Magic the Gathering
Magic the Gathering34884 medlemmar 640 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Strategi
Tidiga intryck av Dominaria i limited

Dominaria är Magics 78:e expansion och första gången sedan 2006-2007 som storyn återvänder till planet Dominaria. Dominaria är platsen för the Weatherlight Saga och Magics urtid rent storymässigt. Denna gången är det några av de enligt mig urvattnade hjältarna i the Gatewatch som anlänt för att hjälpa Teferi, Jhoira, Jaya Ballard, and Karn att fightas mot demonen Belzenlok. Dyk in för att höra första intrycket av setet.

av Sajkobeer
14:35, 25/4 -18
läst 4201 ggr.
Skriv ut artikel
4 kommentarer

Snabborientering

Sannolikt vill Wizards med retrotemat locka tillbaka spelare från förr som glidit ifrån spelet. Dominaria är precis som setet Time Spiral packat med referenser till förr, både med reprints, functional reprints och i flavourn. Samtidigt är Dominaria fullpackat med moderna och helt nya koncept, mekaniker och kort. Många saknade gamla trotjänare är tillbaka Hej Llanowar Elves! Fire Elemental är mer meh och visar mest på Powercreepen bland creatures under spelets 25-åriga historia. Sedan finns det ju kort som känns ultramoderna som bidrar framåtanda istället för retro och nostalgikänslor. Exempel på modernt är t.e.x Karn's Temporal Sundering eller Danitha Capashen, Paragon. Helt nya koncept är Legendary Sorcerys som kräver att du har en legend i spel samt enchantmentsubtypen Sagas som är enchantments med counters som är fullpackade med flavour från åren 1993-2007. Begreppet Historic cards introduceras också och i den domänen ingår alla artifacts, alla kort med subtypen saga samt alla med supertypen Legendary. I setet finns mängder av exempel på Historic-matters.

Regler och information

I samband med Dominaria så ändras en del regler. Det går numera att targeta Planeswalkers istället för att man boltar motståndaren och får redirecta skadan till dess planeswalker. Vilket först och främst bidrar till att göra Chandra sämre i både Standard och Modern. Ordet Mana pool används inte heller längre på kort. Kort som refererar till sig själva gör det numera med frasen "this spell" istället för "kortets namn".
Som om inte allt detta vore nog så har Richard Garfield har ytterligare en gång återvänt till designteamet, som alla vet är hans senaste meriter som setdesigner original-Ravnica och Innistrad, två set som alltid hyllas som väldigt bra limitedupplevelser. Men denna gång verkar det ändå vara Wizards nya deal med en arketyp per färgpar (10 stycken) och ett tydligt uncommon i guld som visar vägen dit. Prereleaserna var nu i helgen och setet släpps officiellt den 27:e April och blir då även legalt i Standard.

Tidiga intryck av draft och sealed

Så hur är Dominaria att spela med? Tja i standard och modern finns det ju inga resultat ännu, men räkna med att Llanowar Elves kommer påverka standard mer än du kan tro om du inte set det kortet in action förr. Skillnaden mellan 1 och 2 i castingkost för acceleratorer är så stor att det är helt otroligt. Men strunt i det för nu blir det limited för hela slanten.
Enligt Frank Karstens sammanställning av commons så är de gröna, vita och svarta commonsen bäst i ett vacum med rött och blått strax därefter. Jag vet inte vad jag ska säga här mer än ett jag upplever de röda korten som sämre än de andra och att röda leken är väldigt draw-dependent och ojämn i kvalitet för det mesta. Men det som gör Magic till ett mästarspel är ju att om du är ensam eller bara delar rött med en annan spelare i draften lär du ändå få en bra lek ändå.

