Magic the Gathering
Magic the Gathering34765 medlemmar 684 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1892 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Intervju
Intervju med Melissa Benson

Egentligen hade jag planerat att ta en paus från denna artikelserie, men plötsligt kom det ett meddelande från Melissa Benson på Facebook. När man får möjligheten att intervjua en av originalkonstnärerna tackar man givetvis inte nej. I denna intervju berättar Melissa om alltifrån den gamla goda tiden till paganistisk konst, och hon har till och med genomsökt gömmorna för att kunna bjuda oss på något riktigt exklusivt!

av vampiric_ninja
12:35, 22/9 -17
läst 5459 ggr.
Skriv ut artikel
15 kommentarer

vampiric_ninja: Hej, Melissa. Tack för att du ställer upp på den här intervjun! Det är alltid en ära att prata med en av originalkonstnärerna.
1994 så bytte min kusin sin Lord of Atlantis mot min Tundra. Jag var elva år och det gick aldrig upp för mig att jag blev lurad eftersom Lord of Atlantis såg så cool ut.
Illustrationerna var vad som fångade mitt intresse med Magic i början. 23 år senare spelar jag fortfarande spelet och konsten har förblivit ett stort intresse för mig. De tidiga illustrationerna har dock för alltid en särskild plats i mitt hjärta.
Det finns andra som jag och det finns också en växande old school-trend inom Magic. Originalkonsten, inklusive din konst, betyder mycket för många människor. Är detta något du har lagt märke till?


Melissa Benson: Hej, August. Jag kan faktiskt inte säga att jag märkt ett större intresse för min konst från Magic-communityt, men fansen som kontaktar mig är alltid så entusiastiska. Det är fint att höra att jag kunde bidra till deras behållning av spelet.

v_n: Självklart! I min mening bidrog konsten i allra högsta grad till spelets tidiga framgång.
Innan vi går in på Magic skulle jag vilja prata om hur allting började. Du pluggade konst på Paier College?


MB: Ja, det gjorde jag. Paier College of Art hade exameninering i illustration, grafisk design, illustration och fotografi. Varje inriktning hade fokus på att arbeta professionellt, vilket gjorde det extra attraktivt för mig. De flesta av föreläsarna arbetade fortfarande professionellt inom området, så de visste vad som hände inom branschen.

v_n: Innan dess, vad väckte ditt intresse för konst?

MB: Läsning och klassisk musik. Berättelserna jag läste hade jättebra beskrivningar av fantastiska varelser och platser, men de medföljande illustrationerna motsvarade aldrig vad som fanns i mitt huvud. Jag ville så hemskt gärna se dem, så jag började teckna.
Lord of Atlantis
v_n: Mm, jag vet vad du menar. Det är samma anledning som att folk inte är nöjda med exempelvis castingvalen för Sagan om Ringen-filmerna. Andras fantasi kan aldrig mäta sig med deras egen. Jag är dock nyfiken, vilka berättelser syftar du på?

MB: Alla grekiska myter som kretsar kring antropomorfiska varelser, Bröderna Grimms sagor, nordisk mytologi, Dracula, Frankenstein. Det var VÄLDIGT länge sedan.

Att lyssna på klassisk musik skapade också härliga känslomässiga bilder.

v_n: Ja, du pluggade faktiskt musik. Kan du berätta mer?

MB: Planen efter high school var college, gå med i en symfoniorkester som basunist och sen bli dirigent. Jag fick min associates degree från Housatonic Community College i Bridgeport, Conneticut. Musikprogrammet skulle precis börja, och min mamma jobbade på affärskontoret. Detta betydde att jag fick uppskov med undervisningsavgiften, vilket gjorde valet av college enkelt. De flesta av eleverna på programmet hade en jazzinriktning. Detta var på grund av att Sonny Costanzo (1) hade grundat programmet där på 70-talet.
Sonnys bror Sam undervisade musikteori där. Jag var redan väldigt bekant med ämnet. De andra studenterna hade inte ett bra grepp om grunderna och Sam bad mig att handleda dem. Han sa att alla skulle bli underkända om jag inte gjorde det.
Så jag handledde för grundläggande musikteori och senare för harmoniklasserna. Jag hade så mycket jobb som jag ville. Handledning är toppen för att det är en och en. Jag tror inte att jag skulle vara till någon nytta med ett rum fullt av människor dock.

v_n: Det finns en fantastisk gammal intervju från The Duelist där du berättar om hur du gick till en serietidningsbutik för att kopiera spelutvecklares adresser. Hur kom du på tanken att illustrera för spel?

