Magic the Gathering
Magic the Gathering34892 medlemmar 655 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

LinCon 2007! Turnering
Svenskamagicmästerskapen 2007

Här har vi alltså det länge efterlängtade coveraget från Svenskamagicmästerskapens top8-spel 2007. Hemskt ledsen för dröjsmålet etc. Eftersom jag inte själv var närvarande förlitar jag mig på andras anteckningar, hågkomster, påståenden, fabuleringar och blatanta lögner. Dessa andra är, i ingen särskild ordning, kungenavrolfstorp, Quachil, Njarl och scale.

av Priceguy
17:04, 10/5 -07
läst 3875 ggr.
Skriv ut artikel
0 kommentarer

Här är referensmaterial med leklistor etc.

De åtta som till slut slog sig in i top8 var i standingsordning Gurgeh, rancor, Mufflon, knosan, gortekS, Fille (tredje gången!), Eladamari och Shaggy moonlite (andra gången!). Samtliga spelare var enormt väl förberedda, pålästa och koncentrerade när det var dags att bjuda på lekarna.

I egenskap av standingsledare fick Gurgeh initiativet och valde att bjuda 8/25 på Landgrafs mysiga prisonlek "Mysprison". Alla ville vara med och bråka utom Fille och Eladamari, men snart var det bara Mufflon och Shaggy som höll sig kvar i matchen. När Mufflon visade sig villig att gå ner till 6/14 tyckte Shaggy att det hade gått alldeles för långt, och den förre fick plocka på sig prisonleken.

Gurgeh passade initiativet till rancor, som valde "The Perfect Lich". Till sin förvåning (eller möjligen inte, eftersom det hela kanske var en del av en ytterst djävulsk och uttänkt plan iscensatt efter månader av noggranna förberedelser) mötte han inget motstånd alls, och så satt han där med en lek och 8/25.

Gurgeh bjöd nu på "Forbidden Ritual" och fick slåss lite mot knosan, gortekS och Fille, men när han gick ner på sju kort fick han leken.

Med de tre översta i standingsen försedda med lekar var det knosans tur att röja upp i fjollträsket. Den lek som många observatörer betraktat som den bästa i auktionen var den han koncentrerade sig på, nämligen "U/g/w Gifts". Det blev hård skottlossning från början. GortekS droppade fem liv, men Fille tog bort ett kort. Eladamari hann knappt få in ett bud innan Shaggy gick ner ett kort till. Buden haglade tills leken låg på 6/12, då Fille rakade in den med ett bud på 5/25. Riktigt lågt, men kanske värt det för bästa leken?

När det var dags för nästa lek passade alla till Shaggy som då blev tvungen att bjuda. Han bjöd 8/25 för brännleken "BBQ". Intresset var ganska ljummet och knosan tog hem den för 8/19.

Återigen passades det till Shaggy, som bjöd 8/25 för "Hoogard's Amazing Feat of Deck Construction". Liven plingade ner lite, men gortekS vågade gå ner till sju kort. Liven plingade ner lite till, men gortekS la sig mot Shaggys bud på 7/14. Eladamari och Shaggy var dock tuffare än så och hängde i ända ner till 6/17, där Eladamari tog hem spelet.

GortekS passade till Shaggy, som bjöd 8/25 på "Let's Do The Time Walk Again". Varken han eller gortekS var toksugna på att bli sittande med någon av de två sista lekarna, så de slog på varandra med stora hammare (metaforiskt) tills Shaggy lät gortekS ha leken för 6/20.

Så satt Shaggy där i den eventuellt avundsvärda och eventuellt icke avundsvärda (seriöst, kan ingen analysera det här?) positionen att välja fritt mellan två lekar och få 8/25 oavsett vilken han tog. Han kunde välja på "Studs-Mill" och "Angelic Biorhythm" och valde den första.

Kvartsfinal - Shaggy mot gortekS - coverage by kungenavrolfstorp

Ingen har någon koll alls. Förberedelserna inför dagens auktion är undermåliga från alla. Förvirringen ligger tät kring bordet. GortekS vinner tärningsslaget och väljer att spela med 6 kort på handen och 20 liv. Shaggy håller även han med 8 kort och 25 liv.

