Magic the Gathering
Magic the Gathering34881 medlemmar 653 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Årskrönikan 2015 - En Lägesrapport från Svensk turneringsmagic just nu.

2015 har varit ett gott år för svensk turneringsmagic. Vi har fått se den fortsatta framgångar från mannen som vann pris som Årets komet på senaste SvM-Awards. Vi har även fått fastslaget vilken butik som återigen har det starkaste laget i Sverige, korat en vinnare i ett Legacy-SM med hela 114 deltagare, avhållit vanliga SM, samt även för första gången på 12 år fått en svensk Pro Tour-vinnare och mycket, mycket mer.

av Sajkobeer
19:04, 17/12 -15
läst 7014 ggr.
Skriv ut artikel
12 kommentarer

Jaha vad nu då? Jo eftersom i min tidigare artikel HÄR, publicerat standings på kalenderårsbasis vem som varit bäst i Sverige under åren 1996-2014 samt utlovat en sammanställning av resultaten även för året 2015 så är det väl dags att hålla det man lovar. Men först får ni väl hålla till godo med en kort resumé i urval av årets highlights av svensk turneringsmagic ur mitt högst personliga perspektiv. Det är enklast att börja från början så jag gör det och kronologiskt också. Vilken tur för läsaren!

Januari
Tre svenskar tävlar i finalen av 2015 Super Sunday Series Championship i Seattle. Resultaten är dock nedslående och endast Filip Sand når dag två. Han missar sedermera t8 på tiebreakers och blir 9:a. Johan Prinzell blir 25a och Joel Larsson 33a av totalt 44 spelare.


Februari
Markus Ekström vinner Sveriges sista PTQ någonsin av den gamla sorten och direktkvalar därmed till Pro Tour Dragons of Tarkir.

På Pro Tour Fate Reforged går det inte så bra för de sex svenskarna. Magnus Lantto på en 76e-plats blir bäste svensk, en placering ifrån prispengarna.

Mats Karlsson vinner Scandinavian Open #4 i Standard med Jeskai Tempo, Jesper Holm vinner i Legacy med Sultai-Food Chain, samt en comebackande Marcus Angelin vinner limitedturneringen.

Poya Nobari blir bäste svensk i Grand Prix Sevilla med en fin 34e-plats.


Mars
Andreas Jönsson börjar GP Liverpool 9-0 och ligger som swiss-etta efter första dagen. Når sedan t8an välförtjänt, men ryker dock direkt i kvarten. Det var 17(!) år sedan han t8ade en GP senast. Det bara måste ju vara någon sorts rekord!


April
Även tidig påsk innebär ju såklart GothCon! Svante Landgraf vinner där Svenska Mästerskapen i Vintage med sin Doomsday-lek. Parallellt med GothCon pågår NoobCon och Kalle Nord vinner VM i 93/94.

Magnus Lantto, Olle Råde och Joel Larsson går dag 2 i PT Dragons of Tarkir. Joel slutar 22a, Lantto 67a och Olle Råde 153a. Totalt fem svenskar deltog.

Mikael Mathiasson vinner SCV Open #5 i Standard. Nicklas Lallo vinner i Legacy och Fredrik Svedby vinner i Limited.

Johan Prinzell blir bäste svensk i GP Krakow på en 29:e-plats.


Maj
Här händer det verkligen massor av roliga saker. Först går ett flyttat SM av stapeln. Det flyttades i ett tidigt skede från sitt vanliga datum under Kristi Himm-helgen för att inte krocka med GP Florens där sedan endast en handfull svenskar till slut deltog. Den 3e maj vinner så Conn Desax det sedan 2014 återupplivade Magic-SM, i år med 138 deltagare. I finalen spöar Conn med RG-Atarka en BG-Collected Company-lek spelad av Niklas Berglin. Resultaten innebär även att Gustav Enander nu joinar gruppen spelare som har två SM-t8or i rad. Under samma helg och på samma site såklart, så vinner Dragon's Lair Stockholm för andra året i rad de svenska butiksmästerskapen. Laguppställningen med Marcus Angelin och Johan Disenborg i spetsen består av helt nya namn jämfört med dito-vinnarlaget från samma butik förra året. Under SM-helgen delas även priser ut för insatser inom Magic under 2014. Där vinnarna blev följande personer.

Årets komet: Magnus Lantto

Årets Magicjournalist: Björn Bergenfeldt

Årets Eldsjäl: William Ljungberg (inte Hurkur, Mindstage-mannen!)

Årets Mental Misstep: Alexander Eriksson a.k.a. Ramia94 tack vare intrikata eskapader med Hushwing Gryff.