Men hur är det att spela? Innan jag prövade så tänkte jag att det recyclade gamla Chronicles och Kamigawa-konceptet med legender på uncommon-sloten var unket och skulle leda till konstiga matcher och tråkiga stalemates, men ingen fara. Formatet känns initialt långsamt och value-baserat. Det känns definitivt inte som ett format där man kan slamma ner 8 2drops 6 3drops och spela en aggrolek med 16-land. Istället är det motsatsen till Zendikar och man måste oftast skapa synergier och värde över tid för att begrava motståndaren i pay-offs och kortövertag. Personligen, som aggrospelare, så gillar jag ändå formatet starkt och gillar här att bygga trixiga lekar gärna med en splash för tredje färgen trots att formatet inte har någon vidare support för enkla splashar som t.e.x klassikern Evolving Wilds eller liknande.



Kortbetyg för limited.


Vitt

Toppcommons:

Gideon's Reproach, gör ett stabilt jobb till billigt pris.
Mesa Unicorn
Call the Cavalry, mycket Power, Toughness och keyword för manan på ett common.

Blessed Light, i ett format med oändligt med legendbomber vill man alltid ha minst en sånhär i en vit lek.

Mesa Unicorn, enligt mig bästa och mest stabila common-tvådroppet i vitt.

Pegasus Courser: Verkligen inget att skriva hem direkt, om men vinner matcher om den paras med rätt partner och support.

Mellanskiktet:

D'Avenant Trapper, ibland typ vanilla ibland vinner den matchen genom att aktiveras tur 4, 5 och 6. Men för ojämn för toppen.

Excavation Elephant, Bättre än man tror.

Aven Sentry, sämre än vanligt då det är väldigt mycket flying i setet.

Benalish Honor Guard, Stabil som ibland randomslår för fem. Oftast bara en björn.

Sergeant-at-Arms, tre kroppar i ett kort är ju bra men räcker inte till toppbetyg på grund av det höga priset.

Adamant Will, +2+2 och indestructible för 1W är inte fy skam då den både vinner combats och räddar från removal på ett fördelaktivt sätt.

Under medel:

Dub, högvarianskort, ibland blir man belönad med en runda 5 vinst, men nästan lika ofta kortförlust. Gör sig bäst i rödvita-leken.

Tragic Poet, undvik.

Charge, finns säker en lek till denna, men tenderar att bli +1+1 till en gubbe för W.

Healing Grace, bättre än Healing Salve, så bra då?

Invoke the Divine, Disenchant som ger dig själv liv? Kan du stava till S-i-d-e-b-o-a-r-d?

Knight of New Benalia, dör på allt!

Serra Disciple, första gången jag läste kortet fick jag intrycket att den fick +1/+1 counters och tänkte, vitts bästa common? Näe undvik denna, för mycket jobb för att attackera för två i luften.



Blått

Toppcommons:

Academy Journeymage: Bästa common i setet? Tidig julklapp till alla som minns Ogre Savant-leken i trippel Guildpactdraft.

Cloudreader Sphinx, Flyger, anfaller, blockar och scryar. Vad gillar man inte? Att vara motståndare till denna kanske?
Academy Journeymage
Academy Drake, Wind Drake eller Air Elemental, du bestämmer!

Blink of an Eye, värdekort vars kicker blir extra värdefull med hjälp av kort som The Mirari Conjecture et al.

Vodalian Arcanist, Blåa leken tenderar att ha spells, försvarar bra.

Mellanskiktet:

Relic Runner, Behöver som alla andra historic-kort rätt lek för att skina. Svårt att misstolka detta kort.

Homarid Explorer, jag har svårt för när gamla kort i diverse tribes blir utklassade av moderna flavour-nods. Men flavour aside så är detta ett kort som det straffar sig i längden att bounca upp till motståndarens hand och det har betydelse oftare än man tror även om inte det finns en dedikerad mill-lek i limitedformatet. Det beror på att matcherna ofta är längre än vanligt.

Deep Freeze, removal men ändå inte removal.

Artificer's Assistant, liten men bär auror och equipments med stil!

Divination, oftast bättre i Sealed än draft. Hur många gånger tidigare har vi sett denna?

Tolarian Scholar, Mellanmjölk vars främsta uppgift är att acca in i storebror Journeymage!

Cold-Water Snapper, Functional Reprint av Benthic Giant och ungefär lika spännande. Dock var nog Theros, där Benthic Giant ofta förbisågs, ett mycket snabbare format än vad Dominaria verkar vara.

