Magic the Gathering
Magic the Gathering31091 medlemmar 1000 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1792 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Casual [2HG Sealed Deck]
Bli bättre på Two-Headed Giant

Wizards har äntligen förstått att Two-Headed Giant (2HG) Limited är Magics roligaste format, och trycker ett eget set för formatet.
Men vad är egentligen bra i 2HG? Snurvel_, som regelbundet 5-0:ar prereleaser i formatet, ger dig tio enkla råd som kommer öka dina vinstchanser!

av Snurvel_
23:24, 1/3 -18
läst 4271 ggr.
Skriv ut artikel
10 kommentarer

Som jag skriver ovan, Limited 2HG är verkligen Magics absolut roligaste format, som tyvärr nästan enbart kan spelas på prereleaser. Resultatet är egentligen ganska sekundärt, behållningen finns i att se nya kort, spela med en vän och ställas inför knepiga board states. Men som alla vet är det roligt att vinna, så för att ge er de där extra procenten glädje en vunnen match kan ge har jag sammanställt en lista på tio saker som ökar dina chanser att vinna i 2HG. Listan är indelad i fyra punkter om lekbygge, tre om själva spelandet och tre om den sociala faktorn. Vad som är bra i 2HG skiljer sig ofta fundamentalt från 1v1 Magic, vilket är viktigt att hålla i minnet när vi nu ger oss på den första punkten på listan:

1) Hitta en bra lagkamrat (socialt)
Jag har lagt denna punkt först av en anledning, den är viktigast. För att ha en rimlig chans att vinna måste du ha en bra lagkamrat. Vad är då en bra lagkamrat? Det ska vara någon som du trivs med, någon som kompletterar dig och alla helst någon som är snäppet vassare på att vrida bilder än vad du är.

Det allra viktigaste är att ni trivs bra ihop, som kontraexempel kan vi använda att Batman och Jokern, eller för den delen Joakim von Anka och Guld-Ivar Flinthjärta, aldrig hade vunnit en match i lag med varandra, oavsett hur briljanta de var för sig hade varit på att spela Magic. Förutom att en bra relation ökar välbefinnandet gör den även att ni lyfter er spelmässigt, som i all lagidrott är det viktigt att helheten blir mer än summan av delarna.

Din lagkamrat skall helst komplettera dig. Min 2HG-kompanjon, Erik, är närmast besatt av att hitta situationer som kan ge kortövertag, skicklig på att optimera situationen här och nu och är bra på att läsa av den relativa kraftnivån på enskilda kort. Jag är bra på att lägga upp en långsiktig plan för hur vi ska vinna, lägger upp combats som är till vår fördel och är hyfsad på att hitta synergier mellan kort. Dessutom slarvar vi med helt olika saker och kan därför minimera våra gemensamma misstag, samt har inga problem att berätta för varandra när vi tänker fel.Slutligen är det viktigt att ni är ungefär lika bra. Tänk en partner för regelbundna motionsmatcher i badminton. Det blir inte roligt för någon om resultatet i varje set är 11-0 eller 0-11. Det blir heller inget bra spel.

Återigen, detta är den viktigaste punkten och den ni måste ordna med själva. Mina punkter nedan kan hjälpa er att bygga bra lekar och spela dem rätt, men jag kan inte hitta en optimal lagkamrat åt dig, det lämnas som en övning och utmaning åt läsaren.

2) Dra först (spel)
Två kort är mycket att få helt gratis. I 2HG är det dessutom sällan bra att vara aggressiv (kommer till det i punkt tre) så tempoförlusten av att gå tvåa är liten. Vinn tärningsslaget, säg att motståndarna får börja!

3) Spela kontroll (lekbygge)
Jag gissar att det råder konsensus om att om ingen någonsin manafizzlade, och removal och combattricks hade varit gratis så hade ingen någonsin spelat aggro. Detta beror, bl.a., på att försvarande spelare generellt har en fördel i combat och att dyrare (i mana) kort är bättre kort. En aggrospelare är beroende av att hålla en låg manakurva och lever mycket på de gratisvinster som uppstår när motståndare inte får en optimal start (stannar på länder, fel färg på mana, tar mulligans etc).

I 2HG finns ett flertal mekanismer som är till kontrollspelarens fördel. Man får ta en gratis mulligan (den första är alltså till sju kort), man har fler liv från början (30 istället för 20) och dessutom är ni två försvarande spelare. Det betyder att ni antingen har fler blockers ute (betänk att två stycken 2/2 byter ett för ett med en 3/3), eller att ni, när ni är på defensiven, både kan lägga en blocker OCH ett removal eller ett trick.

