Magic the Gathering
Magic the Gathering30044 MEDLEMMAR 1031 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1764 ARTIKLAR
Sortera efter: datum - namn - artikeltyp - författare

 

Krönika
Ingen slutar med Magic ...

Man tar bara olika långa pauser.
Så sägs det, och även om jag känner flera personer som faktiskt har slutat och troligen aldrig kommer röra en bild igen så stämmer det väl in på mig. Följ med mig på en hyfsat väldokumenterad spiral nedåt i ett förnyat och kanske överdrivet spelande. Jag lovar att avsluta löftesrikt.

av Snurvel_
07:58, 6/9 -17
läst 3170 ggr.
Skriv ut artikel
20 kommentarer

Jag hade verkligen slutat, lagt av, kicked the habit etcetera. Jag hade inte spelat på flera år, sålt av alla mina kort (pengarna investerades i huset) och knappt pratat med någon Magic-bekant på länge. En prerealease per år kanske var det jag skulle kosta på mig i framtiden.

Trodde jag.

Sen tänkte jag att jag lika gärna kunde sälja samlingen på Magic Online också, och begick det stora misstaget att logga in (lösenordet satt i fingrarna fortfarande). Väl inne visade sig två saker snabbt. Wizards hade insett hur långt efter som de låg designmässigt och infört Hearthstones eleganta Arena-lösning (efter att din lek är skapad kan du själv välja när du vill spela dina matcher). Slut med att vänta in den sega fjärde matchen i draftpodden. Insatsen var inte längre förgäves om du måste springa ifrån efter runda två. Dessutom hade de haft den goda smaken att skänka mig en nyhet som kallades Play Points, medelst vilka man kunde betala drafter.Så jag spelade en gratis draft, och hade riktigt roligt med Amonkhet. Dessutom vann jag paket till två nya drafter, och 45 drafter senare så erkände jag för mig själv att jag var torsk, hooked, att jag likt en nykter alkoholist som luktar på en lättöl inte bara ramlat av tåget utan tagit ett rejält återfall. Jag hade helt enkelt gjort ett misslyckat försök att avsluta mitt magicspelande.

Nu är det inte så enkelt för mig idag att spela Magic som det en gång var. Ville jag lägga en heldag på Magic Online 2006 kunde jag bara göra det. Om jag råkade missa en föreläsning så fick det väl vara hänt. Efter att ha bockat av utbildning, arbete, barn, äktenskap, hus, mer barn, gräsmatta och Volvo (numera Toyota) så är det inte alldeles enkelt att hitta tid för en så koncentrationskrävande hobby som Magic. Ni läsare kan säkert spela felfritt om ni så befinner sig mitt i kalabaliken i Bender, men jag måste kunna koncentrera mig helt, annars gör jag ett misclick eller tappar fel land (och det kostar ofta matchen). Men det fanns ju fortfarande de där timmarna efter klockan 22:00 när resten av familjen sover, då är min lucka. Först tänkte jag mig en regel om en timme åt gången, men allt som oftast visar klockan nytt dygn innan jag avslutar. Jag spelar alltså under längre tid än vad jag först avsåg och underlät att sköta viktiga aktiviteter som t.ex. disk och städning för att istället spela.

Efter några veckor var jag ”klar” med draftformatet och började titta på Constructed. Standard lade jag ned omgående då jag helt saknade legala kort, men i Modern hade jag massor av legala och bra kort, så jag läste en artikel eller två och byggde ihop en lek som jag inte behövde handla kort till. Jag hade alltså ökat min toleransnivå och behövde spela fler format.

Eftersom jag är intresserad av analys så började jag så smått dokumentera mina matcher i ett kalkylblad, för att se om jag kunde härleda vad som användes oftare eller mer sällan i brädan, vilka match-ups som fungerade bra samt kanske kunna svara på den eviga frågan om tärningsslaget spelar roll (det gör det, utan att korrigera för motståndarlek ger vunnet tärningsslag c:a 55% vinster i duell ett). Så började jag spela, och föra lite statistik, och efter drygt 60 matcher i Competitive-ligan så vågar jag nog påstå att Modern är ett brett format, jag har mött 39 olika lekar…Inte undra på att jag ofta låg vaken en timme extra och funderade över hur mina ynka 15 kort i sideboard skulle kunna täcka alla dessa match-ups. Varje ny idé fick det att klia i fingrarna efter att få in tio nya testmatcher. Jag upplevde helt enkelt en smula abstinens.

Och ja, steget var inte så långt från att spela Online till att tänka: ”jag fick ju ändå en del pengar för mina gamla kort, jag kan återinvestera lite av dem i kort så jag kan spela IRL”.
Sagt och gjort, jag ägnade två veckor åt att dammsuga SvM Have:s och Butiken efter de kort jag behövde, beställde hem dem och har nu en alldeles riktigt Modernlek. Eftersom det råkar vara kvalsäsong i just Modern för tillfället bokade jag hastigt in varje helg för att använda min lek också. Jag har alltså ägnat mycket tid åt att få tag i och använda Magickort .

