Magic the Gathering
Magic the Gathering34875 medlemmar 680 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Det bästa kortet: Ravnica block

Den officiella förkortningen för Guilds of Ravnica är GRN, men på sociala medier så cirkulerar förkortningen RTRTR – Return to Return to Ravnica. Men det var en gång en tid där Invasion-block var Magics multicolor block, då vi aldrig hade sett hybridmana, då Planeswalker inte ännu var en korttyp, då vi inte visste namnen på alla Guildsen på Ravnica. Låt mig ta er tillbaka till hösten 2005.

av Kenji
12:15, 5/10 -18
läst 4458 ggr.
Skriv ut artikel
14 kommentarer

Ravnica: City of Guilds
Ravnica: City of Guilds bestod av 286 kort plus basics, släpptes den 7 oktober 2005, och förkortades kort och gott RAV. Utvecklingsnamnet för setet var Control. Ravnica var ett nytt Plane vars artstyle löst baserades på östeuropeiska folksagor och myter. Ett plane som var en enda stor och sammanhängande stad. Det var inte första gången ett magicset hade multicolortema med multicolorkort (det var Invasion-block), men det var första gången som man namngav de olika färgkombinationerna, vilket senare har kommit att utvecklas i Shards of Alara och Khans of Tarkir. Limited i Ravnica block var också väldigt unikt då de 10 Guildsen var utspridda över blocket 4-3-3. Mer om helhetsupplevelsen senare när vi pratar om Dissension, men trippel Ravnica var en intressant draftupplevelse då färgerna var lite obalanserade sinsemellan: Ravnica introducerade Magicspelarna till Boros (), Dimir (), Selesnya () och Golgari (). Således hade man fler valmöjligheter om man firstpickade ett svart, grönt eller vitt kort, och färre om man firstpickade ett rött eller blått (firstpickat svart kunde gå in i antingen blått för Dimir eller grönt för Golgari, men firstpickat rött kunde bara gå in i Boros, etc).

Vilket är då det bästa kortet i Ravnica? Ett första förslag skulle kunna vara shockländerna: Sacred Foundry, Overgrown Tomb, Temple Garden och Watery Grave, för dessa tog verkligen världen med storm: För första gången sedan Alpha trycktes det riktiga dubbelländer. Och det fanns playsets i alla lekar, såklart. Men jag skulle argumentera att även om shockländerna är bland de mest ikoniska korten från Ravnica (så ikoniska att dom reprintades i Return to Ravnica-block, och nu igen i Guilds of Ravnica!), så är dom inte bäst. Dom bara är. En universal konstant för Magics city-Plane. Lika ikoniska men alldeles för bra för att kunna reprintas (som commons) var också de så kallade karoo-länderna Boros Garrison, Dimir Aqueduct, Golgari Rot Farm och Selesnya Sanctuary och Guild signetarna Boros Signet etc.

Ett land som man skulle kunna argumentera att det är setets bäst kort är Vitu-Ghazi, the City-Tree. Kortet är starkt i sig (framför allt i Limited), men glänste som mest när man kombinerade det med ett annat Selesnya-kort: Glare of Subdual. Tvåkortscombon som ger dig övertag på bordet ju längre matchen lider och fick en lek döpt efter sig: Ghazi Glare, leken som Katsuhiro Mori red hela vägen till vinst i Magic World Championship 2005 .Leken spelade också ett playset Loxodon Hierarch (ett av mina personliga favoriter genom tiderna) och ett par Congregation at Dawn. Döden för rödbaserade aggrolekar, I can tell you! Jag minns fortfarande debatten huruvida Loxodon Hierarch eller Ravenous Baloth var det starkare kortet. Sju år senare släpptes Thragtusk. Tiderna förändras…



Agrus Kos, Wojek Veteran är inte det bästa kortet i Ravnica, men han var protagonist i Ravnica-boken. Inte en bok som kommer gå till historien som ett mästerverk, inte ens som en av de bättre Magicböckerna på marknaden, men det var lite underhållande läsning om Kos, Szadek och Savra för mitt då 18-åriga jag. Speaking of Savra, Queen of the Golgari så fanns det en combo med Shambling Shell som dominerade sealed- och draft-borden, framför allt på prereleaserna, men som aldrig riktigt tog sig till constructed. En annan enkort-combo i limited var Selesnya Evangel. Okej, det finns inget som heter enkort-combos, men den var ett bra first pick, vilket det inte är ofta man kan säga om non-removal commons. Dessutom så blev den ju bara bättre ju fler man draftade…

