Magic the Gathering
Magic the Gathering31111 medlemmar 1022 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1792 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Intervju
Årets julprofil - Hall of Famer Jon Finkel

Som en liten gåva till alla er medlemmar, traders, skribenter, domare, turneringsorganisatörer, förbundsaktiva, kodare, spelare, samlare, whiners och alla ni andra där ute så publicerar SvM som vanligt en extra intressant intervju lagom till jul. Vad kan väl då passa bättre än en intervju med mannen som kallas Johnny Magic? Mannen som är den enda att vinna individuella VM och Lag-VM samma år. Mannen som med 14 PT-t8or aldrig kommit sämre än 5a i en PT-t8! Mannen som valdes in i Magic the Gathering Hall of Fame med över 97% av rösterna. Mannen som inte kan spela en Pro Tour utan att få minst en feature match även om han är out of contention, naturligtvis är det Jon Finkel det handlar om i årets julprofil!

av Sajkobeer
22:15, 23/12 -14
läst 3224 ggr.
Skriv ut artikel
13 kommentarer

1. För våra yngre läsare var vänlig introducera dig själv. Kanske finns det någon nykomling där ute som inte vet vem du är.
- Jag heter Jon Finkel och är 36 år gammal. När jag var fjorton så flyttade min familj från USA till England på grund av min pappas jobb. Det var väldigt ovanligt för en programmerare på den tiden i början av 90-talet. Vi hamnade i en liten stad som hette Woking i Surrey ungefär 5 mil söder om London. Där fanns det naturligtvis en spelaffär, med det fantasifulla namnet "Fun & Games" det var där det hela började. Det var där som jag fastnade i Magicträsket! Idag så arbetar jag som hedgefondsförvaltare och är återigen bosatt i USA. När man bor i New York så betyder det att man alltid är aktiv och sysslar med någon aktivitet. Fritiden består för egen del mycket av cykling, basketspelande, restaurangbesök och deltagande i en liten filmklubb, när jag inte spelar Magic då.

2. Var du tävlingsinriktad redan från början i spelet? Hade du någon förebild?
- När jag började så fanns det ju egentligen bara casual play. Men jag var alltid tävlingsinriktad egentligen. Jag ville vinna. Eftersom jag spelade i den allra första Pro Touren i februari 1996 så fanns det inte direkt några förebilder eller idoler att ha på den tiden. Men jag var allt lite rädd för Mark Justice när jag mötte honom. (Mark Justice var av många ansedd som en av världens allra bästa spelare runt 1995-1996. t8 på Worlds både 95 och 96. Justice har på något sätt lyckats förmedla bilden av sig som en helylleamerikan till Wizards. Han spelade gärna iklädd kostym osv. Han har officiellt ett rykte om sig som dåtidens Kibler kan man säga. Men under ytan dolde sig en rätt så skrupelfri och opolerad person som inte drog sig för att fuska om tillfälle gavs.)

3. Stämmer följande påstående - "Ingen slutar med Magic, de tar bara långa pauser"?
- Rent tekniskt stämmer det nog inte, men det är nära nog sant. Andemeningen är ju rätt kan man säga.

4. När du kom t8 i Chicago 1997 och följde upp det med en vinst i Rio de Janeiro bara 3 månader senare. Kunde du någonsin ana vad som skulle ske under de följande 3-4 åren? Eller var du bara nöjd som Grand Prix-vinnare?
- Jag var totalt drabbad av ungdomens arrogans och kände att jag var lika bra eller bättre än alla andra där ute på Touren. Grand Prix-vinnare kändes ändå mycket mindre meningsfullt än att komma i t8 på en Pro Tour. Grand Prixer betydde aldrig så mycket för mig och de gör de fortfarande inte. En sak som faktiskt bidrog till att jag "pensionerade mig" från Pro Touren var behovet av att spela Grand Prixer för att kunna vinna Player of the Year-titeln. Det var något som jag aldrig egentligen ville göra, grinda Grand Prixer alltså. Det kändes liksom omotiverande redan i början av säsongen att känna att man startar Player of the Year-racet bakom alla andra eftersom man inte tänker flyga jorden runt på i mitt tycke meningslösa Grand Prixer.

5. Du är en av få som vunnit både en PT individuellt och i Team. Är det roligare att vinna individuellt eller som ett lag?
- Jag har ju egentligen inte vunnit en team-PT. Jag har kommit i t4 på en Team-PT och vunnit en team-GP. Jag har också varit med i det amerikanska landslaget och vunnit VM två gånger. Det räknar jag dock inte lag-VM som en riktig team-PT. I mitt tycke är det roligare med lagspel och jag föredrar att vinna i lag framför individuellt. Det är mycket högre sannolikhet att du hittar mig på en lag-GP än individuella Grand Prixer framöver.