Jag råkar nu vara gift med en socionom, och under en middagsdiskussion nämnde hon något om kriterier för beroende. Det fanns något obehagligt bekant i min absoluta närhet som kändes direkt applicerbart på det hon talade om, så jag bad om en lista och fick följande:
Enligt DSM – IV, vilket enkelt uttryckt är en sammanfattning av diagnoser (det finns en version fem också, men den är kontroversiell så jag använder version fyra) så är man beroende av något om man under en tolvmånadersperiod kan bocka av tre eller fler av följande:

  • Ökad tolerans – behov av påtagligt ökad mängd p g a påtagligt minskad effekt.
  • Abstinens – karakteristiska abstinenssymptom eller återställare.
  • Använder t ex alkohol Magic i större mängd eller under längre tid än vad som avsågs.
  • Varaktig önskan eller misslyckade försök att begränsa eller kontrollera bruket.
  • Mycket tid ägnas åt att få tag på t ex alkohol Magic, använda alkohol Magic eller hämta sig från effekten.
  • Viktiga aktiviteter – på jobbet och fritiden, sociala aktiviteter etc, överges eller minskas på grund av bruket.
  • Bruket av ex alkohol Magic fortsätter trots att man vet att fysiska eller psykiska besvär förvärras.

Den uppmärksamme läsaren kan nu bocka av samtliga punkter på listan ovan utom den sista genom att läsa min artikel, och jag erkänner villigt att jag fortsätter spela sena kvällar trots att jag märker att min sömnbrist bara ökar för varje vecka.
Jag är beroende av Magic, men av allt här i världen som man kan bli beroende av är mitt val troligen ett av de roligaste. Jag tror inte jag är ensam där ute heller om detta beroende, testa gärna dig själv på ovan punktlista käre läsare!

Många kan trots allt leva fullgoda liv med sitt beroende, det första steget dit är att vara medveten om att man faktiskt har ett beroende. Det andra att ta fram strategier för hur beroendets negativa sidor kan begränsas. Min strategi är enkel, spela bara så länge det är roligt. De matcher man ångrar hade man aldrig roligt i, och vice versa.

En annan del av mitt magicspelande har varit att skriva små artiklar om spelet, anekdoter i anslutning till spelet och även mig själv. Det känns som om även denna drift kom tillbaka i och med mitt återfall, och ni läser just nu resultatet av det. Jag har en idé om att, då jag som sagt bokat in alldeles för många helgdagar till PPTQ:er, återkomma i en nära framtid med en liten serie turneringsrapporter (den artikelform som ligger mig varmast om hjärtat) om hur det gått för mig i dessa. Den som lever får se.

Till dess, må vi mötas och då lovar jag att presentera mig som följer: ”Hej. Jag heter Janne, och jag är Magicspelare”.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

TheSvinet

MEDLEM
Stockholm
Jag bytte mitt Magic-beroende mot Netrunner.-beroende. Det känns helt OK, för både plånboken och för psyket (mindre frustration över den s k turfaktorn) :) Hursomehelst, mycket bra artikel!

11:23:25, 18/9 -17
karhart

MEDLEM
Kåge
Hej. Jag heter Karl, och jag är magicspelare.

Träffsäker och välskriven artikel! Snyggt!

16:27:11, 12/9 -17
Hellnas

MEDLEM
Linköping
Bra artikel till en person som har fallit tillbaka minst 2 gånger :) Men nu har det varit ca 3 år sedan jag kom tillbaka och insåg att jag skulle stanna mycket mycket länge!

Välkommen åter till en gemenskap utan motstycke :)

20:43:11, 8/9 -17
Snurvel_

REDAX
Enskede
Cogo skrev 18:03, 7/9 -17 Hej jag heter Thomas och (försöker) spela Magic.

Oj wow, det här är var en vacker artikel!

Slår klockrent in på mig också. Magic är ett klart beroende, och en sak jag märkt som jag verkligen får ångest av är att ju mer pengar jag lägger på Magic desto mer ångest får jag. Eftersom tiden jag kan lägga på Magic blir allt mindre och mindre. Köpte mitt eerhm... första... playset Tarmogoyfs för 5000kr + frakt. Om ni tittar på Median-värdet kan ni se att det var rätt länge sen jag köpte dem. Sen dess har jag knappt spelat med dem! Minns inte sist jag hade med dem i en lek alltså, men jaja, de kommer till användning när någon kompis vill låna åtminstone.

Samma sak kan man säga om Commander-artiklar, SVM-auktioner och Plastfickor

När börjar Anonyma Magic-spelare? Jag vill vara med i den gruppen :( Känns inge bra att bli irriterad på småbarn för att man inte har tid till Magic.