Setets två bubblare är förmodligen Remand och Doubling Season. När Ravnica släpptes så var Remand en ”dålig kontring som till och med låter motståndaren spela sin spell igen”, men ett par år senare och den har hittat en klar roll i Modern. Faktiskt är det inte omöjligt att Remand skulle hålla självaste Counterspell på avbytarbänken i Modern. Formatet är så snabbt att du sällan hinner spela den spell som Remandades innan matchen är över, vilket ofta gör Remand till en Counterspell för som dessutom drar ett kort. Doubling Season var ett riktigt köksbordsrare fram tills att Commander slog igenom, och den har sedan dess mångdubblats i värde. Good cards both, men inte bäst i setet. Ett annat kort som också tog lite tid att hitta sin plats var Lightning Helix. Inte för att det finns någon som skulle säga emot påståendet om att det är ett riktigt bra removal med väldigt clean design (vad får man om man slår ihop en Healing Salve med en Lightning Bolt?*), utan för att Lightning Helix spelade huvudrollen i ett av mina all-time favorite moments of Pro Tour coverage. En annan would-be contender var nog Glimpse the Unthinkable: kortet som hade allt, förutom en lek.

Lightning Bolt Healing Salve


En av mina personliga favoriter i Ravnica är Watchwolf. Vargens nuvarande tilltalsnamn är förmodligen ”strictly worse Fleecemane Lion”, men innan 2005 så var Mogg Flunkies och Wretched Anurid vad man föreställda sig när någon sa ”en 3/3a för 2”. Designen är stilren, flavourtexten är mysig och artworken är väldigt vacker. Allt jag vill ha i ett Magickort. En annan cycle som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är hunted-cycle: Hunted Lammasu, Hunted Phantasm, Hunted Horror, Hunted Dragon och Hunted Troll. Hunted Dragon var nog den bästa av dom och den enda som såg lite seriöst Constructedspel (i Dragonstormleken i Ravnica - Time Spiral Standard, då som Bogardan Hellkite nr 5 och 6), men min favorit var nog alltid Hunted Horror och drömmen att kombinera den med Brand i Legacy.

En riktig contender för bästa kort i Ravnica är Life From the Loam. Den fick aldrig något riktigt genomslag i Standard, men den har gått flera varv i både Extended och Legacy. I samma fåra så kan man ju argumentera att nästan alla kort med Dredge har fått göra sitt i alla format med större kortpooler, dom har till och med fått en helt egen lek uppkallad efter sig. Svårare är ju att hitta ett kort som skulle få representera deras gemensamma frammarsch. Golgari Grave-Troll? Stinkweed Imp? Nej, kanske inte setets bästa kort, men möjligen setets mest inflytelserika keyword? Om inte annat spelar ju i stort sett samtliga Vintagelekar 4+ gravhat i brädan, endast tack vare Dredge. Eller, kanske det bästa keywordet inte var Dredge, för Selesnyas Convoke har ju reprintats i flera set sedan Ravnica, en riktig homerun ur en keyword-synvinkel, medan Dredge inte har reprintats en enda gång och förmodligen aldrig kommer att göra det. Men Dredge-leken fyller en väldigt unik nisch i Magic och det tror jag att lekens alla piloter uppskattar.

Men, nej, det bästa kortet i Ravnica är nog ändå Bob. Eller Dark Confidant, som kortet egentligen heter. Bob Mahers invitationalkort och en staple i alla Constructedformat där den är och har varit legal (den är mindre imponerande men mer spännande i Limited, dock!). Jag skulle kunna säga att Bob är bästa kortet i Ravnica för det arv som den har lämnat efter sig: Pain Seer, Asylum Visitor, Blood Scrivener och nu senast Glint-Sleeve Siphoner är alla nya takes på Dark Confidant. Derived design is often a compliment in disguise, som jag brukar säga. Men min huvudsakliga anledning är denna: Dark Confidant bidrar med en slumpfaktor till matchen som är spännande och engagerande för både den som spelar kortet och för motståndaren. Att flippa en Force of Will med Dark Confidant i Legacy eller Vintage kan vara skillnaden vinst och förlust, och det gör upkeep step spännande som få andra kort gör**. Och sist men inte minst: Flavourtexten Greatness, at any cost förkroppsligar känslan av att spela med Bob på ett väldigt unikt sätt***.

