Magic the Gathering
Magic the Gathering31001 medlemmar 891 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1790 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Det bästa kortet: Kamigawa-block

Kamigawa-blocket har en speciell plats i mitt Magic-hjärta, då det var med det blocket jag blev introducerad till kompetitiv Magic. Champions of Kamigawa var min första prerelease, det första settet jag draftade och det första settet jag spelade Standard med. Med andra ord, om jag nedan säger saker i stil med "detta är den coolaste Standardleken i Magics historia" kan det vara så att jag är aningen påverkad av nostalgi. Kamigawa ansågs tidigt vara ett block med relativt låg powerlevel: Kanske inte så konstigt med tanke på att blocket innan hette Mirrodin och innehöll ett gäng kort som behövde bannas i Standard, däribland Skullclamp, Arcbound Ravager och artefakt-länderna. Men Kamigawa-blocket innehöll ändå ett gäng constructed all-stars, och i denna artikel tänker jag gå igenom några av de mest ikoniska för att till sist utnämna det bästa kortet i vart och ett av de tre setten: Champions, Betrayers, och Saviors of Kamigawa.

av Mufflon
09:26, 19/11 -18
läst 3269 ggr.
Skriv ut artikel
14 Kommentarer

Kamigawa-blocket inleddes hösten 2004 med släppet av Champions of Kamigawa. Temat var japansk mytologi, och mekanikerna i blocket fokuserade på legender samt på en andevärld som innehöll spirits (kami). De instants och sorceries som hörde till andevärlden hade subtypen Arcane, och många kort i blocket hade specifika interaktioner med just spirits och Arcane spells. Blocket innehöll totalt hela 103 legendariska creatures, men tyvärr var Commander ännu inte en grej och endast en av dessa 103 creatures trycktes som multicolor. Kamigawa-blocket har på senare år fått kritik för att många av mekanikerna (exempelvis Splice onto Arcane) endast fungerar inom sitt eget block, men min upplevelse är att folk ändå var ganska nöjda vid släppet av Champions of Kamigawa. Personligen gillade jag verkligen stämningen och illustrationerna i settet, och mekanikerna fungerade bra i limited.

Champions of Kamigawa innehöll ett gäng användbara kort, men därefter gick det utför med constructed-kvaliteten i blocket. Betrayers of Kamigawa var ett väldigt mediokert constructed-set, som dock innehöll ett extremt starkt kort: Umezawa's Jitte.

Umezawa

Jitten gav ett massivt övertag framförallt i creature-matchups då den dödar alla små creatures, och gör det väldigt svårt för motståndaren att blocka även med större creatures tack vare pump-abilityn. Dåvarande legend-regler sa att om två legender var i spel samtidigt, oavsett vem som kontrollerade dem, så förstördes båda, och därför var Jitte även ett av de bästa svaren på en fientlig Jitte. I limited blev Jitten snabbt ökänd och en aktiv Jitte ansågs vara nästan helt oslagbart: Det gick rykten på Dragon's Lair om att Halonen hade lyckats vinna mot den med en kombination av multipla Split-Tail Miko och Mending Hands, men det var väl i så fall ett av de enda kända fallen.

Umezawa's Jitte ingick intressant nog som ett av två rares i en preconstructed-lek inriktad mot nya spelare – antagligen ett tecken på att Wizards underskattade hur bra kortet var. Preconstructed-lekarna såldes i butik för en hundring, mindre än vad en Jitte kostade på andrahandsmarknaden vid den tiden, vilket gjorde att "Rat's Nest" (som leken med Jitte hette) snabbt sålde slut överallt och var omöjlig att få tag på. Att öppna boosters för att få tag på Jittar var inte jätteroligt då Betrayers i princip helt saknade andra kort av värde.

Saviors of Kamigawa var ett väldigt svagt constructed-set, till och med jämfört med Betrayers, och innehöll highlights såsom One with Nothing. Med tanke på den låga powerleveln i framförallt Betrayers och Saviors är det förståeligt att Kamigawa blev överskuggat av Mirrodin under deras gemensamma tid i Standard. Men utöver Umezawa's Jitte (från Betrayers) innehöll Champions ändå en del kort som direkt tog sig in på den högsta nivån i Standard, och det viktigaste av dem alla var förmodligen Sensei's Divining Top.