Hej Thomas!
En av de saker jag på riktigt upplever som problematiskt är faktiskt att jag blivit arg på mina barn av Magicrelaterade orsaker (en stor anledning att bara spela när de sover). En sådan sak man kan upphöra med om man är medveten om orsakerna, hoppas jag.

07:52:48, 8/9 -17
Snurvel_

REDAX
Enskede
Matsas skrev 11:16, 7/9 -17 Välkommen tillbaka Znurvel! Hoppas vi ses i helgen! :)

Eftersom du garanterat går dag 2 så ses vi (ska bara in på söndag)

07:45:26, 8/9 -17
Cogo

MEDLEM
Luleå
Hej jag heter Thomas och (försöker) spela Magic.

Oj wow, det här är var en vacker artikel!

Slår klockrent in på mig också. Magic är ett klart beroende, och en sak jag märkt som jag verkligen får ångest av är att ju mer pengar jag lägger på Magic desto mer ångest får jag. Eftersom tiden jag kan lägga på Magic blir allt mindre och mindre. Köpte mitt eerhm... första... playset Tarmogoyfs för 5000kr + frakt. Om ni tittar på Median-värdet kan ni se att det var rätt länge sen jag köpte dem. Sen dess har jag knappt spelat med dem! Minns inte sist jag hade med dem i en lek alltså, men jaja, de kommer till användning när någon kompis vill låna åtminstone.

Samma sak kan man säga om Commander-artiklar, SVM-auktioner och Plastfickor

När börjar Anonyma Magic-spelare? Jag vill vara med i den gruppen :( Känns inge bra att bli irriterad på småbarn för att man inte har tid till Magic.

18:03:31, 7/9 -17
Matsas

DOKTORN
HEDERSMEDLEM
FSVM - VALBEREDARE
MYSMATS
Särö
Välkommen tillbaka Znurvel! Hoppas vi ses i helgen! :)

11:16:13, 7/9 -17
Hypnox

MEDLEM
Umeå
Intressant och träffande artikel!

09:30:22, 7/9 -17
EvilEmil

MEDLEM
Göteborg
planeten jorden e helt enkelt fel planet. 24 timmar e for lite...

22:43:27, 6/9 -17
Snurvel_

REDAX
Enskede
Truck, Fille, Slipsbaronen, Felix, Sajkobeer, kenji, aginamist, anthrox och ember: Tack. Jag gissade att jag inte var ensam.

Rolex OlleR har 6 troféer i rullande liga, jag har en med min Znurvel så tror inte vi blir pairade så ofta =)

21:51:01, 6/9 -17
Uppdaterad: 21:55:54, 6/9 -17
ember

VäKTARE
REDAX
FSVM - ORDFöRANDE
Limmared
Jag känner ibland frustration över tidsbristen som existerar nuförtiden. Tiden då en kunde lägga en heldag på valfritt intresse är förbi efter att jag också bockat av studier, jobb, äktenskap, hus, och barn i den ordningen. Därför träffar den här artikeln väldigt nära hemma, men å andra sidan ser jag Magic som en del av en hälsosam eskapism vilket hjälper mig balansera och hantera allt ovanstående.

Välskrivet var det också, ditt alster. Snyggt!

20:03:39, 6/9 -17
anthrox

TOMTE
JUDGE L2
Jag är också nykter magicspelare! Brukar köpa ett booster då och då, mest för att få känna lukten av nya kort. Spelar aldrig.

19:35:54, 6/9 -17
aginamist

MEDLEM
Jag blir både glad och lite smådeprimerad av att läsa detta.

14:52:23, 6/9 -17
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Årets (möjligen årtiondets) bästa artikel. Det här är seriöst relevant för så många av oss.

Mvh
För tillfället nykter Magicspelare

(men vi vet alla att jag kommer att trilla dit igen - när sa du att vi skulle till Dominaria nästa gång, sa du?)

14:41:22, 6/9 -17
Rolex

SM-VINNARE 2016
REDAX
Malmö
Du glömde inkludera ditt Modo-nick. Speciellt om du spelar mkt Modern har vi kanske sprungit in i varann? :)

14:13:29, 6/9 -17
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Mycket trevlig artikel. Lagom kort och aptitretande som skapar mycket tankar, funderingar och igenkänning. De siffror du uppvisar gällande metagamet stämmer inte riktigt med vad jag upplevt, men resten är väldigt träffande! Välkommen tilbaka in i värmen!

13:26:18, 6/9 -17
Felix

REDAX
Järfälla
Sjukt bra som sagt. Ser fram emot dina gnälliga rapporter! <3

12:40:33, 6/9 -17
Slipsbaronen

MEDLEM
Knivsta
Hej Janne. Välkommen! :D

09:49:55, 6/9 -17
Fille

NINJA
Stockholm
Man blir ju lite sugen på att börja igen...

09:46:08, 6/9 -17
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Mycket igenkänning!

09:21:38, 6/9 -17
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!