Magic the Gathering
Magic the Gathering31369 medlemmar 817 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1797 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Bästa kortet: Julspecial

Det lackar mot jul. Och vad passar bättre i väntan på snö, Kalle och klappar än att gå igenom de Holiday Promos som WotC årligen ger anställda? Eftersom julen handlar om glädje och mysig stämning så kommer bedömningen av hur bra korten är handla mer om hur mycket sådan de ger ifrån sig än hur bra de hade är i Canadian Highlander eller annat valfritt format där de är legala.

av Snurvel_
00:05, 24/12 -18
läst 1602 ggr.
Skriv ut artikel
6 kommentarer

Hej och välkomna till julavsnittet av SvM:s serie Bästa Kortet. Vi ska i detta avsnitt avhandla de Holiday promos som WotC varje år sedan 2006 ger till sina anställda. För att följa hur serien i övrigt är uppbyggd kommer vi dela in dem i tre ”set”, och sedan utnämna det bästa inom varje sådant. Eftersom de kanske inte är så välkända som tidigare behandlade kort som Tarmogoyf eller Library of Alexandria så inleder vi med att studera dem.

”Set” 1: De tidiga åren
Fruitcake Elemental Gifts Given Evil Presents Season Snow Mercy

För oss som inte är uppvuxna med fruktkaka till jul kanske det allra första kortet kan vara en aning svårt att ta till sig. Om man googlar ”Christmas fruitcake” så är den första mening man får upp ”It's a shame that fruitcake as a species gets such a bad rap” och tro mig, som testat detta bakverk mest bestående av kanderad frukt och sprit med ett mycket tjockt lager glasyr på toppen, det är en torr och stabbig upplevelse utöver det vanliga. En rolig början, men lite för kulturellt betingad för att nå hela vägen hem.

Snow Mercy är inte bara en titel innehållandes rolig ordlek utan även ett lite mysigt (och sjukt internt) skämt där man får ”skaka” snökulan. Lite lagom roligt och vem älskar inte snökulor?

Evil Presents är förvisso ett svart kort. Men ganska horribelt. Vem vill ens tänka tanken på att ge bort något (för visst är det roligare att ge än få julklappar egentligen) som inte bara är något mottagaren inte vill ha utan är direkt skadligt för denne? Man misstänker att korten år 2008 och 2009 designades av någon med dålig humor som dessutom avskydde julen, för direkt efter de elaka presenterna kom Season's Beatings. Ett helt horribelt kort. Visst är världen en hemsk plats fylld av ondska. Det finns familjer där bråk och våld tyvärr är vardagsmat. Det fyller författaren med sorg och ilska att det är så. Men varför, varför, varför måste vi påminnas om detta på ett spelkort vi använder oss av för en stunds underhållning och eskapism? Hur tänkte de när de beslöt sig för att totalt döda julstämningen hos alla som fick detta som julgåva?

Och slutligen, vinnaren. För det är såklart Gifts Given som är det bästa kortet från de tidigare åren. Det har en trevlig illustration som i samklang med namnet leker med Gifts Ungiven. Och även om det är viktigare att ge än att få skulle jul inte vara jul utan julklapparna. Ska någon försöka ge kortet någon negativ kritik är det väl att blått verkligen inte är julens färg som ligger närmast. Då vill jag genast peka på det årliga tomteloppet i Liverpool, där mer än hälften av tomtarna är blåa! Anledningen till detta är såklart att de håller på världens näst bästa fotbollslag*.

“Set” 2: Den gyllene medelåldern
Yule Ooze Naughty // Nice Stocking Tiger Mishra
Efter en lite skakig inledning med det inledande setet och kortval som kanske inte helt slog huvudet på spiken när det gäller att skapa julstämning hade WotC slutligen hittat sin form. För jösses vad set 2 levererar julstämning, glädje och skratt.

Låt oss börja med Yule Ooze. Illustrationen innehåller exakt de färger jag förknippar med en jultavla. Tänk Jenny Nyströms julplanscher med tomtar. Fast i Dominaria. Ingen jul utan god mat! Och den lilla vitsen som flavour-text är inte illa den heller**.

Vi går vidare med Naughty // Nice. Visst har du sett bilden till vänster/nederst på kortet förut? Kortet handlar återigen om mat. Och så visar den på att det som ser illa ut vid en första anblick kan vändas till något gulligt ibland om man bara orkar se den större bilden. Ett budskap väl i klang med julen. Ta det lugnt, tänk efter innan du dömer någon och försök se saker i ett positivt ljus.

Mishra's Toy Workshop handlar om julklappar. Och är en blinkning till det kanske brutnaste kortet någonsin. Det uppmanar oss till och med att plocka fram leksaker och faktiskt använda dem! Bara en sådan sak.

Hade författaren fått välja ett kort att spela med av dessa hade denne valt Stocking Tiger. Dels för att julstrumpa är ett trevligt sätt att hålla barnen sysselsatta från morgon till lunch en julafton. Och för att jag tror att alla som läser (och skriver) den här texten blir glada av att öppna ett paket med Magickort.