Lifetime Achievement Award: Martin Jordö, för helgjutna insatser genom åren.
Vinnarna av butiksmästerskapet: Team Dragon's Lair.9-10 maj så blir Sabina Tennivaara bäste svensk i GP Paris med en 75e plats. Poya blir näst bäst på en 80:e plats.

15 Maj: Vinner Magnus Lantto Magic Online Championship (a.k.a. Online-VM) och kvalar därmed till individuella VM senare under året. Olle Råde var en seger från t4 och blir till slut sexa i samma turnering.

16-17 maj:Helgen efter deras framgångar i Paris, nu på GP Florens, så blir Sabina Tennivaara och Poya Nobari tillsammans med Frej Örnberg bästa svenska lag med en 20:e plats av 432 lag totalt.


Juni
Helgen 30 maj - 1 Juni så höll Wizards ett enormt event som PR för nya settet Modern Masters 2! Detta genom att launcha GPs i tre städer samtidigt, något som aldrig skett förut. En stor grupp spelare från Sverige tog plats i den över 3600 man starka turneringen i Utrecht. Väl där blev Christian Åhlström bästa svensk och fick sitt riktiga genombrott genom att nå t8an. Christians lagkompis från up and coming-teamet Team Mana Merchant och tillike nyblivne svenska mästaren Conn Desax slutar på plats nummer 20. Utöver framgången för Christian och Conn så var ju höjdpunkten ut SvM-perspektiv givetvis när Johan Brännström blir intervjuad av Tim Willoughby om sin SvM-spelmatta och det svenska communityt, vilket skedde i direktsändning på Wizards officiella Magic-stream.


Även sex goa gubbar från Sverige spelade i GP Las Vegas samma helg. I Vegas hölls det helt enkelt två GPs på siten p.g.a. den massiva uppslutningen av spelare. Hela 7551 personer ville lira bilder i Las Vegas. Henrik Stork blev bäste svensk i Las Vegas med en 180e plats. Lite oklart vilken halva av de två turneringarna han lirade dock.

På GP Köpenhamn blir Joel Larsson bästa svensk med en 15:e-plats.

Senare under månaden går Scandinavian Open #6 av stapeln i Malmö och vinnarna blir Niklas Ramquist i Standard och Martin Cederkrantz i Limited. Skåningarna med Lunda-metat i spetsen kan dock inte freda Legacy-titeln och den turneringen vinns av en dansk.


Juli
Viktor Lundberg blir bäste svensk på LegacyGPn i Lille med en 118:e-plats.

Magnus de Laval vinner Smålandsmästerskapen i 93/94 på Wexiö Spelkonvent.

Joel Larsson värmer upp inför PT Origins med en fin 6:e-plats på GP Dallas.


Augusti
Joel Larsson visar att han verkligen kan vrida bilder som en riktig mästare. Uppvärmningen i Dallas kom väl till pass. Joel vinner PT Magic Origins, som är turneringen som marknadsför Magics sista grundset genom tiderna. Med vinsten så blir Joel första svensk sedan 2003 att vinna en Pro Tour. Vinsten cementerar givetvis Joels plats som lagkapten för svenska landslaget senare under hösten, samt gör att Joel når Platinum-nivån för hela säsongen 2015-2016. I finalen besegras Mike Sigrist som i egenskap av finalist får tillräckligt med PT-poäng för att vinna titeln Player of the Year för säsongen 2014-2015.

Mats Karlsson blir bäst placerad av runt 30 svenskar på plats under GP London med sin 52:a-plats.

Filip Sand vinner WMCQn i Stockholm och kvalar till svenska landslaget och World Magic Cup senare under året.

På individuella VM så slutar Magnus Lantto 5:a och Joel Larsson på 13:e plats. Lantto missar t4-slutspelet endast på tiebreakers.

Robin Fluffigt Svenhard blir bäste svensk på GP Prag på en 26:e-plats.


September
Anton Johansson (inte hall of famern som har ett snarlikt namn) vinner Sveriges WMCQ nummer två och kvalar även han in till landslaget 2015.

Joel Larsson representerar Sverige i Community Cup 2015, där Community-laget återigen spöade Wizards-laget.

Maximilian Hagelberg vinner Sveriges WMCQ nummer tre i Malmö och kvalar också han in till landslaget för i år.Joel Larsson


Oktober
Här var det nästan mer action än i maj månad. Det hela börjar med att Magnus de Laval drar igång kampanjen #mtgforlife för att donera pengar till Läkare utan gränsers arbete. Kampanjen får senare stöd av bland annat Legacy-SM på BSK och storheter som Luis Scott-Vargas via Twitter.

Magnus Lantto förlorar finalen i GP Madison mot Raphael Levy.

Mikael Lindén vinner MKM-Series i Prag i det nya Vintage-formatet med restrictade Chalice of the Void, Dig Through Time och unrestrictad Thirst for Knowledge. På väg till vinsten hade Mikael även sällskap av Jakob Sellman i t8an.