Sensei Sakura-Tribe Elder


På den här tiden fanns varken Counterbalance eller Terminus, men att sortera toppen av sin lek i kombination med shuffle-effekter för att blanda bort oönskade kort visade sig snabbt vara väldigt kraftfullt. I Champions of Kamigawa fanns även ett perfekt kort för att blanda om leken, nämligen Sakura-Tribe Elder. Med dåvarande regler lades combat damage på stacken, vilket innebar att Sakura-Tribe Elder kunde blocka och döda exempelvis en Savannah Lions och samtidigt leta upp ett land. Sensei's Divining Top och Sakura-Tribe Elder spelades i en mängd Standardlekar, men framförallt i den fruktade Tooth and Nail:


Tooth and Nail (Mirrodin/Kamigawa Standard)

Sealed Deck / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:09, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Exempel på hur en Tooth and Nail lek kunde se ut i Standard 2005. Just denna lista spelades av Daniel Foster i US Nationals.
Kategori: Turneringsspel
Format: Sealed DeckStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
1623:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232751[/lek]
Köp leken! Proxa leken!Tänk på att det här var en Standardlek nästa gång ni klagar på Tron i Modern. Med accelerationen från Sakura-Tribe Elder, Chrome Mox och Vine Trellis spelar man utan problem Plow Under runda 3-4, för att sedan ta upp den med Eternal Witness och spela den igen. Det är inte jätteroligt att bli Plow Underad för er som inte har upplevt det.


Tooth and Nail Plow Under


Listan innehåller även ett stort antal kort som blandar om leken, så att man hela tiden kan se nya kort med Sensei's Divining Top tills man hittar sin Tooth and Nail och vinner. Med Boseiju, Who Shelters All går det inte ens att kontra Tooth and Nail! Vissa gick väldigt djupt för att komma runt detta: Neil Reeves top8ade US nationals 2005 med Monoblå Kontroll, där hans sideboard-plan var att spela Twincast i Tooth and Nail for att hämta Uyo, Silent Prophet och Triskelion, och sedan direkt använda Uyo för att kopiera Tooth and Nail igen och hämta två stycken Mephidross Vampire, vilket resulterar i en oändligt stor Triskelion.


Twincast Uyo, Silent Prophet
Triskelion Mephidross Vampire


Kombinationen av Sensei's Divining Top och Sakura-Tribe Elder dök även upp i ett antal andra Standardlekar. Se exempelvis den här mysiga Death Cloud-leken som top8ade US nationals 2005:


Death Cloud (Mirrodin/Kamigawa Standard)

Sealed Deck / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:11, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Den här leken spelades av Chris Manning till en top8 placering i US nationals 2005.
Kategori: Turneringsspel
Format: Sealed DeckStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
1507:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232752[/lek]
Köp leken! Proxa leken!Ett constructed-format där Kamigawa-blocket hade väldigt stort inflytande var, inte helt förvånande, Kamigawa Block Constructed. Detta kan låta irrelevant, men Kamigawa Block Constructed var faktiskt ett väldigt väl supportat format som spelades på en Pro Tour, sex Grand Prixer och var dessutom ett PTQ-format. Med top-tier lekar såsom "Monovit Aggro med 4 Umezawa's Jitte" och "Monosvart Aggro med 4 Umezawa's Jitte" kan formatet vid första anblick verka tråkigt, men så var inte alls fallet vill jag påstå, mest på grund av formatets allra bästa lek:


Gifts (Kamigawa Block Constructed)

Champions of Kamigawa-block / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:12, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Den här leken spelades av Kenji Tsumura till en tredje plats i Grand Prix Salt Lake City 2005.
Kategori: Turneringsspel
Format: Champions of Kamigawa-blockStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
1491:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232753[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Gifts Ungiven Hana Kami Soulless Revival


Sensei's Divining Top och Sakura-Tribe Elder har här teamat upp med ett annat av Kamigawa-blockets mest ikoniska kort: Gifts Ungiven. Leken kan sätta upp en loop med Hana Kami och Soulless Revival, så att man exempelvis kan spela Cranial Extraction i alla motståndarens wincons, eller varför inte Goryo's Vengeance varje runda för att rensa bordet med Kagemaro, First to Suffer? Gifts var en väldigt stark och väldigt populär lek, men den var framförallt bra på att spöa aggrolekar, och i Grand Prix Salt Lake City 2005 utnyttjade vinnaren Antonino De Rosa detta genom att spela Monoblå Kontroll:


Monoblå Kontroll (Kamigawa Block Constructed)

Champions of Kamigawa-block / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:14, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Med den här leken vann Antonino De Rosa Grand Prix Salt Lake City 2005.
Kategori: Turneringsspel
Format: Champions of Kamigawa-blockStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
1009:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232754[/lek]
Köp leken! Proxa leken!De Rosas lista kunde kontra Gifts-lekens främsta hot (stora monster och Gifts Ungiven), stänga av value från Sensei's Divining Top och Hana Kami med hjälp av Pithing Needle och samtidigt dra massor av kort med Azami, Lady of Scrolls och Jushi Apprentice. Nackdelen var att aggromatchupen var lite kämpig, och De Rosa tvingades spela 4 River Kaijin i sin sideboard (ett vanilla-kort man inte ens är glad över att ha i sin sealed deck!) för att i alla fall ha någon form av tidigt försvar. Notera att Pithing Needle (äntligen lite kärlek till Saviors!) utöver Sensei's Divining Top även stänger av Jittar och var en given 4-of i leken.


Pithing Needle River Kaijin


Med existensen av Monoblå Kontroll fanns det ingen definitiv bästa lek i formatet, som därav var ovanligt intressant för att vara Block Constructed. Gifts-leken var också fantastiskt kul att spela. Frank Karsten hävdar i sin biografi på CFB att hans favoritformat i Magic är "Kamigawa Block Constructed Gifts Ungiven mirror match", och själv har jag en Kamigawa Block Constructed Gifts och en White Weenie uppsleevade här hemma för casualspel.

Hösten 2005 släpptes Ravnica: City of Guilds och kickade ut Mirrodin-blocket från Standard. Plow Under roterade även ut tillsammans med 8th Edition, vilket jag inte tror någon var särskilt ledsen över. Med Mirrodin och framförallt Plow Under ur vägen var det plötsligt fritt fram att spela långsammare kontroll- och midrangelekar i stil med Gifts-leken från Block Constructed. Med 9th Edition reprintades Greater Good, vilket gav upphov till en av mina absoluta favoritlekar från Standard någonsin:


Greater Gifts (Kamigawa/Ravnica Standard)

Sealed Deck / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:16, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Den här leken spelades av Makihito Mihara till en 13e plats i Pro Tour Honolulu 2006.
Kategori: Turneringsspel
Format: Sealed DeckStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
1877:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232755[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Greater Good Yosei, the Morning Star


Greater Gifts var en midrange/kontroll-lek som kunde låsa ut motståndaren ur matchen genom att upprepade gånger offra Yosei, the Morning Star till Greater Good. Grunden till leken är vi dock bekanta med sedan tidigare: Sensei's Divining Top, Sakura-Tribe Elder och Gifts Ungiven. Leken var väldigt rolig att spela och jag har många fina minnen av den. Ett av mina favoritminnen är en match där min motståndare runda tre satt och funderade på om han skulle lägga ut en tredje creature eller spela runt Wrath of God. Ett okänt kid dyker plötsligt upp bakom mig, kikar på min hand och läser högt på knackig engelska: ”Bury all creatures”. Efter denna incident bytte jag mina 4th Edition WoGar till japanska FBB.

Wrath of God

Creature-lekar var betydligt vanligare i det här Standard-metat än under Mirrodin/Kamigawa-tiden, och Umezawa's Jitte fanns därför överallt. Ville man inte fokusera på creatures fanns det ändå ett antal top-tier lekar att välja mellan, däribland UR Tron, Esper Control (SolarFlare) samt en Heartbeat of Spring-kombolek (som självklart spelade Sensei's Divining Top och Sakura-Tribe Elder). Överlag var det ett väldigt varierat och roligt Standard-format.