Det enda som händer de första rundorna är någon enstaka Brainstorm och Careful Consideration. Shaggy får ut en Mesmeric Orb, men eftersom gortekS spelar med Gaea's Blessing är det oklart hur mycket artefakten kommer att göra. Shaggy försöker råda bot på det hela genom att spela Stifle i Gaea's Blessings ability och skyddar Stifle med en kontring. Resten av matchen består av millande, inblandande, och Whispers of the Muse med buyback. Sedan scoopar gortekS, splittar pengarna, och åker hem.

Riveting stuff.

Kvartsfinal - Gurgeh mot Mufflon - coverage by scale

Gurgeh har köpt leken "Forbidden Ritual" för det utmärkta priset av sju kort och25 liv medan Mufflon har bjudit in leken "Mysprison" för sex kort och 14 liv.

Mufflon vinner tärningskastet och väljer att dra först. Med en sexkorts starthand och ingen risk för en weeniestorm är kort värda rejält mycket. Båda tar varsin mulligan och spelet startar med att Gurgeh försöker lägga Planar Void. Mufflon väljer att använda en Force of Will på den. Det ser lite märklig ut från sidan men han har säkert sina skäl. Det enda som påverkas nämnvärt av Planar Void är nämligen Jester's Cap/Gaea's Blessing, och eftersom Mufflon har Abundance kan han inte dö milldöden mot en svart lek. I sin tur lägger Mufflon ett fetchland och passar som en sann kontrollspelare. Land-go hörs även från andra sidan och Mufflon får lägga ut ett till fetchland. I tredje turen vill Gurgeh sätta lite press på Mufflon med en Liability, ett kort som gör fetchländer aningen mindre attraktiva. Som svar blir det alltså dubbelfetch från Mufflons sida. Mufflon visar sedan topdeckingskills när han på sin tur toppar Crucible of Worlds. För säkerhets skull gör han ett replay på playet bara för att påminna oss om hur brutet kortet är mot en landpajlek utan sätt att hantera den. Nu blev beslutet att kontra Planar Void bättre helt plötsligt.

En Brainstorm någon tur senare ger Mufflon ökat kortval tillsammans med fetchländer men på bekostnad av livstotalen som går ner till åtta. Mufflon har hittat en Enlightened Tutor som i sin tur söker upp Sylvan Library. Dock har Mufflon nu få kort kvar på handen så han har inget emot att Gurgeh lägger en Iron Maiden i följande tur. Mufflon väljer att dra Arcane Laboratory och lägger ut den för att sabotera försök att överväldiga Crucible of Worlds med landpaj. Det har även bieffekten att Remand blir ännu bättre när den kommer på Choking Sands. När Choking Sands sedan kommer igen möter den en nyss upphittad Force of Will. Mufflon vet vad som ligger överst på leken med hjälp av Sylvan Library så när han nu vet att det är två kort han absolut inte behöver överst så återanvänder han ett fetchland och är nere på fem liv. Men när han hittar först Seal of Cleansing för att ta bort Liability och precis därefter en Enlightened Tutor för Abundance, ser det mörkt ut för Gurgeh. Två kort mer per runda är orättvist bra.

Med Arcane Laboratory i spel och det kortundertaget scoopar Gurgeh första duellen och det är vidare till duell två.

