Magic the Gathering
Magic the Gathering30442 MEDLEMMAR 1172 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1773 ARTIKLAR
Sortera efter: datum - namn - artikeltyp - författare

 

Krönika
Return to Ravnica-preview: Centaur Healer

Den där uppkomlingen till snorgärs Peter Optimisten Wallin trodde tydligen att han skulle få ta över hela previewindustrin bara för att jag var snäll nog att slänga till honom en brödsmula när jag ändå inte hade tid själv. Men ordningen är återställd, jag är än en gång herre på previewtäppan, och det är dags för Svenskamagics previewkort från Return to Ravnica.

av Priceguy
09:28, 13/9 -12
läst 6885 ggr.
Skriv ut artikel
26 kommentarer

Samtidigt i en ungkarlslya i ett regntungt Göteborg.

"Nu ska vi se vad Beakid har för sig."

Running asphyxia.exe...
Connecting to remote host 225.196.8.16 <Beakids dator>...
Checking locally stored messages...
No new messages found...
Checking address <beakid@svenskamagic.com>...
Verifying...
1 unread message Object9945266 'Här kommer preview-artikeln' from priceguy@hotmail.com 19:04 CET.

"RÅTTOR!! Det var väl precis det jag misstänkte. De försöker alltså smyga ut en previewartikel bakom ryggen på mig! Att jag ens förväntar mig något annat av Svenskamagics Mark Zuckerberg (minus alla pengarna) och SvenskaMagics Johanne Hildebrandt (minus de behagliga kurvorna)."


Det är alltid en smula nervöst innan man tittar på previewkortet för första gången. Kommer det att vara något lättskrivet eller något helt hopplöst? Kommer jag omedelbart att komma på fem olika artikelidéer eller kommer det att vara helt blankt? Hittills har vi skördat rätt bra; Spiraling Duelist var knepig men därefter har det bara blivit bättre. Och hur ser det nu ut?

Låt oss vara riktigt ärliga här, de här preview-artiklarna var rätt mediokra fram tills Misthollow Griffin då jag kom in i bilden.Det är inget byggaruntkort som Misthollow Griffin, det är ingen fantasikittlande Baleful Strix, och det är ingen framochtillbakaflippande varulv som Ulvenwald Mystics eller Scorned Villager. Det är en commongubbe med en liten ability, en auto-include men never-impressive, en kille som vi kommer att se riktigt ofta de närmaste månaderna, kort sagt en Limitedstapel.

Otippat nog en tämligen korrekt analys, om än kanske lite i underkant. Efter att ha kollat på korten som spoilats än så länge så är Centaur Healer ett hus på marken i early-game. Det finns i princip inga commons eller uncommons som kan bråka med honom. Wizards gör ju ofta så nu för tiden att vi får se de stora flashiga raresen först, kanske ett eller annat kort som är en del av en cykel för att vi ska kunna spekulera. Detta gör att det är svårt att sia om hur Limited ser ut innan man kommit långt in i spoilersäsongen. Ska man dra några slutsatser av de kort som spoilats dock så tror jag att Centaur Healer är riktigt riktigt bra.

Centaur Healer är också en länk i den kedja som Wizards oförtrutet smidit i månget år nu, nämligen det ständiga uppumpandet av creatures. Return to Ravnica visar alla tecken på att fortsätta den trenden; vi har redan sett en 4/4 för 3 utan drawback, en bättre Savannah Lions och en kille som är strikt bättre än både Zephyr Sprite/Flying Men och Cursecatcher. En simpel 3/3 för 3 med fördel är knappt ens förrätt i de här sammanhangen.

Knappt ens förrätt säger han! BAH! Bara för att herr Linell stirrar sig blind på stora djur med flashiga effekter som vore han nyutnämnd fackföreningsföreträdare i ADHD-fabriken. Jag skulle vilja hävda att 3 liv faktiskt inte är att ignorera, framför allt inte eftersom vi kan vara sugna på lekkamrater till Restoration Angel. Centaur Healer är inte superhet att spela Unsummon på för motståndaren. Ett argument som fram till någon byggde leken som David Rygar Fallgren kallat 4 Delver, 4 Snapcaster Mage, 4 Vapor Snag och 48 fillers hade varit helt irrelevant. Nu talas det faktiskt om Unsummon som en ersättare för Vapor Snag, om nu Delver-arketypen överlever dvs. Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag inte det är omöjligt att Centaur Healer ser Standardspel.

Men Centaur Healer är faktiskt en förstagångare och en milstolpe. Visst har det funnits gott om 3/3:or för 3 även om benchmarket varit Hill Giant, visst har några av dem saknat drawbacks, och visst har en del av dem haft fördelar också. Redan Legends hade Tetsuo Umezawa och sen dess har vi sett kort som Ebony Treefolk, Dauntless Escort, Great Sable Stag och Jenara, Asura of War. Vi har till och med större djur för tre utan drawbacks (Woolly Thoctar, Leatherback Baloth) och några med fördelar (Anurid Brushhopper, Burning-Tree Shaman).

Visst finns det större och bättre djur för tre och Centaur Healer kommer naturligtvis alltid jämföras med Loxodon Smiter när man utvärderar spelbarhet i det nya standard. Dock ska det noteras att Loxodon Smiter's "can't be countered"-förmåga är väldigt mycket vekare än vad den ser ut att vara i ett metaspel där alla som vill kan göra sina gubbar okontringsbara och dessutom fixa manan. Jag misstänker förresten att just Cavern of Souls är en anledning till Centaur Healers lite udda creature types.