MB: Jag fick inget fotfäste med pocketomslag. Just den intervjun diskuterar det hela mer i detalj. Min make är ett stort serietidningsfan och var en samlare på den tiden. Serietidningsbutiken vi brukade gå till hade några spel. Jag började skriva ner tillverkarnas kontaktinformation för att kunna skicka ansökningar. En av kontakterna berättade för mig att han inte var en tillverkare, men han hade en lista över spelföretag som han kunde skicka till mig. Det var en enorm lista. Jag gick igenom varenda adress på den.

v_n: Tja, till slut lönade det sig!
Jesper Myrfors berättade för mig att portofolion du skickade till honom var i formen av en triptyk (2). Han säger att han förälskade sig i den och hade den stående på sitt skrivbord tills arbetet med Magic började och han ringde upp dig. Hur minns du det hela?


MB: Det är väldigt trevligt att höra! Ja, han ringde och sa att det skulle finnas jobb snart. Jag tänkte att det var trevligt av honom att ringa, men jag tvivlade på att jag någonsin skulle höra av honom igen. Jag blev så glad när han faktiskt ringde! De där triptykerna lönade sig bra för mig.

v_n: Hur uppfattade du Magic första gången du hörde talas om det?

MB: Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Inte den minsta. Jag är ingen gamer. Jag vet fortfarande inte hur man spelar spelet. När jag tittade på ungar som spelade det så gick det för fort för att jag skulle hänga med. För mig ser det ut som en kombination av Svälta räv (3) och Finns i sjön. Många fans har sagt till mig att det är en ganska träffande beskrivning.
Nightmare
v_n: Lord of Atlantis, Nightmare, Fire Elemental, du har gjort så många klassiska kort. Har du en personlig favorit?

MB: Nej, inte direkt. Jag har favoriter från vissa expansioner, men ingen övergripande favorit.

v_n: Ursäkta om jag är påstridig, men har du lust att nämna några av dessa favoriter från vissa expansioner?

MB: Då ska vi se... Alpha - Holy Armor, Legends - Ragnar, Fallen Empires - Hand of Justice, Ice Age - Fiery Justice. Jag pratar om idéerna bakom bilderna snarare än hur bra illustrationerna blev (eller inte blev). Jag var tvungen att göra Kjeldoran Dead tre gånger på grund av problem med materialen, även om jag verkligen gillar idén bakom den. Men jag kommer bort från ämnet... Portal Second Age - Alluring Scent, Unglued - Spatula of the Ages.

v_n: Tack!
Den största på den gamla goda tiden var Shivan Dragon. Den var i det närmaste mytisk. Jag minns hur en kompis samlade ihop pengarna för att köpa den, bara för att omedelbart förlora den till mig i en sadistisk omgång ante (jag fick dåligt samvete och lämnade tillbaka den).
Jag vet att mina läsare verkligen skulle gilla att höra mer om gamle goa Shivan. Har den någon speciell mening för dig? Har du några bra historier att dela med dig av om verket?


MB: Nej, för att vara ärlig.
Jag kan berätta att hade jag insett att kortet skulle ha en röd bakgrund tror jag inte att jag hade målat en grön drake. Jag säger så eftersom vi hade så mycket frihet på den tiden att den kom väldigt nära att bli en kinesisk drake. Jag trodde inte att det skulle fungera för en sådan liten bild. När jag väl gjorde en kinesisk drake så användes den för en Shadowfist-expansion (4).
Det viktiga med Shivan Dragon för mig var posen. Jag ville att den skulle se ut som det sista du någonsin mötte. Jag försökte få det att se ut som ljuset kom från betraktaren som höll upp en lykta. Jag skulle lyckas bättre med det idag än vad jag kunde då. Det verkar ju ha fungerat dock.

v_n: Jag tycker att den är fantastisk!
Vad är ditt bästa minne från arbetet med Magic?


MB: Förmodligen att träffa de andra konstnärerna. Det var fantastiskt att få ett ansikte på sina kollegor. Jag träffade Quntion (Hoover, red. anm) och Mark Poole på ett evenemang i Burlington, Vermont. Vi tre gjorde ett verk tillsammans. Var och en av oss tecknade en av sina karaktärer och Quinton sa "om ni vill kan jag tuscha det här". Mark och jag kunde inte säga ja snabbt nog!

v_n: Jag blir onekligen väldigt nyfiken på den här bilden! Du råkar inte ha en länk?

MB: Nej, det har jag inte. Den publicerades aldrig. Jag tror att vi gav den till evenemangets arrangör. Jag har dock en kopia någonstans i labyrinten som är min ateljé. Jag ska se om jag kan hitta den lite påpassligt!