Dark Confidant


Guildpact
Guildpact (med förkortningen GPT och kodnamnet Alt) var ett litet set med 165 kort som släpptes den 3 februari 2006. I detta set så introducerades spelarna för Izzet (), Gruul () och Orzhov (). Således var detta ytterligare ett set med en lite sned färgfördelning: Två av Guildsen är röda och de andra fyra färgerna är bara representerade en gång var. Ännu en gång så träffade designteamet guld med mekaniken Bloodthirst. Visserligen inte en home run som Convoke, men så bra att den fick komma tillbaka i grundsetet Magic 2012 sex år senare. Det släpptes nya shockländer, karoos och signets. Det var också första gången i Magics historia som dom släppte fyrfärgade creatures: The Nephilims.

Och låt oss börja där: Ink-Treader Nephilim, Glint-Eye Nephilim, Dune-Brood Nephilim, Yore-Tiller Nephilim och Witch-Maw Nephilim är alla intressanta och starka kort, om man bortser från manakostnaden. Artworken på samtliga är gräslig*** *, och namnen är intetsägande och i princip omöjliga att komma ihåg. Bäst i setet? Nej, det tycker jag inte. Men mest minnesvärda cykel i setet är dom ju absolut.

Teysa, Orzhov Scion anslöt sig till Agrus Kos i Guildpact-boken och var för mitt då 18-åriga jag en spännande och intressant karaktär som jag uppskattade att läsa om. Men jag kunde inte för mitt liv koppla hennes beteende och skills i boken till hennes abilities på kortet (precis som för Agrus Kos, för övrigt). Hon spelades en del i Standard (till skillnad från Agrus som ofta inte ens platsade i Sealed, vill jag minnas), men det mest minnesvärda med kortet är förmodligen hennes artwork*** **. I samma Standardlek spelades också Ghost Council of Orzhova, vilket är och förblir en av mina favoritlegender i spelet: Artwork och ability samspelar så bra, och så hade den världens jobbigaste manakostnad (Jag hade nog aldrig sett WWBB eller något liknande innan jag såg Ghost Council. Sedan dess har det hänt ett antal gånger, nu senast med Truefire Captain cykeln i Guilds of Ravnica, men tiderna var annorlunda 2006.) Båda har väl gjort sitt som commanders också, men ingen av dom har riktigt det som krävs för att kunna kallas bäst i setet.



På tal om Commander: Niv-Mizzet, the Firemind är ju en känd commander, som till och med spelades i en combolek i Standard när det begav sig (Curiosity-combo). Utan vidare konkurrens den nördigaste flavourtexten i Magics historia*** ***. Jag tror dock att Niv-Mizzet är mer populär som karaktär än kort, med tanke på att han har fått vara så involverad i den fortsatta Ravnica-storyn med Jace och Ral Zarek.

Det var mycket snack om Quicken när den previewades och det är nog många som har investerat i ett playset i hopp om att den skulle hitta en plats någonstans, men den gjorde aldrig det. Claim to fame just nu är att det finns en reddit-tråd där dom diskuterar alla möjliga combos med Quicken. Bra? Kanske inte? Underhållande? Absolut!

Gigadrowse är det första non-rare som jag tycker att vi ska ta en rejäl funderare kring ifall den kanske förtjänar att vara bäst i setet. Den spelades flitigt i Dragonstorm i Standard och spelas nu i Taking Turns i Modern. Den platsar i nästan alla blå-baserade combolekar och den enda nackdelen är väl egentligen att kortet kräver blå mana för varje aktivering, inte färglös mana som alla andra X-spells (och om man ska vara petig så är det ju inte en X-spell). Att Replicate skapar kopior istället för att bara utöka effekten är vad som gör keywordet så starkt som det är (även Shattering Spree drar nytta av detta faktum). I dom bästa av fall så skapar Gigadrowse ett spel i spelet: Motståndaren bygger in ett svar på din orginalkombo i sin lek, och då lägger du till Gigadrowse för att motståndaren inte ska kunna använda sitt svar, och nu måste motståndaren bygga in ett svar även för Gigadrowse. Det låter klonkigt när man skriver ut det på det här sättet, men jag tror ni hänger med på vad jag menar, det sammanfattas ofta i ordet ”metaspel” och är en väldigt charmig del av spelet, tycker många.

