useL skrev 11:18, 12/3 -19 Jag är rätt säker på att de flesta bolag vid detta laget inte kommer ge en det minsta ersättning om man råkar riktigt illa ut (brand i hemmet t.ex.)

Var rädda om era kort där ute och spela bara reprints.

Har det att göra med att du tänker att försäkringsbolagen kräver alldeles för mycket när det blir till att ge ersättning i allmänhet eller tänker du att det blir extra-problem just är det gäller tilläggsförsäkringar och brand?

19:20:16, 12/3 -19
PsyCor

MEDLEM
Märsta
useL skrev 11:18, 12/3 -19 Jag är rätt säker på att de flesta bolag vid detta laget inte kommer ge en det minsta ersättning om man råkar riktigt illa ut (brand i hemmet t.ex.)

Var rädda om era kort där ute och spela bara reprints.

För min del är jag inte lika rädd för skador eller liknande i hemmet utan för min del är jag mer nojig över att bli rånad då det som jag skrev nyligen skedde ett rånförsök mot en polare.

Och att det inte ens vid såna tillfällen är enkelt att få hjälp tycker jag ju är pinsamt...

12:17:50, 12/3 -19
useL

MEDLEM
Västerås
Jag är rätt säker på att de flesta bolag vid detta laget inte kommer ge en det minsta ersättning om man råkar riktigt illa ut (brand i hemmet t.ex.)

Var rädda om era kort där ute och spela bara reprints.

11:18:46, 12/3 -19
PsyCor

MEDLEM
Märsta
Har suttit i kontakt med en handläggare på FOLKSAM i närmare 40 minuter idag och där verkade damen inte alls riktigt förstå först men till slut så krävdes det speciell värdesak försäkring för 1664 kr per år för värde upp till 50000 kr samt värdering av en riktig värderingsman för att det eventuellt ska kunna täckas.

Det var för att vi pratade om att det ju fins kort som köpts och bytts till sig och därmed inte finns kvitton på.

Även när det gäller tex kort som köpts via SVM eller MCM där det faktiskt finns "kvitton" så tyckte hon att man var tvungen att minst ha den större försäkringen även om man skulle bli rånad då det ju är "mycket pengar" även om det handlar om 15-20000 kr.

Jag förstod inte riktigt hur hon tänkte där med tanke på att en jobbdator lätt kan kosta 20000 kr och om man då har med sig en bunt commanderlekar som tillsammans kanske kostar 20000 kr och jag blir rånad varför ska det kräva extra försäkring mot den vanliga hemförsäkringen undrade jag. Det hade hon inte svar på...

Så jävla irriterande. En polare på DL höll på att bli rånad på väg hem förra Torsdagen efter deras Commander turnering. En Torsdag på Stockholms Central... Han blev slagen och de försökte rycka åt sig hans väska men han fick in ett slag och lyckades springa in i tåget med väskan i behåll.

Om han hade blivit av med sina lekar vilket inkluderar två competitive EDH lekar med många dyra kort så hade det varit rätt surt.


Enligt FOLKSAM så räcker INTE med att fotografera hela sin samling och att ha listor på alla kort likt att ha dem i sin Have här.

Man måste få "samlingen" värderad hos en värderingsman och ha extraförsäkring... Jävla pajasar.

10:14:17, 12/3 -19
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Bra skrivet och bra idé. Svårt att tänka mig att du verkligen skulle få skit för att du informerade om vilket bolag som passar bäst.

21:39:31, 23/2 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
MagicOfJesper skrev 23:49, 20/2 -19 Mycket bra artikel, och en fråga som har varit uppe till och från.
Det som jag mins var problemmatisk är att bevisa väret på en samlig, butiken som ovan säger kan göra intyg ifall du sitter på ett gäng >1000 sek kort. Men hur funfeea det för oss andra som har x kort med medelsnitt pris på 2-3 sek?

Hej.
Försäkringen täcker dessa. Du får själv upprätta en lista över vilka du har och sedan är det ju ganska enkelt att visa vad de kostar att köpa t.ex. i butiken här på SvM.

Det är lite samma sak här som med porslin eller vad som helst egentligen. Går det sönder och du inte vållat det själv kan du ersättas.

Om du är osäker så fota av samlingen (borde räcka med en översiktsbild). Det och en lista tycker jag skall vara tillräckligt för att upprätta ett ersättningskrav.

20:19:16, 23/2 -19
sapit

MEDLEM
Tyresö
Bra artikel med användbar information! :)

10:08:51, 22/2 -19
mabe

MEDLEM
Västerås
Jättebra - tack!

12:40:08, 21/2 -19
MagicOfJesper

ADMIN
REDAX
MODERATOR
Mycket bra artikel, och en fråga som har varit uppe till och från.
Det som jag mins var problemmatisk är att bevisa väret på en samlig, butiken som ovan säger kan göra intyg ifall du sitter på ett gäng >1000 sek kort. Men hur funfeea det för oss andra som har x kort med medelsnitt pris på 2-3 sek?

23:49:29, 20/2 -19
Snurvel_

REDAX
Enskede
Hej igen, uppsamlande svar:
useL: Det verkar vara så att de svenska bolagen tycker att det är en för ovanlig risk för att de skall kunna räkna på den på ett meningsfullt sätt. Det är nu inte ovanligt, varken finare sportbilar eller slott är exempelvis möjliga att försäkra på den svenska marknaden (inget bolag vill ta riskerna). Storbritannien har en större försäkringsmarknad och jag skulle leta bland brittiska bolag (se tips i kommentarerna av t.ex. Andine).

Artelas: Det förvånar min en aning då Folksam brukar ha en ganska generös skadereglering. Vill du berätta lite mer om omständigheterna de försvann under?
Folksam ger alla kunder en möjlighet att överklaga deras beslut till en kundombudsman om man är missnöjd...

Laggie: Det finns en viss risk att jag inom ett halvår eller två får 50 krediter för att ha författat det här, så jag väljer att inte chansa =)

21:40:10, 20/2 -19
  Preorder Theros: Beyond Death! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!