***

Och nu, era lyckans ostar, så råkar det förhålla sig på det viset att Melissa hittade sin kopia. För troligen första gången någonsin online, här är bilden hon gjorde med Quinton Hoover och Mark Poole. Quinton har tecknat älvan från Earthbind, Melissa själv har gjort Xira Arien och Mark har gjort Jedit Ojanen.
Är ni redo? Mina damer och herrar, "Mischief in the Mountains"!

Spoiler:Visst är den fantastisk? Tillbaka till intervjun!

***

v_n: Du har en av de mest ikoniska signaturerna jag någonsin har sett. Hur kom du på den?

MB: Två saker spelade in. Vid tidpunkten var det fortfarande svårt för en kvinna att hitta jobb som illustratör. Jag ville ha en könlös signatur för att påverka första intrycket av konsten.

För det andra vill utgivare att allmänheten ska förknippa konsten de ser med företaget, inte med konstnären. Det var, och kanske fortfarande är, vanligt att ta bort konstnärens namn från bokomslag. Därför gjorde jag M:et genomskinligt och satte det där det var för svårt att retuschera bort för att det skulle vara värt besväret.

v_n: Om jag inte tar miste var de sista illustrationerna du gjorde för Magic i Urza's Legacy. Var det ditt eget val att sluta arbeta med spelet?

MB: Företaget och jag hade... problem. De flesta kretsade kring copyright och vad konstnärerna fick och inte fick göra med sina egna bilder. Efter Urza's Legacy hade kontraktet förändrats återigen och jag kunde inte längre stå ut med de begränsande villkoren.
Det gick från att vara ett stöttande förhållande mellan företag och konstnär till att bli ett konfronterande "vi mot dem"-förhållande. Jag föreställer mig att slipsnissarna på företaget föreslog att jag inte längre skulle anlitas. Det är vad mina källor sa i alla fall. Vi lämnar det där, annars börjar jag raljera.
Xira Arien
v_n: Tråkigt att höra! Jag har hört liknande berättelser under tidigare intervjuer jag har gjort.
Känner du till hur Magic ser ut idag? Vad tycker du om det?


MB Ärligt talat gillar jag inte utseendet spelet har idag eftersom det inte längre finns någon variation stilmässigt. Konsten är så homogen. Allt ser likadant ut. När Magic började kunde man enkelt skilja Quintons konst från Drew Tuckers konst. De olika stilarna hos så många konstnärer gjorde det spännande.
Idag är det snyggt men sterilt. Nu har det en företagslook. Hm, låter som något jag sa tidigare under denna intervju..

v_n: Låt oss återvända till min första fråga. Idag finns det ett magicformat som heter 93/94 där man spelar exklusivt med kort från just de åren. Har du hört talas om det? Det har ett väldigt hängivet community. Har du noterat något ökat intresse för ditt gamla arbete med Magic?

MB: Jag gillar idén, men nej, jag var inte medveten om det. Eftersom jag bara säljer mina artist proofs och inte vanliga spelkort så har jag inte noterat något ökat intresse för min gamla arbete. Jag har dock haft en ökning vad gäller att återskapa magickort som jag har gjort. Kanske föranleddes detta av det formatet.

v_n: Vad har du för dig idag? På din hemsida skriver du skämtsamt att det mesta av ditt arbeta är beställningsjobb på Dungeons & Dragons-karaktärer. Finns det någon sanning bakom detta?

MB: Inget skämt. De flesta beställningar jag får är rollspelskaraktärer.
Rollspel är jättekul eftersom jag gillar att översätta någons karaktärsbeskrivning till papper. Alla ser sina karaktär på ett unikt sätt och det är underbart att vara en del av den visionen.
Jag gör inte många porträttbeställningar eftersom avbildningar inte är min styrka. Det är ett stort besvär för mig. Jag gör dem, fast jag måste ha tillgång till ett väldigt bra foto som förlaga. Jag övar på porträtt hela tiden, ofta som uppvärmning.

v_n: Du gör även paganistisk konst. Kan du utveckla för mina läsare vad detta är?

MB: Visst, paganism är vilken icke-abrahamitisk tro som helst. Hednisk tro är ofta natur eller agrarbaserade, och väldigt ofta är mer än en gudom inblandad.

Det finns en stor variation av inriktningar och traditioner inom paganism. Varje traditions berättelser, symbolik och mysterier är unika i sig själva. De inspirerar många idéer som jag i min tur förvandlar till bilder som betyder något både för mig själv och för andra.

Jag vill understryka att paganism och wicca inte betyder samma sak. Alla wiccaner är hednatroende, men inte alla hednatroende är wiccaner. Som Zak sa på Big Bang Theory, alla tummar är fingrar, men inte alla fingrar är tummar.