6. Du har ju minst sagt dominerat Magicscenen under ett långt tag. Runt millennieskiftet var du ju rentav oslagbar. När tänkte du första gången: Wow, jag är så mycket bättre genomsnittet! De förstår ju helt enkelt inte tempo och kortövertag etc... Dessa tankar borde du ju haft, speciellt när du hänvisar till ungdomens arrogans som ovan. Eller är du för ödmjuk för tänka på det viset om dig själv?
- Jag spelade i en hel del turneringar redan innan den första Pro Touren, där jag tenderade att göra rätt bra ifrån mig. Kombinera de meriterna med ungdomens arrogans så visst tänkte jag att jag var bättre än de flesta på att vrida bilder. Redan innan jag vann min första Pro Tour 1998 så tänkte jag att det var en rätt hög sannolikhet att jag var världens bästa spelare faktist.

7. Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit i Magic?
- Det är svårt. Det finns inte riktigt en specifik sak att välja. När jag nådde t8 på PTn i Chicago var nog det som betydde mest just vid tidpunkten för det som inträffade. Ett kvitto på att man duger liksom. Men givetvis måste även sommaren/hösten 2000 nämnas när jag vann US Nationals, Individuella VM, Lag-VM och the Magic Invitational på bara några få månader. Men det finns idag inte en enda individuell sak som jag är mest stolt över.

8. Det fick rätt stora efterdyningar när en kvinna kritiserade dig nyligen för att du inte angivit att du var Magic-spelare på din datingprofil när du onlinedatear. Vad var det om egentligen? Har hon bett dig om ursäkt? Eller är hon ytlig eller vad är felet?
- Jag vet inte vad jag ska svara här. Artikeln som gick viral kom ut ett par veckor efter vi gick på en dejt. Under de veckorna så pratade vi inte med varandra, och vi har inte heller pratat sedan dess. Jag skulle starkt tveka att bedöma henne som ytlig eller att kritisera hela hennes personlighet baserat på en skvallerartikel som skrivits med mycket dåligt omdöme.

9. Favoritställen för en Pro Tour då?
- Jag önskar mig fler events i New York och i Japan. En sak som jag gillar med Touren är att eventsen ligger över hela världen och att man får se många olika platser. Generellt så är de Europeiska siterna mångfalt bättre än de i USA. Jag älskar turneringar i gamla slott och liknande mycket bättre än de som äger rum i moderna kongresspalats. Å andra sidan är hotellen då ofta bättre i USA. Överlag vill jag nog ändå se fler internationella Pro Tours på nya ställen.

10. Vem är bäste svensk genom tiderna?
- Jag antar att det är Anton Jonsson, om jag inte glömmer någon.

11. Vem är den bästa spelaren du mött?
- Kai Budde, uppenbarligen. Han har sju vinster och är en jäkel på att laga mat.

12. Känner du att du har något kvar att bevisa på Magic-scenen? Hur hanterar du din permanenta invite?
- Egentligen inte. Jag skulle vilja nå ett par PT-t8or till och gärna en till vinst. Men jag spelar mest för mötena med människor och för tävlingsmomentet. Planen är att bara besöka de PTs som jag verkligen vill åka på. Men efter denna säsongen kommer det nog bara innebära cirka en PT varannat år.

13. Finns det något lekbygge som du är stoltare över än de andra?
- De bästa lekarna jag någonsin spelat var de från Chicago-PTn 97 och på VM 2000. Prisonleken i Chicago byggde jag själv och det var min absoluta favorit, men Tinkerleken på VM var sannolikt den bästa leken jag någonsin spelade.

14. Vissa argumenterar för att Magic var mer skillintensivt förr mellan 1997 och 2005 jämfört med idag. Bombraresen är ju vanligare idag och constructed-Magic är mest synergier mellan gubbar och inget annat. Spelare som du, Budde, Maher, Kastle och Herzog dominerade på ett sätt som ingen gör idag. Är det bevis för att spelet idag är mer random och straffar en person för hårt om man missar ett landdrop tidigt? Eller är det samma skillnivå som krävs idag men att skillen kanske är mer jämnt fördelad bland spelarna på toppnivån på grund av internetdiskussioner, mer lagspeltestande samt resultat och testning via Magic Online?
- Jag påstår att det är vissa grupper som dominerar fortfarande idag. Den genomsnittlige spelare är definitivt mycket bättre idag än för 10 år sedan, men det påståendet stämmer nog inte så mycket in på säg top 5%. Spelare som Brian Kibler och William Jensen har kommit tillbaka från långa pauser och känns idag dominanta. Huey hade ju givetvis stora framgångar redan första vändan på Touren, men Kibler har mycket större framgångar i modern tid än vad han hade runt år 2000. Framväxandet av de moderna super-teamen har verkligen gynnat en liten utvald grupp av spelare. Som har glädjen och fördelen av att kunna speltesta med rätt spelare under rätt förutsättningar, något som absolut inte fanns förr i tiden. (Förutom hos Kai Budde, som helt enkelt låg ljusår före alla andra gällande struktur och utförande av speltestning.) Jag har spelat en hel del turneringar med rent ut dåliga lekar, något som verkar helt otänkbart på Touren idag.