Under sommaren 2006 släpptes Coldsnap, vilket var strax före Kamigawa-blocket roterade ur Standard, och dessa set var därför bara legala tillsammans under en kort period. Och tur var nog det. Coldsnap innehöll nämligen kortet Counterbalance, och jag tror inte jag behöver förklara närmare vad det kortet gör tillsammans med Sensei's Divining Top. Ett av de få större event som spelades med Kamigawa och Coldsnap tillsammans i Standard var japanska nationals 2006, som mycket riktigt vanns av en CounterTop-lek.


Counterbalance


Med releasen av Time Spiral hösten 2006 roterade Kamigawa-blocket tillslut ur Standard, men många av korten hade vid det här laget redan hunnit etablera sig i övriga constructedformat. Gifts Ungiven blev snabbt populär i Extended, där den bland annat användes för att leta upp Life from the Loam + 3st Onslaught cycling-länder i diverse olika lekar. Även Sensei's Divining Top och Sakura-Tribe Elder såg mycket spel, exempelvis i den mysiga CAL-leken nedan som Olivier Ruel använde för att vinna Grand Prix Bilbao 2005. I Extended hade man även tillgång till fetch-länder, vilket såklart var ett uppsving för Sensei's Divining Top och medförde att behovet av Sakura-Tribe Elder för att blanda om leken minskade.


CAL (Confinement Assault Loam, Extended)

Sealed Deck / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:17, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Med den här Extended-leken vann Olivier Ruel Grand Prix Bilbao 2005.
Kategori: Turneringsspel
Format: Sealed DeckStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3649:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232756[/lek]
Köp leken! Proxa leken!I det (2005) helt nya formatet Legacy var Pithing Needle ett starkt kort, och Ben Goodman top8ade den allra första Legacy GPn med 3 maindeckade Pithing Needle i sin Bant Threshold. Nålen stoppade bland annat Aether Vial, Wasteland och Rishadan Port från Goblins (den mest populära leken på den GPn) och kunde även stänga av viktiga kort från andra lekar såsom Auriok Salvagers, Nevinyrral's Disk, Mishra's Factory och Survival of the Fittest, för att bara nämna några.

Även i Vintage hade Kamigawa-blocket stor inverkan. Forbidden Orchard var den perfekta partnern till Oath of Druids och gjorde direkt Oath till en top-tier lek. Detta trots att det bästa man kunde hämta med Oath of Druids vid den här tiden var Akroma, Angel of Wrath och Spirit of the Night! Även Gifts Ungiven blev snabbt populär i Vintage då den kunde hämta 4 galna restrictade kort alternativt Recoup + Yawgmoth's Will + 2 andra galna restrictade kort. Gifts Ungiven ansågs till och med vara FÖR bra, och restrictades i Vintage 2007.


Forbidden Orchard Oath of Druids


Som ni har märkt var Sensei's Divining Top ett väldigt populärt kort redan innan Coldsnap trycktes, men Counterbalance tog kortet till en helt ny nivå. CounterTop kombon blev mycket populär i både Extended och Legacy, vilket ledde till att Sensei's Divining Top bannades i Extended 2008, strax före Pro Tour Berlin. Intressant nog banade detta väg för ett annat kort från Champions of Kamigawa som vid det här laget var nästan helt bortglömt, nämligen Glimpse of Nature!

Glimpse of Nature

Tidigare under 2008 hade både Heritage Druid och Nettle Sentinel tryckts, och med CounterTop-kombon bannad var det nu fritt fram att gå loss med Elves i Extended. Luis Scott-Vargas gjorde precis detta och tog hem Pro Tour Berlin med följande lista:


Elves! (Extended)

Sealed Deck / Turneringsspel

Av: Mufflon
19:19, 16/11 -18

Mufflon kommenterar:
Med den här Extended-leken vann Luis Scott-Vargas Pro Tour Berlin 2008.
Kategori: Turneringsspel
Format: Sealed DeckStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
2766:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]232757[/lek]
Köp leken! Proxa leken!…och ja, ett av de bästa korten mot leken, och det främsta sideboard-kortet i mirrorn, var såklart Umezawa's Jitte!

Jitten skulle för övrigt snart få en ny bästa kompis, nämligen Stoneforge Mystic, som trycktes i Worldwake 2010. Vid det här laget hade dock Wizards tröttnat på Kamigawa-blockets shenanigans, och när det nya formatet Modern skapades 2011 var Sensei's Divining Top, Umezawa's Jitte och Glimpse of Nature alla bannade från start. Umezawa's Jitte och Stoneforge Mystic spelas dock tillsammans än idag i Legacy, ett format där man även hittar Elves med Glimpse of Nature.