Gurgeh väljer att börja och båda håller sina händer. Gurgeh öppnar med Duress runda ett och två och tar Enlightened Tutor samt Remand. Mufflon har under tiden citerat flera stora mästare med sitt "land-go". Gurgeh försöker lägga en Gravestorm och Mufflon har ingen kontring. Det är absolut ingen Necro men allt kortövertag är bra. Mufflon svarar med att lägga ut en Winter Orb och ser till att låsa ner spelet på båda sidor. Problemet för Mufflon är bara att eftersom Gravestorm nu ser till att Gurgeh drar ett extra kort varje runda hittar han mer landpaj än Mufflon hittar länder. Tjugo länder är inte så mycket. Efter någon runda kommer det en till Gravestorm samtidigt som en Planar Void och allt Mufflon gör är att se lite nedslagen ut. Mufflon försöker dock med en Enlightened Tutor efter Abundance. Landpajet har sett till att Mufflon bara har två länder i spel och innan Mufflon hittar två länder till har Gurgeh tagit bort de länderna med Sinkhole och Choking Sands. Gurgeh drar tre kort per runda och Mufflon har noll länder i spel. Gurgeh bygger upp den perfekta handen och slänger en massa kort i förbifarten. Efter några rundor utan att Mufflon hittat något land känner Gurgeh att han nog med upptappade länder och en hand som ska vinna.

Han lägger Iron Maiden och tvingar fram en Force of Will ifrån Mufflon. Gurgeh spelar då Forbidden Ritual som tvingar fram nästa kontring, och till sist spelar Gurgeh en Dark Ritual och precis efter det sin andra och sista Forbidden Ritual. Mufflon har inte en tredje Force of Will på handen utan det är vidare till duell tre.

Gurgeh börjar som vanligt även om det denna gång är Mufflon som valt att han ska göra det. Ingen av dem mullar och en Duress från Gurgeh revealar en hand med fyra länder, Fellwar Stone samt Mind Stone. Mind Stone åker. Mufflon spelar fetchland och passar som vanligt. Liability kommer och Mufflon fetchar som svar. Rundan efter tar Sinkhole både ett land och ett liv, men landpajtaktiken som funkade så bra i andra duellen får ett stort avbräck när Mufflon återigen har lyckats dra sin enda Crucible of Worlds. Gurgeh funderar en lång stund på vad han ska göra innan han passar tillbaka utan något spel. Olyckligtvis för Gurgeh drar Mufflon utomordentligt i den här duellen och droppar på sin tur både Sylvan Library och Seal of Cleansing. Gurgeh provocerar sedan fram en Seal of Cleansing-aktivation på Liability när han vill förstöra ett Island med Choking Sands. Mufflon spelar lugnt sitt Island från graveyard och har hittat sin Counterbalance med Sylvan Library. När Mufflon rundan efter lägger sitt andra Flagstones of Trokair ser det mörkt ut för Gurgeh. Mufflon har Sylvan Library med Counterbalance; det är inte lika bra som Sensei's Divining Top men det är bra nära, och han kan nu dessutom fetcha ut alla länder han vill med hjälp av Crucible of Worlds. Plains behöver han inte ens betala liv för att fetcha. Gurgeh tänker över sin situation noggrant och ser inte så nöjd ut när han tittar på sin hand bestående av länder, landpaj, och Dark Ritual. Gurgeh sträcker så fram handen, scoopar och Mufflon har avancerat till semifinalen.

Mufflon 2 - Gurgeh 1, eller som Gurgeh uttryckte det ”Crucible of Worlds 2 - Gravestorm 1”. Då spelade dessutom Gurgeh fyra Gravestorm medan Mufflon bara hade en Crucible of Worlds.

Kvartsfinal - Fille mot Eladamari - coverage by Njarl

Fille bjöd ner till fem kort under auktionen och ska nu möta den andra spelaren som aggrobjöd. Fille väljer att gå tvåa och runda ett möts han av Duress som tar hans Sensei's Divining Top och lämnar fetchland, Mindslaver, Krosan Grip och Gaea's Blessing. Han drar land och när Eladamari ska lägga sin Hymn to Tourach kontras den av en Mana Drain. Med den nyvunna manan aggrar Fille som för övrigt kan eller kan inte vara döpt till Sigge ut sin enda Crucible of Worlds. Den följs strax av Strip Mine och kort därefter packar Eladamari ihop sina kort under högljudda funderingar angående Filles karma och andra egenskaper han delar med Alexander Lukas.