15. Vem är den roligaste snubben på Touren? Vem är roligast att hänga med ?
- Kort svar: Chris Pikula.

16. Kommer Magic finnas kvar om 20 år med Pro Tour och allt runtikring?
- Ja, det tror jag faktist. Det växer ju bara år för år.

17. Vem är världens mest underskattade spelare?
- Det är en god chans att det är Josh Ravitz. (reds. anm. som av en händelse så teamade Jon med Josh på den ökända two-headed giant PTn 2007. )

18. Är du fortfarande kritiskt inställd till att Wizards ändrade ELO-ratingen till Planeswalker Points?
- Ja, det är uppenbart att det är en värdelös ändring för personer som ser Magic som en intellektuell sport istället för att det stöps om till Farmville på kartongbitar.

19. Vilket är bästa sättet att drafta?
- Innistrad!

20. Kan du dela med dig lite om hur tankarna går när man röstar till Hall of Fame. Är Magic the Gathering Hall of Fame gjord för att favorisera amerikaner?
- Jag tror snarare att den missgynnar en grupp och det är japanerna. Historiskt sett så är det uppenbart att européer med väldigt marginella meriter ändå kunnat nå Hall of Fame. Om vi undantar Randy Buehler som ju arbetat på Wizards tillsammans med de som röstar därifrån, så är de med svagast meriter européer. Jag ska inte nämna namn men det är tydligt att det är cirka 4-5 personer det gäller. Men förvisso har åtminstone två av dem stärkt sina meritlistor efter att de blivit invalda så de kan inte längre anses ha svaga meriter.

21. Obligatorisk fråga: Vilket är ditt favoritkort förutom Shadowmage Infiltrator?
- Ophidian. Eller kanske Counterspell. Men ärligt talat - Det är Ancestral Recall!

Då säger vi från SvenskaMagic-redaktionen tack för din tid Jon och God Jul!
- Tack själva!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

latsblaster

HEDERSMEDLEM
Vad är det här? Har inte den här redan publicerats tidigare? Jag känner igen allt från någon tidigare text?

19:05:56, 26/12 -14
Quadman

JUDGE L1
Oxie
Höll nästan på att glömma att kommentera så jag fick backa tillbaka: grym artikel, den gjorde mig jätteglad och det var kul att läsa den hela vägen.

23:40:03, 25/12 -14
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Potatochip skrev 01:22, 25/12 -14 Trevligt! Det här är ju hjälten nummer 1 inom magi. Men är det som står inom parentes verkligen Finkels åsikt om Mark Justice? Det tror jag inte. Har läst minst ett par artiklar som ger en annan, och mer nyanserad bild. Till exempel denna: http://www.starcitygames.com/php/news/print.php?Article=24394 Kanske vore intressant att höra vad Finkel tycker idag?

Det inom parentesen där är ju uppenbarligen inte Finkels åsikt. Jag kanske skulle markerat det ännu tydligare.

19:48:21, 25/12 -14
mabe

MEDLEM
Västerås
Tack!

02:16:58, 25/12 -14
Potatochip

MEDLEM
Uppsala
Trevligt! Det här är ju hjälten nummer 1 inom magi. Men är det som står inom parentes verkligen Finkels åsikt om Mark Justice? Det tror jag inte. Har läst minst ett par artiklar som ger en annan, och mer nyanserad bild. Till exempel denna: http://www.starcitygames.com/php/news/print.php?Article=24394 Kanske vore intressant att höra vad Finkel tycker idag?

01:22:04, 25/12 -14
Hoben

JUDGE L1
Lund
Najs som alltid. Bra gjort!

22:23:55, 24/12 -14
Frashannes

MEDLEM
Västerås
EPISKT!

22:19:09, 24/12 -14
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
Nu är det jul! :D

12:17:28, 24/12 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kalas!

11:38:32, 24/12 -14
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Götte!

10:51:19, 24/12 -14
ember

VäKTARE
REDAX
FSVM - ORDFöRANDE
Limmared
Trevligt! Tack så mycket!

09:29:20, 24/12 -14
cjva

JUDGE L1
Göteborg
Go artikel. Gillar verkligen din intervjuserier. Sjukt mätt.

09:00:48, 24/12 -14
Burrito

JUDGE L1
Lund
Mys!

Tack Björn.

22:33:28, 23/12 -14
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!