Runt den här tiden skedde även ett rejält uppsving för en del mindre kända kort från Kamigawa-blocket, i samband med att nya kort trycktes. Blazing Shoal var ett tidigare helt ospelat kort som visade sig vara för bra med den nya infect-mekaniken, och fick bannas i Modern. Griselbrand och Emrakul, the Aeons Torn var perfekta kort att spela tillsammans med Through the Breach och Goryo's Vengeance. Restoration Angel, Deceiver Exarch, Zealous Conscripts och Birthing Pod möjliggjorde kombolekar med Kiki-Jiki, Mirror Breaker. Även Gifts Ungiven fick nya användningsområden i och med tryckningen av de nya flashback-korten Unburial Rites och Past in Flames.


Blazing Shoal Through the Breach
Goryo Kiki-Jiki, Mirror Breaker


Och sist men inte minst: Miracles! I och med Terminus fick Sensei's Divining Top ytterligare en bästa kompis utöver Counterbalance. Miracles kom att dominera Legacy i flera år, och tillslut (2017) bannades Sensei's Divining Top även i Legacy.

Terminus


Så ja, nu har det äntligen blivit dags att svara på frågan: Vilka är de bästa korten i Kamigawa-block?
Ni borde ha någon slags aning vid det här laget. Som jag ser det har Betrayers ett självklart bästa kort, Saviors är lite mer jämnt mest för att det i princip inte finns några bra kort i settet överhuvudtaget. Champions däremot är mer intressant och kan debatteras. Så vi tar det sist.

Först ut, till ingens stora förvåning, det bästa kortet i Betrayers of Kamigawa: Umezawa's Jitte!

Jitten dominerade Block Constructed, Standard och Extended, var bannad från start i Modern och ser fortfarande en hel del spel i Legacy. Dessutom finns det knappt någon konkurrens i resten av Betrayers: Näst bästa kort är antagligen Goryo's Vengeance, som är kraftfull i rätt omgivning men ett väldigt nischat kort.

Vi fortsätter med Saviors of Kamigawa, där det bästa kortet är Pithing Needle!

Pithing Needle är inget flashigt kort, men har varit ett viktigt sideboardkort i alla constructedformat ända sedan den först trycktes i Saviors. Den är billig och färglös och kan spelas av i princip alla lekar som ett effektivt svar på ett stort antal problem, däribland Kamigawa-korten Umezawa's Jitte och Sensei's Divining Top. Pithing Needle har även dykt upp i maindecks i flera format genom åren, och idag används den exempelvis i maindeck av Legacy Turbo Depths för att skydda Dark Depths och Thespian's Stage mot Wasteland. Konkurrensen om bästa kort i Saviors är inte heller jättehård: Näst bästa kort är antagligen Erayo, Soratami Ascendant eller Kataki, War's Wage.

Till sist: Champions of Kamigawa! Här finns det faktiskt flera kort man skulle kunna argumentera för är de bästa i settet, men jag tycker ändå att svaret känns ganska självklart: Det bästa kortet är Sensei's Divining Top!

Kortet såg massor av spel i constructed redan innan det fanns varken Counterbalance eller Terminus, men dessa två cementerade verkligen Sensei's Divining Top som ett av de bästa och mest inflytelserika korten i hela Magics historia. Gifts Ungiven och Glimpse of Nature har båda haft väldigt stor inverkan på ett antal constructedformat, men inte så stor som Sensei's Divining Top.

Sedan måste jag bara tillägga att Sensei's Divining Top, Gifts Ungiven och Glimpse of Nature alla är kort som är extremt roliga att spela med! Se till att spela snabbt bara, för alla de tre korten leder ofta till att man måste ta väldigt många och/eller väldigt svåra beslut, och ingen vill väl spela sig till en draw?