Kvar att diskutera har vi nu de två starkaste kandidaterna för bästa kortet i Guildpact: Angel of Despair och Leyline of the Void. Där den ena är stilren (ängel + Vindicate = Angel of Despair) så är den andra innovativ (börja med ett 4-mana enchantment i spel när matchen startar? Never heard of! Sign me up!). När den ena är en del av en spelmekaniskt cykel som knyter tillbaka till böckerna (Agrus Kos och Teysa jagade leylines i böckerna) så är den andre en postorboy (postergirl? posterit?) för sitt Guild. När den ena är designad för constructed (seriously, vem draftar en svart Leyline?) så är den andre perfekt för limited och kuber (sure, ängeln har spelats i Constructed, but we all know it’s a Timmy card and not Spike card). Och här måste jag nog dra linjen (pun intended?), för min personliga preferens är ängeln över enchantmentet. Men Leyline of the Void är nog det bättre kortet.

Leyline of the Void


Dissension
Dissension, förkortat DIS, var det tredje setet i Ravnica block och var lite större än Guildpact: 180 kort. Setet släpptes den 5 maj 2006 och hade arbetsnamnet Delete (så blocket hade arbetsnamnet Ctrl Alt Delete). De sista tre Guildsen presenterades här: Azorius (), Rakdos () och Simic () (och för den uppmärksamme läsaren: Även Dissension var obalanserat, och den här gången så var det blått som fick vara med i två Guilds). Ingen av de tre keywordsen gjorde någon större splash, men Hellbent ligger bakom ett av mina favoritskämt*** *** *. Här släpptes också dom sista shockländerna, karooerna och signetarna.



Folk snackade en del om Infernal Tutor när den släpptes, men den gjorde ingen stor splash i Standard. Många försökte få den att funka i Modern, men det var i Legacy den till slut fick sitt genomslag. Inte vidare stark i Commander heller, om man inte lyckas få Hellbent förstås! Ett annat kort som spelats en del i Legacy är Tidespout Tyrant i Reanimator, även om det oftast är som en one-off (som är att jämföra med Griselbrand som spelas ett helt playset).

Men det kort som fick mest genomslag i Legacy var nog ändå Protean Hulk, om än bara för en kort tid. Setets bästa wingman, by far. Ja, kanske Magic som helhets bästa wingman. Flash is legal? Hulk is boss. Flash is banned? Hulk is sad. Så just nu är Hulk ledsen, men jag tror att de flesta Legacyspelarna är glada för det. Men är Protean Hulk så bra, egentligen, eller var det bara en (o)lycklig slump att det blev som det blev? I guess we’ll never know*** *** **. Men denna nivå av kontroverser gör ju att Hulken svalnar som kandidat för setets bästa kort, tyvärr.

Simic Sky Swallower var kortet som alla jag kände ville öppna på prereleasen (och andra Sealed evenemang). Trample + Shroud? Helt omöjligt att slå i racet! Extra fint var det att läsa spoilern för Dissension och se att Simics variant av Sky Swallower var så mycket bättre än monsterkortet som den baserades på. Jag tror inte att någon förväntade sig det, men jag tror att alla blev lika positivt överraskade. Proclamation of Rebirth var ett nyckelkort i den ökända Martyr of Sands Turbofog-leken som oftast vann på att decka motståndarden med Chronosavant. Alla tycker vi olika, men jag tyckte alltid att den leken var mer spännande i teorin än i praktiken. Oavsett vilken åsikt man har om saken så var den till viss del metadefinierande.

Sky Hussar har en intressant historia: När den släpptes så spelades den flitigt i Limited och lite grand i Standard, men ett par år efter att den roterat så börjades det experimenteras med lekar med väldigt låg land count, en drös 1/1:or för 1 och ett playset Sky Hussars. Och när man till slut hittat ett fungerande skal för konceptet så kunde man se att dom flesta korten i leken alla var legala tillsammans i Standard när det begav sig. Jag vet inte vilken tier leken hade varit om någon hade kommit på den när den var Standardlegal, men för mig så är det mest en härlig historia som hamrar hem hur extremt svårt det är att bygga lekar Magic. Så många spelare världen över läggar så många timmar tillsammans på att knäcka varje nytt Standardformet, och ändå så kan det ploppa upp förbisedda interaktioner och lekar år efter att korten roterat och förlagts till historien. Två andra starka uncommons är Spell Snare och Ghost Quarter, som båda två har spelats en hel del (framför allt utanför Standard).