Syncopate, jag gillar inte kontringar i limited. Men i detta formatet har nog Syncopate ett utrymme ändå. Exile-clausulen spelar mer roll än vad du tror.

Under medel:
Unwind, tja den kontrar inte creatures, d.v.s typ 3/4 av motståndarens icke-lands i en typisk limitedlek.

Rescue, ibland givetvis spektakulärt bra när den räddar din bomb från att exilas, men hur ofta är det egentligen?

Opt, luft du inte har råd med.

Befuddle, Ok den är bra mot ett visst vitt Mythic rare men hjälper dig inte att vinna combats.

Arcane Flight, Bättre än Flight såklart men knappast upphetsande för limited.



Svart

Toppcommons:

Eviscerate, bästa common i setet enligt Karstens siffror. Enkelt kort och rakt upp och ned. Du blir aldrig ledsen när du drar denna.

Vicious Offering, billig framför allt! Att offra en gubbe är oftast inget pris i formatet då det vimlar av 1/1-tokens från olika håll.
Fungal Infection
Thallid Omnivore, ett common som är byggt för att bryta stalemates och vinna incremental value i långa matcher.

Fungal Infection, dödar massor av olika creatures och ger dig en gubbe. Inget fantastiskt i sig själv men för sitt pris ett mycket bra kort.

Deathbloom Thallid, två kroppar för 2B är bra. Spelar väl i det svarta sacrifice-temat.

Mellanskiktet:

Windgrace Acolyte, på namnet enbart kan man tro det är ett vitt kort. Självmillen ska inte underskattas. Inget topp-pick såklart och härskar inte ensam i luften men descent.

Stronghold Confessor, känns underwhelming även om det är en Hill Giant med upside. Har aldrig sett den som 1/1 och det ska man nog bara undvika.

Soul Salvage, nära topp-betyg för ett kort som brukar vara underwhelming annars. Grindar fint i long game. Effekten kostar inte sällan 3B i andra format.

Feral Abomination, detta keyword på en 5/5 känns bara konstigt. Men hey jag är inte Mark Rosewater.

Cabal Paladin, fint i teorin men långsam och dyr. Ger intrycket av att vara lite av ett win more-kort.

Caligo Skin-Witch, precis samma som med Confessorn så är denna ett sexdrop och inget annat. Låt dig inte luras. Närmare toppbetyg än lågbetyg. Men hey det är smällar man får ta med en så enkel betygskala som 1-2-3.

Cabal Evangel, tja en björn så spännande. Kunde väl fått en relevant creature type?

Under medel:

Dark Bargain, svårbedömt kort som antagligen är gjort för sealed. Draftlekarna har inte tid och jag kan inte tänka mig att det blir standard för denna.

Blessing of Belzenlok, väldigt situational och framförallt låg impact.

Drudge Sentinel, i någon gammal artikel jag skrev om limited så hade jag en teori om att det alltid fanns vissa typer kort i alla limitedformat. Det svarta bidraget på den tiden var ofta en variant av Drudge Skeletons. Nu var det några år sedan med Regeneration. Denna är en nostalgisk tillbakablick men inget mer. För dyr i mana helt enkelt.

Divest, inte gjort för limited då den blankar eller byter mot ett kisskort alldeles för ofta. Tänk dig att dra denna midgame, den finns inte alltid på starthanden!

Demonic Vigor, Svårbedömt men näe. Hur ska ens lek se ut för att maximera denna?

Rat Colony, typiskt kort som attraherar nybörjare, men det kommer inte att hända några framsteg med denna i leken. Den dör på allt och sedan blir det inget mer.



Rött:

Toppcommons:

Shivan Fire, ett flexibelt och billigt removal som instant? Säg ett format det skulle kunna vara teoretiskt dåligt i?

Keldon Raider, mycket Power och Toughness för manan. Inverterad looting vet jag inte om det är så bra när man kurvar ut men chansen till den gör inte kortet sämre åtminstone.
Shivan Fire
Fiery Intervention, visst den är sorcery men kan ta bort massor av jobbiga typer av gubbbar innan du svingar med laget.