Magnus Lantto blir bästa svensk på Pro Tour Battle for Zendikar med en 88:e-plats. Fem svenskar deltog.

Björn Lampinen visar vad skåpet ska stå och sticker till Danmark för att vinna över titeln i Danish Legacy Masters till Sverige med sin väloptade Shardless-BUG.

På Scandinavian Open #7 så vinner följande personer:
Limited - Jonathan Brown, Standard - Marcus Angelin och Legacy - Christoffer Niemi.

Månaden avslutas med en enorm turnout med spelare på BSK, över 175 besökande magicspelare genererar bland annat ett startfält i Legacy-SM på hela 114 personer. I finalen på Legacy-SM möts till slut Johan Lindenbaum och Marcus Ewaldh. De båda herrarna är rutinerade legacyrävar som till vardags kämpar och lirar i precis samma meta som Björn Lampinen d.vs. på Playoteket i Lund. Till slut drar Lindenbaum det längsta strået och Trucken får nöja sig med silvret. Under helgen vinner dessutom Olle Råde SM i 93/94-formatet med en blåröd-historia. Hela 58 spelare deltog i denna turnering. Minst sagt imponerande uppslutning för att vara ett så smalt format som 93/94!


November

Anders Melin blir bäste svensk på GP Lyon med en 10:e-plats. Han missar t8 med 3% Opponent Match Wins.

Den 18 november har kampanjen #mtgforlife pågått i cirka fem veckor har totalt fått in 12,692 dollar till väldigt välgörande ändamål. Fett med respekt!

Magnus Lantto dominerar stort på GP Bryssel med Team EUrekas Abzan-Rally.dec. Han når t8an utan att förlora en match och vinner givetvis enkelt swissen. Lantto åker sedan såklart ut direkt i kvarten mot Lucas Blohons i metat välanpassade Esper-Dragons.


December
Sveriges posterboy inom Magic, Joel Larsson, lagleder ett relativt ungt och oerfaret svenskt landslag till dag två i World Magic Cup, de lyckas precis nå övre halvan av de 32 lag som går vidare till dag två som 16:e-placerade i standings. Men efter 1-2 i matcher i första gruppspelet under dag två är drömmen om VM-guld över. Sverige slutar 25:a. Italien går däremot hela vägen och besegrar till slut Thailand i finalen.

Samma helg som World Magic Cup så vinner Simon Jansson Scandinavian Open Invitational 2015 i direktsändning på SvM-TV.
SvM-historikerns resultatanalys av året 2015

Med svenskar i fem GP-t8or, en Online-världsmästare och en på t8 i VM och en PT-vinnare så är 2015 ett av de allra starkaste kalenderåren som Sverige någonsin har presterat skulle jag vilja påstå. Vem är egentligen bäst då? Det är inte så mycket att orda om. Ingen tvivlar väl direkt på att Joel varit bäst och hetast i Sverige under året? Utöver Joels förstaplats tycker jag statistiken visar tydligt att Joel Larsson och Magnus Lantto är helt i särklass i Sverige just nu. Listan nedan bygger visserligen på turneringsresultat från åren 2013-2015, men är ju viktad så att resultaten 2015 framträder mycket starkare än de från de två tidigare åren. Joels höga placering långt över Lantto bygger således till viss del på turneringar från 2013. Det bör noteras att 2013 spelade Lantto knappt alls eftersom han var på väg tillbaka från ett cirka 10 år långt uppehåll från spelet.

Men hur kommer det sig att Joel så överlägset leder sammanställningen för året 2015, när det faktist är Lantto som leder racet för lagkaptenstiteln inför nästa World Magic Cup? Lantto har ju 24 pro points och Joel bara 10 just nu. Hur kan det då komma sig? Jo min indelning i renodlade kalenderår följer inte Wizards pro-säsonger som numera återigen går från sommar till sommar. Joels vinst på PT Origins var således det sista som hände på säsongen 2014-2015. Den vinsten gynnar honom inte i kampen för lagkaptenstiteln till World Magic Cup 2016.

Det är noterbart att bland de t20-placerade på listan nedan så är det endast cirka hälften av spelarna som intjänat några poäng alls under året 2015. 7 av de 9 som inte intjänat poäng alls under 2015 befinner sig på placering 11-20 i sammanställningen. Den gemensamma nämnaren för dessa sju är att de presterade väldigt starka resultat på GPs under 2013. De kommer helt sonika trilla ur listan helt och hållet nästa gång om de inte presterar starkt under 2016.

