Intervju
Intervju med Magali Villeneuve

Hur känns det egentligen att som illustratör bli tilldelad en planeswalker? Ser nya Sylvan Safekeeper också ut som Olle Råde? Varför finns det knappt några franska konstnärer inom Magic? Ta reda på detta och mycket mer i min intervju med Magali Villeneuve!

av vampiric_ninja
07:50, 18/5 -15
läst 6735 ggr.

vampiric_ninja: Hej, Magali. Tack för att du ställer upp på den här intervjun!

Du är från Frankrike, ett kreativt land som genom åren har gett oss oräkneliga konstnärer, poeter och författare. Hur är det att vara en konstnär i dagens Frankrike?


Magali Villeneuve: Det är inte lätt, åtminstone inte enligt mina erfarenheter (en annan konstnär kan ge ett helt annat svar, antar jag). För det första kan etiketten "professionell" illustratör vara väldigt osäker, vi är lite "bortglömda" av våra institutioner. Det gäller den praktiska sidan av frågan.

För att vara mindre specifik skulle jag säga att det är underbart, på ett sätt, att ha ett sådant arv så nära till hands. Konst finns nästan överallt, och inte bara på museum. Våra monument, arkitektur - de är ändlösa inspirationskällor!

Å andra sidan beklagar jag ofta att vår kultur är så klassisk. Områden som fantasy, science fiction och allt sådant coolt har svårt att finna en respekterad plats. Massmedia har fortfarande en tendens att använda en nååågot ironisk ton när man talar om SFFF (1) och allt som har med det att göra. Här är SFFF lika med nörd lika med för småungar. När jag pratar med folk betitlar jag mig till exempel aldrig "konstnär". Jag är bara en illustratör, för hey, jag "målar ju bara drakar och trollkarlar", trots allt!

Det är inte heller lätt för SFFF-förlag att klara sig i Frankrike. För att sammanfatta det hela är det en sådan nisch här. Men, för att vara helt ärligt måste jag också säga, glatt, att franska SFFF-entusiaster är sanna entusiaster, och de är fantastiska! Vi franska illustratörer är lyckligt lottade som har dem för att känna oss lite "behövda". Jag tar det hela som en utmaning: det är lite vårt uppdrag att visa att SFFF-illustrationer inte är mindre än konst, härstammande från det klassiska arvet.

v_n: Wow, jag hade ingen aning, och jag har svårt att greppa konceptet. Din landsman Francois Rabelais (2) skrev absurda historier om jättar och hans arbete anses vara stor litteratur. Att måla samma ämne 500 år senare förtjänar dig dock inte ens rätten att kalla dig "konstnär"? Det är en underlig värld...

Vi har inte sett många franska konstnärer i Magic. Hur kommer det sig, tror du?


MV: Jag är inte säker på att jag har ett tillfredsställande svar här, faktiskt. Min första gissning vore att vi dessvärre är "berömda" för att inte vara bra på utländska språk, och om du vill få uppdrag utanför ditt land så måste du uppenbarligen ha mer än en skakig grund i engelska. Du kan inte be dina kunder att förklara hela tiden, det kan du bara inte. Jag skulle till och med säga att du borde få dem att glömma att språket du använder inte är ditt modersmål. Och ju större företaget är, desto mindre tid har de för eftersläntrande människor som missförstår sina uppdrag större delen av tiden!

Jag skulle även säga att detta kan vara ett tecken på hur svårt det är att inleda en karriär här. För att klara dig till Magic behöver du en bra nivå, men för att ta dig till den nivån behöver du arbeta, öva, lära dig ditt jobb. Men det är så svårt att försörja sig att många av oss bara ger upp eller väljer en deltidskarriär som konstnär. Uppenbarligen låter inte deltid dig att vara så tillgänglig och effektiv som du behöver för att kunna utvecklas. Samtidigt kan jag ha helt fel, men det är åtminstone min hypotes!

v_n: Din konstnärliga stil har en stor känsla för skönhet och en viss episk stämning. Ibland är den även väldigt sensuell. Vilka är dina huvudsakliga inspirationskällor?

MV:Till att börja med förtjänar du en stor tacklingskram för att du beskrev min stil sådär. Det gjorde mig glad!
Jag har många inspirationskällor. Först och främst skulle jag nämna Utrechtskolan (3) och Prerafaeliterna (4) som som mina favoritstilriktningar. Utrechtskolan för användningen av skuggor och ljus. Den är stark, uttrycksfull, nästan brutal faktiskt.
Prerafaeliterna för förhållningssättet till mänskliga figurer. Denna rörelse efterfrågade mycket observation, referenser, stor hänsyn till detaljer, färgval. Den är vacker och sensuell utan att bli "soppy" eller skrytsam.