TL;DR - De bästa korten i Kamigawa-block:
Sensei Umezawa Pithing Needle


Så där har ni dem, de bästa korten från Champions of Kamigawa, Betrayers of Kamigawa och Saviors of Kamigawa. Tack för att ni läste, och kommentera gärna om ni inte är nöjda med min ranking eller om ni tycker att jag glömt något kort!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

latsblaster

HEDERSMEDLEM
Sajkobeer skrev 15:19, 20/11 -18
Mufflon skrev 21:55, 19/11 -18
latsblaster skrev 11:24, 19/11 -18 Ganska trist att ett så spännande och underskattat block som Kamigawa till slut har tre artifacts som starkaste kort, kanske överskuggar de allt häftigt som det här blocket har bidraget med i modern - hann artikeln överhuvudtaget med att nämna Kiki-Jiki bland alla kort som sedermera visade sig vara användbara?

Hade kunnat skriva en hel del om kamigawablockets inverkan på modern, men valde att fokusera mer på äldre saker (vilket känns rimligt då de bästa modernkorten varit bannade sen start). Exempelvis Grishoalbrandleken spelar ju massor av kamigawakort (Through the Breach, Goryo's Vengeance, Nourishing Shoal, Desperate Ritual) och till och med Splice onto Arcane är relevant i den leken. Hade kunnat skriva betydligt mer om Through the Breach också, men som sagt, ville inte att det skulle bli alltför långt :)

En intressant sak med Kiki-Jiki är att man kunde komboa med henne och Intruder Alarm i Mirrodin/Kamigawa-standard, och med Sky Hussar i Kamigawa/Ravnica-standard, men inget av detta var bra nog för att se spel.

Kiki-jiki + sky hussar med tooth and nail var väl en lek i Extended förr? Jag förlorade iaf mot den i win and in om t8 på en ptq i Roskilde, 2007 kanske.

Bra kuriosa! Kanske fanns det ett stabilare försvar att bygga kring i extended.

15:31:22, 20/11 -18
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Mufflon skrev 21:55, 19/11 -18
latsblaster skrev 11:24, 19/11 -18 Ganska trist att ett så spännande och underskattat block som Kamigawa till slut har tre artifacts som starkaste kort, kanske överskuggar de allt häftigt som det här blocket har bidraget med i modern - hann artikeln överhuvudtaget med att nämna Kiki-Jiki bland alla kort som sedermera visade sig vara användbara?

Hade kunnat skriva en hel del om kamigawablockets inverkan på modern, men valde att fokusera mer på äldre saker (vilket känns rimligt då de bästa modernkorten varit bannade sen start). Exempelvis Grishoalbrandleken spelar ju massor av kamigawakort (Through the Breach, Goryo's Vengeance, Nourishing Shoal, Desperate Ritual) och till och med Splice onto Arcane är relevant i den leken. Hade kunnat skriva betydligt mer om Through the Breach också, men som sagt, ville inte att det skulle bli alltför långt :)

En intressant sak med Kiki-Jiki är att man kunde komboa med henne och Intruder Alarm i Mirrodin/Kamigawa-standard, och med Sky Hussar i Kamigawa/Ravnica-standard, men inget av detta var bra nog för att se spel.

Kiki-jiki + sky hussar med tooth and nail var väl en lek i Extended förr? Jag förlorade iaf mot den i win and in om t8 på en ptq i Roskilde, 2007 kanske.

15:19:07, 20/11 -18
Mufflon

MEDLEM
Årsta
latsblaster skrev 11:24, 19/11 -18 Ganska trist att ett så spännande och underskattat block som Kamigawa till slut har tre artifacts som starkaste kort, kanske överskuggar de allt häftigt som det här blocket har bidraget med i modern - hann artikeln överhuvudtaget med att nämna Kiki-Jiki bland alla kort som sedermera visade sig vara användbara?

Hade kunnat skriva en hel del om kamigawablockets inverkan på modern, men valde att fokusera mer på äldre saker (vilket känns rimligt då de bästa modernkorten varit bannade sen start). Exempelvis Grishoalbrandleken spelar ju massor av kamigawakort (Through the Breach, Goryo's Vengeance, Nourishing Shoal, Desperate Ritual) och till och med Splice onto Arcane är relevant i den leken. Hade kunnat skriva betydligt mer om Through the Breach också, men som sagt, ville inte att det skulle bli alltför långt :)

En intressant sak med Kiki-Jiki är att man kunde komboa med henne och Intruder Alarm i Mirrodin/Kamigawa-standard, och med Sky Hussar i Kamigawa/Ravnica-standard, men inget av detta var bra nog för att se spel.