Bästa nykomling på listan är givetvis Christian Åhlström från Team Mana Merchant som kom från ingenstans under året presterat en t32 på en PT, en GP-t8 och en t8 på en WMCQ. Inte illa från en person som för mig tidigare var helt okänd. Han erövrar alltså fjärdeplatsen på listan helt utan resultat från 2013-2014. Christian ligger nog minst sagt bra till för titeln "Årets komet" på SvM-Awards nästa gång. Jag är också väl medveten om att han kanske inte var helt okänd i Stockholmsområdet. Eller för den delen okänd bland massan av GP-grinders och WMCQ-grinders, som jag själv numera inte längre tillhör. Jag är erkänner villigt att borta sedan länge är den tiden när jag hade full koll på alla Magicspelare i Sverige på konvents-/PTQ-nivån. Numera lämnar jag extremt sällan Sverige, om ens Skåne för att lira Magic. Så andra får hålla koll på de framtida talangerna i vårt avlånga land. I vilket fall som helst så tror jag Christian och hela Team Mana Merchant går en ljus framtid till mötes, de har presterat en hel del fina resultat under de senaste 18 månaderna och är fortfarande unga och hungriga på mer framgångar. Näst bästa nykomling i listan är nämligen också han från Team Mana Merchant, nämligen Conn Desax som givetvis är mest känd som SM-vinnare 2015!Sveriges bästa Magicspelare 2015 *Nu uppdaterad 2016-02-08 med två namn som tidigare fallit bort.*


Vad gäller då för 2016? Ja det är inte lätt att sia om. Men en sak är säker det kommer bli en fortsatt tuff kamp om kaptenstiteln i Sverige mellan Joel och Magnus. Kanske någon annan också kan blanda sig i även om det är mindre troligt. En svensk GP medför förhoppningsvis svenskar i t8 denna gång, så vi slipper debaclet från GP Stockholm 2014 utan svenska representanter i t8an. SM går av stapeln på Lincon igen och ordningen där är återställd. Christian Åhlström ligger som tidigare nämnt bra till för årets komet 2015. Samt att Magnus de Laval har väl ändå gjort något utöver det vanliga i kategorin årets eldsjäl med sitt fantastiska initiativ #mtgforlife? I övrigt? Den som lever får se helt enkelt. Vi går ett spännande turneringsår till mötes det är åtminstone säkert. Vad minns du av året som gått? Vad tror du om nästa år? Väl mött under 2016!

Källor
Scandinavian Open
SvM
Wizards
Oldschool-mtg

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Listan är nu uppdaterad med Marcus Angelin och Tobias Radesäter, som tidigare ej kom med p.g.a. problem i Excel.

00:17:18, 9/2 -16
toriv

VäKTARE
Norrtälje
tgd skrev 14:22, 9/1 -16
mathiaswallin skrev 14:16, 9/1 -16
tgd skrev 10:09, 29/12 -15 Kvantitiv

Det där var kvantitativt av dig tycker jag!

Hah ja jo iofs. Det va en pik.

Jag skulle snarare säga att det var en kvalitativ utsaga.

14:30:49, 9/1 -16
tgd

MEDLEM
mathiaswallin skrev 14:16, 9/1 -16
tgd skrev 10:09, 29/12 -15 Kvantitiv

Det där var kvantitativt av dig tycker jag!

Hah ja jo iofs. Det va en pik.

14:22:43, 9/1 -16
mathiaswallin

MEDLEM
Hammarö
tgd skrev 10:09, 29/12 -15 Kvantitiv

Det där var kvantitativt av dig tycker jag!

14:16:03, 9/1 -16
mabe

MEDLEM
Västerås
Trevlig läsning - tack!

02:43:21, 4/1 -16
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Mycket trevligt! Hoppas att detta blir ett årligen återkommande inspel från din sida sajk.

17:22:19, 30/12 -15
tgd

MEDLEM
Kvantitiv

10:09:14, 29/12 -15
yespair

JUDGE L2
Trollhättan
Lite tråkigt att den heta hashtagen #jagkänneraginamist inte omnämns i Årskrönikan, för annars var det ju väldigt trevlig läsning.

17:52:23, 27/12 -15
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
culle skrev 13:29, 27/12 -15 Skönt att Marcus Angelin inte kvalade in på listan - han är nog hypad som det är!

En snabbgranskning visar att det blivit fel på mitt excelprogram och att Angelin ska vara med. Publicerar en uppdaterad version inom kort.

16:53:44, 27/12 -15
Beakid

ADMIN
REDAX
MODERATOR
GULDMEDLEM
Lyckeby
Grymt bra!

14:21:38, 27/12 -15
Landgraf

3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
Bra jobbat som vanligt!

14:19:41, 27/12 -15
culle

MEDLEM
Solna
Skönt att Marcus Angelin inte kvalade in på listan - han är nog hypad som det är!

13:29:01, 27/12 -15
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!