Självklart inspireras jag även av vad andra illustratörer gör. Jag är ett stort fan av exempelvis Michael Komarck, Donato Giancola och Chase Stone. De har alla en stark känsla för bildkomposition, ett otroligt bemästrande av färger och ljus, oefterhärmliga stilar. Jag ser verkligen ödmjukt upp till dem.

v_n: Ja, jag kan verkligen se det - Utrechtskolans drama och Prerafaeliternas sensuella prägel!

Är du utbildad eller självlärd? Din konst påminner mig en hel del om traditionellt måleri.


MV: Jag är helt självlärd. Det tog åratal att lära mig saker (förmodligen dubbelt så mycket som för en utbildad konstnär). Jag började med traditionella tekniker: blyerts (vilket fortfarande är mitt favoritverktyg) och olja.

Vid en tidpunkt började jag tro att jag aldrig skulle lyckas som proffs om jag inte lärde mig digitalt måleri, så jag började använda Photoshop. Mina första månader (år?) var en riktig katastrof. Blotta åsynen av mina första verk skulle få dig att kasta upp din frukost, tro mig! Jag gjorde ALLA möjliga misstag (kanske för att bli av med dem en gång för alla), och sedan började jag så sakteligen att känna mig mer avslappnad. Och viktigast av allt så förstod jag att jag kunde använda vad jag hade lärt mig traditionellt för att utvecklas. Det ledde till tekniken jag använder idag.

Arbetsprocessen är fortfarande ganska nära oljemåleri, dock (vilket kanske förklarar den "traditionella känslan" du har. Förresten händer det ofta att folk tvekar vid första anblicken): en skiss till att börja med (traditionell när jag känner behovet, beroende på verket), sedan går jag över till digitalt med transparenta lager av färg, sedan börjar jag bygga upp färger, kontraster och textur, lager efter lager. Det är långsamt och krävande, men jag organiserar mig så att mina kunder inte märker det! Haha!
Dulcet Sirens
v_n: Haha, lurigt!

Dulcet Sirens tillhör mina favoritillustrationer på senare år. Den är vacker och sensuell, men samtidigt har den en påtaglig känsla av annalkande fara. Tycker du om att skildra grekisk mytologi?


MV: Ja, det gör jag! Jag älskar alla antika influenser hursomhelst. Förresten var mina första Magic-uppdrag hemmahörande i Theros. Det kom som något av en överraskning eftersom jag inte visste mycket om Magic då. Jag förväntade mig inte en sådan variation av olika stämningar. Det är en av sakerna som gör Magic så spännande för konstnärer, tror jag. Tråkighet och rutin existerar inte!

v_n: Du har tolkat karaktären Narset tre gånger, två som khanen i Narset, Enlightened Master och Quiet Contemplation och en som planeswalkern i Narset Transcendent. Designades Narset av dig eller stilguidesgruppen?

MV: "Khan Narset"-kostymen var redan designad i stilguiden. Vad jag verkligen medförde till detta var ansiktet. Vad gäller planeswalkerkostymen gav mig Wizards några riktlinjer från stilguiden och sedan ombads jag att designa något bara för henne, med unika detaljer.

v_n: Gillade du att måla övergången från khan till planeswalker? Erbjöd det några utmaningar?

MV: Jag var exalterad över khanen Narset. För planeswalkern var jag HÖGT UPPE I SKYN. Jag ska inte låtsas att jag reagerade med: "tja, du vet, att måla en planeswalker är bara en vanlig dag för mig som illustratör". Inte en chans! Jag må inte vara ett stort magicproffs, men jag tror att varenda SFFF-illustratör har sett åtminstone en planeswalker i sitt liv. Jag har alltid varit besatt av Jace Belerens och Chandra Nalaars designer, även långt innan jag trodde att jag skulle arbeta för Wizards of the Coast en dag. Med detta i åtanke, kan du föreställa dig hur jag kände när jag hittade en helt ny planeswalker i min inbox?

v_n: Jag kan föreställa mig. Något liknande hände mig nyligen (5). Du kände dig uppspelt och lite nervös samtidigt som du insåg att du stod inför en fantastisk möjlighet?