Vi börjar närma oss slutet och jag har fortfarande svårt att bestämma mig för det bästa kortet i Dissension. Guardian of the Guildpact är (i princip) True-Name Nemesis i Pauper. Något som jag tror att dom flesta blev lite förvånade över när det gick upp för dom – om du tänker på att plocka upp Pauper, se till att ha ett par multicolored removals main eller i brädan, just in case. Bra kort med en intressant historia, men inte riktigt det bästa kortet.

Bästa kortet i Dissension är istället Grand Arbiter Augustin IV. Bra manakostnad för effekten, och effekten är simpel men unik. Han har spelats i kontroll i diverse format, men det är framför allt i Commander som han fått leva ut till det fullaste. Dessutom så var det ju faktiskt Augustin som… *spoilers för Dissension-boken*

Spoiler:

dödade Szadek, förslavade hans spöke och skickade denne för att döda Razia, för att sedan försöka ta kontroll över hela Ravnica genom att instifta martial law.
Allt gick inte som planerat, but you can’t blame him for not trying!
Slutligen så skulle det ju kännas fel om vi inte hade en Guild leader som en av de bästa korten i blocket, eller hur?

Grand Arbiter Augustin IV


Så det var det. Tack för att ni följt med mig på denna nostalgiska resa genom Ravnicas första block. More blocks to come down the road.

Until then,
Kenji

* Makes you think: Vilka andra kombinationer av the original 3 for 1’s skulle bli intressanta kort? Ancestral Recall + Dark Ritual? Nja, kanske inte. Giant Growth + Healing Salve? Maybe more so. Lightning Bolt + Giant Growth? Möjligen. Men det blir nog inte bättre än Lightning Helix. Vilken klockren design.
** Jämför med Miracles från Avacyn Restored. Att flippa ett land kontra en Force of Will är ungefär lika stor swing som att Miracle-caste:a en Terminus i ett trängt läge, men upplevelsen för motståndaren är väldigt, väldigt annorlunda.
*** Andra bra förkroppsligande flavour texts går att hitta på exempelvis Goblin Lackey och Army of the Damned, men jag är säker på att ni läsare kan hjälpa mig och fylla på med förslag i kommentarerna.
*** * Tycker jag. Du behöver inte alls hålla med mig. Möjligen att Dune-Brood Nephilim ser lite cool ut då han spyr ut dom sand tokens som han skapar. Men nja.
*** ** Alla som hade en crush på henne när det begav sig kan räcka upp handen. I certainly did.
*** *** Igen så är det här min personliga åsikt. Den som inte håller med får gärna komma med motförslag i kommentarerna.
*** *** * Mulligan-mulligan-mulligan-mulligan-mulligan-mulligan-mulligan-HELLBENT! Säg det fort.
*** *** ** Edit: Båda reprintades i Masters25 och kombon var alltså möjlig att drafta ihop, så någon inom WotC gillar kombon.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

moonlite

SHAGGY
REDAX
Göteborg
Min lista är:
- Dark Confidant
- Steam Vents
- Infernal Tutor

09:49:13, 17/10 -18
Uppdaterad: 09:50:36, 17/10 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
@lats: Tack, jag tyckte också att det var roligt att skriva om Sky Hussar och Agrus Kos, och då hade jag till och med fler historier som hamnade på cutting room floor (Har du hört talas om Extendedleken som spelade Promise of Bunrei + Nantuko Husk + Temporal Isolation som lade Temporal Isolation på sin egen Husk, attackerade, sackade hela laget, lade skada på stack, och sedan sackade Husk till sig själv för att förhindra prevent-clause på Isolation? Good times.)

Jag tycker att RtRtR är ett fruktansvärt finurligt och underhållande sätt att omnämna ett block. Full förståelse för att alla inte delar min åsikt här, men jag tycker att det är genialt.

14:35:34, 15/10 -18
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Tycker jag också borde få sticka in med påminnelsen om att "RtRtR" är en hädelse mot Guilds of Ravnica, bara för att Ravnica II hade ett uselt och dåligt namn ska inte det ältas om och om igen, eller?

22:05:43, 13/10 -18
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Fokuset är alltså det bästa kortet och det förstör lite av artikeln, för det roligaste är dina utläggningar om boken och om Sky Hussars krångliga historia och vad som fungerade i limited, det där om ravnica i extended och sen legacy och sedermera modern har man kunnat få se så mycket av under de senare åren. Håller med duttelutten för jag såg inte riktigt stjärnorna först, trodde du censurerade dig själv!

22:04:25, 13/10 -18
funfviertel

JUDGE L1
Staffanstorp
Preacher skrev 21:47, 11/10 -18
Snurvel_ skrev 10:15, 11/10 -18 En utmärkt artikel och bra kortval!