För att driva hem poängen här kan jag nämna att vi följde detta råd, spelade kontroll och gick 5-0 i prerealeserna på både Amonkhet och Ixalan, två av de limitedformat som mest belönat aggressiva strategier i 1v1 som jag upplevt (dvs i stort sett alla sedan Odyssey).

Det hela kokar ned till, spela kontroll!

4) Spela tillsammans och kommunicera väl (socialt)
Detta är den största anledningen till att det är viktigt att du och din lagkamrat är på samma nivå, om ni inte är det blir det svårt att dra fördel av varandras styrkor. Det är dessutom svårt att kommunicera väl med någon som inte har liknande förståelse för koncepten som du.

T.ex. hade jag kunnat ta med min bror (om han är hemma från Australien) för att han är en trevlig prick, men ingen av oss hade tyckt det var roligt när jag skulle fatta alla beslut åt oss (han är inte alls bra på Magic). Det hade varit helt omöjligt att diskutera om vi ska spela för tempo eller kortekonomi, eftersom han inte är bekant med endera begreppet. Likaså hade jag inte haft roligt i lag med exempelvis Kai Budde, jag hade bara oroat mig för att han skulle tycka att jag gav dumma förslag, vilket troligen lett till att jag inte gav några bra förslag heller.

Detta är f.ö. ett ganska vanligt misstag jag ser, att ett lag består av en ”bra” spelare som fattar alla beslut och en ”väpnare” vars enda uppgift är att vara två extra händer att hålla i kort med. Det enda det leder till är att den ”bra” spelaren blir frustrerad över att lagkamraten har så dåliga idéer och ”väpnaren” blir frustrerad för att alla hans goda idéer körs över.


När det gäller kommunikationsdelen tycker jag inte man ska krångla till det i onödan. Många försöker vara extremt kryptiska, prata på skoltyska eller viska med huvudena tätt samman under bordet. Det leder till fler förluster pga. missförstånd än vinster pga. hemlighållen information. Så länge ni inte säger rakt ut vad er plan är eller namnen på kort på handen kommer inte era motståndare ha någon nytta av att höra er prata. Betänk själv vad du skulle göra med informationen du får ut av meningen ”ska vi inte lägga den på den?”, en ganska vanlig mening i 2HG-sammanhang. Lägg dessutom till möjligheten att bluffa genom att peka på ett land på din lagkamrats hand och säga ”Kanske bara dra två med den då?”.

Målet är som nämnt att ni skall bli bättre som ett lag än ni är som enskilda spelare, ha därför en tydlig kommunikation så att ni kan ta bra gemensamma beslut.

5) Omvärdera kortens förmågor (lekbygge)
Det viktigaste att inse när man bygger lekar är att ni nu har två motståndare istället för en, med allt vad det innebär. Först och främst blir alla kort som säger ”each opponent” direkt mycket bättre, som exempel kan nämnas att Arterial Flow ger fyra kort för ett och att Lightning-Rig Crew tappar för två i skada. Ett kärt minne är när vi vann prereleasen på Gatecrash genom att Erik draftade alla kort med Extort (typexempel på en förmåga som är mycket bättre i 2HG) han såg och jag bara tog removal och studs (det var på den tiden prereleaserna hade draft för de fyra bästa lagen). På samma sätt blir alla kort som säger ”you control” direkt sämre, du kan inte rädda din lagkamrats gubbe med en Dive Down. Det gäller också för samtliga Equipments och Vehicles. De kan bara equippas/crewas av dina varelser och är alltså sämre än i 1v1.

En lite svårare aspekt av detta är att omvärdera förmågor, även key-wordade sådana. Har man spelat Magic i några år är det lätt att man mentalt översätter ”Menace” till ”svår att blocka” och ”Forestwalk” till ”bra i mirror”. Det stämmer inte i 2HG, Menace är en ganska dålig förmåga då det finns dubbelt så många varelser i spel och det oftare blir board stalls. Alla former av Landwalk är å andra sidan fantastiskt bra (motsvarar oblockbar), för du möter alltid alla basic land types och nästan alltid non-basics.Ett exempel från Ixalanprereleasen som kan nämnas här är att vi i den turneringen spelade Revel in Riches som ett av våra främsta win conditions. Kortet är ganska dåligt i vanlig draft eller sealed deck då det inte påverkar brädet, motverkar vad man vill göra med treasures (dvs rampa eller fixa rätt manafärg) samt kräver en speciellt utformad lek. I 2HG, där du möter dubbelt så många varelser och dessutom har tillgång till dubbelt så mycket removal, blir kortet helt plötsligt riktigt spelvärt.