Eladamari börjar även den andra duellen och har ingen Duress, så han möts av en första rundans Sensei's Divining Top. På det hela taget kan duellen summeras så, då ett sådant kort mot en lek som den Eladamari spelar, där bristen på press är märkbart makaber, innebär att leken inte missar några landdrops och på det hela taget så har Fille hur mycket tid som helst för att så småningom dra in i ett av sina otaliga kort som gör matchen ovinnbar för Eladamari. Två noll till Filip som inklusive blandning, trashtalk och måsten besegrade Samuel Korsell inom 10 minuter.

Kvartsfinal - rancor mot knosan - coverage by Njarl

Rancor spelar leken med tusen lifegain och knosan leken som går ut på att bränna motståndaren från så lite liv som möjligt till 0. Matchen är nästan lika spännande som Filles och när rancor har 75 liv och en Words of Worship i spel så bestämmer sig knosan för att kliva den första duellen. Rancor har i alfabetisk ordning Gerrard's Wisdom, Renewed Faith, Reviving Dose, Scent of Jasmine, Sunbeam Spellbomb, Words of Worship och Zuran Orb. Nej, den matchen förlorade han inte inte ens med sin agressiva bjudning av 8 kort och 25 liv.

Semifinal - Shaggy mot Fille - coverage by Njarl

Dessa hjältar åkte upp i samma bil, delar samma historia och livsöde. På LinCon så vinner alltid Shaggy när det är sanktionerat, men Fille är obesegrad när det gäller slutspel i Svenskamagicmästerskapen. Nu är Fille på jakt efter en andra titel men i hans väg står den gode mannen moonlite och han är revanchsugen då förra årets LinCon infattade en episk duell där Shaggys Deserts inte var nära att döda Filles ninjor men likväl underhöll det fler än vad David Lettermans monologer någonsin gjort.

Fille vinner tärningsslaget och beslutar att Shaggy ska börja. Han är väldigt tveksam till sin hand ända tills han att det inser att hans Plains på handen inte alls är något Plains utan att det är en Mesmeric Orb som föreningen gjort sitt yttersta för att inskaffa. Som vanligt i sådana här matchups är det inte hur mycket action som helst utan mest väntan på att någon ska blinka först. Tyvärr går det inte att beskriva denna matchup med överanvända klyschor. Shaggy har en Isochron Scepter med Brain Freeze och Fille har två Gaea's Blessing i sin lek. Den första hamnar i graveyarden från biblioteket och mattias spelar Stifle. Fille är uttappad och har varken kontringsmana eller någon kontring över huvud taget på handen. Shaggy har också en Tormod's Crypt och när den andra välsignelsen når gravhögen så knäckerSshaggy artefakten och matchen är så gott som över.

När Shaggy i andra duellen imprintar Boomerang och Fille konstant endast har två länder i spel, börjar Fille samla på sig fetchländer i hopp om att de snart ska betala för en Krosan Grip. Till slut gör de det och då... då jävlar! Ja, då jävlar, då kommer en ny Isochron Scepter, denna gången med en Counterspell imprintad. Jag ska inte ljuga. Vid detta läge med två Mesmeric Orb för Shaggy och inga Gaea's Blessing för Fille somnar jag, Jag vaknar av att shaggy säger "hoppas att du inte har dreglat på min dator" och då tänker jag att jag direkt har missat hela turneringen men nej, Fille har precis bekännt sig slagen och jag drar en lättnadens suck att jag slapp genomlida ännu mer. Två-noll till Shaggy.

Semifinal - rancor mot Mufflon - coverage by Scale

Rancor fick leken "The Perfect Lich" på 8/25 efter att resten passat. Trots att ingen av de andra bedömde hans lek som bra nog att ens lägga ett bud på hade han nu avancerat till semifinalen.

Ingen av dem mullar och rancor öppnar med att spela Spellbook och Sunbeam Spellbomb som han senare använder för att dra kort innan han lägger ut en till. Mufflon öppnar å sin sida öppnar med spela Fellwar Stone. Båda spelar avvaktande men när rancor missar sitt första landdrop med fyra länder i spel bestämmer sig Mufflon för att spela sin Armageddon. Den är inte så symmetrisk om en av spelarna har Flagstones of Trokair i spel. När rancor sedan inte hittar land på någon runda och Mufflon lägger Enlightened Tutor efter Circle of Protection: Red tittar rancor länge på kortet. Hans lek har nämligen inget sätt att bli av med cirkeln, vilket verkar lite konstigt med tanke på att leken bara har röda sätt att vinna på om inte motståndaren drar ihjäl sig. Mufflon visar då Abundance, rancor drar slutsatsen, och scoopar.