MV: Det var en utmaning, helt klart. Planeswalkers är något viktigt. När en art director beslutar sig för att ge dig en i uppdrag och du inte är helt uppblåst, så anser jag att du bör ha ett "uh-oh"-ögonblick. Jag hade ett stort "uh-oh"-ögonblick! Främst för att jag var helt ny på Magic så såg jag det aldrig komma. Lägg till det att jag lider av "varför jag?"-syndromet...

Jag visste att röra till det inte var ett alternativ. I så fall skulle denna röra hemsöka mig för alltid och spelare kasta stenar efter mig! *skratt* Jag kände att det var något av ett ansvar, så min utmaning var att varken göra min art director eller spelarna besvikna.
Narset Transcendent
v_n: Jag har svårt att tänka mig att du gjorde någon besviken. Narset ser ut som hon just planeswalkat ut ur någon magisk kung-fu film. Hon är även den nuvarande bakgrunden på min iphone!

Titania är en karaktär som härstammar från Magics barndom. Genom åren har det funnits en antal kort som referat till henne. Jag tycker att du gjorde ett suveränt jobb med att ge liv åt denna klassiska karaktär, men var du medveten om hennes anor när du fick uppdraget?


MV: Jag är verkligen glad att du gillade henne! Jag visste att hon hade skapats för länge sedan eftersom det stod i i uppdragstexten. Jag förstod det som att det handlade om att ge en fräsch look åt en existerande karaktär.

v_n: Titania har faktiskt tolkats en gång förut, av Rebecca Guay i tilläggsprodukten Vanguard. Hennes illustration är väldigt simplistisk, men faktum är att hennes design inte skiljer sig så mycket från din. Har du sett den?

MV: För att vara ärlig fanns det en rad i uppdragstexten (förmodligen avsedd för min art director) som sa att Vanguard-referensen förmodligen inte borde skickas till mig. Jag tolkade det som att de ville ha något nytt, så jag spelade spelet och avhöll mig från att googla kortet! All likhet med Rebecca Guays arbete är ett rent sammanträffande, skulle jag säga. Men om det finns någon bevisar det att beskrivningen av Titania är så effektiv att illustratörer kommer att komma på liknande saker!

v_n: Sylvan Safekeeper designades av den svenska professionella magicspelaren Olle Råde, och Pete Venters ursprungliga illustration är gjord för att efterlikna honom. Jag kan ha fel, men jag tycker att din nya illustration fortfarande ser ut som Olle. Ville Wizards att illustrationen skulle likna Olle den här gången också eller är det bara någon kille i en skog?

MV: Faktiskt VAR det bara någon kille i en skog! Jag kände inte ens till likheten med Olle Råde. Det måste vara så coolt för en spelare att få sitt ansikte på ett kort, dock!

v_n: Ganska coolt, helt klart. Han fick till och med sin egen spindel! ;)

Tionde april kommer din konstbok ut. John Avon beskrev detta som "varje konstnärs dröm". Ser du fram emot det?


MV: Jag skulle inte kalla det en konstbok. Faktum är att jag skapade detta häfte eftersom jag inte kunde hantera att sälja konsttryck längre, åtminstone inte för tillfället. Jag hade dussintals beställningar, och alla frågade efter olika bilder. Att skicka bilder för tryck, få dem skickade till mig, signera dem, få dem skickade till mig igen... Jag har inte hittat ett sätt att komma loss från sådana situationer utan att orsaka hemska förseningar ännu. Så jag bestämde mig för att göra detta häfte, samla några av mina bästsäljare. Du kan till och med ta loss några av dem - de har en vit kant för att se bra ut i ram. Det finns till och med en poster i mitten på ett av mina Hobbit-verk.

Jag kommer att ha en konstbok när ett förlag bestämmer sig för att skapa en (vilket kan bli en smula komplicerat eftersom det mesta av mitt arbete är skapat under olika licenser). En dag, hoppas jag... John Avon har rätt: det är var konstnärs dröm. Jag hade älskat det.

v_n: Beklagar missförståndet!

Du har en kommande Game of Thrones-kalender för nästa år. Jag är ett stort fan av GoT och jag tror att din konst borde passa perfekt! Hur fick du det här uppdraget?


MB: Ett annat otroligt ögonblick. Jag målade många verk till den underbara boken "World of Ice and Fire" av GRR Martin, Elio Garcia och Linda Antonsson (6). Bara några veckor efter den var klar så fick jag ett email från Random House som undrade om jag var intresserad av 2016 års ASOIAF-kalender. Senare fick jag höra att jag hade blivit utvald av både Random House och GRR Martin, eftersom de verkligen gillade mitt arbete med WOIAF-boken. Jag kände mig så ärad att jag inte ens kan beskriva det (du vet, "varför jag"-syndromet och allt). Den var otroligt rolig att arbeta med. Releasen närmar sig (28/7), och jag känner mig både uppspelt och nervös. Eftersom du är ett fan så hoppas jag att du kommer tycka om den, förresten!
Titania, Protector of Argoth
v_n: Jag förbeställer ett exemplar! :)

Du har gjort en del annat arbete som har med GoT att göra. Till exempel har jag sett en fantastisk bild av Daenerys. Berätta mer om detta!