6) Håll hårt i kontringar och removal (spel)
Eftersom den generella kortkvaliteten är högre och antalet bomber fler än i en vanlig sealed deck är det viktigt att spara så mycket ni bara kan på särskilt kontringar men även removal.

Låt mig exemplifiera med en match, även den från Ixalan-prereleasen. Runda tre lade jag Ranging Raptors och våra motståndare (som hade en 2/2 och en 2/3 i spel) kontrade med Cancel. Därmed fick de in fyra extra i skada och jag fick inte möjligheten att leta land. Rundan efter lade jag Vance's Blasting Cannons och kunde resten av matchen dra ett extra kort varje runda. Runda fem kunde jag lägga, vårt enda svar just då, Unfriendly Fire i motståndarnas Vona, Butcher of Magan som annars hade tagit över matchen. Några turer senare droppade Erik Revel in Riches med sju treasures i spel och vi vann matchen två turer senare. Hade Cancel kontrat någon av de tre kort jag nämner hade vi förlorat.

Ska man kontra något i 2HG (oftast får man bara plats med en kontring i de två lekarna) så ska man först svara ja på frågan ”förlorar vi om detta resolvar?”. Liknande resonemang kan föras med removal, särskilt unconditional sådant (jmf Impale), ”förlorar vi om vi inte tar bort denna?”. Erik har berättat hur han alltid ser "too soon junior"-scenen framför sig när någon lägger kvalitetsremoval i ett vaniljdjur. Densiteten bomber är hög (eftersom man som lag spelar alla fem färger kan man spela alla bomber man öppnar) så se till att ha svar på dem.

7) Ha roligt (socialt)
Denna punkt kan inte överskattas. Det är hela poängen med 2HG, att ha roligt med en kompis och dem ni möter.
Skoja, skratta, skämta, berätta anekdoter och beröm era motståndare för snygga spel.
Håll lagom sams med din lagkamrat.
Ha dock inte så roligt att ni glömmer spelet, för 50 minuter tar snabbt slut, och oavgjort är inte roligt.

Gimme Five


Kom ihåg att det är tråkigt att spela fel, men ännu tråkigare är att tjafsa med kompis om några löjliga bitar kartong bara för att någon av er lade dem i fel ordning.

Kom också ihåg att det är roligt att vinna.


8) Ha en långsiktig plan med era lekar (lekbygge)
För det första, precis som ni som spelare skall komplettera varandra är det viktigt att era lekar kompletterar varandra. Saknar den ena helt fliers och varelser med Reach? Då måste den andra ha det, eller i värsta fall ett flertal Plummet eller liknande.

Kan din lek dra en massa kort och döda stora gröna djur? Då är det bra om din medspelares lek kan rycka kort från motståndarnas händer och bolta bort små snabba weenies. I 1v1 Magic måste man välja vad man vill att lekarna ska göra, i 2HG både kan och bör de tillsammans klara av det mesta.

Eftersom spelformen gynnar kontroll så hamnar nästa alla matcher i late game. Bäst late game vinner alltså. Tips för ett bra late game är kortövertag och det som brukar kallas inevitability, typ hot som obesvarade i längden kommer vinna en match, exempelvis Vitu-Ghazi, the City-Tree.

Med en så pass stor kortpool som man har tillgång till bör man överväga vilken funktion varje enskilt kort skall ha och försöka använda dem i tänkt roll. Några kort från Rivals of Ixalan får exemplifiera:
Döda en bomb
Vinn vid creature stand-off
Bomb
Stabil kropp och kan Naturaliza/Disenchanta

9) Kortekonomi vs kortkvalitet (spel)
Beroende på den stora kortpoolen kommer ni att kunna hålla en genomgående mycket hög kortkvalitet i era lekar. Detta gäller om ni spelar en prerelease med två prereleasepaket och ännu mer om ni på en GP spelar side event Full Box 2HG.

Eftersom detta gäller er, och dem ni kommer att möta, blir kortekonomi väldigt viktigt. Om alla kort är bra och ni lyckas spela fler kort än motståndarna kommer ni troligen att vinna.

Det betyder att ni under spelet bör prioritera att få en god kortekonomi, precis som ni i lekbygget bör prioritera att få in så mycket kraft i lekarna ni bara kan.

10) Spela alla bomber och all removal
Eftersom ni tillsammans kan spela alla fem färger kan ni spela alla brutna rares ni öppnar. Inte bara kan utan ska. Bomber vinner matcher.


Eftersom alla ni möter också kan spela alla bomber de öppnar bör ni spela all removal ni kan. Döda bomber vinner nämligen inga matcher.

