Magic the Gathering
Magic the Gathering34757 medlemmar 682 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1892 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Intervju
Intervju med Nils Hamm

Denna artikel är första delen i vad som förhoppningsvis kommer att bli en följetong här på SvM. Jag märkte att illustrationer är något som diskuteras allt mer flitigt häromkring och tänkte att det kanske är dags av vi lär känna några av dem lite bättre. Illustratörerna. De män och kvinnor vars arbete vi trots allt ser varenda gång vi spelar. Först ut är mannen bakom kort som Grave Titan och Phantasmal Image.

av vampiric_ninja
22:22, 4/9 -11
läst 3969 ggr.
Skriv ut artikel
18 kommentarer

vampiric_ninja: Hej, Nils. Tack för att du ställer upp på den här intervjun! Med tanke på att din hemsideadress slutar på ".de" kan man gissa att du kommer från Tyskland, men utöver detta vet vi knappt någonting om dig. Kan du berätta lite om dig själv?

Nils Hamm: Jag är 38 år gammal och är född i Ratingen nära Düsseldorf, där jag bor idag. Efter att ha studerat grafisk design och illustrationskonst arbetade jag några månader som storyboarder för ett tyskt TV-produktionsbolag. Efter det har jag frilansat fram till idag.

v_n: Ok, då vet vi lite bättre vem du är! Såvitt jag vet gjorde du dina första illustrationer till Magic the Gathering i Future Sight. Du har gjort omkring 60 illustrationer sedan dess. Hur började samarbetet mellan dig och Wizards of the Coast?

NH: Mitt arbete för WotC började när art director Dawn Murin anlitade mig för att arbeta med Hecatomb (1). När det spelet lades ner hade jag tur. Jeremy Jarvis, som var dåvarande art director för Magic, var bekant med mina bilder och ville också arbeta med mig. Detta var omkring 2006, samtidigt som mitt första seriealbum Astro gavs ut av Image Comics. 2006 var ett bra år för mig!
Grave Titan
v_n: Hade du gjort några bilder inom fantasyspelgenren innan dess?

NH: Jag hade gjort en del illustrationer till mindre samlarkortspel.

v_n: Vad har varit det bästa med att arbeta som illustratör för MtG?

NH: Vad jag verkligen gillar är att de ger oss illustratörer stor konstnärlig frihet. Självklart vill de att vi ska rätta oss efter flavorn och den övergripande känslan i Magic, men istället för att följa instruktioner till punkt och pricka uppmuntras vi att komma på våra egna versioner. Detta inspirerar mig eftersom jag ofta vill förvandla en figur eller design som jag gillar till en ännu bättre version. Jag blev nyligen inbjuden som gäst till japanska mästerskapen i Osaka. Det var också en väldigt trevlig upplevelse!

v_n: Om jag inte tar miste är de flesta av dina illustrationer målade i olja. Med dagens mått mätt är detta ganska ovanligt. Föredrar du att arbeta med olja?

NH: Mina första kort var gjorda tradionellt i olja, men jag har till en stor del gått över till att arbeta digitalt. Jag börjar fortfarande ofta med en traditionell grund i olja eller akryl. Jag scannar in den för att få spännande texturer och bakgrunder, sedan arbetar jag digitalt ovanpå detta. Ungefär 70% är gjort med Painter, resten med Photoshop.

v_n: Jag hade aldrig kunnat gissa att du arbetar digitalt! Har du någonsin studerat konst?

NH: Jag studerade grafisk design och illustrationskonst, vilket jag tycker var en väldigt viktig grund för mig. Inte så mycket när det kommer till teknik, det var jag tvungen att lära mig själv.Obelisk of Grixis Jag fortsätter att förbättra tekniken både på egen hand och genom att studera och arbeta med andra illustratörer. Däremot gav det mig ett bredare synsätt beträffande hur viktigt det är med koncepten bakom bildskapandet. Jag träffade bra människor där som öppnade mina ögon.

v_n: Stämningen i dina illustrationer är ganska mörk och vriden. Jag kan se drag av impressionism såväl som expressionism. Vilka är dina viktigaste inspirationskällor?