Personligen så dras jag mot naturliga former och färger snarare än mekaniska. Jag dras till paganistiska koncept, känner en samhörighet med dem och identifierar mig själv som solitär eklektisk pagan. Jag känner också att det inte finns tillräckligt med paganistisk konst representerad eller tillgänglig idag, så jag gör min del för att göra det mer mainstream.

Förhoppningsvis kommer jag att göra fler beställningsjobb med paganistisk inriktning medan jag anknyter till fler paganistiska grupper och individer.

v_n: Under tidigt 90-tal jobbade du med Vampire the Masquerade och det tillhörande kortspelet Jyhad. Vad föredrar du, vampyrer eller fantasy?

MB: DET är en svår fråga. Jag var väldigt besviken att Vampire utspelade sig i nutid. Jag såg fram emot de gotiska kostymerna, prylarna och arktiekturen... Men fantasy har varelser och miljöer, magi och mystik

Tvinga mig inte att välja, annars kommer den här intervjun aldrig att bli färdig!

v_n: Haha, ok, du slipper!

Tack så mycket för att du tog dig tid att prata med mig!


FOTNOTER:
1) Dominic "Sonny" Costanzo var en amerikansk trombonist, storbandsmusiker och musiklärare.
2) Ett bildkonstverk indelat i tre delar.
3) "War" på engelska. Tack WargGruvan!
4) Shadowfist var ett kortspel utgivet 1995 inspirerat av bland annat Hong Kong-action och kung fu-film. Det utgavs ursprungligen av Daedalus Entertainment.

***

För den som vill finns hela intervjun att läsa på engelska på min blogg. Där hittar man även lite fler bilder, inklusive exempel på Melissas paganistiska konst! länk

Jag kan även avslöja att jag har en ny intervju på g, denna gång med tidernas mest produktiva magickonstnär. Stay tuned!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
allek skrev 18:45, 7/10 -17 Jag loggade in från ett LÅNGT uppehåll bara för att skriva att du är grym August, bra jobbat!

Haha, det uppskattas! Tack, mannen. :D

11:36:01, 8/10 -17
allek

MEDLEM
Lomma
Jag loggade in från ett LÅNGT uppehåll bara för att skriva att du är grym August, bra jobbat!

18:45:12, 7/10 -17
mindtrix

MEDLEM
Lika bra som alltid.

23:03:31, 4/10 -17
Kalkhasse

MEDLEM
Jönköping
Älskar dessa artiklar trots att jag egentligen inte är jätteintresserad av konstdelen av Magic. Keep em coming!

08:30:19, 29/9 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Awesome!

13:08:27, 27/9 -17
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
härligt!

16:39:18, 25/9 -17
mabe

MEDLEM
Västerås
Toppen - tack!

17:18:38, 24/9 -17
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Tack ska ni ha! :)

Partysmurphen: Jespers ambition att alla bilder skulle vara ikoniska och ha en omedelbar igenkänningsfaktor märks väldigt tydligt, inte minst på Melissas bilder..

11:46:21, 23/9 -17
partysmurphen

JUDGE L1
REDAX
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
Fett nice! MB har en särskild plats i mitt hjärta då hon stod för merparten av de illustrationer som stod ut för mig när jag började spela. Segovian Leviathan, Cat Warriors, Kjeldoran Dead, Shivan Dragon. Det är något med illustrationerna som liksom ger bilderna ett "fake-3D" perspektiv, ungefär som tavlor där man faktiskt har fysiska förhöjningar av saker som är "närmre". Seghovian Leviathan var typiskt så. Det är något ful-snyggt över det hela som ger det liv och charm.

Vid sidan av Maddocks ikoniska Llanowar Elves och Terror är det korten med MBs signatur som fanns mest överallt som jag minns mest av korten man hade då. Det var ju en tid då bild och flavour betydde så mycket mer. Nu för tiden känner jag knappt igen kort enbart på bilden längre.

09:12:07, 23/9 -17
Uppdaterad: 09:13:37, 23/9 -17
WargGruvan

HEDERSMEDLEM
Bra skrivet och intressanta frågor med.
Tummen Upp

06:01:42, 23/9 -17
Jhonzsy

MEDLEM
Färjestaden
Mycket trevlig läsning ;)

00:44:47, 23/9 -17
caitlin

MEDLEM
Trevlig läsning.

19:28:33, 22/9 -17
axelsson

MEDLEM
Riktigt bra, daje!

19:15:07, 22/9 -17
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAX
Linköping
Owyeah, en ny vampiric_ninja intervju!
Bra frågor och välskrivet, as is tradition :]

19:05:41, 22/9 -17
UrsaSubite

MEDLEM
Kul! Bra skrivet!

13:21:21, 22/9 -17
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!