Inga regler utan undantag såklart. I vissa fall kan man i 2HG finna synergier som är så starka att de är bättre än bomber. Som jag nämnde ovan spelade (och vann) vi prereleasen på Gatecrash. I grundspelet fick båda spelarna då välja vilket guild man ville representera och fick en specialbooster med bara kort från det guildet. Guildet Dimir hade fokus på att milla ihjäl motståndaren, och enligt reglerna för 2HG vinner man matchen om den ena spelaren däckar. Därmed var det helt överlägset att dubbla upp på Dimir, för då var man två spelare som skulle milla ned en lek av normalstorlek, vilket såklart var överlägset att försöka vinna på att göra skada (kom ihåg att man har tio extra liv i början). I den turneringen hade vi inte spelat vare sig Rubblebelt Raiders eller Clan Defiance även om vi öppnat båda de limitedbomberna.

Gatecrash var ett undantagsfall. Liknande situationer kan även uppstå i t.ex. ett tribal-set. I en av de få Grand Prix som hållits i formatet så gick några glada amatörer hela vägen till top4 genom att drafta alla slivers de såg... Typexempel på en synergi starkare än enskilda kort.

11) Spela! (den hemliga elfte punkten)
Med tipsen ovan i ryggen och med en god vän i släptåg hoppas jag verkligen att du tar dig till närmsta plats där de håller en 2HG och spelar.
Det är det bästa sättet att bli bättre, spela.

Och det är, som sagt, Magics absolut roligaste format vi pratar om. Väl mött på en 2HG-Sealed i framtiden!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Snurvel_

REDAX
Enskede
mindtrix skrev 17:48, 7/3 -18 Bland de bättre artiklarna på sidan även om det var lide skrytsamt emellanåt.

Kul att du gillade den.

Det är en aning svårt att skriva en artikel där jag berättar vad som fungerat bra för mig utan att ge exempel på vad som fungerat bra för mig =)

22:29:32, 12/3 -18
mindtrix

MEDLEM
Bland de bättre artiklarna på sidan även om det var lide skrytsamt emellanåt.

17:48:48, 7/3 -18
Snurvel_

REDAX
Enskede
Smash skrev 02:21, 7/3 -18 Bra artikel Snurvel! Jag tycker att det roligaste är att tillsammans diskutera vilka plays som är bäst med de resurser laget har. Det är kul hur olika man kan tänka ang. användandet av samma kort-kombinationer. Jag får alltid tvinga min lagkamrat att lägga in några två-drops då han alltid vill köra mega-power-level på allt :D

Tackar.
Visst är det fascinerande både hur olika man kan se på samma situation, fast man håller med varandra om vad som är bra. Mest givande för mig som spelare är att få hjälp undvika uppenbara misstag, oväntat många sådana man undviker genom tio sekunders diskussion.

11:03:11, 7/3 -18
Snurvel_

REDAX
Enskede
GGH skrev 21:58, 4/3 -18 Underbart. Hoppas vi möts igen på nästa prelle. Alltid trevliga matcher!

Kul höra.
Det är såklart absolut förbjudet att använda några av de råd jag ger för att besegra mig och Erik!

11:00:25, 7/3 -18
Smash

MEDLEM
Sundbyberg

#11 PWP Yearly
Bra artikel Snurvel! Jag tycker att det roligaste är att tillsammans diskutera vilka plays som är bäst med de resurser laget har. Det är kul hur olika man kan tänka ang. användandet av samma kort-kombinationer. Jag får alltid tvinga min lagkamrat att lägga in några två-drops då han alltid vill köra mega-power-level på allt :D

02:21:28, 7/3 -18
Suzolid

HEDERSMEDLEM
Norrköping
Awesome introduktion!

14:10:06, 6/3 -18
GGH

MEDLEM
Solna
Underbart. Hoppas vi möts igen på nästa prelle. Alltid trevliga matcher!

21:58:10, 4/3 -18
Snurvel_

REDAX
Enskede
elof_the_mighty: Tack.

Sajkobeer: Kanske kan denna lilla artikel leda till att det beteendet minskar och även du kan börja älska Magics roligaste format? Man hoppas...

22:17:17, 2/3 -18
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Själv avskyr jag 2HG just på grund av den där effekten med en som bestämmer och en som är betjänt. Men ingen kan ta ifrån denna artikel att den är nydanande och har det bästa urvalet av bilder på länge!

20:31:57, 2/3 -18
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Fantastiskt bra!

13:38:37, 2/3 -18
  Ravnica Allegiance! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!