Keldon Overseer, sårbar men vinner dig fler dueller än du tror.

Ghitu Chronicler, Ett defensivt rött kort som skapar value över tid.

Mellanskiktet:

Run Amok, uppenbarligen enbart för kurva ut-lekar. Predators Strike this is not.

Bloodstone Goblin, känns som att leken denna vill vara i inte har så mycket kicker-costs. En björn är en björn är en björn.

Fervent Strike, riktigt pet-card för mig. First Strike som en överraskning är där röda leken vill vara.

Fire Elemental, 25 års Powercreep gör detta med en gammal hjälte. Har gått från att vara signpost uncommon för färgen rött under Alfa - Revised. Nu come back som STOOOR-commondude.

Keldon Warcaller, Synd att de röda Sagorna verkar vara så kassa jämfört med de andra.

Rampaging Cyclops, Stor och sådär härligt nackdelsröd som många större gubbar var förr, ni vet på 90-talet!

Ghitu Journeymage, ohyggligt mycket sämre än den blåa Journeymagen. Alibi-aggro som man inte skäms för, men som inte heller är frontrunner i aggroleken.

Under medel:

Skirk Prospector, Hint 1: Man offrar inte dudes för mana i limited. Hint 2: denna gubbe är inte gjord för limited.

Warlord's Fury, Ser säkert fin ut på pappret men bidrar till luft. Vad hade denna kostat om den var instant? 4R ? Just det.

Seismic Shift, dååligt kort, men visst något kort måste ju vara sämst.

Radiating Lightning, minisweepers brukar vara väsentligt billigare i mana. Bonusen om tre i hull är om möjligt ännu sämre nu med nya Planeswalkerregeln. Visst once in a blue moon brädar man in denna mot Thallid-leken men där går minsann gränsen.

Ghitu Lavarunner, mycket jobb för att få en manas rabatt på en hastebjörn.

Frenzied Rage, menace-enchantment igen, puh. Men näe för kass i genomsnitt.



Grönt:

Toppcommons:

Baloth Gorger, Aggresivt djur som sätter ribban för grönt, och skalar upp fint.

Ancient Animus, en Pounce som ger random counters ibland måste ju vara bra.
Mammoth Spider
Llanowar Elves, i rätt lek ett riktigt bra pick. Mellanmjölk i midgame men tror många nybörjare underskattar att ha denna på starthanden on the play.

Mammoth Spider, ett hus! Och vilket hus sedan, blockar ju allt!

Yavimaya Sapherd, nej det är ingen herde. Men två kroppar till priset av en är bra.

Llnaowar Envoy, möjliggör alla dina underliga splashes i ett format utan bra fixning samtidigt som den randomslår för 3.

Mellanskiktet:

Gift of Growth, bra tidigt bra sent, ergo ett bra trick.

Grow from the Ashes, inte sett denna i spel men den kan inte vara helt kass. Fixar två färger om det behövs.

Corrosive Ooze, inget format där 2/2 för 1G är någon stjärna, men lär ju inte hamna i brädan i gröna lekar.

Adventurous Impulse, känns som ett kort som inte kan missa att hitta något i en grön lek. Litet flavourminus för det dåliga namnet.

Krosan Druid, Detta är vad jag kallar lifegain! Flexibilitet som blir mer "värdefull" desto längre du vågar hålla den på handen. Men ibland måste man lägga en 2/3 runda 6 med 5 land på brädet och inse att man inte kan nå fram alla gånger.

Saproling Migration, en 2/2 är ofta bättre än två 1/1or. 4 1/1or från ett enda kort är svårvärderat men åtminstone inte helt kasst.

Under medel:

Primordial Wurm, vanilladjur för 6 mana har det inte lätt i detta format. Chansen att någon annan rarelegend utklassar denna är inte liten.

Pierce the Sky, värdet varierar givetvis om motståndaren har 10+ flyers. Men denna startar i brädan per default.

Llanowar Scout, visst bra defensiv initialt. Är detta vad grönt ska syssla med? Trodde inte det va.