NH: Jag kan inte peka ut en enskild inspirationskälla, det finns en oändlig mängd! Jag inspireras av många av de uppenbara fantasyillustratörerna. Bisley, Franzetta, Howard Pyle, Beksinski, Phil Hale, Rick Berry (2)... Justin Sweet, Vance Kovacs och John Dickenson gillar jag skarpt (3)!
Nyligen snubblade jag över en seriesida av Edmund Baudoin (4) som huvudsakligen bestod av ett dussin löst skissade ansikten, och som tog andan ur mig! De biologiska målningarna av Ernst Haeckel (5) är ett annat exempel på något jag älskar.

v_n: Arbetar du heltid som konstnär?

NH: Ja. Jag arbetar även med skolbarn. Bilderna jag gör med dem är självklart betydligt ljusare i stämning och ton!

v_n: Hehe, tur är väl det! Vissa av dina bilder hade nog kunnat ge ungarna mardrömmar för veckor framöver. Av alla illustrationer du gjort till MtG hittills, vilken är din favorit?

NH: Jag gillar hur Chancellor of the Spires blev. Gilder Bairn gillar jag på grund av den roliga, bisarra figuren och verkets atmosfär. De mörka grejorna är ibland kul eller spännande att göra, men när det är färdigt vill jag inte se det mer. De mer ljusa, trevliga grejorna som Gilder Bairn gillar jag mer i det långa loppet, om du förstår vad jag menar?
Gilder Bairn
v_n: Absolut! Även om jag verkligen gillar dina mörkare verk kan jag förstå varför de kanske inte är lika trevliga att återvända till. Vi vet redan att du känner till några andra Magic-illustratörer, men är det någon du personligen har kontakt med?

NH: Några av mina vänner har också arbetat för WotC, och det är alltid kul att se deras verk och andra arbeten de gjort! Dessa är Justin Sweet, Vance Kovacs, Brandon Kitkouski och John Dickenson (6). Överhuvudtaget tycker jag om att kolla igenom korten när en ny expansion kommer ut. Det samma gäller för stilguiderna, som jag verkligen finner inspirerande!

v_n: Coolt att du håller dig ajour! Så till den obligatoriska frågan, har du någonsin spelat Magic? Även om frågan i sig kanske är lite fantasilös tror jag att många läsare är nyfikna på detta. Oavsett vore det intressant att veta om du är en gamer!

NH: En vän till mig har spelat Magic sedan början och förra året gav han mig en introduktion och vi spelade två matcher, så jag har i alla fall en överblick av det speltekniska och en uppfattning om komplexiteten i spelet. Förr i tiden brukade jag spela rollspel på dator. Jag började på C64 och spelade klassiska prylar som A Bard's Tale. Än i dag är jag ett stort Wasteland-fan! Det har blivit en del bordsrollspel till och från med.

v_n: Bordsrollspel är det bästa, åtminstone efter Magic ;) Du ska ha ett stort tack, Nils, för din tid!

Och med detta lämnar vi Nils. Nästa gång pratar jag med en annan tysk, en herre som illustrerat sin beskärda del av mythic rares och andra populära kort!


FOTNOTER:
(1) Hecatomb var ett samlarkortspel utgivet av WotC. Det släpptes 2005 och lades ner redan året därefter.
(2) Alla dessa namn är riktiga storheter. Du har sett deras bilder i bland annat Heavy Metal Magazine och på omslagen till rollspelsböcker. Beksinski var en helt ny bekantskap för undertecknad, men det är inte svårt att förstå varför Nils pekar ut honom som en inspirationskälla.
(3) Dessa tre utgör tillsammans Carbon Canyon Studios. Både Sweet och Kovacs känner vi igen från Magic, medan Dickenson arbetat mest med film och tv-spel.
(4) Fransk konstnär, illustratör och serieskapare.
(5) Tysk biolog, filosof, läkare, konstnär, etc.
(6) John Dickenson har alltså arbetat för WotC även om han inte är en Magic-illustratör.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Cartago