21:55:59, 19/11 -18
Mufflon

MEDLEM
Årsta
ember skrev 15:24, 19/11 -18
Kenji skrev 14:33, 19/11 -18 Härlig läsning! Det har ju behandlats i en tidigare artikel i serien, men jag har många goda minnen från Kamigawa - Ravnica Standard :)

Hade varit kul med lite resonemang kring vilka legender som har tagit plats i Commander nu på senare tid (I haven't got the slightest clue myself, så är genuint nyfiken).

Och kul att du postade så många leklistor, det var ett lite nytt grepp på den här artikelserien!

I hela blocket finns det bara en handfull generaler som har fler än 500 lekar registrerade på EDHREC: Azami, Lady of Scrolls, Marrow-Gnawer, Azusa, Lost but Seeking, och Shirei, Shizo's Caretaker. Däremot innehåller blocket en lång rad kort som har varit väldigt viktiga för formatet: Umezawa's Jitte, Sakura-Tribe Elder, Kodama's Reach, Pithing Needle, Heartless Hidetsugu, Sensei's Divining Top, Ghostly Prison, Kiki-Jiki, Mirror Breaker, Kokusho, the Evening Star, och tidigare all-staren Hinder för att bara nämna några.

EDH hade varit ett väldigt annorlunda format utan Kamigawa-blocket.

Om blocket hade släppts idag hade de nog sett till att inkludera ett antal fler multicolor-legender tänker jag. Känns som lite slöseri att trycka så många coola legendariska creatures med så begränsade färg-identiteter :)

21:37:34, 19/11 -18
Mufflon

MEDLEM
Årsta
Felix skrev 17:16, 19/11 -18 Jättebra! Gillar upplägget med att du går igenom en massa myslekar.

Får jag tillägga lite honorable mentions? ..det gör jag ändå. :)

Ebony Owl Netsuke och Kami of the Crescent Moon = Owling Mine <3
Dampen Thought och Kabuto Moth = helt olika limited all-stars.
Blå, svart och grön Zubera + Devouring Greed = oslagbar limitedlek tidigt.
Ninjorna, främst Ninja of the Deep Hours.
Heartbeat of Spring + Sway of the Stars.dec :)~~~~
Myojin of Night's Reach: EDH-bomb _så in i helvete_.
Lava Spike och i viss mån Flames of the Blood Hand i burn.
Azusa, Lost but Seeking = Amulet och EDH
Nezumi Shortfang = Bästa kortet (förutom Jitte) i bästa standardleken.
Uba Mask som spelats i Vintage av någon anledning.
Desperate Ritual = Såatteeeh..
Disrupting Shoal = se ovan.

Maga, Traitor to Mortals = MAGA - ett hot mot mänskligheten. #OminousForeshadowing

Skriv mer nu Mattias! <3

Tack!

Hade gärnat gått igenom ännu fler lekar, men ville inte att det skulle bli alltför långdraget så valde att fokusera på de lekar som byggde kring absolut starkaste korten i blocket. Därför hann jag tyvärr inte gå igenom myslekar som Owling Mine och UbaStax. Hade gärna skrivit lite om Tallowisp-leken i standard också.

Azusa är för övrigt ett intressant kort, för hon var väldigt hypead när settet släpptes men lyckades inte hitta någon lek på väldigt många år. Jag hade någon brew i block constructed med henne och Meloku the Clouded Mirror, Sakura-Tribe Scout, Seed the Land och Lifegift minns jag, men det var inte särskilt bra tyvärr.

21:33:02, 19/11 -18
Snurvel_

REDAX
Enskede
Bra skrivet!
Innovativt och samtidigt passande i serien

Jag sade när artikelserien började att det mest givna kortet av alla skulle vara Jitte, limitedbomb, formatdefinierande för standard, staple i Legacy och evigt bannad i Modern :)

21:31:05, 19/11 -18
anthrox

TOMTE
JUDGE L2
Fristad
Kommer ihåg när ravnica släpptes och jag fick spela top och bob i standard. Det var rätt vrickat.