Gaea's Protector, för dyr. LSV sade det bäst: -"hur kan en protector (beskyddare) vara en 4/2 som tvingar in andra i combat?" Borde varit en 2/4 med Reach för säg 3G kanske?

Broken Bond, huh? Vad är det med konstiga kombinationer i detta setet, grönts Seismic Shift? Nåväl mer uppenbart brädkort har sällan skådats.

Arbor Armament, grönt gillar inte flyers vi fattar.



Artifacts:

Toppcommons:

Skittering Surveyor: Bästa fixet i formatet och kommer aldrig hamna i brädan.

Voltaic Servant, Ser inte bra ut initialt, men kombar med massor av kort och håller fortet till dina synergier kan ta över. Tänk t.ex. Icy Manipulator, Traxos, Gilded Lotus etc.

Mellanskiktet:
Skittering Surveyor
Bloodtallow Candle, Removal som triggar historic kan inte vara helt kasst, om än den är dyr.

Aesthir Glider, välkommen evasion i aggrolekar som alltid kan läggas runda 3. Men inte mycket mer.

Pardic Wanderer: Inget speciellt, men en stor kropp som gör sitt jobb i trefärgslekar.

Short Sword, får godkänt tack vare synergierna i rödvita leken. Functional reprint av Leonin Scimitar.

Under medel:

Navigator's Compass, när jag talar dåligt fix är dett bland annat denna jag tänker på. Observera att den tvättar bara manan, adderar inget.

Powerstone Shard, i mitt huvud inte ett limitedkort. Vad ska du cutta i leken för att lägga in 4 av denna? 13 land och 4 shards? eller kanske 17 land och 4 shards? Du knallar din lek hursomhelst.

Sparring Construct, mycket jobb för att lägga +1/+1 på en gubbe.

Guardians of Koilos, jag fattar att den är till för att återanvända dina Sagor men manakostnaden är för hög och Sagorna gör jobbet ändå. Spela med bättre kort.





Denna artikel gör inte anspråk på att det ovan skrivna är den enda sanningen utan är skrivet som en snabb vägledning främst till nybörjare och för att skapa en rejäl debatt som sakernas tillstånd. Håller du inte med om det ovan skrivna? Skriv då en konstruktiv kommentar nedan! Vad tycker du?

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Snurvel_

REDAX
Enskede
Kul med en limited-artikel!

Det roliga med Dominaria limited är att allt går att slänga ihop. Alla tio tvåfärgskombinationer är bra. Jag har vunnit drafter med BG Saprolings (enklast att få ihop), RW Historic, UG Durdle och GW good stuff.

22:34:05, 28/4 -18
Freiden

MEDLEM
Uppsala
Hade noll koll på vilka kort en vill spela i setet så det hjälpte tämligen att läsa detta innan releasens 2HG även om det inte var det exakta formatet i fokus. :) Svartvitt eller svartgrönt känns väldigt starkt.

00:30:55, 28/4 -18
tonedown

REDAX
JUDGE L1
Malmö
En draft in:
Caligo Skin witch är bättre än du ger den credit för.
Shivan Fire är setets bästa common (extermt icke-kontroversiell åsikt).
Det går nog att drafta ngt blått, durdligt med artefakter som dessutom är bra.

Det här verkar vara ett mycket bra limitedformat.

12:00:10, 26/4 -18
Choper

JUDGE L2
REDAX
FSVM - LEDAMOT
Axvall
Tror personligen att du underskattar artifact/enchantmenthat i det här settet. Visst, det kommer troligen att bli mindre tillfällen i draft än i sealed men under prellen mötte jag inte en enda lek som jag inte önskade att jag lagt min Invoke the Divine i main mot.

Speciellt sedan de börjat trycka allt fler vita moderna o-ringar som removal.

Vi lär få se imorgon hur pass många sagor och artifacter som tar sig in i draftlekarna med.


I övrigt go läsning. Håller inte med om en hel del men det beror mycket på att vi antagligen har olika spelstil :)

11:14:06, 26/4 -18
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!