MV: Det var ett promotionkort jag gjorde för Fantasy Flights levande kortspel, och den andra gången jag målade Daenerys. Första gången var kort efter jag började arbeta för FF under 2010. Jag var en nybörjare då. Om du jämför de båda versionerna så kan du se... några framsteg, tror jag.

Första Daenerys
Andra Daenerys

Jag närmade mig detta uppdrag precis som jag gjorde med min planeswalker. Daenerys är inte vilken karaktär som helst, eller hur? Förresten anser jag att hon är min mest lyckade illustration hittills (baserat på faktumet att trycken säljer som smör på konvent). Jag kommer även alltid komma ihåg GRR Martins kommentar som min art director på FF vidarebefordrade till mig. Han skrev "WOW". Ja, med versaler. Visste du att en illustratör kan dricka ett "wow" i versaler? Tja, det var vad jag gjorde!

v_n: Jag kan försäkra dig att om jag någonsin skulle få ett "WOW" av GRR Martin så skulle jag trycka det och rama in det!

Jag läste på din hemsida att du är författarinnan bakom fantasybokserien "La Dernière Terre". Olyckligtvis verkar det som att den inte finns i Sverige. Kan du berätta lite om dina böcker?


MV: De har bara utgivits i Frankrike. Vidare så slutade jag hos mitt förlag nyligen för att få en mer tillfredsställande upplevelse med min bokserie. På den ljusa sidan fick mina första två böcker så många underbara recensioner och skapade ett fantastiskt community. Jag känner mig lyckligt lottad och tacksam.

Nu vill jag testa självutgivning. Jag vet hur böcker görs tekniskt eftersom jag har arbetat inom datoriserat tryck under en tid. Jag kan skriva, och jag och min make är professionella illustratörer och kan göra våra egna omslag (min make gjorde faktiskt mina första två utgivna omslag).

Genom åren har jag träffat underbara och talangfulla människor som är villiga att hjälpa mig bearbeta texter och liknande. Jag kommer själv att ge ut en ny utgåva av första och andra boken innehållande massor av spännande, nya grejer. Sedan fortsätter jag skriva boken i lugn och ro, i min egen takt. Jag har mer än nog press från mitt vardagsjobb som illustratör och behöver inte skapa mer press genom att skriva. Oh, och det är en dark fantasy-serie! ^^
Vilket konstigt sätt att presentera en bok egentligen!

v_n: Jag tycker att det låter intressant hursomhelst. Hoppas det kommer en engelsk översättning någon gång i framtiden!

I höst bär det av till planet Zendikar igen. Gör du oss sällskap?


MV: Det gör jag!

v_n: Precis det svaret jag hoppades på! Tack ska du ha, Magali. Vi syns bland hedronerna!

***

Kolla in Magalis hemsida här! Nästa gång bjuder jag på något som borde få alla gammelrävar och 93/94-spelare att slå volter av lycka. ;)


Originalintervjun på engelska:
http://casualhornan.blogspot.se/2015/04/interview-with-magali-villeneuve.html?m=1

FOTNOTER:
1) "Fantasy, sci-fi, fantastique". En förkortning som används som ett slags samlingsterm i Frankrike.
2) En fransk renässansförfattare, munk och vetenskapsman verksam på 1500-talet. Huvudsakligen känd för att ha skrivit "Den store Gargantuas förskräckliga leverne", en absurd, satirisk fantasyberättelse. I undertecknads mening andlig föregångare till såväl Jonathan Swift och Voltaire som Douglas Adams och Terry Pratchett.
3) Barockkonstnärer baserade i holländska staden Utrecht och inspirerade av den italienska målaren Caravaggio.
4) Brittisk konstnärsgrupp grundad 1848 av bland andra John Everett Millais och Dante Gabriel Rossetti. Gruppen menade att dåtidens dominerade konst var en själlös efterapning av Rafaels verk och hämtade istället sin inspiration från tiden innan Rafael.
5) Ni får se i nästa intervju. ;)
6) Garcia och Antonsson är grundarna av fansiten westeros.org.

 

Artikel-feedback