Jag vill också säga att detta troligen är första gången sedan 1991 (när Terminator 2 släpptes) som vi ser en uppföljare som är bättre än originalet =)

Aliens från 1986 är väldens bästa film, tillika en uppföljare!

+ 9999999

13:13:47, 13/10 -18
Preacher

MEDLEM
Harlösa
Snurvel_ skrev 10:15, 11/10 -18 En utmärkt artikel och bra kortval!

Jag vill också säga att detta troligen är första gången sedan 1991 (när Terminator 2 släpptes) som vi ser en uppföljare som är bättre än originalet =)

Aliens från 1986 är väldens bästa film, tillika en uppföljare!

21:47:39, 11/10 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Tack alla för dom värma de orden! Det är precis känslor som dessa som jag strävade efter att väcka med mitt bidrag till Bästa Kortet!

@Duddelutten: Varken jag eller någon annan författare i artikelserien gör anspråk på att vara objektiva i våra kortval. Och det är ju som sagt en artikelserie, så artikelnamnet kan jag inte riktigt styra över (har du läst Snurvel_s första artikel i serien? han beskriver premisserna väldigt bra där.) Jag tycker f.ö. att stjärnorna är fina, men det är ju högst personligt.

@Sajkobeer: Tyvärr kan jag inte alls hålla med dig där :) Fellowship ligger högt upp på min lista över bästa filmer någonsin.

21:42:43, 11/10 -18
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Snurvel_ skrev 10:15, 11/10 -18 En utmärkt artikel och bra kortval!

Jag vill också säga att detta troligen är första gången sedan 1991 (när Terminator 2 släpptes) som vi ser en uppföljare som är bättre än originalet =)

NU ska vi ju inte kapa tråden allt för mycket men LotR2 är bra mycket bättre än LotR 1!

18:47:25, 11/10 -18
Snurvel_

REDAX
Enskede
En utmärkt artikel och bra kortval!

Jag vill också säga att detta troligen är första gången sedan 1991 (när Terminator 2 släpptes) som vi ser en uppföljare som är bättre än originalet =)

10:15:23, 11/10 -18
duddelutten

MEDLEM
Kalmar
För att kommentera något annat än innehållet i artikeln: Ett tips är att använda någon form av fotnoter istället för långa kedjor av *:or för att det inte ska ta så mycket plats eller förvirra läsaren i texten. Förslagsvis kan du använda <1>, <2>, <3> eller [IV], [V], [VI] osv.

För att kommentera (framföra någon form av konstruktiv kritik) innehållet i artikeln bör frågan om huruvida det är intressant (eller ens möjligt) att resonera sig fram till ett kort som objektivt är bättre än ett annat (och vad vi ska göra med den här informationen). Min poäng här är att artikeltiteln kan ligga dig i fatet. Istället tycker jag att du gör två saker i texten - (1) en nostalgiskt kantad analys av hur power level förändrats genom åren, och (2) en intressant poäng som skulle kunna utvecklas i resonemanget "hur värderar vi kort (både monetärt och power level/impact) i tidigt skeende vs. hur kommer det sig att vissa kort är s.k. sleepers?" För mig blir artikeln intressant när du zoomar in på ett specifikt kort och hur det där och då förändrar ett metagame på olika sätt - och vad vi eventuellt kan lära oss av det.

16:06:09, 10/10 -18
Uppdaterad: 16:08:29, 10/10 -18
Laggie

MEDLEM
Uppsala
Kul artikel som väcker minnen! Minns själv hur jag lekte runt med Graft i casual-lekar :).

14:25:46, 9/10 -18
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Väldigt underhållande, speciellt med tanke på all den historia (med lagom mängd personlig touch) som du får med. Tack!

00:54:58, 9/10 -18
Preacher

MEDLEM
Harlösa
sjukt intressant! för en som hade ett kortare uppehåll mellan Mercadian Masques och New Phyrexia så är detta väldigt lärorikt. keep em comming!

11:24:00, 8/10 -18
Plague_Spitter

MEDLEM
Minns fortfarande hur hype jag var inför det allra första Ravnica setet. Ett av de första korten som jag skaffade playset av så snart korten var släppta var just Dark Confidant.

Jag har fortfarande kvar dem och spelar dem från och till i olika lekar och format. Ett utav mina favoritkort i hela Magic.

09:35:55, 8/10 -18
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!