Med så många föregångare och med tanke på att vi lever i en tid där Centaur Courser, en strikt bättre version av den en gång Constructedvärdiga Trained Armodon, är ett stående common-inslag i bassetet så verkar Centaur Healer helt enkelt inte alltför saftig. Men - trumvirvel - den är faktiskt Magics första 3/3 för 3 utan drawback och med fördel som är common. Creaturepowercreepen fortsätter längs alla fronter, från rares som pressar gränserna till commons som pressar gränserna för vad som är okej i commonsloten.

Även om det bär mig emot så måste jag hålla med råtthunden här. Vi har kommit långt från tiden då Michael Flores löste ett helt Standardformat genom att bygga en blå kontroll-lek som tappade ut varje runda och spelade Gnarled Mass med motivationen "Man behöver inte ha kontringsmana uppe om man bara ser till att det man gör i sin egen runda är bättre än allt motståndaren kan göra". För övrigt misstänker jag starkt att researchen bakom "Magics första 3/3 för 3 utan drawback med fördel som är common" tyder på att du har mycket mer fritid alternativt starkare Kortpärms-fu än oss vanliga dödliga.

Om inte annat kan man jämföra Centaur Healer med ett kort som uppenbarligen är ett slags förebild för den: Centaur Safeguard, som var common sist vi hälsade på i Ravnica. Centaur Healer må passa enbart i grönvita lekar och även i dem vara marginellt svårare att spela, men för det får man +0/+2 och de tre liven direkt i stället för att behöva vänta på att kentaureländet ska ta ner skylten, vilket även öppnar för diverse blinktricks och dylikt.

Mina starkaste minnen av Centaur Safeguard var att antingen så dog han på Sparkmage Apprentice eller att när man slutligen fick blocka med honom så hade motståndaren Boros Fury-Shield. Det kan dock vara jag som bara fokuserar på det negativa. Jag vill minnas att jag alltid spelade honom dock.

Så hur simpel Centaur Healer än må se ut så är den ett intressant tidens tecken och en tydlig vägskylt på Magiclandsbygden. Vi är på väg mot tjockare-djur-landet, vi har varit på väg ett tag, men vi är nog inte framme än.

Sådärja. Hade Peter Optimisten Wallin kunnat få ut så här mycket ur ett kort som Centaur Healer? Nä, just det.

Aldrig...

Setting flag [Unread] for Object9945266 in mailbox <beakid@svenskamagic.com>...
Closing connection to remote host
Shutting down asphyxia.exe

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
PG och POW!

20:04:53, 14/9 -12
Knaz

MEDLEM
Sollentuna
tonedown skrev 11:04, 13/9 -12 Bra artikel, men jag måste ju påpeka att Familiar absolut inte är strikt bättre än Cursecatcher.

Om man jämför de sida vid sida är Fågeln bättre, Ser man på andra kort så kanske inte alla gånger, men en Fågel flyger ju in med ett svärd medan Cursecatcher bara blir blockad...

19:17:06, 14/9 -12
Hoben

JUDGE L1
Lund
Haha, ni får ut en skön artikel ur ett rätt så intetsägande (självtalande?) kort. Bra jobbat gubbs!

09:22:04, 14/9 -12
meanberry

MEDLEM
Göteborg
Denna lär inte se constructed men jävligt stabil i limited iaf.

06:51:44, 14/9 -12
mabe

MEDLEM
Västerås
Skoj!

22:58:57, 13/9 -12
Ichorid

MEDLEM
Linköping
Kortet i sig är en miniLoxodon Hierarch som är common = dyker upp ofta i limited. Nice.

22:01:21, 13/9 -12
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Lund
Fin artikel förutom det faktum att Centaur Safeguard är en filler utan dess like i Ravnica.

20:57:11, 13/9 -12
Gullvar

HEDERSMEDLEM
REDAX
JUDGE L1
Malmö
Bra skrivet!
Gillar referenserna till Millennium-trilogin.

18:32:18, 13/9 -12
Uppdaterad: 23:13:22, 13/9 -12
Morrow

MEDLEM
Göteborg

#10 PWP Seasonal
Good work!

18:10:27, 13/9 -12
Capsian

MEDLEM
Oxie
Finfint!

16:46:47, 13/9 -12
Xtra

MEDLEM
Göteborg
Fin artikel. :)

16:19:19, 13/9 -12
Firesplitter

MEDLEM
Kvissleby
Riktigt nice artikel. Mycket fakta och bra referenser!

14:36:11, 13/9 -12
Ichorid

MEDLEM
Linköping
Jag gillar artikeln, jag diggar öppningen och slutet, och inväntar The_machines kommentar :p

14:09:26, 13/9 -12
Olrog

MEDLEM
Årsta
Bra artikel och helt klart ett bra common

13:54:38, 13/9 -12
moogie

MEDLEM
Malmö
Riktigt trevlig artikel.

13:43:20, 13/9 -12
Balthazar

REDAX
Upplands väsby

#19 PWP Seasonal
<3

13:05:25, 13/9 -12
Cartago

JUDGE L2
REDAX
MODERATOR
Huddinge
Mycket mysig artikel <3. Bäst previewartikel hittills imo:)

12:20:30, 13/9 -12
Rygar

JUDGE L1
Solna
<3

11:47:02, 13/9 -12
tonedown

JUDGE L1
Lund
Bra artikel, men jag måste ju påpeka att Familiar absolut inte är strikt bättre än Cursecatcher.

11:04:51, 13/9 -12
Gikkman

MEDLEM
Skövde
Jättebra skrivet!

10:41:01, 13/9 -12
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!