18:21:12, 19/11 -18
WargGruvan

HEDERSMEDLEM
Det blev "mysfaktor" av att sitta och läsa om det som var "förr i tiden".
Jag kom också ihåg ( Tack vare det som jag läste om ) att jag har ju faktiskt kvar de där "Statyerna" som kom när jag själv spelade som mest.
Eight-and-a-Half-Tails + Meloku the Clouded Mirror + Kiki-Jiki, Mirror Breaker + Kodama of the North Tree + Ink-Eyes, Servant of Oni ....
De är lika fina och oöppnade än idag, som när jag köpte dem.
Hursomhelst, trevlig läsning var det här, tack tack.

17:44:38, 19/11 -18
Felix

REDAX
Järfälla
Jättebra! Gillar upplägget med att du går igenom en massa myslekar.

Får jag tillägga lite honorable mentions? ..det gör jag ändå. :)

Ebony Owl Netsuke och Kami of the Crescent Moon = Owling Mine <3
Dampen Thought och Kabuto Moth = helt olika limited all-stars.
Blå, svart och grön Zubera + Devouring Greed = oslagbar limitedlek tidigt.
Ninjorna, främst Ninja of the Deep Hours.
Heartbeat of Spring + Sway of the Stars.dec :)~~~~
Myojin of Night's Reach: EDH-bomb _så in i helvete_.
Lava Spike och i viss mån Flames of the Blood Hand i burn.
Azusa, Lost but Seeking = Amulet och EDH
Nezumi Shortfang = Bästa kortet (förutom Jitte) i bästa standardleken.
Uba Mask som spelats i Vintage av någon anledning.
Desperate Ritual = Såatteeeh..
Disrupting Shoal = se ovan.

Maga, Traitor to Mortals = MAGA - ett hot mot mänskligheten. #OminousForeshadowing

Skriv mer nu Mattias! <3

17:16:43, 19/11 -18
Uppdaterad: 17:17:08, 19/11 -18
ember

VäKTARE
REDAX
FSVM - ORDFöRANDE
Limmared
Kenji skrev 14:33, 19/11 -18 Härlig läsning! Det har ju behandlats i en tidigare artikel i serien, men jag har många goda minnen från Kamigawa - Ravnica Standard :)

Hade varit kul med lite resonemang kring vilka legender som har tagit plats i Commander nu på senare tid (I haven't got the slightest clue myself, så är genuint nyfiken).

Och kul att du postade så många leklistor, det var ett lite nytt grepp på den här artikelserien!

I hela blocket finns det bara en handfull generaler som har fler än 500 lekar registrerade på EDHREC: Azami, Lady of Scrolls, Marrow-Gnawer, Azusa, Lost but Seeking, och Shirei, Shizo's Caretaker. Däremot innehåller blocket en lång rad kort som har varit väldigt viktiga för formatet: Umezawa's Jitte, Sakura-Tribe Elder, Kodama's Reach, Pithing Needle, Heartless Hidetsugu, Sensei's Divining Top, Ghostly Prison, Kiki-Jiki, Mirror Breaker, Kokusho, the Evening Star, och tidigare all-staren Hinder för att bara nämna några.

EDH hade varit ett väldigt annorlunda format utan Kamigawa-blocket.

15:24:19, 19/11 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Härlig läsning! Det har ju behandlats i en tidigare artikel i serien, men jag har många goda minnen från Kamigawa - Ravnica Standard :)

Hade varit kul med lite resonemang kring vilka legender som har tagit plats i Commander nu på senare tid (I haven't got the slightest clue myself, så är genuint nyfiken).

Och kul att du postade så många leklistor, det var ett lite nytt grepp på den här artikelserien!

14:33:20, 19/11 -18
chrono

MEDLEM
Stehag
3x Champions of Kamigawa är fantastiskt kul att drafta åtminstone

13:34:20, 19/11 -18
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Ganska trist att ett så spännande och underskattat block som Kamigawa till slut har tre artifacts som starkaste kort, kanske överskuggar de allt häftigt som det här blocket har bidraget med i modern - hann artikeln överhuvudtaget med att nämna Kiki-Jiki bland alla kort som sedermera visade sig vara användbara?

11:24:15, 19/11 -18
ember

VäKTARE
REDAX
FSVM - ORDFöRANDE
Limmared
Trevlig läsning, och väl argumenterat!

10:48:46, 19/11 -18
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!