JUDGE L2
Huddinge
Mycket like på det! :)

13:03:43, 30/9 -11
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Jag har nu fått in svaren från nästa offer, så den andra intervjun lär vara uppe på svm inom en vecka eller så. :)

12:04:38, 30/9 -11
makie91

MEDLEM
Stockholm
Uppskattar stark denna artikel! :)

01:50:24, 13/9 -11
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Får tacka så mycket för era kommentarer! Ska se om jag kan ta vara på lite feedback till illustratörsintervju nr 3. :)

09:46:29, 7/9 -11
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Är det nära Düsseldorf som DCI har sitt kontor?

Bra jobbat!

22:54:15, 5/9 -11
Glazastik

HEDERSMEDLEM
MODERATOR
Hisings backa
Han var ju väldigt bra på svenska för att vara boende och född i Tyskland! Väldigt bra läsning!

21:43:49, 5/9 -11
triss

JEDI KNIGHT
FANTASY KING
Falun
Jättekul med konstnärsartiklar! Jag skrev en intervju för inte alltför länge sedan, och där står det lite om process-biten.

17:46:23, 5/9 -11
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon! Vore kul och få höra hur mycket de får veta om själva kortet de ska skapa, vet man till exempel att Grave Titan kommer att vara ett överdrivet wincon osv osv eller är det mer: måla det här, kommer bli ett magickort.

Men som sagt, kanon!

14:48:20, 5/9 -11
Hoogard

MEDLEM
Mölndal
Thumbs up

10:42:55, 5/9 -11
PocketUniverse

MEDLEM
Stockholm
Vad kul att du har tagit dig tid att göra det här, jag gillade verkligen intervjun!

08:34:19, 5/9 -11
hongkong

MEDLEM
Getinge
trevligt att veta lite om dom som tagit sin tid att få oss ha nått vackert och häftigt att se på när vi spelar.

05:38:53, 5/9 -11
sparkelemtal

JUDGE L1
Ekenässjön
riktigt trevlig läsning =)

01:06:35, 5/9 -11
Cartago

JUDGE L2
Huddinge
Jag är också nyfiken på processen bakom ett Magickort. Kanske om det hänt att de lämnat in något som var helt uppåt väggarna tvärtemot vad WotC tänkt sig, that sort of thing.

Men underbart initativ, don't stop :)

00:59:38, 5/9 -11
tgd

MEDLEM
Uppskattat!

00:14:08, 5/9 -11
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Priceguy skrev 23:33, 4/9 -11 Bra idé, intressant. Om detta blir en följetong skulle jag gärna se fler frågor om hur det funkar praktiskt att jobba som Maigckonstnär, typ man får en beskrivning, gör en skiss, får feedback, lite om hela den processen inifrån. Gärna nån anekdot om nåt särskilt kort som har en intressant historia och dylikt.

Jag försökte medvetet undvika alltför ingående frågor eftersom det lätt blir för insnöat, men det är klart, det kan absolut vara någonting att tänka på inför kommande intervjuer. Kan ju passa på att nämna att jag ställt helt annorlunda frågor till mitt nästa offer. :)

00:09:54, 5/9 -11
Uppdaterad: 00:10:38, 5/9 -11
Priceguy

MEDLEM
Bra idé, intressant. Om detta blir en följetong skulle jag gärna se fler frågor om hur det funkar praktiskt att jobba som Maigckonstnär, typ man får en beskrivning, gör en skiss, får feedback, lite om hela den processen inifrån. Gärna nån anekdot om nåt särskilt kort som har en intressant historia och dylikt.

23:33:56, 4/9 -11
DIProgan

MEDLEM
Bornholms regionskommune
läsbart

23:31:14, 4/9 -11
CrowZoneMan

MEDLEM
Riktigt trevlig att läsa :)

(Franzetta -> Frazetta?)

22:42:13, 4/9 -11
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!