Varför måste allt vara en tävling? Handlar inte julen om att alla ska få vara med? Under den gyllene medelåldern släppte WotC bara fantastiska julkort. Utslaget är enkelt. Alla vann!

“Set” 3: Den moderna eran
Goblin Sleigh Ride Thopter Pie Network Some Disassembly Required Bog Humbugs

Som i så många andra block är det tredje setet det kanske svåraste att lyckas bra med. Eller är det det sista setet som ställer till problem? Först tog de bort det tredje setet och sedan det andra. Klart är i alla fall att korten från den moderna eran inte alltid når samma höjder som under den gyllene medelåldern. Men mycket mys finns det såklart.

Goblin Sleigh Ride är en roligt kort. Jag är uppvuxen i ett hus som ligger på andra sidan vägen från en landningsbacke för backhoppning, så pulkaåkning kommer alltid kännas både hemtamt och juligt för mig. En skön blinkning till Chaos Orb är det också. Och en flavour-text man kan sjunga till en julmelodi.

Thopter Pie Network luktar rejält med Kaladesh. Och som allt annat från det blocket är det lite för mycket. Man ska äta i varje Upkeep, använda mat som tokens, äta maten som representerar tokens. Det finns en gräns när en njutningsbar måltid övergår i rent frosseri. Typ som när kortens power level blir så höga att de inte längre är roliga vare sig att vinna med eller förlora mot, Kaladesh, alltså. Dessutom paj? Som julmat. Näeh!

Some Disassembly Required är gullig. "Snö"-gubbar är roliga att göra. Men inte att ha sönder! Och så verkar det sjukt jobbigt att hålla koll på vilken förmåga som hamnade var. Och vad händer om man offrar en gubbe som fått en förmåga av en annan? Judge! Nä, julen känns mer som casualspel utan krångel, och denna platsar inte där.

Bog Humbugs är också en kul liten ordlek. Och så belönar den dig om du kan nynna julsånger. Själv hade jag inte kunnat motstå att försöka återskapa stämningen jag upplevde i ett köpcenter i Bangkok julen 2008, tre timmar med c:a sju stycken amerikanska jullåtar insjungna av en thailändsk barnkör, på högsta volym, och på repeat.

Även om Bog Humbugs också är en riktigt mysigt kort som får i alla fall mig i glad stämning så kan nog inget slå drömmen om att en vit jul susa nedför backen och höra vrålen om "tusen hål i nacken" runtomkring. Goblin Sleigh Ride är det bästa julkortet från den moderna eran.


Hoppas ni uppskattade denna humoristiska lilla inlaga i serien, och en riktigt god jul på er alla läsare, spelare, handlare, redaktörer och kommentatörer!


*: The School of Science. The peoples club of Merseyside. Everton FC!
**: En flavour-text om mat? Bara det. Funkar på så många nivåer detta.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

mindtrix

MEDLEM
Själv anser jag Season's Beating vara den bästa representanten för julen. Mysig artwork öxxå.

14:05:17, 28/12 -18
Snurvel_

REDAX
Enskede
Felix: Jag anser att julen är en tid då man ska vara glad och umgås med de som står en närmast. Hitta de människor som gör dig glad och spendera tid med dem, görandes något ni gillar. Och låt världen utanför vara som den är någon dag, utan att bekymra dig om det.

jarger och Kenji: jag tackar för berömmet och varken lovar eller vägrar lova fler specialare eller särbehandling av någon artist.

skallbrand: I always had a thing for dry, British, humour. Och en intensiv sorg över dysfunktionella familjer.

23:05:27, 24/12 -18
Uppdaterad: 23:07:44, 24/12 -18
skallbrand

MEDLEM
Uppsala
Meh. Season's Beatings är ju klart roligast utom för den med extremt torr humor. Ser det inte som att det syftar till de allra värsta exemplen av missbrukarfamiljer utan mer till "släkten är värst" med en blink i ögat. Tycker den är klockren. Bra artikel dock, god jul!

22:56:33, 24/12 -18
Uppdaterad: 22:57:15, 24/12 -18
jarger

MEDLEM
Göteborg
Fin artikel. Jag tycker ändå att Evil Presents ska ha en liten bonuspoäng för att vara målad av Paul Bonner - även om det är väldigt svårt att se vad som händer på den

14:52:31, 24/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Vilken underbar julspecial! Kan vi vänta oss fler specialprodukter framöver? :)

Imo Bog Humbugs > Goblin Sleigh Ride, det är ju bara för bra att ha melodin för jingle bells som flavour text!

12:26:15, 24/12 -18
Felix

REDAX
Järfälla
Bra skrivet som alltid, kul idé och god jul / happy festivus etc till hela familjen! :)

-------
(Även om en anti- /teist/kapitalist/traditionalist mest mår dåligt under den där tiden av året på grund av skenheligheten (månglarna i templet, dyrkandet av Mammon etc.) och extremmaterialismen som idag är på god väg att byta vårt statsskick via plutokrati till slutligen egokrati.)

</kapatråden>

07:37:49, 24/12 -18
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!