Krönika
Ingen slutar med Magic ...

Man tar bara olika långa pauser.
Så sägs det, och även om jag känner flera personer som faktiskt har slutat och troligen aldrig kommer röra en bild igen så stämmer det väl in på mig. Följ med mig på en hyfsat väldokumenterad spiral nedåt i ett förnyat och kanske överdrivet spelande. Jag lovar att avsluta löftesrikt.

av Snurvel_
07:58, 6/9 -17
läst 4646 ggr.

Jag hade verkligen slutat, lagt av, kicked the habit etcetera. Jag hade inte spelat på flera år, sålt av alla mina kort (pengarna investerades i huset) och knappt pratat med någon Magic-bekant på länge. En prerealease per år kanske var det jag skulle kosta på mig i framtiden.

Trodde jag.

Sen tänkte jag att jag lika gärna kunde sälja samlingen på Magic Online också, och begick det stora misstaget att logga in (lösenordet satt i fingrarna fortfarande). Väl inne visade sig två saker snabbt. Wizards hade insett hur långt efter som de låg designmässigt och infört Hearthstones eleganta Arena-lösning (efter att din lek är skapad kan du själv välja när du vill spela dina matcher). Slut med att vänta in den sega fjärde matchen i draftpodden. Insatsen var inte längre förgäves om du måste springa ifrån efter runda två. Dessutom hade de haft den goda smaken att skänka mig en nyhet som kallades Play Points, medelst vilka man kunde betala drafter.



Så jag spelade en gratis draft, och hade riktigt roligt med Amonkhet. Dessutom vann jag paket till två nya drafter, och 45 drafter senare så erkände jag för mig själv att jag var torsk, hooked, att jag likt en nykter alkoholist som luktar på en lättöl inte bara ramlat av tåget utan tagit ett rejält återfall. Jag hade helt enkelt gjort ett misslyckat försök att avsluta mitt magicspelande.

Nu är det inte så enkelt för mig idag att spela Magic som det en gång var. Ville jag lägga en heldag på Magic Online 2006 kunde jag bara göra det. Om jag råkade missa en föreläsning så fick det väl vara hänt. Efter att ha bockat av utbildning, arbete, barn, äktenskap, hus, mer barn, gräsmatta och Volvo (numera Toyota) så är det inte alldeles enkelt att hitta tid för en så koncentrationskrävande hobby som Magic. Ni läsare kan säkert spela felfritt om ni så befinner sig mitt i kalabaliken i Bender, men jag måste kunna koncentrera mig helt, annars gör jag ett misclick eller tappar fel land (och det kostar ofta matchen). Men det fanns ju fortfarande de där timmarna efter klockan 22:00 när resten av familjen sover, då är min lucka. Först tänkte jag mig en regel om en timme åt gången, men allt som oftast visar klockan nytt dygn innan jag avslutar. Jag spelar alltså under längre tid än vad jag först avsåg och underlät att sköta viktiga aktiviteter som t.ex. disk och städning för att istället spela.

Efter några veckor var jag ”klar” med draftformatet och började titta på Constructed. Standard lade jag ned omgående då jag helt saknade legala kort, men i Modern hade jag massor av legala och bra kort, så jag läste en artikel eller två och byggde ihop en lek som jag inte behövde handla kort till. Jag hade alltså ökat min toleransnivå och behövde spela fler format.

Eftersom jag är intresserad av analys så började jag så smått dokumentera mina matcher i ett kalkylblad, för att se om jag kunde härleda vad som användes oftare eller mer sällan i brädan, vilka match-ups som fungerade bra samt kanske kunna svara på den eviga frågan om tärningsslaget spelar roll (det gör det, utan att korrigera för motståndarlek ger vunnet tärningsslag c:a 55% vinster i duell ett). Så började jag spela, och föra lite statistik, och efter drygt 60 matcher i Competitive-ligan så vågar jag nog påstå att Modern är ett brett format, jag har mött 39 olika lekar…



Inte undra på att jag ofta låg vaken en timme extra och funderade över hur mina ynka 15 kort i sideboard skulle kunna täcka alla dessa match-ups. Varje ny idé fick det att klia i fingrarna efter att få in tio nya testmatcher. Jag upplevde helt enkelt en smula abstinens.

Och ja, steget var inte så långt från att spela Online till att tänka: ”jag fick ju ändå en del pengar för mina gamla kort, jag kan återinvestera lite av dem i kort så jag kan spela IRL”.
Sagt och gjort, jag ägnade två veckor åt att dammsuga SvM Have:s och Butiken efter de kort jag behövde, beställde hem dem och har nu en alldeles riktigt Modernlek. Eftersom det råkar vara kvalsäsong i just Modern för tillfället bokade jag hastigt in varje helg för att använda min lek också. Jag har alltså ägnat mycket tid åt att få tag i och använda Magickort .

Jag råkar nu vara gift med en socionom, och under en middagsdiskussion nämnde hon något om kriterier för beroende. Det fanns något obehagligt bekant i min absoluta närhet som kändes direkt applicerbart på det hon talade om, så jag bad om en lista och fick följande:
Enligt DSM – IV, vilket enkelt uttryckt är en sammanfattning av diagnoser (det finns en version fem också, men den är kontroversiell så jag använder version fyra) så är man beroende av något om man under en tolvmånadersperiod kan bocka av tre eller fler av följande:

  • Ökad tolerans – behov av påtagligt ökad mängd p g a påtagligt minskad effekt.
  • Abstinens – karakteristiska abstinenssymptom eller återställare.
  • Använder t ex alkohol Magic i större mängd eller under längre tid än vad som avsågs.
  • Varaktig önskan eller misslyckade försök att begränsa eller kontrollera bruket.
  • Mycket tid ägnas åt att få tag på t ex alkohol Magic, använda alkohol Magic eller hämta sig från effekten.
  • Viktiga aktiviteter – på jobbet och fritiden, sociala aktiviteter etc, överges eller minskas på grund av bruket.
  • Bruket av ex alkohol Magic fortsätter trots att man vet att fysiska eller psykiska besvär förvärras.

Den uppmärksamme läsaren kan nu bocka av samtliga punkter på listan ovan utom den sista genom att läsa min artikel, och jag erkänner villigt att jag fortsätter spela sena kvällar trots att jag märker att min sömnbrist bara ökar för varje vecka.




Jag är beroende av Magic, men av allt här i världen som man kan bli beroende av är mitt val troligen ett av de roligaste. Jag tror inte jag är ensam där ute heller om detta beroende, testa gärna dig själv på ovan punktlista käre läsare!

Många kan trots allt leva fullgoda liv med sitt beroende, det första steget dit är att vara medveten om att man faktiskt har ett beroende. Det andra att ta fram strategier för hur beroendets negativa sidor kan begränsas. Min strategi är enkel, spela bara så länge det är roligt. De matcher man ångrar hade man aldrig roligt i, och vice versa.

En annan del av mitt magicspelande har varit att skriva små artiklar om spelet, anekdoter i anslutning till spelet och även mig själv. Det känns som om även denna drift kom tillbaka i och med mitt återfall, och ni läser just nu resultatet av det. Jag har en idé om att, då jag som sagt bokat in alldeles för många helgdagar till PPTQ:er, återkomma i en nära framtid med en liten serie turneringsrapporter (den artikelform som ligger mig varmast om hjärtat) om hur det gått för mig i dessa. Den som lever får se.

Till dess, må vi mötas och då lovar jag att presentera mig som följer: ”Hej. Jag heter Janne, och jag är Magicspelare”.

 

Artikel-feedback