Nästa duell är knappt värd att nämna eftersom Mufflon lägger en tidig Enlightened Tutor efter Circle of Protection: Red, visar Abundance och så är det repris på första duellen redan efter fyra rundor.

Final - Shaggy mot Mufflon - coverage by Njarl

Shaggy, som i år valde lek absolut sist av de åtta ska möta Mufflon som bjöd hem den första leken som utropades i år.

Shaggy lägger Mesmeric Orb runda ett. 6-7-10-12 rundor senare så har båda spelarna lagt land och land och land, någonstans här omkring frågar Shaggy sig högt "hur är det din lek vinner nu egentligen?" och stirrar mot taket. Några minuter och landdrops senare yttrar han sig igen "ja just det, du vinner också på deckning" och alla vid bordet vrider på sig lite obekvämt och tänker på det Valborgsfirande som pågår utanför. Tjugo minuter senare så ser läget precis likadant ut, fast lite fler länder. Tio minuter senare så yttrar Shaggy frasen "nu kan jag ju faktiskt inte förlora" och tänker i fem minuter till. Han spelar Chain of Vapor i sin Lotus Petal, i sin Mesmeric Orb och i sin Tormod's Crypt, spelar ut korten igen, och lägger en Brain Freeze. När det är en Brain Freeze kvar på stacken hittar Mufflons Gaea's Blessing till graveyarden, Shaggy Stiflar effekten, Mufflon spelar Force of Will och Shaggy aktiverar Tormod's Crypt i respons. Effekten ligger på stacken och Mufflon offrar sina fetchländer för att fylla sin graveyard efter kryptan. Gaea's Blessing resolvar och Mufflon har ett library som inte är så stort, men det existerar. När mufflon har 0 kort i libraryt så spelar han den Gaea's Blessing han har haft på handen väldigt väldigt länge. Shaggys library är inte heller av en imponerande storlek. Han spelar Counterspell på Gaea's Blessing, Mufflon spelar Force of Will och Shaggy spelar Counterspell varpå Mufflon scoopar. Han hade dock kunnat passa rundan och låta Shaggy dö av decking.

Andra duellen startar med en mulligan för Shaggy men det är Mufflon som stannar på länder och får två Brainstorm kontrade av Counterspell och Force of Will. Mufflon hittar lite länder och får ut ett Sylvan Library. Han spelar en Jester's Cap som är okej. Shaggy spelar Lotus Petal, Chain of Vapor på den samma, samma Lotus Petal, Boomerang på Jester's Cap och avslutar med en Brain Freeze för femton. Överst på Mufflons library väntar en Gaea's Blessing vars effekt Shaggy försöker hindra med en Stifle, men Mufflon har en Force of Will och ett blått kort. Sjuttio draw steps senare finner vi oss i samma position men nu vill Mufflon resolva Abeyance mot kontrolleken som har discardat spells dom senaste tio rundorna. Det ligger en Arcane Laboratory i spel. Abeyance kontras. Nästa runda har Mufflon en plan. Han spelar Gaea's Blessing, som blir kontrad, Mufflon använder sin Seal of Cleansing på sitt laboratorium och kontrar sedan Shaggys kontring. Nu har Mufflon övertaget och släpper det inte förrän Shaggy inte har några kort kvar i sitt bibliotek och dör i sitt draw step.

Efter 4-5 timmars finalspelande kliver LinCongurun Filip Kirsten in i rummet på självsäkert manér och föreslår en split och tärningskast om titeln. Mufflon slog sju på en tolvsidig tärning. Numera är Mattias Bengtsson eran nya champion, knäböj när han gör entré.

 

Artikel-feedback

Ingen har kommenterat "Svenskamagicmästerskapen 2007" än.


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!